De Jap Aspire Airfryer

Laatste update: 21 juni 2023

Mueslirepen met weinig suiker, paprikachips met weinig vet of creme fraiche light: als we gezond kunnen snacken, dan zijn we blij. Nou; laat in diezelfde trend nou eens een apparaat ontwikkelt zijn die dat stimuleert. En daar was de airfryer.

Ik heb een airfryer en ik ga niet liegen: ik hoor bij de mensen die niet zonder kan. Ik heb eerder geschreven over een airfryer: de Inventum GF500HLD. Maar die blijft vandaag in de kast. Vandaag kijken we of de Jap Aspire de beste airfryer is van 2024. Wil je weten waar je op moet letten als je een Airfryer koopt? Bekijk dan onze koopgids. 

Wat was de eerste indruk?

De eerste indruk was toch verbazingwekkend positief. Thuis heb ik een airfryer staan en mijn ouders hebben een variant van Philips in de keuken. De Jap Aspire was best of all worlds: super strak design, kleiner en lichter dan mijn eigen airfryer én er kwam een kookboek bij. 

De eerste keer ‘fryen’ ging probleemloos. De hendel op de airfryer is sterk en betrouwbaar, dus die trek je met gemak naar voren. Er zat wel een kartonnetje onder de bak, die moet er even uit. De Jap Aspire is verder klik-en-klaar: stekker in het stopcontact, bitterballetjes in de bak en binnen 10 minuten gaat het bordje netjes rond in je kringverjaardag.

Hoe is het design?

Ik zei het al: het is een airfryer. En voor mij is keukenaccessoires praktisch. Toch heeft de Jap Aspire mij daarin echt verrast. De airfryer is mat-zwart, klein (maar niet qua inhoud) en oogt hip en trendy. Je klikt je nodige programma aan via touchscreen, bepaalt in een overzichtelijk scherm je temperatuur en tikt door tot je het juiste aantal minuten bereikt. 

Is de Jap Aspire makkelijk te gebruiken?

Ja. Heel makkelijk zelfs. Kijk: je moet niet verwachten dat je er tegen kan praten en dat-ie dan weet hoe jij je eten klaar wilt hebben. Het blijft een airfryer. Maar zo ver een airfryer goed kan functioneren, functioneert deze daarin top. Ook komt er geen gek geurtje van de airfryer af terwijl die aanstond. De afzuigkap kon daarom gewoon uitblijven. 

Makkelijk te verplaatsen? Check. Weet je, ook zonder handleiding, hoe die werkt? Absoluut. Moet je technisch zijn om een airfryer te kunnen kopen? Niet bij de Jap Aspire. Gemiddeld kan een airfryer wel meer dan 130,- kosten. De Jap Inspire kost iets minder dan 100,- en daarmee is het echt een hele goede koop. 

Wat kun je maken in de Jap Aspire?

De mogelijkheden van een airfryer zijn echt oneindig. Van frikandellen naar appeltaart en van gegrilde groenten naar vis. Over het algemeen kun je in bijna elke airfryer wel hetzelfde bereiden. Misschien dat een duurdere variant een speciale functie heeft (of verkoopt), maar dat betekent niet dat de resultaten uit deze Jap Aspire minder zijn.

Moet je speciale producten kopen voor de Jap Aspire?

Absoluut niet. Ik heb er ook van die bevroren, goedkope loempia’s in gedaan en die kwamen er heerlijk krokant uit. Je hebt wel speciale producten die gemaakt zijn voor een airfryer, zoals Oven Bitterballen. Die zijn dan ‘iets krokanter’ dan gewone bitterballen. Ik heb ook appelflappen gebakken in de Jap Aspire. Ook dat ging heel goed. 

Is een airfryer gezond?

Het ligt er natuurlijk wel aan wat je er in doet. Als je een hele blok brie erin knalt, moet je niet verwachten dat het ‘gezonder’ wordt omdat je het in de airfryer hebt gedaan. De airfryer laat etenswaren garen door middel van hete lucht. Net zoals bij een tosti ijzer: je hebt een verwarmingselement en bij de airfryer ventileert dat door het hele apparaat. 

Bij een airfryer heb je wel minder olie nodig om het eten krokant te laten worden en daarmee is het wel gezonder. Denk maar aan een frikandel: als je die in een frituurpan gooit, zuigt de frikandel het vet op waarin het wordt gebakken. Dat heb je niet bij een airfryer. 

Wat zijn de nadelen van de Jap Aspire?

Ik ben echt groot fan van de Jap Aspire. Beter gezegd: het is de beste airfryer die ik tot nu toe heb geprobeerd. Toch zijn er 2 belangrijke dingen die je wel even moet weten:

1) De stekker

De stekker van de Jap Aspire is niet zo lang. Is dat erg? Wel als je verwacht dat je ‘m op de eettafel kan zetten terwijl het stopcontact in de keuken zit. Als je een verlengsnoer gebruikt of je zet ‘m bij een energiepunt, is het verder niet zo’n probleem.

2) Het is en blijft een airfryer

Een airfryer is oprecht een hele goede oplossing als je gezonder wilt eten. Of als je, in mijn situatie, een super-oven wilt hebben die eten snel, goed en krokant gaart. Maar: het is geen frituurpan. De frietjes zijn wel echt aanzienlijk minder krokant. De bitterballen zijn gewoon prima.

Wil je dus echt-echt-echt krokant eten en vind je dat vetlaagje heel belangrijk? Dan zou ik je verwachtingen over de airfryer iets omlaag brengen en voor een frituurpan gaan. Lig je daar niet wakker van? Dan kan ik je deze Jap Aspire heel erg aanraden. 

Is de Jap Aspire Eva-Approved?

Absoluut. Als ik nu een nieuwe airfryer zou kopen, dan zou dat de Jap Aspire zijn. De prijs is echt heel goed en ik vond ‘m mega-gebruiksvriendelijk. Elke snack die ik erin heb gebakken, kwam er heerlijk krokant uit. Prijs/kwaliteit is echt een 10: ik zou niet weten wat er beter kan aan het product. Ik kan deze airfryer heel erg aanraden!

Laten we niet vergeten: het is een airfryer, hé? Misschien een begin van een langdurige relatie, maar als je niet tevreden bent, stuur je ‘m zo terug.

Deze kruimeldief vind je op de website van Just Another Store

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Eva Hoogland
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer