Linkse stofzuigers in een doos op een vloer.

Dweil kopen: waar let je op?

Vind je alleen stofzuigen niet genoeg om de vloer schoon te maken of heb je kinderen die vaak morsen? Een dweil kan uitkomst bieden. Maar hoe weet je welke dweil past bij jouw wensen? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor het kopen van een dweil op een rijtje:

  • Type dweil: Een dweil is een dweil zou je denken. Toch zijn de verschillen enorm. De meeste dweilen werken met een emmer en een uitwringssysteem, maar er zijn ook dweilen met een ingebouwd waterreservoir of zelfs dweilen met een schoonmaakmiddel erin of een stoomfunctie. Kies de dweil die past bij jouw doel.
  • Gebruiksgemak: Dweilen kan flinke rugklachten veroorzaken als de lengte van de steel te kort is. Een uitschuifbaar model biedt je meer flexibiliteit. Ook het gewicht van de dweil, wieltjes onder de emmer en de aanwezigheid van een snel en praktisch uitwringmechanisme dragen bij aan het gebruiksgemak.
  • Absorptievermogen en reinigingsefficiëntie: De ene dweilkop neemt meer vuil en vocht op en is makkelijker uit te wringen om dat vuil weer uit de doek te krijgen. Andere dweilen nemen minder op of kun je moeilijk uitwringen, maar zijn praktischer voor een snel schoonmaakklusje.
  • Duurzaamheid: De meeste dweilen hebben afneembare doeken die je in de wasmachine kunt stoppen. Dit is een duurzame keuze. Er zijn ook dweilen met wegwerpdoekjes die je maar één keer kunt gebruiken.
  • Prijs: Je kunt een goede dweil al kopen vanaf ongeveer veertig euro, maar als je zoekt naar extra functies of een grotere emmer voor het grote schoonmaakwerk, leg je al snel meer geld neer. Een model boven de honderd euro beschikt vaak over functies als een ingebouwd stoomapparaat of werkt elektrisch.
  • Compatibiliteit met vloertypes: Sommige dweilen zijn beter geschikt voor bepaalde vloertypes zoals hout, tegels of laminaat. Katoenen dweilen passen beter bij zachte vloeren als hout waar vlakke microvezeldoeken geschikter zijn voor tegels of laminaat. Kies de dweil die past bij jouw soort vloer.
  • Ecologie: Een dweil die goed schoonmaakt met alleen water is superecologisch. Sommige dweilen werken met (chemische) schoonmaakmiddelen. Vooral een dweil die je alleen kunt gebruiken met een fles schoonmaakmiddel in het systeem is niet ecologisch. Dweilen die werken met stoom zijn het effectiefst zonder schoonmaakmiddelen.
  • Extra functies: Sommige dweilen komen met extra functies zoals geïntegreerde sproeiers of verwisselbare koppen. Zoek je een dweil voor specifiek schoonmaakwerk? Let er dan op of de extra functies dat schoonmaakwerk ondersteunen.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer