Beste airfryer 2023. 5x de beste airfryer kopen

Laatste ge-update in door Jasper

De laatste jaren ligt de focus meer en meer op gezond leven, waarbij een airfryer een belangrijke rol speelt. Uit onderzoek blijkt dat friet of snacks uit de airfryer veel minder calorieën bevatten dan wanneer deze uit de friteuse komen. En niet alleen friet kun je in een airfryer bereiden, maar ook groenten, vis, vlees en zelfs cakes kunnen erin gemaakt worden! Multifunctioneel dus!

In deze review vind je de vijf airfryers van 2023, de we hebben vergeleken op allerlei verschillende punten. Zo hebben we gekeken naar de voorgeprogrammeerde programma's, de bakcapaciteit, of deze vaatwasser bestendig is en wat het vermogen van de airfryer is. Daaruit is de Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 als beste van 2022 en 2023 naar voren gekomen. Ben je me een kleiner gezelschap of zoek je er een met geurfilter? Ook daar hebben we voor je naar gekeken!

Product Programma’s Bakcapaciteit Onderdelen Vaatwasserbestendig
Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90
Ideaal voor een groot huishouden
6 1.3 KG Bekijk prijzen
Philips Airfryer XXL Smart Sensing Premium HD9867/90 Philips Airfryer XXL Smart Sensing Premium HD9867/90
Beste voor gemak en kwaliteit
5 1.4 KG Bekijk prijzen
Philips Airfryer Essential HD9252/70 Philips Airfryer Essential HD9252/70
Beste voor klein huishouden
8 0.7 KG Bekijk prijzen
Tefal Easy Fry Precision EY4018 Tefal Easy Fry Precision EY4018
Met geurfilter
8 1.1 KG Bekijk prijzen
Inventum GF500HLD Inventum GF500HLD
Beste prijs/kwaliteit
8 1 KG Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zondag 26 maart 2023
Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 Bekijk prijzen
Programma’s: 6
Bakcapaciteit: 1.3 KG
Onderdelen Vaatwasserbestendig: Ja
Hierom zijn we fan:
Laadvermogen
Bakprogramma's
Vetfilter
Eten ontdooien
Let hierop:
Geurfilter
Snoerlengte

Geschikt voor: Grote huishoudens van 4 à 5 personen met veel ruimte op het aanrecht.

En natuurlijk trappen we de review af met de beste airfryer van 2022, de Philips Avance XXL HD9650/90 airfryer. Dit is een airfryer die geschikt is voor grotere huishoudens van 4 à 5 personen vanwege het effectief laadvermogen van 1,3 kilogram. De laadbak heeft zelf ruimte voor 1,4 kilogram, maar in dat geval is er te weinig ruimte om de lucht te laten circuleren.

In gebruik

Bij het gebruiken van de airfryer zijn er een aantal dingen die ons in positief opzicht zijn opgevallen:

 • Verschillende bakprogramma's
 • Vetfilter
 • Mogelijkheid om eten te ontdooien

Laten we beginnen met de bakprogramma's, die ervoor zorgen dat je niet zelf de instellingen hoeft te wijzigen voor de gerechten die je gaat maken. Een belangrijke functie die daarop aansluit is de mogelijkheid om je eten te ontdooien, ideaal voor als je vergeten bent om je eten uit de vriezer te halen.

Wat ons bij het gebruiken in negatief opzicht is opgevallen, is de beperkte lengte van het snoer. Met een lengte van maar 0,8 meter, moet je deze op het aanrecht dicht bij het stopcontact plaatsen. Heb je bijvoorbeeld al een koffiezetapparaat of broodbakmachine op het aanrecht staan, dan kan deze beperkte lengte je wel problemen opleveren.

De filters

Hierboven is de vetfilter al even aanbod gekomen. Dit werkt op basis van de Fat Removal technologie, die ervoor zorgt dat je de airfryer niet voor hoeft te verwarmen en dat het vet uit de lucht gefilterd wordt.

Helaas ontbreekt bij deze airfryer wel de geurfilter. Bij gebruik adviseren we daarom om de airfryer onder de afzuigkap of in de schuur te plaatsen. Hiermee voorkom je dat het hele huis begint te ruiken naar vet of friet. Natuurlijk is dit wel al een stuk minder ten opzichte van een echte frituurpan.

Philips Airfryer XXL Smart Sensing Premium HD9867/90 Bekijk prijzen
Programma’s: 5
Bakcapaciteit: 1.4 KG
Onderdelen Vaatwasserbestendig: Ja
Hierom zijn we fan:
Smart Sensing
Instellingen opslaan
Fat Removal
Koele wand
Let hierop:
Snoerlengte
Kijkvenster

Geschikt voor: Mensen die op zoek zijn naar het gemak van Smart Sensing technologie

Een van de grootste voordelen van deze Philips Airfryer XXL is de Smart Sensing functionaliteit. Deze functie doet namelijk het volgende:

 • Gerechten meten
 • Gerechten scannen
 • Het bepalen van de juiste temperatuur en juiste baktijd

En daar komt nog een andere mooie functionaliteit bij, namelijk het opslaan van de instellingen voor je favoriete gerechten. Telkens als je dan je favoriete gerechten gaat bereiden, is dat met één druk op de knop gedaan!

Verschillen met de Philips Airfryer XL

Ten opzichte van de Philips Airfryer XL zijn er een aantal belangrijke verschillen. We zien het al in de naam, maar het eerste verschil is het formaat. De XXL versie is net wat groter, waardoor je voor meerdere mensen tegelijk eten kunt bereiden. De XL is namelijk geschikt voor 3 à 4 personen, vergelijkbaar met zo'n 200 gram friet.

Ondanks dat Philips meerdere XL airfryers in het aanbod heeft, zijn deze qua formaat wel allemaal een stukje kleiner. Afhankelijk van het model dat je kiest, zijn er ook XL airfryers met een kijkvenster. Deze ontbreekt bij deze XXL airfryer.

Beste airfryers XL of XXL airfryer?

Natuurlijk zijn er ook een aantal overeenkomsten tussen beide modellen. Zo beschikken ze beide over de Fat Removal technologie, hebben ze beide een koele wand om de airfryer gewoon vast te kunnen pakken en is het snoer maar 0,8 meter lang. Ook bij deze airfryer zijn ruimte op het aanrecht én een vrij stopcontact belangrijk.

Een andere belangrijke overeenkomst is dat er bij beide airfryers sprake is van onderdelen die in de vaatwasser kunnen. Wil je de airfryer schoonmaken, dan hoef je alleen de buitenkant te reinigen. Zowel het mandje als de binnenpan kunnen namelijk gewoon in de vaatwasser.

Philips Airfryer Essential HD9252/70 Bekijk prijzen
Programma’s: 8
Bakcapaciteit: 0.7 KG
Onderdelen Vaatwasserbestendig: Ja
Hierom zijn we fan:
Compacte heteluchtfriteuse
Zeester element
Automatische bakprogramma's
Temperatuurlampje
Let hierop:
Kijkvenster
Geur- en vetfilter

Geschikt voor: Kleine huishoudens van maximaal 2 à 3 personen met weinig ruimte op het aanrecht

Voor kleine huishoudens hebben we in deze review de Philips Airfryer L HD9252/70 opgenomen. Dit is namelijk een kleine airfryer met een effectief laadvermogen van 0,7 kilogram. Hiermee bak je voor ongeveer 2 à 3 personen tegelijkertijd friet of andere snacks. Dat het om een compact model gaat, zien we wel aan de afmetingen:

 • Breedte: 26,4 centimeter
 • Hoogte: 29,5 centimeter
 • Diepte: 36 centimeter
 • Inhoud: 4,1 liter

Het bakken met deze hetelucht friteuse

Natuurlijk hebben we ook met deze hetelucht friteuse wat snacks en friet gebakken. Wat ons is opgevallen is dat de friet heerlijk krokant uit het apparaat komt. Dit komt onder meer door het zeestervormige element onder in de friteuse, waardoor de lucht gelijkmatig door de pan gaat.

Daarnaast zorgen de automatische bakprogramma's ervoor dat je bijvoorbeeld diepvriesfriet, groenten, kip en vis kunt klaarmaken. Het temperatuurlampje geeft daarbij aan wanneer de airfryer op temperatuur is en je de verschillende gerechten in deze alles in één keukenmachine kunt plaatsen.

De minpunten

Ondanks dat de Philips Airfryer tot een van de beste airfryers behoort, zijn er wel een aantal minpunten die we willen benoemen. Allereerst ontbreekt er namelijk een kijkvenster, iets wat bij een vrijstaande oven, combimagnetron of hapjespan wel het geval is. Hierdoor kun je niet in de gaten houden wanneer je gerecht ongeveer klaar is.

Daarnaast ontbreekt er een geur- en vetfilter. Aangezien de frieten en snacks vaak even voorgebakken zijn, is er altijd sprake van een beetje vet in de producten. Doordat de vetfilter ontbreekt, blijft het product net wat vettiger dan bij andere airfryers. Ook ontbreekt de geurfilter, waardoor het wel wat kan gaan stinken.

Tefal Easy Fry Precision EY4018 Bekijk prijzen
Programma’s: 8
Bakcapaciteit: 1.1 KG
Onderdelen Vaatwasserbestendig: Ja
Hierom zijn we fan:
Geurfilter
Gezinsformaat
Kabellengte
Touch screen
Let hierop:
Vetfilter
Kunststof

Geschikt voor: Mensen die graag in de keuken de friteuse willen gebruiken.

Heb je niet de mogelijkheid om een traditionele frituurpan of airfryer in de schuur of buiten te plaatsen, maar wil je wel genieten van een heerlijke portie frites, dan is deze Tefal airfryer zeer geschikt. Deze heeft namelijk een geurfilter, waardoor onaangename geurtjes voorkomen worden.

Het formaat

Het formaat van deze Tefal airfryer is zeer geschikt voor mensen die net wat minder ruimte op het aanrecht hebben, maar toch voor meerdere personen friet willen maken. Voor gezinnen met 2 tot maximaal 3 kinderen is het daarom een zeer geschikte friteuse. De kenmerken van deze goede airfryer luiden als volgt:

 • Laadvermogen: 1,2 kilogram
 • Effectief laadvermogen: 1,1 kilo gram frites
 • Airfryer technologie: 3D Air Pulse van Tefal
 • Capaciteit in personen: 3 à 4 personen

Door de kabellengte van 1 meter heb je ook net wat meer bewegingsvrijheid dan bij de verschillende Philips airfryers die we hierboven hebben benoemd. Door het lichte gewicht van de airfryer kun je deze ook erg makkelijk verplaatsen. Met recht dus de best geteste airfryer met geurfilter.

Toch zit er aan dit lichte gewicht ook een nadeel. Ondanks dat deze een stuk lichter is dan een ouderwetse frituurpan, voelt deze een stuk minder stevig aan de Philips airfryer modellen. Ook een Inventum airfryer is over het algemeen wat steviger.

De airfryer schoonmaken

Het schoonmaken van de airfryer is enorm gemakkelijk, zowel voor de binnen- als buitenkant. Je kunt de binnenpan gewoon in de vaatwasser doen, terwijl de buitenkant beschikt over Touch screen. Hierdoor kun je met een natte doek gewoon de gehele airfryer schoonmaken.

Helaas beschikt de airfryer niet over een vetfilter, waardoor de airfryer recepten wat vettiger kunnen zijn. Wil je zelf aan de slag met de lekkerste gerechten of de meest gebakken gerechten, dan hebben we hier de 12 meest gebakken airfryer producten.

Verkrijgbaar bij:
Inventum GF500HLD Bekijk prijzen
Programma’s: 8
Bakcapaciteit: 1 KG
Onderdelen Vaatwasserbestendig: Ja
Hierom zijn we fan:
Grotere airfryer - Kookrek - Vaatwasser bestendig - Voordelige airfryer
Let hierop:
Baklucht - Vetfilter

Wil je de beste airfryer kopen voor een groot huishouden? Met deze Inventum Hetelucht friteuse GF500HLD haal je de beste airfryer voor een groot huishouden in huis. Deze hetelucht friteuse geeft je de mogelijkheid om tot wel vier à vijf personen van een heerlijke maaltijd te voorzien.

Het kookrek

Een van de grootste voordelen van deze airfryer is het kookrek waar gebruik van is gemaakt. Hierdoor kun je meerdere lagen in de airfryer creëren, waardoor je bijvoorbeeld friet en een groentespies tegelijk kunt klaarmaken. Met deze airfryer zet je in één keer een hele maaltijd op tafel!

Daarnaast kun je de elementen van deze airfryer gewoon in de vaatwasser doen. In tegenstelling tot andere airfryers, kun je bij deze Inventum airfryer de volgende elementen gewoon in de vaatwasser stoppen:

 • De binnenpan
 • Het grillrooster
 • Het mandje
 • De spiezen

De prijs

Naast dat je met deze airfryer veel mogelijkheden hebt, is het ook nog eens een voordelige airfryer. Het is namelijk de goedkoopste airfryer in deze review, wat het een ideale airfryer maakt voor bijvoorbeeld studenten.

Doordat de prijs wat lager ligt, ontbreken er helaas ook twee belangrijke onderdelen. Allereerst ontbreekt de geurfilter. Heb je gefrituurde gerechten gemaakt, dan blijft de lucht nog even hangen. Het kan daarom handig zijn om de airfryer onder de afzuigkap te plaatsen.

Daarnaast ontbreekt er helaas ook de vetfilter. Waar het vet bij veel andere airfryers wordt weg gefilterd, is dat bij deze helaas niet het gevallen. Hierdoor kan het zijn dat de friet uit deze hetelucht friteuse aan de vettige kant is. Let hier dus goed op en gebruik weinig bakolie.

Lees hier de hele review van Eva.

De beste hetelucht friteuse vanwege het kookrek en de zeer scherpe prijs!

Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit