Beste dweil 2023. 5x de beste dweilen

Door: Eva
Laatste update: 22 september 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

De klassieke mop was de eerste dweil ooit. Deze dweil met lange haren bestaat nog steeds, maar is inmiddels ingehaald door moderne dweilsystemen. Bij deze systemen is de microvezel dweil enorm populair, maar ook de katoenen dweil wordt nog steeds gebruikt. Wil je tijd besparen? Dan kun je kiezen voor een robotdweil of een automatisch dweilsysteem.

De micro duo vloerwisser is een van de meest verkochte dweilen. Met de speciale 2-vezel-mopdoek maak je de vloer extra goed schoon. Of kies voor een dweilsysteem met profi pers, zodat je niet meer met je handen in het vieze water hoeft te zitten.

Om de beste dweil te vinden, hebben wij voor deze review vijf dweilen geselecteerd en getest. Hierbij hebben we gelet op gebruiksgemak, prijs en manier van wissen. Onze conclusie is dat de Leifheit dweil de beste dweil van 2023 is. Deze dweil is betaalbaar, geschikt voor veel vloertypen en makkelijk in gebruik.

Dweilen 2023

 1. Beste koop: Leifheit
 2. Best geteste: Vileda Ultramat Turbo
 3. Beste dweil voor gietvloer: Leifheit Profi vloerwisser xl
 4. Beste elektrische dweil: BISSELL CrossWave
 5. Beste dweilsysteem: Swiffer WetJet Startset

Dweilen vergelijken

Product Vloertype Dweiltype Manier van wissen
Leifheit Beste koop
Tegels, Hout Dweilsysteem Nat wissen Bekijk prijzen
Behandeld parket, Gietvloer, Hout, Kurk, Laminaat,Linoleum, Parket, PVC, Tegels Dweilsysteem met emmer en uitwringsysteem Nat wissen Bekijk prijzen
Leifheit Profi vloerwisser xl Beste dweil voor gietvloer
Gietvloer Dweilsysteem met emmer en uitwringsysteem Nat wissen Bekijk prijzen
BISSELL CrossWave Beste elektrische dweil
Gietvloer,LaminaatPVC, Tegels, Behandeld parket, Linoleum,Tapijt, Vloerbedekking 3-in-1 multi-oppervlaktereiniger Stofzuigen, nat dweilen en drogen Bekijk prijzen
Swiffer WetJet Startset Beste dweilsysteem
Tegels Dweilsysteem Nat wissen Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop Leifheit

Hierom zijn we fan:
 • 360 ° draaibare scharnier
 • grote wisbreedte
 • microvezeldoek neemt veel vocht op
Let hierop:
 • Aparte emmer nodig
 • Geen uitwringsysteem
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 38,69
Vloertype: Tegels, Hout
Dweiltype: Dweilsysteem
Manier van wissen: Nat wissen
Merk: Leifheit

Deze Leifheit Profi vloerwisser XL Micro duo is de eerste dweil die we uitgeprobeerd hebben. Deze microvezel dweil van 42 cm is geschikt voor nat wissen van harde vloeren zoals een marmeren vloer of een houten vloeren. Je moet dus wel eerst even stofzuigen voordat je gaat dweilen.

Dit dweilsysteem werkt met een steel die je 360 graden kunt draaien. Wij vinden dat handig, want zo kun je vlot in de hoeken en onder banken dweilen. Bij de dweil zit een dikke microvezel doek die je met een schuifbeweging onder de dweil bevestigt.

Brede microvezel dweil voor grote vloeroppervlakken

Je moet wel zorgen dat de Leifheit doek vochtig is als je deze vastmaakt, omdat er geen emmer of uitwringsysteem bij zit. Toen we gingen dweilen, moesten we de vuile doek van de dweil afhalen om te kunnen wassen. Het voetpedaal helpt hierbij, maar je moet wel bukken om de doek los te halen.

Met deze dweil kun je vrijwel iedere vloer dweilen en het is geschikt voor grote vloeroppervlakken. Het wisoppervlak is 42 cm breed. Daardoor waren we snel klaar met het dweilen van onze woonkamer. De microvezel dweil neemt veel vocht op, zodat je de dweil niet vaak hoeft te spoelen.

Beste koop dweil 2022 die je vloer brandschoon maakt

Deze Leifheit vloerwisser heeft geen uitschuifbare steel en dat is een nadeel als je weinig opbergruimte hebt. De aluminium steel is wel van zeer goede kwaliteit en je kunt er stevig mee dweilen.

De belangrijkste pluspunten van deze Leifheit dweil zijn:

 • 360 ° draaibare scharnier
 • Wisbreedte van 42 cm
 • Voetpedaal om dweildoek los te klikken

Deze dweil kost iets meer dan dertig euro en daarvoor krijg je een kwalitatieve, stevige en flexibele vloerwisser. Daarom vinden wij dit de beste koop dweil 2022.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste Vileda Ultramat Turbo

Hierom zijn we fan:
 • Compleet dweilsysteem
 • Bedienbaar met je voet
 • Dweil neemt veel vuil op
Let hierop:
 • De emmer heeft geen wieltjes
 • Emmer is groot en zwaar
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 36,99
Vloertype: Behandeld parket, Gietvloer, Hout, Kurk, Laminaat,Linoleum, Parket, PVC, Tegels
Dweiltype: Dweilsysteem met emmer en uitwringsysteem
Manier van wissen: Nat wissen
Merk: Vileda

De volgende vloerwisser is de Ultramat Turbo van Vileda. Dit is een dweilsysteem met een dweil, emmer en een roterende pers. Dat verschilt dus van de Leifheit dweil, waar geen emmer of uitwringsysteem bij zit.

Wij vinden het zeker een pluspunt dat deze Vileda Ultramat Turbo dweil geschikt is voor allerlei vloeren. Het werkt heel eenvoudig. Met je voet ontgrendel je de dweil die daardoor inklapt. Daarna doe je de dweil in de pers. Met je voet druk je op het pedaal waarna de dweil uitgewrongen wordt.

Een goede dweil die je makkelijk bedient

Je hoeft niet met je handen in vuil water en dat is een voordeel. Bij de Leifheit dweil moest je de dweil van de steel af halen om uit te spoelen. Bij deze Vileda vloerwisser is dat niet nodig en steek je de hele dweil in het uitwringsysteem.

Wij vinden het een pluspunt dat je de vochtigheid van de dweil zelf kunt bepalen door vaker op het pedaal van de roterende pers te drukken. Daardoor kun je met deze dweil ook parket en  bijvoorbeeld keramische tegels schoon dweilen.

Best geteste dweil 2022 met efficiënte dweil

De emmer van dit Vileda dweilsysteem heeft helaas geen wieltjes, zodat je de emmer zelf moet verschuiven tijdens het dweilen.  Aan de andere kant is de witte microvezel dweil wel heel efficiënt. De rode polyamide vezels maken het vuil beter los en nemen het goed op. Zo wordt de vloer lekker schoon.

 • dweil is wasbaar op 60°C
 • roterende pers die je met je voet bedient
 • geschikt voor veel verschillende vloeren

Wat ons betreft is dit de best geteste dweil van 2022, vanwege het makkelijk te bedienen systeem en de geschiktheid voor verschillende vloeren.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste dweil voor gietvloer Leifheit Profi vloerwisser xl

Hierom zijn we fan:
 • Geen handen in vuil water
 • Extra brede dweil
 • 360°-draaischarnier
Let hierop:
 • Zware emmer
 • Na het wringen moet je de natte dweildoek opnieuw vastmaken
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 62,99
Vloertype: Gietvloer
Dweiltype: Dweilsysteem met emmer en uitwringsysteem
Manier van wissen: Nat wissen
Merk: Leifheit

Na de dweil van Leifheit testen we nu ook de Leifheit Profi vloerwisser XL. Dit is een dweilsysteem wat bestaat uit de vloermop Profi micro duo en de mopdoekpers Profi met wieltjes. De pers bestaat uit een emmer met een persopzet die je eraf kunt halen.

Wij hebben dit dweilsysteem getest op een gietvloer. Omdat zo’n vloer niet te nat mag worden, hebben we een speciaal daarvoor geschikte microvezel dweil van Leifheit gebruikt. Die is dunner dan de dweil die standaard wordt meegeleverd bij deze vloerwisser.

De beste dweil met uitwringsysteem

Wij besteden graag zo min mogelijk tijd aan het schoonmaken van ons huis, dus we waren benieuwd naar het gebruiksgemak van deze Leifheit Profi dweil. In vergelijking met de Vileda Ultramat Turbo is er wel een verschil.

De Vileda dweil hoef je niet van de steel af te halen om uit te kunnen wringen. De Leifheit Profi kun je met je voet losklikken en in de wringer laten vallen. Daarna moet je de dweil uit de wringer halen en weer aan de steel bevestigen. Bij beide systemen hoef je niet met je handen in vuil water te zitten.

Beste dweil voor gietvloer

De emmer heeft een inhoud van 8 liter. Wij vonden de emmer door de afmetingen wel zwaar om op te tillen en te legen. De mopdoekpers kun je er gelukkig af halen, maar het blijft een zware emmer.

Voor een gietvloer is deze dweil ideaal omdat je de dweil heel droog kunt uitwringen. De royale mopbreedte van 42 cm is hetzelfde als bij de Leifheit dweil. Ook het 360°-draaischarnier zit erop, zodat je makkelijk om je meubels heen dweilt.

Met dit dweilsysteem kun je de dweil goed uitwringen en alles met je voet bedienen. Daarom vinden wij dit de beste dweil voor een gietvloer.

Te koop bij
Voor 22.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste elektrische dweil BISSELL CrossWave

Hierom zijn we fan:
 • Geen losse dweilen nodig
 • Stofzuigen, dweilen en drogen in 1
 • Bespaart tijd
Let hierop:
 • Snoer rolt niet automatisch op
 • Beetje lastig om op te tillen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 319,00
Vloertype: Gietvloer,LaminaatPVC, Tegels, Behandeld parket, Linoleum,Tapijt, Vloerbedekking
Dweiltype: 3-in-1 multi-oppervlaktereiniger
Manier van wissen: Stofzuigen, nat dweilen en drogen
Merk: BISSELL

De Bissell CrossWave is een elektrische dweil. De dweilen en dweilsystemen die we tot nu toe getest hebben, waren geschikt voor het nat dweilen van vloeren. Deze Bissell dweil kan stofzuigen, dweilen en drogen, wat tijd bespaart. De dweil is geschikt voor alle vloeren, inclusief keramische tegels.

Deze dweil gebruikt geen losse dweil, maar een gescheiden tank voor schoon en vuil water. Onderin zit een borstelrol die het vuil los maakt van de vloer en opzuigt. Na het schoonmaken kun je de borstel schoonmaken in de speciale schoonmaakbak die er bij zit.

Goede dweil voor harde vloeren en tegelvoegen

De bediening op de handgreep vinden we handig, omdat je met een druk op de knop het type vloer kan instellen. Zo kun je verschillende vloeren achter elkaar schoonmaken zonder dat je verschillende dweilen nodig hebt. Bij ons zagen we op de tegelvloer dat zelfs de voegen schoner waren geworden.

Deze dweil maakt dus perfect schoon. Je hebt geen losse dweilen nodig zoals bij de dweilen van Leifheit en Vileda. Je hoeft ook geen dweil uit te wringen. In plaats daarvan leeg je de tank met vuil water en vul je de andere tank met schoon water.

Beste elektrische dweil die tijd bespaart

Het apparaat weegt ruim vijf kilo, waardoor je het niet zo heel makkelijk mee de trap op neemt. Het snoer van 7,5 meter rolt niet automatisch op, dus dat moet je zelf doen. De borstelrol en filter zijn makkelijk te vervangen en daarna kun je weer verder met schoonmaken.

De pluspunten nog even samengevat:

 • Stofzuigt, dweilt en droogt
 • Geen zware emmers water nodig
 • Bespaart tijd
 • Geschikt voor elk type vloer

Wij vinden dit de beste elektrische dweil vanwege het grote gebruiksgemak, de tijdsbesparing en de grondige reiniging.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste dweilsysteem Swiffer WetJet Startset

Hierom zijn we fan:
 • Veilig voor alle vloeren
 • Geen water nodig
 • Makkelijk in gebruik
Let hierop:
 • Werkt met wegwerpdoekjes
 • De reinigingsspray moet steeds vervangen worden
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 20,47
Vloertype: Tegels
Dweiltype: Dweilsysteem
Manier van wissen: Nat wissen
Merk: Swiffer

We ronden deze review af met de Swiffer WetJet Startset. Deze dweil werkt met een tweevoudige sproeiverstuiver op batterijen, die gelijkmatig de juiste hoeveelheid reinigingsoplossing op de vloer sproeit. De dweilbeweging zorgt dat het vuil in het Wetjet doekje terechtkomt.

De sproeier werkt op batterijen, dus je moet wel zorgen dat je batterijen of een batterij-oplader in huis hebt. Dit dweilsysteem vervangt geen stofzuiger, zoals de BISSELL CrossWave.

Een goede dweil voor kwetsbare vloeren

Het grote nadeel van dit systeem is dat het werkt met wegwerpdoekjes. Dat is namelijk niet zo milieuvriendelijk als de wasbare dweilen van Leifheit en Vileda. De doekjes zijn wel makkelijk. Na gebruik gooi je ze gewoon in de prullenbak en pak je een nieuw doekje.

We vinden het een pluspunt dat dit systeem veilig is voor vloeren die je beter niet met stoom kunt reinigen, zoals laminaat en hout. Bij dit dweilsysteem heb je geen aparte emmer nodig zoals bij de dweilsystemen van Leifheit en Vileda. Je hoeft ook geen dweil uit te wringen.

Beste dweilsysteem tegen hardnekkig vuil

Dit systeem verwijdert hardnekkig vuil zonder dat je de vloer nat hoeft te maken. Als je grote vloeroppervlakken wilt schoonmaken, dan gaat het reinigingsmiddel wel snel op. We denken dat deze Swiffer WetJet wel heel geschikt is om pleksgewijs te gebruiken.

De sterke punten nog even op een rij:

 • Veilig op elk vloertype
 • Geen water en dweildoek nodig
 • Doekjes zijn makkelijk te verwisselen

Wat ons betreft is dit het beste dweilsysteem omdat het makkelijk in gebruik is. Daarnaast is het geschikt voor vloeren die niet goed tegen veel water kunnen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij dweils vergelijken

We wilden erachter komen wat nou de beste dweil van 2023 is. We hebben daarom een strenge selectie gemaakt en vijf dweilen gekozen uit het brede aanbod. Eerst hebben we selectiecriteria opgesteld. De geselecteerde dweilen moesten allemaal voldoen aan deze eisen. De criteria waaraan een dweil moest voldoen zijn:

Geschikt voor veel vloertypes 

In elk huis ligt weer een andere vloer. Zelfs binnen één huis kun je makkelijk vier verschillende vloertypen hebben. We wilden alleen vloerdweilen selecteren die geschikt waren voor verschillende vloeren, zodat je met één apparaat zoveel mogelijk kunt schoonmaken.

Nat dweilen

Voor deze review hebben we alleen dweilen geselecteerd die nat dweilen. Je gebruikt een natte dweil nadat je met een stofzuiger of kruimeldief het grove vuil hebt weggehaald. Vloerwissers die droog wissen verwijderen stof en los vuil. Natte dweilen halen ook hardnekkig vuil los van de vloer. Vandaar dat we voor onze review hebben gekozen voor dit type dweil.

Type dweilsysteem 

We wilden in deze review verschillende dweilsystemen opnemen. Denk bijvoorbeeld aan een losse dweil, een dweil met uitwringsysteem of een elektrische dweil. Omdat niet iedereen van hetzelfde systeem houdt, hebben we hier variatie in aangebracht.

Hier kun je zelf op letten – Koopgids 2023

Ga je een nieuwe dweil kopen? Dan is het heel belangrijk dat je goed kijkt hoe vaak je de dweil wilt gebruiken en hoeveel tijd je hebt om schoon te maken. Heb je huisdieren? Dan wordt de vloer viezer en heb je dus een dweil nodig die dat aankan.

Lichamelijke problemen zoals rugpijn of reuma kunnen ook een rol spelen bij de keuze van de beste dweil. De lengte van de steel is daarbij belangrijk, maar ook het gewicht van de vloerwisser of een bijbehorende wateremmer. Let bij het kiezen van de juiste dweil op de volgende eigenschappen:

Vloertype

Bekijk of de dweil geschikt is voor jouw type vloer. Zo zijn er namelijk dweilen die specifiek ontwikkeld zijn voor tegelvloeren, laminaat of voor houten vloeren.

Ook zijn er dweilen die voor meerdere vloersoorten gebruikt kunnen worden. Je kunt dan variëren met de dweildoek of met het schoonmaakmiddel.

Soort dweil

Dweilen zijn er tegenwoordig in veel verschillende dweilen. Welke dweil het beste bij jou past, kan liggen aan verschillende voorkeuren. We bespreken hier, per stuk, welke dweil wat doet:

 • Platte dweil – Een platte dweil is rechthoekig en ligt vaak -je raadt het al- plat op de vloer. De dweil wordt meestal geleverd met een lange steel. Deze dweil is handig als je grote oppervlakten moet schoonmaken, waar weinig meubels op staan. Je kan de dweil zelf vaak krijgen in katoen, microvezel en synthetische vezels.
 • Sponsdweil – Een sponsdweil is een hele zachte dweil. Deze dweil is heel erg handig voor het schoonmaken van vlekken. Je kan met deze dweil op nat en op een droge vlekken reinigen. Ook een delicate grond kun je hier goed mee schoonmaken. De dweil is niet heel erg geschikt voor grote oppervlakten
 • Katoenen dweil – een katoenen dweil is langwerpig en maak je vast aan de lange steel. Je kan met een katoenen dweil gemakkelijk langs bepaalde meubels manoeuvreren en doordat het een stof is, kun je ook per kamer je schoonmaakmiddel aanpassen. Deze dweil is vooral geschikt om vloeren mee schoon te maken. De grond droogt wel minder snel, maar het is een gemakkelijke manier om je huis schoon te dweilen.
 • Microvezel dweil – een microvezel dweil is gemaakt van kleine synthetische vezels, die heel erg effectief zijn in het verwijderen vlekken en bacteriën. Een dweil is licht en droogt sneller dan de katoenen dweil.
 • Spray dweil – sommige dweilen komen met een functie dat je de vloer, vanaf de staaf, met een spray nat kunt maken. Dit is gemakkelijk wanneer je een snelle dweilbeurt wilt hebben. Het nadeel hiervan is dat de dweil zelf wel gewoon vies blijft en je die lastiger vervangt.

Grootte

Dweilen zijn er in alle soorten en maten: zo kan de dweil groot zijn, maar ook de bak waar je ‘m in bewaart. Om te voorkomen dat je ineens je kast gevuld is met 1 dweil, is het dus even interessant om te kijken hoe groot het is. Ook kun je kijken hoeveel je gaat dweilen, aangezien een kleine dweil dan praktischer kan zijn.

Gewicht

Hoe laagdrempeliger het is om te dweilen, hoe sneller je het om handen neemt. Een emmer met veel gewicht, kan dat idee nog wel eens verstoren. Kijk daarom hoe ook hoe handig het is om te dweilen en hoeveel de dweil weegt.

Effectiviteit

Als je dweilt, dan wil je natuurlijk dat je vloer echt grondig schoon wordt. Let op de kwaliteit van de dweil en op het gemak waarmee je het vuile water kunt verschonen. Kijk ook hoe de dweil precies werkt.

Zo zijn er bijvoorbeeld dweilen met een microvezel doek of dweilen met speciale spray systemen. Met deze systemen kan een dweil effectief vuil opnemen en vasthouden en het vuil ook weer loslaten tijdens het wassen. Als het echt schoon moet worden, kies dan voor een elektrische dweil.

Gebruiksgemak – Het gebruiksgemak is een belangrijke factor als je een nieuwe dweil gaat kopen. Bekijk of de dweil eenvoudig te bedienen is en een flexibele kop heeft. Kijk ook of de doek van de dweil eenvoudig verwijderd en gewassen kan worden.

Wil je extreem gemak? Kies dan voor een 3-in-1 elektrische dweil of combineer een robotstofzuiger met een dweilrobot.

Veelgestelde vragen

Welk Dweilsysteem is het beste?

De Leifheit dweil met het 360 ° draaibare scharnier en de grote wisbreedte kwam als beste uit onze review.

Wat is beter mop of dweil?

Dat ligt aan het type vloer wat je schoon wilt maken. Voor vloeren die niet te nat mogen worden, zoal houten vloeren, gietvloeren en laminaat, kun je beter een dweil gebruiken. Deze kun je uitwringen zodat er niet teveel water op de vloer komt.

Wat is een goede dweil voor PVC vloer?

De Leifheit dweil is uitstekend geschikt om een PVC vloer mee te dweilen. Deze dweil kun je goed uitwringen, zodat er niet teveel water op je vloer blijft liggen.

Waarmee reinig je een PVC vloer?

Een PVC vloer kun je reinigen met lauwwarm water. Als de vloer plakkerig aanvoelt, voeg dan een scheutje azijn of PVC schoonmaakmiddel toe aan het water.

Welke vloeren kun je niet dweilen?

Eigenlijk kun je elke vloer wel dweilen: sommigen hebben alleen een andere behandeling nodig. Sommige stenen of houten vloeren zijn gevoeliger. Sommige chemicaliën kunnen die vloeren alleen wel beschadigen. Kijk daarom naar het materiaal van jouw vloer en welke reinigingsmiddelen daarvoor geschikt zijn.

Waarom zijn mijn vloeren nog steeds vies na het dweilen?

Soms kan je dweilresultaat een beetje tegenvallen. Hier zijn wat tips:

1) Zorg voor de juiste reiniging voor jouw vloer. Zo heb je speciaal reiniging voor hout en voor steen.
2) Zoek de juiste dweil uit: elke dweil is anders. Een goede dweil bij jouw specifieke grond kan het verschil maken.
3) Dweil met warm water. Zo haal je gemakkelijker vlekken weg, aangezien de warmte ervoor zorgt dat de vlek losser komt.
4) Houd je dweilwater schoon. Is het water grijs of zelfs zwart? Vervang het dan snel, aangezien je dit water ook weer terug op de vloer veegt.

Hoe vaak moet ik mijn dweil vervangen?

Hoe vaak je je dweil moet vervangen, ligt aan hoe vaak je de dweil gebruikt. Een dweil gaat gemiddeld 3-6 maanden mee, voordat je ‘m kunt vervangen.

Hoe zorg je er voor dat een dweil lang meegaat?

Sommigen dweilen kun je na 1x gebruiken weggooien, terwijl je andere juist gewoon in de wasmachine stopt. Vaak staat er op de verpakking van je dweil hoe je de dweil het beste kunt wassen. Mocht je twijfelen, dan kun je ook 60-90 graden aanhouden: dan was je de meeste bacteriën uit een dweil weg.

Op hoeveel graden kun je je dweil wassen

Een dweil was je gemiddeld op 60-90 graden, omdat er op een hoge temperatuur vaak beter de bacteriën worden verwijderd. Vaak staat er bij de dweil aangegeven hoe lang en op welke temperatuur je de dweil kan wassen.

Kan een dweil in de wasmachine?

Een dweil kan over het algemeen in een wasmachine. Soms zijn daar ook uitzonderingen op; bij dweilen die gemaakt zijn van gevoelige producten bijvoorbeeld. Als je de dweil in een heet wasje stopt (60 graden) en ‘m niet al te hard centrifugeert.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *