Beste koelkast 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Stijn Lammers

Bij koelkasten kun je het tegenwoordig zo gek maken als je zelf wilt. Houd je het lekker simpel of kies je voor een koelkast met geïntegreerde camera’s? Dan kun je vanuit de supermarkt zien of je nog kaas, eieren en groente in huis hebt! In deze review gaan we kijken naar de beste koelkasten van dit moment.

In de categorie ‘beste koelkast 2022’ is de Samsung RB34T672DWW op een eerste plek geëindigd. Daarbij keken we naar de inhoud, de minimale en maximale temperaturen en natuurlijk de jaarlijkse energiekosten. Benieuwd welke andere koelkasten we getest hebben? Hier lees je er alles over!

 • Beste koop koelkast - Samsung RB34T672DWW
 • Best geteste koelkast - Haier HTR3619ENMN
 • Beste koelvriescombinatie - Samsung RB36T602CSA
 • Beste Amerikaanse koelkast - Inventum SK010
 • Beste koelkast tafelmodel - Veripart VPKV701
# Product Netto inhoud koel/vriesgedeelte Minimale en maximale omgevingstemperatuur Energiekosten per jaar
1 Samsung RB34T672DWW
Beste koop koelkast
344 liter / 114 liter Min: 10 graden Celsius / Max: 43 graden Celsius €46,92 Bekijk prijzen
2 Haier HTR3619ENMN
Best geteste koelkast
348 liter / 114 liter Min: 10 graden Celsius / Max: 43 graden Celsius €60,95 Bekijk prijzen
3 Samsung RB36T602CSA
Beste koelvriescombinatie
365 liter / 114 liter Min: 10 graden Celsius / Max: 43 graden Celsius €38,18 Bekijk prijzen
4 Inventum SK010
Beste Amerikaanse koelkast
532 liter / 181 liter Min: 10 graden Celsius / Max: 43 graden Celsius €73,60 -
5 Veripart VPKV701
Beste koelkast tafelmodel
120 liter / 13 liter Min: 16 graden Celsius / Max: 43 graden Celsius €25,30 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 29 juni 2022
Samsung RB34T672DWW Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Geluidsniveau – Groot vriesgedeelte – 4 plateaus - Flessenrek
Vershoudzone – Nutteloos display

Laten we beginnen met het geluidsniveau. Doordat het een vrijstaande koelkast is, is de kans een stuk groter dat je wat geluid hoort in de keuken. Toch hebben we hier nog geen enkel moment last van gehad. Met deze koelkast hoor je werkelijk niks, ook niet als het muisstil in de keuken is!

Dit is extra opvallend als we kijken naar de grote inhoud. Ondanks dat de koelkast bijna 350 liter moet koelen, hebben we geen enkel moment last gehad van het geluid. Door de grote inhoud is er tevens genoeg ruimte in de koelkast voor een gezin van 3 tot 5 personen.

Daarbij valt ook het grote vriesgedeelte op. Met een vriesgedeelte van 114 liter is het niet direct nodig op een aparte vriezer aan te schaffen. Let er wel op dat je geen extreem hoge voorraden aan kan houden, aangezien het vriesgedeelte ook dan aan de kleine kant is.

Bij het inrichten van de koelkast hebben we natuurlijk ook gekeken naar het aantal plateaus. Doordat er gebruik wordt gemaakt van 4 verschillende plateaus, kun je de koelkast gemakkelijk inrichten. Zo gebruikte we de plateaus voor:

 • Zuivel
 • Vleeswaren
 • Potten jam, augurken en zilveruitjes
 • Het flessenplateau voor frisdrank

Met het grote aantal plateaus, inclusief het flessenrek, kun je de koelkast helemaal naar wens inrichten. Helaas ontbreekt hierbij wel de vershoudzone. Normaal gesproken zorgt deze zone ervoor dat je verse boodschappen langer kunt bewaren. Dit is helaas niet het geval.

Display

Wie denk veel uit het display te kunnen halen, komt bij de Samsung RB34T672DWW. Ondanks dat het de beste koop is, heb je aan het display bijzonder weinig. Hier staat namelijk alleen de temperatuur op, waardoor het niet veel toevoegt ten opzichte van de concurrentie.

Met deze koelkast van Samsung haal je een stille, zuinige koelkast in huis

Haier HTR3619ENMN Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Easy Access vrieslade – No Frost – Vershoudzone - Design
Greep - Geluidsniveau

Bij de Haier HTR3619ENMN valt ons direct de Easy Access vrieslade op. Waar we bij andere koelkasten moeite moeten doen om de vriezer open te doen en weer te sluiten, is dit bij dit model geen enkel probleem. Dit is wat ons betreft daarom ook de beste geteste koelkast van dit moment.

Daarnaast wordt dat gecombineerd met een No Frost functionaliteit in de rest van de koelkast. Dit wil zeggen dat je je geen zorgen hoeft te maken dat de wanden van de vriezer bevroren raken. Het periodiek ontdooien van het vriesgedeelte is dus overbodig.

We zijn zelf enorm van het milieubewust leven, waardoor we ook fan zijn van de vershoudzone. Deze zorgt er namelijk voor dat we verse groente ook daadwerkelijk langer vers kunnen houden. Het is daarmee geen enkel probleem om groente een dag langer in de koelkast te laten liggen.

Openen we de koelkast, dan is het aantal plateaus met drie ruim voldoende. Hierdoor heb je meer ruimte om pakken yoghurt of druivensap rechtop te zetten. Daarnaast hebben de plateaus een aantal positieve functionaliteiten:

 • Zijn uitneembaar
 • Kunnen in de vaatwasser
 • Gemaakt van veiligheidsglas

Design

Ondanks dat we helemaal weg zijn van het prachtige design, hebben we hier ook wel wat op aan te merken. Aan de buitenkant is de koelkast een lust voor het oog. Toch is het ontbreken van een duidelijke greep een minpunt. Hierdoor is de kans op vette vingers op het oppervlak groot.

Daarnaast valt het ons ook op dat het geluidsniveau aan de hoge kant is. Zit je namelijk in de keuken en maak je gebruik van de supervriezen functie, dan stijgt het geluidsniveau aanzienlijk. Dit is in vergelijking met andere koelkasten in deze prijsklasse toch wel een minpunt.

Bij de Haier koelkast valt vooral het enorm handige vriesvak in de smaak!

Samsung RB36T602CSA Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Zuinig – Geluidsniveau – Vriesgedeelte – Energiekosten
Prijs - Vershoudzone

De beste koelvriescombinatie is de Samsung RB36T602CSA. Dit komt vooral door de combinatie van zuinigheid en functionaliteit. Qua zuinigheid kom je met energiekosten van minder dan €40 per jaar lager uit dan bij vergelijkbare koelkasten van deze prijsklasse.

Daarnaast is de functionaliteit zeer aan te prijzen. Doordat het een ruime koelkast is, heb je met een gezin van 3 tot 5 personen genoeg ruimte in zowel de koelkast zelf als in het vriesvak. Zelfs als je een kleine voorraad aan wil leggen is er ruimte genoeg!

Het vriesvak bestaat daarnaast uit drie verschillende vakken. We zien dat er twee grotere vakken zijn gemaakt, met één klein vak erboven. Op die manier kun je de vriezer naar wens inrichten en is het niet nodig om alles in een kleinere ruimte te proppen. Het vriesvak is daarmee geschikt voor:

 • Hele broden
 • Grote pizza’s
 • Grote vooraf klaargemaakte maaltijden

Deze koelkast is daarnaast extreem geschikt voor een open keuken. Waar een vrijstaande koelkast, vrijstaande vaatwasser of een afzuigkap normaal zorgen voor extra veel geluid, valt dat bij deze koelkast enorm mee. Met een geluidsproductie van maar 35 dB heb je nauwelijks in de gaten dat deze aan staat.

Nadelen

Wat wel opvalt is dat dit momenteel de duurste koelkast in deze review is. Hierdoor is het misschien niet de eerste koelkast die je te binnen zou schieten. Toch zien we wel dat het op de langere termijn zorgt voor een prijsbesparing door het zuinige energielabel.

Helaas ontbreekt er bij deze koelkast wel een vershoudzone. Dit zorgt ervoor dat je de groente ook snel moet opmaken als je deze gekocht hebt. Doe je dit niet, dan is de kans een stuk groter dat de groente gaan bederven.

Van de verschillende test koelkasten is de Samsung RB36T602CSA absoluut de beste in de categorie koelvriescombinatie.

Inventum SK010
Plus- en minpunten
Bouwkwaliteit – Roestvrijstaal – Grote koelkast – No Frost technologie
Geluidsniveau – Dispenser

Amerikaanse koelkast in handen hadden. De Inventum SK010 valt allereerst op door de breedte en de dubbele deuren die zijn gemaakt. Zoals we van Amerikanen gewend zijn, is het allemaal lekker groot!

Daarbij valt vooral het enorme volume op. Met een inhoud van meer dan 530 liter heb je hier meer dan genoeg aan voor een groot gezin. Zelfs als je vrienden over de vloer komen heb je meer dan genoeg ruimte voor alle snacks die je in de airfryer gaat doen. Kortom, aan ruimte geen gebrek.

Door het roestvrijstalen model ziet de koelkast er in de keuken ook nog eens erg goed uit. De grepen zorgen er daarnaast voor dat je geen vette vingers op de koelkast achter laat. Zo kun je profiteren van een echte eyecatcher in je keuken!

De No Frost technologie maakt het een goede koelkast. Je hoeft de koelkast niet periodiek leeg te halen en te ontdooien, aangezien deze technologie ervoor zorgt dat er geen ijs aan de wanden van de vriezer komt te zitten.

Technologie

Ondanks dat we veel pluspunten hebben kunnen aankaarten, missen we ook een aantal dingen. Allereerst hadden we een dispenser van koud water en ijs bij deze koelkast verwacht. Bij een echte Amerikaanse koelkast mag dit eigenlijk niet ontbreken, maar dit doet het helaas wel.

Daarnaast missen we ook de integratie met een smartphone of app. De koelkast ziet er namelijk erg indrukwekkend uit, maar je hebt niet de mogelijkheid om deze te integreren met andere smart huishoudelijke (woon)accessoires. Ook dit hadden we wel verwacht.

Ondanks dat het met 41 dB nog niets verwonderlijks is, maakt deze wel meer geluid dan de concurrentie. Dit aantal decibel kun je vergelijken met:

 • Een stil klaslokaal
 • Beweging in de huiskamer
 • Bewegen in de auto

Een enorme koelkast met meer dan genoeg ruimte voor een groot gezin of studentenhuis.

Veripart VPKV701 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Compact model – Vriesvak – Condensor afgedekt
Minimale temperatuur - Bouwkwaliteit

En tot slot hebben we dan nog de Veripart VPKV701. Dit compacte model is uitstekend geschikt voor kleinere gezinnen. Met een totale capaciteit van 120 liter heb je genoeg ruimte voor 1 of 2 personen. Denk je aan gezinsuitbreiding, dan is deze al snel te klein.

Dit wijten we vooral aan het feit dat de vriezer maar 13 liter is. Hierdoor kom je al snel ruimte te kort, zelfs al wil je maar een zak snacks in de airfryer gooien. Met 13 liter zit de vriezer simpelweg te snel vol. Een extra vriezer is daarom geen overbodige luxe.

De condensor aan de achterkant is daarbij wel afgedekt. Dit wil zeggen dat stof zich hier niet aan gaat hechten, waardoor je deze ook niet periodiek schoon hoeft te maken. Een afgedekte condensor zorgt er ook voor dat je koelkast na verloop van tijd gewoon prima blijft werken.

Bouwkwaliteit

Helaas schiet de bouwkwaliteit van de koelkast wel tekort ten opzichte van andere koelkasten. Ondanks het goedkope model, gaat deze koelkast ook een stuk minder lang mee. Je moet dus sneller een nieuwe koelkast kopen, terwijl je ook een hogere energieprijs betaald voor het aantal liters opbergruimte.

Doordat de minimale temperatuur waarin deze koelkast werkt 16 graden is, kun je deze koelkast niet in een schuur of garage zetten. In de winter zorgt de daling van de temperatuur er namelijk voor dat de koelkast haar werk niet goed kan doen en zelfs kapot kan gaat.

De afmetingen van de koelkast zorgen er wel weer voor dat je deze eigenlijk in elke keuken wel kunt neerzetten. Het is ook ons beste geteste koelkast in de categorie ‘beste koelkast tafelmodel’. De afmetingen zijn als volgt:

 • Hoogte: 85 centimeter
 • Breedte: 55 centimeter
 • Diepte: 57 centimeter
 • Gewicht: 31 kg

Dit compacte model is de perfecte koelkast voor een huishouden van 1 à 2 personen!

Verkrijgbaar bij:
Door: Stijn Lammers

Hi! Wat leuk dat je dit leest. Mijn naam is Stijn Lamers en ik ben al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Ik houd van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Bij dit soort producten denk ik altijd, ‘kwaliteit boven kwantiteit’ en daarom wil ik jullie als lezer ook informeren over de beste producten die er momenteel op de markt zijn. Ben je benieuwd? Lees dan vooral de verschillende reviews op de website en zeg maar dag tegen een miskoop!

Socials Stijn:

LinkedIn - E-mail