Wil je lekkere zachte handdoeken om je mee af te drogen naar het douchen, dan mag een droger eigenlijk niet ontbreken. Met de juiste instellingen profiteer je namelijk van lekker zacht en droog wasgoed. In deze review hebben we daarom de beste wasdrogers van 2022 voor je op een rij gezet, waarbij de AEG T8DBE86W als beste droger van 2022 aangemerkt kan worden.
We hebben daarbij onder meer gekeken naar het type droger, de energieklasse, het vulgewicht en natuurlijk de prijs. Hier vind je dan ook de vijf beste wasdrogers van dit moment. Ben je op zoek naar een nieuwe wasdroger, maar twijfel je nog? Na het lezen van deze review weet je precies welke energiezuinige wasdroger je moet aanschaffen!
Beste droger 2023
Beste koop
De AEG T8DBE86W is wat ons betreft de beste wasdroger van 2022. Dit komt onder meer door het feit dat de droger beschikt over verschillende unieke functionaliteiten van AEG, waaronder:
- Resttijdindicator
- AbsoluteCare
- SensiDry
- 10 verschillende programma's
Beste koop wasdroger
Laten we daarbij beginnen met de AbsoluteCare functionaliteit. Hierdoor past het droogprogramma van de droger zich automatisch aan het wasgoed aan, waardoor je kleding niet krimpt in de wasdroger. Dit komt onder meer omdat de trommelbewegingen en de droogtemperatuur zich aan de was aanpassen.
Daarnaast beschikt het ook over de SensiDry functionaliteit, waarbij je wasgoed wordt gedroogd op een lagere temperatuur. Dit heeft als grote voordelen dat je kleding beter beschermd wordt én dat het een stuk energiezuiniger is. Er gaat namelijk minder energie verloren dan wanneer er warm water gebruikt wordt.
Dit merk je ook direct aan het energielabel dat wordt meegegeven. Deze energiezuinige warmtepompdroger heeft namelijk energielabel A+++, waardoor je op de lange termijn kosten bespaart. Coolblue geeft zelf aan dat je over de gehele levensduur €1070 bespaart ten opzichte van een wasdroger met een lager energielabel.
De minpunten
Helaas zijn er ook een aantal minpunten die we willen benoemen, waaronder het ontbreken van de FiberPro functionaliteit. Hierdoor wordt je wasgoed niet gelijkmatig gedroogd, waardoor je er tijdens het strijken achter kan komen dat een deel van de was nog vochtig is. Hier moet je dus goed voor opletten.
Daarnaast kun je de wasdroger ook niet bedienen via een applicatie. Deze geeft je normaal gesproken de mogelijkheid om de wasdroger op afstand aan te zetten, bijvoorbeeld als je dit vergeten bent of als je ergens op een feestje zit. Dit zouden we nog als een verbeterpunt kunnen aanmerken.
Best geteste
De best geteste droger is de Bosch WTU87675NL. Dit komt allereerst omdat er gebruik is gemaakt van een zelfreinigende condensor. Deze spoelt zich namelijk automatisch schoon tijdens het drogen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de wasdroger goed blijft werken, maar dat deze ook energiezuinig blijft.
Door de maximale droogtijd van maar 148 minuten, valt deze in de snelheidsklasse 'snel'. Dit geeft als grote voordeel dat de was snel droogt en dat je handdoeken of dekbed een stuk sneller klaar is. Zeker als je in de avond nog snel even een wasje wilt draaien is dit enorm handig! We hebben wel ervaren dat de stoomfunctie ontbreekt. Je moet de was dus nog altijd wel strijken als deze uit de droger komt.
Beste wasdroger
De wasdroger droogt met behulp van het zogenaamde AllergyPlus programma. In dat geval worden er extra hoge temperaturen gebruikt om de was te drogen. Dit is ideaal voor mensen met een allergie, aangezien je veel minder snel last hebt van jeuk. Daarbij moet je denken aan allergieën als:
- Huisstofmijt
- Pollen
- Dierenharen
Het is daarnaast ook een erg stille wasdroger. We scharen deze daarom ook onder de beste koop wasdrogers, vooral omdat we er geen last van hebben gehad tijdens het slapen. We hebben deze verschillende keren in de nacht aangezet, maar geen enkel moment hebben we hinder ervaren.
Fysieke eigenschappen
Qua fysieke eigenschappen zien we dat je de deur niet aan de andere kant van de droger kunt plaatsen. Dit is wel een groot nadeel, zeker als je bijvoorbeeld een deur hebt die naar de andere kant open slaat. Vergeet je de droger goed te sluiten en gaat de deur open, dan heb je kans dat je de deur van de droger tegen de deur aankomt. Let er dus goed op waar je de droger in huis wilt zetten.
Beste condensdroger
De best geteste droger én condensdroger is de AEG T6DBC482. Doordat het een condensdroger is, wordt je kleding droog door middel van een warmte-element. Daardoor wordt je was sneller en ook beter droog.
Verder is deze condensdroger makkelijk om schoon te maken. De pluisfilters haal je eenvoudig uit de droger. En eigenlijk zie je dat gemak terugkomen in de gehele droger: de knoppen spreken voor zich, er past veel was in en er zit ruime keuze in de droogprogramma’s.
Ook heeft de wasmachine een snelle droogfunctie, waardoor je was kurkdroog uit de droger komt. Dat drogen gebeurt ook nog eens stil: er komt maar slechts 65 decibel uit de machine.
Beste condensdroger
Een droger die werkt op basis van een warmtepomp, die ‘pompt’ het water ook weer weg. Dat doet een condensdroger niet: die slaat dat op in een condensreservoir. Mocht je enthousiast zijn over deze condensdroger, maar zit je niet te wachten om telkens dat bakje te legen? Dan moet je er nog wel apart een afvoerslang bij kopen: die wordt niet geleverd met de droger.
En dan de kers op de taart van deze AEG: de SensePro functie. Dit is een functie die standaard wordt geleverd met condensdroger. Hierdoor ‘leest’ de droger hoeveel was er zit in de droger en maakt op basis daarvan een droogtijd. Dat is niet alleen handig om je 3 handdoeken een uur onnodig in een droger te laten, maar het werkt ook nog eens energiebesparend.
Fysieke eigenschappen
Niet vergeten: de fysieke eigenschappen. Deze condensdroger is geen picasso voor je washok: het is een grote, metalen machine met een draaiknop en fysiek knopjes. Er zit dus geen appfunctie op en er is ook geen touchscreen te vinden op deze droger. Dat maakt ‘m juist extra simpel in gebruiksgemak, aangezien alles voor zich spreekt. Verder stoort het ontwerp niet. Uiteindelijk is het echt een praktisch apparaat en dáár is het heel goed in.
Beste warmtepompdroger
AEG heeft met de AEG T9DENS87 een goede wasdroger op de markt gebracht. Deze beschikt over een aantal mooie features waar je tijdens het drogen van de was je voordeel mee kunt doen. Dat begint met de FiberPro functie, waarmee je wasgoed gelijkmatig droogt en de textuur van het wasgoed lekker zacht blijft, ideaal voor bijvoorbeeld je handdoeken!
Ook maakt de droger gebruik van de ProSense beladingssensor. Ondanks dat er 8 kilogram wasgoed past in de droger, wordt de programmaduur aangepast aan de hoeveelheid was die er in de wasdroger zit. Hierdoor staat deze nooit te lang aan en is de droger klaar als je kleding droog is.
Wasgoed drogen ging nog nooit zo makkelijk met de 3D sensor die gebruikt is. Hierdoor kan de wasdroger aan de binnenkant van het wasgoed meten hoe vochtig deze is. Is deze nog te vochtig, dan blijft de wasdroger nog even draaien. Dit voorkomt dat een deel van de was aan het einde van het programma nog vochtig is.
Type apaaraat
Evenals de andere drogers in deze review, hebben we ook hier te maken met een warmtepompdroger. Dit geeft je een aantal grote voordelen ten opzichte van een klassieke condensdroger bijvoorbeeld:
- Beter voor het milieu
- Lagere energierekening dan energieklasse B
- Lage temperatuur wassen
Helaas ontbreekt er een zelfreinigende condensor. Je moet daardoor de condensor zelf schoonmaken, wat je via deze link kunt doen. Aangezien we hier gebruik maken van een warmtepompdroger, is het schoonmaken van de condensor niet veel werk. Toch is het wel een nadeel ten opzichte van de beste condensdroger, die hier vaak wel over beschikken.
Beste wasdrogers
Ondanks dat we deze droger scharen onder de beste warmtepompdrogers, zien we wel dat de prijs een stuk hoger ligt dan bij de concurrentie. Met energieklasse A+++ is het een zuinige wasdroger, maar hier betaal je dan ook voor. Ga voor jezelf dus goed na of je het de prijs waard vind of voor een van de andere drogers uit deze review kiest.
Beste Miele
Ook Miele heeft natuurlijk een aantal unieke features die het op de droger heeft gezet. Allereerst is dit bijvoorbeeld FragranceDos, waarbij er een geurflacon in de pluizenfilter van de droger past. Deze flacon gaat ongeveer 50 wasbeurten mee en zorgt ervoor dat de was heerlijk ruikt!
Ook beschikt dat wasdroger over het PerfectDry systeem, waarmee er door middel van vochtigheidssensoren voorkomen wordt dat het wasgoed krimpt. Zeker met kleine ladingen was voor één of twee personen is dit ideaal. Let er wel op dat deze droger met A++ het minst zuinig is ten opzichte van de verschillende wasdrogers in deze review.
Wasprogramma's
Bij het installeren van de Miele TSB 143 WP is het direct opgevallen dat de droger beschikt over maar liefst 12 wasprogramma's. Hierdoor is er voor elke machine met was wel een geschikt programma te vinden. Daarbij moet je denken aan:
- Beddengoed
- Delicaat
- Jeans
- Katoen
- Wol
Helaas hebben we hier ook direct een van de nadelen opgemerkt. In tegenstelling tot de meeste drogers in deze review, heeft deze wasdroger maar ruimte voor 7 kilogram was. Hierdoor kan het zijn dat je wat vaker moet wassen of dat je het beddengoed van je kinderen niet in één keer in de was kunt doen.
De applicatie
Waar steeds meer wasdrogers tegenwoordig kiezen voor het gebruik van een applicatie, heeft deze Miele wasmachine dat niet gedaan. Je hebt daarmee dus niet de mogelijkheid om de droger op afstand aan of uit te zetten. Dit is een aspect dat bij de meeste wasdrogers uit deze review helaas ontbreekt.
Bij het drogen van de was zien we wel dat de trommel verlicht is. Hierdoor weet je zeker dat de droger leeg is en vergeet je geen sok of ondergoed meer. Hiermee onderscheidt Miele zicht van de andere wasdrogers in deze review.
Beste Samsung
Evenals het gros van de drogers die we in deze review voorbij hebben zien komen, is de Samsung DV80TA220AE met energielabel A+++ de populairste wasdroger van dit moment. Hierdoor bespaar je gedurende de levensduur van het apparaat tot wel € 1070! Daar kun je toch mooi een keer van op vakantie!
Uitstekende prijs kwaliteitverhouding
Daarnaast is het ook nog eens de goedkoopste wasdroger, hoewel het niet enorm veel scheelt. We missen daarbij eigenlijk alleen een zelfreinigende condensor, aangezien de droger beschikt over een startuitstel functie, tot 8 kg kan laden en vochtige lucht door middel van een efficiënte luchtstroom gewoon afgevoerd kan worden via de afvoerslang.
Evenals veel van de hierboven genoemde wasdrogers, beschikt deze Samsung wasdroger over het OptimalDry systeem, waarmee er met vochtigheidssensoren voorkomen wordt dat het wasgoed krimpt. Door gebruik te maken van maar liefst 14 verschillende programma's, heb je meer dan genoeg keuze en is er voor elke was een geschikt programma te vinden.
Stille wasdroger
Met een geluidsproductie van maar 65 dB behoort deze wasdroger tot een van de beste producten. Je kunt de droger moeiteloos op de kamer langs de slaapkamer neerzetten, zonder dat je hier gedurende de nacht last van hebt. Daarbij maakt het niet uit welk programma je draait.
Een laatste punt van kritiek dat we nog willen vermelden, is dat er wel maar een eenzijdige draairichting van de trommel is. Dit zorgt voor een aantal nadelen:
- Was droogt minder goed
- Kleding gaat gemakkelijker in elkaar zitten
- Kleding kreukvrij uit de droger krijgen is een stuk lastiger
Hoewel dit bij het drogen van handdoeken en beddengoed een stuk minder van belang is, moet je hier wel rekening mee houden bij het kopen van een nieuwe droger. Zeker bij duurdere kleding of dunne kleding kan dit namelijk voor schade aan de vezels zorgen.
Hoe wij wasdrogers vergelijken
Het brede aanbod aan wasdrogers zorgt ervoor dat het ondoenlijk is om alle wasdrogers uitvoerig te testen. Daarom hebben we eerste speciale criteria opgesteld waaraan een wasdroger moet voldoen om door ons team getest te worden. Een goede droger heeft minimaal de volgende criteria:
- Vulgewicht: Als vulgewicht hebben we minimaal 7 kilo gehanteerd. Dit wil namelijk zeggen dat de wasdroger geschikt is voor kleinere gezinnen. Er zijn wasdrogers mogelijk voor grotere gezinnen, waarbij er natuurlijk ook veel meer kilogrammen in de droger passen. Echter hebben we ons hier gefocust op de kleinere wasdrogers.
- A++: Daarnaast hebben we alleen wasdrogers geselecteerd met minimaal A++ als energieklasse. Hiermee willen we niet alleen de druk op het milieu verminderen, maar denken we ook aan de kleintjes. Op de langere termijn is een wasdroger in deze energieklasse namelijk goedkoper.
- Antikreukfase: Ook hebben we natuurlijk voor de mannen onder ons alleen machines geselecteerd met een antikreukfase. Dit voorkomt namelijk dat de wasdroger stil komt te staan nadat het programma is afgerond. Dit zorgt namelijk voor kreuken in de kleren. Hoewel je sommige kleding nog steeds moet strijken, is dat bij een stuk minder drogers het geval als er een antikreukfase is toegevoegd.
- Startuitsel: En tot slot hebben we nog startuitstel. Dit kun je gebruiken om kosten te besparen. Stel je namelijk het gebruik van huishoudelijke apparaten uit tot in de nacht, dan is de stroom minder duur. Ook dit is een manier om op de kleintjes te letten. Alle wasdrogers die we getest hebben moesten deze optie hebben.
Wasdrogers vergelijken |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Product | Type wasdroger | Energieklasse | Vulgewicht | ||||||
|
AEG T8DBE86W
Beste koop
|
Warmtepompdroger | A+++ | 8 kilogram | |||||
|
Bosch WTU87675NL
Best geteste
|
Warmtepompdroger | A+++ | 8 kilogram | |||||
|
AEG T9DENS87
Beste warmtepompdroger
|
Warmtepompdroger | A+++ | 8 kilogram | |||||
|
Miele TSB 143 WP
Beste Miele
|
Warmtepompdroger | A++ | 7 kilogram | |||||
|
Samsung DV80TA220AE
Beste Samsung
|
Warmtepompdroger | A+++ | 8 kilogram | |||||
|
AEG T6DB72GP
Beste condensdroger
|
Condensdroger | B | 8 kilogram |
Welke wasdrogers hebben wij vergeleken?
In totaal hebben we 28 wasdrogers onderzocht, getest en vergeleken van8 merken.
De volgende drogers hebben we onder de loep gehouden om erachter te komen wat in 2023 de beste is.
Drogers: Waar moet je op letten bij het kopen?
Met de nieuwste technologieën verschijnen er ook steeds nieuwe wasdrogers op de markt. Voor mensen die voor het eerst een wasdroger kopen, kan het daarom lastig zijn om de juiste wasdroger te kiezen. Daarom zetten we hier een aantal punten op een rij waar je als consument op moet letten bij het aanschaffen van een wasdroger:
- Energieverbruik: Allereerst is het energieverbruik een belangrijke factor. Hoe lager het energieverbruik, hoe lager de kosten per wasbeurt natuurlijk zijn. Let er daarbij wel op dat een droger met een goed energielabel (A++ bijv.) vaak een stuk duurder is dan minder milieuvriendelijke drogers. Dit betaalt zich op de lange termijn natuurlijk uit met dalende kosten per droogbeurt. Hetzelfde is waar voor de wasmachines.
- Vulgewicht: Een andere belangrijke factor is het vulgewicht. Het vulgewicht speelt vooral een belangrijke rol als je met een groot huishouden te maken hebt. Heb je wekelijks meerdere dekbedden die je wilt wassen, dan kan een laag vulgewicht ervoor zorgen dat je hier meerdere droogbeurten voor nodig hebt.
- Vochtuitstoot: De vochtuitstoot is belangrijk om schimmel te voorkomen. Heb je te maken met een grote ruimte, dan kan het geen kwaad om een droger te hebben met een redelijke vochtuitstoot. Droog je de kleding echter in een kleinere ruimte, dan zorgt een hoge vochtuitstoot voor schimmel. Dit willen we natuurlijk te allen tijde voorkomen. Daarom nemen verschillende merken maatregelen om de vochtuitstoot te beperken.
- Geluidsniveau: En tot slot natuurlijk het geluidsniveau. Dit is ook afhankelijk van de ruimte waarin je de droger plaatst. Is deze vlak naast de slaapkamer, dan is een laag geluidsniveau gewenst. Plaats je deze samen met je wasmachine in de bijkeuken of garage, dan maakt het bijvoorbeeld niet uit dat de wasdroger wat meer geluid maakt.
- Applicatie: Ook de beschikbaarheid van een applicatie kan tot de wensenlijst behoren. In dat geval kun je de wasdroger namelijk op afstand aan en uit zetten. Daarnaast kun je ook de huidige status van de wasdroger bekijken, zodat je precies weet wanneer deze klaar is.
- Merk: Het kan tot slot ook zijn dat je een favoriet merk hebt dat je graag koopt, bijvoorbeeld omdat je hier andere huishoudelijke apparaten van hebt. Dit kan ook een belangrijke rol spelen bij het kopen van een goede wasdroger.
Veelgestelde vragen
#1 - Wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en een condensdroger?
Het belangrijkste verschil tussen beide drogers is het gebruik van de warme lucht. Een condensdroger blaast de warme lucht namelijk naar buiten, terwijl een warmtepompdroger de warme lucht hergebruikt en deze telkens opnieuw de trommel in blaast. Dit maakt een warmtepompdroger een stuk zuiniger.
#2 - Wat is beter, een condensdroger of een afvoerdroger?
Kijken we naar het energielabel van beide drogers, dan is een condensdroger een stuk zuiniger. Deze eerste blaast de lucht naar buiten, terwijl een condensdroger beter in staat is om de warme lucht op te vangen.
#3 - Welk merk voor 2 personen?
De Samsung DV80TA220AE is de beste wasdroger voor twee personen. Dit komt door de geïntegreerde beladingssensor en het wasprogramma dat geschikt is voor een kleine lading.
#4 - Hoe lang duurt het drogen in een wasdroger?
Het drogen van een wasdroger duurt gemiddeld ongeveer 90 minuten. Dit is echter wel afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het programma dat je kiest, de hoeveelheid die er in de wasdroger zit en de wasdroger die je hebt.
#5 - Hoe werkt een wasdroger?
Bij een wasdroger wordt de droogtrommel aangedreven door een elektromotor. Dit zorgt ervoor dat de droogtrommel draait. Vervolgens zorgt een verwarmingselement ervoor dat er warme lucht door de kleding in de droogtrommel geblazen wordt. Op die manier wordt de kleding droog.
#6 - Wat kost een wasdroger per keer?
Volgens Nibud kost het droger met een condensdroger of droger met luchtafvoer per keer ongeveer €1,31. Dit is wel afhankelijk van het energielabel van de droger. Een A++ droger is misschien duurder in aanschaf, maar bespaart op de lange termijn kosten.