Beste wasdroger 2023. 6x de beste droger

Laatste ge-update in door Jasper

Wil je lekkere zachte handdoeken om je mee af te drogen naar het douchen, dan mag een droger eigenlijk niet ontbreken. Met de juiste instellingen profiteer je namelijk van lekker zacht en droog wasgoed. In deze review hebben we daarom de beste wasdrogers van 2023 voor je op een rij gezet, waarbij de AEG T8DBE86W als beste droger van 2023 aangemerkt kan worden.

We hebben daarbij onder meer gekeken naar het type droger, de energieklasse, het vulgewicht en natuurlijk de prijs. Hier vind je dan ook de vijf beste wasdrogers van dit moment. Ben je op zoek naar een nieuwe wasdroger, maar twijfel je nog? Na het lezen van deze review weet je precies welke energiezuinige wasdroger je moet aanschaffen!

Product Type wasdroger Energieklasse Vulgewicht
AEG T8DBE86W AEG T8DBE86W
Beste koop
Warmtepompdroger A+++ 8 kilogram Bekijk prijzen
Bosch WTU87675NL Bosch WTU87675NL
Best geteste
Warmtepompdroger A+++ 8 kilogram Bekijk prijzen
AEG T9DENS87 AEG T9DENS87
Beste warmtepompdroger
Warmtepompdroger A+++ 8 kilogram Bekijk prijzen
Miele TSB 143 WP Miele TSB 143 WP
Beste Miele
Warmtepompdroger A++ 7 kilogram Bekijk prijzen
Samsung DV80TA220AE Samsung DV80TA220AE
Beste Samsung
Warmtepompdroger A+++ 8 kilogram Bekijk prijzen
AEG T6DB72GP AEG T6DB72GP
Beste condensdroger
Condensdroger B 8 kilogram Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
AEG T8DBE86W Bekijk prijzen
Type wasdroger: Warmtepompdroger
Energieklasse: A+++
Vulgewicht: 8 kilogram
Hierom zijn we fan:
AbsoluteCare - SensiDry - Zuinige wasdroger - Resttijdindicatie
Let hierop:
FiberPro - Bediening via app

De AEG T8DBE86W is wat ons betreft de beste wasdroger van 2022. Dit komt onder meer door het feit dat de droger beschikt over verschillende unieke functionaliteiten van AEG, waaronder:

 • Resttijdindicator
 • AbsoluteCare
 • SensiDry
 • 10 verschillende programma's

Beste koop wasdroger

Laten we daarbij beginnen met de AbsoluteCare functionaliteit. Hierdoor past het droogprogramma van de droger zich automatisch aan het wasgoed aan, waardoor je kleding niet krimpt in de wasdroger. Dit komt onder meer omdat de trommelbewegingen en de droogtemperatuur zich aan de was aanpassen.

Daarnaast beschikt het ook over de SensiDry functionaliteit, waarbij je wasgoed wordt gedroogd op een lagere temperatuur. Dit heeft als grote voordelen dat je kleding beter beschermd wordt én dat het een stuk energiezuiniger is. Er gaat namelijk minder energie verloren dan wanneer er warm water gebruikt wordt.

Dit merk je ook direct aan het energielabel dat wordt meegegeven. Deze energiezuinige warmtepompdroger heeft namelijk energielabel A+++, waardoor je op de lange termijn kosten bespaart. Coolblue geeft zelf aan dat je over de gehele levensduur €1070 bespaart ten opzichte van een wasdroger met een lager energielabel.

De minpunten

Helaas zijn er ook een aantal minpunten die we willen benoemen, waaronder het ontbreken van de FiberPro functionaliteit. Hierdoor wordt je wasgoed niet gelijkmatig gedroogd, waardoor je er tijdens het strijken achter kan komen dat een deel van de was nog vochtig is. Hier moet je dus goed voor opletten.

Daarnaast kun je de wasdroger ook niet bedienen via een applicatie. Deze geeft je normaal gesproken de mogelijkheid om de wasdroger op afstand aan te zetten, bijvoorbeeld als je dit vergeten bent of als je ergens op een feestje zit. Dit zouden we nog als een verbeterpunt kunnen aanmerken.

Bosch WTU87675NL Bekijk prijzen
Type wasdroger: Warmtepompdroger
Energieklasse: A+++
Vulgewicht: 8 kilogram
Hierom zijn we fan:
SelfCleaning Condensor - AllergyPlus programma - Maximale droogtijd - Stille wasdroger
Let hierop:
Stoomfunctie - Omdraaibare deur

De best geteste droger is de Bosch WTU87675NL. Dit komt allereerst omdat er gebruik is gemaakt van een zelfreinigende condensor. Deze spoelt zich namelijk automatisch schoon tijdens het drogen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de wasdroger goed blijft werken, maar dat deze ook energiezuinig blijft.

Door de maximale droogtijd van maar 148 minuten, valt deze in de snelheidsklasse 'snel'. Dit geeft als grote voordeel dat de was snel droogt en dat je handdoeken of dekbed een stuk sneller klaar is. Zeker als je in de avond nog snel even een wasje wilt draaien is dit enorm handig! We hebben wel ervaren dat de stoomfunctie ontbreekt. Je moet de was dus nog altijd wel strijken als deze uit de droger komt.

Beste wasdroger

De wasdroger droogt met behulp van het zogenaamde AllergyPlus programma. In dat geval worden er extra hoge temperaturen gebruikt om de was te drogen. Dit is ideaal voor mensen met een allergie, aangezien je veel minder snel last hebt van jeuk. Daarbij moet je denken aan allergieën als:

 • Huisstofmijt
 • Pollen
 • Dierenharen

Het is daarnaast ook een erg stille wasdroger. We scharen deze daarom ook onder de beste koop wasdrogers, vooral omdat we er geen last van hebben gehad tijdens het slapen. We hebben deze verschillende keren in de nacht aangezet, maar geen enkel moment hebben we hinder ervaren.

Fysieke eigenschappen

Qua fysieke eigenschappen zien we dat je de deur niet aan de andere kant van de droger kunt plaatsen. Dit is wel een groot nadeel, zeker als je bijvoorbeeld een deur hebt die naar de andere kant open slaat. Vergeet je de droger goed te sluiten en gaat de deur open, dan heb je kans dat je de deur van de droger tegen de deur aankomt. Let er dus goed op waar je de droger in huis wilt zetten.

De best geteste wasdroger vanwege de SelfCleaning condensor en het AllergyPlus programma!

AEG T6DB72GP Bekijk prijzen
Type wasdroger: Condensdroger
Energieklasse: B
Vulgewicht: 8 kilogram
Hierom zijn we fan:
Door de ProSense-functie wordt je droogtijd aangepast aan je hoeveelheid was in de trommel
Je hebt een snelle droogfunctie
Let hierop:
De afvoerslang wordt niet meegeleverd
Hij heeft energieklasse B
Je was slijt sneller, omdat het wordt gedroogd door een warmte-element

De best geteste droger én condensdroger is de AEG T6DBC482. Doordat het een condensdroger is, wordt je kleding droog door middel van een warmte-element. Daardoor wordt je was sneller en ook beter droog. 

Verder is deze condensdroger makkelijk om schoon te maken. De pluisfilters haal je eenvoudig uit de droger. En eigenlijk zie je dat gemak terugkomen in de gehele droger: de knoppen spreken voor zich, er past veel was in en er zit ruime keuze in de droogprogramma’s.

Ook heeft de wasmachine een snelle droogfunctie, waardoor je was kurkdroog uit de droger komt. Dat drogen gebeurt ook nog eens stil: er komt maar slechts 65 decibel uit de machine. 

Beste condensdroger

Een droger die werkt op basis van een warmtepomp, die ‘pompt’ het water ook weer weg. Dat doet een condensdroger niet: die slaat dat op in een condensreservoir. Mocht je enthousiast zijn over deze condensdroger, maar zit je niet te wachten om telkens dat bakje te legen? Dan moet je er nog wel apart een afvoerslang bij kopen: die wordt niet geleverd met de droger. 

En dan de kers op de taart van deze AEG: de SensePro functie. Dit is een functie die standaard wordt geleverd met condensdroger. Hierdoor ‘leest’ de droger hoeveel was er zit in de droger en maakt op basis daarvan een droogtijd. Dat is niet alleen handig om je 3 handdoeken een uur onnodig in een droger te laten, maar het werkt ook nog eens energiebesparend. 

Fysieke eigenschappen

Niet vergeten: de fysieke eigenschappen. Deze condensdroger is geen picasso voor je washok: het is een grote, metalen machine met een draaiknop en fysiek knopjes. Er zit dus geen appfunctie op en er is ook geen touchscreen te vinden op deze droger. Dat maakt ‘m juist extra simpel in gebruiksgemak, aangezien alles voor zich spreekt. Verder stoort het ontwerp niet. Uiteindelijk is het echt een praktisch apparaat en dáár is het heel goed in. 

AEG T9DENS87 Bekijk prijzen
Type wasdroger: Warmtepompdroger
Energieklasse: A+++
Vulgewicht: 8 kilogram
Hierom zijn we fan:
FiberPro - 3D sensor - ProSense beladingssensor - Warmtepompdroger
Let hierop:
Zelfreinigende condensor - Prijs

AEG heeft met de AEG T9DENS87 een goede wasdroger op de markt gebracht. Deze beschikt over een aantal mooie features waar je tijdens het drogen van de was je voordeel mee kunt doen. Dat begint met de FiberPro functie, waarmee je wasgoed gelijkmatig droogt en de textuur van het wasgoed lekker zacht blijft, ideaal voor bijvoorbeeld je handdoeken!

Ook maakt de droger gebruik van de ProSense beladingssensor. Ondanks dat er 8 kilogram wasgoed past in de droger, wordt de programmaduur aangepast aan de hoeveelheid was die er in de wasdroger zit. Hierdoor staat deze nooit te lang aan en is de droger klaar als je kleding droog is.

Wasgoed drogen ging nog nooit zo makkelijk met de 3D sensor die gebruikt is. Hierdoor kan de wasdroger aan de binnenkant van het wasgoed meten hoe vochtig deze is. Is deze nog te vochtig, dan blijft de wasdroger nog even draaien. Dit voorkomt dat een deel van de was aan het einde van het programma nog vochtig is.

Type apaaraat

Evenals de andere drogers in deze review, hebben we ook hier te maken met een warmtepompdroger. Dit geeft je een aantal grote voordelen ten opzichte van een klassieke condensdroger bijvoorbeeld:

 • Beter voor het milieu
 • Lagere energierekening dan energieklasse B
 • Lage temperatuur wassen

Helaas ontbreekt er een zelfreinigende condensor. Je moet daardoor de condensor zelf schoonmaken, wat je via deze link kunt doen. Aangezien we hier gebruik maken van een warmtepompdroger, is het schoonmaken van de condensor niet veel werk. Toch is het wel een nadeel ten opzichte van de beste condensdroger, die hier vaak wel over beschikken.

Beste wasdrogers

Ondanks dat we deze droger scharen onder de beste warmtepompdrogers, zien we wel dat de prijs een stuk hoger ligt dan bij de concurrentie. Met energieklasse A+++ is het een zuinige wasdroger, maar hier betaal je dan ook voor. Ga voor jezelf dus goed na of je het de prijs waard vind of voor een van de andere drogers uit deze review kiest.

De beste warmtepompdroger van 2022 vanwege het FiberPro systeem, de 3D functie en de beladingssensor!

Miele TSB 143 WP Bekijk prijzen
Type wasdroger: Warmtepompdroger
Energieklasse: A++
Vulgewicht: 7 kilogram
Hierom zijn we fan:
FraganceDos - PerfectDry - Trommelverlichting - 12 programma's
Let hierop:
7 kilogram - Applicatie

Ook Miele heeft natuurlijk een aantal unieke features die het op de droger heeft gezet. Allereerst is dit bijvoorbeeld FragranceDos, waarbij er een geurflacon in de pluizenfilter van de droger past. Deze flacon gaat ongeveer 50 wasbeurten mee en zorgt ervoor dat de was heerlijk ruikt!

Ook beschikt dat wasdroger over het PerfectDry systeem, waarmee er door middel van vochtigheidssensoren voorkomen wordt dat het wasgoed krimpt. Zeker met kleine ladingen was voor één of twee personen is dit ideaal. Let er wel op dat deze droger met A++ het minst zuinig is ten opzichte van de verschillende wasdrogers in deze review.

Wasprogramma's

Bij het installeren van de Miele TSB 143 WP is het direct opgevallen dat de droger beschikt over maar liefst 12 wasprogramma's. Hierdoor is er voor elke machine met was wel een geschikt programma te vinden. Daarbij moet je denken aan:

 • Beddengoed
 • Delicaat
 • Jeans
 • Katoen
 • Wol

Helaas hebben we hier ook direct een van de nadelen opgemerkt. In tegenstelling tot de meeste drogers in deze review, heeft deze wasdroger maar ruimte voor 7 kilogram was. Hierdoor kan het zijn dat je wat vaker moet wassen of dat je het beddengoed van je kinderen niet in één keer in de was kunt doen.

De applicatie

Waar steeds meer wasdrogers tegenwoordig kiezen voor het gebruik van een applicatie, heeft deze Miele wasmachine dat niet gedaan. Je hebt daarmee dus niet de mogelijkheid om de droger op afstand aan of uit te zetten. Dit is een aspect dat bij de meeste wasdrogers uit deze review helaas ontbreekt.

Bij het drogen van de was zien we wel dat de trommel verlicht is. Hierdoor weet je zeker dat de droger leeg is en vergeet je geen sok of ondergoed meer. Hiermee onderscheidt Miele zicht van de andere wasdrogers in deze review.

De beste Miele wasdroger van 2022 vanwege het PerfectDry en FragranceDos systeem!

Samsung DV80TA220AE Bekijk prijzen
Type wasdroger: Warmtepompdroger
Energieklasse: A+++
Vulgewicht: 8 kilogram
Hierom zijn we fan:
Prijs - Energiezuinig - OptimalDry - Afvoerslang
Let hierop:
Condensor- Eenzijdige draairichting

Evenals het gros van de drogers die we in deze review voorbij hebben zien komen, is de Samsung DV80TA220AE met energielabel A+++ de populairste wasdroger van dit moment. Hierdoor bespaar je gedurende de levensduur van het apparaat tot wel € 1070! Daar kun je toch mooi een keer van op vakantie!

Uitstekende prijs kwaliteitverhouding

Daarnaast is het ook nog eens de goedkoopste wasdroger, hoewel het niet enorm veel scheelt. We missen daarbij eigenlijk alleen een zelfreinigende condensor, aangezien de droger beschikt over een startuitstel functie, tot 8 kg kan laden en vochtige lucht door middel van een efficiënte luchtstroom gewoon afgevoerd kan worden via de afvoerslang.

Evenals veel van de hierboven genoemde wasdrogers, beschikt deze Samsung wasdroger over het OptimalDry systeem, waarmee er met vochtigheidssensoren voorkomen wordt dat het wasgoed krimpt. Door gebruik te maken van maar liefst 14 verschillende programma's, heb je meer dan genoeg keuze en is er voor elke was een geschikt programma te vinden.

Stille wasdroger

Met een geluidsproductie van maar 65 dB behoort deze wasdroger tot een van de beste producten. Je kunt de droger moeiteloos op de kamer langs de slaapkamer neerzetten, zonder dat je hier gedurende de nacht last van hebt. Daarbij maakt het niet uit welk programma je draait.

Een laatste punt van kritiek dat we nog willen vermelden, is dat er wel maar een eenzijdige draairichting van de trommel is. Dit zorgt voor een aantal nadelen:

 • Was droogt minder goed
 • Kleding gaat gemakkelijker in elkaar zitten
 • Kleding kreukvrij uit de droger krijgen is een stuk lastiger

Hoewel dit bij het drogen van handdoeken en beddengoed een stuk minder van belang is, moet je hier wel rekening mee houden bij het kopen van een nieuwe droger. Zeker bij duurdere kleding of dunne kleding kan dit namelijk voor schade aan de vezels zorgen.

De beste wasdroger voor twee personen vanwege de halve beladingsfunctie, OptimalDry systeem en de goede prijs kwaliteitverhouding.

Verkrijgbaar bij:
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit