Zo heb ik de melkopschuimers getest

Laatste update: 24 april 2024

Het testen van een melkopschuimer is denk ik geen hogere wiskunde. Ik heb gekozen voor een duidelijke aanpak. Ik testte drie soorten melk, deed steeds twee pogingen en mat daarna de verhoudingen van melk en schuim en testte (naar smaak en zicht) hoe goed en dik het schuim was. Hieronder lees je meer over de stappen die ik heb genomen in dit proces.

Welke soorten melk heb ik gebruikt?

In principe zou je elke soort melk in een melkopschuimer kunnen testen. Ik heb de volgende soorten getest:

  • Halfvolle melk: Italianen gebruiken graag volle melk voor hun cappuccino, maar wij Nederlanders hebben vaak halfvolle melk in onze koelkast staan. Daarom heb ik deze melksoort voor je getest.
  • Lactosevrije melk: Sommige mensen zijn allergisch voor koemelk en verkiezen lactosevrije melk. 
  • Plantaardige melk: Dit is melk op basis van soja, haver, amandelen of iets anders. Deze zijn ook geschikt voor veganisten. Ik testte havermelk.

Zo heb ik het schuim gemeten

Voor elke drank testte ik de minimale hoeveelheid melk in de melkschuimer en de maximale hoeveelheid. Ik schonk het schuim in een glas en keek daarbij steeds naar het volgende:

  • Heeft het melkschuim een goede verhouding tussen schuim en melk?
  • Is de dikte en stevigheid van het schuim goed en niet te waterig of bubbelig?
  • Overstroomt het kannetje bij de maximale hoeveelheid melk?

Ik koos uiteindelijk voor melk die een dikke laag, weinig luchtbelletjes en een mooie, stevige structuur had.

Let op: in principe geldt dat je voor een goede cappuccino ongeveer een derde schuim, een derde melk en een derde koffie zou moeten hebben, maar houd er wel rekening mee dat het schuim nog kan uitzakken. De verhouding 70% schuim, 30% melk vond ik ideaal in mijn test. Benieuwd hoe elk apparaat presteerde? Bekijk de testresultaten.

Temperatuur van de melk

De temperatuur van de melk is belangrijk. Ik drink zelf liever een warme cappuccino (al zijn de meningen daarover verdeeld). Ik beoordeelde de melkschuimers die een temperatuur hadden ronde 70 graden beter dan de apparaten die opschuimden tot pakweg 60 graden. Ik mat dit zelf met een thermometer.

Gebruiks- en schoonmaakgemak

Het schoonmaken van de melkopschuimers kan een fiks karwei zijn. Ik lette tijdens het testen op het schoonmaakgemak en of er losse onderdelen zijn om in de vaatwasser te stoppen. 

Andere zaken waar ik tijdens het testen rekening mee heb gehouden zijn:

  • Is de gebruikershandleiding duidelijk?
  • De lengte van de kabel
  • Het gebruiksgemak van het deksel
  • Hoe makkelijk je de kan vastpakt bij het handvat

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer