De beste wasmachine 2020

Laatste ge-update in door Vera

Je dacht dat je de beste wasmachine had gekocht, maar hij is nu toch kapot gegaan. En iedereen weet dat je een wasmachine eigenlijk geen dag kunt missen. Dus nu wil je snel op zoek naar een nieuwe. Maar welke? Hoe maak je een goede keuze uit de tientallen wasmachines die worden aangeboden? Met behulp van onze wasmachine top 10 natuurlijk! Wij hebben er alvast 10 voor je getest en op een rij gezet, om je keuze wat makkelijker te maken.

Welke soorten wasmachines zijn er?

Onze ouders hadden het vroeger makkelijk. Ze konden kiezen uit 5 of 10 wasmachines, en die gingen een leven lang mee. Tegenwoordig zijn er honderden wasmachines van allerlei merken te koop, met verschillende functies en afmetingen. Zo zijn er voordelige wasmachine en drogersets, 8 kg wasmachines met voorladers voor huishoudens met 3-4 personen, 9 kg wasmachines voor 5 personen en royale 10 kg wasmachines waar gewoon lekker veel in kan.

Wat is de beste wasmachine voor jou?

Als je niet zo goed weet waarop je moet letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine, neem dan een kijkje in onze Koopgids. Daarin staan wat eigenschappen van wasmachines op en rijtje, zodat je voor jezelf helderder krijgt wat voor jou belangrijk is bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine.

Wasmachine top 10
# Product Vulgewicht Toerental centrifuge Geluidsniveau centrifuge Draairichting deur Prijs v.a.
1 Siemens WMN16T3471 - iQ500 - iSensoric
Best getest gezin 1 - 2 kinderen
7 kg 1600 74 dB Links € 622,00
2 Whirlpool FSCR70410
Beste koop gezin 1 - 2 kinderen
7 kg 1400 76 dB Links € 419,00
3 Miele WDB 030 WCS
Best getest huishouden 1 - 2 personen
7 kg 1400 74 dB Rechts € 749,00
4 Siemens WM14N021NL - iQ300 - iSensoric
Beste koop huishouden 1 - 2 personen
7 kg 1400 75 dB Links € 599,00
5 Miele WCI 330 WCS XL - PowerWash
Best getest huishouden vanaf 5 personen
9 kg 1600 72 dB Rechts € 1.249,00
6 Siemens WM14T463NL iQ500
Beste koop huishouden vanaf 5 personen
8 kg 1400 76 dB Links € 515,00
7 Miele W 667
Best geteste bovenlader
6 kg 1200 72 dB Boven € 1.198,99
8 AEG L6TB73G
Beste koop bovenlader
7 kg 1300 78 dB Boven € 729,99
9 Samsung WW91K6404QW/EN - AddWash
Smart wasmachine
9 kg 1400 74 dB Links € 598,99
10 Bosch WNAT323471 7 kg 1600 74 dB Links € 629,00
Best getest voor gezin met 1 - 2 kinderen Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Stille wasmachine - Instelbare eindtijd - Beladingsherkenning - Temperatuur en tpm per programma instelbaar - Koolborstelloze motor (minder geluid en gaat langer mee)
 • Spoelt iets minder goed - Geen voorwas programma - Katoenwas kan niet op 30°C graden
Productreview:

De Siemens WMN16T3471 is door de Consumentenbond als Beste Getest in de categorie wasmachines voor huishoudens tot en met 4 personen. De Siemens iQ500 wast opvallend goed schoon en is erg eenvoudig in gebruik.

Met de draaiknop kies je één van de 12 wasprogramma’s uit. Vervolgens kan (dit hoeft niet) je nog kiezen uit SpeedPerfect of Eco. Bij SpeedPerfect is de was een stuk sneller (65% sneller) klaar, maar dit kost wel wat meer energie. Bij Eco is het tegenovergestelde het geval. Je kunt zelf het toerental instellen, van niet centrifugeren tot aan 1600 toeren per minuut.

Een fijne functie is de uitgestelde starttijd. Je kunt de wasmachine vullen en vervolgens vertellen wanneer de was klaar moet zijn. De wasmachine van Siemens doet de rest.

De anti-kreuk kun je aanzetten als je weet dat je de was niet snel na het wassen uit de machine kan halen. De wasmachine draait de trommel na afloop van het programma nog af en toe, zodat de was niet in een prop kan opdrogen.

De Siemens iQ500 is voorzien van een koolborstelloze motor. Je wasmachine is hierdoor stiller en gaat langer mee; er zitten minder onderdelen in die kunnen slijten.

Het maximale vulgewicht is 7 kg. Om de was goed droog te krijgen kun je centrifugeren op 1600 toeren per minuut. Het geluidsniveau tijdens het wassen is 50 dB en tijdens centrifuge 74 dB. Zoals je in onze koopgids kunt lezen wassen stille wasmachines onder de 50 dB en centrifugeren onder 75 dB. Daar valt deze wasmachine net onder.

De wastrommel ziet er iets anders uit dan de standaard wastrommels. Deze trommel is voorzien van een wave-structuur. Dit zorgt ervoor dat je was schoner wordt en dat je kleding langer mee zal gaan.

De vulopening heeft een doorsnede van 32 cm. Hiermee heeft de deuropening van deze wasmachine een gemiddelde grootte. Als de wasmachine klaar is, geeft het een geluidssignaal. De Siemens WMN16T3471 is ook voorzien van een kinderslot.

Met deze wasmachine haal je tevens een slimme wasmachine in huis, Siemens noemt dit iSensoric. De ingebouwde sensoren zorgen ervoor dat het water- en energieverbruik is afgestemd op de inhoud van de wasmachine.

Bij het starten van een was kun je kiezen uit een van de volgende programma’s: Korte was (+/- 60 min), wol, fijne was, katoen, koud, opfrissen (tot 20 min), overhemden, mix, donker textiel/jeans.

De afmetingen van deze wasmachine zijn 59,8 x 84,8 x 59 cm en weegt 79 kg. De speciale wave trommel is gemaakt van RVS. De Siemens WMN16T3471 heeft een snoerlengte van 1,75 m. In totaal heb je keuze uit 12 wasprogramma’s. De Siemens iQ500 heeft het energielabel A+++-30; je wast tot 30% zuiniger dan de efficiënte energieklasse A+++.

Deze wasmachine was goed schoon, maar spoelt de katoenwas iets minder goed. Gebruik iets minder zeep als je een gevoelige huid hebt voor zeepresten.

Beste koop voor gezin met 1 - 2 kinderen Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Weegt slechts 70 kg - Koolborstelloze motor (minder geluid en gaat langer mee) - Anti-kreukprogramma tot maar liefst 6 uur nadat de was klaar is
 • Wasprogramma’s niet aanpasbaar - Afpompen maakt redelijk wat geluid - Wasprogramma’s duren lang
Productreview:

De Whirlpool FSCR 70410 is door de Consumentenbond al vijf keer op rij uitgeroepen als Beste Koop in de categorie wasmachines voor huishoudens tot en met 4 personen.

Met de draaiknop kies je één van de 11 wasprogramma’s uit. Je beschikt over diverse programma’s denk bijvoorbeeld aan een snelwasprogramma van 30 minuten, wol was, fijne was en nog 8 speciale programma’s die geschikt zijn voor o.a. kasjmier, babykleertjes en sportkleding.

Gebruik het wasmiddeldoseeradvies als je het lastig vindt om in te schatten hoeveel wasmiddel je voor je was nodig hebt. Whirlpool claimt dat je hierdoor tot wel 10 liter per jaar aan wasmiddel kunt besparen.

Lastige vlekken als bloed, gras en koffie kun je het beste verwijderen door gebruik te maken van de optie BioStain 15º. De wasmachine begint voor de normale wasbeurt met een fase van koud water als voorbehandeling van deze vlekken.

De wasmachine past programma’s en instellingen aan op basis van de grootte en het type belading van de machine. Whirlpool noemt dit slimme systeem 6th Sense Beladingssensor. Hiermee bespaar je water en energie.

Deze wasmachine van Whirlpool is ook voorzien van een anti-kreukprogramma, ook wel FreshCare door Whirlpool genoemd. Tot maar liefst 6 uur nadat het wasprogramma is afgelopen, draait de trommel regelmatig. Dankzij het draaien voorkom je dat de was als een prop in de machine opdroogt.

De Whirlpool FSCR 70410 is voorzien van een koolborstelloze motor. Je wasmachine is hierdoor stiller en gaat langer mee, er zitten namelijk minder onderdelen in die kunnen slijten.

Het maximale vulgewicht is 7 kg. Het hoogste toerental waarmee je kunt centrifugeren is 1400 tpm. Het geluidsniveau tijdens het wassen is 53 dB en tijdens centrifuge 76 dB. Hiermee maakt deze wasmachine net iets meer geluid dan de wat stillere wasmachines.

De afmetingen van deze wasmachine zijn 59,5 x 85 x 61 cm en weegt 70 kg. De trommel is gemaakt van RVS. De Whirlpool FSCR 70410 heeft een snoerlengte van 1,25 m. In totaal heb je keuze uit 11 wasprogramma’s. De FSCR 70410 heeft het energielabel A+++.

De wasprogramma’s duren allemaal best wel lang. Het afpompen maakt wel redelijk wat lawaai.

Best getest voor 1 - 2 persoonshuishouden Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Stille wasmachine - Uitgestelde starttijd - Beladingsherkenning - Koolborstelloze motor (minder geluid en gaat langer mee) - Beschermd kleding optimaal dankzij trommel met honinggraatstructuur
 • Weegt maar liefst 90 kg - Lastig vullen door kleine deuropening
Productreview:

De Miele WDB 030 WCS W1 is als beste getest voor een klein huishouden van 1 tot 2 personen. Dankzij het slimme systeem kun je kleine wasjes tot wassen van 7 kg draaien. De sensors meten hoeveel was er in de machine is, jij kiest het programma uit en de wasmachine bepaalt hoeveel water en energie er nodig is om je was goed schoon te krijgen.

Met de draaiknop kies je één van de 12 wasprogramma’s uit. Vervolgens kun je de temperatuur en het toerental nog instellen met behulp van het display. Je kunt centrifugeren tot 1400 toeren per minuut. Zelfs bij het hoge toerental staat deze wasmachine stabiel dankzij de gietijzeren gewichten. 

Het geluidsniveau tijdens het wassen is 50 dB en tijdens centrifuge 74 dB. Hiermee valt deze wasmachine in de categorie stille wasmachines.

Een fijne functie is de uitgestelde starttijd. Je kunt de wasmachine vullen en vervolgens vertellen wanneer de was klaar moet zijn. De Miele wasmachine doet de rest.

De Miele WDB 030 WCS is voorzien van een koolborstelloze motor. Je wasmachine is hierdoor stiller en gaat langer mee; er zitten minder onderdelen in die kunnen slijten.

De wastrommel ziet er iets anders uit dan de standaard wastrommels. Miele noemt de wastrommel met honinggraatstruur een Thermo-SoftCare-trommel. Op de honinggraatstructuur blijft een dun laagje water staan, waardoor je kleding optimaal is beschermd tegen slijtage door wassen.

De vulopening heeft een doorsnede van slechts 29,8 cm. Hiermee is de deuropening kleiner dan gemiddeld. Als de wasmachine aanstaat en de deur open is, brandt er een lampje in de trommel. Zo kun je ook ’s avonds goed zien of er nog iets in de wastrommel ligt. Deze Miele is ook voorzien van een kinderslot.

Miele heeft zijn eigen Miele-Caps. Dit zijn voorgevulde capsules met wasmiddel voor speciaal textiel. Denk maar aan wol, sportkleding of voor impregneren van kleding. Deze caps geven de exacte dosering en bevatten de juiste middelen voor perfecte reiniging.

Wat Miele verder nog bijzonder maakt, is dat zij de enige fabrikant zijn die hun huishoudelijke apparaten emailleren. Hierdoor is je wasmachine bestendig tegen onder andere krassen en corrosie. Bovendien is het hierdoor makkelijkere om je wasmachine met een vochtig doekje schoon te houden.

Bij het starten van een was kun je kiezen uit een van de volgende programma’s: express 20, donker wasgoed/jeans, outdoor, impregneren, pompen/centrifugeren, alleen spoelen/stijven, overhemden, wol, fijne was, kreukherstellend, katoen en katoen eco.

De afmetingen van deze wasmachine zijn 60 x 85 x 64 cm en weegt 90 kg. De trommel is gemaakt van RVS. De Miele heeft een snoerlengte van 2,02 m. In totaal heb je keuze uit 12 wasprogramma’s. De Miele WDB 030 WCS heeft het energielabel A+++.

Veel wasmachines hebben de opties voor een wasje van 1 uur. Deze heeft dat niet, voor een korte was kun je kiezen uit 20 minuten of 1 uur en 24 minuten.

Beste koop voor 1 - 2 persoonshuishouden Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Koolborstelloze motor: stille en duurzame motor - Uitgestelde starttijd - Beladingsherkenning - Bijvullen tijdens wassen - VarioPerfect: keuze uit 65% sneller en eco stand
 • Vulopening kleiner dan gemiddeld - Katoenwas kan niet op 30 graden worden gewassen
Productreview:

De Siemens iQ300 is de beste koop voor een huishouden van 1 tot 2 personen, met een vulcapaciteit van 7 kg en maximaal 1400 toeren per minuut.

De Siemens iQ300 heeft een sensor voor beladingsherkenning. Als de wasmachine gevuld is en het wasprogramma gekozen is, dan past de Siemens het benodigde water en energie hierop aan. Het geluidsniveau tijdens het wassen is 54 dB en tijdens centrifuge 75 dB. Hiermee valt deze wasmachine nog net in de categorie van stille wasmachines.

Deze wasmachine is stiller en gaat langer meer dankzij de koolborstelloze motor. Er zitten minder onderdelen in die geluid kunnen maken en dus ook minder onderdelen die kunnen slijten of zelfs kapot kunnen gaan.

Deze wasmachine wordt bediend met een draaiknop en een LED display. Met de draaiknop kies je het gewenste programma. Het display gebruik je om het programma naar jouw wensen af te stellen. Heeft de was geen haast? Kies dan voor het Eco programma, het duurt iets langer, maar je bent zuiniger bezig. Moet het snel klaar zijn? Dan kies je voor SpeedPerfect. Siemens verkort de wastijd dan met maar liefst 65%. Siemens noemt deze keuze optie VarioPerfect.

Een fijne functie is de uitgestelde starttijd. Je kunt de wasmachine vullen en vervolgens vertellen wanneer de was klaar moet zijn. De Siemens berekent zelf wanneer hij moet starten en is klaar op het door jouw gewenste tijdstip.

De vulopening heeft een doorsnede van slechts 30 cm. De deuropening is hiermee kleiner dan gemiddeld. Dit maakt vullen en legen wat minder makkelijk.

Handig is de functie bijvullen. Als je een wasje gestart hebt en je bijvoorbeeld nog een verloren sok vindt, dan kun je deze alsnog in de wasmachine doen.

Bij het starten van een was kun je kiezen uit een van de volgende programma’s: katoen 20°C, katoen 40°C, katoen 40°C eco, katoen plus voorwas 40°C, katoen 60°C, katoen 60°C eco, katoen 90°C, SuperKort 30°C, snel en mix 40°C, fijne was zijde, fijne was wol, kreukherstellend, centrifugeren en spoelen.

De afmetingen van deze wasmachine zijn 60 x 85 x 55 cm en weegt 75 kg. De iQ300 heeft een snoerlengte van 2,1 m. In totaal heb je keuze uit 15 wasprogramma’s. De Siemens iQ300 heeft het energielabel A+++-10%.

Let op dat de katoenwas niet op 30 graden kan worden gewassen. Wil je wel op 30 graden wassen? Dan kun je kiezen voor de fijne was.

Best getest voor huishouden vanaf 5 personen Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Kleding wordt optimaal beschermd dankzij honinggraatstructuur - Zowel grote (tot 9 kg) als kleine wasjes (tot 5 kg) - Zuinig met water op 40°C - Stille wasmachine dankzij koolborstelloze motor
 • Zware wasmachine van maar liefst 96 kg - De vulopening is aan de kleine kant - Spoelen doet deze wasmachine iets minder goed
Productreview:

De Miele WCI 330 XL is als beste getest voor een gezin met meer dan 2 kinderen. Deze wasmachine heeft een vulcapaciteit van maar liefst 9 kg en maximaal 1600 toeren per minuut.

Met een grotere inhoud ben je sneller met de was klaar. Een wasmachine met een grote vulcapaciteit is daarom erg geschikt voor grote gezinnen. Bovendien heb je niet het gevoel dat je per se veel was doet, omdat er meer was in 1 machine past. Mocht je een keer minder was hebben, dan kun je binnen een uur een was van 5 kg wassen op het snelprogramma QuickPowerWash.

Mede dankzij de koolborstelloze motor haal je hiermee een stille wasmachine in huis. Het geluidsniveau tijdens het wassen is slechts 46 dB (je kunt dit vergelijken met een zacht gesprek in een stille ruimte) en tijdens centrifuge 72 dB.

De wasmachine wordt bediend met een draaiknop en een touch screen display. Met de draaiknop kies je het gewenste programma. Het display gebruik je om het programma naar jouw wensen af te stellen.

Een handige functie is de uitgestelde starttijd. Je kunt de wasmachine vullen en vervolgens vertellen wanneer de was moet starten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om ’s nachts te wassen als je gebruik maakt van nachtstroom of dat je machine klaar is als je thuiskomt van het werk.

De vulopening heeft een doorsnede van 30 cm. De deuropening is hiermee iets kleiner dan gemiddeld. Dit maakt vullen en legen wat minder makkelijk. De deur opent naar rechts.

De wastrommel ziet er iets anders uit dan de standaard wastrommels. In deze Miele zit het zogenaamde Thermo-SoftCare-trommel, je herkent dit terug aan de honinggraatstruur. Op de honinggraatstructuur blijft een dun laagje water staan, waardoor je kleding optimaal is beschermd tegen slijtage door wassen.

In de wasmachines van Miele kan je jouw vertrouwde wasmiddel gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om een capsule van Miele te gebruiken. Deze capsules zijn voorgevuld met wasmiddel voor speciaal textiel. Denk maar aan wol, sportkleding of voor impregneren van kleding. Deze caps geven de exacte dosering voor één wasbeurt en bevatten de juiste middelen voor perfecte reiniging.

Wat Miele verder nog bijzonder maakt, is dat zij de enige fabrikant zijn die hun huishoudelijke apparaten emailleren. Hierdoor is je wasmachine bestendig tegen onder andere krassen en corrosie. Bovendien is het hierdoor makkelijkere om je wasmachine met een vochtig doekje schoon te houden.

Bij het starten van een was kun je kiezen uit een van de volgende programma’s: katoen, katoen eco, kreukherstellend, fijne was, wol, zijde, overhemden, QuickPowerWash, donker wasgoed/jeans, outdoor, impregneren, pompen/centrifugeren, express 20, sportkleding, automatic extra, hoofdkussens, vitrage, dons, nieuw textiel, dekbedden, alleen spoelen/stijven, apparaat reinigen. Opties bij aantal programma's: singlewash, voorstrijken, extra water, vlekken, voorwas, inweken, intensief, extra stil, extra behoedzaam, allergowash.

De afmetingen van deze wasmachine zijn 59,6 x 85 x 64,3 cm, hij weegt maar liefst 96 kg. De trommel is gemaakt van RVS. De Miele WCI 330 XL heeft een snoerlengte van 2,01 m. In totaal heb je keuze uit 14 wasprogramma’s. De Miele XL heeft het energielabel A+++-40%; je wast tot 40% zuiniger dan de efficiënte energieklasse A+++. Je krijgt bij de levering 3 wascapsules van Miele meegeleverd.

Het spoelen krijgt van de Consumentenbond slechts 5,5. Is er iemand in je huishouden zeer gevoelig voor zeepresten dan kun je beter voor een andere wasmachine kiezen of bewust minder zeep gebruiken.

Beste koop voor huishouden vanaf 5 personen Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Koolborstelloze motor: stille en duurzame motor - Uitgestelde eindtijd - Beladingsherkenning - Bijvullen tijdens wassen - Vulopening met gemiddelde grootte
 • Was soms erg nat bij lichte belading
Productreview:

De Siemens WM14T463NL iQ500 is de beste koop voor gezinnen vanaf 2 kinderen. Dankzij de grote vulcapaciteit van 8 kg krijg je veel was in een wasbeurt schoon met maar liefst 1400 toeren per minuut.

De Siemens iQ500 is geschikt voor grote als ook kleine wasjes dankzij de beladingsherkenning. Zodra de wasmachine gevuld is en het wasprogramma gekozen is, dan past de Siemens het benodigde water en energie hierop aan. Het geluidsniveau tijdens het wassen is 49 dB en tijdens centrifuge 76 dB.

Deze wasmachine is voorzien van een koolborstelloze motor. Koolborstelloze motors staan bekend om hun langdurig gebruik en omdat ze relatief stil zijn.

Deze wasmachine wordt bediend met een draaiknop en een LED display. Met de draaiknop kies je het gewenste programma. Het display gebruik je om het programma naar jouw wensen af te stellen. Als je was niet snel klaar hoeft te zijn, dan kies je voor het Eco programma. Het Eco programma duurt iets langer, maar je wast zuiniger. Moet de was snel klaar zijn? Kies dan voor de optie SpeedPerfect. De wastijd wordt met maar liefst 65% verkort.

Een fijne functie is de uitgestelde starttijd. Je kunt de wasmachine vullen en vervolgens vertellen wanneer de was klaar moet zijn. De Siemens iQ500 berekent zelf wanneer hij moet starten en is klaar op het door jouw gewenste tijdstip.

De vulopening heeft een doorsnede van 32 cm. De deuropening heeft met 32 cm een gemiddelde grootte, waardoor vullen en leeghalen relatief eenvoudig gaat.

Een handige functie is het bijvullen. Als er al een wasje aan het draaien is en je iets vergeten bent, dan kun je deze alsnog in de wasmachine doen.

Bij de Siemens WM14T463NL iQ500 kun je kiezen uit de volgende programma’s: katoen, katoen Eco, kreukherstellend, fijne was, wol, snel&mix, kreukherstellend, spoelen/centrifugeren/afpompen, dekens, overhemden, lingerie, outdoor, super 60', superkort 15'/30', hygiëne. Opties bij aantal programma's: speed, eco, antikreuk, extra spoelen.

De afmetingen van deze wasmachine zijn 60 x 85 x 55 cm. De trommel is gemaakt van RVS. Deze wasmachine van Siemens heeft een snoerlengte van 2,08 m. In totaal heb je keuze uit 15 wasprogramma’s. De WM14T463NL iQ500 heeft het energielabel A+++ 30%; je wast tot 30% zuiniger dan de efficiënte energieklasse A+++.

Ondanks de beladingsherkenning kan de was er nog wel eens erg nat uitkomen als je de wasmachine met slechts enkele kledingstukken vult.

Best geteste bovenlader Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Centrifugeert goed - SoftCare-trommel beschermt kleding optimaal - Geëmailleerde voorzijde - Stille wasmachine
 • Uitstelbaar wassen is niet mogelijk - Beperkte informatie zichtbaar tijdens het wassen - Koolborstelmotor
Productreview:

De Miele W667 is dankzij zijn smalle afmeting geschikt voor minder grote ruimtes. Er past 6 kg was in met een instelbaar toerental van maximaal 1200. Bovenladers zijn zeer geschikt als je maar een smalle ruimte tot je beschikking hebt of je moeite hebt met bukken of last hebt van je knieën. Een ander voordeel van een bovenlader ten opzichte van een voorlader is dat er geen rubbers in de deur zitten. Omdat ze er niet zijn, hoef je deze niet regelmatig schoon te maken.

Ondanks dat het een koolborstelmotor heeft, is dit een stille wasmachine. Het geluidsniveau tijdens wassen is 49 dB en tijdens het centrifugeren slechts 72 dB.

Dankzij de intelligente beladingsherkenning meet Miele W667 de werkelijke belading en gebruikt precies zo veel water en energie als voor het optimale wasresultaat nodig is.

Het watercontrol-systeem (WCS) controleert met een waterniveausensor de watertoevoer. Als het normale waterniveau niet wordt bereikt, stopt de toevoer. Als er water vrijkomt, wordt de toevoer afgesloten en wordt het water in de uitspoeltank gepompt. Een vlotter in de bak kan ook lekkages detecteren.

Je kunt deze wasmachine met slechts één hand openen, vullen, instellen en leeghalen. Bovendien staat de vulopening van de wastrommel altijd met de klep naar boven als de wasmachine klaar is, net even wat gebruiksvriendelijker.

De Thermo-SoftCare-trommel, zoals Miele deze wastrommel noemt heeft een aantal voordelen. Zo biedt het optimale bescherming voor de was dankzij de speciale honinggraatstruur. Op de honinggraatstructuur blijft een dun laagje water staan, waardoor je kleding optimaal is beschermd tegen slijtage door wassen. Daarnaast kun je met de optie Gladstrijken de trommel verwarmen, waardoor was gladder uit de wasmachine komt en je minder hoeft te strijken.

De voorzijde van de wasmachines is kras-, corrosie-, zeep- en zuurbestendig en behoudt zijn witte kleur. Dit komt omdat Miele, als enige fabrikant, de voorzijde van alle apparaten emailleert. Ook is de wasmachine hierdoor snel schoongemaakt, simpel een vochtig doekje e over en even afdrogen.

De W667 heeft de wasprogramma’s: automatic, katoen, kreukherstellend, fijne was, loverhemden, wol (handwas), express 20, donker/jeans en pompen/centrifugeren. Verder heeft het nog de volgende opties: kort, inweken, voorwas, extra water en extra spoelen.

De afmetingen van deze wasmachine zijn 45,9 x 90 x 60 cm. De trommel is gemaakt van RVS en behuizing is geëmailleerd. Deze Miele heeft een snoerlengte van 2,52 m. In totaal heb je keuze uit 9 wasprogramma’s. Deze wasmachine het energielabel A+++

De Miele W667 heeft helaas geen startuitstel. Zodra je de wasmachine aanzet begint het wasprogramma. Hierdoor kun je minder eenvoudig gebruik maken van bijvoorbeeld nachtstroom of er voor zorgen dat de was pas klaar is als je thuiskomt na een dag werken.

Beste koop bovenlader Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Beladingsherkenning - Capaciteit van maar liefst 7 kg - Startuitstel - De wasmachine is verrijdbaar
 • Centrifugeren maakt redelijk wat geluid - Touchbediening reageert niet altijd direct - Droogresultaat is ok, had net iets droger gemogen - Koolborstelmotor
Productreview:

De AEG L6TB73G is dankzij zijn smalle afmeting geschikt voor smalle ruimtes. Er past 7 kg was in met een toerental van maximaal 1300. Bovenladers zijn ideaal als je moeite hebt met bukken of last hebt van je knieën. Een ander bijkomend voordeel van een bovenlader is dat er geen rubbers in de deur zitten. Omdat ze er niet zijn, hoef je deze niet regelmatig te onderhouden.

De AEG L6TB73G is heeft een draaiknop en extra groot LED display met touch bediening. Duidelijk is af te lezen welk programma ingesteld is en hoelang de wasmachine nog nodig heeft.

Deze wasmachine heeft een koolborstelmotor, mede hierdoor is dit geen stille wasmachine. Het geluidsniveau tijdens wassen is 56 dB en tijdens het centrifugeren maar liefst 78 dB.

Deze wasmachine is voorzien van de ProSense technologie, oftewel beladingsherkenning. Dit betekent dat iedere waslading wordt gewogen, hier wordt het wasprogramma op aangepast. De was wordt grondig gereinigd in de minimale tijd die nodig is.

Een fijne functie is startuitstel. Je kunt de wasmachine vullen en vervolgens vertellen wanneer de was moet starten. Als je weet hoelang het wasprogramma duurt, dan kun je berekenen wanneer de wasmachine klaar moet zijn.

Dankzij het SoftOpeningssysteem opent het deksel met slechts een druk op de knop langzaam en veilig. De rvs-trommel komt na beëindiging van het programma altijd met de vulopening naar boven tot stilstand.

Handig is dat deze wasmachine wieltjes heeft en dus verrijdbaar is. Je kunt de wasmachine eenvoudig aan de kant rollen als er iets achter gevallen is of als je die plek even wilt schoonmaken.

De AEG L6TB73G heeft de volgende wasprogramma’s: katoen, synthetisch, fijne was, wol/zijde, anti-allergie, 20 min. – 3 kg, outdoor, dekbed, strijkvrij, pompen/centrifugeren.

Je kunt er bij de meeste programma’s voor kiezen om tijd te besparen, let op dat dit wel meer energie kost. Ook kun je voor een Eco stand kiezen. Hierdoor heeft de wasmachine wat meer tijd nodig, maar bespaar je wel water en energie.

De afmetingen van deze wasmachine zijn 40 x 84,8 x 60 cm. De trommel is gemaakt van RVS. Deze bovenlader van AEG heeft een snoerlengte van 1,45 m. In totaal heb je keuze uit 10 wasprogramma’s. De AEG L6TB73G heeft het energielabel A+++.

De touchbediening reageert niet altijd even goed, soms moet je een paar keer drukken voordat de wasmachine er op reageert.

Samsung WW91K6404QW/EN - AddWash Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • AddWash – was toevoegen terwijl de wasmachine aanstaat - Connectie met App op je smartphone - Startuitstelfunctie - Koolborstelloze motor - Beladingsherkenning
 • Bij het centrifugeren “loopt” de wasmachine soms een beetje - Lange wasprogramma’s
Productreview:

De Samsung WW91K6404QW/EN - AddWash is een ideale wasmachine voor gezinnen met kinderen. Dankzij de grote vulcapaciteit van 9 kg krijg je veel was in een wasbeurt schoon en droog met maximaal 1400 toeren per minuut.

Een handige functie zoals al in de naam te zien is, is de AddWash. Met de AddWash klep voeg je een vergeten kledingstuk aan de trommel toe, ook als het programma al bezig is. Je moet hiervoor wel even het wasprogramma pauzeren. De AddWash functie werkt alleen tot 50℃. Dankzij de speciale klep voorkom je dat er water op de bodem druppelt.

Deze wasmachine kun je koppelen met een app op je telefoon. Zo kun je op je telefoon precies zien welk programma je wasmachine draait, hoeveel tijd hij hiervoor nodig heeft en krijg je een melding als hij klaar is.

Dankzij de beladingsherkenning meet de Samsung de inhoudt van de wasmachine en gebruikt precies zo veel water en energie als nodig is. Deze wasmachine heeft een koolborstelloze motor. Het voordeel van koolborstelloze motors is dat ze lang mee gaan en relatief stil zijn. Het geluidsniveau tijdens wassen is 53 dB en tijdens het centrifugeren slechts 74 dB.

Ook voor deze wasmachine is het geen probleem om een wasje op een later tijdstip te starten. Hiervoor gebruik je de startuitstelfunctie. Je stelt hiermee in wanneer de wasmachine moet beginnen met wassen.

Voor het wassen kun je kiezen uit de volgende programma’s: katoen, katoen eco, synthetisch, wol, jeans, spoelen + centrifugeren, eco trommelreiniging, donkere kleding, outdoor, babykleding, delicaat, beddengoed, super ecowas, super speed

De afmetingen van deze Samsung wasmachine zijn 60 x 85 x 55 cm. De trommel is gemaakt van RVS. De Samsung WW91K6404QW/EN - AddWash heeft een snoerlengte van 1,5 m. In totaal heb je keuze uit 14 wasprogramma’s. Deze wasmachine heeft het energielabel A+++-40%, je wast tot 40% zuiniger dan de efficiënte energieklasse A+++.

De eco wasprogramma’s nemen hun tijd. Zo heeft de katoenwas op 40°C maar liefst 4:30 uur nodig.

Verkrijgbaar bij:
Bosch WNAT323471 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Stille wasmachine - Instelbare eindtijd - Beladingsherkenning - Temperatuur en tpm per programma instelbaar - Koolborstelloze motor: stille en duurzame motor
 • Spoelt iets minder goed - Geen voorwas programma - Katoenwas kan niet op 30°C graden - Geen optie voor voorwas
Productreview:

De Bosch WNAT323471 is in het verleden door de Consumentenbond als Beste Getest. Deze wasmachine scoort nog steeds erg goed in de categorie wasmachines voor huishoudens tot en met 4 personen. Hij wast goed schoon en is eenvoudig in gebruik.

Een handig functie is de instelbare eindtijd. Je kunt de wasmachine vullen en vervolgens vertellen wanneer de was klaar moet zijn. De wasmachine berekent wanneer hij moet starten en is klaar op het door jou gewenste moment.

Ook deze wasmachine is voorzien van een koolborstelloze motor. Je wasmachine is hierdoor stiller en gaat langer mee; er zitten namelijk minder onderdelen in die kunnen slijten.

Het maximale vulgewicht is 7 kg. Om de was goed droog te krijgen kun je centrifugeren tot maximaal 1600 toeren per minuut. Het geluidsniveau tijdens het wassen is 50 dB en tijdens centrifuge 74 dB.

De wastrommel ziet er iets anders uit dan de meeste wastrommels. Deze trommel is voorzien van een wave-structuur. Dit zorgt ervoor dat je was schoner wordt en kleding minder snel slijt door het wassen.

De vulopening met een diameter van 32 cm is een gemiddelde grootte. Als de wasmachine klaar is, geeft het een geluidssignaal.

Wil je een klein wasje draaien waarbij de trommel niet helemaal vol zit? Dan kan dat gewoon met de Bosch WNAT323471. Dankzij de beladingssensor meet de wasmachine hoe vol de trommel zit en wordt de hoeveelheid water aangepast.

Bij het starten kun je kiezen uit een van de 11 programma’s: katoen, kreukherstellend, spoelen, centrifugeren/afpompen, wol, fijn/zijde, mix, extra snel 15’/30’, sport, overhemden, allergie+.

De afmetingen van deze wasmachine zijn 60 x 84,5 x 59 cm en weegt 80 kg. De trommel is gemaakt van RVS. De snoerlengte is 1,57 m. Deze Bosch heeft het energielabel A+++-30; je wast tot 30% zuiniger dan de efficiënte energieklasse A+++.

De katoenwas kan bij deze wasmachine niet op 30°C graden worden gewassen.

Vera den Grondel
Door: Vera
Vera werkt samen met haar team aan de reviews uit de categorieën Baby & Kind, Dieren, Keuken & Koken en Huishouden & Wonen. Dagelijks testen, vergelijken en reviewen ze producten om het voor jou makkelijker te maken.