Beste topper 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Een topper is een goedkoop alternatief als je matras te hard of te zacht is. Deze kan namelijk meer stevigheid bieden of juist meer ontspanning als je daar behoefte aan hebt. In deze reviews vind je de beste toppers van 2022, waarbij het koudschuim topmatras Luna als beste uit de test komt.

We hebben de verschillende toppers vergeleken met de verschillende materialen waaruit deze bestaat, de kern van de topper en de dikte van de topper. Met deze factoren hebben we de verschillende toppers vergeleken. Laten we eens gaan kijken welke als beste uit de test komen!

Luna Bekijk prijzen
Materialen topper: 100% polyester
Kern topper: Koudschuim
Dikte topper: 5 centimeter

We beginnen deze review met de beste topper van 2022, de topmatras Luna. Wat ons direct opviel bij het uitpakken van deze topper, is dat deze gemaakt is van polyester. Ten opzichte van andere materialen heeft dit namelijk enkele belangrijke voordelen:

 • Ademend materiaal
 • Vormvast, waardoor je er langer op kunt liggen
 • Minder slijtage

Waar het tijk is gemaakt van polyester, is de topper zelf gemaakt van koudschuim. Het grote voordeel van koudschuim is natuurlijk dat deze makkelijk ventileert en vocht opneemt. Zelfs als je zweet op een koudschuim matras, wordt deze niet klam. Het matras is meer temperatuur neutraal.

Een ander groot voordeel is dat deze topper de goedkoopste van allemaal is. Dit is natuurlijk erg interessant. Voor een kleine €100 kun je namelijk een zeer goede topper halen die je nachtrust sterk kan verbeteren. Het is daarmee ook een topper die je even kunt uitproberen.

Bevalt de topper namelijk niet, dan kun je er nog altijd voor kiezen om een nieuw matras of andere topper aan te schaffen. Daarnaast is deze koudschuim topper een topper voor twee personen. Maak je gebruik van twee aparte matrassen, dan kun je de spleet tussen beide matrassen met deze topper dichten!

De verbeterpunten

Als belangrijkste verbeterpunt hebben we de dikte van de topper. Deze is namelijk maar 5 centimeter dik. Ik heb dit zelf op een erg hard matras getest, maar dan voel je alsnog de hardere eigenschappen van het matras. Een dikte van 5 centimeter kan daarom ook aan de kleine kant zijn.

Een ander klein nadeel is dat de topper maar in drie verschillende maten verkrijgbaar is. Je kunt deze namelijk alleen in een breedte van 140, 160 of 180 centimeter bestellen. Dit is een tegenvaller als we dit vergelijken met de andere toppers in deze review.

De beste topper van 2022 vanwege de zeer scherpe prijs en het ademende materiaal dat gebruikt is!

Plus- en minpunten
Polyester – Koudschuim – Prijs – Tweepersoons
5 Centimeter – Beperkte maten
Gold Foam Bekijk prijzen
Materialen topper: 88% polyester 12% viscose
Kern topper: HR Koudschuim SG40
Dikte topper: 7 centimeter

Laten we beginnen met het grote voordeel van dit matras, namelijk dat deze in een groot aantal verschillende maten verkrijgbaar is. Let er daarbij wel op dat je deze alleen als tweepersoons matras kunt kopen. Als tweepersoons heb je de volgende maten:

 • Lengte van 200 centimeter
 • Lengte van 210 centimeter
 • Lengte van 220 centimeter

Een nadeel is echter wel de prijs. We zien namelijk dat je voor dezelfde prijs ook een prima pocketvering matras in huis kunt halen. Hiermee zou je het oncomfortabele matras, dat je probeert te verhelpen met de topper, ook direct kunnen vervangen. Dit is een belangrijke afweging om te maken.

De ervaringen

Bij het liggen op dit Gold Foam Topmatras is ons opgevallen dat deze gebruik maakt van vijf verschillende comfortzones. Hierdoor worden de verschillende delen van je lichaam uitermate goed ondersteund. Dit is een groot voordeel ten opzichte van veel andere toppers.

Daarnaast hebben we het geen enkel moment te warm gehad tijdens het slapen. Dit komt omdat het materiaal uitstekend ventileert. Aangezien ik het zelf vrij snel te koud heb, is het wel aan te raden om een extra deken óf een andere topper te gebruiken. Het kan ook helpen om een ander matras te kopen.

De dikte zorgt ervoor dat deze meer dan voldoende ondersteuning biedt om lekker te kunnen liggen. Dit wordt natuurlijk ook gecombineerd met de vijf verschillende comfortzones. Uiteindelijk kunnen we daarom ook concluderen dat het een van de best geteste toppers is van 2022.

Voordat we met deze topper afsluiten, hebben we nog wel een nadeel dat we willen vermelden. Dat is dat je de topper regelmatig moet keren om deze optimaal te kunnen gebruiken. Aangezien veel mensen dit vergeten, is het een nadeel ten opzichte van andere toppers, die je maar eens per maand hoeft te keren.

De best geteste topper van 2022 vanwege de verschillende comfortzones en de uitstekende ventilatie!

Plus- en minpunten
Verschillende maten – Dikte – 5 comfortzones – Ventilatie
Prijs – Regelmatig keren
Emma Bekijk prijzen
Materialen topper: 100% polyester
Kern topper: HRX-schuim
Dikte topper: 5 centimeter

Wil je tijdens het gebruiken van de topper zelf kiezen of je voor de harde of zachte kant gaat? Dit kan met de Emma topper! Hiermee kun je jouw slaapervaring op jouw wensen afstemmen. De harde kant is voor de stevigere slapers, terwijl mensen die houden van een zachte kant de andere kant kunnen gebruikers. 

Helaas zien we daarbij wel dat de dikte van de topper aan de dunne kant is. Met maar 5 centimeter biedt deze een stuk minder ondersteuning dan wanneer we deze vergelijken met de andere toppers van 7 en soms wel 10 centimeter. Dit zie je natuurlijk ook deels terug in de prijs van het product.

In deze review hebben we de eenpersoons variant bekeken. Hoewel dit fijn is als je alleen slaapt, lost het niet de spleet tussen twee matrassen op. Gelukkig kun je de topper ook in andere maten kopen, waaronder:

 • 80 x 200
 • 90 x 200
 • 100 x 200
 • 140 x 200
 • 160 x 200
 • 180 x 200
 • 200 x 200

Zwaardere mensen

Bij deze topper wordt daarnaast gebruik gemaakt van HRX-schuim. Zoals de leverancier op haar website zelf ook al aangeeft, zorgt deze voor extra stevigheid en past het schuim zich automatisch aan jouw lichaam aan. Dit is ideaal voor mensen die wat zwaarder zijn.

Door de ondersteuning op de juiste plekken, hoef je niet bang te zijn dat je ligplekken krijgt of last krijgt van je rug, schouders of nek. De ondersteuning die geboden wordt is juist ideaal voor mensen die rugklachten hebben of ‘gespannen’ in bed liggen.  

Het tijk is gemaakt van 100% polyester. Zoals we hierboven al hebben vastgesteld, is dit een fijn materiaal, vanwege het ademende vermogen en het feit dat het slijtvast is. Hierdoor kan de tijk langer mee en blijft de topper ook langer goed.

Het tijk is daarnaast ook wasbaar. We raden aan om de tijk op 40 of 60 graden te wassen, afhankelijk wat het label aangeeft. Het is belangrijk om goed te kijken naar de vulling van de tijk, aangezien deze in sommige gevallen niet in de wasmachine maar naar de stomerij moeten.

De beste topper van 2022 voor mensen met rugklachten vanwege het uitstekende ondersteunende vermogen!

Plus- en minpunten
Tijk wasbaar – Polyester – Zwaardere mensen – Harde en zachte zijde
Dikte – Eenpersoons
Linda Bekijk prijzen
Dikte topper: 5 centimeter
Kern topper: Visco-traagschuim SG50
Materialen topper: 100% polyester

Het feit dat de tijk wasbaar is op 60 graden, is een groot voordeel. Je wilt namelijk dat je in een schoon en hygiënisch bed kunt slapen. Dit is een voordeel ten opzichte van de andere toppers in deze review, die vaak maar op 40 graden te wassen zijn. Bij 60 graden wordt aanzienlijk meer bacteriën gedood.

Daarnaast vinden we de prijs van de topper zeer scherp, zeker als we kijken naar het feit dat het een tweepersoons topper is. Er zijn verschillende toppers die dubbel deze prijs zijn. Ook deze topper is natuurlijk in verschillende maten verkrijgbaar, waarbij de prijs wel kan variëren.

Het gebruik

De beste traagschuim topper van 2022 is het Linda topmatras, verkrijgbaar bij Beter Bed. Hoewel het materiaal een factor is die per persoon enorm kan verschillen, willen we hieronder de grote voordelen van traagschuim benoemen:

 • Vormt naar het lichaam
 • Drukverlagend
 • Warm

Traagschuim heeft vooral voordelen als het aankomt op het ligcomfort. Het lichaamsgewicht wordt namelijk over de gehele topper verdeeld, waardoor het aantal drukpunten verlaagd wordt. Doordat het materiaal zachter wordt naarmate het warmer wordt, vormt deze zich naar het lichaam van de slaper.

Bij het liggen op de topper hebben we ervaren dat de dikte van 5 centimeter aan de lage kant is. Deze dikte kan ervoor zorgen dat het niet genoeg verlichting biedt bij een hard matras. In dat geval bieden de andere toppers uit deze review waarschijnlijk meer uitkomst.

Bij het gebruiken van de topper hebben we als nadeel ervaren dat je deze regelmatig moet draaien en keren. Hoewel dit het ligcomfort vergroot, is het lastig om te bepalen op welke manier de topper de vorige keer gelegen heeft. Helaas is er geen ingenieuze indicator die aangeeft welke kant die op moet.

De beste traagschuim topper voor een zeer scherpe prijs!

Plus- en minpunten
Traagschuim – Wasbaar op 60 graden - Prijs
Dikte – Draaien & keren
Platinum Foam Bekijk prijzen
Dikte topper: 10 centimeter
Kern topper: HR Koudschuim SG50
Materialen topper: 56% polyester 44% lyocell

Laten we direct beginnen met te vermelden dat dit de duurste topper is die we in deze review hebben opgenomen. Deze is namelijk ruim vijf keer duurder dan het goedkoopste model uit deze vergelijking. Toch zien we het wel als het beste koudschuim topmatras dat we in 2022 in handen hebben gehad.

Dit komt allereerst door het feit dat er lyocell is gebruikt in het materiaal. Dit is een nog vrij onbekende stof, die wel een aantal unieke kenmerken heeft die het zeer geschikt maken voor de zomer:

 • Sterke stof die slijtvast is
 • Soepele stof
 • Ademende stof

Het is daarnaast ook nog eens het dikste matras dat we in deze review gehad hebben. Dit merk je vooral als je de topper op de grond legt. Waar je bij andere toppers nog steeds kon voelen dat je op een zeer harde ondergrond lag, is dat bij dit Platinum Foam topmatras niet het geval!

Koudschuim

De topper is gemaakt van koudschuim, waardoor deze goed ventileert en het vocht opneemt. Ten opzichte van bijvoorbeeld traagschuim, vaak gebruikt in een traagschuim matras, is koudschuim steviger en veerkrachtiger. Hierdoor biedt het meer ondersteuning aan je lichaam.

Dit wordt nog eens versterkt door de zeven verschillende comfortzones die worden gebruikt. Deze comfortzones zorgen ervoor dat specifieke delen van het lichaam, zoals het hoofd en de nek, de schouders en de heupen, de juiste ondersteuning krijgen. Dit zorgt voor een heerlijke nachtrust!

Doordat de stof én het materiaal waarvan de topper gemaakt is goed ventileert, is deze topper minder geschikt voor mensen die het snel koud hebben. In dat geval kun je juist veel hinder ondervinden van het ademende materiaal. De warmte wordt namelijk een stuk minder goed vastgehouden.

De beste koudschuim topper met veerkrachtige eigenschappen en zeven verschillende comfortzones!

Plus- en minpunten
Dikte – Zomer – Koudschuim – Comfortzones
Prijs – Kou
# Product Materialen topper Kern topper Dikte topper
1 Luna
Beste koop topper
100% polyester Koudschuim 5 centimeter Bekijk prijzen
2 Gold Foam
Best geteste topper
88% polyester 12% viscose HR Koudschuim SG40 7 centimeter Bekijk prijzen
3 Emma
Beste topper voor rugklachten
100% polyester HRX-schuim 5 centimeter Bekijk prijzen
4 Linda
Beste traagschuim topper
100% polyester Visco-traagschuim SG50 5 centimeter Bekijk prijzen
5 Platinum Foam
Beste koudschuim topper
56% polyester 44% lyocell HR Koudschuim SG50 10 centimeter Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 28 september 2022
Door: Stijn

Hi! Wat leuk dat je dit leest. Mijn naam is Stijn Lamers en ik ben al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Ik houd van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Bij dit soort producten denk ik altijd, ‘kwaliteit boven kwantiteit’ en daarom wil ik jullie als lezer ook informeren over de beste producten die er momenteel op de markt zijn. Ben je benieuwd? Lees dan vooral de verschillende reviews op de website en zeg maar dag tegen een miskoop!