Een koelkast met veel eten in de Vriezer.

Hoe lang gaat een vriezer mee?

Laatste update: 20 februari 2024

Je vriezer is stukgegaan. Na jaren trouwe dienst moet je op zoek naar een nieuwe. Hoe lang hoort een vriezer normaliter mee te gaan en waarom is een duurzame en energiezuinige vriezer kopen beter? Je leest het hier.

Zo lang gaat een vriezer mee

Een vriezer gaat ongeveer 15 tot 18 jaar mee. Omdat een vriezer zo’n lange tijd mee kan gaan, is het zonde om niet te investeren in een model dat energiezuiniger is. Misschien lijken de verschillen op je energierekening tussen een zuinig model en een minder zuinig model klein, over een periode van 15 tot zelfs 18 jaar genomen, kan je besparing al snel in een paar honderd euro lopen voor een zuinig model ten opzichte van een minder zuinig model.

Is een vrieskist of een vrieskast beter?

Vriezers worden vaak ingebouwd in een koelkast. Bijvoorbeeld als klein vakje, maar ook als en tafelmodel vrieskist onder of boven de koelkast. De deur van de vriezer in de koelkast open je altijd aan de voorkant. Met een vrieskast werkt het openen van je deurtje hetzelfde. Wanneer je de vriezer aan de bovenkant opent, bespaar je echter wat energie, omdat er minder kou verloren gaat bij het openen. Het verschil tussen een vrieskist en vrieskast is echter lastig te meten, omdat de kast vaak net iets kleiner is en daardoor iets minder energie verbruikt per jaar maar wel minder opbergruimte biedt.

Wat doe je met een oude vriezer?

Wat doe je eigenlijk met een oud model dat het heeft begeven? Om je oude vriezer in te leveren heb je vier opties:

  • Je laat de vriezer meenemen door de verkoper bij de aanschaf van een nieuwe.
  • Je levert de winkel in op een fysieke plaats waar je de nieuwe vriezer koopt.
  • Je brengt de oude vriezer naar de milieustraat bij jou in de buurt.
  • Je zet de vriezer als grofvuil om opgehaald te worden. Maak hiervoor liever een afspraak bij he gemeente.

Kan een vriezer nog gered worden?

Als je vriezer na bijvoorbeeld een jaar of vijf al kapotgaat, en je blij bent met het model? In dat geval kan het de moeite waard zijn de vriezer te laten repareren. Als de reparatie te duur is, kun je overwegen nog goede onderdelen te verkopen aan een handelaar. Onderdelen van apparaten zijn schaars en geld waard.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer