Is een bluetooth speaker toegestaan als handbagage?

Door: Eva
Laatste update: 21 januari 2022

Wanneer je op vakantie gaat met het vliegtuig, ben je misschien benieuwd of je jouw dure bluetooth speaker mee kunt nemen in de handbagage, zodat je zeker weet dat deze niet verloren raakt in je ingecheckte koffer. De vraag is alleen, mag deze speaker wel mee de vliegtuigcabine in of moet je deze inchecken in de koffer?

Regels omtrent bluetooth

Bluetooth werkt net als wifi door een verbinding te leggen tussen apparaten. Bluetooth heeft alleen een kortere afstand. Volgens bekendste Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM mag een speaker met bluetooth gewoon het vliegtuig in. Sterker nog, de maatschappij raadt zelfs aan de speaker in de handbagage te stoppen en alleen een bluetooth-speaker mee te nemen in de ingecheckte bagage als deze helemaal is uitgeschakeld.

Ook in de cabine met bluetooth overigens uitstaan. De regels in het vliegtuig hebben deze regels om de volgende redenen:

  • Door zeer lage temperaturen in het bagagevak van een vliegtuig, kan explosiegevaar ontstaan als er apparaten aan staan.
  • Een apparaat met bluetooth dat aanstaat in de cabine kan elektromagnetische straling de navigatie-apparatuur verstoren in de cockpit.

Let op de wattuur van je batterij

Hoewel de speaker dus in je handbagage mag, is het wel goed om nog het een en ander te controleren voordat je de koffers pakt. Controleer om echt zeker te zijn het beleid van je vliegmaatschappij. Zeker als je een zeer grote bluetooth speaker bezit.

Het kan gebeuren dat je een accu of batterij hebt in je speaker die een wattuur heeft boven de 100. Als dit het geval is mag de accu niet mee in het vliegtuig. Dat geldt overigens ook voor andere accu’s met een hogere wattuur dan 100. Wattuur staat voor het energieverbruik in watt per uur. Dit is Deze eenheid wordt aangegeven met de afkorting Wh. Als je een accu hebt die bijvoorbeeld 40 watt in 1 uur gebruikt, is dit een apparaat met 50wh.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer