Beste droger of wasdroger 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Stijn Lammers

Wie tegenwoordig een wasdroger koopt, ziet door de bomen het bos niet meer. Met al gauw tien verschillende merken én nog eens verschillende modellen, is het lastig om een goede keuze te maken. Daarom hebben we in deze review de beste wasdrogers voor je geselecteerd.

Daarbij kijken we naar het type droger, de energiebesparing, het geluidsniveau, de prijs en nog veel meer. De beste wasdroger? Dat is de Samsung DV80TA220AE. Met deze én vele andere goede wasdrogers bespaar je al snel honderden euro’s per jaar ten opzichte van een B-klasse wasdroger!

 • Beste koop wasdroger - Samsung DV80TA220AE
 • Best geteste wasdroger - Siemens WT7U4600NL
 • Beste Miele wasdroger - Miele TSF 643 WP EcoSpeed
 • Beste AEG wasdroger - AEG T8DBE86W
 • Beste Samsung wasdroger - Samsung DV70TA000TE
# Product Vulgewicht Geluidsniveau Energiebesparing 10 jr.
1 Samsung DV80TA220AE
Beste koop wasdroger
8 kg 63 dB 88 euro per jaar Bekijk prijzen
2 Siemens WT7U4600NL
Best geteste wasdroger
8 kg 64 dB 88 euro per jaar Bekijk prijzen
3 Miele TSF 643 WP EcoSpeed
Beste Miele wasdroger
8 kg 66 dB 88 euro per jaar Bekijk prijzen
4 AEG T8DBE86W
Beste AEG wasdroger
8 kg 65 dB 88 euro per jaar Bekijk prijzen
5 Samsung DV70TA000TE
Beste Samsung wasdroger
7 kg 65 dB 75 euro per jaar Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 20 mei 2022
Samsung DV80TA220AE Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • OptimalDry systeem – Zuinig – Afvoer condenswater
 • Onderhoud nodig – Programma’s
Productreview:

Laten we beginnen met de beste droger, de Samsung DV80TA220AE. Hoewel dit niet de goedkoopste droger uit deze review is, zien we wel dat er enorme mogelijkheden zijn. Laten we bijvoorbeeld eens beginnen met het zogenaamde OptimalDry systeem. Hier waren wij persoonlijk erg fan van.

Dit systeem werkt namelijk op basis van vochtigheidssensoren. Deze sensoren monitoren namelijk de vochtigheid en de temperatuur. Hierdoor wordt niet alleen de droogtijd aangepast voor het beste resultaat, maar wordt ook het krimpen van kleding voorkomen. Daarnaast verbruikt het minder stroom.

En dit is precies het andere speerpunt van Samsung. Met een A+++ energieklasse bespaar je tot wel €88 per jaar ten opzichte van wasdroger met een energieklasse B. Dit is gebaseerd op een levensduur van de wasdroger van 10 jaar, waardoor je aan het einde van de levensduur bijna €900 hebt bespaart!

Doordat het condenswater zowel via het reservoir als via de waterafvoer kan worden afgevoerd, heb je de mogelijkheid om het jezelf enorm makkelijk te maken. Afvoeren via de waterafvoer zorgt er namelijk voor dat je niet telkens de bak hoeft schoon te maken.

Programma’s

Over het aantal programma’s kunnen we vertellen dat het enorm veel programma’s zijn. Hoewel al deze programma’s enorm stil worden gedraaid, is het soms wel lastig om het juiste programma te kiezen. Zo heb je de keuze uit:

En nog 10 andere programma’s. Het grote aantal keuzes kan handig zijn, maar kan voor andere ook voor juist te véél keuze zorgen.

Helaas is de condensor van de wasdroger niet zelfreinigend, waardoor je zelf in de gaten moet houden wanneer onderhoud nodig is. Dit is in vergelijking met andere wasdrogers in deze review wel anders.

Met afstand de beste droger van dit moment!

Verkrijgbaar bij:
Siemens WT7U4600NL Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • SelfCleaning Condenser – Zuinig – Snelle droger – Stil
 • Stoomfunctie – Home Connect
Productreview:

Laten we beginnen met te vermelden dat de Siemens WT7U4600NL wasdroger beste uit de test kwam. Deze wasdroger beschikt namelijk over de SelfCleaning Condenser techniek, waardoor je wasdroger niet alleen schoon blijft, maar ook energiezuinig blijft. Dit zien we tevens terug in het energielabel.

Want ook deze wasdroger heeft als energielabel A+++ gekregen. Hierdoor weet je zeker dat je op de langere termijn een goede aankoop hebt gedaan. De wasdroger kan met 8 kilo vulgewicht prima was drogen, zonder dat je daarbij op de kleintjes hoeft te letten. Hierdoor is er plek voor:

 • Meerdere handdoeken
 • Kleding voor 2 dagen
 • Beddengoed

Ondanks het energielabel A+++, valt de snelheid van het apparaat ons in positieve zin op. De maximale droogtijd van 148 minuten is in vergelijking met andere drogers namelijk enorm snel. De was is snel op een duurzame manier droog, wat zeker voor mensen met een drukke baan handig is.

Met 64 dB is dit tevens een van de stillere wasdrogers die we hebben vergeleken. Daarbij hebben we de wasdroger zowel op als in de kamer langs de slaapkamer gezet. Wat ons opvalt is dat het geluid op de slaapkamer wel storend is, maar dat we er niks van horen als de wasdroger in de andere ruimte staat.

Stoomfunctie

Helaas moet je met deze wasdroger voorlopig nog wel blijven strijken. Doordat de stoomfunctie ontbreekt, komen kleren kreukeliger uit de wasdroger dan bij een wasdroger die dit niet heeft. Ondanks de antikreukfase die is geïntegreerd, moet je alsnog je kleren strijken.

Daarnaast is het ook niet mogelijk om met een applicatie te wasdroger aan of uit te zetten. Hoewel we in de praktijk zien dat maar weinig mensen hier gebruik van maken, zien we de connectiviteit bij huishoudelijke apparaten wel toenemen. Hier heeft Siemens de boot vooralsnog gemist.

Wil je de was snel én op een zuinige manier droog hebben, dan moet je deze wasdroger hebben!

Miele TSF 643 WP EcoSpeed Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • PerfectDry systeem – Snelle droger – Zuinig – Programma’s
 • Smartphone - Prijs
Productreview:

De beste Miele droger die we getest hebben is de Miele TSF 643 WP EcoSpeed. Naast dat we Miele al kennen van de uitstekende wasmachines, blijkt ook deze droger een schot in de roos te zijn. Daarbij moeten we wel direct benadrukken dat de prijs aan de hoge kant is in vergelijking met de concurrentie.

Toch zorgt vooral het PerfectDry systeem van Miele voor uitstekende resultaten. Ook zij maken namelijk gebruik van vochtigheidssensoren, die voorkomen dat je wasgoed krimpt. Daarnaast wordt er hiermee ook stroom bespaart, waardoor je direct een zuinige wasdroger te pakken hebt.

Evenals drie van de vier andere wasdrogers in deze review, heeft ook deze droger van Miele energieklasse A+++ gekregen. De kostenbesparing per jaar komt uit op €88 bij 160 beurten. Droog je minder, dan kun je nog veel meer geld besparen! En droog je ’s nachts, dan loopt het nog sneller op!

Vergelijken we het aantal programma’s bij deze droger met de concurrentie, dan valt direct op dat dit er een stuk minder zijn. Dit vinden we een zeer positief punt, aangezien het zorgt voor overzicht. De belangrijkste programma’s zijn:

 • Katoen
 • Overhemden
 • Wol
 • Beddengoed

Applicatie

Helaas heeft Miele, evenals de andere wasdrogers, de boot gemist als het op technologie aankomt. We zien namelijk nog geen integratie met een app, waardoor je de droger niet op afstand kunt beheren. Wel kun je gebruik maken van de startuitstel-functie. Hiermee kun je de start van een programma uitstellen.

Uit de wasdroger test van Miele kwam deze als beste naar voren!

Verkrijgbaar bij:
AEG T8DBE86W Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • AbsoluteCare Systeem – SensiDry technologie – Zuinig
 • FiberPro systeem – Luid
Productreview:

Bij AEG heeft men met de AEG T8DBE86W een wasdroger van hoge kwaliteit weten te combineren met een zacht prijsje. Daarbij heeft men vooral nieuwe technologieën geïntegreerd, die het drogen van wasgoed nog gemakkelijker gaan maken. Daaronder vallen bijvoorbeeld:

 • AbsoluteCare Systeem
 • SensiDry technologie

De eerste technologie zorgt ervoor dat de droogprogramma’s op elk type wasgoed wordt aangepast. Daarnaast voorkomt deze technologie ook dat het wasgoed in de droger krimpt. Door het specifieke programma voor strijkdroog voorkom je ook nog eens dat je wasgoed na het drogen moet strijken.

De SensiDry technologie past de temperatuur van de droogbeurt zodanig aan dat je niet alleen stroom kunt besparen, maar dat ook je kleding beter beschermd wordt. Hierdoor kunnen je kleren langer mee. Daarnaast zorgt het natuurlijk voor zuinigheid, waardoor je minder kwijt bent aan de energierekening.

Helaas ontbreekt wel het FiberPro systeem. Dit systeem is er speciaal voor gemaakt om kleding gelijksmatig te drogen, waardoor de vezels zacht blijven. Ook dit verlengt de levensduur van kleding. Zoals gezegd is deze niet bij deze AEG-wasdroger geïntegreerd.

Vochtuitstoot

Let wel op de hoge vochtuitstoot van 14%. Hierdoor is het niet bevorderlijk om de droger in een kleine ruimte te plaatsen. Dit kan namelijk zorgen voor onaangename geuren, mufheid en schimmel. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Bij vocht kan ook kortsluiting ontstaan of kan de rookmelder afgaan.

Ook hebben we ervaren dat deze wasdroger luider is dan andere wasdroger uit deze klasse. Hierdoor kan het als storend worden ervaren als je bijvoorbeeld thuis werkt of als je lekker een serie aan het kijken bent in de kamer ernaast. Let hier dus goed op bij het aanschaffen van deze droger.

De beste AEG droger zorgt voor een lange levensduur van zowel je kleding als je wasdroger!

Samsung DV70TA000TE Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • OptimalDry systeem – Condenswater – Programma’s
 • Snelheid – A++
Productreview:

En tot slot hebben we nog de goedkoopste wasdroger, de Samsung DV70TA000TE. Met een prijs van €599 is dit de goedkoopste wasdroger in deze review. Hierdoor doet het qua besparing iets onder voor de concurrentie, aangezien je per jaar €75 bespaart ten opzichte van een droger uit de B-klasse.

Heb je van een vorige wasdroger een aansluiting naar buiten, dan kun je deze prima gebruiken om de condens af te voeren. Is dit niet mogelijk, dan is er nog altijd de optie om het op te vangen in een reservoir. Gelukkig is dit tegenwoordig bij vrijwel alle wasdrogers het geval.

Ondanks dat de condens op verschillende manieren verwerkt kan worden, zien we wel dat de vochtuitstoot 13% is. Dit wil zeggen dat de droger in een kleine ruimte zonder ventilatie kan zorgen voor schimmel en andere ongemakken. Let hier dus goed op bij het plaatsen van de droger.

Qua programma’s heb je het voordeel dat je kunt kiezen uit verschillende programma’s. Toch zien we vaak dat consumenten kiezen voor een beperkt aantal programma’s die specifiek voor kleding gemaakt zijn. Daarmee onderscheiden we bijvoorbeeld:

 • Beddengoed
 • Kort programma
 • Lingerie
 • Handdoeken
 • Wol

Snelheid

Qua snelheid is deze wasdroger wel een stuk minder dan de concurrentie. Uit onze eigen ervaring blijkt dat het droger van kleding langer duurt dan bij concurrerende drogers. Dit is geen probleem als je gebruik maakt van de startuitstel functie. Toch kan het wel voor ergernis zorgen als snelheid gewenst is.

Hoewel we met A++ nog niets te klagen hebben, is het besparende vermogen minder dan bij andere drogers. Met A++ bespaar je gemiddeld per jaar minder, terwijl ook de kosten per jaar wat hoger zijn. Toch bespaar je nog altijd ten opzichte van model met een B-energieklasse.

De beste Samsung droger met een voordelig prijskaartje is de Samsung DV70TA000TE.

Verkrijgbaar bij:
Door: Stijn Lammers

Hi! Wat leuk dat je dit leest. Mijn naam is Stijn Lamers en ik ben al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Ik houd van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Bij dit soort producten denk ik altijd, ‘kwaliteit boven kwantiteit’ en daarom wil ik jullie als lezer ook informeren over de beste producten die er momenteel op de markt zijn. Ben je benieuwd? Lees dan vooral de verschillende reviews op de website en zeg maar dag tegen een miskoop!

Socials Stijn:

LinkedIn - E-mail