Een beginner die een slowcooker gebruikt om melk te gieten.

Slowcooker beginnersfouten

Laatste update: 2 april 2024

Om je te helpen in het optimaal gebruiken van je slowcooker hebben we hieronder niet minder dan 12 slowcooker beginnersfouten op een rijtje gezet. Een slowcooker is bij juist gebruik namelijk een fantastisch product om te helpen bij het koken, maar vergt wel een specifieke handelswijze. 

Voordat we de 12 meestvoorkomende beginnersfouten bespreken, beantwoorden we eerst de 5 meestgestelde vragen:

  1. Moet er water onderin de slowcooker?: Nee, er hoeft geen water onderin de slowcooker geplaatst te worden. Het vocht voor het koken wordt direct bij de ingrediënten in de kookpot gedaan.
  2. Verdampt alcohol in slowcooker?: Alcohol verdampt minder efficiënt in een slowcooker dan bij koken op een open vuur, omdat de deksel de verdamping beperkt. Dit betekent dat alcoholische ingrediënten hun potentie behouden.
  3. Hoeveel vocht in slowcooker?: Over het algemeen is minder vocht nodig in een slowcooker dan bij traditioneel koken, omdat er weinig verdamping optreedt. De exacte hoeveelheid hangt af van het recept.
  4. Moet je roeren in een slowcooker?: Het is meestal niet nodig om tijdens het koken te roeren in een slowcooker, omdat de gelijkmatige warmteverdeling ervoor zorgt dat alles goed gaart.
  5. Moet je een slowcooker voorverwarmen?: Voorverwarmen van een slowcooker is meestal niet nodig, tenzij een specifiek recept dit vereist. Het apparaat warmt geleidelijk op.

De 12 meest voorkomende slowcooker beginnersfouten

1. Duur vlees in je slowcooker bereiden

2. Het gebruik van rauw vlees in je slowcooker

3. De deksel openen tijdens het slowcooken

4. Foutief gebruik van slowcooker recepten

5. Het gebruik van verse kruiden

7. Te veel alcohol gebruiken

6. Melkproducten te vroeg toevoegen

8. Bevroren voedsel gebruiken

9. Verkeerde opbouw gebruiken

10. Het niet invetten van de slowcooker

11. Gebruik van de verkeerde stand

12. Te weinig of juist teveel vocht

Als je bovenstaande twaalf beginnersfouten vermijdt, krijg je met een slowcooker de beste resultaten van je kookkunsten. Van een heerlijke soep tot het bereiden van ingewikkelder gerechten, en van een ergens online gevonden obscuur recept tot je persoonlijke favorieten: voedsel bereiden met een slowcooker is naar onze mening echt een fijne ervaring.

Voor meer informatie hebben we hieronder ook een video van “Mashed” toegevoegd. Happy cooking!

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer