Beste tost-ijzer 2023. 5x de beste tosti ijzers

Laatste ge-update in door Eva

Tot een aantal jaar geleden werden de meeste tosti’s nog gebakken in de koekenpan. Vandaag de dag zijn er gelukkig vele goede alternatieven verkrijgbaar. In verschillende tosti ijzers kun je zelfs meerdere soorten gerechten bereiden, zoals panini’s, vlees- of groentegerechten.

Tosti ijzers zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten en het kan dan ook lastig zijn om de beste vinden. Wij hebben meerdere modellen voor je getest en ze onder andere beoordeeld op vermogen, gebruiksgemak en multifunctionaliteit. Het beste tosti ijzer van 2023 is de Tefal Snack Collection SW854D. Verder vind je in onze 2023 top-5 ook het tosti ijzer dat als best uit onze tests kwam, het beste tosti grill apparaat, het beste XXL tosti ijzer en het beste tosti ijzer zonder teflon.

Tristar GR-2852 Contactgrill Bekijk prijzen
Vermogen: 1500 Watt
Uitneembare platen: Nee
Anti-aanbaklaag: Ja
Multifunctioneel: Ja
Hierom zijn we fan:
Ook te gebruiken als grillplaat - Regelbare thermostaat - Goede prijs- / kwaliteitsverhouding - Zwevende bovenplaat
Let hierop:
Lastiger schoon te maken - Kleiner oppervlak

De lekkerste tosti’s van 2022 bak je in de Tristar GR-2852 Contactgrill. Naast tosti’s kun je er ook panini’s en andere gerechten in grillen. Net als de Princess 112415 Contactgrill heeft ook deze grill een zwevende bovenplaat waardoor je er rijk belegde broodjes evenredig in kunt grillen.

180⁰ Open te klappen

Uniek aan dit ijzer: het deksel is 180⁰ open te klappen. Hierdoor kun je hem ook als grill- of gourmetplaat gebruiken! De grill heeft de volgende bakoppervlakken:

 • dichtgeklapt 27.8 x 17 cm
 • opengeklapt 28.8 x 34 cm

Een nadeel is wel weer dat de grillplaten niet verwijderbaar zijn. Het schoonmaken van de grill is daardoor een stuk lastiger. Ook is het dichtgeklapte grilloppervlak een stuk kleiner dan het grilloppervlakken van bijvoorbeeld de Princess 112415 Contactgrill. Waar je daar met gemak twee panini’s tegelijkertijd in bakt, biedt de Tristar GR-2852 Contactgrill maar ruimte aan één.

Regelbare thermostaat

Een ander pluspunt die we ondervonden is de regelbare thermostaat. Dit is een van de weinige tosti ijzers waarbij je de temperatuur zelf aan kunt passen. Bij sommige gerechten is het toch wel handig als je de temperatuur een tandje terug kunt draaien.

Al met al is het een fijne grill die doet waar hij voor gemaakt is: het bakken van overheerlijke tosti’s. De prijs- / kwaliteitsverhouding is goed en de mogelijkheid om de grill uit te klappen is erg handig.

Dat is handig: een tosti ijzer die je uit kunt klappen tot grillplaat!

Verkrijgbaar bij:
Tefal Snack Collection SW854D Bekijk prijzen
Vermogen: 700 Watt
Uitneembare platen: Ja
Anti-aanbaklaag: Ja
Multifunctioneel: Ja
Hierom zijn we fan:
Verwisselbare platen - Uitbreidbaar - Platen kunnen in de vaatwasser - Verlichting geeft aan wanneer het apparaat op temperatuur is
Let hierop:
Alleen geschikt voor kleine tosti’s - Hoge prijs

Meer dan alleen een tosti ijzer. In de Tefal Snack Collection SW854D bak je naast tosti’s ook de lekkerste wafels, poffertjes en panini’s. We hebben alle vier de grillplaten uitgeprobeerd en waren positief verrast! Je kunt er ontzettend veel verschillende gerechten mee op tafel zetten. Reden te meer dus om dit tosti ijzer te bestempelen tot beste koop tosti ijzer van 2022.

Verwisselbare platen 

Het tosti ijzer wordt standaard geleverd met vier verschillende grillplaten: één voor tosti’s, één voor panini’s, één voor wafels en één voor poffertjes. Het verwisselen van de grillplaten gaat erg gemakkelijk. En ook handig; je kunt ze na gebruik gewoon in de vaatwasser stoppen.

Denk je dat vier grillplaten al luxe is, dan hebben we nog een leuke verrassing. Je kunt het tosti ijzer namelijk uitbreiden met andere grillplaten uit de Tefal Multisnack Collection. Zo kun je er ook de volgende gerechten in bakken:

 • driehoekige croque monsieurs’
 • wentelteefjes
 • hartvormige wafels
 • bloemvormige wafels
 • empanada's
 • pannenkoeken
 • donuts

Het bakken van tosti’s

Een tosti ijzer koop je allereerst natuurlijk voor het bakken van tosti’s. Hierin stelde de Tefal Snack Collection ons een beetje teleur. In tegenstelling tot de Domo DO9064C is de Tefal niet afgestemd op de Nederlandse boterhammen. Hierdoor moet je de korstjes van je boterhammen snijden voor je twee tosti’s tegelijkertijd kunt bakken. Of, één tosti per keer bakken en deze overdwars in het apparaat leggen. Daarnaast ligt de prijs voor dit Tefal tosti ijzer ook vrij hoog.

Veel meer dan alleen een tosti ijzer: dit multifunctionele apparaat komt ontzettend vaak van pas!

Princess 127006 Sandwich Maker Supreme XXL Bekijk prijzen
Uitneembare platen: Ja
Vaatwasserbestendig: Ja
Vermogen: 1600 Watt
Multifunctioneel: Nee
Hierom zijn we fan:
Platen kunnen in de vaatwasser - Sterk vermogen - Meerdere tosti's tegelijk
Let hierop:
Geen bakje om het vet op te vangen - niet uitbreidbaar

Dit tost-ijzer van Princess is een goed tosti-apparaat met een groot bakoppervlak en zelfs met uitneembare platen. Dit apparaat maakt het bereiden van tosti's en andere sandwiches gemakkelijk en snel. Precies wat we willen als we ons broodje kaas eronder stoppen.

Het grote bakoppervlak van het tosti-apparaat geeft genoeg ruimte voor het maken van vier tosti's tegelijkertijd. Handig als je vrienden uitnodigt, of als je zelf meerdere broodjes tegelijk wilt eten. Ik ben zelf heel erg fan van de vorm : als ik denk aan een old-time tosti, dan denk ik aan driehoekjes met krokante korst. Ook bij dit ijzer kun je er eigenlijk geen grote broodjes in doen. Ik snap het als je dat vervelend vindt. Voor mij is het vooral nostalgisch: ik heb nog nooit een hele boterham in een tosto-ijzer gekregen. 

Ik heb zelf veel plezier gehad van het ijzer, maar het grootste genot komt eigenlijk ná de snackmaaltijd: het schoonmaken. Ik was altijd gewend om met veel moeite de aangekoekte kaas en de gebakken brood van het ijzer te schrapen. Dat hoeft niet bij dit apparaat: je kan de platen gemakkelijk verwijderen en in de vaatwasser plaatsen. 

Domo DO9064C Bekijk prijzen
Vermogen: 1800 Watt
Uitneembare platen: Nee
Anti-aanbaklaag: Ja
Multifunctioneel: Nee
Hierom zijn we fan:
Vier tosti’s tegelijkertijd - Geschikt voor grotere boterhammen - Snel opgewarmd - Oprolbaar snoer
Let hierop:
Neemt vrij veel ruimte in beslag - Geen verwijderbare of verwisselbare bakplaten

Tosti’s voor het hele gezin. In de Domo DO9064C bak je maar liefst vier tosti’s tegelijkertijd! En ook fijn: het XXL oppervlak is ruim genoeg voor Nederlandse boterhammen. Je hoeft dus niet meer de korstjes van je boterhammen te snijden, zoals dat bij de Tefal Snack Collection SW854D of Krups FDK452 het geval is.

XXL formaat

Ideaal vonden wij het, de mogelijkheid om maar liefst vier tosti’s tegelijkertijd te bakken. We hoefden dus niet meer omstebeurt te eten, maar konden tegelijkertijd van een warme tosti genieten. Wil je maar één of twee tosti’s bakken, dan kan dat natuurlijk ook.

Het grote formaat heeft een nadeel. Het apparaat neemt namelijk veel ruimte in beslag. Wat we wel handig vonden is dat het snoer op te rollen is aan de achterkant van de grill, waardoor die niet los hangt. Het apparaat heeft twee indicatielampjes:

 • één voor stroom
 • één die aangeeft wanneer het apparaat klaar is voor gebruik

Heerlijke tosti

Het opwarmen van het apparaat gaat erg snel. En, dankzij de hoge temperatuur, zijn ook de tosti’s in een mum van tijd klaar. Door de schelpvormige bakplaat is het apparaat niet geschikt voor panini’s of andere gerechten, zoals de Tristar GR-2852 Contactgrill dat wel is. Dit tosti ijzer doet precies waar hij voor bedoeld is: het bakken van overheerlijke tosti’s. En dat doet hij in onze ogen erg goed.

In dit apparaat bak je in een mum van tijd overheerlijke tosti’s voor het hele gezin.

Krups FDK452 Bekijk prijzen
Vermogen: 850 Watt
Uitneembare platen: Nee
Anti-aanbaklaag: Ja
Multifunctioneel: Nee
Hierom zijn we fan:
Zonder teflon - Met vergrendelingsclip - Strak design - Snoeropbergruimte
Let hierop:
Passen geen grote boterhammen in - Geen verwijderbare bakplaten

Het eerste dat ons opviel bij de Krups FDK452 is het strakke en moderne design. Het is een echte blikvanger in de keuken. Het tosti ijzer is voorzien van ruime, schelpvormige tostiplaten. Je kunt er twee tosti’s tegelijkertijd in bakken. Wat we ook erg fijn vonden is de handgreep met vergrendelingsclip. Zeker met kinderen in huis geeft mij dat wel een veilig gevoel.

Beste tosti ijzer zonder teflon

Het is een van de weinige tosti ijzers zonder teflon. Dit betekent niet dat je tosti’s sneller aan de grillplaat blijven plakken. Integendeel zelfs, onze tosti’s waren moeiteloos uit het apparaat te halen. Als je specifiek op zoek bent naar een tosti ijzer zonder etheenpolymeer (Teflon), dan kunnen wij je deze Krups zeker aanraden. Het gebruik van teflon brengt risico’s met zich mee, zowel in koekenpannen als in tosti ijzers. Met dit tosti ijzer heb je geen last van:

 • gezondheidsgevaar bij oververhitting
 • gevaarlijke dampen
 • sporen van teflon in je tosti’s

Waar de Domo DO9064C ruimte biedt aan grotere boterhammen, is het oppervlak van de Krups FDK452 vrij klein. Grote boterhammen passen er dus net niet in. In onze ogen is dat toch wel een nadeel. Hoewel korstjes minder lekker zijn, wil je ze toch graag mee kunnen bakken. Ook heeft dit tosti ijzer weer geen verwijderbare bakplaten waardoor de schoonmaak achteraf wat lastiger gaat.

Gemakkelijk op te bergen

Net als bij Princess 112415 Contactgrill kun je ook dit apparaat verticaal opbergen. Daarnaast is het tosti ijzer voorzien van snoeropbergruimte, waardoor je het snoer na gebruik gemakkelijk onder het apparaat kunt oprollen. De ingebouwde thermostaat is niet regelbaar, maar stelt automatisch de juiste temperatuur in. Het bakken van tosti’s ging bij ons razendsnel.

Een van de weinige tosti ijzers zonder teflon; bak tosti’s zonder zorgen.

Product Vermogen Uitneembare platen Anti-aanbaklaag Multifunctioneel
Tefal Snack Collection SW854D Tefal Snack Collection SW854D
Beste koop
700 Watt Bekijk prijzen
Princess 127006 Sandwich Maker Supreme XXL Princess 127006 Sandwich Maker Supreme XXL
Best geteste
1600 Watt
-
Bekijk prijzen
Tristar GR-2852 Contactgrill Tristar GR-2852 Contactgrill
Beste tosti grill apparaat
1500 Watt Bekijk prijzen
Domo DO9064C Domo DO9064C
Beste XXL tosti ijzer
1800 Watt Bekijk prijzen
Krups FDK452 Krups FDK452
Beste tosti ijzer zonder teflon
850 Watt Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 24 maart 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.