Beste droger of wasdroger 2021 - Top 5

Laatste ge-update in door Vera

Een wasmachine doet maar de helft van het werk: na een wasbeurt moet de natte was nog steeds even drogen. Dat gebeurt meestal op een wasrek. Maar is dit in 2021 nog nodig? Een opengevouwen wasrek neemt heel wat plaats in en dat is behoorlijk onpraktisch in kleinere woningen. Daarbij neemt het ophangen van de was heel wat tijd in beslag, en het duurt nog langer voordat alle was perfect droog is. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat je met één rek voldoende plaats hebt voor de was van een volledig gezin. Je kan de was ook buiten ophangen maar laten we eerlijk zijn: in Nederland is het grootste deel van het jaar ongeschikt om was op te hangen en de meeste mensen beschikken zelfs niet over een buitenruimte waar ze hun natte kleren kunnen ophangen.

Daarom is het een goed idee om te investeren in een compacte oplossing: een goede wasdroger die in een paar uur perfect droge was aflevert. Je hoeft je kleren enkel nog te strijken. Je hebt niet zoveel plaats nodig, zolang er maar een elektrische aansluiting is. De beste wasdroger is tegenwoordig geen luxe meer maar wel een betaalbare oplossing die een tijdrovende activiteit veel eenvoudig maakt.

Hoe kies je de beste wasdroger?

Er bestaan een hoop verschillende modellen die elk hun voor-en nadelen hebben. Er bestaan warmtepompdrogers, condensdrogers, droogkasten of droogcabines en luchtafvoerdrogers met een afvoerslang. Ze hebben een verschillende droogcapaciteit, een verschillende werking en verschillen ook op vlak van water- en energiezuinigheid. Veel hangt dus af van je specifieke behoeften. Wij hebben zoals steeds een geweldige voorselectie van 5 modellen gemaakt. Aan de hand van onze nuttige wasdroger test, zou je er wel één exemplaar moeten vinden die bij je past.

Wat is de beste wasdroger voor jou? Ben je na het lezen van onze productenvergelijking nog steeds niet wijzer geworden? Kijk dan gewoon even naar onze koopgids: wij lichten daar alle belangrijkste kenmerken van een goede wasdroger toe, zodat jij met die informatie de beste keuze voor jezelf kan maken.

# Product Vulgewicht Type droger Geluidsniveau centrifuge Energieklasse
1 Haier HD80-B636W
Beste koop wasdroger
8 kg Condensdroger 68 dB B Bekijk prijzen
2 Bosch WTN83202NL
Best geteste wasdroger
7 kg Condensdroger 65 dB B Bekijk prijzen
3 Miele TSD 443 WP EcoSpeed
Beste Miele wasdroger
8 kg Warmtepompdroger 66 dB A+++ Bekijk prijzen
4 Bosch WTG846C0NL
Beste Bosch wasdroger
8 kg Condensdroger 65 dB B Bekijk prijzen
5 AEG T9DENS87
Beste wasdroger volgens de consumentenbond
8 kg Warmtepompdroger 63 dB A+++ Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 4 augustus 2021
Beste koop wasdroger Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Ruime trommelinhoud – Kinderslot – Rechtstreekse afvoer van condenswater via een afvoerslag – Uitgestelde start - Prijs
 • Energieklasse B is minder zuinig dan high-class wasdrogers - Geluidsniveau
Productreview:

De Haier HD80-B636W is een referentie op vlak van condensdrogers. Deze wasdroger beste koop beschikt over een zeer grote wastrommel waar 8 kilogram natte was in kan, voor een totaalvolume van 110 liter. Dit maakt deze wasdroger uiterst geschikt voor grote gezinnen waar regelmatig grote hoeveelheden was gedroogd moeten worden.

Een condensdroger werkt aan de hand van een verwarmingselement. Door de hoge temperatuur droogt je wasgoed snel, maar dit kan ook betekenen dat de droger meer energie verbruikt en je kleding sneller krimpt of slijt. Het vocht uit je wasgoed komt in een condensbak terecht die je regelmatig moet leegmaken. De Haier wasdroger beschikt echter over een eigen afvoer, waardoor manueel onderhoud overbodig wordt.

Goede prijs-kwaliteitsverhouding voor grote gezinnen

De Haier HD80-B636W beschikt over niet minder dan 16 programma’s met aanpasbare droogniveaus en temperaturen. Deze beste wasdroger is ook uitgerust met een uitgestelde startfunctie. Het apparaat is groot, elegant en heeft bovendien een zeer leuke prijs. Op vlak van prestaties is de Haier wasdroger een middenmoter, maar deze goede wasdroger doet wat hij moet doen, zonder technologische hoogstandjes te gebruiken.

Best geteste wasdroger Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • AllergyPlus programma: dierenharen en pollen verdwijnen dankzij hogere temperatuur - bouwkwaliteit - SensitiveDrying-systeem om beschadiging van kledij te voorkomen – EcoPerfect-programma
 • Energieklasse B - Stoot 12% vocht uit en is daarom minder geschikt voor kleine ruimtes.
Productreview:

De Bosch WTN83202NL is net zoals de Haier een condensdroger die functioneert met een verwarmingselement. Een condensdroger droogt de was op een hoge temperatuur. De Bosch WTN83202NL beschikt wel over meer ingebouwde technologie. Je kan gebruik maken van meer gebruiksvriendelijke instellingen met meer keuze op vlak van instelbare programma’s.

Technologie aan een gunstige prijs

Zo beschikt deze condensdroger over een vochtigheidssensor die meet wanneer jouw wasgoed voldoende droog is. Het programma stopt automatisch wanneer dit het geval is, waardoor de droogbeurt nooit langer dan nodig duurt.

 • Het AllergyPlus-programma zorgt ervoor dat pollen en haren effectief verwijderd worden van je kleren.
 • Het SensitiveDrying-systeem zorgt ervoor dat je kleding mooi blijft tijdens het drogen.

Het kledij-vriendelijk trommeldesign, de aanwezigheid van een temperatuuroptimale luchtstroom en het gebruik van RVS zorgen allemaal voor een optimale structuur en textuur waardoor je kleren onbeschadigd blijven met deze goede wasdroger.

Via het EcoPerfect-programma kan je kiezen voor een energiezuinig droogprogramma. Hierdoor duurt het programma wat langer, maar bespaar je energie en kosten.

Beste Miele wasdroger Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Zeer zuinige energieklasse A+++ - PerfectDry systeem voorkomt krimping wasgoed dankzij vochtigheidssensoren - Ruime trommelinhoud van 8 kilogram
 • Wasdroger heeft geen afstandsbediening
Productreview:

De Miele TSD 443 WP is een beste koop wasdroger die anders werkt dan de vorige modellen. Deze wasdroger is immers een warmtepompdroger. Warmtepompdrogers worden vaak beschouwd als energiezuiniger. Qua techniek zijn ze anders gebouwd dan conventionele drogers. Het proces bij een warmtepomp droger als volgt:

 1. Lucht wordt in de droger gezogen en met behulp van een compressor wordt de gasvormige structuur omgezet naar een vloeibare vorm.
 2. Dit vloeistof wordt dan gebruikt om de was in de trommel te drogen.
 3. De lucht in de trommel verlaat uiteindelijk weer de droger maar wordt in tegenstelling tot andere toestellen weer hergebruikt.
 4. Dit proces herhaalt zich gedurende de droogbeurt, waardoor je veel energie bespaart. Omdat warmtepompdrogers op lage temperatuur drogen, blijft je kwetsbare kleding beter beschermd tegen krimping.

De TSD443WP beschikt over een intelligente Miele-pluizenfilter, dat gelijkaardig is aan het AllergyPlus-programma van Bosh. Zo heb je geen last meer van pluizen. Daarbij komt ook dat de pluizenfilter via de voorkant van het toestel weggenomen kan worden. Zo blijven de pluizenfilter en het wasgoed steeds van elkaar gescheiden, zodat je wasgoed pluisvrij blijft. Het gladde zeefoppervlak maakt het reinigen zeer eenvoudig.

Energiezuinigheid, gecombineerd met geweldige prestaties

Dankzij de AddLoad-functie kun je ook na de start van het programma vergeten wasgoed toevoegen, zelfs tot kort voor het einde van het programma.

Maar waar de Miele TSD 443 WP droger beste koop echt al zijn waarde toont, is zijn energiezuinigheid. De EcoComfort-droger maakt gebruik van de meer efficiënte warmtepomptechnologie, waarbij drooglucht met een warmtepomp wordt verwarmd. Anders dan bij een conventionele condensdroger wordt de opgewekte warmte telkens weer opnieuw gebruikt. Daardoor overtreft de EcoComfort-droger van Miele de energie-efficiëntieklasse A met wel 42%.

Beste Bosch wasdroger Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • AllergyPlus programma: dierenharen en pollen verdwijnen dankzij hogere temperatuur - PerfectDry systeem voorkomt krimping wasgoed dankzij vochtigheidssensoren - Ruime trommelinhoud van 8 kilogram
 • Energieklasse B
Productreview:

De Bosch WAN28275NL is dankzij de ruime trommelinhoud geschikt voor grote huishoudens en verwijdert allergenen met het AllergyPlus programma waar we ondertussen al vertrouwd mee zijn. Dit voegt een extra spoelbeurt toe en wast langer op een hoge temperatuur.

Deze beste wasdroger biedt 15 verschillende programma’s zoals:

 • De SpeedPerfect-functie. Hiermee was je tot 65% sneller.
 • Het SuperShort40-programma waarmee je kledingstukken in 40 minuten kan laten drogen!
 • Handwas en fijne was.
 • Het AllergyPlus-programma om dieren haren en pollen te verwijderen.
 • Aangepaste programma’s voor verschillende soorten stoffen zoals katoen, wol en synthetisch.

All-round degelijkheid

De Bosch WAN28275NL is zeker geen revolutionair product: het heeft alle opties die je zou verwachten van een degelijke middenklasse wasdroger. Het toestel heeft heel wat klassieke programma’s en een paar nuttige specials, zoals het snelwasprogramma en het AllergyPlus-programma. Echt energiezuinig is deze droogmachine niet: daarvoor zou het toestel minstens over een energieklasse A moeten beschikken.

Verkrijgbaar bij:
Beste wasdroger volgens de consumentenbond Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • FibrePro-technologie - AbsoluteCare-systeem - SensiDry-technologie - ProSense-technologie - ÖKOFlow-filtersysteem
 • Condensor is niet volledig zelfreinigend: onderhoud blijft nodig
Productreview:

De AEG T9DENS87 werd vorig jaar uitgeroepen tot de beste wasdroger consumentenbond. Deze hoogtechnologische warmtepompdroger maakt gebruik van een hele hoop technologieën die zorgen voor de perfecte droge was. Deze warmtepompdroger maakt onder andere gebruik van FibrePro-technologie, maar ook van het AbsoluteCare-systeem en de SensiDry-technologie. Er zijn weinig dingen dat deze wasdroger niet kan en bovendien is het ook nog eens een zeer energiezuinig exemplaar.

Een hoogtechnologisch prestatiebeest

 • FibrePro-technologie: de 3D scansensor kan zowel aan de binnen- en buitenkant van kleding vochtigheid meten. Het vocht wordt tot 5 cm binnen in de kleding gemeten, waardoor de beste wasdroger zich zeer nauwkeurig kan aanpassen. Zo is al je kleding lekker droog op het einde van elk programma.
 • AbsoluteCare-systeem: dankzij het AbsoluteCare-systeem kan je al je kleding veilig drogen. Deze technologie zorgt ervoor dat de droogtemperatuur voor elk type stof aangepast wordt om krimping te voorkomen. Ieder programma maakt gebruik van aangepaste trommelbewegingen.
 • SensiDry-technologie: de SensiDry-technologie maakt gebruik van de ingebouwde warmtepomp om op een lage temperatuur jouw kleding te drogen. Dankzij de lage temperatuur worden kwetsbare stoffen zoals zijde en wol altijd optimaal beschermd. Dit zorgt ervoor dat je kleding er iedere dag nieuw uitziet.
 • ProSense-technologie: deze AEG T9DENS87 maakt gebruik van de ProSense-technologie: met geavanceerde vochtigheids- en temperatuursensoren wordt de droogtijd en het energieverbruik aangepast aan de hoeveelheid wasgoed. Zo wordt ervoor gezorgd dat je droogprogramma niet langer duurt dan nodig is en wordt er veel tijd en energie bespaard.
 • ÖKOFlow-filtersysteem: het ÖKOFlow-filtersysteem is een erg efficiënte filter die gemakkelijk verwijderd en schoongemaakt kan worden. Enkel AEG-apparaten beschikken over zulke filters. Terwijl andere wasdrogers gebruik maken van meerdere filters, gebruikt de AEG-wasdroger slechts één filter die je in een handomdraai kan reinigen.
Vera den Grondel
Door: Vera
Vera werkt samen met haar team aan de reviews uit de categorieën Baby & Kind, Dieren, Keuken & Koken en Huishouden & Wonen. Dagelijks testen, vergelijken en reviewen ze producten om het voor jou makkelijker te maken.

Contact met Vera:
E-mail