Beste wafelijzer 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Ergens halverwege de 17e eeuw schijnt de wafel uitgevonden te zijn door de kok van de Prins van Luik. Inmiddels is deze lekkernij niet meer weg te denken uit het straatbeeld in België, maar ook in Nederland zien we deze heerlijke wafels steeds vaker terug. Hoewel je deze ook kunt bakken in de oven, gaat er niets boven een lekkere wafel uit een wafelijzer.

Daarom hebben we hier de beste wafelijzers van 2022 voor je op een rij gezet, waarbij we onder meer gekeken hebben naar de hoeveelheid wafels die je kunt maken, de instelbare temperatuur, de kenmerken van de platen en natuurlijk de prijs. Uiteindelijk is de Tristar WF-2195 als beste wafelijzer van 2022 naar voren gekomen. Benieuwd naar een wafelijzer dat aan jouw wensen voldoet? Wij hebben ze uitgebreid voor je beoordeelt!

Tristar WF-2195 Bekijk prijzen
Aantal wafels: 2
Instelbare temperatuur: Ja
Verwisselbare platen: Nee
Hierom zijn we fan:
Instelbare temperatuur
Anti aanbaklaag
Anti slip voetjes
Indicatielampje
Let hierop:
Vaatwasser
Timer

Geschikt voor: Mensen die zelf het krokante laagje van de wafel willen bepalen. 

We beginnen deze review met het beste wafelijzer van 2022, de Tristar WF-2195. Het grote voordeel van dit wafelijzer is dat je deze veilig op de aanrecht kunt zetten vanwege de anti slip voetjes die gebruikt zijn. Hierdoor valt deze niet zomaar van het aanrecht af als je de wafels uit het ijzer haalt.

De wafels bakken

Gaan we de wafels bakken, dan zijn er een drietal positieve punten die ons zijn opgevallen:

 • De instelbare temperatuur
 • Anti aanbaklaag
 • Indicatielampje

Laten we beginnen met de instelbare temperatuur. Deze kun je gebruiken om de wafels heerlijk krokant te bakken óf juist lekker luchtig te houden. Zodra je de temperatuur hebt ingesteld, zet je het wafelijzer aan en wacht je tot het indicatielampje gaat branden. Dit wil zeggen dat het wafelijzer klaar is voor gebruik.

Zodra je het wafelijzer hebt ingespoten met wat olie, kun je het beslag toevoegen. Je hoeft je daarbij ook geen zorgen te maken dat je wafel gaat aanbakken, mede door de anti aanbaklaag.

De verbeterpunten van het beste wafelijzer

We hebben wel een tweetal verbeterpunten die we willen benoemen. Allereerst is dat het feit dat je de platen niet in de vaatwasser kunt doen. Dit komt omdat de platen niet afneembaar zijn en het apparaat natuurlijk zelf niet in de vaatwasser kan.

Daarnaast beschikt het wafelijzer ook niet over een timer of een waarschuwingssignaal. Hierdoor moet je zelf in de gaten houden wanneer de wafels de juiste krokante laag hebben. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren is een wafel binnen 2 tot 6 minuten klaar.

Het beste wafelijzer van 2022 vanwege de instelbare temperatuur, anti aanbaklaag en het indicatielampje!

Verkrijgbaar bij:
KitchenBrothers 3-in-1 Bekijk prijzen
Aantal wafels: 2
Instelbare temperatuur: Ja
Verwisselbare platen: Ja
Hierom zijn we fan:
Multifunctioneel
Afneembare platen
Verschillende warmte niveau
Non-stick coating
Let hierop:
Timer
Aan/uit schakelaar

Geschikt voor: Mensen die naast een wafelijzer, ook een tosti ijzer en grill willen!

Nadat we allerlei test hebben afgerond, is de KitchenBrothers 3-in-1 wafelijzer als beste uit de test gekomen. Dit komt vooral door de afneembare platen die zijn meegeleverd. Dit maakt het apparaat namelijk multifunctioneel. Met de meegeleverde platen kun je:

 • Wafels bakken
 • Tosti's maken
 • Grillen

Verschillende warmte niveaus

Het wafelijzer maakt gebruik van maar liefst vijf verschillende warmteniveaus, zodat je jouw wafel precies naar jouw wensen kunt bakken. Doordat je de platen ook nog eens af kunt nemen én deze in de vaatwasser kunnen, hoef je deze niet met de hand schoon te maken.

Een belangrijk voordeel ten opzichte van andere wafelijzers is dat alle platen beschikken over een non-stick coating. Dit wil zeggen dat je er niet bang voor hoeft te zijn dat een deel van de wafel aan het wafelijzer vast blijft zitten. Het beslag dat je met de handmixer gemaakt hebt, kan dus ook bijna niet aan de plaat vast blijven zitten.

Wil je dit wafelijzer kopen, dan moet je er nog wel rekening mee houden dat er geen aan/uit knop op zit. Zodra je de stekker in het stopcontact steekt, gaat het wafelijzer aan. Heb je een aantal heerlijke luchtige Brusselse wafels gemaakt, vergeet dan niet om de stekker uit het stopcontact te halen!

De timer ontbreekt

Ook bij dit goede wafelijzer zien we helaas dat de timer ontbreekt. Je moet dus zelf in de gaten houden wanneer de wafel klaar is. Het lampje op het wafelijzer geeft namelijk alleen aan wanneer de wafelijzer warm genoeg is om gebruikt te kunnen worden.

Het best geteste wafelijzer vanwege de non-stick coating, de verschillende platen en de warmteniveaus die gebruikt worden.

Verkrijgbaar bij:
Tefal Snack Collection SW854D Bekijk prijzen
Aantal wafels: 2
Instelbare temperatuur: Nee
Verwisselbare platen: Ja
Hierom zijn we fan:
Verschillende afneembare platen
LED indicatie
Anti aanbaklaag
Vaatwasser
Let hierop:
Fat collector
Prijzig

Geschikt voor: Mensen die met één apparaat verschillende lekkernijen willen maken!

Ben je als consument op zoek naar een apparaat dat vrijwel alles kan? Met de Tefal Snack Collection zijn een hoop andere apparaten overbodig! Zo krijg je standaard platen meegeleverd voor tosti's, wafels, poffertjes en panini's. Daarnaast heeft Tefal nog acht andere platen die je voor dit apparaat kunt gebruiken waaronder:

 • Plaat voor hartvormige wafels
 • Plaat voor bloemvormige wafels
 • Donutplaten
 • Pannenkoekenplaten

Het gebruik van het wafelijzer

Zoals je je inmiddels wel kunt voorstellen, zijn de platen van dit wafelijzer afneembaar én kunnen deze in de vaatwasser. Dit maakt het enorm makkelijk om de platen schoon te maken. Daarnaast beschikt het apparaat ook over een anti aanbaklaag.

Door middel van een LED indicator kun je kijken of het wafelijzer warm genoeg is om het beslag te kunnen aanbrengen. Helaas missen we daarbij wel de instelbare temperatuur. Ongeacht de plaat die je gaat gebruiken, je kunt maar één temperatuur gebruiken. Door het ontbreken van de aan/uit knop, wordt het apparaat opgewarmd zodra de stekker in het stopcontact zit.

Je moet er daarbij ook rekening mee houden dat er geen gebruik is gemaakt van een fat collector. Hoewel dit bij het maken van heerlijke wafels vaak geen probleem is, kan dit wel voor problemen zorgen als je bijvoorbeeld tosti's met veel kaas gaat maken.

De prijs kwaliteitverhouding

Kijken we uiteindelijk nog naar de prijs-kwaliteitverhouding van het product, dan valt het op dat het geen goedkoop wafelijzer is. Ten opzichte van andere wafelijzers betaal je in sommige gevallen zelfs drie keer zoveel. Ondanks dat het wafelijzer extra platen heeft, is deze wel aan de dure kant.

Het beste wafelijzer met verschillende platen zorgt voor multifunctionaliteit in de keuken!

Bestron Bekijk prijzen
Aantal wafels: 5
Instelbare temperatuur: Nee
Verwisselbare platen: Nee
Hierom zijn we fan:
Vergrendelingsclip
Indicatielampje
Hartvormige wafels
Ruimte voor vijf wafels
Let hierop:
Kleinere wafels
Aan/uit schakelaar

Geschikt voor: Mensen die graag Luikse wafels maken met een goed wafelijzer!

Wil je jouw Valentijn verrassen met heerlijke hartvormige wafels, dan moet je dit Bestron wafelijzer kopen. Met dit wafelijzer kun je namelijk in een handomdraai maar liefst vijf wafels tegelijkertijd maken! Hierdoor is je bezoek direct voorzien van zelfgemaakte wafels!

Let er wel op dat dit kleinere wafels zijn dan wanneer je kiest voor een wafelijzer dat ruimte heeft voor twee wafels, zoals de Tristar WF-2195. Hiermee maak je wafels die wat groter zijn, maar wat dus minder handig kan zijn als je bezoek hebt.

Veiligheid

Bij deze Bestron wafelijzer zien we dat veiligheid zeer belangrijk is. Zo is er sprake van:

 • Een veiligheidsclip op de deksel
 • Anti slip voetjes
 • Indicatielampje

De veiligheidsclip zorgt er enerzijds voor dat je het wafelijzer vast kunt zetten. Hierdoor wordt er ook evenredig druk op de wafel gezet en krijg je aan alle kanten een heerlijke wafel. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat het wafelijzer niet open kan schieten en dus veilig is voor je kinderen.

De aan/uit schakelaar

Evenals bij verschillende andere wafelijzers uit deze review, missen we hier ook de aan/uit schakelaar. Zodra de stekker in het stopcontact zit, gaat het wafelijzer aan en begint deze zich op te warmen.

Als laatste oordeel willen we nog wel de prijs van het wafelijzer benoemen. Het is namelijk het goedkoopste wafelijzer uit deze review, terwijl je wel gewoon ruimte hebt voor vijf wafels tegelijkertijd! Dit maakt het een van de beste wafelijzers van dit moment!

De beste hartjes wafelijzer van 2022 met ruimte voor maar liefst vijf wafels!

Tristar WF-1165 Bekijk prijzen
Aantal wafels: 2
Instelbare temperatuur: Ja
Verwisselbare platen: Nee
Hierom zijn we fan:
Prijs
Compact model
Regelbare thermostaat
Snoeropbergsysteem
Let hierop:
Vaatwasser
Voetjes

Geschikt voor: Mensen die houden van de minder zware Brusselse wafels

Als laatste wafelijzer hebben we nog de Tristar WF-1165. Bij dit wafelijzer valt vooral de compactheid van het model op. Hierdoor kun je deze niet alleen gemakkelijk opbergen, maar neemt deze ook weinig plek op het aanrecht in. De afmetingen luiden als volgt:

 • Hoogte: 22,4 centimeter
 • Lengte: 10 centimeter
 • Breedte: 20,9 centimeter
 • Gewicht: 1.54 kilogram

Fysieke aspecten

Kijken we naar de fysieke aspecten van het apparaat, dan valt het op dat er een speciaal snoeropbergsysteem is. Zodra je het apparaat gebruikt hebt, kun je het snoer gemakkelijk opbergen en ligt deze niet los in de kast.

Als je de Brusselse wafels wilt bakken, kun je de temperatuur van het apparaat zelf instellen. Hierdoor bak je deze op de perfecte manier, lekker krokant of juist heerlijk luchtig! De keuze is volledig aan jou!

Helaas hebben we wel een minpuntje als het aankomt op de fysieke aspecten. We zien namelijk dat het apparaat in het midden zeer stabiel is, maar dat de voetjes aan de zijkant ontbreken. Hierdoor kan deze wat instabiel aanvoelen.

De platen

De platen van het wafelijzer kun je helaas niet in de vaatwasser doen. Dit komt omdat de platen niet afneembaar zijn, waardoor deze ook een stuk moeilijker schoon te maken is. Toch hebben we hier wat tips voor het op de juiste manier schoonmaken van het wafelijzer!

Het beste wafelijzer voor Brusselse wafels vanwege de regelbare temperatuur en het compacte model!

Verkrijgbaar bij:
Product Aantal wafels Instelbare temperatuur Verwisselbare platen
Tristar WF-2195 Tristar WF-2195
Beste koop wafelijzer
2 Bekijk prijzen
KitchenBrothers 3-in-1 KitchenBrothers 3-in-1
Best geteste wafelijzer
2 Bekijk prijzen
Tefal Snack Collection SW854D Tefal Snack Collection SW854D
Beste wafelijzer met verwisselbare platen
2 Bekijk prijzen
Bestron Bestron
Beste hartjes/Luikse wafelijzer
5 Bekijk prijzen
Tristar WF-1165 Tristar WF-1165
Beste wafelijzer voor Brusselse wafels
2 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.