Slowjuice sapjes bewaren

Laatste update: 20 februari 2024

Vers gemaakte sap kun je het beste direct opdrinken. Maar het is ook wel erg fijn als bij het ontbijt je sapje al klaar staat. Maar hoe zorg je er voor dat je vers gemaakte sap zo lang mogelijk goed blijft? En hoelang kun je het sap bewaren? 

Sap bewaren

Sap uit de slowjuicer is langer houdbaar dan sap gemaakt met een andere sapmachine. Dankzij de slowjuice techniek oxideert het sap minder snel, er komt namelijk bijna geen zuurstof bij.

Sap gemaakt met een slowjuicer kun je tot 48 uur afgesloten in de koelkast bewaren. Als je het sap langer wil bewaren, dan kun je het sap ook invriezen. Sap uit de slowjuicer kan tot 12 weken in de vriezer bewaard worden. Als je het eenmaal ontdooid hebt, kan het niet terug de vriezer in. De smaak en kwaliteit gaan door het nog een keer in te vriezen verloren.

Het is belangrijk dat het sap zo min mogelijk met zuurstof in aanraking komt. Schenk het sap direct na het maken in een fles die je goed kunt afsluiten. Idealiter gebruik je hiervoor een fles van glas. Vul het glas als het kan tot aan de rand, zo zorg je ervoor dat er zo min mogelijk zuurstof bij kan komen. Als de sap in de fles zit, dan kun je hier nog een klein beetje citroensap op gieten. Dit helpt om de kwaliteit van het sap te waarborgen.

Je kunt in een keer een grote hoeveelheid sap maken en daar de hele week van genieten. Je hoeft dus niet elke dag de slowjuicer aan te zetten om wel elke dag van de gezonde eigenschappen van slowjuice sapjes te genieten.

Sap uit de slowjuicer bewaar je dus zo:

  1. Vul het sap direct na het maken in een glazen fles
  2. Vul de fles tot aan de rand
  3. Voeg als laatste nog een beetje citroensap toe
  4. Zorg dat je de fles goed afgesloten is
  5. Bewaar het in de koelkast of vriezer

Let op: als je sap in de vriezer wilt bewaren, dan kun je de fles niet tot de rand vullen. Door het invriezen zet het sap uit. Het heeft dus meer ruimte in de fles nodig.

Sap ontdooien

Het beste kun je het sap in de koelkast ontdooien. Je haalt het sapje uit de vriezer en zet het in de koelkast. Het ontdooien in de koelkast duurt ongeveer 20 uur.

Je kunt het sap ook op kamertemperatuur laten ontdooien. Dit duurt ongeveer 8 uur. Er kan wat condensatie van het ingevroren glas komen, zet daarom je flesje op een theedoek of in een schaaltje.

Kun je niet zo lang wachten? Dan kun je het sapje ook in een lauwwarm pannetje ontdooien. Maar let er dan wel op dat het water niet warmer wordt dan 40 graden.

Waarom glas?

Glas geeft geen schadelijke stoffen af, in tegenstelling tot plastic flessen. Denk bijvoorbeeld aan BPA en weekmakers. Glas bestaat alleen uit natuurlijke grondstoffen: zand, soda en kalksteen. Glas heeft geen enkele invloed op de smaak en is ondoordringbaar voor bacteriën. Hierdoor blijven sapjes langer vers en blijven de smaak en de vitaminen beter behouden.

Sap to go

Als je het sap onderweg wilt drinken. Bewaar je het sap als het even kan in een koeltas of met een koelhoudhoes om je fles. Zorg dat je het sapje donker bewaart. Stop het in je tas en voorkom dat er daglicht bij kan komen. Daglicht breekt onder andere vitamine C af.

Drink tip: het beste kun je het sapje rustig opdrinken. Laat het sapje even door je mond gaan, zodat het zich goed mengt met je speeksel. De spijsvertering begint namelijk al in je mond.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer