De beste vaatwastabletten van 2023 (van o.a. bol.com

Laatste ge-update in door Jasper

Na het eten even de vaatwasser inruimen - het is in veel huishoudens een vaste gewoonte. Per jaar wast een gemiddelde vaatwasser tussen de 365 en 380 keer en bij elke wasbeurt gebruik je een vaatwastablet. Je gebruikt per jaar dus al snel een heleboel vaatwastabletten.

Wij waren benieuwd wat nou eigenlijk de beste vaatwastabletten van 2023 zijn en gingen op onderzoek uit. We kozen voor vijf (groot)verpakkingen met goede vaatwastabletten van bekende merken als Finish en Dreft en gingen aan de slag.

De beste vaatwastabletten uit onze test zijn de Finish All in 1 Max Ontvetter vaatwastabletten. Deze scoorden het best qua aantal wasbeurten, wasresultaat en prijs-kwaliteitverhouding. Wil je graag weten welke andere tabletten we getest hebben? Lees dan zeker even verder!

Best geteste vaatwastabletten
Dreft Platinum Plus
Bol.com
Dreft Platinum Plus
Beste eco vaatwastabletten
Ecover Essential
Bol.com
Ecover Essential
Beste poeder vaatwastabletten
Sun Classic
Bol.com
Sun Classic
Finish All in 1 Max Ontvetter Bekijk prijzen
Prijs per tablet: €0,18
Glansspoelmiddel: Ja
Speciaal geschikt voor: Vet en aangekoekt servies
Hierom zijn we fan:
Voordelig – Inclusief glansspoelmiddel – Makkelijk in gebruik
Let hierop:
Verpakt in plastic zak – Plastic om tablet lost soms niet goed op

Als je graag ovenschotels eet, dan weet je hoeveel moeite het kan kosten om een vette ovenschaal of pan schoon te krijgen in de vaatwasser. Daarom testen we deze Finish All in 1 Max Ontvetter Vaatwastabletten. Deze zijn speciaal gemaakt om hardnekkige etensresten en vlekken te verwijderen.

Deze vaatwastabletjes hebben in het midden de bekende rode Powerball met voorspoelfunctie. Wij spoelen onze vaat eigenlijk nooit voor, maar met dit tabletje is het al helemaal niet meer nodig. Onze aangekoekte lasagneschaal werd namelijk perfect schoon.

Deze Finish vaatwasblokjes hebben de volgende pluspunten:

 • Handzaam formaat
 • Tablet bevat afwasmiddel en glansspoelmiddel
 • Gunstige prijs

We hebben deze Finish vaatwastabletten getest zonder extra glansspoelmiddel of zout toe te voegen. Dat zit namelijk al in de tabletten, vandaar ook de naam All in 1. Het viel ons op dat de glazen erg schoon werden en niet dof waren. Ook verdwenen koffie- en theevlekken als sneeuw voor de zon.

Beste koop vaatwastabletten 2022

Om de tabletten zit een oplosbaar plasticje heen wat niet altijd even goed oplost. Dat is een nadeel, want dan wordt de afwas niet schoon en moet je de vaatwasser nog een keer laten draaien. Dat kost extra energie en water.

Als het tabletje wel oplost, dan krijg je wel een super schone vaat. En omdat deze tabletten goedkoper zijn dan die van Dreft en Sun, is de titel “Beste koop vaatwastabletten” zeker verdiend.

De vaatwastabletten zitten in een plastic verpakking, dus dat levert extra afval op. Volgens de fabrikant is het plastic voor 100% recyclebaar, maar daar kun je wel je vraagtekens bij hebben. Wij zien liever een kartonnen verpakking.

Deze vaatwastabletten wassen zeer goed schoon voor een lage prijs

Verkrijgbaar bij:
Dreft Platinum Plus Bekijk prijzen
Prijs per tablet: € 0,29
Speciaal geschikt voor: Volledig schone vaat
Glansspoelmiddel: Ja
Hierom zijn we fan:
Frisse geur
Schone vaat
Geen kalkaanslag
Let hierop:
Prijzig
Gevoelig voor vocht

Een schone vaat die er weer als nieuw uit ziet. Wie wil dat nu niet? Bij de Dreft Platinum capsules ben je hiervoor aan het goede adres. Deze verwijderen niet alleen hardnekkig vuil, maar herstellen ook de oorspronkelijke glans van je servies. Met als resultaat een volledig schone vaat.

De vaatwastabletten bestaan uit vloeistof en poeder, gebundeld in één capsule. Door deze twee te combineren ontstaat er een zeer krachtige, ontvettende formule die je borden, pannen en bestek volledig schoon maakt.

Tijdens het testen loste de capsule snel en in zijn geheel goed op. Er bleven geen vervelende resten in het doseerbakje achter. Zelfs niet tijdens het draaien van een extra kort programma.

Verderop in de test werden we blij verrast toen de machine klaar was en we de deur van de vaatwasser openden. Een zeer frisse lucht kwam ons tegemoet. En heel belangrijk: de vaat was glanzend schoon. Zelfs kalkaanslag was als sneeuw voor de zon verdwenen!

Best geteste vaatwastabletten zonder voorspoelen

De tabletten zijn best prijzig, maar daar krijg je ook wat voor terug. Omdat het zogenaamde all-in-one tabletten zijn, betekent dit dat elke capsule wasmiddel, zout én spoelglansmiddel bevat. Deze middelen hoef je dus niet extra te kopen en aan de vaatwasser toe te voegen. Ook voorspoelen is hierdoor niet meer nodig, iets waar wij persoonlijk erg blij van worden.

De voordelen van Dreft Platinum Plus:

 • Herstelt de oorspronkelijke glans
 • Lost snel op
 • Voorspoelen niet nodig
 • Geschikt voor kort programma

De handige verpakking is af te sluiten en past in elk keukenkastje. Zorg wel dat je de zak na gebruik goed afsluit. Wanneer er druppels water in vallen lossen de capsules een beetje op en gaat de boel aan elkaar plakken.

Ondanks enkele minpunten scoren de Platinum Plus capsules van Dreft zeer goed op het gebied van ontvetten en reinigen. Ze komen overduidelijk als beste uit onze test en staan garant voor een blinkend servies.

Verkrijgbaar bij:
Ecover Essential Bekijk prijzen
Prijs per tablet: €0,29
Speciaal geschikt voor: Ecologisch afwassen
Glansspoelmiddel: Nee
Hierom zijn we fan:
Ecologisch vaatwasmiddel – Niet op dieren getest – Wast goed schoon
Let hierop:
Geen ingebouwd spoelmiddel – Eerst voorwassen

Eco vaatwastabletten mogen niet ontbreken in deze review. Of je ze nu gebruikt vanwege de IBA of septic tank bij je huis, of dat je gewoon omgevingsbewust wilt afwassen. De Ecover Essential Vaatwastabletten zijn gebaseerd op plantaardige en biologisch afbreekbare ingrediënten, dus helemaal eco.

Wij waren natuurlijk vooral benieuwd naar hoe deze Ecover vaatwastabletten presteren in de vaatwasser. Ecover staat bekend om de kwalitatieve producten zonder schadelijke stoffen. Het is dan ook logisch dat deze tabletten de volgende eigenschappen hebben:

 • Vegan
 • Biologisch afbreekbaar
 • Zonder fosfaten
 • Niet getest op dieren
 • Frisse, niet chemische geur

En we vinden de verpakking ook een pluspunt: een stevige doos, gemaakt van herbruikbaar karton. De tabletten zijn verpakt in recyclebare folie, die je verwijdert voordat je de tablet in de vaatwasser doet.

De fabrikant beveelt wel aan om grote voedselresten eerst te verwijderen. Je moet sommige pannen, ovenschalen of borden dus eerst een beetje voorspoelen voordat je ze kunt afwassen. Dat vinden wij toch wel een klein minpuntje, omdat het extra werk is.

De Beste eco vaatwastabletten met frisse geur

Het wasresultaat van deze Ecover tabletten beoordelen wij als goed. Onze glazen waren schoon en niet dof en de pastasaus was ook helemaal van onze borden verdwenen. Er kwam ons ook een frisse geur tegemoet toen we de vaatwasser open deden.

De tabletten hebben geen ingebouwd glansspoelmiddel. Je moet dus nog apart zout of glansspoel toevoegen om de vaat extra glanzend te krijgen en het glazuur te beschermen. Ecover verkoopt deze producten ook, zodat je de hele afwas op een verantwoorde manier kunt doen.

Deze Ecover eco vaatwastabletten bevatten geen schadelijke stoffen

Verkrijgbaar bij:
Finish Glansspoelmiddel Regular Bekijk prijzen
Prijs per tablet: €0,02
Speciaal geschikt voor: Extra glans
Glansspoelmiddel: Ja
Hierom zijn we fan:
Geeft mooie glans – Beschermt tegen watervlekken en kalkaanslag
Let hierop:
Vrij prijzig – Plastic verpakking

Finish glansspoelmiddel zorgt dat jouw vaat een mooie glans krijgt. Dit middel is eigenlijk geen vaatwasmiddel, maar we hebben het toch meegenomen in onze review. Glansspoelmiddel kun je namelijk uitstekend gebruiken naast de gewone vaatwastabletten.

Finish Glansspoelmiddel voorkomt waterdruppels, vlekken en kalkaanslag op glazen. Dat komt goed van pas als je, net als wij, in een gebied woont met hard water. Een beetje glansspoelmiddel maakt je glazen helder en beschermt het glazuur van je borden en mokken.

Wij hebben dit glansspoelmiddel getest met een vaatwastablet waar geen glansspoelmiddel in zat. Zo konden we beter beoordelen welk effect dit Finish Glansspoelmiddel had. We hebben vooral glazen, borden en mokken gewassen.

De beste vloeibare vaatwastabletten voor extra glans

Onze borden en glazen kregen een schitterende glans na het gebruiken van dit glansspoelmiddel. De glazen voelden niet stroef maar glad aan.

Finish Glansspoelmiddel heeft de volgende voordelen:

 • Door Quick Dry formule drogen borden snel
 • 80 wasbeurten per fles
 • Meest aanbevolen glansspoelmiddel

Een fles glansspoelmiddel mag dus niet ontbreken in je keuken. Deze voordeelverpakking bevat 6 glansspoelmiddel flessen van 400 ml en daar kun je 480 keer mee afwassen. Het is niet het goedkoopste glansspoelmiddel, maar het doet wel wat het moet doen.

Finish glansspoelmiddel heeft Quick Dry waarmee de vaat sneller droogt

Verkrijgbaar bij:
Sun Classic Bekijk prijzen
Prijs per tablet: €0,07
Speciaal geschikt voor: Hardnekkigevlekken
Glansspoelmiddel: Nee
Hierom zijn we fan:
Wast goed schoon – Goedkoop vaatwasmiddel – Lost makkelijk op
Let hierop:
Verpakking is wat zwaar en onhandig – Kunststof verpakking

Als laatste reviewen we hier het super voordelige Sun Classic vaatwaspoeder. Dit poeder lost makkelijker op dan een tablet, zodat er geen restjes in je vaatwasser achterblijven. Je hebt dus geen last meer van vaatwasblokjes die niet opgelost zijn.

Onze vrijstaande vaatwasser bood zich weer vrijwillig aan voor deze test. Het was wel even een gedoe om 17 gram poeder af te wegen. Dat kun je oplossen door een maatschepje te gebruiken en daar een streepje op te zetten. Dan hoef je het niet elke keer opnieuw af te wegen.

Een fles van dit poeder vaatwasmiddel weegt 1,3 kilo. Het is best lastig om die volle fles zo vast te houden dat er maar een klein beetje poeder uit komt. Maar het is ons uiteindelijk gelukt. We hebben een afwas gedraaid zonder glansspoelmiddel of zout.

We hadden een sauspan in de vaatwasser gezet en ook was theemokken met bruine aanslag. Daarnaast hadden we nog wat pastaborden met resten gesmolten kaas die ook wel aan een wasbeurt toe waren. Het resultaat? Geweldig, zeker voor zo’n goedkoop middel.

De beste poeder vaatwastabletten voor een prima prijs

Het grote voordeel van Sun Classic poeder vaatwastabletten is dat je minder kunt gebruiken als je geen volle vaatwasser hebt. Met tabletten gebruik je dan toch een hele tablet en dat is relatief duur.

De sterke punten van Sun Classic zijn:

 • bevat geen fosfaat
 • maakt de vaat heel mooi schoon
 • 70% van de ingrediënten heeft een natuurlijke oorsprong
 • Sun Vaatwaspoeder wordt aanbevolen door grote merken, zoals Tefal en Curver

De verpakking is gemaakt van plastic en dat vonden wij wel een minpunt. Positief is wel dat het gemaakt is van gerecycled kunststof en dat het opnieuw recyclebaar is. De flessen hebben ook redelijk wat ruimte in je gootsteenkastje nodig.

Toch weegt dat niet op tegen de gunstige prijs en de glanzend schone vaat die je daarvoor krijgt met dit Sun vaatwaspoeder.

Sun Classic Normaal vaatwaspoeder bevat geen fosfaat en is daardoor beter voor het milieu

Verkrijgbaar bij:
Product Prijs per tablet Speciaal geschikt voor Glansspoelmiddel
Finish All in 1 Max Ontvetter Finish All in 1 Max Ontvetter
Beste koop vaatwastabletten
€0,18 Vet en aangekoekt servies Bekijk prijzen
Dreft Platinum Plus Dreft Platinum Plus
Best geteste vaatwastalbetten
€ 0,29 Volledig schone vaat Bekijk prijzen
Ecover Essential Ecover Essential
Beste eco vaatwastabletten
€0,29 Ecologisch afwassen Bekijk prijzen
Finish Glansspoelmiddel Regular Finish Glansspoelmiddel Regular
Beste vloeibare vaatwastabletten
€0,02 Extra glans Bekijk prijzen
Sun Classic Sun Classic
Beste poeder vaatwastabletten
€0,07 Hardnekkigevlekken Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit