Dé beste rijstkoker

Laatste update: 4 december 2023
Een groep dozen met verschillende soorten voedsel erop.

In deze uitgebreide review hebben we gekeken welke rijstkoker je het beste kunt kopen. Of je nu op zoek bent naar een simpele rijstkoker. Of kies voor een veelzijdig model dat niet alleen uitblinkt in rijst koken, maar ook geschikt is voor het bereiden van andere gerechten: we hebben onze topkeuzes op een rij gezet. De absolute winnaar? De rijstkoker van Tristar. Deze maakte de rijst perfect klaar en heeft ook nog eens een nette prijs. Benieuwd over welke modellen we ook enthousiast waren? Lees snel verder!

Beste rijstkoker 2023

De rijstkokers vergeleken

Product Gewicht Aantal liters Stoomaccesoires Uitneembare binnenpan
Een roestvrijstalen rijstkoker op een witte achtergrond.
Tristar RK-6127 Beste geteste rijstkoker/Beste bugdet rijstkoker
1861 gram 1,5 Nee Ja Bekijk prijzen
Een rijstkoker gevuld met rijst en groenten.
Moa RC18B Beste koop rijstkoker
1710 gram 1,5 Ja Ja Bekijk prijzen
Een zwarte rijstkoker op een witte achtergrond.
Tefal Classic RK1038 Beste grote rijstkoker
2780 gram 1,8 Ja Ja Bekijk prijzen
Een zwarte rijstkoker op een witte achtergrond.
Inventum RK140ZW Beste kleine rijstkoker
2286 gram 1,4 Nee Ja Bekijk prijzen
Een roestvrijstalen crockpot met het groene by niam-logo.
Russell Hobbs 19750-56 Beste voor sushirijst
2209 gram 1,8 Ja Ja Bekijk prijzen
Swipe swipe

Handig om te weten

check
Hier kun je zelf op letten

Voor het eerst een rijstkoker kopen? Dan is het interessant om te kijken naar de resultaten of de extra’s: daar zit vaak het meeste verschil in. In onze koopgids delen we onze tips bij het aanschaffen van een rijstkoker.

check
Zo hebben wij getest

Alle rijstkokers koken rijst, alleen sommige doen dat snel en sommige koeken aan. We keken daarom hoe de rijstkokers de rijst koken, hoe lang ze erover doen en of ze goed gegaard uit het apparaat komen. Lees hier meer over onze testresultaten.

check
Onze conclusie

Voor minder dan 40,- heb je een rijstkoker die ideaal is voor rijst koken, en soms zelfs uitgerust met stoom accessoires voor extra veelzijdigheid.

check
De Experts

Voor dit onderzoek spraken we met kokkinnen Geraldine en Kim van The Green Gypsys. Kim heeft een rijstkoker en kookt er vaak mee. Waarom zij fan is? ‘Ik vind het makkelijk dat ik er niet meer over na hoef te denken’.

1. Tristar RK-6127

Beste geteste rijstkoker/Beste bugdet rijstkoker

Voordelen:
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Maakt de allerbeste sushirijst, basmatirijst en jasmijnrijst klaar
 • Rijst koekt niet aan de onderkant
Nadelen:
 • Mist een stoomaccesoires, waardoor je geen groenten kan stomen
 • De zilvervliesrijst kwam wat ongaar uit de rijstkoker
 • Bij de zilvervliesrijst koekt de rijstkoker aan de onderkant aan
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 30,95

De Tristar rijstkoker is een veelzijdig apparaat en solide keuze. De binnenkant van de rijstkoker is, als een van de weinige rijstkokers, voorzien van een handige en duidelijke maataanduiding. De anti aanbaklaag binnenpan is ook eenvoudig los te maken van de buitenpan, waardoor je ‘m eenvoudig met met de hand of een doek goed schoonmaakt. Wel merkten we dat de buitenkant van het apparaat behoorlijk heet kan worden tijdens het gebruik. Hij ziet er niet zo luxe uit als de Tefal Classic, maar is wel gemakkelijk en intuïtief in gebruik door de weinige, maar duidelijke knoppen. 

Bij onze test met sushirijst waren we onder de indruk van het resultaat. De rijst kwam er perfect plakkerig uit, precies zoals je van goede sushirijst mag verwachten en ook de smaak was heerlijk zacht. De basmatirijst kwam er ook goed uit, al was de binnenkant van de korrel iets harder dan we hadden gehoopt. De zilvervliesrijst was helaas minder succesvol; deze leek nog steeds ongekookt. Ook was de zilvervliesrijst aan de onderkant wat aangekoekt. De jasmijnrijst daarentegen kwam er bij ons weer prima uit, met een fluffige consistentie en een zachte smaak. Gemiddeld doet de Tristar er 13 minuten over om de rijst te koken, wat ‘m sneller maakt dan andere rijstkokers in deze test.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

2. Moa RC18B

Beste koop rijstkoker

Voordelen:
 • Goede prijs/kwaliteit-verhouding
 • Wordt geleverd met een stoomaccesoires, waardoor je er ook groente mee kan stomen
 • Duidelijke gebruiksaanwijzing met plaatjes
Nadelen:
 • Je ziet snel vlekken aan de buitenkant van de rijstkoker
 • Doet er soms langer over dan andere rijstkokers
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 42,99

De MOA rijstkoker is een compacte rijstkoker die we met een gewicht van 170 gram makkelijk verplaatsten. De algemene aan/uit-knop aan de zijkant en het glazen deksel zorgen voor eenvoudige bediening en zichtbaarheid tijdens het koken, iets wat we misten bij de Inventum rijstkoker. Ook is de MOA rijstkoker vrij eenvoudig te reinigen met een natte doek. Ook hier werd de buitenkant bij onze test heel heet, wat ‘m wel wat onveiliger maakt om te gebruiken. 

Bij onze test met de verschillende soorten rijst, hebben we gemerkt dat de MOA rijstkoker uitstekende resultaten levert. Vooral bij het koken van sushirijst en basmatirijst. De sushirijst kwam er perfect plakkerig uit, terwijl de basmatirijst de perfecte consistentie had en elke rijstkorrel hetzelfde gekookt was. De zilvervliesrijst was aan de droge kant en de jasmijnrijst was minder zacht dan die uit andere rijstkokers, maar nog steeds van goede kwaliteit. Bij de zilvervliesrijst was de onderkant wel een beetje aangekoekt. Gemiddeld deed de MOA er 13 minuten over om de rijst te koken, wat de MOA iets sneller maakt dan andere rijstkokers in onze test. 

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

3. Tefal Classic RK1038

Beste grote rijstkoker

Voordelen:
 • Hij is erg groot, waardoor je voor veel mensen tegelijk eten kan klaarmaken
 • Maakt heel goed basmatirijst klaar
Nadelen:
 • Is niet zo goed met zilvervliesrijst en sushirijst
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 58,00

Bij het uitpakken van de Tefal Classic RK1038 valt direct de luxe uitstraling op. Het apparaat ziet er stijlvol uit en de stalen bovenkant geeft het een premium gevoel. De knop aan de voorkant (voor het kiezen tussen koken en warmhouden) voelt wat goedkoop aan, wat afbreuk doet aan de algehele indruk van kwaliteit. Wat betreft het schoonmaken, is de Tefal Classic RK1038 vriendelijk in gebruik. De anti aanbaklaag binnenpan is met de hand of een doek gemakkelijk te reinigen. Maar ook hier wordt de buitenkant van het apparaat heet toen we het apparaat gebruikten.

In onze test met verschillende soorten rijst laat de Tefal Classic RK1038 goede resultaten zien. De sushirijst komt er goed uit, met een plakkerige consistentie die perfect is voor sushi. De basmatirijst is zacht en plakt, terwijl de zilvervliesrijst een goede consistentie heeft, maar iets harder is dan verwacht. De jasmijnrijst is plakkerig en fluffig, maar minder zacht dan bij sommige andere rijstkokers. Een klein minpunt is dat de onderkant van de rijst bij sommige tests licht aangekoekt was. Gemiddeld kookt de Tefal de rijst klaar in 15 minuten, waarmee hij wel wat langer kookt dan de MOA Rijstkoker. 

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

4. Inventum RK140ZW

Beste kleine rijstkoker

Voordelen:
 • Heeft een mooi design + de knoppen zijn in het Nederlands
 • Je navigeert je snel door het systeem
 • De buitenkant wordt niet heet
Nadelen:
 • Mist een aan- en uitknop
 • De ribbels aan de onderkant maken het wat lastiger om de rijstkoker schoon te maken
 • Blijft veel condens in het apparaat zitten
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 35,95

Wanneer we de Inventum rijstkoker voor het eerst uit de doos haalden, valt het moderne design direct op. De klep aan de bovenkant geeft het een unieke look die meer weg heeft van een airfryer dan van een traditionele rijstkoker. Hoewel het ontbreken van een aan/uit-knop een beetje onhandig kan zijn – de rijstkoker start zodra de stekker in het stopcontact zit – is dit slechts een klein ongemak in vergelijking met de algehele functionaliteit. Het schoonmaken van de rijstkoker vraagt iets meer inspanning, wegens de ribbels aan de onderkant. Maar aan de andere kant wordt de buitenkant van de rijstkoker niet heet, als een van de weinige rijstkokers uit onze test. 

Bij het testen van de rijstkoker met verschillende rijstsoorten, merkten we dat de Inventum iets langer doet over het koken dan de gemiddelde rijstkoker. Met 17 minuten is het niet veel langer, maar het kan wel iets zijn om rekening mee te houden. De resultaten zijn echter de moeite waard: de sushirijst heeft de juiste plakkerigheid en smaak voor perfecte sushi. De basmatirijst komt er in 12:47 minuten uit, wat heel dicht bij het gemiddelde ligt, en heeft een mooie, niet-plakkende consistentie. De zilvervliesrijst en jasmijnrijst hebben een iets langere kooktijd dan gemiddeld, en hoewel de consistentie over het algemeen goed is, merkten we dat de onderkant van de rijst soms een beetje aankoekt.

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-

5. Russell Hobbs 19750-56

Beste voor sushirijst

Voordelen:
 • Lage prijs voor een prima product
 • Maakt sushirijst perfect gaar
Nadelen:
 • Veel rijstsoorten koekt de onderkant aan
 • Gebruiksaanwijzing is wat klein en onduidelijk
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 42,13

Een goede sushirijst rijstkoker, dat is deze Russell Hobbs. De rijstkoker is relatief eenvoudig schoon te maken met een handdoek en de buitenkant wordt wel warm, maar niet onaangenaam heet. De toevoeging van een aparte bak voor groenten maakt het een veelzijdige keuze voor diegenen die graag een complete maaltijd in één keer willen bereiden. 

Toen we de basmatirijst kookten, liet de Russell Hobbs echter een gemengde indruk achter. Hoewel de rijst niet plakte en de kooktijd met 10:52 minuten sneller is dan de gemiddelde 12:20 minuten, zagen we dat de onderkant nog wel neigt tot aanbranden, wat resulteert in een minder aangename textuur. Dit merkten we ook bij het koken van zilvervlies– en jasmijnrijst; hoewel de kooktijden gemiddeld sneller zijn dan de andere modellen, is de consistentie wisselvallig en neigt de rijst aan de onderkant aan te koeken. De rijstkoker volgens ons beter geschikt is voor witte rijstsoorten dan voor rijstsoorten die een meer delicate behandeling vereisen zoals sushirijst. Gemiddeld doet deze Russell er 11,5 minuten over om de rijst te garen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

De Net-Niet

De net-niet is een selectie van producten die de lijst net-niet hebben gehaald. Zo kunnen we vertellen welke producten een succes zijn, maar welke je misschien beter in de (online) winkel kan laten staan.

Instant Pot Duo 3L multicooker

Met maar liefst 8 programma’s, een slow-cook functie en zelfs de mogelijkheid om iets met yoghurt te doen, is deze Instant Pot erg veelzijdig (een multifunctionele rijstkoker). De robuuste deksel zorgt ervoor dat je ‘m er niet snel vanaf haalt en mocht je klaar zijn met de rijst? Dan kun je in deze Instant pot ook een hele hoop andere recepten maken.

Toch was de Instant Pot geen succes. Zo wilden we graag sushirijst koken. Dat was onze laatste test. Alleen: de Instant Pot hield ermee op. We hebben een aantal keer geprobeerd de rijst-programma aan te zetten, maar de Instant Pot gaat volledig op slot. Bij de andere rijstsoorten koekte hij ook vaak aan, wat ons deed realiseren hoe belangrijk een goede anti aanbaklaag is bij rijstkokers. Daarom vinden wij ‘m niet geschikt als rijstkoker.

Hulp met je keuze

Ik wil een rijstkoker waarmee ik ook andere dingen kan bereiken

Je eet niet alleen rijst, maar maakt er graag hele maaltijden omheen? Dan raden we de Instant Pot aan. Het model is wel duurder dan de meeste rijstkokers, maar je kunt er ook de meeste dingen mee. Rijst koken is bij deze rijstkoker soms alleen geen succes.

Ik wil een rijstkoker voor sushirijst

Ben je een echte sushi-liefhebber of stop je alles in een poké bowl? Dan word je gelukkig van de Russell Hobbs. Dit model maakte bij ons de beste sushi-rijst gaar, die goed was gekookt maar wel lekker sticky bleef.

Ik wil een rijstkoker die ik makkelijk kan schoonmaken

De rijst gekookt en het liefst gelijk al in de kast zetten? Dat kan heel goed met de MOA rijstkoker. Dit model maak je al snel schoon met een natte doek en een droge doek eroverheen. Zo stop je ‘m snel weer weg.

Zo hebben wij de Rijstkokers getest en gereviewed

Voor deze review hebben we 6 verschillende rijstkokers van diverse merken en prijscategorieën gebruikt in onze speciale testbijkeuken. Deze rijstkokers zijn getest op hun vermogen om verschillende soorten rijst te koken zoals witte rijst, bruine rijst. Waarbij we bijzondere aandacht besteedden aan het proces van rijst koken, inclusief hoe betrouwbaar elke rijstkoker de rijst gaar maakt, en de consistentie van de resultaten.. We hebben de rijstkokers gewogen, getimed en gekeken of de rijstkokers makkelijk in gebruik waren. Bij elk onderdeel kreeg de rijstkoker een cijfer.

We schreven vervolgens op hoe lang het duurde voordat de rijst was gegaard, hoe de rijstkoker omging met verschillende soorten rijst, of je de rijstkoker makkelijk schoonmaak en hoeveel watt het apparaat verbruikt. We keken ook of de rijstkoker een fijne handleiding en een goede garantie had. Bovendien beoordeelden we de kwaliteit van de anti aanbaklaag van elke rijstkoker, wat cruciaal is voor het voorkomen van aangebrande rijst en het vereenvoudigen van de schoonmaak.

Aan het einde hebben we een top 5 geselecteerd, aan de hand van onze testresultaten en marktonderzoek. Wil je zelf de resultaten met elkaar vergelijken? Bekijk dan hier onze testresultaten.

Koopgids: Hier kun je zelf op letten bij het kopen van een rijstkoker

Voor welke rijstsoort je ‘m gebruikt

Je zou zeggen: een rijstkoker gaart alle rijst goed, maar dat is in onze test helaas niet gebleken, met sommige modellen die de rijst gaar maken beter dan andere. Bijvoorbeeld, sommige rijstkokers doen het beter met alleen sushirijst, terwijl andere modellen ook andere rijstsoorten goed gekookt krijgen. We hebben specifiek gekeken naar hoe goed deze rijstkokers bruine rijst bereiden, een gezonde rijstsoort die een uitdaging kan zijn vanwege zijn langere kooktijd. Kijk daarom, voordat je een rijstkoker aanschaft, of je een specifieke rijstsoort vaak gebruikt of dat je liever een algemene rijstkoker wilt die meerdere rijstsoorten goed kookt.

Aantal liters

De meeste rijstkokers komen in liters. Hoe meer liters er in de rijstkoker zitten, hoe meer rijst je tegelijk kan koken. Hierbij kun je de volgende meting aanhouden:

Aantal liters rijstkoker Aantal personen (gemiddeld) Hoeveelheid ongekookte rijst (kopjes)
1,4 liter 2-3 personen Ongeveer 2 kopjes
1,5 liter 2-3 personen Ongeveer 2-3 kopjes
1,8 liter 4-6 personen Ongeveer 3-4 kopjes
3 liter 6 – 10+ personen Ongeveer 5-7 kopjes

Aantal wattage

Mocht je interesse hebben in een energiezuinige rijstkoker, dan is het ook interessant om te kijken naar het aantal wattage. Dit geeft aan hoeveel energie het per uur verbruikt. Gemiddeld verbruikt een rijstkoker rond de 550-600 watt. Een energiezuinige rijstkoker verbruikt onder de 500 watt en een energieverslinder zit boven de 680 watt.

Meet the expert – Kim en Geraldine

Twee vrouwen in een keuken die voedsel bereiden.

Tante en nicht: dat zijn Kim en Geraldine van elkaar. In de familie zat decennialang een kruidenbedrijf, dus beide dames zijn opgevoed met een breed scala aan kruiden. Die gebruiken ze voor hun zelfgemaakte recepten, die ze delen op Instagram, TikTok en op hun eigen website onder de naam Green Gypsys. Vandaag duiken we met Kim en Geraldine in de wereld van rijstkokers.

Kim heeft al heel lang een rijstkoker en is er groot fan van: ‘Ik vind het makkelijk dat je ‘m aanzet en dat je er niet meer aan hoeft te denken. En ik doe er vaak ook diepvriesdoperwten, abrikozen en onze Vadouvan doorheen. Dan is de rijst al lekker. Dan heeft hij al een lekkere smaak. De doperwten geven wat extra proteïne en de abrikozen juist een wat zoete smaak’.

Makkelijk apparaat waar je niet naar hoeft om te kijken.

Voor Kim is de rijstkoker een handige uitvinding: ‘Ik vind het makkelijk dat ik er niet meer over na hoef te denken. Dat ik niet meer de rijst hoeft af te gieten. Soms zet ik ‘m aan en ook al ben je pas een half uur later klaar, dan is hij nog steeds warm. Bij een pan moet je dat ook in de gaten houden. Ik moet vaak koken met mijn kind erbij en die heeft soms een uitbarsting. Dat is dan chaos’.

Schoonmaken is geen probleem

Kim: ‘Als het aankoekt, laat ik het heel even in een laagje met water staan. Dan krijg je het er met een borstel er heel makkelijk vanaf’.

Geraldine heeft nog geen rijstkoker. Tenminste, nóg niet: ‘Bij mij staat een rijstkoker hoog op mijn lijstje omdat Kim er zo enthousiast over is’. De dames grappen over een verjaardagscadeau: ‘Ik ben over anderhalf week jarig’, vertelt Geraldine. ‘Dit zou wel een héél leuk verjaardagscadeau zijn’.

Meer over de expert

Testresultaten

Sushi rijst

Rijstkoker Aangekoekt Gewicht Smaak Tijd (minuten)
MOA Nee 359 gram 7/10 15.35
Tristar Nee 363 gram 9/10 15.40
Tefal Classic Beetje 315 gram 8/10 15.26
Instant Pot
Inventum Nee 374 gram 6/10 17.00
Russell Hobbs Nee 327 gram 10/10 13.20
Op een tafel staan vijf kommen rijst opgesteld.

De sushirijst. Van links naar rechts: Moa, Tristar, Tefal, Inventum en Russell Hobbs (Instant Pot deed het niet tijdens deze test)

Basmatirijst (witte rijst)

Rijstkoker Aangekoekt Gewicht Smaak Tijd (minuten)
MOA Nee 340 gram 10/10 12.48
Tristar Nee 346 gram 10/10 12.26
Tefal Classic Beetje 303 gram 9/10 13.03
Instant Pot Ja 304 gram 7/10 12.08
Inventum Nee 323 gram 8/10 12.47
Russell Hobbs Beetje 301 gram 6/10 10.52

Op een houten tafel staan vijf kommen rijst opgesteld.

De basmatirijst. Van rechtsboven naar linksonder: Instant Pot, Inventum, Russell Hobbs, Moa, Tristar en Tefal Classic.

Zilvervliesrijst (bruine rijst /volkoren)

Rijstkoker Aangekoekt Gewicht Smaak Tijd (minuten)
MOA Beetje 344 gram 10/10 14.36
Tristar Ja 325 gram 9/10 13.09
Tefal Classic Beetje 320 gram 8/10 14.22
Instant Pot Ja 324 gram 5/10 Onduidelijk
Inventum Beetje 317 gram 6/10 14.01
Russell Hobbs Ja 280 gram 7/10 11.35

Op een houten tafel staan vijf kommen rijst opgesteld.

De zilvervliesrijst. Van linksboven naar rechtsonder: Instant Pot, Inventum, Russell Hobbs, Moa, Tristar en Tefal Classic.

Jasmijnrijst

Rijstkoker Aangekoekt Gewicht Smaak Tijd (minuten)
MOA Nee 317 gram 8/10 13.05
Tristar Nee 349 gram 10/10 12.38
Tefal Classic Nee 339 gram 7/10 13.37
Instant Pot Ja 268 gram 5/10 11.24
Inventum Nee 306 gram 9/10 12.56
Russell Hobbs Ja 365 gram 5/10 10.04

Vijf kommen rijst op een houten tafel.

De jasmijnrijst. Van linksboven naar rechtsonder: Instant Pot, Inventum, Russell Hobbs, Moa, Tristar en Tefal Classic.

Gebruiksvriendelijkheid

Rijstkoker Buitenkant Knoppen Gemak Tijd (minuten)
MOA Heet 8/10 9/10 13.05
Tristar Heet 8/10 9/10 12.38
Tefal Classic Heet 8/10 9/10 13.37
Instant Pot Koud 7/10 4/10 11.24
Inventum Koud 8/10 6/10 12.56
Russell Hobbs Heet 5/10 5/10 10.04

Aantal wattage

Rijstkoker Wattage
MOA 511
Tristar 488
Tefal Classic 604
Instant Pot 716
Inventum 537
Russell Hobbs 685

Gewicht

Rijstkoker Gewicht in grammen
MOA 1710
Tristar 1861
Tefal Classic 2780
Instant Pot 3899
Inventum 2286
Russell Hobbs 2208

Aantal liters

Rijstkoker Aantal liters rijstkoker Aantal personen (gemiddeld) Hoeveelheid ongekookte rijst (kopjes)
Inventum 1,4 liter 2-3 personen Ongeveer 2 kopjes
MOA & Tristar 1,5 liter 2-3 personen Ongeveer 2-3 kopjes
Tefal Classic & Russell Hobbs 1,8 liter 4-6 personen Ongeveer 3-4 kopjes
Instant Pot 3 liter 6 – 10+ personen Ongeveer 5-7 kopjes

Waarom je ons mag vertrouwen

Dit artikel is met zorg samengesteld door Jasper. Sinds 2018 deelt hij zijn expertise over huis-, tuin- en keukenproducten. Voordat hij een product aanbeveelt, test hij het zelf grondig uit. Deze hands-on aanpak zorgt ervoor dat hij alle ins en outs van kunstkerstbomen kent. Deze diepgaande kennis en ervaring vormen de basis voor onze zorgvuldig samengestelde top 5. Bij ons krijg je eerstehands informatie, want wij testen elk product zelf en streven ernaar jou van de meest betrouwbare en praktische informatie te voorzien. Lees meer over ons review proces.

Recente updates

 • 4 december 2023: Het artikel is volledig herzien. We hebben verschillende rijstkokers uitvoerig getest, waarvan er uiteindelijk 5 in onze lijst zijn gekomen
 • 24 januari 2023: Bij de ontwikkeling van dit artikel hebben we ons laten leiden door gegevens uit diepgaande marktstudies en de expertise van gerenommeerde professionals in het vakgebied.

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Jasper, oprichter van debeste.com, is expert in productbeoordelingen voor thuisgebruik. Zijn diepgaande kennis en ervaring in het selecteren en testen van huishoudelijke producten maken hem tot een ve... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *