Het beste strijkijzer heeft een ontwikkeling doorgemaakt van een massief ijzeren blok tot draadloze strijkijzers. Vandaag de dag hoeft strijken niet veel tijd meer te kosten, dankzij moderne apparaten waarmee je snel en comfortabel je wasgoed strijkt.
Wil jij de hardnekkige kreukels uit je kleding halen en zoek je een apparaat wat die uitdaging aan kan? Een strijkijzer met een continue stoomproductie kan die taak prima aan. Maar wat is nou de beste keuze?
Dankzij onze top 5 van de beste strijkijzers van 2022 is het nu veel makkelijker om een goed strijkijzer te kopen. Wij hebben hier vijf veel verkochte strijkijzers getest.
De Philips Azur GC4556/20 is het beste strijkijzer 2023.
Beste strijkijzer 2022
Beste koop strijkijzer
We beginnen onze review met het Philips Azur GC4556/20 strijkijzer. Toen we dit strijkijzer uit de doos haalden, merkten we dat het een zwaar strijkijzer is. Het weegt 1,9 kilo en hoort daarmee tot de zwaardere strijkijzers die er te koop zijn.
In het waterreservoir past 300 ml water en wij vonden dat zelf niet zo veel. Je moet dan tijdens het strijken regelmatig het reservoir bijvullen. We waren wel blij verrast door de korte opwarmtijd: in twee minuten was het strijkijzer gloeiend heet en konden we er mee gaan strijken.
Eén van de beste strijkijzers tegen kreukels
Het snoer van 2 meter geeft je voldoende bewegingsruimte. En ondanks dat het een zwaar strijkijzer is, strijkt het door de gladde onderkant wel heel makkelijk. Tijdens het strijken geeft het strijkijzer automatisch stoom af, maar je kunt niet instellen hoeveel stoom er uit komt.
Dit strijkijzer heeft ook geen stoomtip, dus langs boorden en knopen strijken gaat wat lastiger. Positief zijn de sprayfunctie en de stoomstoot, waarmee je diepe vouwen snel wegstrijkt. Veilig is het wel. Toen we wegliepen om het waterreservoir bij te vullen, schakelde dit stoomstrijkijzer zichzelf uit.
Beste koop strijkijzer 2022 tegen hardnekkige kreukels
We hebben ook gelet op de manier van ontkalken. Dit Philips strijkijzer ontkalk je met een kalkverzamelaar, die je gewoon afspoelt onder de kraan.
Dit strijkijzer is perfect om hardnekkige kreukels uit je kleding te krijgen door de volgende eigenschappen:
- stoomproductie van 50 gram per minuut
- krachtige stoomstoot van 220 gram per minuut
- sprayfunctie
Door deze eigenschappen en de gunstige prijs is dit wat ons betreft de beste koop strijkijzer van 2022.
Best geteste strijkijzer
Het tweede strijkijzer wat we hier reviewen is de Philips PerfectCare Elite. Dit apparaat heeft een aparte stoomgenerator van 1,5 liter die je in de buurt van je strijkijzer neerzet. Zo heb je altijd voldoende stoom en kun je lang doorstrijken.
Toen we de stoomgenerator op een apart tafeltje hadden neergezet, konden we gaan strijken met het eenvoudige, lichte strijkijzer dat er aan vast zit. We hoefden de temperatuur niet in te stellen, want dat gaat bij dit apparaat automatisch. Zo konden we snel doorgaan met onze stapel kleding.
Krachtig strijkijzer met continue stoom
Had de Philips Azur een klein waterreservoir van 300 ml, deze PerfectCare Elite heeft een grote tank van 1,5 liter. En met 500 g/m is de extra stoomstoot ook krachtiger dan die van de Azur, die 220 g/m aan stoom afgeeft. De stoominstelling wordt automatisch aangepast en bij de Azur gebeurt dit niet.
Wij vonden het strijkijzer zelf heel makkelijk strijken en dat is zeker een pluspunt. Helaas is het niet mogelijk om dit type strijkijzer rechtop te zetten op de achterkant tijdens het strijken. Je kunt het wel op de zool laten staan. Het apparaat schakelt automatisch uit zodat je kleding en strijkplank niet verbranden.
Best geteste strijkijzer met een goede hoeveelheid stoom
Als je wasmachine overuren heeft gedraaid, dan strijk je de berg wasgoed makkelijk weg met deze stoomgenerator. Met 150 gram stoom per minuut is je wasgoed snel weggestreken. Daarnaast heeft dit strijkijzer de volgende pluspunten:
- opwarmtijd van 2 minuten
- geschikt voor stugge stoffen en hardnekkige kreukels
- hervulbaar tijdens het gebruik
Wij vinden dit het best geteste strijkijzer vanwege het grote waterreservoir en de automatische instellingen waardoor je razendsnel strijkt.
Beste stoomstrijkijzer
Het derde strijkijzer is wederom een Philips Azur, maar dan een ander model. Een belangrijk verschil met de vorige Azur die we hebben getest is het ontkalkingsprogramma. De Azur Advanced heeft een automatisch reinigingsprogramma, terwijl het andere model ontkalkt met een kalkverzamelaar.
Deze Azur Advanced past bovendien de temperatuur- en stoominstelling automatisch aan op het type textiel dat je strijkt. Bij de gewone Azur moet je de stoomhoeveelheid handmatig instellen. Wij vonden het bij het strijken wel makkelijk dat het apparaat alles automatisch instelde.
Simpel strijkijzer met uitstekend gebruiksgemak
Tijdens het strijken konden we wel merken dat deze Azur met 2,35 kilo wat zwaarder weegt dan de vorige Azur uit deze review. Toch ging het strijken wel makkelijk en ook spijkerbroeken waren geen probleem voor dit apparaat.
Ook hier is er weer aan de veiligheid gedacht, want je kunt het strijkijzer op je kleding laten staan zonder dat er schroeiplekken ontstaan. Het apparaat schakelt namelijk automatisch uit als dat gebeurt. En dat is zeker een pluspunt qua veiligheid.
Philips azur elite
In het waterreservoir past maar 300 ml water dus we moesten tijdens het strijken het reservoir bijvullen. Wil je dat liever niet doen tijdens het strijken? Dan is de Philips PerfectCare Elite een betere keuze, want die heeft een reservoir van 1,5 liter. De belangrijkste pluspunten van deze Azur nog even op een rijtje:
- automatisch reinigingsprogramma
- slaat automatisch af na 2 minuten
- automatische stoom- en temperatuurinstelling
Komt je kleding net uit de droger en wil je snel nog wat strijken? Dan is deze Philips Azur Advanced GC4937/20 wat ons betreft het beste stoomstrijkijzer.
Beste stoomgenerator
De vierde in dit rijtje is de Tefal SV8055 Anti-Calc. Dit stoomstrijkijzer heeft net als de Philips PerfectCare Elite een aparte stoomgenerator met waterreservoir die gekoppeld is aan het strijkijzer. In het reservoir van deze Tefal SV8055 past zelfs nog 300 ml extra water.
Gewicht
Toen we het apparaat uit de doos haalden, voelden we meteen het gewicht van 3,3 kilo. Daarmee weegt deze stoomgenerator lichter dan de Philips Perfect Care die 5,1 kilo weegt. Het strijkijzer zelf is wel licht, want dat weegt maar 1,4 kilo. We vonden het makkelijk om daarmee te strijken.
Kreukels verdwijnen als sneeuw voor de zon
Dat strijken ging trouwens erg snel, want de temperatuur- en stoominstelling werden door het apparaat automatisch aangepast aan het soort wasgoed. Wat we erg handig vonden was de stoomtip, waardoor we boorden van blouses goed glad konden strijken.
Een klein nadeel is wel dat je de stoomgenerator altijd apart op een tafeltje moet neerzetten, in de buurt van je strijkplank. Bovendien is het apparaat ook best zwaar om op te tillen. Je kunt het waterreservoir makkelijk loshalen, maar is nog redelijk zwaar om mee te lopen.
Continue stoomproductie
Dankzij de continue stoomproductie en de grote watertank konden we snel doorstrijken. We konden de strijkbout niet op de achterkant neerzetten, iets wat met de Philips Azur strijkijzers wel kon. Je kunt dat oplossen door een hittebestendig matje te gebruiken.
De belangrijkste pluspunten nog even op een rij:
- Produceert veel stoom
- Grote watertank
- Automatische stoom- en temperatuurregeling
Door deze pluspunten en het grote gemak bij het strijken is dit de beste stoomgenerator met een hoge continue stoomproductie uit deze review.
Beste strijkijzer met automatische temperatuurkeuze
We sluiten deze review af met de Philips Perfect Care Aqua Pro GC9415/60 waarbij het strijkijzer verbonden is met een stoomgenerator. Deze Philips Perfect Care heeft een hoge stoomkracht, de hoogste van alle geteste apparaten. Dat strijkt heel snel.
Toen we het apparaat inschakelden, duurde het niet lang voordat het was opgewarmd. De temperatuur en stoomhoeveelheid stelt het apparaat zelf in, dus daar hoef je niet over na te denken. We konden na het opwarmen meteen beginnen met strijken.
Apart waterreservoir is niet eenvoudig te vullen
Het waterreservoir konden we er helaas niet afhalen, zoals bij de Tefal SV8055 en de Philips PerfectCare Elite GC9650/80 wel het geval was. Als je het water moet bijvullen dan heb je een schenktuit nodig of je moet de hele stoomgenerator meenemen naar de kraan. En dat is best wel even sjouwen.
Tijdens het strijken hebben we allerlei gekreukte kledingstukken gestreken. Dat ging lekker vlot. Dit type strijkijzer heeft ook een handige stoomtip, zodat je ook rondom knopen en bij boorden en manchetten alles netjes glad kunt strijken. Wij waren in no time door ons wasgoed heen.
Beste strijkijzer met automatische temperatuurkeuze en beveiliging
Tijdens het strijken stelt het strijkijzer automatisch de temperatuur in. Laat je je strijkijzer op je kleding of strijkplank staan, dan schakelt het apparaat automatisch uit. De kreukels gaan snel uit je kleding dankzij de volgende eigenschappen:
- stoomstoot van 460 gram per minuut
- krasbestendige zoolplaat
- stoomproductie van 120 g/m
Dit type strijkijzer is niet goedkoop, maar door het strijkgemak, de automatische instellingen en de hoge stoomdruk vinden wij dit het beste strijkijzer met automatische temperatuurkeuze.
Hoe wij strijkijzers vergelijken
Om erachter te komen wat het beste strijkijzer is, hebben we eerst nagedacht over de eisen waaraan een goed strijkijzer moet voldoen en welke kenmerken deze moet hebben. Daarna hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste selectiecriteria. Met deze criteria hebben we vervolgens 5 strijkijzers uitgezocht die voldeden aan onze criteria. Daarna hebben we deze strijkijzers getest.
Op onze lijst met selectiecriteria stonden de volgende eigenschappen:
Met of zonder stoomgenerator – Je hebt gewone strijkijzers maar er zijn ook strijkijzers die een aparte stoomgenerator hebben met een grote watertank. Deze apparaten zijn ideaal als je regelmatig grote hoeveelheden wasgoed moet wegstrijken.
De strijkijzers zonder stoomgenerator zijn juist ideaal als je weinig wasgoed te strijken hebt of als je een strijkijzer zoekt voor af en toe. Deze strijkijzers zijn veel goedkoper, lichter en makkelijker te vullen met water. We hebben beide soorten strijkijzers opgenomen in deze review.
Beveiliging – Een strijkbout kan erg heet worden tijdens het gebruik. Als je strijksessie onderbroken wordt door de deurbel of iets anders wat je afleidt, dan kan het grote gevolgen hebben als je vergeet dat je strijkbout nog aan staat.
Om te voorkomen dat het apparaat een gat brandt in je kleding of je strijkplank, hebben we in deze review alleen maar strijkijzers opgenomen die voorzien zijn van automatische uitschakeling. Mocht je dan je dit type strijkijzer een keer vergeten, dan schakelt het apparaat zichzelf automatisch uit.
Automatische instellingen – Bij moderne strijkijzers stellen de apparaten zelf de temperatuur en de stoomproductie in. Dit wordt afgestemd op het soort textiel wat je aan het strijken bent. Het voordeel is dat je zelf nergens aan hoeft te denken waardoor je sneller je wasgoed kunt strijken.
Er zijn ook apparaten waar je handmatig de stoom of de temperatuur instelt als je een ander soort wasgoed gaat strijken. Dat werkt iets omslachtiger, maar de apparaten zijn vaak goedkoper omdat de automatische instelling er niet op zit. Beide apparaten hebben we meegenomen in onze test.
Strijkijzers vergelijken |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Product | Inhoud waterreservoir | Continue stoomproductie | Automatische temperatuur- en stoominstellingen | ||||||
|
Philips Azur GC4556/20
Beste koop strijkijzer
|
0,3 liter | 50 g/m | Temperatuur: Nee - Stoom: Ja | Bekijk prijzen | ||||
|
Philips Elite GC9650/80
Best geteste strijkijzer
|
1,80 l | 150 g/m | Bekijk prijzen | |||||
|
Philips Azur Advanced GC4937/20
Beste stoomstrijkijzer
|
0,33 l | 55 g/m | Bekijk prijzen | |||||
|
Tefal SV8055
Beste stoomgenerator
|
1,80 l | 120 g/m | Bekijk prijzen | |||||
|
Philips GC9415/60
Beste strijkijzer met automatische temperatuurkeuze
|
2,5 l | 120 g/m | Bekijk prijzen |
Waar moet je op letten bij het kopen van een strijkijzer? Strijkijzer Koopgids
Met het beste strijkijzer strijk je snel en vlot alle hardnekkige kreukels uit je kleding. Soms is het alleen lastig om te bepalen wat nou een goed strijkijzer is. Het valt niet mee om de beste strijkijzers te kiezen uit het grote aanbod, dus waar moet je beginnen?
Met deze Koopgids helpen we je op weg. Of je nou op zoek bent naar een krachtig stroomstrijkijzer, een strijkijzer met continue stoomproductie of een zwaar strijkijzer, in deze gids kun je precies zien op welke eigenschappen je moet letten. Zo wordt het veel eenvoudiger om het beste strijkijzer te kiezen. De belangrijkste eigenschappen zijn:
Hoeveelheid stoom – Met stoom strijk je sneller en krijg je ook diepe vouwen goed uit je kleding. De hoeveelheid stoom die per minuut wordt afgegeven, wisselt per strijkijzer. Een krachtig stoomstrijkijzer of een stoomgenerator produceert meer stoom dan een gemiddeld strijkijzer.
Als een strijkijzer veel stoom geeft, dan kun je sneller doorstrijken. Het nadeel is dan vaak wel dat het waterreservoir sneller leeg raakt. Kies je dus voor een strijkijzer met continue stoom, let dan ook op de grootte van het waterreservoir.
Opwarmtijd – Een strijkijzer heeft altijd even tijd nodig om op te warmen. Door op de opwarmtijd te letten, kun je zien hoe lang het duurt voordat het strijkijzer heet genoeg is. Wil je graag snel beginnen met strijken? Let er dan op dat je strijkijzer een korte opwarmtijd heeft.
Gewicht – Een zwaar strijkijzer weegt meer dan 1,5 kg. Het strijkt kreukels sneller plat, maar het gewicht maakt het strijken wel zwaarder. Een licht strijkijzer weegt minder dan 1 kilo. Het is minder zwaar om mee te strijken, maar vouwen gaan er minder snel uit. Als het strijkijzer voldoende stoom geeft, dan wordt dat probleem opgelost.
Antikalksysteem – Tijdens het gebruik van een stoomstrijkijzer kan er kalk in het apparaat achterblijven. Dat gebeurt met name als je in een gebied woont met hard water. Je strijkijzer ontkalken is altijd belangrijk, maar het is vaak geen leuk klusje.
Strijkijzers met reinigingsprogramma’s zijn het handigst. Deze reinigen zichzelf en verwijderen dan meteen de kalk. Kalkcartridges plaats je in het waterreservoir om het water zacht te maken. Veel strijkijzers werken met een kalkverzamelaar. Deze moet je elke 3 maanden onder de kraan afspoelen.
Veelgestelde vragen
#1 - Wat is het verschil tussen strijkijzer, stoomstrijkijzer en stoomgenerator?
Met een strijkijzer strijk je je was zonder stoom. Je kunt eventueel je wasgoed met water insprayen en er dan overheen strijken om de kreukels eruit te halen. Een stoomstrijkijzer heeft een klein waterreservoir en produceert zelf stoom tijdens het strijken.
Een stoomgenerator kan grote hoeveelheden stoom maken. Het water zit in een aparte tank en de stoom gaat via een slang naar het strijkijzer toe. Je kunt hier heel snel grote hoeveelheden wasgoed mee strijken.
#2 - Hoe maak ik / ontkalk ik mijn strijkijzer?
Een strijkijzer ontkalken kan op verschillende manieren. Zo kun je ontkalkingsmiddel toevoegen aan het waterreservoir en dan het apparaat aanzetten. Er zijn ook strijkijzers die werken met kalkverzamelaars waar de kalk aan blijft zitten. Deze kun je afspoelen onder de kraan en opnieuw gebruiken.
#3 - Wanneer vervang ik mijn strijkijzer?
Als je strijkijzer niet meer stoomt of moeite heeft om op temperatuur te blijven, dan is het tijd voor een nieuw strijkijzer.