Vriezer ontdooien, zonder uit te zetten of met Fohn

Laatste update: 20 februari 2024
Een close-up van een vriezer met ijs erin.

Herken je dat, dat je bijna geen ruimte meer over hebt in je vriezer? Of nou ja… Er is in ieder geval minder ruimte dan eerst. Dit komt doordat er ijsvorming ontstaat in de vriezer. Er komt ijs aan de boven- en onderkant van elk vriesvak en soms gaat de deur zelfs lastig dicht door de hoeveelheid ijsvorming.

De vriezer werkt niet optimaal bij ijsvorming. Hierdoor wordt er meer energie verbruikt dan zonder ijsvorming. We raden je dan ook aan om je vriezer zo’n 4 keer per jaar te ontdooien. Maar hoe ontdooi je een vriezer zonder hem uit te zetten? Dat gaan wij je natuurlijk uitleggen.

Hoe lang duurt het om een vriezer te ontdooien?

Een vriezer ontdooien is niet je favoriete klus. En daarbij is het ook nog een hartstikke koud! Daarom wil je er zo snel mogelijk vanaf zijn.

Voordat je gaat beginnen met het ontdooiproces, zorg er wel eerst voor dat de vriezer zo leeg mogelijk is. Al het extra ijs wat aan de zijkant is aangekoekt, gaat ook weer smelten. Wil je doorweekte frikandellen voorkomen? Zet dan alles even aan de kant.

Het hangt er vanaf welke methode je gebruikt bij het ontdooien van de vriezer. De ene methode duurt langer dan de andere. Wanneer je een vriezer uit zet en het ijs gewoon laat smelten, ben je zo een paar uur verder. Pas wanneer je alle koelelementen goed ziet, is de gehele vriezer ontdooid.

Ander methodes om je vriezer te ontdooien zijn:

  • Je vriezer ontdooien met een föhn;
  • Je vriezer ontdooien met een plantenspuit met heet water;
  • Je vriezer ontdooien met een pannetje kokend water.

Deze methodes helpen je om de vriezer sneller te ontdooien. We gaan dieper op deze methoden in.

Vriezer ontdooien met een föhn

Door de föhn te gebruiken tijdens het ontdooien van de vriezer, zul je merken dat dit enorm snel kan gaan. Door de warme lucht die uit de föhn blaast, ontdooit het ijs sneller.

Zorg ervoor dat je de föhn echt goed richt op de ijsblokken die in de vriezer zitten. Als je föhn te warm is en je richt per ongeluk te lang op het kunststof van de vriezer, loop je het risico dat het kunststof smelt. En dat willen we voorkomen.

Vriezer ijsvrij maken

Regelmatig je vriezer ijsvrij maken, is zoals gezegd, essentieel om je vriezer goed te laten werken. IJsvorming wil je graag voorkomen, ook om ruimte te creëren in je vriezer. Maar hoe maak je een vriezer nou ijsvrij?

Voordat je begint, maak je de vriezer leeg. De grootste stukken ijs kun je voorzichtig loshakken met een stevig voorwerp zoals een spatel of een ijskrabber. Pas wel op dat je de vriezer niet beschadigt. Het overige ijs kun je weghalen met warm water of met speciale ontdooiingsspray.

Om de boel een beetje droog te houden, raden we je aan om handdoeken en wellicht een lekbak op de grond te plaatsen.

Heel veel succes met het ijsvrij maken van je vriezer!

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer