Beste wasmachine 2023. 6x de beste wasmachines

Laatste ge-update in door Eva

Sokken, truien, dekbedovertrekken en kussenslopen: voor mij is een wasmachine een life-saver. Niet alleen omdat ik mijn kleding er schoon en fris mee houd, maar ook omdat ik standaard met koken een tomatenvlek in mijn coltrui krijg én omdat ik een hond heb die het heerlijk vindt om overal haar hondenharen overal achter te laten.

Maar tegenwoordig zijn er zoveel verschillende modellen, functies, merken en maten, dat het nog knap lastig is om een wasmachine te vinden die aansluit bij jouw behoeften en wensen.

Daarom duik ik deze week in de wereld van wasmachines. Met 1 doel: de beste wasmachine te vinden. Ik keek naar speciale functies, prijs/kwaliteitverhouding en naar energieverbruik. De beste wasmachine van 2023 is de Samsung WW90T534AAW Autodose 

Product Energieverbruik Laadvolume Geluidsniveau
Samsung WW90T534AAW Autodose Samsung WW90T534AAW Autodose
Beste koop wasmachine
A 9 kilogram 72 dB Bekijk prijzen
Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0 Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0
Best geteste wasmachine
A 8 kilogram 69 dB Bekijk prijzen
Samsung WW80TA049AE EcoBubble Samsung WW80TA049AE EcoBubble
Beste Samsung wasmachine
B 8 kilogram 72 dB Bekijk prijzen
Miele WSD 023 WCS Miele WSD 023 WCS
Beste Miele wasmachine
A 8 kilogram 72 dB Bekijk prijzen
AEG LR73CW86 ProSteam AEG LR73CW86 ProSteam
Beste AEG wasmachine
A 8 kilogram 76 Bekijk prijzen
Bosch WAN28275NL Bosch WAN28275NL
Beste Bosch wasmachine
C 8 kilogram 73 dB Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 3 juni 2023
Samsung WW90T534AAW Autodose Bekijk prijzen
Energieverbruik: A
Laadvolume: 9 kilogram
Geluidsniveau: 72 dB
Hierom zijn we fan:
Goede energielabel en daarmee over langere periode duurzame keuze
De grote trommelinhoud, waardoor je minder wasjes hoeft te draaien
De Autodose, waardoor je bespaart op wasmiddel en de levensduur van je kleding verlengt
Een appfunctie, waardoor je wasmachine van een afstand kunt bedienen
Let hierop:
Geen mogelijkheid om het deurtje te openen als het programma is gestart
Je hebt geen snelle wasprogramma’s

Een wasmachine die meegaat met z’n tijd: dat is deze Samsung WW90T534AAW Autodose. Zo heeft de machine een automatische functie om zèlf je wasmiddel te doseren (Autodose). Daardoor bespaar je niet alleen op je wasmiddel, maar ook nog eens op je tijd. De machine weegt je was en stopt er een goede hoeveelheid wasmiddel in. Als we kijken naar andere wasmachines van Samsung, de Samsung WW80T734ABH QuickDrive Autodose bijvoorbeeld, heeft deze autodose ook nog eens een hogere label: een A vergeleken met een B. Door die hoge energielabel bespaar je op de gehele levensduur al bijna 300,-. 

Dat is niet het enige waardoor de machine zuinig is: door de grote trommel hoef je het apparaat minder vaak aan te zetten. Je kan in 1x meer kleding wassen met een trommel van maar liefst 9Kg. Daardoor is het ook een handige gezinswasmachine, of voor mensen met veel was. De machine heeft geen mogelijkheid voor snelle wasjes, maar daar zou je eventueel rekening mee kunnen houden. 

Beste wasmachine

Zelf ben ik groot fan van het Steam Wash Programma: een programma die je kleding stoomt en daarmee allergenen en bacteriën verwijdert. Ik heb zelf een hond en door deze optie, blijven er minder haren op je kleding achter. Ook heb je trouwens minder last van een allergie als huisstofmijt. En zo’n programma aanzetten kan gewoon vanaf je werk: de machine wordt geleverd met een app-functie, waardoor je de machine kunt bedienen vanaf elke gewenste locatie met internet. 

Naast deze handige functies, ziet de machine er ook gelikt en luxe uit. Vaak zijn wasmachine’s grote, metalen blikken. Daar heeft Samsung bij deze wasmachine goed over nagedacht. Zo heeft de machine een luxe draaiknop en touchscreen. Het is misschien niet het eerste waar je wel of niet op aan zou gaan, maar uiteindelijk wilt het oog ook wat. Dat heeft deze wasmachine mooi gecovered.

Is het dan alleen maar rozengeur en zonneschijn? Niet helemaal. Zo heeft de wasmachine geen persoonlijke programma’s, waardoor je wel echt vast zit aan de programma’s die Samsung heeft bedacht. Ook is de Autodose heel handig, maar niet als je bijzondere wasmiddel bij speciale kleding wilt hebben. Als je deze twee punten geen probleem vindt en een echt gemaksdier bent, dan sluit deze wasmachine helemaal aan op die behoeften.

Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0 Bekijk prijzen
Energieverbruik: A
Laadvolume: 8 kilogram
Geluidsniveau: 69 dB
Hierom zijn we fan:
CapDosing - PowerWash 2.0 - Snelprogramma - Geluidsniveau centrifugeren
Let hierop:
Wasmiddel doseren - Prijs

Deze voorlader wasmachine van Miele behoort tot een van de beste wasmachines uit zijn klasse. De Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0 heeft een vulgewicht tot 8 kilogram en maar liefst 14 programma's waar je gebruik van kunt maken. Een van de mooiste features, vind ik, is het snelprogramma, waarbij je 5 kilogram kleding binnen 49 minuten schoon krijgt. Een functie het zusje van deze Miele mist: De Miele WSF 364. 

Dat zijn trouwens niet de enige opties die deze wasmachine bezit. Zo kun je ook de volgende kledingstukken wassen:

 • Fijne was
 • Opfrissen
 • Wol
 • Impregneren
 • Outdoorkleding

Verder heeft de machine een lichte strijkfunctie, een programma die slijtage verminderd en een speciaal programma voor sportkleding. 

Stille wasmachine

Heb je een klein appartement of een ruimte die grenst aan de slaapkamer? dan is het fijn als je nieuwe wasmachine stil is. Daar heeft Miele goed over nagedacht: met maar 69 dB is het de stilste wasmachine in deze review, waarbij de andere wasmachines tussen de 72 en 75 dB produceren. Dat is niet alleen de luxe toevoeging op deze wasmachine. Zo kun je ook nog eens de wasmachine aanzetten via de appfunctie. Zo heb je ook geen natte handdoeken in je trommel of kun je er voor kiezen om op specifieke momenten de was te laten draaien. In daluren, wegens de energieprijzen, bijvoorbeeld. 

Energiezuinige wasmachine

Zoals de naam van de wasmachine al zegt, is er een Powerwash 2.0. Met deze functie wordt er van boven water over je wasgoed gesproeid, waardoor je niet alleen water, maar ook energie bespaart. Hierdoor kunnen we de wasmachine is dit de meest energiezuinige wasmachine uit de test met energielabel A. Hierdoor bespaar je over de levensduur van het apparaat maar liefst €330! 

Qua doseren van het wasmiddel, zien we dat de wasmachine beschikt over CapDosing. Hierdoor kun je wascapsules gebruiken voor bijvoorbeeld wol of zijde. Helaas ontbreekt er wel een TwinDos functie. Dit is een functie die normaal gesproken wordt gebruikt om wasmiddel automatisch te doseren, zoals we bij de Samsung Autodose hebben gezien. 

Als nadeel van deze wasmachine moeten we nog wel de prijs vermelden. De wasmachine komt met genoeg voordelen, maar hou er wel rekening mee dat je hiervoor dus ook een flinke prijs betaald.

De best geteste wasmachine vanwege de PowerWash 2.0 functionaliteit, het betrouwbare merk en het lage geluidsniveau!

Samsung WW80TA049AE EcoBubble Bekijk prijzen
Energieverbruik: B
Laadvolume: 8 kilogram
Geluidsniveau: 72 dB
Hierom zijn we fan:
Steam Wash programma
EcoBubble
Trommelinhoud
Prijs
Let hierop:
AddWash
Autodose

Deze Samsung wasmachine is niet voor niets uitgeroepen tot beste wasmachine van 2023. Deze beschikt over een aantal speciale features, waaronder het Steam Wash en EcoBubble wasprogramma, die het tot de beste koop wasmachine van dit jaar maken. 

Een van deze voordelen is de grote trommelinhoud van maar liefst 8 kilogram. Dit zorgt ervoor dat je de was voor een klein gezin in 1x de was kunt doen. Of als je de weekwas van jou en je partner samengooit, dat kan ook!

Beste koop wasmachine

Daarnaast zijn we erg tevreden over het Steam Wash programma, die we eerder ook al tegenkwamen bij de Samsung Autodose. Met behulp van stoom worden daardoor bacteriën en allergenen verwijderd. Dat is fijn als je een allergie hebt of huisdieren rond hebt lopen. Dit programma verwijdert helaas geen kreuken, waardoor je nog altijd een strijkijzer nodig hebt. Die Samsung had geen snelprogamma, dat heeft deze Ecobubble weer wel.

Deze wasmachine beschikt ook over het EcoBubble wasprogramma. Daardoor krijg je ook kleding lage temperatuur goed schoon. Dit komt door de schuimbellen die gebruikt worden in plaats van water gemengd met wasmiddel: de eco bubble. Wassen op deze manier heeft verschillende voordelen:

 • Schone was
 • Gebruik van minder water
 • Gebruik van minder energie

Er ontbreekt wel de AddWash deur: een speciale functionaliteit die door Samsung is ontwikkeld. Doordat deze ontbreekt, heb je niet de mogelijkheid om vergeten was toe te voegen als de wasmachine al aan staat. Aangezien ik zelf nogal eens wat vergeet, heb ik dit wel gemist. 

Een ander punt dat nog ontbreekt is de Autodose functionaliteit. Waar andere wasmachines in deze review ervoor gekozen hebben om deze functionaliteit wel te integreren, ontbreekt deze bij de Samsung wasmachine. Je moet daarom het wasmiddel zelf doseren. Ook heeft deze machine een iets 'lagere' energieklasse: klasse B. Daardoor bespaar je over de levensduur wel 230 euro. 

Goedkope wasmachine

Naast dat het de beste wasmachine is, zien we ook dat het de goedkoopste wasmachine is uit deze review. Met een prijs die iets boven de €500 ligt, is het in vergelijking met de meeste wasmachines, een wasmachine met een uitstekende prijs kwaliteitverhouding. Het is een sterke goede wasmachine die goed wast, maar luxe 'toevoegingen' soms mist, zoals een appfunctie. Wil je 'gewoon' wassen? Dan kan dat hartstikke goed met de Ecobubble!

Wij vinden dit de beste wasmachine van 2023 vanwege de EcoBubble en Steam Wash features!

Miele WSD 023 WCS Bekijk prijzen
Energieverbruik: A
Laadvolume: 8 kilogram
Geluidsniveau: 72 dB
Hierom zijn we fan:
Energiezuinige wasmachine - CapDosing - Stille wasmachine - Zelfreinigende wasmiddellade
Let hierop:
Trommelinhoud - TwinDos

De beste wasmachine van 2023 is de Miele WSD 023 WCS. Dit komt onder meer door de zogenaamde Capdosing functionaliteit, de prijs die wel €400 goedkoper is en de zelfreinigende wasmiddellade. De Capdosing functionaliteit geeft je de mogelijkheid om bij speciale wasprogramma's een capsule in de wasmiddellade te leggen. De machine doseert dan automatisch de juiste hoeveelheid op het juiste moment, waardoor je was perfect schoon wordt.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind én wat leidt tot perfect schone en frisse kleding en dekbedden, is de zelfreinigende wasmiddellade. Zodra de wasmachine klaar is en de wasmiddellade gebruikt is, reinigt deze zichzelf. Er spoelt dan automatisch water door de lade heen, waardoor deze helemaal schoon wordt en er geen zeepresten ophopen in het bakje of in de leiding. 

Zuinige wasmachine

Met energielabel A is het ook nog eens een zeer zuinige wasmachine. Voor mensen die graag aan het milieu denken is het dan ook de ideale wasmachine, met de volgende specificaties als we kijken naar de kosten:

 • Energieverbruik per jaar: 103,4 kWh
 • Energiekosten per jaar: €28,95
 • Waterverbruik kosten per jaar: €14,47
 • Energiebesparing over levensduur: €270

Daarnaast is de wasmachine geschikt voor naast de slaapkamer of in kleinere ruimtes, vooral omdat deze maar weinig geluid maakt. Met een geluidsniveau van maar 72 decibel tijdens het centrifugeren, kun je deze moeiteloos in de kamer naast de slaapkamer neerzetten. Daardoor maakt hij wel iets meer geluid dan de andere Miele in deze lijst: de Miele WSF 363. Het gewicht is met 80 kilo wel aan de zware kant, dus het advies is om deze met meerdere personen aan te pakken. Of door 'm door Coolblue in te laten installeren, dat kan ook. 

Ontbrekende functies

Wil je een nieuwe wasmachine kopen die over alle functionaliteiten beschikt? Dan moeten zal je bij deze wasmachine wat teleurgesteld zijn. Hier ontbreken twee functies die we wel graag gezien hadden. Dit begint met PowerWash 2.0, waarmee je niet alleen energie bespaart, maar waarbij de kleding ook nog eens geweldig schoon wordt. De hierboven genoemde wasmachine van Miele, de Miele WSF 363 WCS, beschikt hier wel over. 

De wasmachine wast daarnaast zonder TwinDos functie. Dit is een functionaliteit die automatisch het wasmiddel doseert. Hoewel dit bij de capsules dus wél het geval is, gebeurt het niet als je wasmiddel gebruikt. Je moet hierdoor dus zelf de juiste hoeveelheid wasmiddel in de wasmachine doen. Helaas beschikt geen enkele wasmachine in deze review over deze functionaliteit. 

De Miele WSI 863 WCS Powerwash 2.0 Twindos beschikt wel over beide functies, maar deze was helaas niet goed genoeg voor deze top-5. Hiervoor lag de prijs van het product te hoog. 

Bij het gebruik van de wasmachine is het ons opgevallen dat de trommelinhoud wat klein aanvoelt. Hoewel Miele zelf aangeeft dat er tot maximaal 8 kilogram in de wasmachine past, hebben we zelf het idee dat het minder is. Hierdoor hebben we dus niet al onze was kunnen wassen en het is zeker een punt van aandacht.

De beste Miele wasmachine van 2023 met zelfreinigende wasmiddellade, energielabel A en CapDosing functionaliteit!

AEG LR73CW86 ProSteam Bekijk prijzen
Energieverbruik: A
Laadvolume: 8 kilogram
Geluidsniveau: 76
Hierom zijn we fan:
Heeft een stoomfunctie, waardoor je in 25 minuten was verschoont
Hoog energielabel, waardoor je qua energie wel 320 euro bespaart
AEG is een goed en betrouwbaar merk
Let hierop:
Mist een appfunctie

Een wasmachine staat uiteindelijk toch in huis om schone was aan te leveren. Dat is dan ook precies wat deze AEG LR73CW86 Pro Steam doet. Het merk optimaliseert de Pro Steamline regelmatig en dat merk je ook aan dit nieuwe model.

Met maar liefst 10 verschillende wasprogramma’s kun je gemakkelijk elk wasklusjes onder handen nemen. Zelf ben ik erg fan van de snelle wasprogramma’s, maar de machine heeft ook een speciaal programma voor sportkleding of om minder te strijken. 

We kunnen onder meer de volgende wasprogramma’s onderscheiden, waarbij ik zelf erg fan ben van ‘Opfrissen’: een functie die je was niet ‘wast’, maar opfrist. Heb je stinkende kleding, maar is het niet vies? Dan is dit programma daar dus de oplossing voor. 

Beste wasmachine 2023

Deze AEG wasmachine behoort tot de beste wasmachines vanwege de ruime trommelinhoud van maar liefst 8 kilogram. Dit maakt de wasmachine geschikt voor gezinnen van ongeveer 2-3 personen. De wasmachine beschikt daarnaast over de ProSense beladingssensor. Deze sensor past de programmaduur aan op de hoeveelheid was die je in de wasmachine stopt. In combinatie met het hoge energieniveau (A) bespaar je zo €26 per jaar, alleen al door dit programma. 

Daarnaast is ook de energieklasse A een groot voordeel. Dat is bij aankoop soms wat duurder, maar als we kijken naar 2 andere wasmachines in onze lijst, zoals de Miele WSF 363 Powerwash 2.0 (A) en de Miele WSD 023 WCS (A) , bespaar je over de levensduur van het apparaat maar liefst €320! 

En niet alleen op energie bespaar je: ook met strijkwerk ben je sneller klaar. Persoonlijk ben ik helemaal niet van het strijken. Dat deze AEG komt met een stoomfunctie, waardoor je was minder gekreukelt de machine uitvalt, is voor mij een mooie meevaller en kan ik mijn strijkijzer weglaten. 

Geluidsniveau wassen

Ten opzichte van de vorige AEG, de AEG L7FE794CBS Pro Steam, is deze AEG wel wat harder. Zo had de Prosense 73 decibel, terwijl dit model er 3 meer heeft. Dat maakt de wasmachine, helemaal tijdens centrifugeren, wat luidruchtiger. En ander groot verschil is de laadtrommel: die is ook een kilo kleiner vergeleken met het vorige model. Wél krijg je een speciale functie 'hygiëne' daarvoor terug, die pollen en dierenharen beter verwijdert. 

AEG is een heel betrouwbaar en sterk merk dat een goede wasmachine levert. Het apparaat mist wel een appfunctie, maar met de optie om te stomen, eco-wasjes, korte wasjes en met een zelfreinigende waslade, heb je volgens mij alles wat je nodig hebt voor een succesvol wasje.

Verkrijgbaar bij:
Bosch WAN28275NL Bekijk prijzen
Energieverbruik: C
Laadvolume: 8 kilogram
Geluidsniveau: 73 dB
Hierom zijn we fan:
AllergiePlus - Energieklasse C - Trommelinhoud - Tussentijds was toevoegen
Let hierop:
i-DOS - Stoomfunctie

Last, but zeker not least: de Bosch WAN28275NLEen van de grootste pluspunten van deze Bosch WAN28275NL is dat de moderne wasmachine de AllergiePlus functie heeft. Dit is een speciaal wasprogramma waarmee je dierenharen en pollen door middel van hogere temperaturen uit je kleding kunt verwijderen. Hierdoor heb je minder last van jeuk of uitslag en dit maakt een van de best geteste wasmachines van 2023.

Over het algemeen gaat een wasmachine ongeveer 10 jaar mee. Deze wasmachine met energielabel C bespaart zo’n €185 ten opzichte van een wasmachine met energielabel F. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van het wassen met een volle trommel of een halfvolle trommel, maar dit is een gemiddelde.

Beste getest wasmachines

Met een trommelinhoud van ongeveer 8 kilogram heb je voldoende ruimte in deze wasmachine om voor 2 tot 3 personen was te draaien. Heb je een groter gezin of wil je bijvoorbeeld ook dekbedden wassen, dan kan het juist weer aan te raden zijn om een grotere wasmachine te kopen.

Een van de beste wasmachines van dit moment heeft daarnaast de mogelijkheid om tussentijds was toe te voegen. Dit is een functionaliteit die veel wasmachines helemaal niet hebben. In dat geval stopt het wasprogramma namelijk en moet je deze opnieuw aanzetten. Het programma kan dan niet hervat worden. Ben je dus een broek of shirt vergeten, dan voeg je deze moeiteloos toe. Bosch heeft de wasmachines voorzien van een pauzeknop, zodat je zonder moeite je was kunt toevoegen.

Scherp geprijsde wasmachine

Deze Bosch wasmachine is helaas niet de goedkoopste in deze review, maar behoort wel tot een van de goedkopere wasmachine. Dit is tevens een van de redenen dat we deze hebben aangemerkt als een van de 5 beste wasmachines van dit moment. Als we de prijs met de andere wasmachines vergelijken, dan is het echt een koopje.

Voor deze prijs krijg je helaas geen stoomfunctie, wat wil zeggen dat je de was nog altijd moet strijken. Houd je net zoals ik van gemak, dan zouden we adviseren om te kiezen voor een wasmachine die deze functie wel heeft, zoals de:

Wasmiddeldosering

Bij het gebruiken van de wasmachine is het ons direct opgevallen dat de wasmachine niet beschikt over i-DOS, een functionaliteit om wasmiddel te doseren. Gebruik je vaak teveel wasmiddel, dan lost deze wasmachine dat niet voor je op.

Gebruik je een keer te veel wasmiddel, dan is dat gelukkig niet direct een probleem. Dat komt omdat ook bij deze wasmachine de wasmiddellade automatisch gereinigd wordt. Hierdoor blijft het wasmiddel niet opgehoopt in het bakje zitten, maar is deze na elke was weer mooi schoon.

De beste wasmachine van Bosch met AllergiePlus en de mogelijkheid om tussentijds was toe te voegen!

Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.