Beste wasmachine 2023. 6x de beste koop wasmachines

Laatste ge-update in door Jasper

Sokken, truien, dekbedovertrekken en kussenslopen: voor mij is een wasmachine een life-saver. Niet alleen omdat ik mijn kleding er schoon en fris mee houd, maar ook omdat ik standaard met koken een tomatenvlek in mijn coltrui krijg én omdat ik een hond heb die het heerlijk vindt om overal haar hondenharen overal achter te laten.

Maar tegenwoordig zijn er zoveel verschillende modellen, functies, merken en maten, dat het nog knap lastig is om een wasmachine te vinden die aansluit bij jouw behoeften en wensen.

Daarom duik ik deze week in de wereld van wasmachines. Met 1 doel: de beste wasmachine te vinden. Ik keek naar speciale functies, prijs/kwaliteitverhouding en naar energieverbruik. De beste wasmachine van 2022 is de Samsung WW90T534AAW Autodose 

Samsung WW90T534AAW Autodose Bekijk prijzen
Energieverbruik: A
Laadvolume: 9 kilogram
Geluidsniveau: 72 dB
Hierom zijn we fan:
Goede energielabel en daarmee over langere periode duurzame keuze
De grote trommelinhoud, waardoor je minder wasjes hoeft te draaien
De Autodose, waardoor je bespaart op wasmiddel en de levensduur van je kleding verlengt
Een appfunctie, waardoor je wasmachine van een afstand kunt bedienen
Let hierop:
Geen mogelijkheid om het deurtje te openen als het programma is gestart
Je hebt geen snelle wasprogramma’s

Een wasmachine die meegaat met z’n tijd: dat is deze Samsung WW90T534AAW Autodose. Naast een automatische functie om zèlf je wasmiddel te doseren (Autodose), heeft de machine ook nog eens een hele hoge energielabel. Hierdoor bespaar je over de gehele levensduur al bijna 300,-. 

Dat is niet het enige waardoor de machine zuinig is: door de grote trommel hoef je het apparaat minder vaak aan te zetten. Je kan in 1x meer kleding wassen. Daardoor is het ook een handige gezinswasmachine. De machine heeft geen mogelijkheid voor snelle wasjes, maar daar zou je eventueel rekening mee kunnen houden. 

Beste koop wasmachine

Ook heeft deze wasmachine een Steam Wash Programma: een programma die je kleding stoomt en daarmee allergenen en bacteriën verwijdert. Zo heb je minder last van een allergie als huisstofmijt of dierenharen. En zo’n programma aanzetten kan gewoon vanaf je werk: de machine wordt geleverd met een app-functie, waardoor je de machine kunt bedienen vanaf elke gewenste locatie met internet. 

Naast deze handige functies, ziet de machine er ook gelikt en luxe uit. Vaak zijn wasmachine’s grote, metalen blikken. Daar heeft Samsung bij deze wasmachine goed over nagedacht. Zo heeft de machine een luxe draaiknop en touchscreen. Het is misschien niet het eerste waar je wel of niet op aan zou gaan, maar uiteindelijk wilt het oog ook wat. Dat heeft deze wasmachine mooi gecovered.

Is het dan alleen maar rozengeur en zonneschijn? Niet helemaal. Zo heeft de wasmachine geen persoonlijke programma’s, waardoor je wel echt vast zit aan de programma’s die Samsung heeft bedacht. Ook is de Autodose heel handig, maar niet als je bijzondere wasmiddel bij speciale kleding wilt hebben. Als je deze twee punten geen probleem vindt en een echt gemaksdier bent, dan sluit deze wasmachine helemaal aan op die behoeften.

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0 Bekijk prijzen
Energieverbruik: A
Laadvolume: 8 kilogram
Geluidsniveau: 69 dB
Hierom zijn we fan:
CapDosing - PowerWash 2.0 - Snelprogramma - Geluidsniveau centrifugeren
Let hierop:
Wasmiddel doseren - Prijs

Deze voorlader wasmachine van Miele behoort tot een van de beste wasmachines uit zijn klasse. De Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0 heeft een vulgewicht tot 8 kilogram en maar liefst 14 programma's waar je gebruik van kunt maken. Een van de mooiste features is het snelprogramma, waarbij je 5 kilogram kleding binnen 49 minuten schoon krijgt. Deze wasmachine beschikt onder andere of de volgende wasprogramma’s: 

 • Fijne was
 • Opfrissen
 • Wol
 • Impregneren
 • Outdoorkleding

Stille wasmachine

Heb je een klein appartement of een ruimte die grenst aan de slaapkamer, dan is het natuurlijk wel fijn als je nieuwe wasmachine stil is. Daar heeft Miele met deze wasmachine voor gezorgd. Met maar 69 dB is het de stilste wasmachine in deze review, waarbij de andere wasmachines tussen de 72 en 75 dB produceren. Dit komt onder meer door de koolborstelloze motor.

Energiezuinige wasmachine

Zoals de naam van de wasmachine al zegt, is er gebruik gemaakt van een Powerwash 2.0 functionaliteit. Met deze functie wordt er van boven water over je wasgoed gesproeid, waardoor je niet alleen water, maar ook energie bespaart. Hierdoor kunnen we de wasmachine classificeren als de meest energiezuinige wasmachine uit de test met energielabel A. Hierdoor bespaar je over de levensduur van het apparaat maar liefst €330! 

Qua doseren van het wasmiddel, zien we dat de wasmachine beschikt over CapDosing. Hierdoor kun je wascapsules gebruiken voor bijvoorbeeld wol of zijde. Helaas ontbreekt er wel een TwinDos functie. Dit is een functie die normaal gesproken wordt gebruikt om wasmiddel automatisch te doseren.

Als nadeel van deze wasmachine moeten we nog wel de prijs vermelden. Hoewel deze behoort tot de beste geteste wasmachine, is het wel veruit de duurste wasmachine in deze review, waarbij het met het goedkoopste model wel €800 kan schelen! Gemiddeld zijn de wasmachines zelfs 50% goedkoper. De wasmachine komt met genoeg voordelen, maar hou er wel rekening mee dat je hiervoor dus ook een flinke prijs betaald.

De best geteste wasmachine vanwege de PowerWash 2.0 functionaliteit en het lage geluidsniveau!

Samsung WW80TA049AE EcoBubble Bekijk prijzen
Energieverbruik: B
Laadvolume: 8 kilogram
Geluidsniveau: 72 dB
Hierom zijn we fan:
Steam Wash programma
EcoBubble
Trommelinhoud
Prijs
Let hierop:
AddWash
Autodose

Deze Samsung wasmachine is niet voor niets uitgeroepen tot beste wasmachine van 2023. Deze beschikt namelijk over een aantal unieke features, waaronder het Steam Wash en EcoBubble wasprogramma, die het tot de beste koop wasmachine van dit jaar maken. Een van deze voordelen is de uitstekende trommelinhoud van maar liefst 8 kilogram. Dit zorgt ervoor dat je de was voor 2 tot 3 personen tegelijk de was kunt doen.

Beste koop wasmachine

Daarnaast zijn we erg tevreden over het Steam Wash programma. Met behulp van stoom worden daardoor namelijk bacteriën en allergenen verwijdert, waardoor je altijd te maken hebt met een schone was. Dit programma verwijdert helaas geen kreuken, waardoor je nog altijd een strijkijzer nodig hebt. 

Deze wasmachine beschikt ook over het EcoBubble wasprogramma. Dit wil zeggen dat je de kleding ook op lage temperatuur goed schoon krijgt. Dit komt door de schuimbellen die gebruikt worden in plaats van water gemengd met wasmiddel. Wassen op deze manier heeft verschillende voordelen:

 • Schone was
 • Gebruik van minder water
 • Gebruik van minder energie

Helaas ontbreekt wel de AddWash deur, een speciale functionaliteit die door Samsung is ontwikkeld. Doordat deze ontbreekt, heb je niet de mogelijkheid om vergeten was toe te voegen als de wasmachine al aan staat. Aangezien ik zelf nogal eens wat vergeet, heb ik dit wel gemist. 

Een ander punt dat nog ontbreekt is de Autodose functionaliteit. Waar andere wasmachines in deze review ervoor gekozen hebben om deze functionaliteit wel te integreren, ontbreekt deze bij de Samsung wasmachine. Je moet daarom het wasmiddel zelf doseren.

Goedkope wasmachine

Naast dat het de beste wasmachine is, zien we ook dat het de goedkoopste wasmachine is uit deze review. Met een prijs die nog onder de €500 ligt, is het in vergelijking met de meeste wasmachines, een wasmachine met een uitstekende prijs kwaliteitverhouding.

Wij vinden dit de beste wasmachine van 2023 vanwege de EcoBubble en Steam Wash features!

Miele WSD 023 WCS Bekijk prijzen
Energieverbruik: A
Laadvolume: 8 kilogram
Geluidsniveau: 72 dB
Hierom zijn we fan:
Energiezuinige wasmachine - CapDosing - Stille wasmachine - Zelfreinigende wasmiddellade
Let hierop:
Trommelinhoud - TwinDos

De beste wasmachine van 2023 is de Miele WSD 023 WCS. Dit komt onder meer door de zogenaamde Capdosing functionaliteit, de prijs die wel €400 goedkoper is en de zelfreinigende wasmiddellade. De Capdosing functionaliteit geeft je de mogelijkheid om bij speciale wasprogramma's een capsule in de wasmiddellade te leggen. De machine doseert dan automatisch de juiste hoeveelheid op het juiste moment, waardoor je was perfect schoon wordt.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind én wat leidt tot perfect schone en frisse kleding en dekbedden, is de zelfreinigende wasmiddellade. Zodra de wasmachine klaar is en de wasmiddellade gebruikt is, reinigt deze zichzelf. Er spoelt dan automatisch water door de lade heen, waardoor deze helemaal schoon wordt en er zich geen zeepresten ophopen in het bakje of in de leiding. 

Zuinige wasmachine

Met energielabel A is het ook nog eens een zeer zuinige wasmachine. Voor mensen die graag aan het milieu denken is het dan ook de ideale wasmachine, met de volgende specificaties als we kijken naar de kosten:

 • Energieverbruik per jaar: 103,4 kWh
 • Energiekosten per jaar: €28,95
 • Waterverbruik kosten per jaar: €14,47
 • Energiebesparing over levensduur: €270

Daarnaast is de wasmachine geschikt voor naast de slaapkamer of in kleinere ruimtes, vooral omdat deze maar weinig geluid maakt. Met een geluidsniveau van maar 72 decibel tijdens het centrifugeren, kun je deze moeiteloos in de kamer naast de slaapkamer neerzetten. Het gewicht is met 80 kilo wel aan de zware kant, dus het advies is om deze met meerdere personen aan te pakken. 

Ontbrekende functies

Wil je een nieuwe wasmachine kopen die over alle functionaliteiten beschikt, dan moeten we je bij deze wasmachine teleurstellen. Hier ontbreken namelijk twee functies die we wel graag gezien hadden. Dit begint met PowerWash 2.0, waarmee je niet alleen energie bespaart, maar waarbij de kleding ook nog eens geweldig schoon wordt. De hierboven genoemde wasmachine van Miele, de Miele WSF 363 WCS, beschikt hier wel over. 

De wasmachine wast daarnaast zonder TwinDos functie. Dit is een functionaliteit die automatisch het wasmiddel doseert. Hoewel dit bij de capsules dus wél het geval is, gebeurt het niet als je wasmiddel gebruikt. Je moet hierdoor dus zelf de juiste hoeveelheid wasmiddel in de wasmachine doen. Helaas beschikt geen enkele wasmachine in deze review over deze functionaliteit. 

De Miele WSI 863 WCS Powerwash 2.0 Twindos beschikt wel over beide functies, maar deze was helaas niet goed genoeg voor deze top-5. Hiervoor lag de prijs van het product namelijk te hoog. 

Bij het gebruik van de wasmachine is het ons opgevallen dat de trommelinhoud wat klein aanvoelt. Hoewel Miele zelf aangeeft dat er tot maximaal 8 kilogram in de wasmachine past, hebben we zelf het idee dat het minder is. Hierdoor hebben we dus niet al onze was kunnen wassen en het is zeker een punt van aandacht.

De beste Miele wasmachine van 2023 met zelfreinigende wasmiddellade, energielabel A en CapDosing functionaliteit!

AEG L6FB586CBS ProSense Bekijk prijzen
Energieverbruik: B
Laadvolume: 8 kilogram
Geluidsniveau: 75 dB
Hierom zijn we fan:
ProSense beladingssensor - Energieklasse B - Trommelinhoud - Verschillende wasprogramma's
Let hierop:
Stoomfunctie - Zelfreinigende wasmiddellade

Een wasmachine staat uiteindelijk toch in huis om schone was aan te leveren. Dat is dan ook precies wat deze AEG L6FB586CBS ProSense doet. Met 10 verschillende wasprogramma’s is deze geschikt voor elk huishouden. We kunnen onder meer de volgende wasprogramma’s onderscheiden, waarbij ik zelf erg fan ben van ‘Opfrissen’: 

 • Fijne was
 • Handwas
 • Katoen
 • Opfrissen
 • Synthetisch

Beste wasmachine 2023

Deze AEG wasmachine behoort tot de beste wasmachines vanwege de ruime trommelinhoud van 8 kilogram. Dit maakt de wasmachine geschikt voor gezinnen van 2 à 3 personen. De wasmachine beschikt daarnaast over de ProSense beladingssensor. Deze sensor past de programmaduur aan op de hoeveelheid was die je in de wasmachine stopt. In combinatie met het energieniveau bespaar je zo €26 per jaar. 

Daarnaast is ook de energieklasse B een groot voordeel. Hoewel we verschillende wasmachines in deze review hebben met een lager energieverbruik, zoals de Miele WSF 363 Powerwash 2.0 (A) en de Miele WSD 023 WCS (A) , bespaar je over de levensduur van het apparaat nog steeds €260. 

Geluidsniveau wassen

Als je de wasmachine koopt, moet je er wel rekening mee houden dat het geluidsniveau ten opzichte van de andere wasmachines hoger ligt. Waar ander wasmachine 69 tot 73 dB produceren, is deze met een geluidsniveau van 75 dB tijdens het centrifugeren een van de luidste wasmachines in deze review. 

Tijdens het testen is het me opgevallen dat er geen zelfreinigende wasmiddellade is. Aangezien ik zelf enorm van gemak houd, is dit een functionaliteit die ontbrak. Let er dus altijd goed op dat je niet te veel wasmiddel in de lade doet, aangezien dit zich kan ophopen en de kwaliteit van de was er achteruit kan gaan.

Een wasprogramma dat we missen is de stoomfunctie. Waar andere wasmachines wel over deze functionaliteit beschikken, is dat bij deze wasmachine niet het geval. Je moet na het doen van de was dus nog altijd je was strijken met een strijkijzer.

Op deze AEG wasmachine zit een ProSense beladingsfunctie, verschillende wasprogramma's en een trommelinhoud van 8 kilogram!

Verkrijgbaar bij:
Bosch WAN28275NL Bekijk prijzen
Energieverbruik: C
Laadvolume: 8 kilogram
Geluidsniveau: 73 dB
Hierom zijn we fan:
AllergiePlus - Energieklasse C - Trommelinhoud - Tussentijds was toevoegen
Let hierop:
i-DOS - Stoomfunctie

Een van de grootste pluspunten van deze Bosch WAN28275NL is dat de moderne wasmachine de AllergiePlus functie heeft. Dit is een speciaal wasprogramma waarmee je dierenharen en pollen door middel van hogere temperaturen uit je kleding kunt verwijderen. Hierdoor heb je minder last van jeuk of uitslag en dit maakt een van de best geteste wasmachines van 2023.

Over het algemeen gaat een wasmachine ongeveer 10 jaar mee. Deze wasmachine met energielabel C bespaart zo’n €185 ten opzichte van een wasmachine met energielabel F. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van het wassen met een volle trommel of een halfvolle trommel, maar dit is een gemiddelde.

Beste getest wasmachines

Met een trommelinhoud van ongeveer 8 kilogram heb je voldoende ruimte in deze wasmachine om voor 2 tot 3 personen was te draaien. Heb je een groter gezin of wil je bijvoorbeeld ook dekbedden wassen, dan kan het juist weer aan te raden zijn om een grotere wasmachine te kopen.

Een van de beste wasmachines van dit moment heeft daarnaast de mogelijkheid om tussentijds was toe te voegen. Dit is een functionaliteit die veel wasmachines helemaal niet hebben. In dat geval stopt het wasprogramma namelijk en moet je deze opnieuw aanzetten. Het programma kan dan niet hervat worden. Ben je dus een broek of shirt vergeten, dan voeg je deze moeiteloos toe. Bosch heeft de wasmachines voorzien van een pauzeknop, zodat je zonder moeite je was kunt toevoegen.

Scherp geprijsde wasmachine

Deze Bosch wasmachine is helaas niet de goedkoopste in deze review, maar behoort wel tot een van de goedkopere wasmachine. Dit is tevens een van de redenen dat we deze hebben aangemerkt als een van de 5 beste wasmachines van dit moment. Als we de prijs met de andere wasmachines vergelijken, dan is het echt een koopje.

Voor deze prijs krijg je helaas geen stoomfunctie, wat wil zeggen dat je de was nog altijd moet strijken. Houd je net zoals ik van gemak, dan zouden we adviseren om te kiezen voor een wasmachine die deze functie wel heeft, zoals de:

Wasmiddeldosering

Bij het gebruiken van de wasmachine is het ons direct opgevallen dat de wasmachine niet beschikt over i-DOS, een functionaliteit om wasmiddel te doseren. Gebruik je vaak teveel wasmiddel, dan lost deze wasmachine dat niet voor je op.

Gebruik je een keer te veel wasmiddel, dan is dat gelukkig niet direct een probleem. Dat komt omdat ook bij deze wasmachine de wasmiddellade automatisch gereinigd wordt. Hierdoor blijft het wasmiddel niet opgehoopt in het bakje zitten, maar is deze na elke was weer mooi schoon.

De beste wasmachine van Bosch met AllergiePlus en de mogelijkheid om tussentijds was toe te voegen!

Product Energieverbruik Laadvolume Geluidsniveau
Samsung WW90T534AAW Autodose Samsung WW90T534AAW Autodose
Beste koop wasmachine
A 9 kilogram 72 dB Bekijk prijzen
Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0 Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0
Best geteste wasmachine
A 8 kilogram 69 dB Bekijk prijzen
Samsung WW80TA049AE EcoBubble Samsung WW80TA049AE EcoBubble
Beste Samsung wasmachine
B 8 kilogram 72 dB Bekijk prijzen
Miele WSD 023 WCS Miele WSD 023 WCS
Beste Miele wasmachine
A 8 kilogram 72 dB Bekijk prijzen
AEG L6FB586CBS ProSense AEG L6FB586CBS ProSense
Beste AEG wasmachine
B 8 kilogram 75 dB Bekijk prijzen
Bosch WAN28275NL Bosch WAN28275NL
Beste Bosch wasmachine
C 8 kilogram 73 dB Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 4 februari 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit