Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.
De klassieke mop was de eerste dweil ooit. Deze dweil met lange haren bestaat nog steeds, maar is inmiddels ingehaald door moderne dweilsystemen. Bij deze systemen is de microvezel dweil enorm populair, maar ook de katoenen dweil wordt nog steeds gebruikt. Wil je tijd besparen? Dan kun je kiezen voor een robotdweil of een automatisch dweilsysteem.
De micro duo vloerwisser is een van de meest verkochte dweilen. Met de speciale 2-vezel-mopdoek maak je de vloer extra goed schoon. Of kies voor een dweilsysteem met profi pers, zodat je niet meer met je handen in het vieze water hoeft te zitten.
Om de beste dweil te vinden, hebben wij voor deze review vijf dweilen geselecteerd en getest. Hierbij hebben we gelet op gebruiksgemak, prijs en manier van wissen. Onze conclusie is dat de Leifheit dweil de beste dweil van 2023 is. Deze dweil is betaalbaar, geschikt voor veel vloertypen en makkelijk in gebruik.
Product | Vloertype | Dweiltype | Manier van wissen | |
---|---|---|---|---|
Leifheit
Beste koop
|
Tegels, Hout | Dweilsysteem | Nat wissen | Bekijk prijzen |
Vileda Ultramat Turbo
Best geteste
|
Behandeld parket, Gietvloer, Hout, Kurk, Laminaat,Linoleum, Parket, PVC, Tegels | Dweilsysteem met emmer en uitwringsysteem | Nat wissen | Bekijk prijzen |
Leifheit Profi vloerwisser xl
Beste dweil voor gietvloer
|
Gietvloer | Dweilsysteem met emmer en uitwringsysteem | Nat wissen | Bekijk prijzen |
BISSELL CrossWave
Beste elektrische dweil
|
Gietvloer,LaminaatPVC, Tegels, Behandeld parket, Linoleum,Tapijt, Vloerbedekking | 3-in-1 multi-oppervlaktereiniger | Stofzuigen, nat dweilen en drogen | Bekijk prijzen |
Swiffer WetJet Startset
Beste dweilsysteem
|
Tegels | Dweilsysteem | Nat wissen | Bekijk prijzen |
Deze Leifheit Profi vloerwisser XL Micro duo is de eerste dweil die we uitgeprobeerd hebben. Deze microvezel dweil van 42 cm is geschikt voor nat wissen van harde vloeren zoals een marmeren vloer of een houten vloeren. Je moet dus wel eerst even stofzuigen voordat je gaat dweilen.
Dit dweilsysteem werkt met een steel die je 360 graden kunt draaien. Wij vinden dat handig, want zo kun je vlot in de hoeken en onder banken dweilen. Bij de dweil zit een dikke microvezel doek die je met een schuifbeweging onder de dweil bevestigt.
Je moet wel zorgen dat de Leifheit doek vochtig is als je deze vastmaakt, omdat er geen emmer of uitwringsysteem bij zit. Toen we gingen dweilen, moesten we de vuile doek van de dweil afhalen om te kunnen wassen. Het voetpedaal helpt hierbij, maar je moet wel bukken om de doek los te halen.
Met deze dweil kun je vrijwel iedere vloer dweilen en het is geschikt voor grote vloeroppervlakken. Het wisoppervlak is 42 cm breed. Daardoor waren we snel klaar met het dweilen van onze woonkamer. De microvezel dweil neemt veel vocht op, zodat je de dweil niet vaak hoeft te spoelen.
Deze Leifheit vloerwisser heeft geen uitschuifbare steel en dat is een nadeel als je weinig opbergruimte hebt. De aluminium steel is wel van zeer goede kwaliteit en je kunt er stevig mee dweilen.
De belangrijkste pluspunten van deze Leifheit dweil zijn:
Deze dweil kost iets meer dan dertig euro en daarvoor krijg je een kwalitatieve, stevige en flexibele vloerwisser. Daarom vinden wij dit de beste koop dweil 2022.
De volgende vloerwisser is de Ultramat Turbo van Vileda. Dit is een dweilsysteem met een dweil, emmer en een roterende pers. Dat verschilt dus van de Leifheit dweil, waar geen emmer of uitwringsysteem bij zit.
Wij vinden het zeker een pluspunt dat deze Vileda Ultramat Turbo dweil geschikt is voor allerlei vloeren. Het werkt heel eenvoudig. Met je voet ontgrendel je de dweil die daardoor inklapt. Daarna doe je de dweil in de pers. Met je voet druk je op het pedaal waarna de dweil uitgewrongen wordt.
Je hoeft niet met je handen in vuil water en dat is een voordeel. Bij de Leifheit dweil moest je de dweil van de steel af halen om uit te spoelen. Bij deze Vileda vloerwisser is dat niet nodig en steek je de hele dweil in het uitwringsysteem.
Wij vinden het een pluspunt dat je de vochtigheid van de dweil zelf kunt bepalen door vaker op het pedaal van de roterende pers te drukken. Daardoor kun je met deze dweil ook parket en bijvoorbeeld keramische tegels schoon dweilen.
De emmer van dit Vileda dweilsysteem heeft helaas geen wieltjes, zodat je de emmer zelf moet verschuiven tijdens het dweilen. Aan de andere kant is de witte microvezel dweil wel heel efficiënt. De rode polyamide vezels maken het vuil beter los en nemen het goed op. Zo wordt de vloer lekker schoon.
Wat ons betreft is dit de best geteste dweil van 2022, vanwege het makkelijk te bedienen systeem en de geschiktheid voor verschillende vloeren.
Na de dweil van Leifheit testen we nu ook de Leifheit Profi vloerwisser XL. Dit is een dweilsysteem wat bestaat uit de vloermop Profi micro duo en de mopdoekpers Profi met wieltjes. De pers bestaat uit een emmer met een persopzet die je eraf kunt halen.
Wij hebben dit dweilsysteem getest op een gietvloer. Omdat zo’n vloer niet te nat mag worden, hebben we een speciaal daarvoor geschikte microvezel dweil van Leifheit gebruikt. Die is dunner dan de dweil die standaard wordt meegeleverd bij deze vloerwisser.
Wij besteden graag zo min mogelijk tijd aan het schoonmaken van ons huis, dus we waren benieuwd naar het gebruiksgemak van deze Leifheit Profi dweil. In vergelijking met de Vileda Ultramat Turbo is er wel een verschil.
De Vileda dweil hoef je niet van de steel af te halen om uit te kunnen wringen. De Leifheit Profi kun je met je voet losklikken en in de wringer laten vallen. Daarna moet je de dweil uit de wringer halen en weer aan de steel bevestigen. Bij beide systemen hoef je niet met je handen in vuil water te zitten.
De emmer heeft een inhoud van 8 liter. Wij vonden de emmer door de afmetingen wel zwaar om op te tillen en te legen. De mopdoekpers kun je er gelukkig af halen, maar het blijft een zware emmer.
Voor een gietvloer is deze dweil ideaal omdat je de dweil heel droog kunt uitwringen. De royale mopbreedte van 42 cm is hetzelfde als bij de Leifheit dweil. Ook het 360°-draaischarnier zit erop, zodat je makkelijk om je meubels heen dweilt.
Met dit dweilsysteem kun je de dweil goed uitwringen en alles met je voet bedienen. Daarom vinden wij dit de beste dweil voor een gietvloer.
De Bissell CrossWave is een elektrische dweil. De dweilen en dweilsystemen die we tot nu toe getest hebben, waren geschikt voor het nat dweilen van vloeren. Deze Bissell dweil kan stofzuigen, dweilen en drogen, wat tijd bespaart. De dweil is geschikt voor alle vloeren, inclusief keramische tegels.
Deze dweil gebruikt geen losse dweil, maar een gescheiden tank voor schoon en vuil water. Onderin zit een borstelrol die het vuil los maakt van de vloer en opzuigt. Na het schoonmaken kun je de borstel schoonmaken in de speciale schoonmaakbak die er bij zit.
De bediening op de handgreep vinden we handig, omdat je met een druk op de knop het type vloer kan instellen. Zo kun je verschillende vloeren achter elkaar schoonmaken zonder dat je verschillende dweilen nodig hebt. Bij ons zagen we op de tegelvloer dat zelfs de voegen schoner waren geworden.
Deze dweil maakt dus perfect schoon. Je hebt geen losse dweilen nodig zoals bij de dweilen van Leifheit en Vileda. Je hoeft ook geen dweil uit te wringen. In plaats daarvan leeg je de tank met vuil water en vul je de andere tank met schoon water.
Het apparaat weegt ruim vijf kilo, waardoor je het niet zo heel makkelijk mee de trap op neemt. Het snoer van 7,5 meter rolt niet automatisch op, dus dat moet je zelf doen. De borstelrol en filter zijn makkelijk te vervangen en daarna kun je weer verder met schoonmaken.
De pluspunten nog even samengevat:
Wij vinden dit de beste elektrische dweil vanwege het grote gebruiksgemak, de tijdsbesparing en de grondige reiniging.
We ronden deze review af met de Swiffer WetJet Startset. Deze dweil werkt met een tweevoudige sproeiverstuiver op batterijen, die gelijkmatig de juiste hoeveelheid reinigingsoplossing op de vloer sproeit. De dweilbeweging zorgt dat het vuil in het Wetjet doekje terechtkomt.
De sproeier werkt op batterijen, dus je moet wel zorgen dat je batterijen of een batterij-oplader in huis hebt. Dit dweilsysteem vervangt geen stofzuiger, zoals de BISSELL CrossWave.
Het grote nadeel van dit systeem is dat het werkt met wegwerpdoekjes. Dat is namelijk niet zo milieuvriendelijk als de wasbare dweilen van Leifheit en Vileda. De doekjes zijn wel makkelijk. Na gebruik gooi je ze gewoon in de prullenbak en pak je een nieuw doekje.
We vinden het een pluspunt dat dit systeem veilig is voor vloeren die je beter niet met stoom kunt reinigen, zoals laminaat en hout. Bij dit dweilsysteem heb je geen aparte emmer nodig zoals bij de dweilsystemen van Leifheit en Vileda. Je hoeft ook geen dweil uit te wringen.
Dit systeem verwijdert hardnekkig vuil zonder dat je de vloer nat hoeft te maken. Als je grote vloeroppervlakken wilt schoonmaken, dan gaat het reinigingsmiddel wel snel op. We denken dat deze Swiffer WetJet wel heel geschikt is om pleksgewijs te gebruiken.
De sterke punten nog even op een rij:
Wat ons betreft is dit het beste dweilsysteem omdat het makkelijk in gebruik is. Daarnaast is het geschikt voor vloeren die niet goed tegen veel water kunnen.
De Leifheit dweil met het 360 ° draaibare scharnier en de grote wisbreedte kwam als beste uit onze review.
Dat ligt aan het type vloer wat je schoon wilt maken. Voor vloeren die niet te nat mogen worden, zoal houten vloeren, gietvloeren en laminaat, kun je beter een dweil gebruiken. Deze kun je uitwringen zodat er niet teveel water op de vloer komt.
De Leifheit dweil is uitstekend geschikt om een PVC vloer mee te dweilen. Deze dweil kun je goed uitwringen, zodat er niet teveel water op je vloer blijft liggen.
Een PVC vloer kun je reinigen met lauwwarm water. Als de vloer plakkerig aanvoelt, voeg dan een scheutje azijn of PVC schoonmaakmiddel toe aan het water.
Eigenlijk kun je elke vloer wel dweilen: sommigen hebben alleen een andere behandeling nodig. Sommige stenen of houten vloeren zijn gevoeliger. Sommige chemicaliën kunnen die vloeren alleen wel beschadigen. Kijk daarom naar het materiaal van jouw vloer en welke reinigingsmiddelen daarvoor geschikt zijn.
Soms kan je dweilresultaat een beetje tegenvallen. Hier zijn wat tips:
1) Zorg voor de juiste reiniging voor jouw vloer. Zo heb je speciaal reiniging voor hout en voor steen.
2) Zoek de juiste dweil uit: elke dweil is anders. Een goede dweil bij jouw specifieke grond kan het verschil maken.
3) Dweil met warm water. Zo haal je gemakkelijker vlekken weg, aangezien de warmte ervoor zorgt dat de vlek losser komt.
4) Houd je dweilwater schoon. Is het water grijs of zelfs zwart? Vervang het dan snel, aangezien je dit water ook weer terug op de vloer veegt.
Hoe vaak je je dweil moet vervangen, ligt aan hoe vaak je de dweil gebruikt. Een dweil gaat gemiddeld 3-6 maanden mee, voordat je ‘m kunt vervangen.
Sommigen dweilen kun je na 1x gebruiken weggooien, terwijl je andere juist gewoon in de wasmachine stopt. Vaak staat er op de verpakking van je dweil hoe je de dweil het beste kunt wassen. Mocht je twijfelen, dan kun je ook 60-90 graden aanhouden: dan was je de meeste bacteriën uit een dweil weg.
Een dweil was je gemiddeld op 60-90 graden, omdat er op een hoge temperatuur vaak beter de bacteriën worden verwijderd. Vaak staat er bij de dweil aangegeven hoe lang en op welke temperatuur je de dweil kan wassen.
Een dweil kan over het algemeen in een wasmachine. Soms zijn daar ook uitzonderingen op; bij dweilen die gemaakt zijn van gevoelige producten bijvoorbeeld. Als je de dweil in een heet wasje stopt (60 graden) en ‘m niet al te hard centrifugeert.
Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer
Reacties (0)