Een persoon die een strijkijzer op een geel laken gebruikt.

Hoe maak je een strijkijzer schoon?

Laatste update: 2 april 2024

Je strijkijzer gebruik, je natuurlijk graag schoon op je kleding. Niets is namelijk zo vervelend als kleine kalkdeeltjes die via de stoom op je mooie overhemd terechtkomen of misschien zelf erger, viezigheid of stof die via het strijkijzer op je fris gewassen kleding komt. Zonde natuurlijk. Daarom geven we je enkele tips om je strijkijzer schoon te maken.

Zo maak je je strijkijzer schoon

Je strijkijzer kun je zowel van binnen als buiten schoonmaken. Eerst kijken we naar het schoonmaken van het strijkijzer aan de buitenkant. Vaak wordt daarmee verwezen naar de zogenoemde zool van het strijkijzer, dus de metalen plaat waarmee je over de stof strijkt. Je kunt de volgende middeltjes gebruiken om de zool schoon te maken:

  • Gewone zeep: gebruik een gewone spons op de strijkbout schoon te maken en neem af met een doek.
  • Strooi keukenzout op een handdoek en schuur je strijkijzer hier overheen.
  • Je kunt ook tandpasta gebruiken om je strijkbout schoon te poetsen. Verwijder de tandpasta vervolgens wel met een vochtige doek of spons.
  • Gebruik azijn aangemaakt met water om kalkresten te verwijderen. Ga wel voorzichtig te werk, het zuur van de azijn kan het strijkijzer misschien aantasten.
  • Gebruik een speciale ontkalker of strijkijzer reiniger. Dit is een soort stift die vlekken van de zool van je strijkijzer kan verwijderen.

Je strijkijzer van binnen schoonmaken

Je strijkijzer zal ook van binnen vies kunnen worden als je gewoon water gebruikt. In water zit kalk en daardoor krijg je soms witte korreltjes als je het strijkijzer gebruikt. Kalk kun je ook verwijderen met azijn in het strijkijzer of een ontkalker. Spoel je strijkijzer altijd goed om na het ontkalken om vlekken van een agressieve ontkalker op je kleding te voorkomen. Je kunt kalkaanslag verminderen of voorkomen door gefilterd water of speciaal strijkwater te gebruiken in je strijkijzer in plaats van gewoon water uit de kraan.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer