Vijf verschillende soorten koffiebrouwers op een houten tafel.

Melkopschuimer kopen: waar let je op?

Als je geen espresso-apparaat hebt met een ingebouwd stoompijpje of een volautomatische koffiemachine, is een losse melkopschuimer een must-have om zelf cappuccino, latte of andere melkdrank te maken. 

Het vinden van de juiste melkopschuimer kan nog best een klus zijn, want er is best veel keuze in de soorten melkopschuimers op de markt. Met deze koopgids help ik je een handje op weg de beste te vinden voor jou.

Het soort opschuimer

Melk opschuimen gebeurt bij een echt espressoapparaat met stoom. Maar of je nu kiest voor stoom of lucht: het idee is altijd dat je het schuim opklopt met lucht dat belletjes veroorzaakt en dus schuim. Je kunt dat bereiken met drie losse apparaten:

  • Handmatige melkopschuimer: Een handmatige melkopschuimer is een kannetje. Je beweegt vanaf de dop een mechanisme op en neer op de melk te kloppen.
  • Kloppertje op batterijen: Er zijn ook een soort hele kleine staafmixers met een spiraalvormig kloppertje aan het uiteinde dat werkt op batterijen en je in de melk kunt steken om het op te kloppen.
  • Elektrische melkopschuimer: Hierbij is het spiraalvormige uiteinde van de kloppertjes verwerkt op de bodem van een soort hele kleine waterkoker waarin je melk opschuimt.

Handmatige opschuimers en kloppertjes warmen de melk niet op, dus je moet eerst je melk verwarmen in de magnetron of in een pannetje. Elektrische melkopschuimers hebben vaak een verwarmingsmechanisme ingebouwd. 

Als je goede resultaten wilt, zou ik je aanraden te kiezen voor een elektrische melkopschuimer, aangezien die veel beter werken.

Heb je een grote melkopschuimer nodig?

Melkopschuimers komen er in vele soorten en maten. In de meeste melkopschuimers past ongeveer 200 ml, genoeg voor twee of drie dranken. Er zijn ook modellen waar, maar zo’n 100 ml inpast of zelfs minder. Hiermee maak je maar één cappuccino per keer, terwijl er ook modellen zijn die boven de 300 ml kunnen schuimen! 

Als je niet steeds weer opnieuw je melkopschuimer wilt aanzetten om een cappuccino te maken voor je gezin of gasten, raad ik je aan een grote melkopschuimer te kopen waar minimaal meer dan 200 ml inpast.

Hoe gemakkelijk ze schoon te maken zijn

Ik raad je aan te zoeken naar een melkopschuimer die makkelijk schoon te maken is en niet aankoekt. Het helpt als de melkopschuimer de melk langzaam en geleidelijk verwarmt, maar het schoonmaakwerk kan ook makkelijker worden door de gebruikte materialen, of als je het kannetje los kunt halen en in de vaatwasser kunt steken. Dat kan zeker niet bij alle apparaten kan ik je vertellen!

Zoek je een snelle melkopschuimer?

Als je graag een cappuccino drinkt in de ochtend en niet veel tijd hebt, is het slim een apparaat te kiezen dat snel opwarmt en snel de melk opschuimt. Een kleiner apparaat is vaak wat sneller warm en sneller klaar. 

Uit mijn test bleek dat een opschuimtijd van ongeveer 1,5 minuut normaal is. Dat kan iets sneller zijn, maar ook langzamer. Een groot model kan er tot bijna 3 minuten over doen om op te schuimen

Zoek je een melkschuimer met veel instellingen?

Melkopschuimers zijn niet voor niets groter en complexer dan een handmatige melkopschuimer of kloppertje. Op veel apparaten zitten extra functies en knoppen. Ik raad je aan goed te lezen welke functies de fabrikant aanbiedt, voordat je een keuze maakt. Je kunt bijvoorbeeld soms de volgende extra functies verwachten:

  • Instellingen voor temperaturen
  • Instellingen voor warme (chocolade)melk
  • Instellingen voor bepaalde dranken als een flat white of cappuccino
  • Instellingen om koud schuim te maken

Het materiaal waarvan de melkopschuimer is gemaakt

Melkopschuimers bestaan eigenlijk vrijwel altijd uit twee materialen: roestvrij staal en kunststof. De verhoudingen van deze materialen en de kwaliteit van de materialen verschillen van model tot model. 

Idealiter heeft een melkopschuimer een soort dubbele wand, net zoals een thermoskan, die voorkomt dat de buitenkant te heet wordt. Ik raad je aan hierop te letten bij je aanschaf. Meestal hebben deze modellen een kunststof buitenkant voor het kannetje.

De aanschafprijs van de melkopschuimer

Een goede melkschuimer hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn veel goede modellen te vinden die minder dan 50 of zelfs 40 euro kosten. Een duurdere melkopschuimer betekent niet per se dat de melkopschuimer ook daadwerkelijk beter is. Kijk daarom eerst wat jij er voor over hebt en daarna welke modellen binnen dat budget vallen.

Bronnen

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer