Slowcooker binnenpan – aluminium of keramiek

Laatste update: 2 april 2024

Slowcookers komen in verschillende soorten en maten. Dit geldt ook voor de binnenpan van de slowcooker. De slowcooker bestaat uit twee onderdelen, de behuizing/buitenpan en een binnenpan. In de buitenpan zit het verwarmingselement verwerkt en de bediening van de slowcooker. De binnenpan is een losse pan die je uit de slowcooker kunt halen. Deze is meestal gemaakt van keramiek of aluminium. Wat de eigenschappen en verschillen van de twee soorten zijn leggen we hieronder uit. Dus lees vooral even verder als je hier meer over wilt weten.

Slowcookers met een keramische binnenpan

Keramiek ken je misschien beter als aardewerk, steengoed of porselein. Kort gezegd is keramiek gebakken klei.

Je zult zien dat de beste slowcookers een binnenpan van keramiek hebben. Dit komt omdat de eerste slowcookers met een keramische binnenpan werden gemaakt. Bovendien is het bereiden van eten in keramiek een zeer traditionele manier die al eeuwenoud is.

De keramische binnenpannen zijn voorzien van een glazuurlaag. Het glazuur zorgt er namelijk voor dat de binnenpan steviger is en dient tegelijkertijd als anti-aanbaklaag.

Een keramische binnenpan heeft voor- en nadelen. Hier volgen de belangrijkste argumenten voor of tegen een slowcooker met een keramische binnenpan.

Keramische binnenpan

Voordelen van een keramische binnenpan:

  • Keramiek zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling
  • Keramiek houdt de warmte langer vast
  • Keramiek is krasbestendig
  • Traditionele wijze van eten bereiden

Nadelen van een keramische binnenpan:

  • Als je de binnenpan laat vallen kan hij eenvoudig barsten
  • Je kunt niet aanbraden in een keramisch binnenpan
  • Je kunt de keramische pan niet in de vriezer plaatsen
  • Een keramische binnenpan is relatief zwaar

Slowcookers met een aluminium binnenpan

Tegenwoordig zijn er ook slowcookers verkrijgbaar met een binnenpan gemaakt van aluminium. Het is goed om te weten dat aluminium een metaal is dat in de natuur voorkomt. Ook zit aluminium in veel van onze dagelijkse producten verwerkt. Denk maar aan tandpasta, deodorant en zelfs ons drinkwater. Onze nieren kunnen kleine hoeveelheden aluminium afvoeren.

Aluminium binnenpan

Een aluminium binnenpan van een slowcooker is voorzien van een anti-aanbaklaag. Deze laag voorkomt niet alleen het aankoeken van eten, maar ook dat het aluminium kan reageren op te veel zout of zuur.

Er gaan veel verhalen rond dat pannen voorzien van een anti-aanbaklaag (PTFE en PFOA) schadelijk zijn voor de gezondheid. Het blijkt dat zodra de pan heter wordt dan 260°C dat de PTFE uiteenvalt en dat dan de schadelijke PFOA vrijkomt. Bij een goede slowcooker is de maximale temperatuur rond de 90°C. Het is dan aannemelijk dat de anti-aanbaklaag in een slowcooker geen kwaad kan. Sinds 2015 mogen anti-aanbaklagen geen PFOA’s meer bevatten. Tegenwoordig worden de meeste slowcookers voorzien van een keramische anti-aanbaklaag in plaats van PTFE, of beter bekend als Teflon.

Let er goed op dat de anti-aanbaklaag altijd geheel in takt is. Gebruik geen harde, metalen voorwerpen in de pan, om beschadigingen tegen te gaan. Zodra de anti-aanbaklaag begint los te laten, is het verstandig om de binnenpan van de slowcooker te vervangen.

Ook een binnenpan van aluminium heeft voor- en nadelen. Hier volgen de belangrijkste argumenten.

Voordelen van slowcookers met een aluminium binnenpan:

  • Licht van gewicht
  • Gelijkmatige warmteverdeling
  • Koelt na gebruik snel af
  • Breekt niet als het valt
  • Geschikt voor aanbraden op gas of een elektrische kookplaat
  • Mag in de koelkast worden gezet

Nadelen van slowcookers met een aluminium binnenpan:

  • Het is niet krasvast
  • Kan niet in de oven worden gebruikt
  • Het is niet de traditionele manier van slowcooken

Conclusie aluminium of keramiek

Uiteindelijk maakt het vrij weinig uit of je kiest voor een slowcooker met een binnenpan van keramiek of aluminium. Ze zijn namelijk allebei goed. Het gaat erom dat jij een slowcooker hebt die aan jouw behoeftes voldoet. Het is daarom dus wel belangrijk dat je vooraf weet wat de verschillen zijn en hoe deze in jouw voor- of nadeel kunnen werken.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer