Beste vaatwasser 2021 - Top 10

Laatste ge-update in door Jasper

Heeft je oude vaatwasser het begeven? Tja, dat wordt weer met de hand afwassen. Bah, en ja, natuurlijk wil je zo snel mogelijk een nieuwe bestellen! Maar welke kies je? Er zijn er zoveel te koop. Voordat je beslist, is het goed om even stil te staan bij wat eigenlijk jouw wensen zijn als het om een afwasmachine gaat. We helpen je graag bij je keuze.

Wat moet jouw vaatwasser allemaal kunnen?

Naast de hoogte van je budget, bepalen jouw leefomstandigheden en gewoontes voor een groot deel hoe jouw nieuwe vaatwasmachine eruit moet zien. Heb je bijvoorbeeld een gezin, dan heb je een grotere vaatwasmachine nodig dan wanneer je alleen of met z’n tweetjes woont. Het type keuken is ook belangrijk, want dat bepaalt of je een inbouw vaatwasser nodig hebt, of dat je kiest voor een vrijstaand model.

Daarnaast kan het belangrijk zijn of je wel of geen startuitstel wilt. Bijvoorbeeld zodat je kunt profiteren van goedkope stroom, of omdat je rekening wilt houden met je buurman die nachtdiensten draait. In dat geval is een stille afwasmachine ook wel een plus. Heb je kinderen, dan wil je misschien graag een hygiëneprogramma hebben. Ben je milieubewust, dan kies je misschien sneller voor een vaatwasmachine met een eco-programma.

Kijk dus altijd goed naar je thuissituatie, om zo de beste vaatwasser te kiezen en maak gebruik van onze Vaatwasser Top 10. Je kunt hierbij natuurlijk ook onze handige Koopgids gebruiken voor extra tips!

vaatwasser
 • Best geteste vaatwasser - Miele G 7100 SC Briljant wit
 • Beste vaatwasser voor klein huishouden - Bosch SKE52M75EU - Serie 6 - Compacte vaatwasser
 • Beste vaatwasser voor groot huishouden - Siemens SN236I00ME
 • Meest energiezuinige vaatwasser - Miele G 4930 bw - Jubilee BE - Afwasautomaat
 • Beste vrijstaande vaatwasser - Inventum VVW7020 / Vrijstaand
# Product Plaatsing Energielabel Geluidsniveau
1 Miele G 7100 SC Briljant wit
als beste getest
vrijstaand A+++-10% 44 dB Bekijk prijzen
2 Siemens SN278I36TE iQ700 - Vrijstaande Vaatwasser - WiFi
de beste op afstand bedienbare vaatwasser
vrijstaand A+++-10% 42 dB Bekijk prijzen
3 Whirlpool WIE 2B16 - Inbouw vaatwasser
de beste keuze voor een betaalbare vaatwasser
Inbouw A+ 46 dB Bekijk prijzen
4 Bosch SKE52M75EU - Serie 6 - Compacte vaatwasser
De beste keuze voor een klein huishouden
Inbouw A+ 49 dB Bekijk prijzen
5 AEG FSB53907Z - Vaatwasser - Inbouw
de beste keuze voor gebruiksgemak
Inbouw A+++ 44 dB Bekijk prijzen
6 Siemens SN236I00ME
de beste keuze voor een grote vaat
Vrijstaand A++ 44 dB Bekijk prijzen
7 Miele G 4930 bw - Jubilee BE - Afwasautomaat
de beste keuze voor energiezuinig afwassen
Inbouw/Half geïntegreerd A++ 45 dB Bekijk prijzen
8 ETNA VW247ZIL - Inbouw Vaatwasser
de beste keuze voor een klein gezin
Inbouw A++ 47 dB Bekijk prijzen
9 Samsung DW60M5050BB/EF - Inbouw vaatwasser
de beste keuze voor een basisklasse vaatwasser
Inbouw A+ 46 dB Bekijk prijzen
10 Inventum VVW7020 / Vrijstaand
de beste keuze voor grote pannen
Vrijstaand A++ 47 dB Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 4 augustus 2021
als beste getest Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Energielabel A+++-10% - Stille vaatwasmachine – Grote inhoud en flexibele rekken
 • Deur opent bij drogen – Geen binnenverlichting - Deur opent lastig in kierstand
Productreview:

Een praktische, ruime vrijstaande vaatwasser voor groot en klein servies, dat is deze Miele G 7100 SC BW. Deze vaatwasmachine heeft energielabel A+++-10% en is erg zuinig. Hij verbruikt jaarlijks slechts 213 kWh. Bij het ontwerp heeft Miele goed gelet op functionaliteit. Dankzij de volgende handigheidjes haal je het meeste uit deze vaatwasmachine:

 • FlexLine rekuitvoering- hiermee plaats je de rekken zo, dat al je servies erin past
 • 3D-MultiFlex-besteklade – op maat te maken voor zowel groot als klein servies
 • Verschillende  wasprogramma’s -snel, langzaam, intensief of eco

Als je 14 personen te eten krijgt, dan kun je alle afwas in deze vaatwasser kwijt, zoveel ruimte zit erin. Dat maakt deze vaatwasmachine ook prima geschikt voor als je een gezin hebt.

Handige wasprogramma’s

Bespaar je graag energie en water, gebruik dan het ECO-programma. Hiermee wordt het waterverbruik teruggebracht tot 8,9 liter en wordt er minder energie gebruikt om op te warmen.

Heb je een verjaardag en wil je tussendoor even snel wat servies wassen? Dan kun je het QuickPowerWash programma gebruiken. In slechts 58 minuten zijn al je borden en glazen weer schoon.  Je kunt ook het intensief programma gebruiken, als je vaat erg aangekoekt is.

Na het drogen opent deze vaatwasser automatisch de deur voor een extra goed droogresultaat. Daardoor kan de ruimte waarin de vaatwasmachine staat, wel vochtig worden. Dit kun je oplossen door goed te ventileren.

Wil jij ook deze zuinige en praktische vaatwasser, die erg hoog scoort in consumententesten? Dan kun je ‘m nu meteen bestellen.

de beste op afstand bedienbare vaatwasser Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Op afstand bedienbaar- Laag geluidsniveau – Droogt goed
 • Onderlade heeft geen liftfunctie – Hoge prijsklasse – Gewone programma’s duren redelijk lang
Productreview:

Ben je de deur uit gerend en vergeten de vaatwasser aan te zetten? Met deze Siemens is dat geen enkel probleem. Via de Home Connect app en WiFi zet je de vaatwasser zo aan, vanuit de trein of als je op je werk bent.

Deze Siemens SN278I36TE iQ700 is een luxe vrijstaande vaatwasser met blauwe LED-binnenverlichting. Deze vaatwasmachine biedt genoeg ruimte voor de vaat van een heel gezin. Deze Siemens is heel makkelijk in gebruik, dankzij:

 • flexibele korven en besteklade
 • een speciale coating waardoor er geen vingerafdrukken op de deur achterblijven
 • varioSpeedPlus optie waarmee je programma’s tot 65% kunt verkorten. Handig als je plotseling eerder weg moet

Je hebt keuze uit maar liefst 8 verschillende wasprogramma's en 5 speciale functies. Daarmee kun je bestek, pannen, glazen en borden wassen, en krijg je de beste resultaten.

Een super droge vaat

Worden jouw glazen niet goed schoon in de vaatwasser, of blijven ze dof? Dat is nu verleden tijd. Deze Siemens SN278I36TE iQ700 heeft een speciaal Glas 40° programma en reguleert de waterhardheid. Het resultaat: glanzende glazen. Verder droogt deze Siemens extreem energiezuinig dankzij de natuurlijke stof Zeoliet en Shine & Dry, waarmee zelfs plastic goed droog wordt. Je hoeft dus niet meer na te drogen met je theedoek.

Als jij ook een op afstand bedienbare, stille vaatwasmachine wilt, met een ruime keuze in programma’s en een uitstekend droogresultaat, dan is deze Siemens de beste keuze voor jou.

Verkrijgbaar bij:
de beste keuze voor een betaalbare vaatwasser Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • 6 Keuzeprogramma’s – Groot genoeg voor een gezin – Geïntegreerd display
 • Geen startuitstel – Geen automatisch programma – Energieverbruik A+, niet heel zuinig
Productreview:

Als je een voordelige vaatwasser zoekt, die gewoon goed de vaat doet, dan is deze Whirlpool WIE 2B16 inbouw vaatwasser een goede keuze. Je kunt er 13 couverts in kwijt, dat is ongeveer alle vuile vaat die een gezin in 1 dag kan produceren. Dankzij de 6 keuzeprogramma’s kun je voor elk type afwas het juiste programma vinden. Op deze vaatwasser zitten o.a. de volgende programma’s:

 • snelprogramma van 50 minuten – als je snel schoon servies nodig hebt
 • eco programma – bespaart water en energie
 • intensief programma – heet programma voor extra vuile vaat

Er zit helaas geen speciaal glasprogramma op, maar dat kun je ook oplossen door een glansspoelmiddel of zout te gebruiken. Ook startuitstel zit er niet op, zodat je altijd zelf de vaatwasmachine aan moet zetten. Aan het geluidssignaal kun je wel horen dat de vaatwasser klaar is, zodat je ‘m kunt gaan uitruimen.

Veilig weggewerkt in je keuken

Omdat het een inbouwmodel is, zit het bedieningspaneel aan de binnenkant. Daardoor past de vaatwasser mooi bij de rest van je keuken. En mocht er onverwacht een lekkage zijn, dan zorgt de overloopbeveiliging dat je vloer droog blijft.

Wil je graag een betaalbare vaatwasmachine met alle basisfuncties erop? Dan is deze Whirlpool inbouw vaatwasser prima geschikt!

de beste keuze voor een klein huishouden Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Startuitstel – HygiënePlus programma – Intensieve stand voor extra reiniging
 • Niet op afstand bedienbaar – Geen binnenverlichting – Geen signaal bij einde programma
Productreview:

Als je met z’n tweeën woont, dan heb je misschien niet zo’n hele grote vaatwasmachine nodig. Deze Bosch SKE52M75EU, waarin ongeveer de helft kan van wat er in een doorsnee grote vaatwasser past, is dan een prima optie. Door het kleine formaat kun je de vaatwasser bovendien makkelijk in je keuken inbouwen

Met de Bosch SKE52M75EU wordt alles extra goed schoon dankzij de HygiënePlus functie. Dit is een antibacteriële reiniging tot 70°C die je bij veel programma’s kunt aanzetten. Zo wordt je servies en bestek extra goed schoon. Handig voor babyflesjes!

Dat is nog niet alles. Het speciale glasprogramma spoelt op 40°C en de droogtijd wordt verlengd voor een vlekkeloos resultaat. Zo worden ook je wijn- en bierglazen stralend schoon.

Zuinig, stil en zacht voor glaswerk

Deze Bosch is ook nog eens heel zuinig in gebruik, dankzij:

 • een stille, koolborstelloze EcoSilence Drive motor
 • ActiveWater-technologie zorgt voor een lager water- en energieverbruik
 • de beladingssensor past de hoeveelheid water aan op basis van de hoeveelheid servies

Je kunt zelfs kostbaar glaswerk en porselein in dit apparaat stoppen. Het water wordt in de spoelcontainer verwarmd om grote temperatuurverschillen en schade aan je kostbare vaat te voorkomen.

Beschik je over nachtstroom? Dan kun je daar optimaal van profiteren met de starttijdkeuze functie. Daarmee stel je het starttijdstip uit, zodat je optimaal kunt profiteren van een lager energietarief.

Kortom: wil jij een compacte inbouw vaatwasser die super hygiënisch wast, energiezuinig en lief is voor je glaswerk? Dan is deze Bosch SKE52M75EU heel geschikt voor jou.

Verkrijgbaar bij:
de beste keuze voor gebruiksgemak Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • A+++ - erg zuinig – Handige schuifregelaar – Flexibele rekken
 • Indeling middelste lade – Bestekbak bovenin – Niet de meest stille vaatwasser
Productreview:

Lekker swipen, dat doe  je niet alleen met je smartphone, maar ook met deze AEG FSB53907Z vaatwasmachine. Kies een wasprogramma door met je vingertop over de Quick Select touch balk te gaan. Kies de tijdsduur met de schuiver en voeg met een tik extra behandelingen toe. De machine doet de rest. Zo kun je bijvoorbeeld in 30 minuten een schoon servies krijgen.

Inladen is ook een fluitje van een cent, door de MaxiFlex-besteklade. Geen gedoe meer met lange spatels of scherpe messen, want deze hebben nu voldoende ruimte.

Bijna alles gaat vanzelf met deze vaatwasser

Met SatelliteClean® wordt al je servies vlekkeloos schoon. De dubbele roterende arm die steeds vanuit een andere hoek sproeit, zorgt dat het water overal komt. Zo wordt alles lekker schoon. Je kunt trouwens ook makkelijk zien of het wasprogramma nog bezig is. De beam-on-floor-technologie projecteert dan namelijk een rood licht op de vloer. Als het apparaat klaar is, dan zie je een groen licht. Best handig!

Ook handig is de deur die automatisch opent als het apparaat klaar is met wassen. De warme drooglucht kan zo naar buiten en de koele lucht kan naar binnen. De laatste druppels vallen nu ook van je vaat af, waardoor je niet met een theedoek hoeft na te drogen. Ideaal.

Zoek je een vaatwasser die:

 • goed droogt, tot de laatste druppel
 • zeer flexibele wasprogramma’s heeft
 • genoeg ruimte heeft voor lang bestek

Bestel dan deze AEG FSB53907Z vaatwasmachine.

de beste keuze voor een grote vaat Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Grote vaatwasser – Wijnclips – Verstelbaar bovenrek
 • A++- niet het allerzuinigst – Geen speciaal hygiëne programma
Productreview:

Deze Siemens is prima geschikt als je een grote vaatwasser zoekt.  Er kunnen 15 couverts in, dat is de vaat van ongeveer 5-6 personen. Bij het inladen biedt het varioFlex korfsysteem een optimaal gebruiksgemak en veel flexibiliteit. Je kunt de rekken omhoog en omlaag klappen zodat meer ruimte ontstaat.

Ondanks de grote inhoud, kun je zuinig afwassen met deze machine. Dat komt o.a. door:

 • met varioSpeed Plus kun je de vaat 3x sneller reinigen en drogen
 • energie-efficiëntieklasse A++ voor zeer zuinig afwassen
 • het unieke Zeolith® A+++ droogsysteem droogt je vaat heel snel en efficiënt.

Zo kun je dus een stuk sneller en zuiniger de afwas doen.

Alles gaat vanzelf met het Auto programma

Deze Siemens heeft ook een Auto programma. Met één druk op de knop regelt dit programma de hele wascyclus, wat een prima resultaat geeft. Je hoeft zelf niets meer in te stellen. Tenslotte geeft de AquaStop® een levenslange garantie tegen waterschade, door de watertoevoer bij een lekkage te blokkeren. Deze machine heeft helaas geen speciaal hygiëne programma voor babyflesjes of mensen met allergieën.

Wil je graag en ruime vaatwasser met plaats voor al je borden, pannen en bestek, dan is deze Siemens de juiste keuze voor jou.

Verkrijgbaar bij:
de beste keuze voor energiezuinig afwassen Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Ruime vaatwasser – Programma’s kunnen verkort worden – Stil
 • Ecostand droogt minder goed – Sommige programma’s duren lang – Besteklade vergt wat oefening
Productreview:

In deze inbouwvaatwasser van Miele kun je een heleboel servies en bestek kwijt, namelijk van zo’n 5-6 personen. Dat maakt dit apparaat zeer geschikt voor een gezin. Op het rvs display kies je een van de  6 programma’s, voordat je de vaatwasser gaat inruimen.

Bovenin zit een besteklade, waar je misschien even aan moet wennen. De borden en pannen kunnen dan in de onderste korf. Zo kun je ook lange messen kwijt, zonder dat je ruimte voor pannen hoeft in te leveren. Met 1 druk op de knop start je de vaatwasser. Op het rvs display kun je bovendien altijd zien hoever het staat met het wasprogramma.

Veel mogelijkheden om energiezuinig af te wassen

Met deze Miele G4930 SCi Jubilee kun je flink energie besparen. Daar heb je verschillende mogelijkheden voor:

 • gebruik de startuitstelknop om te wassen tijdens daluren
 • gebruik het zuinige Eco-programma
 • gebruik het programma voor halve belading, of kies een verkort programma

In de Ecostand droogt deze machine wel wat minder goed, maar daar staat een lager energieverbruik tegenover.

Verkrijgbaar bij:
de beste keuze voor een klein gezin Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Startuitstel – Functie voor halve belading – Automatische controle glansspoelmiddel
 • Niet de stilste (47 dB) - Mandindeling niet effectief – Geen besteklade
Productreview:

Qua grootte is deze ETNA VW247ZIL inbouw vaatwasser geschikt voor een klein gezin.  Op het digitale display kies je 1 van de 9 programma’s en je kunt er ook aflezen hoe lang een programma nog duurt. Heb je maar een halve vaat, kies dan voor de halve belading functie. Het water- en energieverbruik wordt dan gehalveerd. Wil je extra besparen, gebruik dan het speciale eco-programma. Met de startuitstelfunctie kun je het afwassen tot 19 uur uitstellen. Zo kun je ook wassen tijdens de goedkopere daluren, zodat je verder bespaart op de energiekosten.

Duurzaam en gebruiksvriendelijk

Deze ETNA VW247ZIL controleert automatisch het zout en glansmiddel voor je. Dan hoef je dat niet zelf steeds te doen. Om de vaatwasser zo efficiënt mogelijk in te delen, is de bovenste korf in hoogte verstelbaar. Wil jij een afwasmachine die:

 • groot genoeg is voor een klein gezin
 • energiezuinig is
 • start wanneer jij dat wilt

kies dan voor deze ETNA VW247ZIL vaatwasser.

de beste keuze voor een basisklasse vaatwasser Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Startuitstel – Meerdere programma’s – Droogt goed
 • A+ ,minder energiezuinig – Geen automatische uitschakeling
Productreview:

Als je bij het merk Samsung vooral denkt aan televisies en smartphones, dan kun je daar nu vaatwassers aan toevoegen. Deze Samsung DW60M5050BB inbouw vaatwasser is een hele betaalbare afwasmachine, die genoeg ruimte heeft voor de dagelijkse afwas van 4 personen.

Dankzij het speciale hygiëne  is deze vaatwasser geschikt voor gezinnen met kleine kinderen of mensen met een allergie.  Je afwas wordt langer gespoeld en op 70 graden gewassen. Gluten en bacteriën worden zo perfect weggespoeld. Deze vaatwasser heeft ook aparte programma's voor kwetsbaar glaswerk of aangekoekte ovenschalen.

<h2>Bespaar op energie en water</h2>

Het energielabel voor deze afwasmachine vermeldt A+. Het is dus niet de meest zuinige machine die er te koop is. Toch zijn er mogelijkheden om energie te besparen met dit apparaat, namelijk:

 • gebruik de eco-stand
 • bij een halve vaat kun je kiezen voor een speciale stand
 • maak gebruik van de start uitstelfunctie

Deze betaalbare vaatwasmachine van Samsung geeft een goed droogresultaat, heeft een speciaal hygiëne programma en beschikt over startuitstel.

de beste keuze voor grote pannen Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Veel ruimte voor pannen – Energiebesparende programma’s – Makkelijk te laden
 • A++, niet zo zuinig als A+++ - Startuitstel per 3 uur – Geen vermelding van eindtijd
Productreview:

Deze Inventum VVW7020 afwasmachine met energielabel A++  biedt voldoende ruimte voor een gemiddeld gezin van 4 personen. Als je de vaatwasser in gaat ruimen, dan kun je gebruik maken van de in hoogte verstelbare bovenste korf.  Als je vaak moeite hebt om ruimte voor grote pannen te vinden, dan zul je blij zijn met de inklapbare steunen van de onderste lade. Daardoor ontstaat namelijk genoeg ruimte voor je pannen.

Flexibele afwasprogramma’s

Deze afwasmachine heeft 6 programma's. De belangrijkste zijn:

 • intensief programma voor aangekoekte pannen en schalen
 • kort programma van 30 minuten voor glazen
 • halve beladingsprogramma waarmee je energie en water bespaart

Het apparaat kan ook voorspoelen en dat is handig als de vaat erg vies is. Daarnaast is er een energiezuinig eco programma waarmee je ook water en energie bespaart. Tenslotte is deze machine beveiligd tegen overstroming dankzij de AquaStop. Bij een lekkage stopt deze de watertoevoer zodat je keuken niet blank komt te staan.

Wil je graag een praktische, betaalbare afwasmachine met voldoende ruimte voor je pannen? Dan is dit de vaatwasmachine voor jou.

Verkrijgbaar bij:
Jasper van Campen
Door: Jasper
Jasper is samen met Joel verantwoordelijk voor de categorie Elektronica.

Socials: Jasper
LinkedIn - Facebook - E-mail