Een persoon houdt een mes naast een vuilnisbak.

Hoe moet je messen weggooien?

Laatste update: 20 februari 2024

Niets gaat eeuwig mee in je huis. Na loop van tijd worden spullen slechter en slijten ze. Ook je messen uit je messenset kunnen na jaren trouwe dienst slijten. Misschien zijn je messen inmiddels zo versleten en onherstelbaar beschadigd dat je ze weg wilt gooien. Pas daar echter mee op, want hoewel messen bot zijn geworden, kun je ze niet zomaar in de afvalbak gooien. Hoe gooi je messen wel weg?

Een mes weggooien

Als je een mes weg wilt gooien, zijn er eigenlijk twee dingen die je kunt doen. Je kunt het mes goed inpakken, bijvoorbeeld in karton, bubbeltjesfolie of een doek met tape en het mes weggooien bij het afval. Soms wordt ook aangeraden om daarnaast het mes in een kartonnen doos te verpakken voor de veiligheid. Je kunt een mes naast weggooien bij het afval ook laten recyclen. Zoek uit waar je mes van gemaakt is en of er bedrijfjes zijn bij jou in de buurt die oud metaal verwerken. Op die manier kan je mes een twee leven krijgen als ander voorwerp.

Een mes op een kartonnen doos.

Voorkomen dat je messen moet weggooien

Ondanks het feit dat je messen ingepakt veilig kunt weggooien of kunt laten recyclen, is het altijd beter goed voor je mes te zorgen of het proberen op te knappen. Dat kun je doen door de volgende maatregelen te treffen:

  • Stop messen niet in de vaatwasser, dit kan koks- en keukenmessen beschadigen met bijvoorbeeld corrosie tot gevolg.
  • Berg messen goed op. Bijvoorbeeld met een hoes, een messenblok of aan een magneetstrip. Leg ze nooit los in een lade.
  • Slijp messen regelmatig of beweeg ze langs een aanzetstaal. Dit noemen we messen ‘aanzetten’.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer