Slowcooker beginnersfouten

De slowcooker biedt zeer veel comfort en gemak; simpel de ingrediënten in de slowcooker, slowcooker aanzetten en na een aantal uur kun je heerlijk aan tafel. Klinkt makkelijk toch? Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om het beste uit je slowcooker te halen. 

De meest voorkomende beginnersfouten met slowcooker

 • De deksel openen tijdens het slowcooker
  Elke keer dat je de slowcooker opent, moet je 30 minuten bij de bereidingstijd optellen. Open de slowcooker vooral ook niet in het begin. Het duurt best wel even voordat de slowcooker de juiste temperatuur bereikt heeft.
 • Duur vlees gebruiken
  Dankzij het langzaam garen, zorgt de slowcooker ervoor dat zelfs het taaiste vlees, vaak ook het goedkoopste vlees, heerlijk mals wordt. Gebruik het mooie, dure vlees daarom liever voor een maaltijd die mooi opgediend moet worden, in plaats van het dure vlees in een eenpansgerecht.
 • Vlees van tevoren niet aanbraden
  Veel recepten geven aan dat je van tevoren het beste het vlees even kunt aanbraden. Dit zorgt niet alleen voor een mooi kleurtje, maar ook dat het vlees veel meer smaak krijgt.
 • Verse kruiden
  Gebruik maken van verse kruiden klinkt erg verleidelijk, maar droge kruiden komen het beste tot hun recht als je ze lang op een lage temperatuur gebruikt. Verse kruiden “verdwijnen” in de slowcooker. Wil je toch graag verse kruiden gebruiken, want het ziet er natuurlijk wel erg mooi uit, voeg die dan op het laatste moment toe. Ze kunnen dan nog even mee sudderen in de slowcooker en zijn nog vol van smaak bij het serveren. 
 • Het recept past niet bij de inhoud van de slowcooker
  Het lijkt logisch, maar houd je aan het recept. Als je een slowcooker van 6,5 liter hebt, dan is een recept gemaakt voor een 3,5 liter niet geschikt om een op een over te nemen. De kleine hoeveelheid is in een grote slowcooker veel sneller klaar. Andersom werkt het principe ook; een recept voor een grote slowcooker past niet in een kleine slowcooker. Het eten is dan niet gaar of je slowcooker stroomt over. Als richtlijn kun je aanhouden dat je slowcooker voor de helft of maximaal tot driekwart gevuld mag zijn. 
 • Melkproducten te vroeg toevoegen
  Melkproducten kunnen makkelijk gaan schiften, waardoor het eten verpest wordt. Voeg melkproducten 15 tot 30 minuten voor het opscheppen toe, zodat het nog genoeg tijd heeft om te smelten en zich met het rest van het eten te mengen. Melkproducten zitten voornamelijk in ontbijtrecepten.
 • Te veel alcohol gebruiken
  Bij de meeste gerechten vervliegt de alcohol, zelfs bij de beste slowcooker. Bij een slowcooker is dit anders, omdat de deksel gedurende de hele bereidingstijd op de pan blijft zitten. De smaak van alcohol kan dan snel overheersen. Probeer het gebruik van alcohol in de slowcooker minimaal te houden.
 • Bevroren eten gebruiken
  Gebruik geen bevroren eten in de slowcooker. Het duurt in de slowcooker veel langer om op de juiste temperatuur te komen als er bevroren eten in zit. Bovendien loop je dan het gevaar dat het vlees te lang nodig heeft om op een veilige manier bereid te worden.
 • Niet juist stapelen
  De slowcooker is onderin warmer dan bovenin. Dit komt door het verwarmingselement. Leg de ingrediënten die het langste nodig hebben om gaar te worden onderin de slowcooker. Meestal zijn dit de harde groentes als wortels en aardappels.
 • Niet invetten
  Slowcookers zijn ideaal om eten mee te bereiden, maar als je pech hebt ben je daarna wel even bezig met schoonmaken. Vet de binnenpan voor gebruik in met olie of bakspray, dit zal je een hoop schoonmaakwerk besparen. Deze tip geldt voornamelijke voor slowcookers met een keramische binnenpan.