Eva reviewed: de kussentest

Laatste update: 21 juni 2023

Het uitzoeken van een goed kussen is net zo persoonlijk als je vakantie bepalen: de een houdt van witte strand en de ander houdt van pittoreske stadjes. Bij kussens heb je dat ook: de een houdt van een hard kussen, terwijl de ander geniet als je je hoofd verzacht tussen al het dons. 

Afgelopen weken heb ik vier verschillende kussens getest. Ik heb eerder dingen gereviewed, maar ik denk dat deze kussentest toch wel een favoriet was. Aangezien kussens mega-persoonlijk zijn, heb ik mijn eigen testpanel ingezet: alle logees mochten afgelopen meetesten. Op naar de review!

Cloudpillo

Stevigheid: Erg stevig, maar zakt ook mee
Materiaal: Memory foam
Hoogte: erg hoog
Verstelbaar: Ja

Hierom ben ik fan:

 • Afstelbaar
 • In eerste instantie echt een ‘cloud’ 

Let hierop:

 • Erg hoog
 • Als je de binnenkant wilt legen, krijg je wel een beetje troep

Daar is dan de eerste kussen van deze review: de Cloudpillo. Het bedrijf adverteert met een kussen wat goed zou zijn voor je rug- en nekklachten. Én je kan dit kussen ook nog eens afstellen op je eigen behoefte: je pakt gewoon wat ‘cloud’ en de kussen verkleint op je eigen behoefte. 

Het kussen wordt geleverd in een langwerpige doos. Je vraagt je af hoe daar een kussen in past, maar als je ‘m eruit haalt, blaast het kussen zichzelf op. Tot 1 groot (en ook wel zwaar) slaapkussen. Je hebt een witte kant en een blauwe kant: die bepalen of je een rug of een zij-slaper bent. 

De eerste indruk bij de CloudPillo is goed! Hij bounced lekker terug als je ‘m indrukt en het materiaal voelt ook prettig aan. Als je je hoofd in het kussen legt, voel je jezelf langzaam wegzakken. De stof is lekker zacht en je licht inderdaad heel erg ‘rechtop’, zoals het bedrijf ook promoot.

Vullingen die je eruit kunt halen

Je kunt de vulling er ook uit halen. Dat bestaat uit een soort foam wat je kunt indrukken en wat zich vervolgens ook weer vult met lucht. Als je de vulling eruit haalt, kun je de hoogte ook ‘verstellen’. Je hebt ook 2 kanten die je kunt gebruiken, maar echt verschil merk ik daar zelf niet in. 

Mijn eigen mening? Nou, na weken slapen durf ik met gemak te zeggen: de Cloudpillo laat ik links liggen. Ik wil lekker verdwijnen in kussens en dat heb je niet met dit model. Dat is ook zijn kracht, maar niet mijn voorkeur. Het kussen is wel echt lekker groot, dat vind ik altijd wel fijn. 

Je ziet op de foto ook dat de vulling een beetje verschuift: er onstaat een kleine berg. Ook dat zorgt er voor dat ik er niet super enthousiast van ben. Als ik kijk naar mijn logees, lieten ze de Cloudpillo vaak links liggen. Omdat je erg hoog ligt. Ik geloof gelijk dat het je nekklachten kan verminderen, maar die heb ik (gelukkig) niet. 

Het kussen ligt wel echt heel erg lekker, maar zoals ik aan het begin zei: kussens zijn echt super persoonlijk. Mocht je van harde kussens houden, lekker hoog willen liggen en toch willen inzakken als je je hoofd laat rusten? Dan is deze Cloudpillo perfect! 

Tip
Mocht je de binnenkant wat leger halen, omdat je graag wat lager ligt: doe het niet in bed. De foam bestaat uit veel kleine onderdelen die je voor geen mogelijkheid er meer uit krijgt. 

https://youtube.com/watch?v=PPyBoRsDb_I

Calmzy

Stevigheid: Matig
Materiaal:
Polyester
Hoogte:
 Medium
Verstelbaar: Ja

Hierom ben ik fan:

 • Af te stellen naar eigen behoefte
 • Bounced lekker terug

Let hierop:

 • Je zakt heel erg weg

En dan Calmzy: het kussen is geschikt voor alle soorten slapers, net zoals de Cloudpillo. Het kussen wordt geleverd in een zak. Eenmaal uitgepakt vind je daar de Calmzy.

Het kussen is verstelbaar en dat zie je gelijk: als je het kussen openritst, vind je er nog 3 losse kussens in, allemaal identiek. De onderkant en bovenkant bestaan ook uit dezelfde dikte kussen. Met een beetje een hoekige afwerking, is het kussen een prima formaat. 

De eerste indruk van de Calmzy is goed! Zo ziet het kussen er uitnodigend uit. De vierkante afwerken vind ik ook mooi: als je het dan in een kussensloop hebt zitten, is elk puntje mooi gevuld. Niet dat je een zitzak op je bed hebt liggen, zoals bij de LILA24.

Kussens in een kussen

En dan: hoe ligt deze Calmzy? Nou; een beetje teleurstellend. Het kussen ziet eruit alsof je je hoofd erop kunt leggen en vertrekt naar dromenland. De werkelijkheid valt toch een beetje tegen. Op het moment dat je je hoofd op het kussen laat rusten, zak je tot het matras bijna weg. Je hoofd wordt nauwlijks opgevangen. 

De basis van de Calmzy is echter wel echt heel erg lekker: als ik het kussen stop in een te kleine kussensloop, is het probleem ook verholpen. Dan bounce je lekker terug op het kussen en kun je jezelf verschuilen in dit hoofdkussen. Dan vangt het kussen je hoofd rustig op, zonder dat je te ver wegzakt. 

Als ik kijk naar mijn logees, zijn ze (vergeleken met de andere kussens) toch wel het meest fan van de Calmzy. Dit kussen wordt het meest gebruikt. Mijn beste vriend verwoord het als: ‘een goed kussen’. Helemaal als je er een klein kussentje onder doet.

Zou ik het kussen aanraden? Wel als ik moest kussen tussen de andere kussen uit deze lijst. Voor mij is hij bijna perfect: lekker bouncy en je verdwijnt er lekker in. Als Calmzy 5, in plaats van 3, kussens er tussen had gedaan, was het top. Maar dat heeft het bedrijf helaas niet gedaan.

Best Life

Stevigheid: Medium
Materiaal:
Traagschuim
Hoogte:
Medium
Verstelbaar:
Nee

Hierom ben ik fan:

 • Kussen is lekker lang
 • Fijn als je bepaalde klachten hebt

Let hierop:

 • Moet bij je passen

Best Life: met zo’n naam creeer je toch hoge verwachtingen voor een kussen. Het langwerpige kussen promoot met een orthopedische benadering. 

Dat het een orthopedisch kussen is, voor een goede houding tijdens het slapen, zie je gelijk als het kussen uit de doos komt. Zo zie je dat het 2 bergen heet in het format: een grote berg voor je nek en een tweede, kleiner bergje, zodat je hoofd er fijn tussen kan rusten. 

Het merk heeft een kussen ontwikkelt naar de contouren van je lichaan: vandaar dus de twee bergjes. Die contouren zorgen er voor dat je nekwervel in een natuurlijke positie komt. Dat zorgt weer voor een optimale ondersteuning.

Kussen gericht op contour van je lichaam

Als ik op het kussen ga liggen, val ik rustig tussen de twee bergjes. Het klopt: het kussen ligt erg lekker. Je zakt er lekker in weg, maar blijft ook goed op het kussen liggen. Je hooft en nek worden ondersteunt en de vulling is stevig, maar net-niet te hard of te zacht.

Zo’n kussen vond ik ook altijd bij de slaapkamer van mijn ouders en ook toen was ik nooit zo’n fan van dit soort kussens. Ik geloof direct dat het bij je klachten kan helpen, net zoals de Cloudpillo. Maar: ik heb geen klachten en ik verdrink graag in mijn kussens. 

Het kussen is trouwens ook heel erg fijn als meditatiekussen. Als ik op bed ging mediteren, kon ik fijn dit kussen onder mij schuiven. Het bood genoeg stabiliteit en mijn houding bleef daardoor goed. De twee bergjes en de contour van het kussen werken dus goed!

Ik zou dit kussen zeker aanraden als je de stabiliteit in je nek wilt hebben en het lekker vindt om op traagschuim te slapen. Mocht je, net als ik, liever een kussen hebben waar je echt ver in wegzakt en die ook geen stabiliteit geeft, dan kun je beter van dit kussen wegblijven.

Lila24

Stevigheid: Weinig
Materiaal:
Polyester
Hoogte:
Laag
Verstelbaar:
Nee

Hierom ben ik fan:

 • Breed kussen
 • Je kan er lekker in verdrinken

Let hierop:

 • Weinig vulling

Last, but zeker not least: de LILLA24 basic hoofdkussen. Dit kusen is gemaakt van anti-allergisch katoen tjik. De vulling zijn allemaal holle vezels, die aanvoelen als kleine bolletjes. Het promoot dat buik-, rug- en zijslapers hier gemakkelijk gebruik van kunnen maken: net zoals alle andere kussens in deze lijst.

Het kussen wordt geleverd per paar: als je de doos openmaakt, krijg je er gelijk 2. Het kussen ziet er vol en gevuld uit en nodigt ook zeker uit om erop te gaan slapen. 

De eerste indruk is dus uitnodigend, maar ook wel een beetje goedkoop. Voor een lage prijs krijg je bij dit kussen nog een extra kussen meegeleverd. Twee basic kussens voor de prijs van 1. 

Bolletjes van polystervezel

De bolletjes die erin zitten, zakken ver naar beneden als je je hoofd erop legt. Daardoor lig je helemaal in het kussen, maar raak je ook bijna het matras aan. Het luchtige in het kussen klopt zeker: hij veert mooi terug als je er op duwt. 

Het merk promoot als een basic hoofdkussen en dat klopt: het kussen is niet heel bijzonder en kan prima functioneren als een basis kussen. Ik zou hier zelf nog een kussen onder doen om het wat meer vulling te geven. Of het tweede kussen gebruiken die erbij wordt geleverd!

Er zit 400 gram vulling in: dat is bijna de helft van de Cloupillo, die wel 900 gram verstopt in het kussensloop. Daarentegen kun je dit kussen wassen op 60 graden: dat kan de Cloudpillo weer niet.

Toen mijn beste vriend hier kwam logeren, omschreef hij het kussen als ‘prima, maar er mag wel wat meer vulling in’. Daar sluit ik mij helemaal bij aan!

Over de auteur

Eva Hoogland
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer