Beste wasmachine 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Jasper van Campen


Gemiddeld wordt er in een Nederlands gezin ongeveer 3x per week een was gedraaid. Dat zijn dus 156 wasjes per jaar. Je kunt je wel voorstellen wat dat vraagt van een wasmachine. En wist je trouwens dat een wasmachine een van de grootste stroomverbruikers in je huishouden is? Kijk dus eens kritisch naar de leeftijd van je wasmachine.

Een nieuwe wasmachine verbruikt namelijk ruim 65% minder energie dan een wasmachine van 10 jaar oud. Inruilen kan dus de moeite waard zijn. Benieuwd wat een goede wasmachine is? We vergelijken in deze review verschillende soorten wasmachines. De Bosch WAN28275NL heeft daarbij de eerste plaats veroverd.

We kwamen tot dit oordeel na het vergelijken van vijf verschillende wasmachines van bekende merken. Daarbij hebben we gelet op criteria zoals energieverbruik, laadvolume, gebruiksgemak en prijs. Kijk dus snel welke merken en modellen wasmachines we getest hebben en wat we er van vonden.

 • Beste koop wasmachine - Bosch WAN28275NL
 • Best geteste wasmachine - Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 - TwinDos
 • Beste Miele wasmachine - Miele WSD 123 WCS
 • Beste AEG wasmachine - AEG L8FB86ES
 • Beste Bosch wasmachine - Bosch WAU28R70NL
# Product Vulgewicht Energieklasse Toerental centrifuge
1 Bosch WAN28275NL
Beste koop wasmachine
8 kg C 1400 Bekijk prijzen
2 Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 - TwinDos
Best geteste wasmachine
8 kg C 1600 Bekijk prijzen
3 Miele WSD 123 WCS
Beste Miele wasmachine
8 kg A 1400 Bekijk prijzen
4 AEG L8FB86ES
Beste AEG wasmachine
8 kg B 1600 Bekijk prijzen
5 Bosch WAU28R70NL
Beste Bosch wasmachine
9 kg C 1400 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 20 mei 2022
Bosch WAN28275NL Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Vulinhoud van 8 kg -Energiezuinig - Anti-allergieprogramma
 • Zelf wasmiddel doseren – Standaard programma duurt lang – Weinig programma’s voor 8 kilo wasgoed
Productreview:

Ben je dol op je huisdieren maar veroorzaken ze bij jou soms ook jeuk en allergie? Dan is deze Bosch WAN28275NL de beste koop wasmachine voor jou. Er zit namelijk een AllergiePlus programma op wat met een hoge temperatuur wast. Daardoor verdwijnen dierenharen en pollen uit je kleding en heb je minder last van jeuk.

Beste koop wasmachine met ruime wastrommel

Deze Bosch WAN28275NL wasmachine heeft energieklasse C en is daarmee een zeer zuinige wasmachine. De trommel heeft een inhoud van 8 kilo en dat is genoeg voor de was van bijvoorbeeld een huishouden van 3-4 personen. Waspoeder moet je wel zelf doseren, want dit model heeft geen i-DOS om je wasmiddel automatisch te doseren.

Deze wasmachine heeft verder de volgende eigenschappen:

 • Keuze uit 14 wasprogramma’s voor allerlei soorten kleding
 • Centrifugeren tot maximaal 1400 toeren
 • Weinig lawaai door de koolborstelloze EcoSilence Drive motor

Deze Bosch wasmachine heeft een bijvulfunctie zodat je tijdens het wassen nog was kunt toevoegen. Wij vonden dit de beste koop omdat de wasmachine heel schoon wast en bovendien energiezuinig is.

Wil je een wasmachine die pollen en dierenharen heel goed verwijdert? Kies dan voor de Bosch WAN28275NL

Deze wasmachine is perfect als je huisdieren hebt, door het speciale AllergiePlus programma.

Verkrijgbaar bij:
Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 - TwinDos Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Vulgewicht 8 kilo - Bediening via smartphone of tablet – Automatische dosering
 • Geen trommelverlichting – Machine weegt veel – Hoge prijsklasse
Productreview:

Wij vinden deze Miele WWR 760 WPS  de beste die we getest hebben. Het is een zuinige wasmachine omdat je met PowerWash 2.0 water en energie bespaart. Dankzij de vulinhoud van 8 kilo kan er genoeg was in voor een gemiddeld gezin en het TwinDos systeem voegt automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toe. Zo gebruik je nooit teveel wasmiddel.

De best geteste wasmachine voor snel en makkelijk wassen

Even snel een wasje draaien? Dat kan ook. Het PowerWash programma wast een halve lading schoon in slechts 49 minuten. Daarna kan de was meteen in de droger. Met deze wasmachine heeft je strijkijzer het minder zwaar dankzij de voorstrijkfunctie die 30% van de kreukels uit je kleding haalt.

Draai je ook wel eens een wolwas? Dan zijn de DosingCaps, een syteem met wascapsules, handig. Ze zijn verkrijgbaar voor verschillende kledingsoorten, je kunt er bijvoorbeeld een wolwas mee draaien. Deze wasmiddel heeft ook nog de volgende eigenschappen:

 • Bediening via smartphone of tablet en WiFiConn@ct
 • Met een geluidsniveau 73 dB is dit een vrij stille wasmachine
 • Met startuitsel

Deze wasmachine heeft helaas geen trommelverlichting. Je kunt de was dus niet goed zien in het donker. Het is helaas geen goedkope wasmachine, maar we verwachten dat de fans van Miele daar geen moeite mee hebben. Deze wasmachines staan immers bekend om hun lange levensduur.

Zoek je een kwalitatieve wasmachine met heel veel mogelijkheden? Koop dan deze Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos.

Met de 24 wasprogramma’s kun je allerlei soorten kleding wassen in deze Miele WWR 760 WPS wasmachine.

Miele WSD 123 WCS Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Trommelinhoud van 8 kilo – Energieklasse A – Kledingbeschermende trommel
 • Geen snelwasprogramma – Geen TwinDos – Wascapsules zijn vrij duur
Productreview:

Wasmachines verbruiken in een huishouden jaarlijks heel wat energie. Vandaar dat we in deze review de energiezuinige Miele WSD 123 WCS wasmachine hebben getest. Dit apparaat heeft energieklasse A en is daarmee een van de zuinigste wasmachines van dit moment.  

Bij het wassen kun je je vertrouwde wasmiddel gebruiken of wassen met de CapDosing wascapsules voor kwetsbare stoffen als zijde en wol. Deze capsules zijn vrij duur en laten veel afval achter. Het voordeel is dat je heel precies kunt doseren. Deze Miele WSD 123 WCS heeft namelijk geen TwinDos om je wasmiddel automatisch te doseren.

De beste Miele wasmachine met energieklasse A

Miele wasmachines kosten wat meer, maar ze hebben ook de reputatie dat ze vele jaren meegaan. Dat komt door de goede bouwkwaliteit. Als je een gezin hebt, dan wil je graag een betrouwbare, zuinige wasmachine met voldoende inhoud. Deze Miele wasmachine heeft een royale trommelinhoud van 8 kilo en daarnaast de volgende eigenschappen:

 • kledingbeschermende SoftCare trommel
 • energiezuinig wassen dankzij de koolborstelloze ProfiEco motor
 • keuze uit 14 wasprogramma’s

Helaas ontbreekt PowerWash 2.0 , zodat je geen snelwasprogramma hebt.

Deze Miele WSD 123 WCS is een goede keuze als je een betrouwbare wasmachine voor het hele gezin zoekt.

Met energieklasse A is deze Miele WSD 123 WCS een hele zuinige wasmachine.

Verkrijgbaar bij:
AEG L8FB86ES Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Beladingssensor – Stoomfunctie – Energieklasse B
 • Geen app – Geen waterontharder – Geen automatische dosering
Productreview:

Net als de andere wasmachines uit deze review heeft deze AEG L8FB86ES een vulgewicht van 8 kilo. Dit model is daardoor geschikt voor huishoudens van 3 of 4 personen. Met energieklasse B is deze AEG minder zuinig dan de Miele WSD 123 WCS uit deze test. Toch is het nog steeds een behoorlijk zuinige wasmachine.

Dat komt door de beladingssensor, die het water- en energieverbruik aanpast aan de hoeveelheid was. Je kunt wassen op lage temperaturen dankzij de ÖKOMix technologie die het wasmiddel vooraf met water mengt. Je moet het wasmiddel nog wel zelf doseren, want dat gebeurt niet automatisch.

De beste AEG wasmachine voor een droge, kreukvrije was

Als je de was graag droog uit je wasmachine haalt en je houdt niet van strijken, dan is dit de wasmachine voor jou. Deze AEG centrifugeert met 1600 toeren zelfs je beddengoed kurkdroog. Schakel de ProSteam stoomfunctie in en je hoeft de was veel minder te strijken. Andere pluspunten van deze wasmachine zijn:

 • 10 wasprogramma’s
 • Snelwasprogramma
 • Zelfreinigende wasmiddellade

Deze wasmachine heeft niet alleen maar voordelen. Zo heeft dit model geen SoftWater technologie om het water te ontharden en de kleuren van je was mooier te houden. Zit je in een gebied met hard water, dan is dit een nadeel.  

Bestel deze AEG L8FB86ES wasmachine als je een zuinige wasmachine zoekt die goed centrifugeert.

Dankzij energieklasse B is deze AEG wasmachine een van de zuinigste uit onze review.

Verkrijgbaar bij:
Bosch WAU28R70NL Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Ruime trommel van 9 kilo – Startuitstel - Extra spoelfunctie
 • Energieklasse C is minder zuinig – Geen automatische wasmiddeldosering
Productreview:

Van alle wasmachines die we getest hebben, heeft deze Bosch WAU28R70NL de grootste inhoud.  In de trommel past 9 kilo wasgoed, voldoende voor de was van 5 personen. Het is ook nog eens een stille wasmachine. Dat is vooral handig als je graag ’s nachts wast of wanneer de wasmachine in je keuken staat.

Deze wasmachine kan automatisch uitschakelen en is goed beveiligd. Omdat het apparaat wel op netstroom werkt, is het geen overbodige luxe om er een rookmelder bij te hangen voor als er onverwacht kortsluiting ontstaat.

De beste Bosch wasmachine voor snel wassen

Deze wasmachine heeft 14 programma’s voor allerlei soorten kleding. Met de SpeedPerfect functie kun je elk programma verkorten en zo sneller wassen. De handige vlekkenautomaat verwijdert vaak voorkomende vlekken zoals wijn of vet. Deze wasmachine heeft ook nog de volgende functies:

 • Beladingssensor
 • Extra spoelfunctie
 • Startuitstel

Je bedient deze wasmachine niet via een app, dus je kunt ‘m niet aanzetten als je weg bent. Je kunt daar wel de startuitstelfunctie voor gebruiken. Zo start de wasmachine wanneer jij dat wilt. Verder heeft deze Bosch helaas geen stoomfunctie om je was fris en glad te maken.

Koop deze Bosch WAU28R70N als je een wasmachine wilt die snel kan wassen en een ruime trommel heeft.

Met een trommelinhoud van 9 kilo doe je met deze Bosch WAU28R70N de was voor minstens 5 personen.

Verkrijgbaar bij:
Door: Jasper van Campen

Jasper is samen met Joel verantwoordelijk voor de categorie Elektronica.

Socials: Jasper

LinkedIn - Facebook - E-mail