De Inventum GF 500HL VS de Jap Aspire

Laatste update: 21 juni 2023

Bitterballen, vega-frikandellen, appeltaart of groenten: het is zo gek nog niet, of je kunt het in de airfryer gooien. Dit apparaat circuleert warme lucht, waardoor eigenlijk élk voedsel wel gaart in airfryer. Maar met zoveel modellen, soorten, groottes en merken: welke airfryer is nou eigenlijk de beste?

Vandaag dook ik in de wereld van airfryer-friet, airfryer-appelflappen en aifryer-snacks met maar 1 vraag: welke airfryer is de beste keuze? 

Welke airfryers worden er vergeleken?

Vandaag kijken we naar de de Jap Aspire en naar de Inventum GF 500HL: mijn twee persoonlijke favorieten. De Inventum is 130,- euro en de Jap Aspire slechts 100,- euro. Daarmee zitten ze allebei aan de ‘goedkopere’ kant van de airfryers: een goede reden om te testen hoe goed ze zijn!

Ik schreef al eens eerder over de Jap Aspire, waar ik een groot fan van was. Of die beter is dan de Inventum, waar ik ook eerder over schreef, besloot ik vandaag te testen. Mocht je op zoek zijn naar een andere airfryer, bekijk dan onze top 5 airfryers

Hoe worden de airfryers vergeleken?

De Jap Aspire en de Inventum GF 500HL worden vergeleken op basis van 4 elementen:

Design

Is het aanrecht-proof of verstop je ‘m liever in de kelder?

Gebruiksvriendelijkheid

Werken de knoppen?

Resultaat

Zijn mijn frietjes krokant?

Prijs/kwaliteit

Kan ik beter een frituurpan kopen?

Design

Zoek je een mooi, chique accessoires op je aanrecht? Dan moet je op voorhand al niet bij de airfryer zijn. De airfryer is vooral praktisch: een hendel om ‘m naar voren te trekken, knopjes om ‘m te bedienen en een stekker voor in het stopcontact. 

Als we de Jap Aspire en de Inventum GF 500HL naast elkaar zetten, zien we allereerst één groot verschil: de Inventum is stukken groter. Daarmee is de Jap lekker compact, terwijl in allebei evenveel inhoud zit.

Ook heeft de Jap Aspire een mooiere afwerking: het product voelt luxer aan, is mooi mat-zwart en, door zijn vorm, ook handig op te bergen. De Inventum ziet er ook goed uit, maar in mijn geval is de voorkant van zilver. Daardoor zie je snel vlekken op het materiaal; niet echt heel aantrekkelijk. De Inventum heeft ook andere kleuren en modellen, maar ik weet niet hoe vlekken daarop eindigen. 

Eindstand: de Jap is een overduidelijke winnaar als je een strak design wilt. Wil je graag je bitterbalvingertjes als herdenking op je aifryer terug zien? Dan past de Inventum GF 500HL beter bij jou!

Gebruiksvriendelijkheid

Een airfryer heb je met 1 doel: eten klaarmaken. En weetje, net zoals met een pan: je hebt liever een pan fijn die is om te gebruiken dan een pan zonder handvaten. Alleen maar onhandig. 

Hoe gebruiksvriendelijk kan een airfryer zijn? Allereerst is het belangrijk dat de knopjes doen wat ze moeten doen, dat de bak (waar het eten in wordt ‘gefryed’) functioneel is en dat je ‘m zonder handleiding kan gebruiken. 

Als we dan kijken naar de Jap Aspire, voldoet-ie wel aan de criteria. De knopjes spreken echt voor zich, de bak is groot en je hebt geen handleiding nodig om te weten hoe het werkt.

De Intentum is daarentegen iets minder gebruiksvriendelijk. Zo is het kiezen van een  programma vrij onduidelijk. Je hebt op deze airfryer slechts 5 knoppen, terwijl de Jap ruim 14 knoppen heeft. Daardoor moet je bij de Inventum vaak onnodig doorklikken (helemaal als je per ongeluk een fout hebt gemaakt). Iets waar er bij de Jap beter over na is gedacht.

Beiden airfryers roken prima tijdens het ‘fryen’. Er kwamen geen gekke luchtjes vanaf, waardoor de afzuigkap gewoon uit kon blijven. 

Tja: de Jap Aspire wint het, ook hier, van de Inventum GF 500HL. Hij is gewoonweg écht makkelijker in gebruik. 

Resultaat

We zijn fan geworden van de airfryer, omdat we blijkbaar ook gewoon een kroket kunnen eten zónder de extra calorieën. Om dat te testen, deed ik een friet-, snack- én appelflaptest in beide airfryers. 

Allereerst: de Franse Frietjes. Ik deed ze dus netjes in de bal, volgde de gebruiksaanwijzing en wachtte vol spanning welke het meest knapperig eruit kwam.

Je ziet wel: de Inventum GF 500HL geeft toch wel de meeste bruine frietjes. Je zou dan zeggen: dan zijn die ook krokanter, maar dat is in dit geval niet waar. Ik heb voorzichtig gekauwd en daarbij goed gekeken welke beter is. 

De frietjes van de Inventum waren uiteindelijk lekkerder, maar het verschil was zo klein? Als je alle frietjes in dezelfde bak zou gooien, zou je niet proeven dat er verschil tussen zat. Je hoeft er dus niet speciaal de Inventum of de Jap voor te kopen. Op naar de snacktest!

Bij de snacktest deed ik hetzelfde: ik volgde netjes de gebruiksaanwijzing en deed na een aantal minuten de snacks in de kommen. En je ziet het eigenlijk al op de foto: ook hier is het verschil niet zo groot. Allebei de snacks zijn krokant en goed gegaard. 

Maarja: welke snack is krokanter?

Hier was de Jap Aspire toch echt beter: de snackjes waren gewoonweg knapperiger vergeleken de snackjes van de Inventum. Maar: ook hier was het verschil niet extreem. Je moet niet denken dat de Inventum ongare frikandellen produceert. De Jap Aspire geeft krokante snacks, maar ook de kipcorns van de Inventum waren heerlijk.

De Jap Aspire heeft ook hier weer een dikke pluspunt. Maar, hoe doet deze airfryer het met bladerdeeg?

Last, but not least: de appelflappen.

Ja: in deze lelijke, misvormde dingen zit appel en ja, ik heb ze er ook iets te lang in laten zitten. Ik maak wel vaker appelflappen in de airfryer, maar om te kijken welke het beste werkt, vergeleek ik ze in beide airfryers.

En je ziet eigenlijk ook al dat het verschil niet zo groot is. Ze zijn allemaal bruin en ze zijn allemaal gaar. Meer heb je niet nodig, toch?

De Inventum GF 500HL scoorde hier weer beter, maar het verschil was ook hier weer klein. Eigenlijk net zoals bij alle tests.

Je kan dus wel stellen dat het, qua eindresultaat, niet uitmaakt welke airfryer je kiest. Ze werken allebei zoals ze moeten werken en je snacks worden heerlijk krokant!

Prijs/kwaliteit

Last but not least: de prijs/kwaliteitverhouding. Want ja: het kan nog zo goed werken, maar als het ene product aanzienlijk duurder is dan het andere product, is het niet echt interessant. Nu is het verschil tussen deze airfryers slechts 30,-, maarja: van die 30 euro kun je toch ook mooi zakken friet halen. 

Als we nu kijken is de Jap Aspire goedkoper dan de Inventum GF 500HL. En het zal je niet verbazen dat Jap Aspire ook hier weer in excelleert. De airfryer is iets minder dan 100,- en daarmee voor ‘airfryerbegrippen’ goedkoop. Maar de kwaliteit is gewoonweg super, helemaal wat je er voor betaalt. 

Welke airfryer kun je het beste kopen?

Natuurlijk de Jap Aspire: je krijgt het beste eten, het mooiste design, een gebruiksvriendelijk apparaat en een geweldige prijs. En als je denk dat dat het is, geeft de Jap Aspire er ook nog eens een gratis kookboek bij.

De Inventum GF 500HL is trouwens ook een goede koop. Het product werkt zoals het moet werken, is ook vrij goedkoop, redelijk gebruiksvriendelijk en heeft ook een prima design. Bij deze airfryer lever je alleen wat in op bepaalde onderdelen. Bespaar die 30 euro en kies voor de Jap Aspire!

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Eva Hoogland
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer