Beste dagcrème Consumentenbond

Door: Eva
Laatste update: 27 september 2023

Beste dagcrème Consumentenbond

Mooi was die tijd: alleen op de dagen dat je vroeger naar het strand ging om een dagje te bakken, nam je een tube zonnebrand mee. Daar moest je huid het maar mee doen; op overige dagen werd er simpelweg niet gesmeerd.

Tegenwoordig weten we wel beter. Je huid heeft continu bescherming nodig tegen de zon, ook als je door de stad wandelt of een dagje fijn in het bos doorbrengt. Altijd bereiken Uv-stralen je huid. Hoewel je niet altijd zonnebrand hoeft te smeren, is het toch handig een crème bij je te hebben.

Dagcrèmes als dagelijks smeersel

Gelukkig zijn hiervoor dagcrèmes bedacht. Deze leveren je bij juist gebruik een gezonde huid op, dat wil zeggen: niet te droog en niet te vettig. Bovendien kunnen deze crèmes daarmee rimpels voorkomen. Probleem is: er zijn inmiddels zoveel producten op de markt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is nu echt de beste dagcrème?

We mogen ons door dit probleem niet laten ontmoedigen. Daarvoor is een goede huidverzorging te belangrijk. De fijne lijntjes in je gezicht verdienen bescherming, zodat ze niet als vanzelf overgaan in diepere rimpels. De beste dagcrèmes weten dat te voorkomen door hun gezonde bestanddelen die je huid beschermen.

Het onderzoek naar beste dagcrème Consumentenbond

Op de vraag wat de beste dagcrème is, kun je zeggen: zoveel mensen, zoveel meningen. Wat voor mij de beste dagcrème is, hoeft dat voor jou immers niet te zijn. Een goede crème hangt bijvoorbeeld af van het huidtype, maar ook persoonlijke voorkeuren. Een dagcrème is wat dat betreft niet veel anders dan make-up; een zeer persoonlijke keuze.

Maar dit is ook wel een flauw antwoord. Er moet toch een beste product voor de huid bestaan? 

In onze zoektocht kunnen we echter niet zomaar alles van iedereen aannemen. We hebben het hier over gezondheid in het algemeen en een gezonde huid in het bijzonder. Oppassen dus als iemand een pasklaar antwoord over ‘de beste dagcrème’ heeft. Stel jezelf altijd de vraag: is deze crème wel geschikt voor mijn specifieke huid?

Naar wie moet je luisteren?

Je kunt bij je zoektocht natuurlijk afgaan op de professionele mening van de verkoper (m/v) in de parfumerie. Maar wees je ervan bewust: ook dit is niet meer dan een mening.

Wat volgens de verkoper de beste dagcrème is, kan daarnaast gekleurd zijn door een commercieel motief. De verkoper zal je immers eerder een duurdere dagcrème willen verkopen dan een goedkoper product. En dat terwijl jij gewoon de beste dagcrème wil, en dan juist het liefst niet tegen de hoofdprijs.

Ook kun je afgaan op het internet. Op reviewsites vind je soms goede tips op het gebied van de beste dagcrèmes. Toch zijn deze reviews niet altijd even genuanceerd. Je kent dat wel: de crème is ofwel fantastisch ofwel verschrikkelijk.

De Consumentbond weet raad

Gelukkig hebben ook onafhankelijke instituten als de Consumentenbond hun licht laten schijnen op de vraag wat nu eigenlijk de beste dagcrème is. In dit artikel gaan we dieper in op de uitslag in dit overzicht van de best geteste dagcrème door de Consumentenbond.

Maar we doen meer. We vertellen je eerst namelijk waar je zelf op kunt letten als je crème koopt. Verder zullen we aan het eind van het artikel nog een aantal andere dagcrèmes beoordelen om te kijken wat jij het beste op je gezicht smeren kunt.

Waar zelf op letten bij de keuze voor beste dagcrème

De keuze voor beste dagcrème Consumentenbond is niet zomaar tot stand gekomen. Hiervoor zijn vijftien producten getest op verschillende criteria, om zo tot de beste dagcrème te kunnen komen. Uiteraard kun je al deze factoren zelf ook gebruiken als je op zoek gaat naar de beste dagcrème voor jouw huid.

Niet alle criteria zullen je daarbij misschien even hard aanspreken. In zo’n geval pik je die aspecten er uit die voor jou van belang zijn.

Uiterlijke kenmerken van het product

Elk product dat je koopt heeft uiterlijke kenmerken, bijvoorbeeld de verpakking en de prijs. Zeker dat laatste is niet onbelangrijk.

Maar je kunt ook denken aan de textuur van het product, of de geur van de crème. Sommige dagcrèmes zijn geurloos. Vind jij dit fijn? Of moet je dagcrème juist wel een geur hebben? Ook hier geldt: zoveel mensen, zoveel meningen.

De Consumentenbond houdt zich uiteraard met dit soort uiterlijke kenmerken van crèmes bezig, al is het uiteindelijk uiteraard belangrijker wat er precies in het product zit. 

De inhoud van het product

Als we het over de inhoud van het dagcrème hebben, bedoelen we de ingrediënten. Uiteraard hebben deze weer invloed op de uiterlijke kenmerken als geur en textuur, maar het is ook goed om heel precies te kijken welke bestanddelen de dagcrème precies heeft.

Er zit daarbij soms niets anders op dan labeltjes te lezen. Uiteraard kun je hiervoor ook andere onderzoeken en tests gebruiken, bijvoorbeeld dat van de Consumentenbond. Toch kan het geen kwaad ook zelf goed in de materie te duiken. Wat zit er nu eigenlijk in het goedje dat je elke dag op jouw huid smeert?

Bescherming tegen de zon

Zeker als de zon fel schijnt, is het erg belangrijk dat elk van je huidverzorgingsproducten je huid beschermt. Je wilt immers een mooie egale teint op je gezicht, geen pigmentvlekken of een rode huid. Je kunt daarvoor natuurlijk zelfbruiner of getinte dagcrème gebruiken en voor de rest binnen blijven, maar liever loop je lekker in de zon!

Het belang van bescherming tegen de zon kun je niet snel overschatten. Vaak zie ik hele volksstammen op het strand liggen bakken, waarna de huid knalrood wordt. Maar ook als je gewoon kleren draagt en een dagje stad doet, moet je de huid, met name je gezicht, blijvend beschermen.

Sun protection factor

Speciale aandacht hierbij verdient de spf, de zogenaamde sun protection factor. Je kent deze spf waarschijnlijk wel van je zonnebrandcrème. Deze spf ligt soms op 30, soms op 50, maar je komt ook producten met een lagere spf tegen. In dagcrèmes ligt de spf over het algemeen wat lager; je smeert deze immers niet per se om in de zon te gaan bakken.

Hoe hoog jouw ideale spf ligt, hangt uiteraard af van je huidtype. Een zeer lichte huid heeft meestal meer bescherming nodig, en dus een hogere spf. Een donkerder huid kan misschien wel mee met een lagere spf. Voor gezichtscrème is het hoe dan ook belangrijk dat er spf aanwezig is, want je huid krijgt op een gemiddelde dag best wat te verduren.

Huidtype

Een belangrijk aspect is of de dagcrème wel geschikt is voor elk huidtype. Let hier goed op als je het product koopt! We hebben het dan niet alleen over je huidskleur (je teint) en een bijbehorende spf, maar ook over de staat van je huid.

Is je huid bijvoorbeeld gevoelig? Of van nature erg droog? Heb je fijne lijntjes in je gezicht, krijg je al wat rimpels? Of is je huid juist vettig?

Al deze zaken zou je eigenlijk mee moeten nemen in je keuze voor de beste dagcrème. Uiteraard kan een algemene test als die van de Consumentenbond niet met elk individu rekening houden.

Schadelijke invloeden

Niet alles wat je op je gezicht smeert, is altijd even goed voor je. Dit geldt voor zaken als make-up en zelfbruiner, maar zeker ook dagcrème. Je huid kan niet zomaar alles aan. Zeker als je een gevoelige huid hebt, wil je dat het product je bescherming geeft, en je huid juist niet met schadelijke invloeden verder aantast.

Een goede dagcrème beschikt dan ook niet over schadelijke ingrediënten. Het beschermt je huid juist tegen alle omstandigheden. De beste crème zorgt ervoor dat je geen droge huid of droge lippen krijgt, maar tegelijkertijd ook dat je huid niet al te vettig wordt.

Uiteraard is de Consumentenbond juist op dit aspect erg kritisch, want je wilt als Consumentenbond geen dagcrèmes aanraden die (op de lange termijn) eigenlijk niet zo goed voor de gezondheid zijn. De beste dagcrème is dan ook eerst en vooral een gezonde dagcrème die de huid goed verzorgt.

Dag- of nachtcrème

Je weet het vast al wel, maar het verschil tussen deze crèmes is inderdaad dag en nacht. Het zijn feitelijk compleet verschillende producten, en deze aparte crèmes moet je dus ook anders aanbrengen op je huid.

Voor een dagcrème is het belangrijk dat deze je goed beschermt tegen de zon en andere buitenomstandigheden. Een nachtcrème hoeft dit niet; deze crème smeer je immers voor je naar bed gaat. In zo’n geval komt je huid de komende uren juist niet in aanraking met factoren buiten.

Dit artikel gaat echter verder over dagcrèmes, en over het wijze oordeel van de Consumentenbond over de beste crème op dit vlak. Tijd dus voor de uitslag.

Kruidvat dagcrème is de grote winnaar

Wat direct opvalt, is de grote winnaar van de fijnste dagcrème volgens de Consumentenbond. Als beste dagcrème is namelijk gekozen voor de dagcrème van Kruidvat, en wel de Kruidvat hydro dagcrème. Deze dagcrème kost slechts een paar euro en komt gewoon uit Nederland.

De eerste de beste lezer hiervan zal zich misschien afvragen hoe dit toch kan. Wat dan met al die duurdere merken? Laten we eens dieper in deze beste dagcrème duiken, en de redenen waarom de Consumentenbond juist deze crème tot winnaar heeft uitgeroepen.

Kruidvat hydro dagcrème voor verschillende huiden

Ten eerste is de genoemde dagcrème geschikt voor zowel de normale als de gemengde huid. De Kruidvat hydro dagcrème zorgt er namelijk voor dat deze je droge huid weliswaar hydrateert, maar toch niet vettig laat worden. Het vet- en vochtgehalte van je huid blijft door deze hydratatie dus perfect op peil, ook als je een probleemhuid op dit gebied hebt.

Filter voor bescherming tegen UV-stralen

Maar dat is niet het enige voordeel van de Kruidvat hydro dagcrème. In deze crème zit namelijk ook een filter dat je huid beschermt tegen de zon. Eigenlijk zijn het zelfs twee filters: UVA en UVB. Deze voorkomen vroegtijdige huidveroudering en latere rimpels.

Dit is belangrijk, want als de zon schijnt is je gezicht van al je lichaamsdelen het meest blootgesteld aan de koperen ploert. Omdat je niet overal en altijd zonnebrandcrème mee wilt dragen, is een goede dagcrème dan een must. 

De Consumentenbond zal in haar tests zeker op dit aspect nadruk hebben gelegd. Dagcrèmes dienen je huid immers goed te beschermen, en de harde realiteit is dat niet lang elke crème dat even goed doet.

Verdere voordelen van de Kruidvat hydro dagcrème

Hier houden de voordelen van deze crème nog niet op. In tegenstelling tot sommige andere, mindere crèmes vermindert deze crème namelijk tekenen van vermoeidheid. De dagcrème van Kruidvat verfrist je huid zodat deze weer een gezonde en frisse uitstraling krijgt.

De Kruidvat dagcrème is kortom de beste keuze dagcrème. Je huid zal blij zijn als je voor deze crème kiest, en door de betaalbare prijs van amper een paar euro is deze crème ook voor je portemonnee een prima keuze. De Consumentenbond heeft in onze ogen dan ook wijs geoordeeld.

Nadelen van de kruidvat hydro dagcrème

Als je bovenstaande leest, denk je misschien dat er helemaal geen nadelen aan deze dagcrème zitten. En als je het tot beste dagcrème Consumentenbond weet te schoppen, verwacht je dat misschien ook wel.

Toch wil ik je voor een uitgebalanceerd verhaal ook graag vertellen over een nadeel, dat in mijn ogen wat te weinig aandacht krijgt als het over gezichtscrèmes gaat. Ook de Consumentenbond gaat hier niet heel diep op in. Ik heb het over de verpakking van de crème. Deze dagcrème komt namelijk in een potje, en niet in een tube.

Dit betekent, dat elke keer als je het potje opent er licht en zuurstof bij je dagcrème komt. De werkzaamheid van de ingrediënten van de crème neemt hierdoor sneller af dan wanneer je een tube van dit product koopt. Ook de verpakking van een dagcrème is dus iets waar je op moet letten.

Conclusies over de winnaar

Buiten dit ene minpunt is de Kruidvat dagcrème een uitstekende keuze, en meer dan de moeite waard. Dat juist deze goedkope crème de grote winnaar van de test is en het tot beste dagcrème Consumentenbond heeft geschopt, is dus helemaal niet zo raar.

Runner up beste dagcrème Consumentenbond

Uiteraard zijn er ook andere merken die goed uit de test zijn gekomen als het gaat om beste dagcrème Consumentenbond. Een hydraterende dagcrème die eveneens uitstekend werd beoordeeld, bijvoorbeeld door de Consumentenbond van België, is de Vichy Aqualia Thermal. Dit is een lichte crème voor dynamische hydratatie. Dat wil zeggen dat deze dagcrème je huid altijd uitstekend gehydrateerd houdt.

Let op: deze gezichtscrème is wel duurder dan de eerder genoemde Kruidvat dagcrème. Hij kost namelijk rond de 25 euro. Daarmee is het nog altijd niet de duurste dagcrème, maar toch behorend tot het meer exclusieve smaldeel van de dagcrèmes.

Kwaliteit voor vrijwel elke huid

Daar krijg je bij de Vichy echter kwaliteit voor terug, zeker dus als het om het hydrateren van de huid gaat. De gezichtscrème stimuleert namelijk de vochtcirculatie in alle gezichtszones. Hierdoor ontstaan er gladde droogtelijntjes en heb je de hele dag een frisse uitstraling. De fijne lijntjes en andere kwetsbare onderdelen van je huid worden door deze dagcrème kortom uitstekend verzorgd.

Deze dagcrème is geschikt voor vrouwen tussen de 20 en 60 jaar, met een normale of gemengde huid. Ook bij deze crème is het een nadeel dat zij alleen in een potje verkrijgbaar is. Dit geldt voor veel soorten dagcrème, maar persoonlijk houd ik meer van tubes crème.

Overige beste dagcrèmes

Bovenstaande dagcrèmes komen dus uit onderzoek door de Consumentenbond naar voren als de beste dagcrèmes, maar hierbij eindigt de lijst met goede producten niet. Als je zelf verschillende crèmes hebt gebruikt, weet je vast wel dat er meer goede dagcrèmes op de markt zijn, ook onder de merken die misschien niet de aandacht van de Consumentenbond hebben gekregen. We gaan daarom nu een aantal dagcrèmes langs die volgens ons ook de moeite waard zijn.

Neem bijvoorbeeld de Extraordinary Oil dagcrème van L’Oreal, een uitstekende crème die nog best betaalbaar is ook. Deze dagcrème vinden we persoonlijk erg fijn smeren. Ook zouden we graag een lans willen breken voor Olay Total Effects, een parfumvrije dagcrème met een spf van 15.

En zo zijn er meerdere producten die je op je huid kunt smeren om deze gezond te houden. Houd voor elke crème wel goed voor ogen of deze past bij jouw huid en of deze je huid daarbij goed voldoende beschermt.

Ook daarom is de Consumentenbond zeer geschikt om dagcrème te testen; het is meer geïnteresseerd in (de gezondheid van) je huid dan in een hippe verpakking of een merk dat net in de mode is.

Je huid duur verkopen

We hadden het eerder over de scherpe prijs van de Kruidvat dagcrème, volgens de Consumentenbond de beste dagcrème voor je huid. Maar ook de duurste dagcrème mag natuurlijk niet ontbreken in ons overzicht. Dat was The Moisturizing Gel Cream van La Mer. Voor deze crème betaal je niet minder dan de lieve som van 265 euro.

Krijg je dan ook waar voor je geld? Volgens de Consumentenbond niet! Deze dagcrème was volgens het onderzoek naar de beste dagcrème Consumentenbond het slechtste van de 15 geteste dagcrèmes! Zoals we eerder al concludeerden: prijs zegt lang niet alles als je op zoek bent naar de beste dagcreme voor je huid.

Conclusies

Als het op de best geteste dagcrème aankomt, is het onderzoek van de Consumentenbond erg handig. De beste dagcrème volgens deze bond is de dagcrème van Kruidvat, een crème die helemaal niet zoveel hoeft te kosten en toch erg goed is voor je huid.

Op vrijwel alle punten en in alle vereiste velden scoort deze gezichtscrème een ruime voldoende, wat niet van elke dagcrème kon worden gezegd. Zeker als je een gevoelige huid hebt, is het goed om de beste dagcrème voor jezelf aan te schaffen, zodat ook jij fijn en onbevreesd in de zon kunt paraderen.

De eindconclusie moet echter ook zijn, dat de beste dagcrème uiteindelijk afhankelijk is van jouw huid; jij zult deze immers moeten dragen. Het bovenstaande onderzoek geeft echter een paar uitstekende pointers in de juiste richting. 

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer