Beste vaatwasser 2021 - Top 5

Laatste ge-update in door Jasper

Het klinkt misschien niet zo, maar een goede vaatwasser is in veel gevallen milieuvriendelijker dan alles met de hand af te wassen. Wist je bijvoorbeeld dat je al snel maar liefst 1 à 1,5 liter water bespaart dan als je een vaatwasser gebruikt? Zeker met de huidige generatie vaatwasser én met de ontwikkelingen die er continu gedaan worden, zien we dat vaatwasser met het jaar zuiniger worden.

In deze uitgebreide review hebben we vijf van de beste vaatwassers op een rij gezet. Om een goed oordeel te kunnen vellen, hebben we een aantal belangrijke aspecten van een vaatwasser op een rij gezet. Natuurlijk kijken we naar de energieklasse van de vaatwasser, maar ook nemen we het aantal couverts mee en kijken we naar het geluid dat de vaatwasser produceert. Uit onze tests blijkt wel de beste koop absoluut de Whirlpool WKIC 3C26 is!

 • Beste koop vaatwasser - Whirlpool WKIC 3C26
 • Best geteste vaatwasser - ATAG DW7114XB
 • Beste inbouw vaatwasser - AEG FSE73727P AirDry
 • Beste vrijstaande vaatwasser - Inventum VVW7040S++
 • Beste Miele vaatwasser - Miele G 7100 SC BW
# Product Energieklasse Couverts Geluidsniveau
1 Whirlpool WKIC 3C26
Beste koop vaatwasser
E 14 46 dB Bekijk prijzen
2 ATAG DW7114XB
Best geteste vaatwasser
C 14 42 dB Bekijk prijzen
3 AEG FSE73727P AirDry
Beste inbouw vaatwasser
D 15 44 dB Bekijk prijzen
4 Inventum VVW7040S++
Beste vrijstaande vaatwasser
E 13 45 dB Bekijk prijzen
5 Miele G 7100 SC BW
Beste Miele vaatwasser
Verkrijgbaar in B en C 14 43 dB Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 20 oktober 2021
Beste koop vaatwasser Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Ruim model - Stil model - Opent vanzelf
 • Energieklasse - Geen antibacterieel programma
Productreview:

Laten we beginnen met het model zelf. Door de ruime indeling van het model heb je maar liefst ruimte voor 14 couverts. Dit wil zeggen dat je ook genoeg ruimte in de vaatwasser hebt als je een feestje of bezoek hebt gehad. Ook als je niet dagelijks de vaatwasser aan hebt is het een ideaal formaat.

We hebben ervaren dat de vaatwasser erg stil is. Bij verschillende programma’s kwam de geluidsmeting niet boven de 40 dB uit. Het hoogst gemeten geluidsniveau was 46 dB. Volgens Alpine, bekend van de gehoorbescherming, is dit te vergelijken met een huiskamer of stil klaslokaal.

Het geluidsniveau is bij verschillende settings getest. Zo hebben we de vaatwasser getest tijdens een feestje, met bezoek of terwijl we aan het werk waren. Alleen bij doodse stilte hoor je af en toe het spoelen van de vaatwasser. In alle andere situaties hebben we geen last gehad van het geluid.

Naast dat de Whirlpool WKIC 3C26 absoluut de beste koop is, heeft dit merk ook een groot aantal andere keukenapparatuur die je kunt gebruiken. Doordat de gebruikersinterface bij deze apparaten hetzelfde is, is het heel makkelijk om de apparaten te begrijpen. Hierdoor hoef je niet telkens de instructies te lezen.

Programma’s

Deze vaatwasser van Whirlpool heeft aan groot aantal verschillende programma’s die je kunt gebruiken om de vaat schoon te krijgen. Bij een tweetal programma’s gaat de vaatwasser automatisch open om de vaat droog te krijgen. De verschillende programma’s waar je uit kunt kiezen zijn onder meer:

 • Automatisch
 • Eco
 • Intensief
 • Stil nachtprogramma

Helaas ontbreekt er een antibacterieel programma. Hoewel er wel een intensief programma is opgenomen, zorgt het antibacterieel programma normaal gesproken voor een grondige reiniging. Vooral bij het reinigen van schotels en lasagnes is dit een functie die we wel erg gemist hebben.

De Whirlpool WKI 3C26 is absoluut de beste vaatwasser voor een schone vaat!

Best geteste vaatwasser Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Zuinige vaatwasser - Stil model - Droogresultaat - Besteklade
 • Geen app - Ventilatie droogtechniek
Productreview:

Na enorm veel vaatwassers getest te hebben, komt deze ATAG DW7114XB als beste uit de test. Een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie valt het op dat dit een van de zuinigste vaatwassers is met energielabel C. Hierdoor liggen de energiekosten per jaar enorm laag.

Ook met het waterverbruik zit het wel goed. Per cyclus wordt er slechts 9,4 later water verbruikt, wat op een jaargemiddelde van iets meer dan 2600 liter komt. Voor degene die op de kleintjes letten, komt dat neer op nog geen €4 aan waterkosten per jaar!

Naast dat het energielabel goed is, hebben we ook gemerkt dat er bijna geen geluid vrijkomt bij het gebruik van de vaatwasser. Uit alle geteste vaatwassers komt deze als beste naar voren met maar 42 dB. Ook dat is een van de grote pluspunten van deze vaatwasser.

Belangrijke features

Maar waar het natuurlijk allemaal om draait is of de vaat schoon uit de vaatwasser komt. Dat is zeker het geval, hoewel we nog wel ervaren hebben dat vooral de plastic vaat niet altijd helemaal droog is. Dit komt doordat er gebruik gemaakt wordt van de ventilatie droogtechniek. Dit is een klein minpunt.

Wat we wel enorm kunnen waarderen is de besteklade die wordt gebruikt. Hierdoor heb je veel meer ruimte om pannen en grote borden in de onderste korf te doen. Vooral als je een keer alle schappen uit de koelkast in de vaatwasser wilt doen, komt dit goed van pas.  Ook handig met bijvoorbeeld:

 • Pizzaborden
 • Grote potten
 • Grote pannen

Helaas heeft de vaatwasser geen applicatie waar je gebruik van kunt maken. Je kunt de vaatwasser dus ook niet van afstand bedienen. Hoewel sommigen dit als nadeel ervaren, hebben we hier zelf niet zo’n last van. Vaak zetten we de vaatwasser handmatig aan na deze gevuld te hebben. Geen probleem dus!

De ATAG DW7114XB steekt met kop en schouders boven de anderen uit en komt als beste uit de test!

Verkrijgbaar bij:
Beste inbouw vaatwasser Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Automatisch programma - Topklasse bouwkwaliteit - Resttijdindicator- Topklasse waskwaliteit
 • Halve beladingsfunctie - Geen applicatie
Productreview:

De topklasse bouwkwaliteit is het eerste en direct het belangrijkste punt aan deze vaatwasser. Bij het beoordelen van de bouwkwaliteit hebben we onder meer gekeken naar:

 • Het materiaal van de kuip
 • De motor die wordt gebruikt
 • De waterbeveiliging
 • Het geluidsniveau

Deze zijn bij ons enorm in de smaak gevallen. Het is daarom niet verwonderlijk dat de AEG FSE73727P AirDry door ons wordt beoordeeld als de beste inbouw vaatwasser die er momenteel op de markt is. De topklasse bouwkwaliteit zorgt voor een robuuste vaatwasser met een lange levensduur.

Wat erg prettig is, is dat de resttijdindicator op de grond aangeeft hoe lang de vaat nog in de vaatwasser zit. Je hoeft dus niet telkens te gaan kijken of de vaat al klaar is. Met de indicator heb je dit in één oogopslag gezien. Let er wel op dat dit lastiger te zien is als er zonlicht de kamer of keuken in schijnt.

Topklasse waskwaliteit

Waar ik zelf enorm blij mee ben, is het automatische programma dat de vaatwasser gebruikt. Hierdoor wordt automatisch de juiste instelling gekozen voor de vaat. Er wordt namelijk gekeken naar de vuiligheidsgraad van de vaat, waarna de vaatwasser de juiste temperatuur en tijdsduur kiest!

Hierdoor is het met recht een vaatwasser met een topklasse waskwaliteit. De vaat komt er altijd schoon en droog uit, hoewel het met de ventilatie droogtechniek met plastic vaat soms nog lastig is. Daarnaast is er helaas geen halve beladingsfunctie, waardoor je geen water en energie bespaart.

Hoewel we al eerder hebben gezegd dat het niet hinderlijk is, beschikt ook deze vaatwasser niet over een applicatie die je kunt gebruiken. Kijken we echter naar andere apparatuur van AEG, waaronder de afzuigkap, dan zien we dat deze eigenschap bij vrijwel elk apparaat ontbreekt.

Op zoek naar de beste inbouw vaatwasser? Dan biedt de AEG FSE73727P AirDry de oplossing!

Verkrijgbaar bij:
Beste vrijstaande vaatwasser Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Halve beladingsfunctie - Resttijdindicator - Prijs - Design
 • Automatisch programma - Energieklasse
Productreview:

Hoewel het bij een vaatwasser natuurlijk om de schone vaat draait, wil het oog ook wat. De Inventum VVW7040S++ is bij uitstek de beste vrijstaande vaatwasser die er op dit moment te verkrijgen is. Doordat het een vrijstaande vaatwasser is, is het belangrijk dat het er een beetje goed uit ziet. Dit is hier het geval.

Wat daarnaast opvalt ten opzichte van de concurrentie, is dat de prijs erg laag is. Kijken we naar de concurrenten, dan zijn er andere vaatwasser die meer dan het dubbele kosten dan de vaatwasser van Inventum.

Hoewel de prijs van de vaatwasser laag is, is het energielabel met E juist erg hoog. Dit zorgt ervoor dat de gemiddelde energiekosten per jaar met ruim €60 aan de hoge kant zit. Ook het waterverbruik per wasbeurt ligt met 12 liter redelijk hoog. Dit maakt de vaatwasser niet erg milieuvriendelijk.

Programma’s en functies

De Inventum kent een aantal belangrijke vaatwasprogramma’s. Wij zijn bijvoorbeeld erg fan van het korte programma en het antibacteriële programma voor als er iets is aangekoekt. In dat geval wordt de vaat extra gereinigd. Andere programma’s zijn:

 • Eco
 • Intensief
 • Halve belading

Helaas is er geen automatisch programma dat zich aanpast aan de vaat. Ook is het niet mogelijk om een programma in te korten. Heb je eenmaal voor een programma gekozen, dan moet je deze afwachten of natuurlijk afbreken.

Doordat deze vaatwasser van Inventum droogt met de condensdroogtechniek, heb je grote kans dat de plastic vaat nog nat is. Vooral bij het afwassen van plastic onderdelen van de vriezer hebben we gemerkt dat je deze moet afdrogen. Doe je dit niet, dan vriezen ze direct kapot als ze terug in de vriezer zitten.

Een vrijstaande vaatwasser met design, kwaliteit én een schone vaat. Dat is de Inventum VVW7040S++.

Verkrijgbaar bij:
Beste Miele vaatwasser Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Zuinige vaatwasser - Ventilatiedroogtechniek - Geluidsniveau
 • Steunen - Dure vaatwasser
Productreview:

Laten we beginnen met het grootste pluspunt van deze vaatwasser. Deze is namelijk enorm energiezuinig. De vaatwasser is verkrijgbaar met zowel energielabel C als B, waarbij je bij energielabel B wel een hogere prijs betaald. Dit scheelt €100 in de aankoopprijs.

En dit is ook direct een van de nadelen van deze vaatwasser. In vergelijking met andere merken is deze vaatwasser aan de dure kant. Ook in de vergelijking met andere Miele-modellen is de prijs wat hoger. Toch zijn we er wel achter gekomen dat dit de beste Miele vaatwasser is die nu verkrijgbaar is.

In de vaatwasser

Gaan we in de vaatwasser kijken, dan valt het direct op dat je de steunen in de onderste lade niet naar beneden kunt doen. Hierdoor heb je weinig flexibiliteit als het gaat om het zelf indelen van de vaatwasser. De steunen hebben maar één stand, waardoor het moeilijk is om lades van de vriezer te wassen. 

We zien wel dat er gebruik gemaakt wordt van een ventilatiedroogtechniek. Hierdoor heb je een grotere kans dat de vaat ook daadwerkelijk droog uit de vaatwasser komt. Zelfs de plastic bakjes hebben een grotere kans om droog eruit te komen. Dit is een stuk beter dan de condensdroogtechniek.

Ook het geluidsniveau is erg goed. Vergelijken we dit met andere Miele-modellen, dan is de 43 dB een van de laagste geluidsniveaus die je kunt krijgen. Zelfs met de heftigste vaatwasprogramma’s als antibacterieel maakt de machine weinig geluid. Andere handige programma’s zijn de:

 • Machinereiniging
 • Stil Nachtprogramma
 • Behoedzaam, uitstekend voor breekbare vaat als wijnglazen

De Miele G 7100 SC BW is de beste kwaliteit vaatwasser die Miele in het assortiment heeft!

Jasper van Campen
Door: Jasper
Jasper is samen met Joel verantwoordelijk voor de categorie Elektronica.

Socials: Jasper
LinkedIn - Facebook - E-mail