Brood bakken in airfryer, hoe doe je dat?

Laatste update: 2 april 2024

Er zijn verschillende redenen waarom je je eigen brood wilt maken. Allereerst is er natuurlijk niets lekkerder dan de geur van versgebakken brood in je huis, alleen dat is al een goede reden! Daarbij kan het een stuk goedkoper zijn én misschien wel het belangrijkste je bepaalt zelf wat je toevoegt aan je brood. En als we je dan ook nog eens vertellen dat je je brood ook perfect in de airfryer kunt maken, dan heb je helemaal geen reden meer om dit niet te doen. Want het gaat een stuk sneller dan in een normale oven, waardoor je aan stroom bespaart. 

In de airfryer brood bakken? Net als veel andere recepten is het voor veel mensen nieuw dat je ook brood in de airfryer kan maken. Terwijl veel mensen al een langere tijd cake en andere zoetigheden bakken, denken ze niet gauw aan het bakken van brood in de airfryer.

Om zelf brood te bakken heb je niet veel nodig; bloem, gist, water en een beetje zout en je bent er al. Om het jezelf nog makkelijker te maken, kun je natuurlijk ook een kant-en-klare broodmix gebruiken. Dit is wel wat duurder en je hebt minder controle over wat er in je brood zit.

Ingrediënten airfryer brood

  • 250 g tarwebloem of tarwemeel
  • 175 ml lauw water
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl gedroogde gist

Bereidingswijze airfryer brood

Meng de bloem, het gist en zout in een kom en voeg hier het lauwwarme water aan toe. Roer eerst alles goed door elkaar tot er een deeg ontstaat. Kneed dit nu verder met je handen of met een machine. Zodra er een samenhangend deeg is ontstaan dek je de kom af en zet je het deeg op een warme plek en laat het deeg 30-60 minuten rijzen. Neem nu je airfryermandje en bekleed deze met bakpapier tegen het plakken en laat het vervolgens nog eens 30 minuten rijzen. Stel de Airfryer in op 160 graden en zet het brood er 35 minuten in. Test of het brood gaar is door er na deze baktijd met een satéprikker in te prikken. Blijft de prikker droog dan is je brood klaar. Is hij nog nat verlengt de baktijd dan telkens met 5 minuten totdat het brood wel gaar is.

Nu heb je alleen wat geduld nodig om je brood af te laten koelen en voor je het weet eet je je zelfgemaakte Airfryer brood!

Het broodbakken eenmaal onder de knie? Wissel dan eens af met verschillende soorten meel en voeg zaden of krenten toe voor extra smaak en variatie! En heb je een lekker en bijzonder recept gevonden? Laat het ons vooral weten en voor je het weet zie je het recept hier terug om te delen met anderen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer