Beste waterkoker 2023. 4x de beste koop waterkokers

Laatste ge-update in door Eva

De beste waterkoker: hoe zit dat precies? Want niet alleen is een goede koop fijn voor thee; ook kan zo'n koker helpen met koken. De Consumentenbond heeft nog niet naar waterkokers gekeken, dus speciaal voor jou hebben we ze even op een rijtje gezet.

Het hebben van een Cooker is tegenwoordig helemaal in. Toch kiezen nog veel mensen voor een klassieke waterkoker vanwege de veel lagere prijs en het gebruiksgemak. Het design van een waterkoker varieert van simpel RVS tot retro-looks, terwijl ook de temperatuurinstellingen, warmhoudstand en literinhoud naar wens aan te passen zijn.

Aangezien er zoveel verschillende varianten beschikbaar zijn, hebben we hier de vier beste waterkokers van 2023 voor je op een rij gezet. We hebben daarbij gekeken naar literinhoud, materiaal, geluidsniveau en natuurlijk de prijs. Daar is de Siemens TW86103P als beste uit de test gekomen. Benieuwd naar nog een aantal andere goede waterkokers? Wij hebben ze voor je!

waterkoker
Siemens TW86103P Bekijk prijzen
Literinhoud: 1,5 Liter
Materiaal: Kunststof, Metaal
Geluidsniveau: 77 dB
Hierom zijn we fan:
Instelbare temperatuur - Warmhoudfunctie - 360 graden voet - Droogkookbeveiliging
Let hierop:
Kooksnelheid - Warme behuizing

Laten we beginnen met de beste waterkoker van 2022, de Siemens TW86103p Sensor for Senses. Met deze waterkoker heb je de mogelijkheid om tot 4 verschillende temperaturen in te stellen. Je kunt daarbij kiezen voor:

 • 70 graden
 • 80 graden
 • 90 graden
 • 100 graden

Hierdoor kun je verschillende soorten thee koken. Afhankelijk van de smaak van de thee kun je dan de temperatuur instellen. Met een inhoud van 1,5 liter is dit wel een redelijk kleine waterkoker ten opzichte van de concurrentie.

Water koken

Kijken we naar het koken van water, dan kun je profiteren van de warmhoudfunctie. Hierdoor kun je het water tot maar liefst 30 minuten warm houden, zonder dat je het water opnieuw hoeft te koken.

Bij het koken van het water, hebben we wel een tweetal minpunten die we graag willen benoemen. Het eerste minpunt is namelijk dat de kooksnelheid met 120 seconden wat langer is dan bij sommige andere waterkokers in deze review, zoals de Russell Hobbs Retro, de Inventum CBW010 en de Bosch waterkoker.

Daarnaast hebben we ook ervaren dat de waterkoker enorm warm wordt. Het is daarom ook niet aan te raden om de waterkoker aan te raken nadat het water gekookt heeft. Ondanks de dubbele behuizing van het apparaat, kan deze nog steeds erg warm worden. Siemens zelf waarschuwt ook dat het apparaat erg heet kan worden.

Beveiliging

Qua beveiliging beschikt de waterkoker over een droogkookbeveiliging. Hierdoor slaat de waterkoker automatisch af of kookt de waterkoker niet als er geen water in zit. Dit voorkomt namelijk dat de waterkoker beschadigt raakt tijdens het koken.

Een andere belangrijke functionaliteit is dat de voet van de waterkoker 360 graden draaibaar is. Hierdoor kun je de waterkoker op elke manier op de voet zetten, zonder dat het problemen geeft bij het koken van water. De hendel kun je op elke wijze neerzetten. Dit kun je vergelijken met het terugzetten van de koffiepot bij het koffiezetapparaat.

De beste waterkoker van 2022 vanwege de warmhoudfunctie, de instelbare temperatuur en de 360 graden draaibare voet!

Russell Hobbs 21600-57 Bekijk prijzen
Literinhoud: 1,7 Liter
Materiaal: Glas
Geluidsniveau: 79 dB
Hierom zijn we fan:
1-kopsaanduiding - Ingebouwde verlichting - Inhoud - Glazen waterkoker
Let hierop:
Kooksnelheid - Behuizing wordt heet

De Russell Hobbs Glass waterkoker is een glazen waterkoker, waardoor je direct kunt zien of het water gekookt is of niet. Daarnaast is er ook gebruik gemaakt van ingebouwde led verlichting, waardoor het er in je keuken ook nog eens leuk uit ziet. Let er wel op dat de verlichting geen functie heeft.

Kopje thee

Wil je maar één kopje thee zetten, dan kun je gebruik maken van de handige 1-kops aanduiding. Hierdoor is het water veel sneller klaar en blijft er geen water achter in de koker. Daarbij moeten we wel vermelden dat er geen sprake is van droogkookbeveiliging. Dit wil zeggen dat de waterkoker gewoon gaat koken, ook al zit er géén water in.

Wil je juist meerdere koppen thee zetten, dan heb je door de inhoud van 1,7 liter voldoende ruimte om tot 7 kopjes thee te koken. Hierdoor kun je direct al je gasten bedienen of een grote pan met kokend water vullen. Dit maakt het ook een van de beste waterkokers.

In deze review is de waterkoker wel de langzaamste waterkoker van allemaal. Het duurt namelijk ongeveer 133 seconden om 0,5 liter water te koken. Vergeleken we dit bijvoorbeeld met de Bosch TWK7203, dan is deze bijna twee keer zo snel.

Glazen waterkoker

Zoals we hierboven al benoemde, is deze Russell Hobbs Glass waterkoker van glas. Hoewel dit er trendy uit ziet, moet je er wel rekening mee houden dat de behuizing heet kan worden. Je kunt daarom de waterkoker alleen bij het handvat vastpakken en níet bij het glas.

Naast dat het glas snel warm wordt, moet je deze waterkoker ook een stuk schoner houden. Kalkaanslag dat in de waterkoker zit is namelijk een stuk sneller zichtbaar dan wanneer we dit vergelijken met de waterkokers met een stalen behuizing. Wil je kalkaanslag schoonmaken of je waterkoker schoner houden, kies dan voor:

 • Regelmatig koken met azijn
 • Wekelijks water koken met citroensap
 • Gekookt water dat overblijft direct weggooien

De best geteste waterkoker van 2022 vanwege de 1-kopsaanduiding, ingebouwde verlichting en inhoud van 1,7 liter.

Russell Hobbs 21671-70 Bekijk prijzen
Literinhoud: 1,7 Liter
Materiaal: Metaal
Geluidsniveau: 80 dB
Hierom zijn we fan:
Temperatuurmeter - Kooksnelheid - Literinhoud - Doorkooktijd
Let hierop:
Geluidsniveau - Hete behuizing

Een retro inrichting begint de laatste jaren weer helemaal terug te komen. Is dit helemaal jouw smaak, dan kun je niet achterblijven met de waterkoker. Met deze Russell Hobbs Retro Classic haal je direct de beste retro waterkoker van dit jaar in huis!

Kopjes thee koken

Bij het koken van het water hebben we verschillende voordelen opgemerkt. Allereerst is dat het aantal kopjes thee dat je met deze elektrische waterkoker kunt zetten. Met een literinhoud van 1,7 liter is er ruimte voor 7 kopjes thee, genoeg voor al je gasten. Ook het vullen van een pan om bijvoorbeeld groenten te koken is daarmee zo gedaan.

Daarnaast zit er ook een temperatuurmeter op de buitenkant van het apparaat, waardoor je eenvoudig de temperatuur afleest. Hierboven hadden we het al even over de juiste temperatuur voor de verschillende smaken thee. Daar komt deze temperatuurmeter natuurlijk geweldig bij van pas!

Ook de kooksnelheid is wat hoger dan bij veel van de andere waterkokers in deze review. Het water kookt binnen 103 seconden, terwijl de doorkooktijd maar 5 seconden is. Dit wil zeggen dat de waterkoker na 5 seconden afsluit als het water kookt. De korte doorkooktijd zorgt voor:

 • Het sneller inschenken van de thee
 • Minder kalkaanslag door kortere kooktijd
 • Minder kans dat het water overkookt

De verbeterpunten

Toch hebben we ook wat verbeterpunten die we nog willen vermelden. Dat is allereerst het geluidsniveau, dat met 80 decibel aan de hoge kant ligt. Het is namelijk de luidste waterkoker in deze review, waarbij vooral de Inventum CBW010 met maar 65 decibel een stuk stiller is.

Een tweede nadeel is dat de behuizing erg heet wordt als het water gekookt heeft. Hoewel je het handvat wél gewoon kunt vastpakken, moet je de waterkoker niet met twee handen vastpakken als deze met 1,7 liter aan de zware kant is. Op dat moment is een theedoek of handdoek aan te raden.

De beste retro waterkoker van 2022 vanwege de temperatuurmeter, de kooksnelheid en de korte doorkooktijd!

Bosch TWK7203 Bekijk prijzen
Literinhoud: 1,7 Liter
Materiaal: Kunststof - Metaal
Geluidsniveau: 75 dB
Hierom zijn we fan:
Instelbare temperatuur - Warmhoudfunctie - Roestvrij staal - Dubbelwandige behuizing
Let hierop:
Zwaar - Prijs

Snel genieten van een lekker kopje thee? Dan is de Bosch TWK7203 TemperatureControl7 de beste waterkoker van dit moment. Deze heeft namelijk binnen 70 seconden al 0,5 liter gekookt water klaar. Daarnaast zorgt de warmhoudfunctie ervoor dat je meerdere koppen thee kunt drinken, zonder dat je telkens nieuw water moet koken.

Dubbelwandige behuizing

De waterkoker heeft een dubbelwandige behuizing die perfect aansluit op de warmhoudfunctie. Hierdoor wordt de warme langer behouden nadat het water heeft gekookt. Daarnaast geeft dit ook het voordeel dat de buitenkant een stuk minder warm wordt, waardoor je deze ook sneller met twee handen vast kunt pakken.

Doordat de waterkoker gemaakt is van roestvrij staal, is deze ook nog eens enorm duurzaam. Deze gaat niet alleen langer mee, maar is ook nog eens beter voor het milieu. Helaas zorgt de behuizing er wel voor dat de waterkoker een stuk zwaarder is dan de andere waterkokers in deze review, soms tot wel twee keer zo zwaar!

Hieronder hebben we de fysieke kenmerken van de waterkoker voor je opgesomd:

 • Breedte: 24 centimeter
 • Diepte: 16 centimeter
 • Gewicht: 2 kilogram

Instelbare temperatuur

De waterkoker heeft daarnaast een instelbaar temperatuurniveau tussen de 70 en 100 graden, waardoor je de temperatuur precies kunt aanpassen aan de smaak van je thee. De literinhoud van 1,7 liter is vergelijkbaar met de andere modellen in deze review, maar wel het vermelden waard.

De verschillende extra features waar je hierboven over gelezen hebt, zorgen er wel weer voor dat de prijs van het product een stuk hoger ligt dan bij de concurrenten. Zo is deze bijvoorbeeld ruim twee keer zo duur dan de hierboven genoemde Inventum CBW010.

Een van de goede waterkokers vanwege de instelbare temperatuur, de dubbele wand en de warmhoudfunctie.

Product Literinhoud Materiaal Geluidsniveau
Siemens TW86103P Siemens TW86103P
Beste koop waterkoker
1,5 Liter Kunststof, Metaal 77 dB Bekijk prijzen
Russell Hobbs 21600-57 Russell Hobbs 21600-57
Best geteste waterkoker
1,7 Liter Glas 79 dB Bekijk prijzen
Russell Hobbs 21671-70 Russell Hobbs 21671-70
Beste waterkoker retro
1,7 Liter Metaal 80 dB Bekijk prijzen
Bosch TWK7203 Bosch TWK7203
Beste waterkoker met instelbare temperatuur
1,7 Liter Kunststof - Metaal 75 dB Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 30 maart 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.