Beste vaatwasser 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Jasper

Het klinkt misschien niet zo, maar een goede vaatwasser is in veel gevallen milieuvriendelijker dan afwassen met de hand. Wist je dat je al snel maar liefst 1 à 1,5 liter water bespaart met het gebruik van een vaatwasser? Met de huidige ontwikkelingen worden vaatwassers elk jaar nog zuiniger!

In deze uitgebreide review hebben we vijf van de beste vaatwassers op een rij gezet. Om een goed oordeel te kunnen vellen, hebben we naar een aantal punten gekeken. Dit zijn de energieklasse, het aantal couverts en het aantal decibellen. Ook de prijs is meegenomen. Hieruit komt de AEG FSB53907Z als beste vaatwasser van 2022 naar voren!

Product Energieklasse Couverts Aantal decibellen
AEG FSB53907Z AEG FSB53907Z
Beste koop vaatwasser
D 14 44 dB
ATAG DW7114XB ATAG DW7114XB
Best geteste vaatwasser
C 14 42 dB
Whirlpool WIO 3T141 Whirlpool WIO 3T141
Beste inbouw vaatwasser
C 14 41 dB
Whirlpool OWFC 3C26 X Whirlpool OWFC 3C26 X
Beste vrijstaande vaatwasser
E 14 46 dB
Whirlpool WBC 3C26 X Whirlpool WBC 3C26 X
Beste half geïntegreerd vaatwasser
E 14 46 dB
Laatste prijs-update: vrijdag 27 januari 2023
AEG FSB53907Z Bekijk bij Coolblue
Energieklasse: D
Couverts: 14
Aantal decibellen: 44 dB
Hierom zijn we fan:
SatelliteClean - QuickSelect - Automatisch openen - Indicatoren
Let hierop:
ComfortLift - Halve belading

We beginnen deze review natuurlijk met de beste vaatwasser van 2022, de AEG FSB53907Z. Dit komt door de vele extra functionaliteiten die zijn gebruikt om de vaatwasser optimaal te laten werken. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • SatelliteClean
 • QuickSelect
 • Ventilatiedroogtechniek

Uitstekende features

Laten we hieronder eens naar deze features gaan kijken, te beginnen met SatelliteClean. Deze sproeiarm maakt gebruikt van een dubbele roterende arm, waardoor het water tot wel drie keer beter de vaat bereikt. Hiermee is een vuile vaat voortaan verleden tijd!

Daarnaast wordt er ook QuickSelect gebruikt, een functionaliteit die je eenvoudig in- en uit kunt schakelen met de schuifregelaar. Hierdoor kun je aangeven of de vaatwasser extra snel of juist zuiniger moet wassen, erg handig als je snel de vaat schoon wilt hebben met een verjaardag bijvoorbeeld!

Zodra de vaatwasser klaar is, zal deze zich automatisch open. Dit is de zogenaamde ventilatiedroogtechniek. Op die manier kan de vaat beter drogen voordat deze wordt uitgeruimd. Doordat dit automatisch gebeurt, hoef je dit niet zelf in de gaten te houden.

Qua indicatoren beschikt de vaatwasser over een indicator die aangeeft dat je het zout moet bijvullen en een indicator die aangeeft dat het glansspoelmiddel bijgevuld moet worden. Hierdoor ben je altijd op de hoogte en is de vaat na elke wasbeurt helemaal schoon.

Verbeterpunten

Er zijn een tweetal verbeterpunten die we graag zouden terugzien. Allereerst is er geen gebruik gemaakt van ComfortLift. Deze techniek zien we bij andere (vrijstaande) vaatwassers wel en voorkomt dat je telkens moet bukken om de vaatwasser uit te ruimen.

Een tweede verbeterpunt is dat de halve beladingsfunctie ontbreekt. Deze zien we bij de meeste vaatwassers wel terugkomen en zorgt ervoor dat er minder water en energie verbruikt wordt als de vaatwasser maar voor de helft gevuld is. Dit maakt het een minder energiezuinige vaatwasser.

De beste vaatwasser van 2022 vanwege de QuickSelect en SatelliteClean functionaliteiten!

ATAG DW7114XB Bekijk bij Coolblue
Energieklasse: C
Couverts: 14
Aantal decibellen: 42 dB
Hierom zijn we fan:
Zuinige vaatwasser - Geluidsniveau - Ventilatiedroogtechniek - Besteklade & Mand
Let hierop:
Applicatie - Prijs

Het eerste belangrijke punt van de ATAG DW7114XB is dat er sprake is van een energiezuinige vaatwasser die ook goed is voor de portemonnee. Met energielabel C is deze een stuk zuiniger dan verschillende andere vrijstaande vaatwassers. Dit komt mede door de halve belading die mogelijk is.

Met een geluidsniveau van maar 42 dB is dit een van de inbouw vaatwassers die je kunt gebruiken in een open keuken. Waar andere vaatwassers in een open keuken voor veel geluid zorgen doordat het geluid wordt weerkaatst, is dat bij deze vaatwasser niet het geval!

Droogtechniek

Evenals de hierboven genoemde vaatwasser wordt er gebruik gemaakt van de ventilatiedroogtechniek. Hierdoor droogt de vaat sneller. Let echter wel op met het gebruik van deze vaatwasser bij een houten aanrechtblad. Het is belangrijk om deze regelmatig te drogen.

In tegenstelling tot verschillende andere vaatwassers, is er bij deze vaatwasser zowel sprake van een besteklade als een bestekmand. Op die manier kun je het bestek dus bovenin leggen om meer ruimte in de korf vrij te maken. heb je wijnglazen, dan kun je de bestekmand gebruiken.

Prijs kwaliteitverhouding

Hoewel het een zeer goede vaatwasser is, zien we wel dat de prijs ten opzichte van de concurrenten aan de hoge kant ligt. Hiervoor krijg je een zuinige vaatwasser terug. Het is echter maar de vraag of deze betaalbaar is, zeker als we kijken naar starters of studenten bijvoorbeeld.

Daarnaast maakt de vaatwasser geen gebruik van een applicatie om de voortgang in de gaten te houden. Hoewel weinig inbouw vaatwassers dit over het algemeen doen, hadden we dit voor deze prijs wel verwacht. Met een applicatie heb je de mogelijkheid om:

 • Vaatwasprogramma in te stellen
 • Weten wanneer de vaatwasser klaar is
 • Startuitstel instellen

De beste geteste vaatwasser vanwege de bestekmand en -lade en het lage geluidsniveau!

Whirlpool WIO 3T141 Bekijk bij Coolblue
Couverts: 14
Aantal decibellen: 41 dB
Energieklasse: C
Hierom zijn we fan:
Energieklasse - Ventilatiedroogtechniek - Geluidsniveau - Beladingssensor
Let hierop:
Tijdsduur - Liftfunctie

Ben je op zoek naar een inbouw vaatwasser, dan zit je met een Whirlpool WIO 3T141 PES goed. Deze vaatwasser met zuinig energielabel C kun je gebruiken voor zelfs de meest hardnekkige vaat, mede door de intensieve zone die gebruikt is.

Doordat de vaatwasser maar 41 dB produceert, kun je deze uitstekend gebruiken in een open keuken. Het geluid wordt namelijk niet weerkaatst en je kunt deze dus prima tijdens een diner aanzetten. Ook bij verjaardagen is dat geen enkel probleem, waarbij er tot 14 couverts in de vaatwasser past.

Halve belading

Met de halve beladingsfunctie kun je zelfs een halfvolle vaatwasser prima schoon krijgen. Een kenmerk van de halve beladingsfunctie is dat je zelf kunt instellen dat er minder water én energie verbruikt wordt als de vaatwasser niet helemaal vol zit.

De beladingssensor kun je gebruiken als je wil dat de vaatwasser zelf bepaalt hoe veel water er verbruikt gaat worden. Op die manier weet je zeker dat je altijd voor de zuinige optie kiest. Andere programma's die je kunt gebruiken zijn:

 • Antibacterieel
 • Automatisch
 • Behoedzaam
 • Ecologisch
 • En nog een vijftal meer!

Zodra de vaat klaar is, zal de vaatwasser zichzelf vanzelf openen. Hierdoor begint het drogingsproces eerder en wordt zelfs plastic sneller droog. Dit is een van de grote voordelen van deze vaatwasser.

De nadelen

Er zijn een tweetal nadelen die we nog willen benoemen. Het eerste nadeel is namelijk dat het niet mogelijk is om te zien hoe lang het programma nog aan staat. De tijdsduur wordt namelijk niet weergegeven. Dit is wel een nadeel ten opzichte van andere vaatwassers.

Daarnaast is er geen gebruik gemaakt van een liftfunctie, wat wil zeggen dat je dus altijd moet bukken om de vaat uit de vaatwasser te halen. Dit zou wel een verbetering kunnen zijn die we graag terugzien.

De beste inbouw vaatwasser van 2022 door de beladingssensor en de verschillende programma's!

Whirlpool OWFC 3C26 X Bekijk bij Coolblue
Energieklasse: E
Couverts: 14
Aantal decibellen: 46 dB
Hierom zijn we fan:
Inverter motor - Grote vaatwasser - Automatische programma - onderbouw vaatwasser
Let hierop:
Aquasensor - Speciale zone

Een van de grote voordelen van deze beste vrijstaande vaatwasser is dat je deze dus overal in de keuken naar kunt zetten. Toch heeft deze Whirlpool OWFC 3C26 X in vergelijking met andere vrijstaande vaatwassers een aantal grote voordelen. Laten we daar eens naar gaan kijken.

In de vaatwasser zit een zeer sterke Inverter motor, die ervoor zorgt dat de vaatwasser

 • Stiller is
 • Minder energie verbruikt
 • Minder snel stuk gaat

Vrijstaande vaatwassers

Ondanks dat het een grote vrijstaande vaatwasser is met ruimte voor 14 couverts, ziet het eruit als een smalle vaatwasser. Dit komt door het uitstekende donkere design. Naast dat dit goed in de keuken staat, kun je er simpelweg ook veel vaat in kwijt.

Je kunt er bij deze vaatwasser daarnaast ook voor kiezen om deze als onderbouw vaatwasser te gebruiken. Het verschil tussen een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser is dat er bij een onderbouw vaatwasser gebruik wordt gemaakt van een andere deur.

Vuile vaat

Met betrekking tot de vuile vaat heeft deze beste afwasmachine een aantal voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel is dat er gebruik wordt gemaakt van automatische wasprogramma's. Hiermee wordt de juiste temperatuur en tijdsduur voor jou bepaalt en hoef je dit niet zelf te doen.

Helaas zijn er een tweetal nadelen ten opzichte van andere onderbouw vaatwassers. Allereerst ontbreekt er namelijk een aquasensor. Deze sensor baseert het waterverbruik op de vuiligheidsgraad van je vaat. Doordat dit ontbreekt bij deze vaatwasser, kan het zijn dat de vaat niet altijd helemaal schoon is.

Daarnaast ontbreekt er bij een van de beste vrijstaande vaatwassers ook een speciale zone. Deze wordt normaal gebruikt om aangekoekte pannen en ovenschalen volledig schoon te krijgen. Doordat deze ontbreekt, kan het zijn dat je deze vaat na afloop nog even met de hand extra schoon moet boenen.

De beste onderbouw vaatwasser van 2022 vanwege de goede inverter motor en het automatische wasprogramma!

Whirlpool WBC 3C26 X Bekijk bij Bol.com
Energieklasse: E
Couverts: 14
Aantal decibellen: 46 dB
Hierom zijn we fan:
Resttijdindicator - Ruime vaatwasser - Prijs - Flexibele inrichting
Let hierop:
Speciale zone - Binnenverlichting

Laten we beginnen met een onderscheidende factor van deze Whirlpool WBC 2C26X ten opzichte van eerder genoemde Whirlpool vaatwassers. De vaatwasser aanzetten doe je eenvoudig aan de buitenkant, waarna de resttijdindicator aangeeft hoe lang het nog duurt.

Een van de voordelen van integreerbare vaatwassers is dat het bedieningspaneel aan de buitenkant zit, waardoor je de ruime vaatwasser niet open hoeft te maken om deze te kunnen bedienen. Met ruimte voor 14 couverts is dit voldoende voor een groot gezin.

Prijs

Een groot voordeel van deze vaatwasser is dat de prijs zeer scherp is. Vergelijken we dit namelijk met een aantal andere vaatwassers in deze review, dan is dit in sommige gevallen zelfs de helft van de prijs.

Hierdoor ontbreekt er helaas wel binnenverlichting in de vaatwasser. Zo kun je dus niet altijd zien of er sprake is van een schone vaat, zeker in de avond. Hier zou Whirlpool nog wel een verbetering op kunnen aanbrengen.

De werking van de vaatwasser

Deze Whirlpool vaatwasser komt met een flexibele inrichting, wat wil zeggen dat er ook ruimte is voor de grote borden. Daarnaast kun je deze indeling ook gebruiken om bijvoorbeeld de lades van de koelkast of vriezer in de vaatwasser te stoppen. Let er wel op dat deze lades niet altijd in de vaatwasser mogen.

Helaas ontbreekt er bij deze vaatwasser wel een speciale zone. Die wordt normaal gesproken gebruikt om de hardnekkige vaat goed schoon te krijgen. Denk daarbij aan:

 • Aangekoekte pannen
 • Ovenschalen
 • De binnenzijde van een frituurpan

Met dit type vaatwasser krijg je voor een scherpe prijs een vaatwasser die aan alle wensen voldoet!

Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit