Testen en reviewen: de 16-delige KitchenBrothers Messenset

Laatste update: 21 juni 2023

Zelfgemaakte loempia’s, dumplings met quinoa en vegetarische ‘piggy blanks’: ik ben een echte thuischef. Koken werkt voor mij ontzettend ontspannend en mijn geliefde laten genieten van mijn eten, maakt het plaatje natuurlijk rond. En met zo’n passie, is goede kookgerei hartstikke handig.

Daarom test ik deze week een échte essential in de keuken: een messenset. Beter nog zelfs: een heel blok met allerlei messen van het merk KitchenBrothers

Waarom een messenset?

Messenset zijn echt zo’n gevalletje: goedkoop is duurkoop. Sowieso elke vorm van bestek. Wil je besparen om mooie, scherpe messen en kies je daarom voor een goedkoper modelletje? Dan kan het zomaar zijn dat die messen over een paar jaar flink botter zijn. 

Ik vind messensets zelf altijd fijn wanneer ik veel moet snijden. Denk maar aan ovenschotels of een kerstdiner. Toen ik nog vlees at, vond ik kip ook altijd fijner snijden met een groot stuk mes. Het nadeel aan messensets is wel: ze zijn duur. Je betaalt al gemakkelijk 150,- voor zo’n messenblok op je aanrecht. Want, zoals ik hierboven ook zei, heb je snel een miskoop te pakken. En blijkbaar is het: of een slecht mes hebben óf een mooie set hebben die rete-duur is. Daar dacht het merk KitchenBrothers anders over: naast deze messenset, verkopen ze ook melkopschuimers, blenders en andere keukenproducten. Bijna elk product van dit merk, wordt fantastisch gewaardeerd op bol.com. Ook hun messenset is populair. Toch is er een groot verschil met andere keukenmerken: de prijzen van KitchenBrothers zijn prima. Voor de 13 koksmessen die ik vandaag ga testen, inclusief schaar en aanzetstaal, betaal je in tijden van deze review minder dan 70,- euro. 

Hoe ik dit messenset heb getest

Dit messenset heb ik vergeleken op basis van 4 elementen:

Design
Hoe staat het op mijn aanrecht?

Gebruiksvriendelijkheid
Heb ik in mijn vinger gesneden?

Resultaat
Is mijn paprika in stukjes?

Prijs/kwaliteit
Moet ik iets anders zoeken?

Wat was de eerste indruk?

Eigenlijk neutraal. De doos waarin de messen worden geleverd is vrij ‘kaal’. Hij is zwaar, natuurlijk; er zitten veel stukken metaal in. Als de doos eenmaal open gaat, zitten er nog 2 aparte dozen in: 1 voor het blok en 1 voor de messen. 
Als je de messen uit de doos haalt, zijn ze allemaal voorzichtig ingepakt in kleinere doosjes, zakjes en zelfs met een plasticje over het scherpe puntje. Dat is fijn; je snijdt je dus niet in je vingers op het moment dat je de doos opent. 

Er zit geen handleiding in de doos. Nou heb je niet per sé ‘uitleg’ nodig om te snijden. Ik bedoel: je snijdt. Wat moet je daar nog over uitleggen? Het is zelf even uitzoeken in welk gaatje welk mes past, maar dat zou in principe iedereen kunnen doen. Wel zit er een waarschuwing aan de zijkant van de doos. Zo geven ze aan dat je de messen met een snijplank moet gebruiken en dat de messen vaatwasserbestendig zijn. Handig!

Hoe is het design?

Voor mij hoeft praktisch niet mooi te zijn. Maar: de messen zijn mooi. De mes is volledig van metaal: ook het handvat. Daardoor is het een mooi geheel. Ook ligt de mes lekker in de hand. Ze hebben aan de voorkant een kleine verhoging gemaakt; daardoor snijd je jezelf ook niet snel. Handig!

Zijn deze messen gebruiksvriendelijk?

Als ik denk aan gebruiksvriendelijke messen, denk ik aan messen die heel goed doen wat ik wil dat ze doen: snijden. En knippen, in het geval van de schaar. Dat zit helemaal snor bij deze messen: ze zijn goed scherp. Doordat ze 14 verschillende messen hebben, heb je eigenlijk voor elk product wel een ander mes. Hier zijn alle messen op een rijtje:

  • 1x Koksmes (33,5 cm) voor vlees, vis, fruit, groenten en kruiden;
  • 1x Broodmes (25,4 cm) voor brood, baguettes en bagels;
  • 1x Vleesmes (33,1 cm) voor vlees, vis, grotere groenten, braadstuk, vleesbeleg en zachte groenten;
  • 1x Santokumes (24,7 cm) voor plakjes en dobbelsteentjes snijden, maar ook fijnsnijden;
  • 1x Groentemes (24,2 cm) voor fruit en groenten;
  • 1x Schilmes (20,3 cm) voor klein fruit en kleine groenten;
  • 1x Schilmes (18,6 cm) voor klein fruit en kleine groenten;
  • 6x Steakmessen (22,90 cm) voor steak en vlees;
  • 1x Slijpstaaf (30,5 cm) voor het scherp houden van de messen;
  • 1x Keukenschaar (20 cm): voor kruiden of algemene knip werkzaamheden;

Je ziet het: de keuze is ruim. Verder kun je dus ook de messen in de vaatwasser doen. Over het algemeen wordt dat afgeraden, omdat het je mes botter zou maken. Maarja: ik ben lui, dus voor mij klinkt het als muziek in de oren. Én er is een slijpstaaf meegegeven, dus ik kan dat probleem ook nog eens zelf oplossen. Naast alle grote messen, heb je ook 6 steakmessen. Daardoor heb je ook nooit ’te weinig’ messen.  Doordat je echt veel verschillende messen hebt en elk mes eigenlijk goed werkt, zijn de messen dus heel gebruiksvriendelijk. 

Is mijn paprika in stukjes?

Jazeker. Paprika snijdt over het algemeen gemakkelijk, dus ja; dat snijdt goed. Maar broden, stukken fruit, noten en andere groenten gaan ook makkelijk in vieren op de snijplank. Ik ben geen vleeseter meer, dus ik kan niks zeggen hoe steak snijdt. Maar als ik mag gokken, dan denk ik dat dat ook helemaal goed komt. Elk mes heeft ook een bepaald doel: zo probeerde ik tomaten te snijden met het broodmes, maar dat gaat toch echt minder gemakkelijk. Dat verbaasde mij wel. Je merkt dus echt dat er goed over de messen is nagedacht. 

Is het product Eva-approved?

Absoluut. Niet alleen omdat het een goed blok is met goede messen, maar ook zeker voor de prijs. De messen zien er mooi uit, het messenblok staat strak op je aanrecht en je hebt ook nog veel verschillende mogelijkheden ‘mes’.

Zit je op een budget, maar wil je wel betrouwbaar snijgerei hebben? Dan ben je bij KitchenBrothers aan het juiste adres. Ook als ik kijk naar de reviews op Bol.com, is de grotere meerderheid een fan van de blok.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Eva Hoogland
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer