Beste foodprocessor 2023. 5x de beste foodprocessors.

Laatste ge-update in door Marle

Hakken, snijden, mixen, pureren, raspen en meer. Een foodprocessor is een ontzettend handige keukenhulp. Hij vervangt vele apparaten en komt dan ook ongelofelijk vaak van pas. Foodprocessors zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. De één heeft nog meer functies en accessoires dan de ander.

Het kan daarom ook lastig zijn om de beste te vinden. Wij hebben meerdere modellen getest en ze onder andere beoordeeld op vermogen en gebruiksgemak. De beste foodprocessor van 2023 is de Philips Viva Collection HR7530/10. Verder vind je in onze top-5 de best geteste foodprocessor, de beste foodprocessor voor een baby, de beste kleine foodprocessor en de beste professionele foodprocessor.

Philips Viva Collection HR7530/10 Bekijk prijzen
Vermogen: 850 Watt
Aantal functies: 31
Vaatwasbestendig (deels): Ja
Materiaal: Kunststof
Inhoud mengkom: 2,1 liter
Hierom zijn we fan:
Compact model
Krachtige motor
Vele accessoires
Gemakkelijk te gebruiken
Let hierop:
Kort snoer
Snelheid is niet zo nauwkeurig af te stellen

Geschikt voor: Dagelijks gebruik.

Compact en veelzijdig. In onze ogen verdient de Philips Viva Collection HR7530/10 absoluut de titel ‘beste koop’. Met maar liefst 31 functies kun je al je ingrediënten moeiteloos mixen, pureren, hakken en snijden. De machine heeft een moderne uitstraling die eigenlijk wel volstaat in ieder soort keuken. In ons huishouden kwam hij in ieder geval erg goed van pas.

Beste koop

Waar we het meest tevreden over waren was het gebruiksgemak. Ook zonder de handleiding te lezen, zie je eigenlijk direct hoe de machine in elkaar gezet kan worden en hoe je hem bedient. Daarnaast is de machine vrij licht, zeker in vergelijking met de KitchenAid Artisan, waardoor je hem gemakkelijk vanuit een kast naar het aanrechtblad tilt. Deze multifunctionele foodprocessor wordt geleverd met:

 • omkeerbare schijf
 • hakmolen
 • kneedaccessoires
 • kan
 • hulpstuk voor frietjes
 • emulsie-accessoire
 • citruspers
 • mesunit (S-mes)
 • opbergdoos
 • handleiding

Functies

We hebben er heerlijke smoothies in gemaakt, kaas mee geraspt en groenten in gesneden. Het ging ontzettend gemakkelijk en, ook niet onbelangrijk, erg snel. De machine is met 31 functies erg uitgebreid. Maar, er zijn nog een aantal aspecten waar we positief door werden verrast.

Allereerst de powerchop technologie; fijn voor het maken van puree, maar ook ideaal voor het mixen van beslag. Ook de grote trechter is toch wel echt een groot pluspunt. Je hoeft je ingrediënten niet meer te snijden vooraf. De krachtige motor verwerkt moeiteloos lastige ingrediënten. Wij hebben in ieder geval geen ingrediënt ontdekt dat te hard was voor de machine. En, ook ideaal: de meegeleverde accessoires zijn vaatwasserbestendig.

Wat we misten was nauwkeurigheid. Deze foodprocessor heeft maar twee standen waardoor je de snelheid niet zo nauwkeurig af kunt stellen als bij bijvoorbeeld de Bosch MCM4200. Ook was het onhandig dat het snoer maar 0.8 m lang is. Op het aanrechtblad heb je vaak maar weinig werkruimte en je moet dan maar net geluk hebben dat er een stopcontact in de buurt zit.

Een compacte, veelzijdige, maar bovenal krachtige foodprocessor; de beste van 2022.

Bosch MultiTalent 3 Bekijk prijzen
Vermogen: 800 Watt
Aantal functies: 50
Vaatwasbestendig (deels): Ja
Materiaal: Kunststof
Inhoud mengkom: 2,3 liter
Hierom zijn we fan:
Veel functies
Vaatwasbestendig
Goede prijs- / kwaliteitsverhouding
Met turbostand
Let hierop:
Blender kan losdraaien
Maar twee snelheden (en een turbostand)

Geschikt voor: Kleine tot middelgrote huishoudens.

De foodprocessor die het best uit onze tests kwam, is de Bosch MultiTalent 3. Niet alleen in onze tests deed hij het erg goed, in december 2021 kwam hij ook als beste uit de tests van de Consumentenbond. De multifunctionele foodprocessor heeft maar liefst 50 functies. Een echt ‘multitalent’ dus. En, ook de prijs is erg netjes. Voor minder dan € 100,- haal je deze veelzijdige machine al in huis.

Deze Bosch foodprocessor kwam bij ons, dankzij de verschillende opzetstukken, ontzettend vaak van pas. Je krijgt er onder andere een klopper, kneedhaak, rasp- en snijschijf en chopper bij. Je kunt met deze machine verschillende ingrediënten;

 • hakken
 • mengen
 • malen
 • snijden

Veelzijdige foodprocessor

Vooral de dubbelzijdig bruikbare rasp- en snijschijf vond ik ideaal. Na een lange werkdag hoef je niet meer zelf al je groenten te snijden, deze machine doet al het zware werk voor je. Het bespaarde me een hele hoop tijd en moeite. Na het snijden kun je de accessoires gewoon in de vaatwasser zetten, ideaal!

De motor heeft twee snelheden, en - deze vonden wij vooral heel handig - een turbofunctie. Met één druk op de turboknop worden harde ingrediënten vliegensvlug kleingesneden. De machine is met 800 W één van de krachtigste foodprocessors uit onze test. Wij zijn dan ook geen ingrediënten tegengekomen die deze veelzijdige keukenhulp niet snijden kon.

Inhoud mengkom

De mengkom heeft met 2,3 liter een redelijke inhoud. Niet zoveel inhoud als de 4 liter mengkom van de KitchenAid Artisan, maar aanzienlijk meer dan de 1,2 liter inhoud van Bosch MCM4200. De mengkom van deze Bosch is ruim genoeg voor het bereiden van maaltijden voor een klein tot middelgroot huishouden.

Enkele gebruikers melden dat het mes van de blender soms losdraait tijdens het mixen. Hierdoor loopt de inhoud aan de onderkant uit de blender. Wij zijn niet tegen dit probleem opgelopen, maar het is toch iets om rekening mee te houden.

De foodprocessor die niet alleen 50 functies bezit, maar ook het beste door alle tests heen kwam.

Philips Daily HR7310/00 Bekijk prijzen
Vermogen: 700 Watt
Aantal functies: 16
Vaatwasbestendig (deels): Ja
Materiaal: Kunststof
Inhoud mengkom: 2,1 liter
Hierom zijn we fan:
Perfect voor babymaaltijden
BPA-vrij
Compact
XXL-toevoerbuis
Let hierop:
Exclusief blender opzetstuk
Raspt erg fijn

Geschikt voor: Het bereiden van overheerlijke kind- en babymaaltijden.

Ben je op zoek naar een foodprocessor waarin je eten voor je kindje klaar kunt maken, dan kunnen we je de Philips Daily HR7310/00 zeker aanraden. De machine hakt en snijdt heel fijn. Voor enkele gebruikers iets té fijn zelfs. Echter, perfect voor het bereiden van kindermaaltijden.

Beste foodprocessor voor baby's

De foodprocessor is geheel BPA-vrij, waardoor hij vrij is van ongewenste stoffen. Tijdens het bereiden van kindermaaltijden vind ik dat toch wel een fijne gedachte. De foodprocessor wordt geleverd met een mengkom, een S-mes, een garde, een rasp, een kan, een kneedaccessoire, een omkeerbare schrijf en een emulsie accessoire. Het enige dat we eigenlijk nog misten was een blender, zoals de Philips Viva Collection HR7530/10 dat bijvoorbeeld heeft. Deze machine komt onder andere goed van pas bij het:

 • snijden van dunne plakjes
 • raspen van kaas of groenten
 • fijnhakken van ingrediënten
 • opkloppen van eiwitten

Gebruiksgemak

De motor is met 700 W niet de krachtigste, maar doet zeker niet onder aan de andere foodprocessors. Wat goed van komt, is de XXL-toevoerbuis, waardoor je je ingrediënten van tevoren niet fijn hoeft te snijden. Ook zijn alle onderdelen gemakkelijk en snel in- en elkaar te klikken. Na gebruik was je de accessoires uiteraard ook weer gemakkelijk af in de vaatwasser.

Een ander pluspunt is de compactheid van de machine. Alle accessoires passen in de mengkom. En, aan de achterkant van de foodprocessor zit een opbergvak waarin je het snoer kunt opbergen. Waar bijvoorbeeld de KitchenAid Artisan erg veel ruimte in beslag neemt, staat deze Philips machine helemaal niet in de weg.

Maak met gemak de lekkerste maaltijden klaar voor je kindje.

Bosch MCM4200 Bekijk prijzen
Vermogen: 800 Watt
Aantal functies: 40
Vaatwasbestendig (deels): Ja
Materiaal: Kunststof
Inhoud mengkom: 1,2 liter
Hierom zijn we fan:
Compact formaat
Ingebouwde lade
Traploos instelbaar
Multitalent
Let hierop:
Kleine inhoud mengkom
Handvat niet volledig waterdicht

Geschikt voor: De kleinere keuken.

Heb je weinig ruimte in de keuken, dan is een compacte foodprocessor ideaal. Klein, maar krachtig. Wij waren positief verrast door de Bosch MCM4200!

Mini foodprocessor

Laat je niet van de wijs brengen voor het ouderwetse uiterlijk … De kwaliteit van de machine laat, in onze ogen, niets te wensen over. De machine heeft een vermogen van 800 Watt en wordt geleverd met verschillende opzetstukken en accessoires:

 • klopgarden
 • sapcentrifuge
 • hakmolen
 • raspbladen (3 stuks)
 • snijbladen (2 stuks)
 • citruspers
 • blender

En het beste van allemaal: alle kleine accessoires kunnen worden opgeborgen in de handige, ingebouwde lade. Dat scheelt, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de Bosch MultiTalent 3, een heleboel ruimte. Enkel voor de grote onderdelen moet je een plekje in je keukenkastjes vinden.

Traploos instelbaar

Een ander groot voordeel vinden we de snelheidsknop. Door middel van een LED-verlichte draaiknop pas je traploos de snelheid aan. Waar de Philips Viva Collection HR7530/10 maar twee standen heeft, heeft deze er dus een heleboel. Ook is de overgang tussen de verschillende standen niet zo groot.

Het compacte formaat heeft wel als nadeel dat de mengkom een kleine inhoud heeft. 1,2 Liter is misschien net genoeg voor een tweepersoonshuishouden. Een groot gezin heeft meer een foodprocessor met een grotere mengkom, zoals de KitchenAid Artisan.

Een probleem dat wij (nog) niet hebben ondervonden, maar dat enkele gebruikers melden is het handvat. Deze is niet volledig waterdicht waardoor er soms water in kan lopen. Dit brengt in principe geen problemen met zich mee, maar het kan wel vervelend zijn.

Een kleine, maar zeker niet minder krachtige foodprocessor.

KitchenAid Artisan Bekijk prijzen
Vermogen: 650 Watt
Aantal functies: 40
Vaatwasbestendig (deels): Ja
Materiaal: Metaal
Inhoud mengkom: 4 liter
Hierom zijn we fan:
Luxe uitstraling
Grotere mengkom
Verstelbare snijschijf
Inclusief opberger
Let hierop:
Hoge prijs
exclusief blender

Geschikt voor: Eenieder die professioneel aan de slag wilt gaan. 

Kies je voor de KitchenAid Artisan, dan kies je voor kwaliteit. Met zijn metalen behuizing, zware gewicht, grote mengkommen en uitstekende prestaties is deze foodprocessor meer dan geschikt voor de echte (hobby)chef.

Het eerste dat opvalt aan de machine is de stoere retrolook. De metalen behuizing ziet er niet alleen mooi, maar ook robuust uit. Met een gewicht van 13,6 kg weten we zeker dat hij stevig op zijn plek blijft staan tijdens het hakken en snijden. De machine is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren:

 • appelrood
 • keizerrood
 • onyx zwart
 • amandelwit

De onyx zwarte variant was een ware blikvanger op ons aanrechtblad. Haast te mooi om op te bergen in een keukenkastje.

Een van de grootste voordelen zijn de grote mengkommen. Bij deze KitchenAid foodprocessor krijg je er maar liefst drie: één van 1 liter, één van 2,4 liter en één met een inhoud van 4 liter. Je kunt in de grootste mengkom drie keer zoveel klaarmaken als in de Bosch MCM4200.

Perfect voor de professional

Naast drie mengkommen, krijg je er ook een kneedmes, hakmes, citruspers, drie snijschijven, twee raspschijven en een eiwitklopper bij. Er is vrij weinig dat deze machine niet aankan. Het enige accessoire dat dit apparaat nog completer had gemaakt, was een blender.

Wat we ook ideaal vonden, is dat je de snijschijf kunt verstellen. Hierdoor kies je zelf hoe dik je de groenten snijdt (1 tot 6 mm). Met de brunoise snijder snijdt je gemakkelijk groenten in evenredige blokje. En ook erg handig, na gebruik berg je alle accessoires gemakkelijk op in de bijgeleverde houder.

Het grootste nadeel vonden wij de prijs. Voor deze veelzijdige foodprocessor moet je een flink bedrag neerleggen. Voor hetzelfde geld heb je maar liefst zes Philips Daily HR7310/00 foodprocessors. Echter, de kwalitatief goede machine die je ervoor terugkrijgt, maakt veel goed.

Deze foodprocessor ziet er niet alleen prachtig uit, hij doet zijn werk ook nog eens uitstekend.

Product Vermogen Aantal functies Vaatwasbestendig (deels) Materiaal Inhoud mengkom
KitchenAid Artisan KitchenAid Artisan
Beste professionele foodprocessor
650 Watt 40 Metaal 4 liter Bekijk prijzen
Bosch MCM4200 Bosch MCM4200
Beste kleine foodprocessor
800 Watt 40 Kunststof 1,2 liter Bekijk prijzen
Philips Daily HR7310/00 Philips Daily HR7310/00
Beste foodprocessor voor een baby
700 Watt 16 Kunststof 2,1 liter Bekijk prijzen
Bosch MultiTalent 3 Bosch MultiTalent 3
Best geteste foodprocessor
800 Watt 50 Kunststof 2,3 liter Bekijk prijzen
Philips Viva Collection HR7530/10 Philips Viva Collection HR7530/10
Beste koop foodprocessor
850 Watt 31 Kunststof 2,1 liter Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 3 juni 2023
Door:
Marle

Marle is drie jaar geleden begonnen als copywriter en schrijft nog steeds met veel plezier. Hoewel ze zich aan het begin voornamelijk richtte op het schrijven van product descriptions, schrijft ze ondertussen ook verschillende artikelen en reviews voor deBeste.com. Daar ze zelf graag in de keuken staat, vind ze het altijd erg interessant om meer te weten te komen over verschillende keukenaccessoires. En dat vanaf het prachtige, zonovergoten eiland Bali!