Beste waterafstotende spray 2023. 5 waterdichte sprays

Laatste ge-update in door Eva

De beste waterafstotende spray 2023 mag niet ontbreken in je huis. Zeker niet in ons land, waar het nog wel eens flink wil regenen. Ook als je gaat skiën of kamperen kun je eigenlijk niet zonder zo’n spray. Met de beste waterafstotende spray maak je namelijk alles heel snel waterdicht.

Met onze top 5 van waterafstotende sprays 2023 is het eenvoudig om de beste waterafstotende spray voor je schoenen of kleding te kiezen. Hier vind je namelijk de beste waterafstotende spray voor schoenen, de beste waterafstotende spray voor je jas en de beste waterafstotende spray voor textiel.

Benieuwd naar de uitkomst van onze waterafstotende spray test? Wij vinden de Nikwax Tech Wash & TX Direct de beste waterafstotende spray van 2023 omdat je daarmee je kleding in de wasmachine waterdicht maakt.

Beste koop waterafstotende spray
Nikwax Tech Wash & TX Direct
Bol.com
Nikwax Tech Wash & TX Direct
Best geteste waterafstotende spray
ProFluid - Textiel impregnatie
Bol.com
ProFluid - Textiel impregnatie
Beste waterafstotende spray textiel
Texseal Pro
Bol.com
Texseal Pro
Beste waterafstotende spray schoenen
Rainschutz Textile & Shoe
Bol.com
Rainschutz Textile & Shoe
Nikwax Tech Wash & TX Direct Bekijk prijzen
Soort: Wasmiddel
Geschikt voor: Kleding
Hierom zijn we fan:
Geschikt voor alle membranen – Vrij van fluorocarbon – Geen spray nodig
Let hierop:
Niet geschikt voor schoenen – Twee keer wassen voor resultaat

De eerste waterafstotende spray die we hier reviewen is de Nikwax Tech Wash & TX Direct. In de verpakking zit zowel een impregneermiddel als een wasmiddel. Met deze set kun je dus je kleding wassen en daarna waterdicht maken.

Dit middel moet je in de wasmachine gebruiken. We hebben een waterafstotende jas eerst gewassen met de Tech Wash. Daarna hebben we het in de wasmachine waterdicht gemaakt met de TX Direct. Het voordeel van impregneren in de wasmachine is dat je niet met een spray in de weer hoeft.

Het nadeel van deze manier van impregneren is dat het niet geschikt is om bijvoorbeeld je wandelschoenen waterdicht te maken. Daar kun je dan beter een waterafstotende spray voor gebruiken.

Toen we onze jas uit de wasmachine haalden, zagen we al dat de waterdruppels erop bleven liggen. We kunnen dus wel zeggen dat onze jas goed waterdicht is gebleven na het wassen met Nikwax. Het is ook zeker een pluspunt dat het geschikt is voor alle membranen zoals Gore-Tex en Sympatex.

Beste koop waterafstotende spray voor de wasmachine

Veel waterafstotende sprays zijn gebaseerd op het schadelijke fluorocarbon. Deze Nikwax Tech Wash & TX Direct bevat deze stof niet en heeft bovendien een verpakking die grotendeels is gemaakt van waterafstotende materialen.

Deze beste koop waterafstotende spray 2022 heeft de volgende pluspunten:

 • Veilig voor ademende kleding
 • Op waterbasis
 • Volledige waterafstotendheid zonder sprayen

Met deze waterafstotende wasmiddelen blijft je waterdichte kleding goed waterdicht tijdens het wassen.

Deze waterafstotende wasmiddelen bevatten geen fluorocarbon

Verkrijgbaar bij:
ProFluid - Textiel impregnatie Bekijk prijzen
Soort: Spray
Geschikt voor: Schoenen, kleding, Textiel, Bank
Hierom zijn we fan:
Langdurig waterdicht – Water- olie- en vuilafstotend – Kleurloos
Let hierop:
Droogtijd 12 uur – Vrij kleine fles

Het volgende product uit deze test is de Pro Fluid spray. Het verschil met de Nikwax Tech Wax is dat je Pro Fluid rechtstreeks op het artikel sprayt wat je waterdicht wilt maken. De Tech Wax was meer bedoeld om waterdichte kleding waterdicht te houden tijdens het wassen.

Deze Pro Fluid impregnatiespray is anders dan de spray die je bij de schoenenwinkel kunt kopen. Met deze spray kun je namelijk stof en kleding extra lang 100% water-, olie- en vuilafstotend maken. Je kunt je kleding zelfs wassen zonder dat de werking minder wordt.

Wij hebben deze spray getest op een paar hardloopschoenen en een paar tuinkussens. De fles heeft een inhoud van 1 liter. We hebben gewerkt volgens de gebruiksaanwijzing. We hebben alles met water ingesprayd, daarna deze spray gebruikt en het toen 12 uur laten drogen.

De spray is kleurloos dus we zagen geen kleurverschil na het insprayen. We vonden het wel lang duren om alles 12 uur te laten drogen. Je moet dus geen haast hebben als je deze spray wilt gebruiken om iets waterdicht te maken.

Best geteste waterafstotende spray met langdurig resultaat

Na het insprayen en drogen hebben we de schoenen en kussens weer natgemaakt met een plantenspuit. We zagen dat de druppels er bovenop bleven liggen, dus alle kledingstukken waren waterdicht geworden.

In vergelijking met de Nikwax Tech Wax zien we de volgende verschillen:

 • ProFluid is een spray in plaats van een wasmiddel
 • Met ProFluid blijft je kleding tot 12 maanden waterdicht
 • De waterdichte laag is bestand tegen wassen

De spray is makkelijk te gebruiken en houdt je kleding erg lang waterdicht. Wij vinden dit de beste waterafstotende spray vanwege het langdurige resultaat.

Deze waterafstotende spray is bestand tegen wassen.

Verkrijgbaar bij:
Texseal Pro Bekijk prijzen
Soort: Spray
Geschikt voor: Schoenen, kleding, Textiel, Bank
Hierom zijn we fan:
Geschikt voor kleding en ander textiel – Geschikt voor ademende kleding – Snel droog
Let hierop:
Vrij duur – Optimale werking na 3-4 dagen

Na de ProFluid impregneerspray en het Nikwax Tech Wash & TX Direct wasmiddel testen we nu de Texseal Pro waterafstotende spray. Volgens de fabrikant is dit een innovatieve nano spray die jassen, tassen, schoenen en banken waterafstotend maakt.

Qua prijs kost deze spray iets meer dan de ProFluid spray, maar daarvoor krijg je wel 50% minder inhoud. De Texseal Pro spray zit namelijk in een fles van 500 ml i.p.v. een literfles. Deze spray is dus eigenlijk 2x zo duur.

Wij sprayden de Texseal Pro impregneerspray op een katoenen rugzak om die waterdicht te maken. We zagen ook dat deze spray geschikt is voor waterdichte en ademende kleding. De kleding houdt dan het ademende vermogen.

Toen de spray droog was, was onze rugzak waterdicht. Water liep er snel af. Volgens de fabrikant werkt dit middel het beste na 3 of 4 dagen, maar als je daarop moet wachten dan duurt dat misschien wel erg lang. De Pro Fluid heeft al na 12 uur een optimale werking dus dat gaat sneller.

Beste waterafstotende spray textiel voor binnen en buiten

Ondanks de hogere prijs is dit de beste waterafstotende spray voor allerlei soorten textiel. Of je hobby nou kamperen of skiën is, met deze spray maak je alles waterdicht. We vinden dit de beste waterafstotende spray voor textiel vanwege o.a. de volgende eigenschappen:

 • Kan binnen en buiten worden gebruikt
 • Geen warmte nodig om te activeren
 • Geschikt voor alle soorten textiel
 • Beschermt tegen UV-straling

Bij deze spray is er geen warmte nodig voor activatie

Verkrijgbaar bij:
Imprägnol Universal impregneermiddel Bekijk prijzen
Soort: Spray
Geschikt voor: Schoenen, kleding, Textiel
Hierom zijn we fan:
Voordelige spray – Geschikt voor ademende stoffen – Makkelijk in gebruik
Let hierop:
Niet geschikt voor lak- en kunstleder – Na 1x wassen of een regenbui opnieuw insprayen

Het Imprägnol Universal impregneermiddel is de vierde waterafstotende spray die we hier reviewen. Net als de ProFluid en de Texseal pro is ook dit weer een spray. In de fles zit 400 ml en daarmee kun je 7 m2 stof waterdicht maken.

Wij hebben de spray uitgeprobeerd op een paar wandelschoenen en een jas. Deze hebben we eerst schoongemaakt en toen ingesprayed met dit Imprägnol Universal impregneermiddel. Deze spray is geschikt voor textiel, leer, hardshells, kunststoffen, Sympatex®, Gore-Tex® en membraanvezels.

De spray droogde snel op en liet geen kringen of verkleuringen achter op onze schoenen. Je schoenen blijven waterdicht totdat ze een keer nat zijn geworden. Daarna moet je ze weer opnieuw insprayen zodat je schoenen waterdicht blijven. Dat geldt trouwens voor de meeste sprays.

Wat ook voor de meeste sprays geldt is dat de geur niet zo gezond is. Gebruik deze waterafstotende spray dus in een geventileerde ruimte of spray je kleding buiten in zoals wij hebben gedaan. Doe je dat niet, dan stinkt je hele huis er naar.

Beste waterafstotende spray voor een jas of ander kledingstuk

We hebben een jas waterdicht gemaakt met deze spray. Dit was een ademende jas en wij hadden het idee dat de jas nog steeds goed ademde na het insprayen. Wat ons betreft is dit de beste waterafstotende spray voor jassen en ander textiel.

De pluspunten van deze spray:

 • Geschikt voor schoenen, tassen en kleding
 • Goedkoper dan de ProFluid en Texseal sprays
 • Tast het ademend vermogen van kleding niet aan

Daarom vinden wij dit de beste waterafstotende spray voor een jas.

Met deze impregneerspray maak je een ademende jas waterdicht

Verkrijgbaar bij:
Rainschutz Textile & Shoe Bekijk prijzen
Soort: Spray
Geschikt voor: Schoenen, kleding, Textiel
Hierom zijn we fan:
Milieuvriendelijk – Stinkt niet – Maakt goed waterdicht
Let hierop:
Kan strepen geven op jassen – Niet goedkoop

De laatste spray die we hier reviewen is de Rainschutz Textile & Shoe Protector. Ook dit is weer een spray. Het belangrijkste verschil met de andere sprays uit deze test is dat dit middel tot 99% biologisch afbreekbaar is en vrij van schadelijke oplosmiddelen.

Deze Rainschutz Textile Protector is geschikt voor alle soorten sportschoenen, sneakers, outdoor schoenen, gympen, wandelschoenen, werkschoenen en veiligheidsschoenen. We hebben de spray gebruikt om een tweede paar hardloopschoenen waterdicht te maken.

We vonden het handig dat we de schoenen gewoon in konden sprayen en dat de spray geschikt is voor veel verschillende schoenen. Deze spray stinkt niet zoals sommige andere sprays uit deze test wel doen. Je kunt de schoenen dus ook gewoon in huis insprayen en laten drogen.

Net als de vorige sprays uit deze test, is dit middel ook geschikt voor ademende kleding. Na het sprayen blijft je kleding gewoon de ademende eigenschappen houden. Het maakt ook prima waterdicht. Het water wat we op onze schoenen druppelden, gleed mooi van de schoenen af.

Beste waterafstotende spray schoenen en kleding

Na het insprayen blijven je schoenen waterdicht totdat ze een keer goed nat zijn geworden. Daarna kun je ze het beste opnieuw behandelen met deze spray. De pluspunten nog even op een rijtje:

 • Geschikt voor kleding en schoenen
 • Milieuvriendelijk
 • Maakt goed waterdicht

Let wel op met jassen insprayen, want dat kan soms vlekken geven. Probeer het middel dan eerst uit op een onopvallend gedeelte van de jas. Zo voorkom je dat je jas strepen krijgt en lelijk wordt.

Deze spray is voor 99% biologisch afbreekbaar

Verkrijgbaar bij:
Product Soort Geschikt voor
Nikwax Tech Wash & TX Direct Nikwax Tech Wash & TX Direct
Beste koop waterafstotende spray
Wasmiddel Kleding Bekijk prijzen
ProFluid - Textiel impregnatie ProFluid - Textiel impregnatie
Best geteste waterafstotende spray
Spray Schoenen, kleding, Textiel, Bank Bekijk prijzen
Texseal Pro Texseal Pro
Beste waterafstotende spray textiel
Spray Schoenen, kleding, Textiel, Bank Bekijk prijzen
Imprägnol Universal impregneermiddel Imprägnol Universal impregneermiddel
Beste waterafstotende spray jas
Spray Schoenen, kleding, Textiel Bekijk prijzen
Rainschutz Textile & Shoe Rainschutz Textile & Shoe
Beste waterafstotende spray schoenen
Spray Schoenen, kleding, Textiel Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 30 maart 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.