Een persoon die rijst in een rijstkoker giet.

Hoe werkt een rijstkoker?

Laatste update: 2 april 2024

Ben je nieuw met de rijstkoker, maar eet je wel vaak rijst? Dan kan een rijstkoker een interessant apparaat zijn om aan te schaffen. We leggen hier uit hoe een rijstkoker werkt en hoe je ‘m optimaal gebruikt.

Wat is een rijstkoker?

Een rijstkoker is een apparaat met een binnen- en buitenpan die rijst gemakkelijk kookt. De binnenpan kun je er vaak los uithalen en hier doe je de rijst en het water in. Meestal is de binnenpan gemaakt van roestvrij staal of aluminium, maar ook andere materialen kunnen voorkomen. De buitenpan is de behuizing van de rijstkoker. 

Op het moment dat je de rijst klaarmaakt, stop je de rijst en het water in de binnenpan. De binnenpan plaats je vervolgens in de buitenpan. Daar zet je ‘m op het verwarmingselement, die je kunt herkennen aan de lichtgrijze kleur. Op het moment dat je de rijstkoker aanzet, wordt het verwarmingselement warm en verwarmt daarmee ook de binnenpan. 

Als het water in de binnenpan begint met koken, wordt dat gedecteert door de automatische thermostaat. Vervolgens schakelijkt de rijstkoker naar stoomfunctie. Door de stoomfunctie blijft het water en de warmte binnen de snelkoker, waardoor de rijst op een rustige manier gaar wordt. 

De rijstkoker weet dat de rijst gaar is door de thermometer. Op het moment dat de rijst een bepaalde themperatuur bereikt, weet de koker dat de rijst gaar is. Een rijstkoker kan ook werken met een watermeter, die meet hoeveel water er nog in de binnenpan zit. Daardoor verschilt het soms per rijstsoort hoe lang een rijstkoker erover doet.

Het voorbereiden van de rijst

Voordat je begint met koken, zorg je ervoor dat de rijst klaar is om in de rijstkoker te stoppen. Kijk daarom naar de juiste hoeveelheid rijst. Het voedingscentrum raadt 75 gram ongekookte rijst aan. Dit is ongeveer 1 koffiekopje. 

Nadat je de juiste hoeveelheid rijst hebt afgemeten, begin je met wassen. Je wast de rijst, omdat je zo de overtollige zetmeel eraf wast, waardoor de rijst niet aan elkaar blijft plakken, maar juist luchtig wordt. Dat kun je doen door de rijst even te laten weken en vervolgens af te spoelen, maar je kan ook gelijk beginnen met spoelen. Gemiddeld was je rijst 3-4 keer, tot het water wat eruit komt doorzichtig en schoon is. 

De rijst in de rijstkoker

Nadat de rijst klaar is voor gebruik, maak je de rijstkoker klaar. Je stop de rijst in de rijstkoker en voeg de juiste hoeveelheid water toe. De verhouding kan variëren per rijstsoort. Wij hebben gekozen voor de verhouding 1:1. Één kop rijst met 1 kop water. 

De meeste rijstkokers leveren een maatbeker. Deze kun je ook gebruiken om de juiste hoeveelheid rijst in de rijstkoker te stoppen. Ook kun je vaak aan de binnenkant lezen hoeveel water er in de rijstkoker zit. 

De rijst koken

Als het water en de rijst in de rijstkoker zit, begint het makkelijke deel van de rijstkoker: het koken! Je zet de deksel goed op de rijstkoker, zodat het geen water verliest, en drukt vervolgens op de kookstand. De meeste rijstkokers zijn automatisch, waardoor je geen programma of temperatuur hoeft in te stellen. De rijstkoker kookt tot de rijst klaar is. 

Kim doet er in dit proces nog wat extra dingen doorheen, zoals kruiden of wat extra groenten. Zo is de rijst al meer op smaak op het moment dat hij klaar uit de koker komt. 

Wanneer de rijst klaar en gaar is, stopt de rijstkoker automatisch en schakelt hij over naar de ‘warmhoudstand’. Dit is een stand die -je raadt het al- de rijst warm houdt en niet verder kookt. Het kan interessant zijn om de rijst hier nog even op te laten staan (10-15 minuten), zodat de rijst nog gelijkmatig kan stomen en verder op smaak kan komen. 

Serveren!

En nu het leukste onderdeel van de rijstkoker: het serveren van de rijst. De meeste rijstkokers worden geleverd met een speciale rijstlepel. Die kun je goed gebruiken. Mocht je die niet meer hebben, dan werkt een houten pollepel vaak ook goed. Let wel op dat je geen metalen lepels of vorken gebruikt: die kunnen krassen maken in de rijstkoker, waardoor de rijst sneller verbrandt in plaats van gaart. 

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer