Slowcooker beginnersfouten

In een ideale wereld gooi je eten in een pan, wacht je een paar uur en komt er vervolgens een fantastische, gare maaltijd uit. Voila! Je diner kan beginnen!

In werkelijkheid moet je vaak bij je pan blijven om te kijken of niks aanbrandt, hopen dat het niet te gaar wordt en kun je ook nog niet je huis verlaten. 

Goed nieuws: met de slowcooker kun je het bovenstaande, dramatische proces ontlopen. Deze pan gaart je eten langzaam (slow-cooker), waardoor het eten niet aanbrandt en je met gemak het huis kan verlaten.

Dat klinkt best makkelijk, toch? 

Helaas zijn er een aantal beginnersfouten met de slowcooker. En in dit artikel gaan wij uit uitleggen hoe jij die kunt voorkomen!

De meest voorkomende beginnersfouten met slowcooker

De deksel openen tijdens het slowcooker

We legden in dit artikel al uit dat je een slowcooker goed kunt vergelijken met een oven. Net zoals bij een oven moet je soms oppassen met het openen van het deurtje. Is de hele cake ingezakt nadat je dat wel eens hebt gedaan? Dan is de warmte van de oven ontsnapt.

Zo werkt het ook met een slowcooker. Elke keer als je de deksel opent van de slowcooker, moet je er 30 minuten bij de bereidingstijd optellen. Vooral in het begin van je bakkunsten wil je vermijden dat de deksel open gaat. Het duurt even voordat de slowcooker namelijk de juiste temperatuur heeft bereikt. 

Duur vlees gebruiken

Dankzij het langzaam garen, zorgt de slowcooker ervoor dat zelfs het taaiste vlees, vaak ook het goedkoopste vlees, heerlijk mals wordt. Gebruik het mooie, dure vlees daarom liever voor een maaltijd die mooi opgediend moet worden, in plaats van het dure vlees in een eenpansgerecht.

Vlees van tevoren niet aanbraden

Veel recepten geven aan dat je van tevoren het beste je vlees even kunt aanbraden of bakken. Dit zorgt niet alleen voor een mooi kleurtje, maar ook dat het vlees veel meer smaak krijgt. Even in de koekenpan leggen voordat het stukje kip in de slowcooker gaat!

Verse kruiden

Een plukje van je basilicumplant knippen of je verse dille erin gooien is heel verleidelijk in de slowcooker. Toch komen droge kruiden het beste tot hun recht, omdat ze veel meer smaak geven. Verse kruiden ‘verdwijnen’ als het ware in jouw gerecht, waardoor het zonde is om ze te gebruiken.

Wil je toch graag verse kruiden toevoegen, omdat het mooi staat bijvoorbeeld? Voeg ze dan op het laatste moment toe. Zo kunnen ze nog even meesudderen in de slowcooker en zijn ze nog vol van smaak bij het eten van je gerecht. 

Het recept past niet bij de inhoud van de slowcooker

Het lijkt misschien logisch, maar houd je aan het recept. Als je een slowcooker van 6,5 liter hebt, dan is een recept gemaakt voor een 3,5 liter niet geschikt om zo over te nemen. De kleine hoeveelheid is in een grote slowcooker veel sneller klaar. 

Andersom werkt het principe ook; een recept voor een grote slowcooker past niet in een kleine slowcooker. Het eten is dan niet gaar of je slowcooker stroomt over. Als richtlijn kun je aanhouden dat je slowcooker voor de helft of maximaal tot driekwart gevuld mag zijn. 

Melkproducten te vroeg toevoegen

Het klinkt verleidelijk: je potje slagroom aan het begin al toevoegen van je pastasaus, zodat het gelijk lekker romig is. 

Toch is dit niet een goed idee. Melkproducten schiften makkelijk, waardoor de smaak van je eten ineens héél anders wordt. Voeg daarom melkproducten 15 tot 30 minuten voor het opscheppen toe, zodat het nog lekker kan mengen met de rest van het eten.

Melkproducten vind je vaak in ontbijtrecepten.

Te veel alcohol gebruiken

Als je een scheut rode wijn toevoegt aan jouw pan tomatensaus, dan verdampt de alcohol in de pan, waardoor er geen alcohol meer in het gerecht zit.

Bij een slowcooker werkt dit anders. Omdat de deksel de hele bereidingstijd op de pan blijft zitten, blijft de alcohol ook ín de saus. De smaak van alcohol kan dan snel te overheersend zijn. Houd daar rekening mee als wodka of wijn toevoegt aan jouw gerecht in de slowcooker.

Bevroren eten gebruiken
We zeiden het al: een slowcooker is net een oven. Als je bevroren eten toevoegt aan een koude oven, dan duurt het nóg langer voordat jouw culinaire hutspot is gegaard.

Zorg er daarom voor dat je eten is ontdooid. Ga je koken met vlees? Braad je stukje kip van van tevoren even aan. Werk je juist met een recept? dan vertelt het recept vaak of je van tevoren even je eten moet garen. Zo weet je zeker dat je geen gekke ziektes oploopt als je je familie verrast met een gebraden kip uit de slowcooker.

Verkeerde opbouw gebruiken

Hoe langer het duurt voordat je ingrediënt gaar wordt, hoe lager je de ingrediënt moet liggen. Dat leggen we even uit:

De slowcooker is onderin warmer dan bovenin, omdat het verwarmingselement onderin zit. Als je een ingrediënt hebt die langzaam gaart en je legt ‘m bovenin, dan kan de warmte moeilijk dat ingrediënt aanraken. Daardoor wordt het niet gaar en blijft je worteltje hard bij het serveren. 

Leg daarom de ingrediënten die het langst nodig hebben om gaar te worden onderin de slowcooker. Meestal zijn dit de harde groenten, zoals wortel of aardappels. 

Niet invetten

Weinig boter en olie gebruiken is een mega-voordeel aan het gebruik van de slowcooker. Maar mocht je jouw heerlijke slowcook-lasagne hebben opgegeten, dan kan het even duren voordat de pan weer schoon is. 

Vet daarom de binnenpan even in met olie of bakspray. Dit zal je een hoop schoonmaakwerk besparen. Deze tip geldt voornamelijk voor slowcookers met een keramische binnenpan.