Beste waterafstotende spray 2023. 5 waterdichte sprays

Door: Eva
Laatste update: 20 juni 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

De beste waterafstotende spray 2023 mag niet ontbreken in je huis. Zeker niet in ons land, waar het nog wel eens flink wil regenen. Ook als je gaat skiën of kamperen kun je eigenlijk niet zonder zo’n spray. Met de beste waterafstotende spray maak je namelijk alles heel snel waterdicht.

Met onze top 5 van waterafstotende sprays 2023 is het eenvoudig om de beste waterafstotende spray voor je schoenen of kleding te kiezen. Hier vind je namelijk de beste waterafstotende spray voor schoenen, de beste waterafstotende spray voor je jas en de beste waterafstotende spray voor textiel.

Benieuwd naar de uitkomst van onze waterafstotende spray test? Wij vinden de Nikwax Tech Wash & TX Direct de beste waterafstotende spray van 2023 omdat je daarmee je kleding in de wasmachine waterdicht maakt.

Beste waterafstotende spray

 1. Beste koop waterafstotende spray: Nikwax Tech Wash & TX Direct
 2. Best geteste waterafstotende spray: ProFluid – Textiel impregnatie
 3. Beste waterafstotende spray textiel: Texseal Pro
 4. Beste waterafstotende spray jas: Imprägnol Universal impregneermiddel
 5. Beste waterafstotende spray schoenen: Rainschutz Textile & Shoe

Waterafstotende sprays vergelijken

Product Soort Geschikt voor
Nikwax Tech Wash & TX Direct Beste koop waterafstotende spray
Wasmiddel Kleding Bekijk prijzen
ProFluid – Textiel impregnatie Best geteste waterafstotende spray
Spray Schoenen, kleding, Textiel, Bank Bekijk prijzen
Texseal Pro Beste waterafstotende spray textiel
Spray Schoenen, kleding, Textiel, Bank Bekijk prijzen
Imprägnol Universal impregneermiddel Beste waterafstotende spray jas
Spray Schoenen, kleding, Textiel Bekijk prijzen
Rainschutz Textile & Shoe Beste waterafstotende spray schoenen
Spray Schoenen, kleding, Textiel Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop waterafstotende spray Nikwax Tech Wash & TX Direct

Hierom zijn we fan:
 • Geschikt voor alle membranen
 • Vrij van fluorocarbon
 • Geen spray nodig
Let hierop:
 • Niet geschikt voor schoenen
 • Twee keer wassen voor resultaat
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 22,99
Soort: Wasmiddel
Geschikt voor: Kleding
Merk: Nikwax

De eerste waterafstotende spray die we hier reviewen is de Nikwax Tech Wash & TX Direct. In de verpakking zit zowel een impregneermiddel als een wasmiddel. Met deze set kun je dus je kleding wassen en daarna waterdicht maken.

Dit middel moet je in de wasmachine gebruiken. We hebben een waterafstotende jas eerst gewassen met de Tech Wash. Daarna hebben we het in de wasmachine waterdicht gemaakt met de TX Direct. Het voordeel van impregneren in de wasmachine is dat je niet met een spray in de weer hoeft.

Het nadeel van deze manier van impregneren is dat het niet geschikt is om bijvoorbeeld je wandelschoenen waterdicht te maken. Daar kun je dan beter een waterafstotende spray voor gebruiken.

Toen we onze jas uit de wasmachine haalden, zagen we al dat de waterdruppels erop bleven liggen. We kunnen dus wel zeggen dat onze jas goed waterdicht is gebleven na het wassen met Nikwax. Het is ook zeker een pluspunt dat het geschikt is voor alle membranen zoals Gore-Tex en Sympatex.

Beste koop waterafstotende spray voor de wasmachine

Veel waterafstotende sprays zijn gebaseerd op het schadelijke fluorocarbon. Deze Nikwax Tech Wash & TX Direct bevat deze stof niet en heeft bovendien een verpakking die grotendeels is gemaakt van waterafstotende materialen.

Deze beste koop waterafstotende spray 2022 heeft de volgende pluspunten:

 • Veilig voor ademende kleding
 • Op waterbasis
 • Volledige waterafstotendheid zonder sprayen

Met deze waterafstotende wasmiddelen blijft je waterdichte kleding goed waterdicht tijdens het wassen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste waterafstotende spray ProFluid – Textiel impregnatie

Hierom zijn we fan:
 • Langdurig waterdicht
 • Water- olie- en vuilafstotend
 • Kleurloos
Let hierop:
 • Droogtijd 12 uur
 • Vrij kleine fles
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 24,99
Soort: Spray
Geschikt voor: Schoenen, kleding, Textiel, Bank
Merk: ProFluid

Het volgende product uit deze test is de Pro Fluid spray. Het verschil met de Nikwax Tech Wax is dat je Pro Fluid rechtstreeks op het artikel sprayt wat je waterdicht wilt maken. De Tech Wax was meer bedoeld om waterdichte kleding waterdicht te houden tijdens het wassen.

Deze Pro Fluid impregnatiespray is anders dan de spray die je bij de schoenenwinkel kunt kopen. Met deze spray kun je namelijk stof en kleding extra lang 100% water-, olie- en vuilafstotend maken. Je kunt je kleding zelfs wassen zonder dat de werking minder wordt.

Wij hebben deze spray getest op een paar hardloopschoenen en een paar tuinkussens. De fles heeft een inhoud van 1 liter. We hebben gewerkt volgens de gebruiksaanwijzing. We hebben alles met water ingesprayd, daarna deze spray gebruikt en het toen 12 uur laten drogen.

De spray is kleurloos dus we zagen geen kleurverschil na het insprayen. We vonden het wel lang duren om alles 12 uur te laten drogen. Je moet dus geen haast hebben als je deze spray wilt gebruiken om iets waterdicht te maken.

Best geteste waterafstotende spray met langdurig resultaat

Na het insprayen en drogen hebben we de schoenen en kussens weer natgemaakt met een plantenspuit. We zagen dat de druppels er bovenop bleven liggen, dus alle kledingstukken waren waterdicht geworden.

In vergelijking met de Nikwax Tech Wax zien we de volgende verschillen:

 • ProFluid is een spray in plaats van een wasmiddel
 • Met ProFluid blijft je kleding tot 12 maanden waterdicht
 • De waterdichte laag is bestand tegen wassen

De spray is makkelijk te gebruiken en houdt je kleding erg lang waterdicht. Wij vinden dit de beste waterafstotende spray vanwege het langdurige resultaat.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste waterafstotende spray textiel Texseal Pro

Hierom zijn we fan:
 • Geschikt voor kleding en ander textiel
 • Geschikt voor ademende kleding
 • Snel droog
Let hierop:
 • Vrij duur
 • Optimale werking na 3-4 dagen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 29,95
Soort: Spray
Geschikt voor: Schoenen, kleding, Textiel, Bank
Merk: GreenSeal Solutions

Na de ProFluid impregneerspray en het Nikwax Tech Wash & TX Direct wasmiddel testen we nu de Texseal Pro waterafstotende spray. Volgens de fabrikant is dit een innovatieve nano spray die jassen, tassen, schoenen en banken waterafstotend maakt.

Qua prijs kost deze spray iets meer dan de ProFluid spray, maar daarvoor krijg je wel 50% minder inhoud. De Texseal Pro spray zit namelijk in een fles van 500 ml i.p.v. een literfles. Deze spray is dus eigenlijk 2x zo duur.

Wij sprayden de Texseal Pro impregneerspray op een katoenen rugzak om die waterdicht te maken. We zagen ook dat deze spray geschikt is voor waterdichte en ademende kleding. De kleding houdt dan het ademende vermogen.

Toen de spray droog was, was onze rugzak waterdicht. Water liep er snel af. Volgens de fabrikant werkt dit middel het beste na 3 of 4 dagen, maar als je daarop moet wachten dan duurt dat misschien wel erg lang. De Pro Fluid heeft al na 12 uur een optimale werking dus dat gaat sneller.

Beste waterafstotende spray textiel voor binnen en buiten

Ondanks de hogere prijs is dit de beste waterafstotende spray voor allerlei soorten textiel. Of je hobby nou kamperen of skiën is, met deze spray maak je alles waterdicht. We vinden dit de beste waterafstotende spray voor textiel vanwege o.a. de volgende eigenschappen:

 • Kan binnen en buiten worden gebruikt
 • Geen warmte nodig om te activeren
 • Geschikt voor alle soorten textiel
 • Beschermt tegen UV-straling
Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste waterafstotende spray jas Imprägnol Universal impregneermiddel

Hierom zijn we fan:
 • Voordelige spray
 • Geschikt voor ademende stoffen
 • Makkelijk in gebruik
Let hierop:
 • Niet geschikt voor lak- en kunstleder
 • Na 1x wassen of een regenbui opnieuw insprayen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 9,94
Soort: Spray
Geschikt voor: Schoenen, kleding, Textiel
Merk: Imprägnol

Het Imprägnol Universal impregneermiddel is de vierde waterafstotende spray die we hier reviewen. Net als de ProFluid en de Texseal pro is ook dit weer een spray. In de fles zit 400 ml en daarmee kun je 7 m2 stof waterdicht maken.

Wij hebben de spray uitgeprobeerd op een paar wandelschoenen en een jas. Deze hebben we eerst schoongemaakt en toen ingesprayed met dit Imprägnol Universal impregneermiddel. Deze spray is geschikt voor textiel, leer, hardshells, kunststoffen, Sympatex®, Gore-Tex® en membraanvezels.

De spray droogde snel op en liet geen kringen of verkleuringen achter op onze schoenen. Je schoenen blijven waterdicht totdat ze een keer nat zijn geworden. Daarna moet je ze weer opnieuw insprayen zodat je schoenen waterdicht blijven. Dat geldt trouwens voor de meeste sprays.

Wat ook voor de meeste sprays geldt is dat de geur niet zo gezond is. Gebruik deze waterafstotende spray dus in een geventileerde ruimte of spray je kleding buiten in zoals wij hebben gedaan. Doe je dat niet, dan stinkt je hele huis er naar.

Beste waterafstotende spray voor een jas of ander kledingstuk

We hebben een jas waterdicht gemaakt met deze spray. Dit was een ademende jas en wij hadden het idee dat de jas nog steeds goed ademde na het insprayen. Wat ons betreft is dit de beste waterafstotende spray voor jassen en ander textiel.

De pluspunten van deze spray:

 • Geschikt voor schoenen, tassen en kleding
 • Goedkoper dan de ProFluid en Texseal sprays
 • Tast het ademend vermogen van kleding niet aan

Daarom vinden wij dit de beste waterafstotende spray voor een jas.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste waterafstotende spray schoenen Rainschutz Textile & Shoe

Hierom zijn we fan:
 • Milieuvriendelijk
 • Stinkt niet
 • Maakt goed waterdicht
Let hierop:
 • Kan strepen geven op jassen
 • Niet goedkoop
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 18,95
Soort: Spray
Geschikt voor: Schoenen, kleding, Textiel

De laatste spray die we hier reviewen is de Rainschutz Textile & Shoe Protector. Ook dit is weer een spray. Het belangrijkste verschil met de andere sprays uit deze test is dat dit middel tot 99% biologisch afbreekbaar is en vrij van schadelijke oplosmiddelen.

Deze Rainschutz Textile Protector is geschikt voor alle soorten sportschoenen, sneakers, outdoor schoenen, gympen, wandelschoenen, werkschoenen en veiligheidsschoenen. We hebben de spray gebruikt om een tweede paar hardloopschoenen waterdicht te maken.

We vonden het handig dat we de schoenen gewoon in konden sprayen en dat de spray geschikt is voor veel verschillende schoenen. Deze spray stinkt niet zoals sommige andere sprays uit deze test wel doen. Je kunt de schoenen dus ook gewoon in huis insprayen en laten drogen.

Net als de vorige sprays uit deze test, is dit middel ook geschikt voor ademende kleding. Na het sprayen blijft je kleding gewoon de ademende eigenschappen houden. Het maakt ook prima waterdicht. Het water wat we op onze schoenen druppelden, gleed mooi van de schoenen af.

Beste waterafstotende spray schoenen en kleding

Na het insprayen blijven je schoenen waterdicht totdat ze een keer goed nat zijn geworden. Daarna kun je ze het beste opnieuw behandelen met deze spray. De pluspunten nog even op een rijtje:

 • Geschikt voor kleding en schoenen
 • Milieuvriendelijk
 • Maakt goed waterdicht

Let wel op met jassen insprayen, want dat kan soms vlekken geven. Probeer het middel dan eerst uit op een onopvallend gedeelte van de jas. Zo voorkom je dat je jas strepen krijgt en lelijk wordt.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Waar vergelijken wij de sprays op?

Toen we op zoek gingen naar de beste waterafstotende spray, hebben we eerst gekeken naar welke eigenschappen een waterafstotende spray moet hebben. Op basis daarvan hebben we een lijst met selectiecriteria opgesteld. Daarna hebben we vijf verschillende sprays uitgezocht die aan onze criteria voldeden en die getest.

Op onze lijst met selectiecriteria stonden de volgende eigenschappen:

Verpakking – De manier waarop een waterasfstotend middel is verpakt, zegt iets over het gebruiksgemak. In deze test hebben we  sprays opgenomen die in een spuitbus, fles of pompflacon zaten.

Spuitbussen zijn erg handig in gebruik, maar bevatten vaak schadelijk drijfgas. Een pompflacon of fles heeft dat niet en is daardoor minder schadelijk voor het milieu en voor je gezondheid.

Textielsoorten – Skiën, kamperen, wandelen, het zijn allemaal hobby’s waarbij waterafstotende kleding goed van pas komt. Als je kleding hebt die al een waterdichte, ademende membraan heeft, dan is het makkelijk als de waterafstotende spray daar geschikt voor is.

Daarnaast is het ook handig als je de spray kunt gebruiken voor bijvoorbeeld tenten, tuinstoelkussens of zonwering. We hebben daarom alleen sprays gekozen die geschikt zijn voor meerdere textielsoorten.

Prijs – Er zit best wel wat prijsverschil tussen de verschillende waterafstotende sprays. De hele goedkope sprays hebben we niet getest omdat die vaak veel water of schadelijke stoffen bevatten. We hebben in deze review sprays uit diverse prijsklassen opgenomen om te zien hoe deze presteerden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een waterafstotende spray? – Koopgids

Bij het kopen van een waterafstotende spray heb je ontzettend veel keus. Maar wat is nou de beste waterafstotende spray? Wil je weten wat de beste waterafstotende spray voor je jas, of ben je op zoek naar de beste waterafstotende spray voor je schoenen?

In deze Koopgids zetten we alle eigenschappen op een rij die belangrijk zijn bij het kiezen van de beste waterafstotende spray. Zo kun je makkelijker bepalen wat het beste impregneermiddel is voor de spullen die jij waterdicht wilt maken.

Welke eigenschappen zijn belangrijk?

Verpakking – Waterafstotende sprays kunnen op verschillende manieren zijn verpakt. Vaak zit het middel in een spuitbus met een dop. Je draait de dop eraf waarna je kunt beginnen met sprayen. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker sprays in pompflacons. Dat is milieuvriendelijker omdat er geen drijfgas aan te pas komt.

Manier van impregneren – Het waterafstotend maken van kleding of textiel kan op verschillende manieren. Zo kun je de wasmachine gebruiken met een speciaal wasmiddel om je kleding waterdicht te maken. Voor wandel- of hardloopschoenen is deze methode minder geschikt.

De meest makkelijke manier van impregneren is door te sprayen over de kleding of het textiel dat je waterdicht wilt maken. Bepaal voor jezelf wat je de makkelijkste manier vindt.

Milieuvriendelijk – Iedereen kent wel de doordringende chemische lucht van waterafstotende sprays. Die lucht komt van de fluorverbindingen in de spray die zorgen voor de waterdichte werking. Deze gassen zijn niet echt gezond of milieuvriendelijk.

Tegenwoordig maken fabrikanten gelukkig ook sprays die veel milieuvriendelijker zijn. Daarin zitten geen schadelijke fluorverbindingen maar andere stoffen die zorgen voor een goede waterdichte laag. Zonder het milieu te belasten. En het is waarschijnlijk ook beter voor je eigen gezondheid.

Geschiktheid voor bepaalde textielsoorten – Vaak gebruik je een waterafstotende spray om kleding dicht te maken die al een waterafstotend laagje heeft.  Soms hebben deze kleren een DWR (Durable Water Repellant, duurzame, waterafstotende) coating. Dat is een waterafstotende laag die meestal samen met een ademende laag wordt gebruikt.

Bij het kopen van een waterafstotende spray is het goed om te kijken of de spray geschikt is voor deze stoffen , zoals Sympatex® of Gore-Tex®.  Zo voorkom je dat je jas of het kledingstuk beschadigt. Bovendien zal zo’n spray de ademende laag niet aantasten, dus er verandert niks aan het draagcomfort.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt waterafstotende spray?

Een waterafstotende spray maakt een onzichtbaar laagje op het product waarop je het gebruikt. Dit laagje beschermt je kleding, schoenen en ander textiel tegen vuil en maakt het waterafstotend.

Hoe kan ik het beste waterafstotende spray aanbrengen?

Voordat je de spray aanbrengt, moet je je kleding eerst wassen of grondig schoonmaken. Hoe schoner, hoe beter de spray kan hechten. Gebruik de spray altijd buiten of in een goed geventileerde ruimte. Spray gelijkmatig over het oppervlak van je schoenen en kleding om ze waterdicht te maken.

Is waterafstotende spray ook waterdicht?

Nee, waterafstotend is niet per definitie waterdicht. Als iets waterdicht is dan houdt het materiaal 100% van het water van buitenaf tegen.  Iets wat waterafstotend is, blijft droog bij lichte buien en in een vochtige omgeving. Bij een flinke bui wordt het materiaal dus (uiteindelijk) gewoon nat.

Hoe lang werkt een waterafstotende spray?

Een waterafstotende spray houdt je schoenen ongeveer 15 regendagen waterdicht. Daarna moet je ze opnieuw insprayen. Als je nieuwe schoenen hebt, is het aan te raden om ze eerst 3x in te sprayen voordat je er in de regen mee gaat lopen. Er zijn ook sprays die langer of korter werken.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *