Beste Broodrooster 2023: Topkeuzes Voor Goudbruin Toast.

Laatste update: 10 augustus 2023

Of je het nou standaard bij het ontbijt eet of je ‘m gebruikt om je oude boterhammen wat op te poffen: in veel huishoudens is een broodrooster niet weg te denken. De krokante laag zorgt voor een goede crunch die met veel gerechten heerlijk is. Maar: welk broodrooster geeft nou die beste, krokante boterhammen?

Om dat te onderzoeken hebben we verschillende broodroosters getest. We keken hoe de broodrooster erop reageert als we vaak achter elkaar een boterham erin deden, of je ze makkelijk kon schoonmaken en hoeveel boterhammen er in pasten. Verder spraken we ook met koks Kim en Geraldine en vroegen we aan hun wat nou de beste broodrooster is en hoe je die kunt gebruikten. Daar kwam 1 duidelijke winnaar uit: de Kitchenbrothers Broodrooster Retro. Benieuwd welke modellen nog meer goed zijn? Lees snel verder!

Broodrooster top 5

Product Aantal boterhammen tegelijk Ontdooifunctie Aantal watt tijdens toasten Aantal standen
2 Ja 831 6 Bekijk prijzen
SMEG TSF01BLEU Beste geteste
2 Ja 980 6 Bekijk prijzen
Brabantia BBEK1031N Beste grote & voor 4 snede
4 Ja 1693 7 Bekijk prijzen
1 Nee 1036 7 Bekijk prijzen
2 Ja 1521 6 Bekijk prijzen
Swipe swipe

Handig om te weten

check
Hier kun je zelf op letten

Een broodrooster heb je in veel verschillende prijscategorieën. Kijk daarom hoe vaak je het apparaat nodig hebt en of je ‘m op het aanrecht laat staan: een mooi model kost zo maar wat meer.

check
Ons onderzoek

60 boterhammen gingen in het broodrooster. We keken hoe de kleur was, of de broodrooster consistent bleef en hoe gebruiksvriendelijk het design was.

check
Onze conclusie

Na het testen van meerdere broodroosters, weten we: goedkoop hoeft geen duurkoop te zijn. Daarmee is de broodrooster van Kitchenbrothers de beste koop, wegens de goede prijs/kwaliteitverhouding.

check
Expert Interview

We spraken voor dit onderzoek met koks Geraldine en Kim. De man van Geraldine is vooral fan van de broodrooster wegens de ontdooifunctie: ‘hij gebruikt die functie elke dag’. 

Zo hebben wij de broodroosters getest:

Met behulp van een timer hebben we alle boterhammen dezelfde tijd in elk broodrooster geplaatst en gekeken welke de mooiste kleur kreeg. Ook testen we hoe gebruiksvriendelijk het model was en of je kon ontdooien. Lees hier wat we nog meer hebben gedaan.

1. Kitchenbrothers Retro

Beste koop

Voordelen:
 • Mooie broodrooster met fijne resultaten
 • Hele goede prijs/kwaliteitverhouding
Nadelen:
 • 2 boterhammen passen wel, maar het is een klein beetje duwen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 44,99

Een chique design, een net prijskaartje en fijne resultaten: Kitchenbrothers heeft met dit model de beste broodrooster op de markt gebracht. Het is ideaal model om mee te pronken op het aanrecht, of als je brood wilt roosteren. Het brood zit soms niet helemaal lekker in het broodrooster boterhammen, maar dat mag de pret niet drukken. 

Retro broodrooster met leuk design

Om de broodroosters te testen, hebben we ze ondervonden aan meerdere testen. Zo keken we hoe lang de boterham erin moet zitten, keken we of het uitmaakt of je meerdere boterhammen gelijk toast of er juist een aantal minuten tussen houdt én testen we de ontdooifunctie. 

En die doorliep Kitchenbrothers hartstikke goed. Zo had deze retro broodrooster, samen met de SMEG, de beste getoast brood tijdens onze consistentie-test. Dat houdt in dat het niet uitmaakt of het sneetje brood brood je een pauze houdt tussen het toasten van de boterham: het ijzer koelt goed af en warmt ook goed weer op. 

Na een aantal minuten in het broodrooster, wordt deze Kitchenbrother ook mooi bruin. Aangezien de boterhammen er niet helemaal mooi in passen, zie je dat ook terug aan hoe de boterham verkleurt. Zo is de boterham na 3 minuten deels zwart, maar ook nog een beetje bleek. 

Het design van deze Kitchenbrothers is ook heel erg mooi. Ons broodrooster beschikt over de licht-beige kleur, die strak en chic genoeg is om op het aanrecht te laten staan. Verder heeft het rooster ook een lampje dat aangaat op het moment dat je de broodrooster aanzet. 

Verschillende standen voor sneetjes brood roosteren

Sommigre broodroosters beschikken over nog extra functies. Deze Kitchenbrothers kan bijvoorbeeld ook ontdooien met de ‘defrost’ en ‘reheat’ stand. Daardoor kun je ook bevroren brood probleemloos roosteren. Er staat duidelijk bij welk knopje waar voor is, waardoor dit model ook erg gebruiksvriendelijk is. Als je je sneetje brood anders wilt klaarmaken, dan kan dat ook prima met de 6 andere standen die het broodrooster meelevert. Ook heeft dit apparaat een uitneembare kruimellade.

Het enige nadeel aan deze Kitchenbrothers is dus het formaat: iets te klein voor een gemiddelde boterham uit de supermarkt. Hij past er wel gewoon in, maar soms moet je iets doorduwen. Geen dealbreaker, helemaal niet vanwege de lage en nette prijs die het bedrijf er voor vraagt.

duim omhoog
Ideaal voor:
Iedereen die voor een lage prijs een fantastische en mooi broodrooster wilt
duim omlaag
Niet helemaal voor:
Iedereen die meer dan 2 boterhammen tegelijk wil klaarmaken
Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

2. SMEG TSF01BLEU

Beste geteste

Voordelen:
 • Geeft het beste, getoaste brood
 • Mooi en chique design
Nadelen:
 • Je schrikt als je gaat betalen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 134,00

Om de populaire, glanzende lak een ereplekje te geven in je keuken of om op zondagochtend met een kop koffie een geroosterd broodje uit te krijgen. Wil jij een SMEG broodrooster kopen? Dan zit je bij deze SMEG TSF01BLEU helemaal goed. Dit chique en retro broodrooster doet precies wat je wilt: toasten. En hoe!  

Mooie broodrooster met goed geroosterd brood

Ook in die tests deed de SMEG het super. Zo duurt het ongeveer 1.5 minuut voordat de boterham een mooie bruine kleur heeft aan beide kanten. Ook zijn die resultaten vrij consistent: mocht je er een pauze tussen houden van een paar minuten, dan doet dat niks met de kleur van je boterham.

Verder is het design van deze broodrooster een echte eye-catcher. Met een mooie, glimmende afwerking is dit model prachtig en kun je het prima op het aanrecht laten staan. Dat vond ik persoonlijk echt een pluspunt. Ook zie je een mooi lampje op het broodrooster staan, dat aangeeft dat de boterham aan het toasten is. Dit broodrooster heeft brede sleuven, waardoor je met gemak twee boterhammen tegelijkertijd in het ijzer stopt.

De broodrooster komt met een ontdooifunctie en: die werkt. Na 2 minuten haalden wij de boterham eruit, die inmiddels een mooie, lichte kleur bruin kreeg. Het is niet alleen een geschikte broodrooster om naar te kijken, maar ook nog eens een goed broodrooster met fijne details.

Uitneembare kruimellade

Verder heeft de SMEG ook nog andere mooie extra’s. Zo komt het broodrooster ook nog met een speciale ‘bagel defrost’, ‘bagel reheat’ en een normale ‘reheat’. We hebben niet getest met bagels, maar de defrost werkt wel. En kun je de kruimels makkelijk uit het broodrooster halen door de uitschuifbare kruimellade.

Daarnaast heb je maar liefst 6 standen waar je de SMEG op kunt zetten. Wij kozen de gehele test voor stand 3, maar je kunt eventueel sneller zijn door de stand wat hoger te zetten. Op het moment dat de boterham klaar is, schiet hij naar boven. Net als de rest van de boterhammen en broodroosters in deze test. 

Is er dan niks op te merken aan deze prachtige SMEG? Jawel: de prijs. Want voor dit prachtige exemplaar van het bekende Amerikaanse merk leg je toch wel wat neer. De resultaten zijn erg goed, maar het prijskaartje ligt boven de 120,-. Heb je het budget? Dan haal je met deze SMEG een prachtige broodrooster in huis. 

duim omhoog
Ideaal voor:
Iedereen met een budget die een goede en mooie broodrooster wilt
duim omlaag
Niet helemaal voor:
Iedereen die een goedkope broodrooster wilt
Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-

3. Brabantia BBEK1031N

Beste grote & voor 4 snede

Voordelen:
 • Kunnen 4 boterhammen tegelijk in
 • Prima apparaat
Nadelen:
 • Snoer is wat aan de korte kant
 • Beide kanten worden niet dezelfde kleur
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 56,99

Het broodrooster van Brabantia was de enige tijdens deze test die zelfs 4 boterhammen tegelijk kon klaarmaken. De meeste broodroosters hebben slechts plek voor twee sneetjes brood, maar bij deze Brabantia kun je flink aantal boterhammen tegelijk in het rooster stoppen. Met een strak design neemt het model toch veel ruimte in beslag. 

Broodrooster voor een gezin

De sneetjes brood passen goed in de Brabantia: zelfs 4 tegelijk. Dat is handig wanneer je een groter gezin hebt of in 1x meerdere boterhammen klaar wilt hebben. Als je twee sneetjes brood tegelijkertijd klaarmaakt, gebruikt het rooster 860 watt. Wil je beide kanten gebruiken? Dan verdubbelt het rooster naar 1693 watt. 

Bij de broodtest doet dit ijzer het ook goed. Zo krijgt de sneetjes brood bij allebei de testen een mooie kleur en een fijne crunch. De boterhammen worden alleen niet aan allebei de kanten even egaal en gelijk bruin. Daardoor heb je soms aan 1x kant een bruine boterham, terwijl de andere kant nog wit en bleek is. Het geroosterde brood is dan al wel krokant, maar mist de mooie toast-kleur. 

Het rooster is wel erg consistent. Zo blijf je dezelfde resultaten behouden nadat je het broodrooster gelijk weer gebruikt, of juist even laat staan. Dat is een groot voordeel: daardoor heb je niet ineens een donkere of juist een lichte boterham, maar daar komt een heerlijke toast er telkens hetzelfde uit dit goede broodrooster.

Het design van de Brabantia is prima: een glanzende, ijzeren broodrooster. Maar: het nadeel met rvs broodroosters, is dat je snel viezigheden ziet. Vette vingers bijvoorbeeld. Omdat hij meerdere boterhammen tegelijk kan doen, is dit model wel wat groter en neemt het meer ruimte in beslag op je aanrecht. We zagen aan de buitenkant ook wat krasjes, maar daarmee kunnen we ook gewoon pech hebben. 

Verder wordt de Brabantia geleverd met een vrij kort snoer. Opzich geen probleem als je het rooster in de keuken bij een stopcontact gebruikt, maar wil je ‘m op een andere plek neerzetten? Dan moet je dit model wel verplaatsen. En ook dit model het een handige uitschuifbare kruimellade.

Handig broodrooster met ontdooifunctie

De Brabantia heeft, net als de Kitchenbrothers en de SMEG, een ontdooifunctie. Het is een duidelijk knopje naast de draaiknop van de standen die licht geeft wanneer de boterham wordt ontdooid. Dat gaat prima overigens, al blijft de boterham wel een beetje bleekjes. Met maar liefst 7 standen kun je de ontdooide boterham eventueel nog even verkleuren. 

Het enige nadeel aan deze Brabantia? Deze broodroosters zullen eenzijdig roosteren. Dat houdt in dat 1 kant van het sneetje brood nog licht is, terwijl de andere kant donker geroosterd is. Dat zou je eventueel kunnen oplossen door de boterham om te kunnen draaien, maar praktisch is anders. Geen dealbreaker, maar wel belangrijk om op te letten. 

duim omhoog
Ideaal voor:
Grotere gezinnen of grote eters die meer boterhammen tegelijk wil klaarmaken
duim omlaag
Niet helemaal voor:
Iedereen die graag aan 2 kanten een getoaste boterham wilt
Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

4. BLACK+DECKER BXTO1001E

Beste goedkope

Voordelen:
 • Hele goede en lage prijs
 • Je kunt het snoer makkelijk opbergen aan de onderkant
Nadelen:
 • De knop klikt gek in het systeem
 • Er past maar 1 boterham in
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 32,09

Dit broodrooster van BLACK + DECKER heeft een minimalistisch design. Met slechts de extra brede sleuf is dit een compacte broodrooster en neemt dit model weinig plek op je aanrecht in beslag. Daardoor kun je dit broodrooster ook netjes opbergen. Dat is handig, maar aan de andere kant heb je maar plek voor 1 snee brood. 

1-persoons broodrooster met beste resultaten

De ene gleuf van de BLACK + DECKER is lekker lang: daardoor past het sneetje brood er in de lengte wel helemaal in. Je maakt ook een panini of lange sneetjes brood klaar in dit rooster. Maar: in de hoogte niet. De korst gluurt een beetje over het apparaat wanneer de boterham aan het toasten is. Dat is onhandig, want dan heb je dus een getoaste boterham met een iets blekere bovenkant. Als je ‘m halverwege omdraait los je dat probleem ook weer op, maar het is niet heel praktisch. 

Binnen 2 minuten had dit model de allerbeste resultaten: beide kanten hadden een mooie kleur en waren goed krokant. Deze BLACK + DECKER bleef goed consistent: zo produceerde dit model dezelfde geroosterde boterham. Ook als daar een paar seconden of minuten tussen zitten. Pluspunt voor de BLACK + DECKER!

Het design van dit model is mooi, maar ook niet zo bijzonder als die van de SMEG. Zo is hij langwerpig, dun en minimalistisch. Dat is een pluspunt als je ‘m wilt opbergen en als je niet wilt dat er te veel aandacht naartoe wordt getrokken. Wil je een eye-catcher op je aanrecht hebben staan? Dan is het model van Kitchenbrothers eventueel ook interessant. 

Het snoer kun je bij deze BLACK + DECKER ook makkelijk aan de onderkant opbergen, wat ik persoonlijk heel fijn vind. Soms blijft de knop van dit broodrooster wel hangen, dat is nogal onhandig. Je ziet een duidelijk lampje wanneer dit rooster aanstaat en je hebt maar liefst 7 standen om je brood op te warmen. Het model mist wel een ontdooifunctie: het broodrooster roostert namelijk alleen op standen.

Wil je een goedkope, 1-persoons broodrooster met goede resultaten? Dan zit je echt helemaal goed met dit model van BLACK + DECKER. Wil je liever meerdere geroosterde boterhammen tegelijk klaarmaken? Dan zou ik eerder het model van Kitchenbrothers of Brabantia aanraden. 

duim omhoog
Ideaal voor:
Studenten, kleine gezinnen of mensen die een laag budget hebben
duim omlaag
Niet helemaal voor:
Iedereen die graag meer dan 1 boterham wil klaarmaken
Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

5. Russell Hobbs 23330-56 Colours Plus+

Beste snelle toaster

Voordelen:
 • Lage prijs
 • Boterham past er helemaal in
Nadelen:
 • Ontdooifunctie werkt niet zo goed
 • Boterham wordt snel zwart
 • Verbruikt veel stroom
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 50,95

Last but not least: de Russell Hobbs 23330-56 Colours Plus+. Dit model werkt sneller dan de naam lang is. Het bedrijf promoot met een broodrooster die wel ‘50% sneller is’. Dat kunnen wij wel beamen: de Russell gaat als een trein. 

Een broodrooster die heel hard toast

Het voordeel van de Russell, zagen wij ook gelijk als een nadeel. Zo gaat het brood inderdaad, zoals het bedrijf promoot, 50% sneller dan bij andere boterhammen. Doordat wij alle boterhammen op dezelfde tijd hebben getest, kwam de Russell er daarom bij ons altijd zwart uit. 

Als we kijken naar onze tijd-test, komt de Rusell er al na een minuut deels verkleurd en krokant uit. Na 2 minuten was die boterham zwart. Mocht je ‘m op 1,15 minuut zetten, dan kan het geroosterde brood inderdaad een mooie kleur hebben. Maar 50% sneller dan andere broodroosters? Dat klopt niet helemaal, want de BLACK + DECKER deed er slechts 1 minuut en 37 seconden over. Slechts 15 seconden langzamer dan de Rusell Hobbs. 

Bij de consistentie-test deed de Russell het ook matig. Zo kwamen geroosterde boterhammen er soms donkerder uit nadat er weinig tijd tussen de tests zat. Ook waren beide kanten niet dezelfde kleur. Zo is de voorkant echt al zwart, terwijl de achterkant een lichtbruine kleur heeft. De geroosterde boterham is dan al wel krokant, maar persoonlijk vond ik het niet zo mooi. Maar: er passen wel twee sneetjes brood tegelijkertijd in het rooster!

Beste broodrooster met veel standen

Hoe zit het met het design van de Russell? Nou, prima. Zo heeft het broodrooster een prima rode afwerking en kun je zelfs nog dingen warmhouden met het rekje boven het broodrooster. Dat is eventueel interessant als je bagels wilt verwarmen. Ook past de snee brood prima in het apparaat. Hij is ook niet al te groot, daardoor kun je dit broodrooster netjes opbergen.

De Russell komt met 6 standen, inclusief een ontdooifunctie. Het is wel onduidelijk wanneer die functie aanstaat, aangezien je geen extra lichtje ziet. Bij ons kwam de boterham er na 1.37 minuten weer uit. In een zwart jasje. Je ziet wel een apart lampje als de sneetjes brood aan het toasten zijn. Mocht je brood vers uit je broodbakmachine komen? Dan geef je ‘m met dit rooster een heerlijke krokante laag.

De Russell Hobbs is onze Max Verstappen onder de broodroosters: onvoorspelbaar en heel erg snel. Voor de prijs heb je een prima model in handen en wil je graag die extra seconden besparen in de ochtend? Dan is het ook geen gekke aankoop.

duim omhoog
Ideaal voor:
Iedereen die houdt van getoaste broodjes die snel klaar zijn
duim omlaag
Niet helemaal voor:
Iedereen met een laag budget of die liever een chiquer model op het aanrechtblad wil hebben staan
Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-

De Net-Niet

De net-niet is een selectie van producten die de lijst net-niet hebben gehaald. Zo kunnen we vertellen welke producten een succes zijn, maar welke je misschien beter in de (online) winkel kan laten staan.

Tristar BR-1025

Aantal boterhammen tegelijk: 2
Ontdooifunctie: Nee
Aantal watt tijdens toasten: 803
Aantal standen: 6

Boterhammen die niet zo goed in het broodrooster passen, geen functie om het brood te ontdooien en geen lampje dat aangeeft of de boterhammen worden getoast. Ondanks dat we een paar prima boterhammen uit de Tristar zagen komen, waren we niet zo’n groot fan van deze broodrooster.

Zo had je soms een boterham die deels zwart en deels bleek bleef en moest je de boterham in het ijzer proppen. Dit broodrooster is erg goedkoop, maar leg een tientje meer neer en koop de Kitchenbrothers: daar zul je meer plezier van hebben.

Hulp met je keuze

Ik wil een broodrooster die mooi op het aanrechtblad staat?

Je hebt flink budget en je vindt een mooie broodrooster die de esthetiek van je keuken verbeteren. Dan kunnen we de SMEG TSF01BLEU zeker aanraden. Zit je iets krapper bij kas? Dan krijg je bij de Kitchenbrothers Broodrooster Retro ook een mooi model.

Ik wil een broodrooster waar ik meerdere boterhammen tegelijk in kan klaarmaken

De Brabantia BBEK1031N maakt maar liefst 4 boterhammen tegelijk klaar. Dat is heel handig wanneer je een grote eter bent, een gezin hebt dat graag getoaste boterhammen wilt óf omdat je graag veel tegelijk klaarmaakt.

Ik wil graag een broodrooster die mijn boterhammen snel toast

Zo snel mogelijk een krokante boterham op je bord. Met die wens kun je het beste kiezen voor de Russell Hobbs 23330-56 Colours Plus+. Dit rooster heeft veel vermogen, waardoor de boterham snel verkleurt. Maar pas op: hij komt er ook net zo snel in een zwart jasje uit.

Zo hebben wij de broodroosters getest en gereviewed

Om te kijken welk broodrooster het beste, hebben we van tevoren een flinke testcase gemaakt. Vervolgens hebben we alle broodroosters door dezelfde testcase heen gewalst om te kijken welk model de beste resultaten geeft.

De tijd-test

Om te kijken hoe de boterham reageert op verschillende tijden, hebben we de boterhammen in verschillende tijden in het broodrooster gelaten. Zo begonnen we met 30 seconden, daarna 1 minuut om te eindigen met 2 minuten. De resultaten hebben we onderling vergeleken.

We kozen uiteindelijk op een boterham die in die tijd een mooie kleur gaf en niet te snel doorverkleurde. Ook keken we of beide kanten een mooie kleur kregen. De boterham die een mooie bruine kleur aan beide kanten had, is in deze test de winnaar.

Broodrooster Tijd-test
BLACK + DECKER 30 sec: warm
1 min: beetje krokant
2 min: ging na 1:37
SMEG 30 sec: warm
1 min: beetje krokant
2 min: wel zwart
Russell Hobbs 30 sec: warm
1 min: verkleurt en krokant
2 min: na 1:20 eruit schoot hij er zelf uit, zwart
Tristar 30 sec: warm
1 min: beetje krokant + aangebrand
2 min: krokant (prima)
Brabantia 30 sec: warm
1 min: beetje krokant
2 min: beetje bleek, wel krokant. De ene kant is wel mooi, andere kant blijft echt wit
Kitchenbrothers 30 sec: warm
1 min: beetje crunch
2 min: krokant en goede kleur
De tijd-test. Van links naar rechts: SMEG, Russell Hobbs, Tristar en Brabantia.

De tijd-test. Van links naar rechts: SMEG, Russell Hobbs, Tristar en Brabantia.

Consistentie-test

Bij deze test keken we of de broodroosters wel consistent waren. Zo deden we alle boterhammen 1,5 minuut in de broodrooster, maar hadden we pauzes tussen de keren dat we de boterham in het rooster deden. Zo wachtten we de eerste keer slechts 5 seconden, daarna 30 seconden en vervolgens 2 minuten. Hierbij keken we of de boterham telkens hetzelfde uit de broodrooster kwam en niet bruiner of bleker was bij een lange pauze.

Uiteindelijk kozen we voor een broodrooster die telkens dezelfde boterham ‘gaf’. Dat houdt in dat de boterham dezelfde kleur heeft als bij alle 3 de pauzes. Hoe consistent de kleur, hoe beter de broodrooster het deed.

Broodrooster Consistentie-test
BLACK + DECKER 0:
1 (5sec): consistent
2 (30 sec): consistent
3 (2 min): iets meer kleur dan 0
SMEG 0:
1 (5sec): consistent
2 (30 sec): consistent
3 (2 min): iets meer kleur dan 0
Russell Hobbs 0: na 1:20 klaar
1 (5sec): na 1min klaar
2 (30 sec): minder consistent dan de twee ervoor
3 (2 min): na 50 seconden klaar. Niet consistent.
Tristar 0:
1 (5sec): gelijk aan 2
2 (30 sec): gelijk aan 1
3 (2 min): iets meer dan 0
Brabantia 0:
1 (5sec): iets meer kleur
2 (30 sec): iets meer kleur
3 (2 min): Consistent
Kitchenbrothers 0:
1 (5sec): iets meer kleur
2 (30 sec): iets meer kleur
3 (2 min): Consistent
De consistentietest. Van link naar recht: BLACK + DECKER, SMEG, Russell Hobbs, Tristar, Kitchenbrothers en Brabantia

De consistentietest. Van link naar recht: BLACK + DECKER, SMEG, Russell Hobbs, Tristar, Kitchenbrothers en Brabantia

Ontdooien van het brood

Stel: je hebt de boterham in de vriezer gelegd, maar vergeten er ‘s ochtends uit te halen? Dat is geen probleem met een ontdooifunctie die je veel vindt op broodroosters. Mits het werkt natuurlijk.

Als broodroosters deze optie hadden, keken we hoe de boterham hierop reageerde. De winnaar was een ontdooide boterham, met een kleine voorkeur als de boterham een mooi kleurtje had gekregen. Op het moment dat er een streepje staat (-), had het broodrooster geen ontdooifunctie.

Broodrooster Ontdooifunctie
BLACK + DECKER
SMEG 9/10
Russell Hobbs 5/10
Tristar
Brabantia 6/10
Kitchenbrothers 8/10
De boterhammen tijdens de ontdooitest. Van linksboven naar rechtsonder: Rusell Hobbs, Brabantia, SMEG en Kitchenbrothers.

De boterhammen tijdens de ontdooitest. Van linksboven naar rechtsonder: Rusell Hobbs, Brabantia, SMEG en Kitchenbrothers.

Het design

Goede resultaten zijn belangrijk, maar als je een onhandig design hebt of je apparaat is niet gebruiksvriendelijk, dan heb je er uiteindelijk alsnog weinig. Daarom kijken we bij elke test ook even naar het design. Niet alleen of het mooi op het aanrecht staat, maar ook of het apparaat fijn is om te gebruiken.

Bij deze test keken we of de broodrooster stevig op het aanrecht stond, er duidelijke lampjes te vinden waren en of het snoer lang genoeg was. De winnaar had een design, waar je goed mee kon werken en die gelijk duidelijk was. Uiteindelijk hadden alle modellen een duidelijk design en duidelijke indicatielampjes.

De knopjes van de Kitchenbrothers

De knopjes van de Kitchenbrothers

Schoonmaakvriendelijk

Het is altijd fijn als je een apparaat hebt wat makkelijk werkt, maar wat je ook makkelijk schoonmaakt. Daarom keken we hier naar de schoonmaakvriendelijkheid van de broodroosters en of je de kruimels makkelijk uit de broodrooster haalt.

Uiteindelijk hadden alle broodroosters een bakje, waar de kruimels in vielen en die je gemakkelijk uit het apparaat haalt. Alle modellen waarom ‘geslaagd’.

De bakken onder de Brabantia

De bakken onder de Brabantia

En hier keken we ook naar

Aantal standen

We keken per broodrooster hoeveel standen het rooster had. Dit namen we niet mee met onze bevindingen, maar kunnen wel interessant zijn als je graag een broodrooster hebt met meerdere standen. Daarom vind je het bij de features.

Broodrooster Aantal standen
BLACK + DECKER 7
SMEG 6
Russell Hobbs 6
Tristar 6
Brabantia 7
Kitchenbrothers 6

Extra knopjes

Sommige broodroosters hebben niet alleen verschillende standen, maar ook andere knopjes. Zo hebben we tijdens deze test bijvoorbeeld ook ‘defrost bagels’ voorbij zien komen.

Broodrooster Extra standen
BLACK + DECKER
SMEG Ontdooifunctie, opwarmfunctie en een opwarmfunctie voor de bagel
Russell Hobbs Ontdooifunctie
Tristar
Brabantia Ontdooifunctie, opwarmfunctie en een opwarmfunctie voor de bagel
Kitchenbrothers Ontdooifunctie en opwarmfunctie
De standen en de knopjes van de SMEG

De standen en de knopjes van de SMEG

Past de boterham erin?

Een broodrooster is leuk, maar dan moet de boterham er wel in passen. Je zou zeggen: dat is het minimum wat een broodrooster moet doen. Dat klopt, maar toch merkten we dat veel modellen (te) klein waren voor de standaard supermarktboterham.

Daarom keken we in deze test hoeveel boterhammen er in de broodrooster pasten. We hebben hier alleen minpunten gegeven op boterhammen die bijna, of helemaal niet, in het broodrooster passen.

Broodrooster Past de boterham?
BLACK + DECKER 6/10 – steekt aan de bovenkant uit
SMEG 9/10
Russell Hobbs 9/10
Tristar 6/10 – past net
Brabantia 8/10
Kitchenbrothers 7/10
2 boterhammen in de BLACK + DECKER, terwijl hij aanstaat. Aan de zijkant zie je de draaiknoppen.

2 boterhammen in de BLACK + DECKER, terwijl hij aanstaat. Aan de zijkant zie je de draaiknoppen.

Het aantal wattage tijdens het gebruik van de broodrooster

Mocht je graag een duurzame of goedkopere broodrooster in huis willen halen, dan is het niet gek om ook te kijken naar het aantal watt tijdens het roosteren. We hebben het niet meegenomen in ons eindoordeel, maar het kan wel interessant voor jou zijn.

Broodrooster Aantal wattage
BLACK + DECKER 1036 watt
SMEG 980 watt
Russell Hobbs 1521 watt
Tristar 803 watt
Brabantia Als er 1 aanstaat: 860 watt
Als er 2 aanstaan: 1693 watt
Kitchenbrothers 831 watt
Het meten van het aantal wattage bij de BLACK + DECKER

Het meten van het aantal wattage bij de BLACK + DECKER

Hier kun je zelf op letten bij het kopen van een broodrooster – Koopgids

Een boterham geplaatst in de Russell Hobbs

Een boterham geplaatst in de Russell Hobbs

Hoe vaak ga je het broodrooster gebruiken

Ben je een fanatieke broodeter en geniet je extra als ‘ie krokant is? Of doe je sporadisch een broodje in het broodrooster? Het is slim om over na te denken. Als je een fervent gebruiker bent, dan is het een goed idee om ook iets meer uit te geven. Dan heb je een goed model in huis staan, waar je meerdere broodjes tegelijk in kunt klaarmaken.

Gebruik je ‘m sporadisch? Dan kun je ook een kleiner en goedkoper model halen. Deze berg je makkelijk op en haal je ook net zo eenvoudig weer tevoorschijn als je zin hebt in een toast.

Hoeveel wil je er tegelijk in klaarmaken?

Of je alleen woont of je huis deelt met 4 anderen eters, kan misschien uitmaken in het formaat wat je bestelt. Zo hadden wij in deze test broodroosters waar 4 boterhammen tegelijk in kunnen, maar ook roosters waar er slechts 1 in past.

Met of zonder tosti-klemmen

Sommige broodroosters worden geleverd met tosti-klemmen. Dit zijn klemmen die je om je boterham heen doet, zodat hij flink wordt aangedrukt en goed wordt gegaard in het broodrooster. Mocht je liever een échte tosti hebben? Dan kun je ook kijken naar tosti-ijzers.

Opbergen of laten staan?

Sommige broodroosters zien er zo mooi uit, dat je ze heel goed op het aanrechtblad kan laten staan. Anderen zijn dan weer praktischer, waardoor je ze beter kunt opbergen. Hoe mooi een broodrooster is, zegt niets over de kwaliteit van je boterham. Kijk daarom hier naar je eigen wensen.

Je budget

Je hebt broodroosters voor 21,- euro, maar ook modellen die bijna de 150,- euro aantikken. Kijk daarom even naar je eigen budget. Gebruik je het vaak of wil je een mooie SMEG op je aanrecht hebben? Dan is het niet gek om er wat meer voor neer te leggen. Wil je er niet zo veel aan betalen? Dan is een model rond de 40,- euro ook vaak prima.

Meet the expert – Geraldine en Kim

Twee vrouwen bereiden eten in een keuken.

Tante en nicht: dat zijn Kim en Geraldine van elkaar. In de familie zat decennialang een kruidenbedrijf, dus beide dames zijn opgevoed met een breed scala aan kruiden. Die gebruiken ze voor hun zelfgemaakte recepten, die ze delen op Instagram, Tiktok en op hun eigen website. Vandaag duiken we met Kim en Geraldine in de wereld van broodroosters.

‘Bij ons wordt het broodrooster alleen maar gebruikt voor het toasten van brood’, vertelt Geraldine. ‘Je hebt tosti-klemmen erin en ik wil daar veel kaas in en vervolgens is het één grote misère’. Ze heeft een model van Kitchenaid en is daar erg tevreden over: ‘hij is 3x kapot gegaan en we hebben 3x een nieuwe gekregen’. 

Het gebruik van een broodrooster

‘Bij ons wordt het broodrooster elke dag gebruikt door mijn man. Standaard. Hij haalt het brood uit de diepvries en hij gooit het erin, met de ontdooifunctie’. Kim heeft geen broodrooster: die toast de boterhammen in haar tosti-ijzer. ‘Als ik brood wil toasten, doe ik het in een tosti-ijzer, op de grillstand’.

Meer over de expert

Veelgestelde vragen

Kan je in een broodrooster tosti’s maken?

In een broodrooster kun je zeker tosti’s klaarmaken, mits je tosti-klemmen hebt. Dit zijn klemmen die je boterhammen mét de inhoud vastdrukt, zodat je inhoud er ook niet uitvalt. Deze worden soms meegeleverd met een broodrooster.

Kan je ook brood roosteren in een oven?

Brood kun je eventueel ook in de oven, pan of airfryer roosteren. Het gaat er om dat de boterham wordt verwarmd en krokant wordt, en dat lukt ook op andere manieren. Een boterham roosteren in de pan lukt op een medium hoog pitje, waarbij je de boterham een keer moet omdraaien. De oven of airfryer kun je verwarmen op 180 graden, waarbij je de boterham er 2,5 minuut in laat.

Hoe werkt een broodrooster?

Een broodrooster is een apparaat met verwarmingselementen, die je brood op die manier roostert. Die verwarmingselementen kunnen flink heet worden, waardoor je brood binnen enkele minuten verkleurt en krokant wordt.

Hoe maak je een broodrooster schoon

Sommige broodroosters hebben aan de onderkant een bakje, waar de kruimels invallen. Dit bakje haal je gemakkelijk onder het broodrooster vandaan. Zo maak je het broodrooster gemakkelijk schoon!

Hoe warm wordt een broodrooster?

Een broodrooster begint vaak bij de 150 graden, maar kan wel oplopen tot boven de 200 graden. Hoe warm een broodrooster wordt, ligt dus aan het broodrooster wat je hebt en op welke stand je deze zet.

Recente updates

 • 10 augustus 2023: Deze koopgids is volledig herzien. We hebben verschillende broodroosters uitvoerig getest, waarvan er uiteindelijk 5 in onze lijst zijn gekomen.

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Jasper, oprichter van debeste.com, is expert in productbeoordelingen voor thuisgebruik. Zijn diepgaande kennis en ervaring in het selecteren en testen van huishoudelijke producten maken hem tot een ve... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *