Tegels schoonmaken na voegen, kan je snel dweilen?

Laatste update: 3 april 2024

Je hebt net een nieuwe tegelvloer laten leggen met bijpassende voegen en de vakmannen zijn naar huis gegaan. De vloer is echter niet schoon, want overal ligt stof van de verbouwing. Je wilt daarom de vloer schoon gaan maken met een dweil. Kun je dat zomaar doen na het plaatsen van tegels en voegen of moet je nog even wachten met schoonmaken?

Schoonmaken en dweilen na het voegen

Het is belangrijk om tegels na het voegen meteen schoon te maken om zogenoemde cementsluier te voorkomen. Cementsluier zijn de resten van het voegsel dat op de tegels ligt. Zeker bij keramische tegels kan niet op tijd verwijderen zorgen voor vervelende vlekken. Meestal zullen de vakmannen de cementsluier al voor je hebben verwijderd. Als je echter zelf tegels hebt gevoegd, is het belangrijk dit meteen te doen. Je kunt hiervoor een theedoek, spons en een speciale cementsluierverwijderaar gebruiken. Nadat je cementsluier hebt verwijderd kun je niet zomaar gaan dweilen.

Een wasruimte met diverse emmers, dweilen, en een kruimeldief voor de analyse.

Voegen laten drogen

Na het verwijderen van de cementsluier is het belangrijk de voegen minimaal 24 uur te laten drogen voordat je ze echt nat kunt maken. Wacht daarom ook met dweilen van tegels waar eventueel nog vuil en gruis van een verbouwing op ligt. Je kunt op de verpakking van het voegsel lezen of het misschien zelfs een langere tijd nodig heeft om uit te harden.

Hoe dweil je tegels?

Wil je tegels dweilen nadat de voegen eindelijk zijn uitgehard? Let dan op het volgende:

  • Stofzuig altijd eerst voordat je gaat dweilen. Vooral bij tegels zijn stofresten of ander vuil hinderlijk voor het dweilen.
  • Tegels kunnen goed tegen warm water of zelfs een stoomreiniger. Toch is dweilen met koud water altijd beter om zeepresten op de tegels te voorkomen.
  • Dweil je tegels na met een natte dweil zonder zeep om deze streeploos te maken. Je kunt eventueel daarna ook droog nadweilen om vieze geurtjes van opdrogend water te voorkomen.
  • Natte tegels kunnen glad zijn, pas hiermee op.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer