Beste rijstkoker van 2023. 5x de beste rijstkokers

Laatste ge-update in door Eva

Een rijstkoker is ideaal voor mensen die weinig tijd hebben én lekker willen genieten van verse rijst. We zien dat er enorm veel verschillende rijstkokers op de markt zijn, waardoor mensen door de bomen het bos niet meer zien. Wist je trouwens dat je nog véél meer kunt maken dan alleen rijst met een rijstkoker!?

In deze review hebben we de beste rijstkokers beoordeeld op onder meer de koude greep, het aantal programma’s, de inhoud van de rijstkoker en natuurlijk de prijs. Uiteindelijk is de beste rijstkoker van dit moment de Tefal Classic 2 RK1028. Benieuwd naar de debeste van de lijst? Lees dan snel verder!

Tefal Classic Zwart RK1028 Bekijk prijzen
Koude greep: Ja
Inhoud pan: 1 liter
Aantal programma's: Geen
Hierom zijn we fan:
Groente stomen – 6 porties – Warmhoudstand
Let hierop:
Programma’s - Kunststof

Als beste rijstkoker hebben we de Tefal Classic 2 RK1028 geselecteerd. Deze rijstkoker is niet alleen aantrekkelijk qua prijs, maar heeft ook verschillende andere voordelen. Zo is het met deze rijstkoker enorm eenvoudig om andere producten te stomen, waaronder:

 • Groenten
 • Vlees
 • Verschillende soorten rijst

Hiervoor is een aparte stoommand bijgeleverd. Door de glazen deksel, kun je tevens het hele stoomproces volgen, zodat je ook zelf in de gaten kan houden hoe het ervoor staat met de groenten. Hoewel deze in de vaatwasser kan, moet je de rest van de rijstkoker met de hand afwassen.

Nadat de rijst gekookt heeft, gaat de rijstkoker automatisch over op de warmhoudstand. Hoewel dit bij andere rijstkokers wel bekend is, is het onbekend hoelang dit maximaal mag duren. Bij de warmhoudstand hoef je je geen zorgen te maken over de aangebrande rijst door de antiaanbaklaag.

In totaal is er in de rijstkoker ruimte voor ongeveer 6 porties rijst. Hierdoor kun je prima met familie en vrienden dineren. Ook als je rijst voor meerdere dagen wilt koken is dit natuurlijk geen probleem. Let er wel op dat je er rekening mee moet houden dat het koken van de rijst wat langer kan duren.

Programma’s

Waar andere rijstkokers kiezen voor verschillende programma’s, is daar bij deze rijstkoker niet voor gekozen. Dit is wel een nadeel ten opzichte van de concurrentie. Daarnaast valt het op dat de rijstkoker van kunststof gemaakt is, waardoor deze een stuk fragieler oogt dan andere rijstkokers.

Qua prijs en mogelijkheden de beste koop rijstkoker van dit moment!

Tefal All-in-One CY505E Bekijk prijzen
Aantal programma's: 25
Koude greep: Ja
Inhoud pan: 6 liter
Hierom zijn we fan:
Programma’s - Startuitstelfunctie – Timer – Vaatwasbestendig
Let hierop:
Zwaar – Veel ruimte

Kijken we naar deze Tefal All-in-One CY505E, dan valt ons direct op dat de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn. Dit komt door de 25 programma’s die je kunt gebruiken om allerlei verschillende soorten eten te maken. Ook het bijgeleverde receptenboek draagt hier natuurlijk aan bij.

Qua tijd zijn er enorm veel verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor:

 • Slowcooken: Voor als je langer de tijd hebt.
 • Snelkookfunctie: De snelkookfunctie is handig voor als je weinig stemmen hebt.
 • Startuitstelfunctie: Ideaal als je ‘s ochtends de rijst in de pan doet en ‘s avonds van de rijst wilt genieten.
 • Timer: Zorgt ervoor dat je zelf de tijd niet bij hoeft te houden.

We zijn daarbij erg fan van de startuitstelfunctie. Deze kun je namelijk tot maximaal 24 uur uitstellen. Zo kun je de avond ervoor al alles klaarzetten, waarbij de rijst klaar is als je de volgende dag thuiskomt van het werken. Ideaal als je het dus een stuk drukker hebt!

Doordat vrijwel alle componenten van de rijstkoker vaatwasbestendig zijn, kun je deze zonder problemen in de vaatwasser doen. Hierdoor heb je geen last van geurtjes die in de rijstkoker blijven zitten van andere gerechten die je gemaakt hebt.

Omvang

Kijken we naar het apparaat zelf, dan moeten we een aantal belangrijke kanttekeningen plaatsen. Allereerst bijvoorbeeld het gewicht van de rijstkoker. Deze ligt met bijna 6 kilo erg hoog, waardoor deze ook niet makkelijk te verplaatsen is. We zouden ook niet adviseren om deze op de kookplaat te zetten.

Daarnaast neemt deze ook veel ruimte in beslag. Heb je naast de rijstkoker bijvoorbeeld ook nog een blender en waterkoker op het aanrecht staan, dan komt deze snel vol te staan. Hierdoor is deze all-in-one rijstkoker niet voor elk huishouden geschikt. 

Met deze All-in-One rijstkoker maak je enorm veel apparaten in het huishouden overbodig!

Inventum RK140ZW Bekijk prijzen
Inhoud pan: 1,4 liter
Koude greep: Ja
Aantal programma's: Geen
Hierom zijn we fan:
Verschillende soorten rijst – Stoomschalen – Koken + Stomen
Let hierop:
Ruimte - Kwetsbaar

De Inventum RK140ZW is de beste sushi rijstkoker die je op de markt gaat vinden. Ook deze komt erg goed uit de rijstkoker test. Doordat er enorm veel verschillende soorten rijst mee gekookt kunnen worden, is deze geschikt voor allerlei soorten maaltijden, waaronder dus ook sushi.

We zien daarnaast dat er enorm veel verschillende accessoires meegeleverd zijn, waaronder:

 • Stoomschalen
 • Lepel
 • Maatbeker

Vooral van de stoomschalen zijn we enorm fan. Hierbij is het namelijk mogelijk om groenten, vis en gevogelte te stomen. Natuurlijk behoort ook rijst tot de mogelijkheden. Wat hierbij uniek is, is dat je de rijstkoker kunt gebruiken om zowel te stomen als te koken. Dit kan allemaal tegelijkertijd.

De warmhoudfunctie zorgt er daarnaast voor dat je je geen zorgen hoeft te maken dat de rijst koud wordt. Deze kan namelijk maximaal 12 uur de rijst warm houden, waardoor je zelfs de rijst ’s morgens aan kunt zetten en de rijst zelfs ’s avonds nog warm genoeg is om te eten. Ideaal voor mensen met veel haast!

Fysieke eigenschappen

Bij de fysieke eigenschappen moeten we vermelden dat deze erg kwetsbaar is. Dit komt doordat de rijstkoker gemaakt is van kunststof. Je moet daarom vooral erg opletten als je bijvoorbeeld de rijstkoker in de kast zet of deze eruit haalt. Stoot je deze ergens tegen aan, dan kan deze snel beschadigen.

Ook neemt de rijstkoker aardig wat ruimte in beslag. Dit komt vooral door de omvang van de rijstkoker. Voor kleinere huishoudens zouden we daarom deze rijstkoker niet aanraden. Vergelijken we dit daarnaast met andere rijstkokers, dan lijkt deze met maar 4 porties redelijk beperkt voor de omvang.

Deze Inventum rijstkoker geeft je de mogelijkheid om allerlei verschillende soorten rijst gemakkelijk en snel klaar te maken!

Tefal Classic RK1038 Bekijk prijzen
Aantal programma's: 8
Koude greep: Ja
Inhoud pan: 1,8 liter
Hierom zijn we fan:
Warmhoudfunctie – 10 porties – Accessoires - Compact
Let hierop:
Prijs - Stekker

Als je op zoek bent naar de beste Tefal rijstkoker, dan is dat de Tefal Classic RK1038. Evenals veel andere rijstkokers in deze review, heeft ook deze een warmhoudfunctie. Hier zijn we enorm fan van, aangezien het je de mogelijkheid geeft om verse rijst alvast in te plannen voor de avond.

Daarnaast is deze ideaal voor grotere groepen. De rijstkoker heeft namelijk ruimte voor maar liefst 10 porties rijst, waardoor je je ook met grotere groepen geen enkele zorgen hoeft te maken. Dit onderscheidt de rijstkoker van de concurrentie.

Om goed rijst te kunnen koken, moeten we natuurlijk wel de benodigdheden hebben. De verschillende soorten rijst hebben namelijk ook verschillende hoeveelheden water nog. Kijken we bijvoorbeeld naar:

 • Witte rijst: afhankelijk van de korrel tussen 1 ¼ en 1 ¾ kop water
 • Zilvervliesrijst: 2 koppen water
 • Indiase rijstsoorten: 1 ½ water

Met de meegeleverde accessoires heb je voldoende dingen in huis om direct aan de slag te kunnen. Ook heb je hiermee de mogelijkheid om groente te stomen, wat veel andere pannen overbodig maakt. Door de compactheid van de rijstkoker, berg je deze ook nog eens gemakkelijk op.

Nadelen

Kijken we alleen naar de prijs van het product, dan ligt deze wel aan de hoge kant. Zeker als we dit vergelijken met andere rijstkokers, zien we dat de prijs wat tegenvalt. Het grote voordeel in vergelijking met de Tefal Classic 2 1028 is wel dat je hiermee meer ruimte hebt voor grotere gezelschappen.

Wat we tot slot nog willen vermelden is dat de stekker erg vervelend is. Deze kun je namelijk niet handig wegstoppen voordat je de rijstkoker opbergt. Dit maakt het lastig om de rijstkoker op een fatsoenlijke manier weg te zetten.

Met afstand de beste Tefal Rijstkoker die er momenteel verkrijgbaar is!

Tristar RK-6127 Bekijk prijzen
Aantal programma's: 1
Koude greep: Ja
Inhoud pan: 1,5 liter
Hierom zijn we fan:
Gebruiksvriendelijk – Capaciteit – Reinigen - Mogelijkheden
Let hierop:
Design – Programma’s

We sluiten deze review af met de Tristar RK-6127, volgens ons de beste Tristar rijstkoker. Het grootste voordeel is het gebruiksgemak. Het gebruik is namelijk erg intuïtief, waarbij je zonder al te veel onderzoek direct aan de slag kunt. Vergeet echter niet om de rijst te wassen voor je het gaat koken!  

Evenals bij de hierboven genoemde rijstkoker van Tefal, zijn we erg fan van het grote aantal porties. Of je nu een feestje geeft of juist alvast rijst kookt om in te vriezen, voor deze Tristar rijstkoker is het geen enkel probleem. Dit is een duidelijke onderscheidende factor ten opzichte van de concurrenten.

Het schoonmaken van de rijstkoker is ook een fluitje van een cent. Dit komt doordat er allereerst een antiaanbaklaag is gebruikt. Daarnaast is de binnenpan ook nog eens uitneembaar, waardoor je deze gemakkelijk kunt afwassen of in de vaatwasser kunt doen.

Gelukkig blijft het niet bij het koken van rijst. Met de Tristar rijstkoker heb je namelijk ook de mogelijkheid om groenten, vis en gevogelte klaar te maken. Dit maakt de rijstkoker enorm handig en zorgt ervoor dat je andere keukenaccessoires de deur uit kunt doen.

En voor wie dacht dat dit het was, dat is zeker niet het geval! Andere belangrijke features van deze rijstkoker zijn:

 • Antislip voetjes
 • Warmhoudfunctie
 • Roestvrijstalen behuizing
 • Lichtindicatoren

Design

Voor de mensen die op zoek zijn naar designapparatuur in de keuken is deze rijstkoker wellicht minder geschikt. Deze ziet er namelijk erg basis uit en is niet direct een eyecatcher. Daarnaast ontbreken er helaas ook programma’s. Dit vinden we wel een nadeel ten opzichte van de concurrentie.

Voor elke kok die méér wil dan alleen rijst koken is de Tristar RK-6127 enorm geschikt!

Verkrijgbaar bij:
Product Koude greep Aantal programma's Inhoud pan
Tefal Classic Zwart RK1028 Tefal Classic Zwart RK1028
Beste koop rijstkoker
Geen 1 liter Bekijk prijzen
Tefal All-in-One CY505E Tefal All-in-One CY505E
Best geteste rijstkoker
25 6 liter Bekijk prijzen
Inventum RK140ZW Inventum RK140ZW
Beste sushi rijstkoker
Geen 1,4 liter Bekijk prijzen
Tefal Classic RK1038 Tefal Classic RK1038
Beste Tefal rijstkoker
8 1,8 liter Bekijk prijzen
Tristar RK-6127 Tristar RK-6127
Beste Tristar rijstkoker
1 1,5 liter Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.