Beste airfryer 2023. 5x de beste airfryer kopen

Door: Jasper
Laatste update: 18 september 2023

Debeste.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

laatst geupdate

Laatste update: meer dan 2 maanden geleden

Deze koopgids is in juli 2023 volledig onder handen genomen. We hebben verschillende airfryers uitvoerig getest, waarvan er uiteindelijk 5 in onze lijst zijn gekomen

Of je nou gezonder wilt koken, gemakkelijker wilt bakken of dol bent op de snacks: bij de airfryer kan het allemaal. De airfryer bakt op basis van hete lucht waardoor je, zonder extra olies, van alles klaarmaakt in het apparaat. Van frietjes tot croissantjes en van gegrilde groenten tot kip.

Voor deze koopgids spraken we met José van Cookingqueens. José werkt vaak met een airfryer en heeft op haar website ook tientallen recepten met deze kleine oven online staan. 

Het lijkt wel of iedereen ineens een zo’n heteluchtfriteuse in huis haalt. Maar: wat is nou eigenlijk de beste airfryer? We deden de test en onderzochten verschillende airfryers op resultaat, gebruiksvriendelijkheid en schoonmaakgemak. De uiteindelijke winnaar was toch echt de beste airfryer van Kitchenbrothers, vanwege haar fantastische resultaten en geweldige prijs. Benieuwd welke we nog meer hebben getest? Lees snel verder!

Beste airfryer top 5

 1. Beste koop: Kitchenbrothers Airfryer
 2. Best geteste: Philips Avance Airfryer XXL
 3. Beste voor bakken van broodjes: Jap Aspire
 4. Beste voor dagelijks gebruik: Inventum GF500HLD
 5. Beste eenpersoons airfryer: Tefal Easy Fry EY 4018

Airfryers vergelijken

Product Aantal liter Vaatwasserbestendig Aantal watt tijdens gebruik
7.2 Ja 1275 Bekijk prijzen
7.3 Ja 2323 Bekijk prijzen
Jap Aspire Beste voor bakken van broodjes
5.7 Ja 1660 Bekijk prijzen
Inventum GF500HLD Beste voor dagelijks gebruik
5 Ja 1717 Bekijk prijzen
Tefal Easy Fry EY 4018 Beste eenpersoons airfryer
1.2 Ja 1541 Bekijk prijzen
Swipe swipe

Handig om te weten

check
Hier kun je zelf op letten

Een airfryer heb je in veel verschillende prijscategorieën. Kijk daarom hoe vaak je de airfryer wilt gebruiken en of je veel eten tegelijk wil klaarmaken: een grote airfryer is vaak wat duurder.

check
Ons onderzoek

2 zakken friet, een zak kipkluiven en een hoop mini-snacks: ze gingen in de airfryer. We keken hoe de kleur werd, of de airfryer het eten goed gaarde en hoe gebruiksvriendelijk het design was.

check
Onze conclusie

Na het testen van meerdere airfryers, weten we: een goede airfryer koop je gemakkelijk onder de 100,- euro. De beste koop is bij ons de airfryer van Kitchenbrothers, wegens de goede prijs/kwaliteitverhouding.

check
Onze expert

Voor deze koopgids hebben we gesproken met José van Cookingqueens en die vindt de Airfryer een praktisch mini-oventje: ‘je kan er meer mee dan je denkt’, vertelt de chef.

Zo hebben wij de airfryers getest:

Kijken of de timer pauzeert als je het mandje naar voren trekt, hoe krokant de bitterballen na 6 minuten uit de airfryer komen en of hoeveel afbakbroodjes je tegelijk in het apparaat kunt stoppen. We hebben de airfryer flink getest. Wil je precies weten hoe? Lees dat hier.

Beste koop Kitchenbrothers Airfryer

Hierom zijn we fan:
 • Hele goede prijs
 • Lekker krokant en gaart goed
Let hierop:
 • ‘fried’ soms te hard
 • Startknop is een beetje onduidelijk
Bekijk prijzen
Aantal liter: 7.2
Vaatwasserbestendig: Ja
Aantal watt tijdens gebruik: 1275
Merk: Kitchenbrothers

Deze Kitchenbrothers tikt alle boxen aan voor een goede airfryer: de resultaten zijn goed, de snacks krokant en de prijs is fantastisch. De airfryer is binnen 5 minuten warm en geeft altijd een goede krokante laag om het eten wat je erin stopt. 

De airfryer geeft wel een wat goedkope eerste indruk. Zo is het formaat vrij bol en zijn de knopjes gemaakt van touchscreen. Je verwacht van een airfryer met 7,2 liter dat er een hoop in kan. Dat viel wel tegen: zo pasten er maar 4 broodjes tegelijk in het opvangbakje. 

De airfryer bakt als beste de friet

We hebben alle airfryers ondervonden aan een etenstest. Zo hebben we verschillende gerechten bereid in voordelige airfryer. We stopten frietjes, kipkluifjes, zelfgemaakte croissantjes, ovengroenten, afbakbroodjes en bittergarnituur in de airfryer. We hielden hierbij de tijd aan die de verpakking zelf promootte. 

De friettest, kipkluifjes en snacks gingen bij deze Kitchenbrothers echt fantastisch. De hetelucht friteuse ‘fried’ snel en daardoor kwam er een fijne en krokante laag op het eten. Zo kwamen er knapperige frietjes uit de airfryer en waren de snacks lekker krokant. Dat was ook gelijk een nadeel van de broodjes, croissantjes en de ovengroenten: die waren té krokant of te droog. Daar kun je opzich rekening mee houden als je airfryer recepten uitzoekt.

Het design van de Kitchen Brothers is helaas wel wat saaier: het is geen mooie airfryer. We schreven al over de goedkope indruk, maar de knopjes zijn soms ook wat onduidelijk. Zo is de aan/uitknop dezelfde knop als de startknop. Dat zorgde bij ons voor wat verwarring. 

Fijn design en airfryer schoonmaken gaat makkelijk

De airfryer gaat netjes op pauze als je de bak uit de airfryer trekt, net zoals de rest van alle airfryers in deze test. De airfryer schoonmaken gaat vrij makkelijk. De onderdelen kun je ook in de vaatwasser doen: daar ben ik weer heel erg tevreden over. Zo kun je aangekoekte of vette onderdelen gemakkelijk schoonmaken, zonder iets in je airfryer te beschadigen. 

De nadelen van deze airfryer zitten ‘m dus in de hoeveelheid liters. Ook is het design wat goedkoop en de knopjes iets onduidelijker. Aan de andere kant: de prijs en resultaten van deze airfryer zijn écht heel erg goed. Ben je eenmaal gewend met dit apparaat? Dan heb je een goede koop in handen!

Eindoordeel:
Friettest: 7.5
Croissant (bladerdeeg): 5
Kipkluifjes: 8.5
Ovengroenten: 4
Afbakbroodjes: 6
Bittergarnituur: 8
duim omhoog
Ideaal voor:
Iedereen die de airfryer wil gebruiken voor snelle snacks
duim omlaag
Niet helemaal voor:
iedereen die ook andere dingen wil maken in de airfryer, zoals eten met bladerdeeg of brood
Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste Philips Avance Airfryer XXL

Hierom zijn we fan:
 • Maakte (veruit) de beste frietjes
 • Fijn en praktisch design
Let hierop:
 • De prijs is écht aan de hoge kant
 • Handleiding is onduidelijk
Bekijk prijzen
Aantal liter: 7.3
Vaatwasserbestendig: Ja
Aantal watt tijdens gebruik: 2323
Merk: Philips

Als er 1 bedrijf is dat populair is om haar airfryers, dan is het Philips wel. De Philips airfryers zijn populair en ze hebben meerdere varianten op de markt gebracht, maar wij gingen voor de Avance Airfryer XXL, vanwege de positieve reviews en reacties.

Deze Philips airfryer xxl is binnen 2 minuten warm, wat hij zelf aangeeft met een timer die afloopt. Dat vond ik een leuke toevoeging! Deze hetelucht friteuse is (heel) erg groot en dat loont: zo passen er maar liefst 8 afbakbroodjes in de bak. Daardoor kun je hier ook makkelijke grote porties in bereiden.

Goede airfryer voor een hoge prijs

Ook deze airfryer ondervond de etenstest. En dat deed de Philips super! Zo kwamen de frietjes er super krokant uit en won deze Philips de test met de afbakbroodjes. De Kipkluifjes waren ook mooi gaar, maar tijdens die test begon de Philips avance airfryer xxl ineens erg te roken. Waarom hij dat deed, was voor ons onduidelijk. 

Toch waren er ook een paar etenswaren waar de Philips iets minder sterk uitkwam. Zo waren de croissantjes nog een beetje slap en kwam de bitterbal koud uit de ‘fryer’. De ovengroenten waren na 12 minuten nog een beetje rauw, maar die trend zagen we bij bijna alle airfryers terugkomen.

En dan het design. Het is en blijft een Philips en dit bekende merk wéét gewoon die mooie puntjes op de i te zetten. De airfryer beschikt over een rails, waardoor je het mandje heel gemakkelijk heen en weer verschuift. Ook zit er een draaiknop op die heel handig werkt. Aan de achterkant heb je een gat waar je het snoer in kunt opbergen. Erg praktisch en heel fijn!

Een Philips airfryer waar goed over is nagedacht

Ook hier gaat de airfryer netjes op pauze als je de bak naar voren trekt en de airfryer schoonmaken gaat ook makkelijk. De onderdelen kunnen óók nog eens in de vaatwasser. Echt een heel fijn ontwerp, waar goed over is nagedacht.

De Philips avance airfryer xxl wordt geleverd met een handleiding en die is toch wel erg onduidelijk. Zo wisten wij aan het begin wel hoe we de airfryer aan moesten zetten en konden we niet vinden hoe we het programma moesten starten. Uiteindelijk belden we iemand die de airfryer zelf had, en die kon ons uitleggen hoe we onze frietjes konden garen. Als je het eenmaal weet gaat het wel gemakkelijk, maar ik vond het een minpuntje van de Philips.

De nadelen van deze airfryer zit ‘m eigenlijk in 1 groot ding: de prijs. Want deze airfryer is veruit de duurste van deze test. Krijg je er goede resultaten voor? Ja. Als je het budget er voor over hebt, dan is deze Philips avance airfryer xxl een hele fijne ‘fryer’ om te hebben!

Eindoordeel:
Friettest: 10
Croissant (bladerdeeg): 6
Kipkluifjes: 7.5
Ovengroenten: 6
Afbakbroodjes: 6.5
Bittergarnituur: 6
duim omhoog
Ideaal voor:
iedereen die de airfryer voor verschillende dingen wil gebruiken, een groot gezin heeft en er een flink budget voor over heeft
duim omlaag
Niet helemaal voor:
iedereen aan een budget
Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis bezorging vanaf 20,- + Persoonlijk advies in 57 winkels

Beste voor bakken van broodjes Jap Aspire

Hierom zijn we fan:
 • Mooie prijs/kwaliteitverhouding
 • Eten was lekker krokant
 • Duidelijke interface die je makkelijk bedient
Let hierop:
 • Scherm gaat uit als je de bak eruit haalt
 • De knoppen reageren soms langzaam
Bekijk prijzen
Aantal liter: 5.7
Vaatwasserbestendig: Ja
Aantal watt tijdens gebruik: 1660
Merk: JAP

We hebben weleens vaker wat van het merk JAP getest, zoals hun staafmixer en hun tosti-ijzer, en het onbekende merk scoort eigenlijk altijd vrij goed. Dat zien we ook terug bij deze airfryer.

Deze Jap Aspire is meteen te gebruiken: hij geeft niet aan nog opgewarmd te hoeven worden, net als alle andere modellen in deze test. Ondanks het bescheiden formaatje van deze airfryer, passen er maar liefst 8 afbakbroodjes tegelijk in het bakje.

Goede airfryer met mooie resultaten

We begonnen de etenstest met de frietjes en die airfryer test ging bij deze JAP wel goed. Zo waren ze wel krokant, maar niet zo crispy als ze bij de Philips waren. Ook de afbakbroodjes deed de airfryer prima. Ze hadden van alle broodjes wel de meest lichte kleur, maar dat zou je kunnen verhelpen door ze er wat langer in te laten.

De kipkluifjes deden deze JAP aspire airfryer dan weer erg goed: zelfs als een van de beste uit de test. Zo waren ze goed gegaard en hadden ze een mooie kleur gekregen. Bij de croissantjes scoorde de airfryer zelfs nog beter. Die waren aan de buitenkant mooi crunchy, terwijl je aan de binnenkant de laagjes van het deeg kon tellen.

Ook het design van deze airfryer ziet er erg goed uit. Het ziet eruit als een compacte airfryer, terwijl het toch nog een aantal liters bezig. Zo bezit het merk een fijne interface, die gemakkelijk is te besturen. Zo is het duidelijk waar de knopjes voor dienen en hoe je ze gebruikt. Soms gaat dat wel wat langzaam, maar ik vond dat persoonlijk geen dealbreaker.

Jap Aspire met extra accessoires

Verder is deze airfryer goed mat afgewerkt, waardoor het strak op je aanrechtblad staat. Ik vind het zelf een mooie airfryer qua design. Je krijgt er ook spiesjes met houder en een rond bakje bij. Handige toevoegingen die je helpen bij het maken van grotere gerechten of snackjes.

De airfryer gaat netjes op pauze als je de bak naar voren trekt. Je ziet door de handige interface hoe lang je nog moet wachten op je eten en verandert ook gemakkelijk de temperatuur tijdens het ‘fryen’. Deze gaat wel uit op het moment dat je de bak naar voren trekt.

Echt grote nadelen heeft deze airfryer niet. De prijs is redelijk, resultaten prima en het design is praktisch en mooi. Over het algemeen dus een goede aankoop, waarmee je zeker lekkere dingen kunt bereiden.

Eindoordeel:
Friettest: 6
Croissant (bladerdeeg): 8
Kipkluifjes: 7.5
Ovengroenten: 5
Afbakbroodjes: 6.5
Bittergarnituur: 6
duim omhoog
Ideaal voor:
iedereen die een fijne en handige airfryer wilt hebben
duim omlaag
Niet helemaal voor:
iedereen die ongekende resultaten verwacht bij de airfryer
Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste voor dagelijks gebruik Inventum GF500HLD

Hierom zijn we fan:
 • Prima resultaten met het eten
 • Fijne prijs/kwaliteitverhouding
 • Mooi design
Let hierop:
 • Airfryer is wel erg groot
 • Interface is soms onduidelijk
 • De knoppen reageren langzaam
Bekijk prijzen
Aantal liter: 5
Vaatwasserbestendig: Ja
Aantal watt tijdens gebruik: 1717
Merk: Inventum

Een flinke airfryer: dat is deze Inventum GF500HLD. Er zit maar liefst 5 liter in de bakken, maar mocht je dat te veel vinden? Dan kun je ook kiezen voor het zusje van deze Inventum. Die heeft een bak met 3,5 liter.

Het duurt ongeveer 2,5 minuut voordat deze Inventum warm is en dan passen er maar liefst 8 broodjes in de bak. De bak voelt even groot als die van de JAP, maar deze Inventum heeft een behuizing die veel massiever en groter lijkt. Opzich geen probleem als je er aan bent gewend, maar het kleine modelletje van de JAP oogt wel aantrekkelijker.

Goede prijs/kwaliteitverhouding

Als we kijken naar de resultaten, scoort deze Inventum toch het beste met de afbakbroodjes, de croissantjes en de groenten. Die gaarden allemaal netjes en gaven de broodjes en de croissantjes een mooie bruine, krokante laag.

De Inventum scoort wat minder goed bij de frietjes, de kipkluifjes en de bittergarnituur. Zo kwam de bitterbal tijdens onze test nog koud uit de airfryer, na de beloofde 6 minuten die op de verpakking stond. De frietjes en de kipkluifjes waren wel gaar, maar hadden niet zo’n mooie, krokante laag die we wel bij de airfryer van Kitchen Brothers vonden.

Grote airfryer met onhandige interface

Het design van de Inventum is vooral heel erg groot. Het is de grootste airfryer uit onze test. Verder ziet het er strak uit en is de bak lekker groot. De interface is wel een beetje onduidelijk. Zo werkt het met een touchscreen, maar lijkt het alsof je even moet wachten tot je de tijd of de temperatuur kunt aanpassen.

Uiteindelijk bleek je ook op de ‘tijd’ of ‘graad’ knop, die naast de pijltjes staat, te kunnen klikken. Aangezien dit geen volwaardige knoppen zijn, was dat wel even onduidelijk. Ook deze airfryer stopt de tijd als je de bak naar voren trekt en hervat het programma weer als je de bak sluit.

Echt grote nadelen heeft ook deze airfryer niet. De prijs is zelfs aan de goedkopere kant, helemaal vergeleken met de Philips. De interface van deze airfryer had wel wat praktischer gemogen, maar je kan er makkelijk mee werken.

Eindoordeel:
Friettest: 4
Croissant (bladerdeeg): 8
Kipkluifjes: 6.5
Ovengroenten: 6.5
Afbakbroodjes: 7.5
Bittergarnituur: 5
duim omhoog
Ideaal voor:
Iedereen die op zoek is naar een airfryer voor het gezin, maar niet meer dan 100,- euro wilt uitgeven
duim omlaag
Niet helemaal voor:
Iedereen die een kleine keuken of weinig opbergruimte voor de airfryer heeft
Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis bezorging vanaf 20,- + Persoonlijk advies in 57 winkels

Beste eenpersoons airfryer Tefal Easy Fry EY 4018

Hierom zijn we fan:
 • Kleine airfryer in liters
 • Bereid de groenten het best
Let hierop:
 • Door het design zie je snel vetvlekken
 • Hoge prijs
Bekijk prijzen
Aantal liter: 1.2
Vaatwasserbestendig: Ja
Aantal watt tijdens gebruik: 1541
Merk: Tefal

Klein maar fijn: volgens mij is dat de beste omschrijving van deze Tefal Easy Fry. Met slechts 1.2L is dit de beste airfryer voor 1 persoon. Tefal staat bekend om haar keukenproducten, zoals de tosti-ijzers, en ook met airfryers scoort het merk goed. 

Deze Tefal is soms wel onduidelijk. Zo weten we niet helemaal wanneer deze airfryer is opgewarmd en stopt hij ook na 3 minuten. Je zou kunnen zeggen dat de Tefal 3 minuten nodig heeft om op te warmen, maar zeker weten doen we dat niet. Ondanks het kleine formaatje passen er maar liefst 7 broodjes in de airfryer. Dat is meer dan Kitchen Brothers past. 

Kleine airfryer

Als we kijken naar de resultaten, scoort de Tefal goed op bijna álle onderdelen. Zo zijn de croissantjes mooi gegaard en gekleurd, de kipkluifjes sappig en de ovengroenten goed gaar. Hij scoort wat minder bij de friettest en de bittergarnituur. Die waren allebei niet zo krokant en gegaard. Als je die er allebei wat langer in doet, is dat probleem overigens wel verholpen. 

Ondanks dat deze airfryer ‘maar’ 1,2 liter heeft, staat er toch een aardig grote airfryer op ons aanrechtblad. In tegenstelling tot de JAP en de Inventum is dit model rond. Dat heeft persoonlijk niet mijn voorkeur, maar je werkt er met bakken niet zo veel van. 

Overzichtelijke interface

De knoppen zijn overzichtelijk en makkelijk te bedienen. Op het moment dat je binnen een minuut de bak opent, dan springt hij wel weer terug naar een volledige minuut. Zo kwam er bij onze frietjes ineens 45 seconden erbij. Die paar extra seconden gaan er niet voor zorgen dat je eten wel of niet mislukt, maar we vonden het wel onhandig. 

Het design is gemaakt met een glimmende laag. Dat ziet er aan het begin mooi uit, maar als je de airfryer gebruikt, komen hier vingervlekken op. Best lastig, want dat zie je goed helaas. Verder lees je wel goed de temperatuur af en is de interface van deze hetelucht friteuse eenvoudig te besturen. 

De nadelen liggen bij deze airfryer op het aantal liters en de hoge prijs. We raden daarom eerder de KitchenBrothers aan, die een lagere prijs heeft. Maar koop je dit model wel? Dan is hij prima te gebruiken en zul je er veel plezier aan beleven.

Eindoordeel:
Friettest: 5
Croissant (bladerdeeg): 7
Kipkluifjes: 6.5
Ovengroenten: 7
Afbakbroodjes: 7
Bittergarnituur: 5
duim omhoog
Ideaal voor:
Iedereen die een kleine airfryer in het aantal liters wilt hebben
duim omlaag
Niet helemaal voor:
Iedereen die aan een budget zit
Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis bezorging vanaf 20,- + Persoonlijk advies in 57 winkels

De Net-Niet

De net-niet is een selectie van producten die de lijst net-niet hebben gehaald. Zo kunnen we vertellen welke producten een succes zijn, maar welke je misschien beter in de (online) winkel kan laten staan.

Princess 182050

Aantal liter: 5.2
Vaatwasserbestendig: Nee
Aantal watt tijdens gebruik: 1686

Deze Princess is een flinke, ronde airfryer met een duidelijke interface. Je zet eenvoudig de airfryer aan en de resultaten die eruit komen, zijn ook vrij goed. Bij de snacks en de kipkluifjes mogen ze wel wat langer, maar dat is verder goed te doen. 

Toch waren wij niet zo fan van dit model. Zo krijg je een hele harde piep op het moment dat je eten klaar is, maar ook als deze airfryer is opgewarmd. Die piep is nogal overweldigend, dus ‘m 2x laten horen vonden wij onnodig. Ook kunnen de onderdelen niet in de vaatwasser. Voor hetzelfde geld heb je een beter model en daarom eindigt deze Princess in de net-niet!

Tristar FR-6980

Aantal liter: 2
Vaatwasserbestendig: Nee
Aantal watt tijdens gebruik: 1028

Heel-heel erg klein: dat is deze Tristar. Het was het kleinste modelletje in deze test, waar je maar 3 afbakbroodjes tegelijk in kon doen. Het design werkte vrij prima; de draaiknoppen waren handig.

Toch sloot het mandje niet zo goed, werden de meeste dingen slecht (of helemaal niet) gaar en konden de onderdelen niet in de vaatwasser. Voor dezelfde prijs krijg je ook de Kitchen Brothers en daarmee belandt deze Tristar bij de net-niet. 

Hulp met je keuze

Ik wil graag een airfryer voor het hele gezin

Wil je frietjes, groenten en ander eten voor het avondmaal in de airfryer klaarmaken? Dan raden wij de Philips Avance Airfryer XXL aan. Dit model is super groot, waardoor je veel eten tegelijk klaarmaakt.

Ik wil een goede, maar goedkope airfryer

Ondanks je budget wil je graag lekkere dingen klaarmaken in een airfryer. Dat kan helemaal met de airfryer van Kitchenbrothers. Dit model is lekker groot, geeft heel goede resultaten en kost minder dan 60,- euro (bij het publiceren van dit artikel).

Ik wil een airfryer gebruikenvwaar ik veel in kan bereiden

Je wilt niet alleen frietjes, maar je experimenteert ook graag met bladerdeeg of maakt je pizza’s het liefst zelf. Daarmee raden we de Inventum GF500HLD. Deze gebruiksvriendelijke airfryer maakt het gemakkelijk om zelf je instellingen aan te passen en werkt goed met bladerdeeg én andere vormen van deeg.

Zo hebben wij getest

Het leek alsof iedereen ineens een airfryer had. In de supermarkten komen speciale oven- en airfryerproducten en ook veel recepten draaien tegenwoordig om deze verplaatsbare oven. Maar: welke airfryer is nou het beste?

Om dat te testen, hebben we de airfryers aan meerdere testen ondervonden. Lees hier hoe we dat hebben gedaan. Je vindt ook de tabellen van onze test hier terug, waarbij een sterretje* de winnaar was van de test:

De friettest

Natuurlijk moeten we de beste airfryers ondervinden aan een friettest. Je leest overal dat airfryerfriet bijna net zo lekker is als uit een gewone frituurpan, maar dat gingen wij even testen.

Daarvoor hebben we elke airfryer voor 50% gevuld met friet uit de diepvries. We hielden de tijd aan die werd aanbevolen door de het merk. Dat kwam bij ons neer op 14 minuten.

We kozen de frietjes op basis van kleur, keken hoe krokant ze waren en deden ook de taste-test, waarbij we proefden hoe de frietjes eruit kwamen. Hoe krokanter de frietjes? Hoe hoger ze in deze test scoorden. Daarbij keken we ook of alle frietjes een mooie kleur hadden en het niet ging om een paar succesvolle frietjes. De Philips Avance Airfryer was hier de winnaar, aangezien deze frietjes veruit de lekkerste en meest krokante waren.

Airfryer Friettest
Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 10*/10
Tefal Easy Fry EY4018 5/10
Inventum GF500HLD 5/10
Jap Aspire 5/10
Kitchenbrothers 7,5/10
Tristar FR-6980 3/10
Princess 182050 6,5/10
Van links naar rechts: de frietjes van Inventum, Princess, Jap en Kitchenbrothers

Van links naar rechts: de frietjes van Inventum, Princess, Jap en Kitchenbrothers

Kipkluifjes

Na wat onderzoek bleken ook veel mensen de airfryer te gebruiken voor kipkluifjes. Om salmonella te voorkomen, deden we kipkluiven volgens de verpakking in de airfryer.

Uiteindelijk bleven de kluifjes 12 minuten op 180 graden in de airfryer. We kozen voor de kluifjes die goed waren gegaard, een mooie bruine kleur hadden gekregen en van binnen nog sappig waren. Scoorde een kluifje in al deze criteria goed? Dan won de airfryer bij deze test. Dat was tijdens deze test de Kitchenbrothers: de kip was hier goed gegaard en de kip kreeg een mooi velletje.

Airfryer Kipfluifjes
Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 7.5/10 (maar rookte er flink bij)
Tefal Easy Fry EY4018 6,5/10
Inventum GF500HLD 6,5/10
Jap Aspire 7,5/10
Kitchenbrothers 7,5*/10
Tristar FR-6980 5,5/10
Princess 182050 6/10
Van links naar rechs en van boven naar beneden: de kipkluif van Kitchenbrothers, Jap, Princess, Inventum, Tristar, Tefal en Philips

Van links naar rechts: Princess, Jap en Kitchenbrothers

Bladerdeegtest

Vaak wordt er ook met een bladerdeeg gebakken in een airfryer. Om dat te testen, deden wij daarom croissantjes in de airfryer om te kijken hoe de modellen hierop zouden reageren.

We maakten zelf croissantjes en deden dat 8 minuten lang in de airfryer. We kozen voor croissantjes die een mooie kleur hadden gekregen en waarbij de binnenkant was opgebouwd in laagjes. Ook hier proefden we of de croissantjes lekker, en vooral niet te droog waren.

De winnaar bij deze test had een mooie, bruine kleur en een sierlijke binnenkant. Hoe beter de croissant slaagde in deze test? Hoe meer punten de airfryer kreeg. De winnaar was hier de Jap Aspire. Dit croissantje had een krokante laag, terwijl de binnenkant nog mooie laagjes had.

Airfryer Bladerdeegtest
Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 6/10
Tefal Easy Fry EY4018 7,5/10
Inventum GF500HLD 8/10
Jap Aspire 8/10*
Kitchenbrothers 5/10
Tristar FR-6980 4/10
Princess 182050 7/10
Croissantjes van link naar rechts: Philips, Tefal, Tristar, Inventum, Princess, Jap en Kitchenbrothers

Croissantjes van link naar rechts: Philips, Tefal, Tristar, Inventum, Princess, Jap en Kitchenbrothers

De afbakbroodjes

Mocht je op zondagochtend zin hebben in afbakbroodjes, maar heb je geen oven? Geen zorgen: de airfryer kan je redden! Voor deze test keken we hoe goed de airfryer omging met de broodjes en hoeveel broodjes er tegelijk in de airfryer konden.

We deden alle broodjes 6 minuten op 180 graden in de airfryer. De witte kaiserbroodjes kregen na die paar minuten een mooie bruine kleur en werden goed gegaard. We keken hierbij ook gelijk hoeveel afbakbroodjes er tegelijk in de airfryer konden.

Uiteindelijk kozen we op de kaiserbroodjes met een mooie kleur, die niet te hard was en ook niet te droog van binnen. Was ons broodje goed gelukt? Dan kreeg het de meeste punten. Ook keken we naar hoeveel broodjes er tegelijk in konden. Dit zorgde er niet voor dat een airfryer minder punten kreeg, maar hebben we wel verwerkt in het artikel. De airfryer die de broodjes het beste klaarmaakte, was de Philips Avance Airfryer XXL. Deze broodjes waren van binnen niet te droog, terwijl de buitenkant een mooie krokante laag had.

Airfryer Hoe de broodjes bakten Aantal broodjes tegelijk
Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 8/10* 8
Tefal Easy Fry EY4018 7/10 7
Inventum GF500HLD 7,5/10 8
Jap Aspire 6,5/10 8
Kitchenbrothers 6/10 4
Tristar FR-6980 5/10 3
Princess 182050 6,5/10 8
Afbakbroodjes. Van links naar rechts van boven naar beneden: Philips, Tefal, Tristar, Inventum, Princess, Jap en Kitchenbrothers

Afbakbroodjes. Van links naar rechts van boven naar beneden: Philips, Tefal, Tristar, Inventum, Princess, Jap en Kitchenbrothers

De ovengroenten

Mocht je de oven niet alleen gebruiken voor bitterballen en kipkluiven, dan kan ovengroenten ook goed bereid worden in de airfryer. Om dit te testen, deden we daarom een zak vol met groenten in de airfryer.

Voor deze test hebben we bewust gekozen om te testen met broccoli en zoete aardappel. De zoete aardappel wordt te hard als het niet goed is gegaard en de broccoli verbrandt in het boompje als de airfryer weer te hard is gegaan. Eerst deden we de ovengroenten 25 minuten in de airfryer, maar dat bleek iets te lang. We hebben daarom dezelfde test nog een keer gedaan met 12 minuten.

Uiteindelijk kozen we op groenten die goed waren gegaard en een mooie kleur hadden gekregen. Hoe ‘gaarder’ de groenten, hoe meer punten de airfryer kreeg. De airfryer die dit het beste deed, was de Tefal Easy fry EY4018. Hier waren de groenten het best gegaard.

Airfryer Groententest
Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 6/10
Tefal Easy Fry EY4018 7,5/10*
Inventum GF500HLD 6/10
Jap Aspire 5/10
Kitchenbrothers 5/10
Tristar FR-6980 5/10
Princess 182050 6/10
De ovengroenten van boven naar beneden en van links naar rechts: Tefal, Inventum, Jap, Philips

De ovengroenten van boven naar beneden en van links naar rechts: Tefal, Inventum, Jap, Philips

Snacks en bittergarnituur

Mocht je een avond vrienden over de vloer hebben en wil eens iets anders dan een blokje kaas? Daar kan een airfryer mooi bij helpen. Tegenwoordig vind je veel ovensnacks die gemaakt zijn om in de airfryer te stoppen.

Om dat te testen, deden we een mix van frikandellen, bitterballen, kipnuggets en bamihapjes in de airfryer. We volgden de gebruiksaanwijzing van de verpakking: die stond op 6 minuten.

Na 6 minuten keken we of de snacks gaar waren en een mooi, krokant jasje om zich heen hadden. De snacks die hier goed op scoorden, kregen meer punten. Daarbij hielden we de vuistregel: hoe krokanter, hoe beter! Dat was in dit geval de Kitchenbrothers, wegens de krokante laag die de airfryer aan de snacks gaf.

Airfryer Snacks
Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 5,5/10
Tefal Easy Fry EY4018 6/10
Inventum GF500HLD 5/10
Jap Aspire 6/10
Kitchenbrothers 7,5/10*
Tristar FR-6980 3/10
Princess 182050 5/10
De bittergarnituurtest bij de airfryer van Tristar

De bittergarnituurtest bij de airfryer van Tristar

Gebruiksvriendelijkheid

Een mandje dat gemakkelijk naar voren kan, knopjes die fijn werken en temperatuur die je handig kunt instellen. Goede resultaten is 1, maar een fijne airfryer kunnen we ook niet vergeten. Daarom keken we bij deze test naar het gebruiksgemak.

Hoe gemakkelijker het was om de airfryer te gebruiken, hoe beter hij scoorde. Daarbij keken we naar het gemak van de mandjes, het interface systeem, de knopjes en of je een handleiding nodig had. Ook keken we of de onderdelen los in de vaatwasser konden, zodat je zelf niet hoeft af te wassen. De airfryer die het fijnste was om te gebruiken, won. Dat was bij ons de Philips Avance Airfryer XXL, wegens de duidelijke draaiknop en het handige bakje die vastzat aan een rails.

Airfryer Gebruiksvriendelijk
Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90 9/10*
Tefal Easy Fry EY4018 6/10
Inventum GF500HLD 7/10
Jap Aspire 8/10
Kitchenbrothers 7/10
Tristar FR-6980 5/10
Princess 182050 5/10
We deden de airfryer in de vaatwasser en keken hoe de mandjes hierop reageerden.

We deden de airfryer in de vaatwasser en keken hoe de mandjes hierop reageerden.

Hier kun je zelf op letten bij het kopen van een airfryer

Een airfryer kun je gebruiken voor bitterballen, maar ook net zo goed voor het maken van appelflappen. Daarom is dit veelzijdige apparaat erg populair. Maar wat de een interessant vindt, past niet bij een ander. Hier kun je zelf op letten als je een airfryer koopt:

De prijs

Je hebt airfryers voor 50 euro en andere duurdere airfryers die daar nog eens 200,- euro bovenop doen. Best een flink prijsverschil. Het hoeft niet te betekenen dat een dure airfryer ook gelijk beter is. Kijk daarom naar je eigen budget en hoeveel je er maximaal aan wil uitgeven.

De grootte

Kook je alleen voor jezelf of ook voor de rest van je gezin? Dat kan nog weleens uitmaken voor de grootte die je haalt. Zo werken airfryers altijd met liters. Uiteindelijk zijn de liters niet eens zo belangrijk, als het mandje maar groot is:

 • Voor 3+ personen: 5-8L
 • Voor >3 personen: 2-5L

Mocht je met minder personen zijn, maar ben je wel een echte thuiskok? Dan raden we ook aan om een grotere airfryer (+5L) te kopen. Het geeft je net wat meer vrijheid en je bent minder afhankelijk van het formaat. José sluit zich daarbij aan: ‘koop meteen de grootste. De XXL is niet eens zo groot. Denk niet dat je ‘maar’ met z’n tweeen bent. Daar kun je meer mee. Dan kun je er gerechten mee maken’.

Waar je de airfryer voor gebruikt

Alleen voor frietjes of ook om andere dingen mee te koken: het maakt wel uit welke airfryer je daarvoor gebruikt. Als je geen oven hebt, is het interessanter om een groter model in huis te halen. Ook als met groenten of juist met vlees. Kijk daarom naar een groter model waarbij je gemakkelijk de temperatuur kan instellen.

Mocht je nieuw zijn met de airfryer, dan lees je hier hoe een airfryer werkt en hier hoe je de airfryer kan opwarmen.

Het formaat

Je hebt de airfryer in vierkante en in ronde formaten. José van CookingQueens heeft de rond, maar zou toch eerder de vierkante aanraden. ‘Je hebt ook een hippe met 2 bakken. Dat is ideaal als je geen oven hebt, maar een vierkante kuip is makkelijker om een bakje in te zetten’. 

Een vierkante airfryer kan ook interessant zijn wanneer je niet beperkt wil worden in de ruimte: die vier hoekjes geven net wat meer speling. ‘Wanneer je aubergine erin stopt, met van die plakken, dan past het beter in zo’n vierkante bak’. 

Waar je de airfryer voor gebruikt

Alleen voor frietjes of ook om andere dingen mee te koken: het maakt wel uit welke airfryer je daarvoor gebruikt. Als je geen oven hebt, is het interessanter om een groter model in huis te halen. Ook als met groenten of juist met vlees. Kijk daarom naar een groter model waarbij je gemakkelijk de temperatuur kan instellen. 

Hoeveel stroom de airfryer verbruikt

Soms verbruikt een airfryer 2000 watt en dat is een flinke slag minder dan een oven, die soms tot wel 3500 watt verbruikt. José zegt daarover: ‘ik vind het wel belangrijk van een airfryer. Dat het stoomverbruik niet zo hoog is’. 

Meet the expert

Twee vrouwen houden borden met eten vast voor een muurschildering.

José heeft, samen met haar dochter, CookingQueens opgericht. CookingQueens vind je op Instagram en op hun eigen website en beide platformen staan bomvol heerlijke recepten van over de hele wereld. Vandaag deelt José haar tips en tricks met de airfryer:

Een gevulde kip, Italiaanse recepten of simpel een kroket: José stopt het in de airfryer. Ze vindt het een goede manier om vetloos, gemakkelijk en snel. ‘In plaats van zo’n oven helemaal voor te verwarmen. Het is echt de snelheid. Het is praktisch’.

Je kan er mee mee dan je denkt

Alle voordelen op een rijtje? ‘Ik vind het makkelijk om schoon te maken en ik dan zet ik ‘m daarna ook weer weg. Het werkt ook snel. Een vriendin van mij zei: ‘je bent nu toch gewoon aan het frituren?’, maar je bent niet aan het frituren. Het is gewoon een mini-oventje. De mogelijkheden om er mee te werken zijn oneidig’. 

Ook vindt José de airfryer heel erg betaalbaar. ‘Voor de 70,- heb je al een airfryer. Misschien vinden mensen dat wel heel erg veel geld, maar je hoeft geen frituurvet te kopen. Koop ook meteen de grootste. Daar kun je meer mee’.

Tips voor in de airfryer

Het beste advies van José voor de airfryer? ‘Gewoon uitproberen denk ik’, vertelt de chef. ‘Je merkt vanzelf hoeveel je er in kan doen. Hoe je alle kanten krokant kan krijgen. Gewoon proberen’. 

Meer over de expert

Veelgestelde vragen

Wat is het beste merk airfryer?

Het beste merk voor een airfryer is Philips, omdat dit merk meerdere modellen heeft in verschillende prijscategorieën. Toch kunnen onbekende merken, zoals Kitchen Brothers en JAP, ook goede airfryers leveren. Het beste merk hangt daarom af van je budget en je gebruiksintentie met de airfryer.

Welke airfryer is beter dan Philips of Tefal?

Philips en Tefal leveren allebei mooie airfryers. Toch zit het verschil bij deze airfryers deels in de resultaten, maar vooral in de prijs die je er voor betaalt. Zo is Philips vaak wat duurder, maar ook gebruiksvriendelijker. Tefal is daarentegen wat goedkoper, maar hiervan zijn de resultaten iets minder goed.Welke type airfryer beter is, ligt dus vooral aan het bedrag wat je er voor wilt uitgeven en welke eisen je zelf stelt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een airfryer?

Als je een airfryer aanschaft, kun je het beste letten op het aantal liters en de prijs die je voor de airfryer betaalt. Het aantal liters geeft aan hoe groot de airfryer is. Heb je minder dan 5 liter? Dan is de airfryer groot genoeg voor >3 personen.

De prijs die je ervoor betaalt, verschilt heel erg per budget. Zo kostte de beste airfryer in onze test minder dan 60,-, terwijl er ook modellen zijn die 4x duurder zijn.

Hoeveel kost een goede airfryer?

Een goede airfryer kost gemakkelijk onder de 100,- euro. Zo was bij ons de beste airfryer onder de 60,- euro en stond op de derde plek een airfryer van 90,- euro. Er zijn ook modellen die veel duurder zijn, maar soms iets betere resultaten geven.

Welke airfryer gebruikt de minste stroom?

Over het algemeen gebruiken airfryers tussen de 1200-2300 watt p/u. Hierbij is de Kitchenbrothers, helemaal in vergelijking tot het aantal liters, veruit de meest zuinige met slecht 1275 watt. Dit hebben wij zelf gemeten toen de airfryer aanstond.

Is een airfryer gemakkelijk schoon te maken?

Airfryers zijn relatief makkelijk om schoon te maken. Zo heb je van die huis-tuin-en-keuken tips, om een halve citroen in de airfryer te leggen, die het vet eruit haalt. Vaak kunnen de onderdelen ook afzonderlijk in de vaatwasser. Let hierbij wel op dat je de anti-aanbaklaag er niet af haalt, anders zorg je er voor dat het eten in de airfryer sneller kan verbranden.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *