Wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat, is niet altijd duidelijk welke producten je wel en niet kunt meenemen in je handbagage. Hieronder proberen we op dit gebied wat meer helderheid in te brengen, en het artikel let daarbij vooral op elektronica aan boord. Speciale aandacht geven we aan speakers met bluetooth; zijn die nu toegestaan of niet?
Kort door bocht, bluetooth speakers mogen mee. Schakel ze wel uit voor het tijdens het vliegen
Als basisregel geldt dat voorwerpen waarmee je ernstig letsel kunt veroorzaken, niet in de handbagage op de vlucht mee mag. Dat geldt overigens alleen voor overduidelijk gevaarlijke voorwerpen als vuurwapens, explosieven of messen. Je kunt ook denken aan zware of lange voorwerpen, waarmee je iemand zou kunnen slaan.
Toch zijn dit niet de enige voorwerpen die niet mee mogen aan boord. We gaan hieronder nog een aantal categorieën langs.
Een vliegtuig heeft maar beperkte ruimte om alle mensen en bagage mee te nemen. Kijk dus goed naar de grootte van de spullen die je wenst mee te nemen, want niet elke afmeting is zomaar toegestaan. Als het product door de afmetingen niet in je handbagage past, moet je deze inchecken en in het ruim onder laten brengen.
Ook voor vloeistoffen gelden speciale regels. Deze mag je slechts beperkt meenemen in je handbagage, al zijn hier wel uitzonderingen op. Neem bijvoorbeeld vloeibare medicijnen of een fles babyvoeding; deze zijn wel altijd toegestaan.
Soms wordt door de maatschappij waarmee je vliegt wel gevraagd om deze producten in een originele verpakking mee te nemen. Ook kan er om een doktersvoorschrift worden gevraagd. Als je alles officieel regelt en hebt aangegeven dat deze producten mee moeten, kan dat geregeld worden.
Als je verboden producten toch probeert mee te nemen aan boord van het vliegtuig, kan de douane op de luchthaven ingrijpen. Je moet je vloeistoffen of andere voorwerpen hier dan achterlaten, en het is maar afwachten of je ze later nog op kunt halen. In hoeveel problemen je dan zit, hangt af van een aantal factoren.
Maar buiten dat, is het natuurlijk niet goed om regels proberen te omzeilen. Voordat je het weet word je beticht van liegen tegen de douane, fraude of andere nare zaken. Beter is het om de aanwijzingen van het personeel op te volgen, dat maakt je reis uiteindelijk leuker. Je kunt dan zonder slecht gevoel een paar uurtjes in je zetel relaxen.
Ook voor elektronica aan boord gelden bijzondere regels. Je kunt dan denken aan telefoons en laptops, maar ook aan andere gadgets waaronder powerbanks en een bluetooth speaker. Mag je deze nu meenemen in je handbagage, of moet je deze in laten checken?
Het liefst zou je dit soort spullen misschien dicht bij je houden, en meenemen in je handbagage. Speakers of powerbanks kunnen immers best prijzig zijn, en je wilt deze niet kwijtraken in je netjes vooraf ingecheckte koffer. Goed nieuws: je bluetooth speaker kan gewoon mee in je handbagage. Wel zijn er speciale regels waar je je aan moet houden.
Allereerst: wat is bluetooth eigenlijk? Bluetooth is een techniek die verbinding legt tussen apparaten. Je kunt het vergelijken met wifi, maar dan over een kortere afstand. Om dit soort speakers aan boord mee te kunnen nemen, moet je je aan onderstaande regels houden:
Bluetooth apparaten mogen dus gewoon in je handbagage mee, maar dan wel uitgeschakeld. Dit is erg belangrijk. Sterker nog; ook als je de speaker uiteindelijk toch in de ingecheckte bagage laat zitten, moet deze volledig zijn uitgeschakeld. Dit heeft te maken met de zeer lage temperaturen in het bagagevak van het vliegtuig.
De bluetooth moet ook in de cabine, dus in je handbagage, altijd uitstaan. Dit omdat de elektromagnetische straling de navigatieapparatuur in de cockpit kan verstoren. Dit wil je natuurlijk niet op je geweten hebben!
Zeker als je een wat grotere bluetooth speaker hebt, is het goed om van tevoren bij je luchtvaartmaatschappij na te gaan of deze wel mee kan in je handbagage. Je wilt niet met je apparaat bij de check-in staan om er achter te komen dat deze helemaal niet mee mag. Check dus de regels vooraf!
Ik kan je daarbij alvast vertellen dat bij KLM de speaker normaal gesproken niet in de koffer in de ruimbagage hoeft. Deze kan dus gewoon meegenomen worden naar je stoel op vluchten van deze luchtvaartmaatschappij.
Voordat je thuis de bagage inpakt voor je vlucht, is het belangrijk om te controleren hoeveel wattuur de accu of batterij van je bluetooth speaker heeft. Wattuur is de hoeveelheid energie die een apparaat gebruikt als het één uur aanstaat. Een apparaat dat in een uur 50 watt gebruikt, heeft dus een wattuur van 50.
Als het wattuur boven de 100 uitkomt, mag je het voorwerp niet aan boord meenemen en bij je houden. Controleer vooraf dus goed of dit het geval is met jouw bluetooth speaker, zodat je jouw speaker niet op de luchthaven hoeft achter te laten.
Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer
DeBeste.com wordt ondersteund door haar lezers. Wanneer je via links op onze site aankopen doet, kunnen we een affiliate commissie verdienen. Lees meer over wie wij zijn en bekijk ons beoordelingsproces.
Copyright 2024 Debeste.com