De Inventum GF500HLD Airfryer

Laatste update: 21 juni 2023

Kernfusie, celcyclus en en besparen op je boodschappen: het is allemaal wat een airfryer niet is. Ik was een beetje sceptisch over het ‘geweldige apparaat die elk huishouden op het aanrecht moest hebben’, maar ik ben overtuigd. Niet alleen voor de gezonde snacks hoor. Je kan je lasagne erin gooien en het komt er krokant uit. Een airfryer is fantastisch.

Zie het voor je: klein appartement met een nog kleinere keuken. Dat is mijn huis. Ik mis zelfs een la voor mijn bestek. Een combi-magnetron zou een oplossing kunnen zijn, maarja: de keuken blijft klein. Waar laat je dat ding als je er klaar mee bent? En is het geschikt om mee te koken?

Waarom een airfryer?

Ondertussen ontwikkelt de eetsector zich verder in 1 ding: de airfryer. Airfryer kookboeken, Airfryer bitterballen en zelfs Airfryer eenpansgerechten. Álles maak je in de airfryer. 

Als het daarbij blijft, is dat opzich prima. Maar jee: mijn vader gooit het erin als ik begin over mijn tijd in Turkije en een vriend heeft volgens mij zijn kookplaat weggegooid. Afgelopen jaar met kerst: aardappelkroketjes uit de airfryer. Blijkbaar is een airfryer de oplossing voor ál je problemen. Dat moest ik eens zien. 

Was het liefde op het eerste gezicht?

Nouja: een kartonnen doos, onhandig formaat en ook niet per-se heel erg licht. Niet echt een recept om verliefd te worden. Maar ik werd het. En ik zal even uitleggen aan de hand van het design, de gebruiksvriendelijkheid en de nadelen. 

Hoe is het design?

Tja. Voor mij hoeft keukenmateriaal niet mooi te zijn. Maar goed: hij ziet er netjes uit. Hij is strak afgewerkt. En je weet waar je aan toe bent. De hendel is om de airfryer open te doen en de rode knop is om ‘m aan te zetten. Meer heb je eigenlijk ook niet nodig.

Ik heb minder dan 120,- betaald voor deze airfryer (bekijk op bol.com). Dat vind ik echt een hele nette prijs, helemaal omdat dit ook de grote variant is van 5 liter. Je hebt ook een kleiner model van 3,5 liter, maar volgens mij kun je naar net-niks mee. Je hebt dan weinig ruimte om bijvoorbeeld taart te bakken. Daarom ben ik voor de grote gegaan.

Is de Inventum gebruiksvriendelijk?

Ik verwacht bij een airfryer een beetje oven-instructies. Het is ergens ook een oven, alleen dan hip. Maar ja, ik vind de Inventum GF500HLD (bekijk op bol.com) niet per se gebruiksvriendelijk. Ik kwam er na heel wat luchtfrituuravondjes erachter dat je blijkbaar makkelijk kan switchen van tijd naar temperatuur. De airfryer heeft maar 4 knoppen, waardoor je vaak moet doorklikken voor je gewenste programma.

En verder over die programma’s. Die zijn prima opzich, maar ik heb geen idee wat ze doen. Verder blijf je maar doorklikken als je weer terug naar het eerste programma. Niet echt super handig, maar ook niet dramatisch ingewikkeld ofzo. 

Als je alles door hebt, is het echt een prima apparaat. Gewoon zoals een frituurpan, alleen dan zonder frituur. En ook zonder pan eigenlijk. Eten erin en bakken maar, meer hoeft het niet te doen!

Wat zijn de nadelen van de Inventum:

De Inventum is niet heel erg gebruiksvriendelijk. Ik kan mij ook goed voorstellen dat je niet zo goed weet hoe-die werkt als je niet heel handig bent. Hij spreekt wel voor zich, maar hij is niet zo gebruiksvriendelijk als de Jap Aspire

Ook kan een airfryer soms nogal ruiken tijdens het ‘fryen’, helemaal als-ie vaak is gebruikt. Als je ‘m goed schoonhoudt of onder de afzuigkap zet, heb je er overigens niet zo veel last van. 

Verder is de Inventum niet duur. Wil je gewoon je aardappeltjes bakken of je visje garen? Dan kan dat echt prima in deze aifryer. 

Hoe komt je eten dan uit de airfryer

Bloemkool in paneermeel, appelflappen, friet, zelfgemaakte chips en pizza, krokante kikkererwten, aardappel: ik heb het allemaal in de airfryer gedaan. Als het krokant moest zijn, was het krokant en als het een beetje doughy moest zijn, was dat het. Dat werkt echt verbazingwekkend goed. 

Ik eet zelf geen vlees, dus ik heb geen idee hoe dat gaart in de airfryer. Maar voor alle andere, mogelijke dingen die je erin wilt doen: het is een succes. Zoek je nou echt naar een product die je eten door-en-door krokant maakt, dan kun je beter een frituurpan kopen. Wil je op een gezonde manier je eten garen? Dan raad ik toch wel een airfryer aan. 

Is de airfryer Eva-approved?

De airfryer is meer dan Eva-approved! De prijs/kwaliteitverhouding vind ik heel goed. En tja: ik snap de Airfryer-hype. Ik moet ook heel eerlijk bekennen dat ik nu ook van de daken afschreeuw dat iedereen er één moet hebben. Echt zo’n gevalletje: je wilt niet meer zonder. Benieuwd wat doe kost? Bekijk op bol.com

Over de auteur

Eva Hoogland
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer