Beste koelkast 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Stijn

Bij koelkasten kun je het tegenwoordig zo gek maken als je zelf wilt. Houd je het lekker simpel of kies je voor een koelkast met geïntegreerde camera’s? Dan kun je vanuit de supermarkt zien of je nog kaas, eieren en groente in huis hebt! In deze review gaan we kijken naar de beste koelkasten van dit moment.

We hebben de koelkasten vergeleken op basis van de inhoud, het energielabel, de minimale en maximale omgevingstemperatuur en natuurlijk de prijs. Uiteindelijk is daar de Samsung RB36T602CSA als beste koelkast van 2022 naar voren gekomen. Toch hebben we nog een aantal andere goede koelkasten in deze review. Benieuwd welke nog meer in de smaak vallen? Hier lees je er alles over!

Samsung RB36T602CSA Bekijk prijzen
Inhoud: Koelgedeelte: 251 l - Vriesgedeelte: 114 l
Energielabel: C
Model: Koel-vriescombinatie
Hierom zijn we fan:
Energiezuinige koelkast - Geluidsniveau - Vriesvak - Flessenrek
Let hierop:
Vershoudzone - Uittrekbare plateaus

We beginnen deze review natuurlijk met de beste koelkast van 2022, de Samsung RB36T602CSA. Dit komt mede vanwege het zuinige energielabel, het lage geluidsniveau en de grote inhoud van het vriesvak. In tegenstelling tot een aantal andere koelkasten in deze review, zien we dat deze koelkast met energielabel C ruim €100 per jaar kunt besparen ten opzichte van een koelkast met energielabel F, zoals de LG GSJ361DIDV.

Vrijstaande koelkast

Deze vrijstaande koelkast produceert met een geluidsniveau van maar 35 dB enorm weinig geluid, waardoor je er ook geen last van hebt als je met bezoek in de keuken zit. Met een netto inhoud van maar liefst 365 liter is dit geschikt voor een huishouden van vijf personen of meer. Hier kunnen ongeveer 7 grote boodschappentassen in.

Naast dat de totale inhoud meer dan prima is, is er een gedeelte van 114 liter gereserveerd voor het vriesgedeelte. Doordat dit meer dan voldoende is voor een groter huishouden, is het ook niet meer nodig om een aparte vriezer aan te schaffen. Let er wel op dat de minimale temperatuur waarin de koelkast werkt niet lager is dan 10 graden Celsius.

We zien daarnaast ook nog dat er een flessenrek wordt meegeleverd. Dit vinden we zelf een groot pluspunt, aangezien je hierdoor niet meer de flessen in de deur hoeft te zetten. Het flessenrek heeft ruimte voor ongeveer 4 flessen, afhankelijk van de grootte. Andere belangrijke eigenschappen zijn:

 • 1 groentelade
 • Plateaus voorzien van veiligheidsglas
 • Uitneembare plateaus voor in de vaatwasser

De minpunten

Eer zijn een tweetal minpunten die we nog willen benoemen. Allereerst is dat de vershoudzone. Doordat deze ontbreekt, moet je er rekening mee houden dat je verse boodschappen eerder kunnen bederven. Er is wel ruimte voor één groentelade, maar houd er wel rekening mee met het doen van verse boodschappen.

Daarnaast zijn de schappen in de koelkast niet uittrekbaar. Dat wil zeggen dat je deze niet naar voren kunt halen als je koelkast erg vol staat en je iets achter uit de koelkast wilt hebben. Heb je een groter gezin én dus vaker een vollere koelkast, dan moet je daar wel even rekening mee houden.

Samsung RB34T605CB1 Bekijk prijzen
Inhoud: Koelgedeelte: 230 l - Vriesgedeelte: 114 l
Energielabel: C
Model: Koel-vriescombinatie
Hierom zijn we fan:
Zuinige koelkast - Geluidsniveau - Vershoudzone - No Frost
Let hierop:
Hevelgreep - Uitneembare plateaus

Hierboven kwamen we ook al een koelkast van Samsung tegen. Toch zien we bij deze Samsung RB34T605CB1 een aantal verschillen ten opzichte van zijn voorganger. Laten we eerst eens kijken naar de overeenkomsten tussen de twee koelkasten, namelijk:

 • Energieklasse C
 • Geluidsniveau van 35 dB
 • Vriesvak van 114 liter
 • Eén groentelade

Een belangrijke overeenkomst is nog dat beide koelkasten een No-frost gedeelte hebben. Deze onttrekt vocht uit de koelkast, waardoor er geen ijsvorming ontstaat. Ingevroren producten behouden hierdoor ook beter hun smaak, terwijl er geen ijskristallen ontstaan op roomijs en ingevroren fruit.

De belangrijkste verschillen

Toch zijn er ook een aantal verschillen die we tijdens onze tests hebben opgemerkt. Dat is allereerst namelijk de vershoudzone. Waar de vorige Samsung koelkast daar niet over beschikte, zien we dat deze koelkast het wel heeft. Hier is het 0-graden Celsius en ligt de luchtvochtigheid lager, waardoor het eten minder snel bederft.

Een ander belangrijk verschil is het ontbreken van de uitneembare plateaus. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zelf de koelkastindeling te bepalen. Daarnaast moet je hierdoor ook zelf de koelkast met de hand schoonmaken en kunnen de plateaus niet in de vaatwasser. Wil je de koelkast goed schoonmaken, dan hebben we hier een aantal tips.

Hevelgreep

Helaas ontbreekt er ook een hevelgreep. Deze zorgt er normaal gesproken voor dat je de koelkast een stuk gemakkelijker open kunt maken. De hevelgreep duwt de deur van de koelkast af, waardoor het vacuüm wordt opgeheven en de deur gemakkelijker open gaat. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat de deurrubbers minder snel kapot gaan.

De best geteste koelkast van 2022 vanwege de Anti Frost feature, de energieklasse en de aanwezige vershoudzone.

Verkrijgbaar bij:
Bekijk prijzen
Inhoud: Koelgedeelte: 400 l - Vriesgedeelte: 206 l
Energielabel: F
Model: Amerikaans
Hierom zijn we fan:
Door-in-door - Water- en ijsdispenser - Topklasse bouwkwaliteit - Netto inhoud
Let hierop:
Energieklasse F - Prijs

De Amerikanen staan er natuurlijk om bekend dat alles groter, beter en sterker moet zijn. Dat is ook bij deze LG GSJ361DIDV koelkast het geval. Deze heeft namelijk een netto inhoud van maar liefst 606 liter met een vriesgedeelte van 206 liter. Hierdoor is het de grootste koelkast uit deze review.

Een grote nieuwe koelkast

Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast voor meer dan 5 personen in het huishouden, dan is deze Amerikaanse koelkast een mooie kandidaat. Zorg er wel voor dat er genoeg ruimte is waar de koelkast staat, aangezien deze veel ruimte in beslag neemt en twee openslaande deuren heeft, het zogenaamde door-in-door design.

De koelkast is gebouwd met topklasse bouwkwaliteit, wat we ook kunnen zien aan het gewicht van maar liefst 123 kilogram. Dat het om een grote koelkast gaat, zien we ook aan de omvang van het apparaat. Deze heeft namelijk de volgende afmetingen:

 • Hoogte: 179 centimeter
 • Breedte: 91,2 centimeter
 • Diepte: 71,7 centimeter

Een groot voordeel ten opzichte van de andere koelkasten is de water- en ijsdispenser. Niet alleen maakt de koelkast automatisch ijsblokjes voor je, ook kun je altijd gekoeld water tappen. Daarbij moeten we er wel voor waarschuwen dat je deze goed moet aansluiten. Doe je dit namelijk niet, dan kan de koelkast gaan lekken. Hier hebben we stap voor stap instructies hoe je dat doet.

Prijsklasse

Waar we bij andere apparaten, zoals een vaatwasser of vrijstaande vaatwasser, zien dat de prijs toeneemt naarmate het energielabel beter wordt, is dat bij veel Amerikaanse koelkasten niet het geval. Met energielabel F komen de energiekosten per jaar uit op ongeveer €189. Hiermee is het een duurdere koelkast in aanschaf én in onderhoud.

Ook in aanschaf zien we namelijk dat het tot de duurste koelkasten in deze review behoort. Vergelijken we het namelijk met de goedkoopste koelkast, dan is deze LG koelkast maar liefst drie keer duurder. Ook ten opzichte van de hierboven genoemde Samsung koelkasten is de prijs bijna het dubbele.

De beste Amerikaanse koelkast met een netto inhoud van 400 liter en een ingebouwde water- en ijsdispenser!

Samsung BRB26705EWW Bekijk prijzen
Inhoud: Koelgedeelte: 193 l - Vriesgedeelte: 74 l
Energielabel: E
Model: Inbouw koel-vriescombinatie
Hierom zijn we fan:
No Frost - Vershoudzone - Inbouw koelkast - Uitneembare plateaus
Let hierop:
Vriesruimte - Smart koelkast

Het laten inbouwen van deze Samsung BRB26705EWW/EF koelkast bespaart niet alleen ruimte, maar zorgt er ook voor dat je keuken als geheel beter oogt. Hoewel het er beter uitziet, is een inbouw koelkast vaak wel net wat duurder. Dit komt door:

 • Hogere eisen op het gebied van ventilatie
 • Hogere eisen op het gebied van warmteafgifte
 • Deze vaak alleen in Nederland gebruikt worden. In andere landen is dit een stuk minder populair.

Wil je deze nieuwe koelkast kopen, dan moet je er wel rekening houden dat er geen frontpaneel bij de koelkast zit. Dat komt natuurlijk omdat het frontpaneel moet passen bij de rest van de keuken. Deze moet je dus nog handmatig aanschaffen.

De vershoudzone

De koelkast beschikt over een vershoudzone die geschikt is voor vlees en vis. Let er op dat deze dus niet geschikt is voor het bewaren van groenten en fruit. Hier zijn de twee groentelades voor gebruikt. De uitneembare plateaus kun je gewoon in de vaatwasser doen en zorgen ervoor dat je (tijdelijk) meer ruimte in de koelkast kunt maken.

Helaas gaat het bij dit type koelkast niet om een Smart koelkast die je met een iPhone of Android kunt besturen. Geen enkele van de koelkasten in deze review is echter een Smart koelkast. Dat hadden we voor deze prijs én van het merk Samsung wel verwacht. Normaal gesproken kun je hierdoor de temperatuur instellen, de camera bedienen of aangeven dat het superkoelen ingeschakeld moet worden.

Koel vriescombinatie

Wil je ook etenswaren in de koelkast bewaren die je pas veel later gaat opeten, dan zien we wel dat het vriesvak aan de kleine kant is. Met maar 74 liter heeft deze ongeveer 40 liter minder ruimte dan de andere twee Samsung koelkasten uit deze review. Let daar dus goed op bij het doen van je boodschappen.

Het vriesgedeelte beschikt wel over een No Frost functionaliteit, waardoor het overbodig is om de koelkast handmatig schoon te maken of te ontdoen van vocht. Deze anti-ijsvorming functie zorgt ervoor dat er geen ijskristallen ontstaan en dat je het vriesgedeelte niet eens of meerdere keren per jaar hoeft te onthouden.

De beste inbouw koelkast van 2022 met No Frost functionaliteit, uitneembare plateaus en een vershoudzone.

Liebherr TP 1720-22 Bekijk prijzen
Inhoud: Koelgedeelte: 145 l
Energielabel: E
Model: Tafelmodel
Hierom zijn we fan:
Mini koelkast - Omgevingstemperatuur - Omdraaibare deur - Uitneembare plateaus
Let hierop:
Inhoud - Condensor

En de laatste koelkast in deze review is de Liebherr TP 1720-22, de beste kleine koelkast van 2022. Door het compacte model neem je de koelkast mee op vakantie en plaats je deze gemakkelijk in de schuur. Het is daarnaast de ideale koelkast als je een feestje hebt en tijdelijk wat meer drank of eten in huis hebt. De koelkasten heeft de volgende afmetingen:

 • Hoogte: 85 centimeter
 • Breedte: 60,1 centimeter
 • Diepte: 62,8 centimeter
 • Gewicht: 36,8 kilogram

Door het compacte formaat is de inhoud met maar 145 liter wel een stuk minder. Over het algemeen passen hier ongeveer vier volle boodschappentassen in en heeft de koelkast voldoende inhoud voor 1 tot 2 personen.

De omgevingstemperatuur

Vanwege het feit dat je deze koelkast in een ruimte tot minimaal 10 graden Celsius kunt plaatsen, is deze geschikt voor de schuur. Let er wel op dat de schuur deels verwarmd moet zijn. Is het een houten schuur en daalt de temperatuur in de winter onder het vriespunt, dan zorgt dit ervoor dat de koelkast minder goed werkt.

Qua onderhoud moeten we nog vermelden dat de condensor aan de achterkant van de koelkast niet is afgedekt. Je moet er daarom zelf voor zorgen dat deze vrij is van stof. Doe je dit niet, dan verliest de koelkast zijn koelende eigenschappen en kan er in het ergste geval zelfs brand ontstaan.

Fysieke eigenschappen

Het grootste voordeel is dat je de deur van de koelkast eenvoudig om kunt draaien. Hierdoor hoef je jezelf niet in allerlei bochten te wringen om de koelkast te openen, maar wissel je simpelweg de deur om. Hiervoor moet je wel even met wat gereedschap aan de slag.

De uitneembare plateaus die tevens in de vaatwasser kunnen, zorgen ervoor dat de koelkast altijd goed schoon is. Let er wel op dat je de plateaus niet te warm in de koelkast terugdoet, aangezien ze hierdoor kunnen knappen of de koelkast langer nodig heeft om weer op temperatuur te komen.

De beste kleine koelkast van 2022 vanwege het compacte formaat en de uitneembare plateaus!

Product Inhoud Energielabel Model
Samsung RB36T602CSA Samsung RB36T602CSA
Beste koop koelkast
Koelgedeelte: 251 l - Vriesgedeelte: 114 l C Koel-vriescombinatie Bekijk prijzen
Samsung RB34T605CB1 Samsung RB34T605CB1
Best geteste koelkast
Koelgedeelte: 230 l - Vriesgedeelte: 114 l C Koel-vriescombinatie Bekijk prijzen
LG GSJ361DIDV DOOR-IN-DOOR
Beste Amerikaanse koelkast
Koelgedeelte: 400 l - Vriesgedeelte: 206 l F Amerikaans Bekijk prijzen
Samsung BRB26705EWW Samsung BRB26705EWW
Beste inbouw koelkast
Koelgedeelte: 193 l - Vriesgedeelte: 74 l E Inbouw koel-vriescombinatie Bekijk prijzen
Liebherr TP 1720-22 Liebherr TP 1720-22
Beste tafelmodel koelkast
Koelgedeelte: 145 l E Tafelmodel Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 4 februari 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.