Beste dweil 2023. 5x de beste dweilen

Laatste ge-update in door Eva

De klassieke mop was de eerste dweil ooit. Deze dweil met lange haren bestaat nog steeds, maar is inmiddels ingehaald door moderne dweilsystemen. Bij deze systemen is de microvezel dweil enorm populair, maar ook de katoenen dweil wordt nog steeds gebruikt. Wil je tijd besparen? Dan kun je kiezen voor een robotdweil of een automatisch dweilsysteem.

De micro duo vloerwisser is een van de meest verkochte dweilen. Met de speciale 2-vezel-mopdoek maak je de vloer extra goed schoon. Of kies voor een dweilsysteem met profi pers, zodat je niet meer met je handen in het vieze water hoeft te zitten.

Om de beste dweil te vinden, hebben wij voor deze review vijf dweilen geselecteerd en getest. Hierbij hebben we gelet op gebruiksgemak, prijs en manier van wissen. Onze conclusie is dat de Leifheit dweil de beste dweil van 2023 is. Deze dweil is betaalbaar, geschikt voor veel vloertypen en makkelijk in gebruik.

Leifheit Bekijk prijzen
Vloertype: Tegels, Hout
Dweiltype: Dweilsysteem
Manier van wissen: Nat wissen
Hierom zijn we fan:
360 ° draaibare scharnier – grote wisbreedte – microvezeldoek neemt veel vocht op
Let hierop:
Aparte emmer nodig – Geen uitwringsysteem

Deze Leifheit Profi vloerwisser XL Micro duo is de eerste dweil die we uitgeprobeerd hebben. Deze microvezel dweil van 42 cm is geschikt voor nat wissen van harde vloeren zoals een marmeren vloer of een houten vloeren. Je moet dus wel eerst even stofzuigen voordat je gaat dweilen.

Dit dweilsysteem werkt met een steel die je 360 graden kunt draaien. Wij vinden dat handig, want zo kun je vlot in de hoeken en onder banken dweilen. Bij de dweil zit een dikke microvezel doek die je met een schuifbeweging onder de dweil bevestigt.

Brede microvezel dweil voor grote vloeroppervlakken

Je moet wel zorgen dat de Leifheit doek vochtig is als je deze vastmaakt, omdat er geen emmer of uitwringsysteem bij zit. Toen we gingen dweilen, moesten we de vuile doek van de dweil afhalen om te kunnen wassen. Het voetpedaal helpt hierbij, maar je moet wel bukken om de doek los te halen.

Met deze dweil kun je vrijwel iedere vloer dweilen en het is geschikt voor grote vloeroppervlakken. Het wisoppervlak is 42 cm breed. Daardoor waren we snel klaar met het dweilen van onze woonkamer. De microvezel dweil neemt veel vocht op, zodat je de dweil niet vaak hoeft te spoelen.

Beste koop dweil 2022 die je vloer brandschoon maakt

Deze Leifheit vloerwisser heeft geen uitschuifbare steel en dat is een nadeel als je weinig opbergruimte hebt. De aluminium steel is wel van zeer goede kwaliteit en je kunt er stevig mee dweilen.

De belangrijkste pluspunten van deze Leifheit dweil zijn:

 • 360 ° draaibare scharnier
 • Wisbreedte van 42 cm
 • Voetpedaal om dweildoek los te klikken

Deze dweil kost iets meer dan dertig euro en daarvoor krijg je een kwalitatieve, stevige en flexibele vloerwisser. Daarom vinden wij dit de beste koop dweil 2022.

De steel van deze dweil is niet uitschuifbaar. Daardoor kun je de steel niet in hoogte verstellen.

Verkrijgbaar bij:
Vileda Ultramat Turbo Bekijk prijzen
Vloertype: Behandeld parket, Gietvloer, Hout, Kurk, Laminaat,Linoleum, Parket, PVC, Tegels
Dweiltype: Dweilsysteem met emmer en uitwringsysteem
Manier van wissen: Nat wissen
Hierom zijn we fan:
Compleet dweilsysteem – Bedienbaar met je voet – Dweil neemt veel vuil op
Let hierop:
De emmer heeft geen wieltjes – Emmer is groot en zwaar

De volgende vloerwisser is de Ultramat Turbo van Vileda. Dit is een dweilsysteem met een dweil, emmer en een roterende pers. Dat verschilt dus van de Leifheit dweil, waar geen emmer of uitwringsysteem bij zit.

Wij vinden het zeker een pluspunt dat deze Vileda Ultramat Turbo dweil geschikt is voor allerlei vloeren. Het werkt heel eenvoudig. Met je voet ontgrendel je de dweil die daardoor inklapt. Daarna doe je de dweil in de pers. Met je voet druk je op het pedaal waarna de dweil uitgewrongen wordt.

Een goede dweil die je makkelijk bedient

Je hoeft niet met je handen in vuil water en dat is een voordeel. Bij de Leifheit dweil moest je de dweil van de steel af halen om uit te spoelen. Bij deze Vileda vloerwisser is dat niet nodig en steek je de hele dweil in het uitwringsysteem.

Wij vinden het een pluspunt dat je de vochtigheid van de dweil zelf kunt bepalen door vaker op het pedaal van de roterende pers te drukken. Daardoor kun je met deze dweil ook parket en  bijvoorbeeld keramische tegels schoon dweilen.

Best geteste dweil 2022 met efficiënte dweil

De emmer van dit Vileda dweilsysteem heeft helaas geen wieltjes, zodat je de emmer zelf moet verschuiven tijdens het dweilen.  Aan de andere kant is de witte microvezel dweil wel heel efficiënt. De rode polyamide vezels maken het vuil beter los en nemen het goed op. Zo wordt de vloer lekker schoon.

 • dweil is wasbaar op 60°C
 • roterende pers die je met je voet bedient
 • geschikt voor veel verschillende vloeren

Wat ons betreft is dit de best geteste dweil van 2022, vanwege het makkelijk te bedienen systeem en de geschiktheid voor verschillende vloeren.

Met deze Vileda Ultramat Turbo kun je dweilen zonder dat je handen in het vieze water komen.

Verkrijgbaar bij:
Leifheit Profi vloerwisser xl Bekijk prijzen
Vloertype: Gietvloer
Dweiltype: Dweilsysteem met emmer en uitwringsysteem
Manier van wissen: Nat wissen
Hierom zijn we fan:
Geen handen in vuil water – Extra brede dweil – 360°-draaischarnier
Let hierop:
Zware emmer – Na het wringen moet je de natte dweildoek opnieuw vastmaken

Na de dweil van Leifheit testen we nu ook de Leifheit Profi vloerwisser XL. Dit is een dweilsysteem wat bestaat uit de vloermop Profi micro duo en de mopdoekpers Profi met wieltjes. De pers bestaat uit een emmer met een persopzet die je eraf kunt halen.

Wij hebben dit dweilsysteem getest op een gietvloer. Omdat zo’n vloer niet te nat mag worden, hebben we een speciaal daarvoor geschikte microvezel dweil van Leifheit gebruikt. Die is dunner dan de dweil die standaard wordt meegeleverd bij deze vloerwisser.

De beste dweil met uitwringsysteem

Wij besteden graag zo min mogelijk tijd aan het schoonmaken van ons huis, dus we waren benieuwd naar het gebruiksgemak van deze Leifheit Profi dweil. In vergelijking met de Vileda Ultramat Turbo is er wel een verschil.

De Vileda dweil hoef je niet van de steel af te halen om uit te kunnen wringen. De Leifheit Profi kun je met je voet losklikken en in de wringer laten vallen. Daarna moet je de dweil uit de wringer halen en weer aan de steel bevestigen. Bij beide systemen hoef je niet met je handen in vuil water te zitten.

Beste dweil voor gietvloer

De emmer heeft een inhoud van 8 liter. Wij vonden de emmer door de afmetingen wel zwaar om op te tillen en te legen. De mopdoekpers kun je er gelukkig af halen, maar het blijft een zware emmer.

Voor een gietvloer is deze dweil ideaal omdat je de dweil heel droog kunt uitwringen. De royale mopbreedte van 42 cm is hetzelfde als bij de Leifheit dweil. Ook het 360°-draaischarnier zit erop, zodat je makkelijk om je meubels heen dweilt.

Met dit dweilsysteem kun je de dweil goed uitwringen en alles met je voet bedienen. Daarom vinden wij dit de beste dweil voor een gietvloer.

Dankzij de royale wisbreedte van 42 cm kun je met deze dweil snel grote vloeroppervlakken dweilen.

Verkrijgbaar bij:
BISSELL CrossWave Bekijk prijzen
Vloertype: Gietvloer,LaminaatPVC, Tegels, Behandeld parket, Linoleum,Tapijt, Vloerbedekking
Dweiltype: 3-in-1 multi-oppervlaktereiniger
Manier van wissen: Stofzuigen, nat dweilen en drogen
Hierom zijn we fan:
Geen losse dweilen nodig – Stofzuigen, dweilen en drogen in 1 – Bespaart tijd
Let hierop:
Snoer rolt niet automatisch op – Beetje lastig om op te tillen

De Bissell CrossWave is een elektrische dweil. De dweilen en dweilsystemen die we tot nu toe getest hebben, waren geschikt voor het nat dweilen van vloeren. Deze Bissell dweil kan stofzuigen, dweilen en drogen, wat tijd bespaart. De dweil is geschikt voor alle vloeren, inclusief keramische tegels.

Deze dweil gebruikt geen losse dweil, maar een gescheiden tank voor schoon en vuil water. Onderin zit een borstelrol die het vuil los maakt van de vloer en opzuigt. Na het schoonmaken kun je de borstel schoonmaken in de speciale schoonmaakbak die er bij zit.

Goede dweil voor harde vloeren en tegelvoegen

De bediening op de handgreep vinden we handig, omdat je met een druk op de knop het type vloer kan instellen. Zo kun je verschillende vloeren achter elkaar schoonmaken zonder dat je verschillende dweilen nodig hebt. Bij ons zagen we op de tegelvloer dat zelfs de voegen schoner waren geworden.

Deze dweil maakt dus perfect schoon. Je hebt geen losse dweilen nodig zoals bij de dweilen van Leifheit en Vileda. Je hoeft ook geen dweil uit te wringen. In plaats daarvan leeg je de tank met vuil water en vul je de andere tank met schoon water.

Beste elektrische dweil die tijd bespaart

Het apparaat weegt ruim vijf kilo, waardoor je het niet zo heel makkelijk mee de trap op neemt. Het snoer van 7,5 meter rolt niet automatisch op, dus dat moet je zelf doen. De borstelrol en filter zijn makkelijk te vervangen en daarna kun je weer verder met schoonmaken.

De pluspunten nog even samengevat:

 • Stofzuigt, dweilt en droogt
 • Geen zware emmers water nodig
 • Bespaart tijd
 • Geschikt voor elk type vloer

Wij vinden dit de beste elektrische dweil vanwege het grote gebruiksgemak, de tijdsbesparing en de grondige reiniging.

Deze elektrische dweil kost flink wat meer dan de andere dweilen uit deze review. Deze dweil bespaart je wel veel tijd en maakt goed schoon.

Swiffer WetJet Startset Bekijk prijzen
Vloertype: Tegels
Dweiltype: Dweilsysteem
Manier van wissen: Nat wissen
Hierom zijn we fan:
Veilig voor alle vloeren – Geen water nodig – Makkelijk in gebruik
Let hierop:
Werkt met wegwerpdoekjes – De reinigingsspray moet steeds vervangen worden

We ronden deze review af met de Swiffer WetJet Startset. Deze dweil werkt met een tweevoudige sproeiverstuiver op batterijen, die gelijkmatig de juiste hoeveelheid reinigingsoplossing op de vloer sproeit. De dweilbeweging zorgt dat het vuil in het Wetjet doekje terechtkomt.

De sproeier werkt op batterijen, dus je moet wel zorgen dat je batterijen of een batterij-oplader in huis hebt. Dit dweilsysteem vervangt geen stofzuiger, zoals de BISSELL CrossWave.

Een goede dweil voor kwetsbare vloeren

Het grote nadeel van dit systeem is dat het werkt met wegwerpdoekjes. Dat is namelijk niet zo milieuvriendelijk als de wasbare dweilen van Leifheit en Vileda. De doekjes zijn wel makkelijk. Na gebruik gooi je ze gewoon in de prullenbak en pak je een nieuw doekje.

We vinden het een pluspunt dat dit systeem veilig is voor vloeren die je beter niet met stoom kunt reinigen, zoals laminaat en hout. Bij dit dweilsysteem heb je geen aparte emmer nodig zoals bij de dweilsystemen van Leifheit en Vileda. Je hoeft ook geen dweil uit te wringen.

Beste dweilsysteem tegen hardnekkig vuil

Dit systeem verwijdert hardnekkig vuil zonder dat je de vloer nat hoeft te maken. Als je grote vloeroppervlakken wilt schoonmaken, dan gaat het reinigingsmiddel wel snel op. We denken dat deze Swiffer WetJet wel heel geschikt is om pleksgewijs te gebruiken.

De sterke punten nog even op een rij:

 • Veilig op elk vloertype
 • Geen water en dweildoek nodig
 • Doekjes zijn makkelijk te verwisselen

Wat ons betreft is dit het beste dweilsysteem omdat het makkelijk in gebruik is. Daarnaast is het geschikt voor vloeren die niet goed tegen veel water kunnen.

Deze Swiffer dweil is geschikt voor alle vloeren, omdat het dweilt zonder water.

Verkrijgbaar bij:
Product Vloertype Dweiltype Manier van wissen
Leifheit Leifheit
Beste koop
Tegels, Hout Dweilsysteem Nat wissen Bekijk prijzen
Vileda Ultramat Turbo Vileda Ultramat Turbo
Best geteste
Behandeld parket, Gietvloer, Hout, Kurk, Laminaat,Linoleum, Parket, PVC, Tegels Dweilsysteem met emmer en uitwringsysteem Nat wissen Bekijk prijzen
Leifheit Profi vloerwisser xl Leifheit Profi vloerwisser xl
Beste dweil voor gietvloer
Gietvloer Dweilsysteem met emmer en uitwringsysteem Nat wissen Bekijk prijzen
BISSELL CrossWave BISSELL CrossWave
Beste elektrische dweil
Gietvloer,LaminaatPVC, Tegels, Behandeld parket, Linoleum,Tapijt, Vloerbedekking 3-in-1 multi-oppervlaktereiniger Stofzuigen, nat dweilen en drogen Bekijk prijzen
Swiffer WetJet Startset Swiffer WetJet Startset
Beste dweilsysteem
Tegels Dweilsysteem Nat wissen Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: dinsdag 21 maart 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.