Beste koelkast 2023. 5x de beste koelkasten

Laatste update: 7 februari 2023

Bij koelkasten kun je het tegenwoordig zo gek maken als je zelf wilt. Houd je het lekker simpel of kies je voor een koelkast met geïntegreerde camera’s? Dan kun je vanuit de supermarkt zien of je nog kaas, eieren en groente in huis hebt! In deze review gaan we kijken naar de beste koelkasten van dit moment.

We hebben de koelkasten vergeleken op basis van de inhoud, het energielabel, de minimale en maximale omgevingstemperatuur en natuurlijk de prijs. Uiteindelijk is daar de Samsung RB36T602CSA als beste koelkast van 2023 naar voren gekomen. Toch hebben we nog een aantal andere goede koelkasten in deze review. Benieuwd welke nog meer in de smaak vallen? Hier lees je er alles over!

Koelkast

Vergelijken

Product Inhoud Model Energielabel
Samsung RB36T602CSA Beste koelkast tafelmodel
Koelgedeelte: 251 l – Vriesgedeelte: 114 l Koel-vriescombinatie C Bekijk prijzen
Samsung RB34T605CB1 Best geteste koelkast
Koelgedeelte: 230 l – Vriesgedeelte: 114 l Koel-vriescombinatie C Bekijk prijzen
Samsung RS68A8840S9 Beste Amerikaanse koelkast
Koelgedeelte: 409 l – Vriesgedeelte: 225 l Amerikaans E Bekijk prijzen
Samsung BRB26705EWW Beste inbouw koelkast
Koelgedeelte: 193 l – Vriesgedeelte: 74 l Inbouw koel-vriescombinatie E Bekijk prijzen
Liebherr TP 1720-22 Beste tafelmodel koelkast
Koelgedeelte: 145 l Tafelmodel E Bekijk prijzen
Swipe swipe

1. Samsung RB36T602CSA

Beste koelkast tafelmodel

Voordelen:
 • Energiezuinige koelkast
 • Geluidsniveau
 • Vriesvak
 • Flessenrek
Nadelen:
 • Vershoudzone
 • Uittrekbare plateaus
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 729,00

We beginnen deze review natuurlijk met de beste koelkast van 2023, de Samsung RB36T602CSA. Dit komt mede vanwege het zuinige energielabel, het lage geluidsniveau en de grote inhoud van het vriesvak. Je kunt. met dit energielabel ruim 100,- euro per jaar besparen. Dat maakt deze koelkast niet alleen een mooie, maar ook een duurzame koop.

Samsung houdt je eten koud

Deze vrijstaande koelkast produceert met een geluidsniveau van maar 35 dB enorm weinig geluid, waardoor je er ook geen last van hebt als je met bezoek in de keuken zit. Met een netto inhoud van maar liefst 365 liter is dit geschikt voor een huishouden van vijf personen of meer. Hier kunnen ongeveer 7 grote boodschappentassen in. Door de grote inhoud, is deze koelkast ook geschikt als extra koelkast, in de bijkeuken bijvoorbeeld. 

Verder is er een gedeelte van 114 liter gereserveerd voor het vriesgedeelte. Doordat dit meer dan voldoende is voor een groter huishouden, is het ook niet meer nodig om een aparte vriezer aan te schaffen. In de vriezer is er ook een speciaal No-Frost-systeem, waardoor er geen ijsvorming onstaat. Dat scheelt weer de jaarlijkse ontdooisessie!

We zien daarnaast ook nog dat er een flessenrek wordt meegeleverd. Dit vinden we zelf een groot pluspunt, aangezien je hierdoor niet meer de flessen in de deur hoeft te zetten. Het flessenrek heeft ruimte voor ongeveer 4 flessen, afhankelijk van de grootte. Andere belangrijke eigenschappen zijn:

 • 1 groentelade
 • Plateaus voorzien van veiligheidsglas
 • Uitneembare plateaus voor in de vaatwasser

Koelkasten van hoge kwaliteit

Een koelkast waarmee je jaarlijks 100,- bespaart, zorgt er voor dat de prijs/kwaliteit van deze koelkast heel goed is. Heeft deze koelkast dan helemaal geen nadelen? Niet helemaal. Zo heb je geen vershoudzone; een plek waar je groenten nét even wat langer goed blijven. Er is wel ruimte voor een groentelade, dus mocht dat geen probleem zijn, dan zou je je verse producten ook daar kunnen stallen. 

Daarnaast zijn de schappen in de koelkast niet uittrekbaar. Dat wil zeggen dat je deze niet naar voren kunt halen als je koelkast erg vol staat en je iets achter uit de koelkast wilt hebben. Heb je een groter gezin én dus vaker een vollere koelkast, dan moet je daar wel even rekening mee houden.

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-

2. Samsung RB34T605CB1

Best geteste koelkast

Voordelen:
 • Zuinige koelkast
 • Geluidsniveau
 • Vershoudzone
 • No Frost
Nadelen:
 • Hevelgreep
 • Uitneembare plateaus
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 779,00

Hierboven kwamen we ook al een koelkast van Samsung tegen. Toch zien we bij deze Samsung RB34T605CB1 een aantal verschillen ten opzichte van zijn voorganger. Laten we eerst eens kijken naar de overeenkomsten tussen de twee koelkasten:

 • Energieklasse C, waardoor je ruim 100,- jaarlijks bespaart
 • Geluidsniveau van 35 dB, waardoor je de koelkast niet hoort
 • Vriesvak van 114 liter. Extra plek voor ijsjes en frikandellen
 • Eén groentelade, want de groentes moeten er ook in

Een belangrijke overeenkomst is nog dat beide koelkasten een No-frost gedeelte hebben. Deze onttrekt vocht uit de koelkast, waardoor er geen ijsvorming ontstaat. Ingevroren producten behouden hierdoor ook beter hun smaak, terwijl er geen ijskristallen ontstaan op roomijs en ingevroren fruit. Handig!

Beste koelkast van Samsung

Toch zijn er ook een aantal verschillen die we tijdens onze tests hebben opgemerkt. Allereerst: de vershoudzone. Waar de vorige Samsung koelkast daar niet over beschikte, zien we dat deze koelkast het wel heeft. Hier is het 0-graden Celsius en ligt de luchtvochtigheid lager, waardoor het eten minder snel bederft. 

Een ander belangrijk verschil is het ontbreken van de uitneembare plateaus. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zelf de koelkastindeling te bepalen. Daarnaast moet je hierdoor ook zelf de koelkast met de hand schoonmaken en kunnen de plateaus niet in de vaatwasser. Wil je de koelkast goed schoonmaken, dan hebben we hier een aantal tips.

Aanrader?

Is het alleen rozengeur en manenschijn? Nou, dat hangt een beetje af van je voorkeuren. Zo heeft deze koelkast geen hevelgreep. Daardoor kun je de koelkast wat makkelijker openmaken. Mis je dat niet? Dan is deze koelkast ideaal en zeker een aanrader!

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

3. Samsung RS68A8840S9

Beste Amerikaanse koelkast

Voordelen:
 • Hele grote koelkast
 • Waterdispenser en ijsblokjesmaker
Nadelen:
 • Energielabel aan de lage kant
 • De koopprijs
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1,509,00

De Amerikanen staan er natuurlijk om bekend dat alles groter, beter en sterker moet zijn. Dat is ook bij deze Samsung RS68A8821B1. Deze koelkast heeft een hele hoop voordelen, dus laten we snel kijken waarom dit de beste Amerikaanse koelkast is!

Beste koop Amerikaanse koelkast

Allereerst: de energieklasse. Een koelkast heeft eigenlijk standaard een vaste energieklasse. Helemaal slurpende Amerikaanse koelkasten. Daar heeft Samsung over nagedacht. Zo kun je voor een meerprijs je energieklasse aanpassen. We hebben gekozen voor energieklasse E. Daardoor blijft deze Samsung bij aankoop wat goedkoper. 

En dan de inhoud, natuurlijk. Want als je kiest voor een Amerikaanse koelkast, dan kies je voor ruimte. Met een inhoud van maar liefst 634 liter, is er genoeg plek voor kroppen sla, potten mayo en een jaarvoorraad aan biertjes. Deze Samsung heeft 2 deuren. Die kun je allebei gebruiken als koeling, maar als je meer vriesruimte nodig hebt, kun je één van de deuren ook instellen als vriezer. 

Verder heeft deze Samsung, net als de andere Samsungs in deze review, een lage geluidsniveau. Daardoor heb je geen last van een hard gebroem als je bij deze Amerikaanse koelkast bent. De afmeting is wel groter dan bij andere Samsungs:

 •  Hoogte: 178 cm 
 • Breedte: 91,2 cm 
 • Diepte: 71,6 cm

Een groot voordeel ten opzichte van de andere koelkasten is de water- en ijsdispenser. Niet alleen maakt de koelkast automatisch ijsblokjes voor je, ook kun je altijd gekoeld water tappen. Daarbij moeten we er wel voor waarschuwen dat je deze goed moet aansluiten. Doe je dit niet, dan kan de koelkast gaan lekken. Hier hebben we stap voor stap instructies hoe je dat doet. Coolblue kan dit eventueel ook voor je installeren. 

Prijsklasse

Waar we bij andere apparaten, zoals een vaatwasser of vrijstaande vaatwasser, zien dat de prijs toeneemt naarmate het energielabel beter wordt, is dat bij veel Amerikaanse koelkasten niet het geval. Met energielabel D betaal je jaarlijks 112,- euro aan energiekosten. 

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

4. Samsung BRB26705EWW

Beste inbouw koelkast

Voordelen:
 • No Frost
 • Vershoudzone
 • Inbouw koelkast
 • Uitneembare plateaus
Nadelen:
 • Vriesruimte
 • Smart koelkast
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 949,00

Het laten inbouwen van deze Samsung BRB26705EWW/EF koelkast bespaart niet alleen ruimte, maar zorgt er ook voor dat je keuken als geheel beter oogt. Hoewel het er beter uitziet, is een inbouw koelkast vaak wel net wat duurder. Dit komt door:

 • Hogere eisen op het gebied van ventilatie
 • Hogere eisen op het gebied van warmteafgifte
 • Deze vaak alleen in Nederland gebruikt worden. In andere landen is dit een stuk minder populair.

Wil je deze nieuwe koelkast kopen, dan moet je er wel rekening houden dat er geen frontpaneel bij de koelkast zit. Dat komt natuurlijk omdat het frontpaneel moet passen bij de rest van de keuken. Deze moet je dus nog handmatig aanschaffen.

De vershoudzone

De koelkast beschikt over een vershoudzone die geschikt is voor vlees en vis. Voor groente en fruit kun je de twee groentelades gebruiken. De plateaus zijn uitneembaar, je kunt ze gewoon in de vaatwasser doen en zorgen ervoor dat je (tijdelijk) meer ruimte in de koelkast kunt maken. Deze koelkast heeft ook een no-frost; net zoals in de andere koelkasten in deze review. Deze anti-ijsvorming functie zorgt ervoor dat er geen ijskristallen ontstaan en dat je het vriesgedeelte niet eens of meerdere keren per jaar hoeft te onthouden.

Koel vriescombinatie

Wil je ook etenswaren in de koelkast bewaren die je pas veel later gaat opeten, dan zien we wel dat het vriesvak aan de kleine kant is. Met maar 74 liter heeft deze ongeveer 40 liter minder ruimte dan de andere twee Samsung koelkasten uit deze review. Let daar dus goed op bij het doen van je boodschappen.

Te koop bij
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis verzending vanaf 20,-

5. Liebherr TP 1720-22

Beste tafelmodel koelkast

Voordelen:
 • Mini koelkast
 • Omgevingstemperatuur
 • Omdraaibare deur
 • Uitneembare plateaus
Nadelen:
 • Inhoud
 • Condensor
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 499,00

En de laatste koelkast in deze review is de Liebherr TP 1720-22, de beste kleine koelkast van 2023. Door het compacte model neem je de koelkast mee op vakantie en plaats je deze gemakkelijk in de schuur. Het is daarnaast de ideale koelkast als je een feestje hebt en tijdelijk wat meer drank of eten in huis hebt. De koelkasten heeft de volgende afmetingen:

 • Hoogte: 85 centimeter
 • Breedte: 60,1 centimeter
 • Diepte: 62,8 centimeter
 • Gewicht: 36,8 kilogram

Door het compacte formaat is de inhoud met maar 145 liter wel een stuk minder. Over het algemeen passen hier ongeveer vier volle boodschappentassen in en heeft de koelkast voldoende inhoud voor 1 tot 2 personen.

Mini koelkast

Vanwege het feit dat je deze koelkast in een ruimte tot minimaal 10 graden Celsius kunt plaatsen, is deze geschikt voor de schuur. Let er wel op dat de schuur deels verwarmd moet zijn. Is het een houten schuur en daalt de temperatuur in de winter onder het vriespunt, dan zorgt dit ervoor dat de koelkast minder goed werkt.

Qua onderhoud moeten we nog vermelden dat de condensor aan de achterkant van de koelkast niet is afgedekt. Je moet er daarom zelf voor zorgen dat deze vrij is van stof. Doe je dit niet, dan verliest de koelkast zijn koelende eigenschappen en kan er in het ergste geval zelfs brand ontstaan.

Fysieke eigenschappen

Het grootste voordeel is dat je de deur van de koelkast eenvoudig om kunt draaien. Hierdoor hoef je jezelf niet in allerlei bochten te wringen om de koelkast te openen, maar wissel je simpelweg de deur om. Hiervoor moet je wel even met wat gereedschap aan de slag.

De uitneembare plateaus die tevens in de vaatwasser kunnen, zorgen ervoor dat de koelkast altijd goed schoon is. Let er wel op dat je de plateaus niet te warm in de koelkast terugdoet, aangezien ze hierdoor kunnen knappen of de koelkast langer nodig heeft om weer op temperatuur te komen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Hoe wij vergelijken

Koelkasten zijn er natuurlijk in alle soorten en maten. Om je een duidelijk beeld te geven, hebben we alleen koelkasten vergeleken die aan vooraf opgestelde criteria voldoen. Het is namelijk ondoenlijk om álle koelkasten te kunnen testen. De criteria die we hebben gebruikt zijn:

 • Vrijstaande koelkast: We hebben in deze review alleen gekeken naar vrijstaande koelkasten. Vrijstaande koelkasten bieden consumenten namelijk de mogelijkheid om de koelkast altijd te plaatsen, zonder daarbij rekening te hoeven houden met het inbouwen van de koelkast. Hier komen vaak ook nog extra kosten bij kijken, die we in dit geval hebben willen vermijden.
 • Omgevingstemperatuur: Ook hebben we nog gekeken naar omgevingstemperatuur van de koelkast. Daarbij hebben we een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius gehanteerd. Hiermee wilde we voorkomen dat er ook koelkasten werden getest die geschikt zijn voor de schuur. Het doel van deze koelkasten is vaak veel anders dan van koelkasten die in de keuken worden gezet. Daarom hebben we ons alleen gefocust op koelkasten die in de keuken prima kunnen renderen.
 • Vriesgedeelte: En tot slot hebben we alleen koelkasten bekeken die ook over een vriesgedeelte beschikken. Aangezien we ook consumenten met beperkte ruimte de mogelijkheid willen bieden om zonder aparte vriezer producten te kunnen vriezen, hebben wel alleen koelkasten getest die ook een vriezer hebben. Op die manier is het geen verplichting om ook een aparte vriezer aan te schaffen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast? – Koopgids 2022

In de koopgids geven we je meer informatie over waar je op moet letten bij het kopen van een goede koelkast. Er zijn tegenwoordig namelijk enorm veel koelkasten op de markt, waardoor het voor consumenten lastig kan zijn om een geschikte koelkast te kiezen. Hier zetten we de belangrijkste elementen op een rij:

 • Slimme koelkast: Een slimme koelkast gaat tegenwoordig erg ver. Heb je al andere apparaten in huis die je met een applicatie beheert, zoals de vriezer of vaatwasser, dan slaat dit uitstekend aan bij een slimme koelkast. Toch is dit lang niet iets waar elke consument naar op zoek is. Ga dus goed bij jezelf na of je dit wil.
 • Energieverbruik: Kijk daarnaast naar het energieverbruik van de koelkast. Hoewel een duurdere koelkast in aanschaf duurder is, zorgt dit op de lange termijn wel voor een kostenbesparing. Het verschil tussen een energieklasse F en C is al €35 per jaar. Wil je liever een goedkopere koelkast, dan ga je jaarlijks wat meer een energiekosten betalen, maar is de initiële aanschaf goedkoper.
 • Grootte koelkast: Let daarnaast ook op de grootte van de koelkast. Ben je met 4 tot 6 personen thuis of woon je in een studentenhuis, dan kan een grotere koelkast voordelig zijn. Ben je juist maar met z’n tweeën, dan is een kleinere koelkast al voldoende en kun je geld besparen. Kijk daarbij ook of je een koel-vriescombinatie wilt of alleen een koelkast.
 • Inbouw/vrijstaand: Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Heb je al een vrijstaande vaatwasser, dan past een vrijstaande koelkast ook bij de keuken. Heb je juist een ingebouwde vaatwasser en geïntegreerde afzuigkap, dan past het beter om ook de koelkast in te laten bouwen. Dit is dus vooral afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.
 • Minimale omgevingstemperatuur: De minimale omgevingstemperatuur is belangrijk om in de gaten te houden als je een koelkast in de schuur zet. Komt de temperatuur namelijk onder deze waarde, dan presteert de koelkast minder goed.
 • Extra functionaliteiten: En kijk tot slot ook nog naar de extra functionaliteiten waarover de koelkast beschikt. Hieronder vallen bijvoorbeeld de ‘No Frost’ technologie, de vershoudlade voor groente en fruit en bijvoorbeeld een rek om flessen in te leggen.

Veelgestelde vragen

Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast?

Bij het kopen van een koelkast is het belangrijk om te letten op de inhoud van de koelkast, de minimale omgevingstemperatuur en of het een inbouw koelkast of vrijstaande koelkast is.

Wat is de beste koelvriescombinatie?

De beste koelvriescombinatie is de Samsung RB36T602CSA, mede door het zuinige energielabel, de inhoud van 365 liter en het prima vriesvak. Let er wel op dat je minder ruimte in het vriesvak hebt dan bij een aparte vriezer.

Wat is de beste energieklasse voor een koelkast?

De beste koelkasten hebben een energieklasse A. Toch zijn er vandaag de dag maar zeer weinig koelkasten met deze energieklasse, mede doordat er een nieuw energielabel is. De energieklasse A is daarbij gereserveerd voor de nieuwste en meest zuinige koelkasten.

Wat is de energiezuinigste koelkast?

De meest energiezuinige koelkasten in deze review zijn de Samsung RB36T602CSA en de Samsung RB34T605CB1, beide met energielabel C.

Welke groente kan je volgens het voedingscentrum beter buiten de koelkast bewaren?

Het voedingscentrum geeft aan dat er verschillende groenten zijn die beter buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Groenten die hieronder vallen zijn komkommers, tomaten, uien en aardappelen, winterpenen, aubergines en paprika’s. Dit zijn tevens de groenten die door veel mensen vaak gebruikt worden.

Hoe koud moet een koelkast zijn?

Je kunt een koelkast het beste instellen op 3 tot 4 graden Celsius. Dit is een advies van de consumentenbond. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor de groei van bacteriën en schimmels het beste geremd wordt. Let er wel op dat de temperatuur in de koelkast niet overal gelijk is.

Hoe lang gaat een koelkast mee?

De levensduur van een koelkast is ook deels afhankelijk van de koelkast die je koopt. Ga je voor een basisklasse koelkast, dan wordt de levensduur geschat op 6 tot 8 jaar. Kies je voor een duurdere koelkast, dan kan deze soms wel twee keer zo vaak meegaan, soms tot wel 15 jaar.

Recente updates

 • 7 februari 2023: Voor de samenstelling van dit artikel hebben we ons verdiept in de meest recente marktanalyses en de kennis van toonaangevende experts geraadpleegd.

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Jasper, oprichter van debeste.com, is expert in productbeoordelingen voor thuisgebruik. Zijn diepgaande kennis en ervaring in het selecteren en testen van huishoudelijke producten maken hem tot een ve... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *