Beste Babyfoon 2023. 5x de beste babyfoons

Door: Jasper
Laatste update: 22 september 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Vroeger moest je nog eens in de zoveel tijd gaan kijken of je baby nog wel lag te slapen. Tegenwoordig kun je zelfs op de drukste feestjes je kind in de gaten houden door middel van een babyfoon! Gebruik hiervoor een babyfoon met geluid, een babyfoon met camera en beeldscherm en een babyfoon die werkt met een camera en mobiele applicatie.

In deze review zetten we de beste babyfoons van 2023 voor je op een rij. Daarbij hebben we onder meer gekeken naar het type babyfoon, het bereik, de terugspreekfunctie en de prijs. Uiteindelijk is daar de Motorola VM85 Connect als beste babyfoon van 2023 naar voren gekomen. Benieuwd naar andere goede babyfoons? Hier vertellen we je er alles over!

Beste babyfoon

 1. Beste koop babyfoon: Motorola VM85 Connect
 2. Best geteste babyfoon: Philips Avent SCD843/01
 3. Beste babyfoon met camera: Luvion Essential Limited Black Edition
 4. Beste babyfoon zonder camera: Alecto DBX-88 ECO DECT
 5. Beste babyfoon met 2 camera’s: Alecto DVM-200

Babyfoons vergelijken

Product Uitbreidbaar Terugspreekfunctie Nachtmodus
Motorola VM85 Connect Beste koop babyfoon
Ja Ja Ja Bekijk prijzen
Philips Avent SCD843/01 Best geteste babyfoon
Nee Ja Ja Bekijk prijzen
Ja Ja Ja Bekijk prijzen
Alecto DBX-88 ECO DECT Beste babyfoon zonder camera
Nee Ja Nee Bekijk prijzen
Alecto DVM-200 Beste babyfoon met 2 camera’s
Ja Ja Ja Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop babyfoon Motorola VM85 Connect

Hierom zijn we fan:
 • Nachtzicht
 • Terugspreekfunctie
 • Camerabediening via de app
Let hierop:
 • Beeldvertraging
 • Beperkt zoomen via app
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 173,00
Uitbreidbaar: Ja
Terugspreekfunctie: Ja
Nachtmodus: Ja
Merk: Motorola

Deze Motorola VM85 Connect babyfoon is de eerste die we hier testen. Deze babyfoon bestaat uit een babyunit die je naast de wieg zet en een ouderunit voor jezelf. In de babyunit zit een camera. De ouderunit neem je makkelijk mee en daarop kun je je baby zien.

Wij hebben deze Motorola VM85 getest door de camera in een slaapkamer te zetten, waarbij er iemand in de kamer bleef zitten. De ouderunit namen we mee naar beneden zodat we de beeldkwaliteit en de verbinding goed konden testen in een woonomgeving.

Deze Motorola babyfoon heeft een Hubble app die je op je computer, telefoon of tablet installeert. We hebben de app gedownload en gebruikt om de bedieningsfuncties te testen. Zo is de app handig voor:

 • het draaien van de camera
 • praten met je baby via de babyunit
 • meldingen die je krijgt bij beweging of geluid

We vonden het wel een klein nadeel dat je de camera via je telefoon niet zo ver kunt bewegen als wanneer je de camera op de babyunit instelt.

De beeldkwaliteit van de camera was bij ons goed, al zat er wel een kleine vertraging in de beelden. Dat was niet meer dan een paar seconden en het beeld was verder scherp genoeg dankzij de zoomfunctie. Bij weinig licht schakelde de camera vanzelf over op de nachtstand.

Babyfoon met terugspreekfunctie

We waren natuurlijk ook benieuwd naar de terugspreekfunctie, omdat je daarmee met je baby kunt praten zonder meteen naar boven te hoeven lopen. We moesten wel langzaam en duidelijk praten, anders werkte deze functie helaas niet zo goed.

Ondanks de beeldvertraging en het feit dat je niet te snel kunt praten met de terugspreekfunctie vinden wij dit de beste koop babyfoon door de app, het gebruiksgemak en de handige functies.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Best geteste babyfoon Philips Avent SCD843/01

Hierom zijn we fan:
 • Babyunit kan opgehangen worden
 • Terugspreekfunctie
Let hierop:
 • Niet uitbreidbaar
 • Geen app
 • Hard geluid bij opstarten en lege batterij
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 199,99
Uitbreidbaar: Nee
Terugspreekfunctie: Ja
Nachtmodus: Ja
Merk: Philips Avent

De volgende babyfoon die we hier bespreken is de Philips Avent SCD843/01 babyfoon. Deze babyfoon met camera bestaat ook weer uit een ouderunit die je meeneemt en een babyunit die je op de kinderkamer neerzet.

Deze babyfoon kun je helaas niet uitbreiden met een extra camera, in tegenstelling tot de Motorola VM85 Connect waarbij dat wel kan. Als je dus nog een kindje krijgt, dan kun je geen extra babyunit met camera aansluiten op de Philips Avent ouderunit.

De Philips Avent babyfoon werkt via een beveiligd digitaal netwerk, zodat niemand anders kan meekijken. Wat we handig vonden, is dat je de babyunit aan de muur kunt ophangen. Soms kun je de unit niet hoog genoeg neerzetten en dan is het handig dat je de unit kunt ophangen.

Na het opladen van de ouderunit ging de batterij zeker 8 uur mee. Volgens de verpakking hoef je de batterij pas na 10 uur op te laden, lang genoeg voor ‘s nachts. Als de babyunit een geluid oppikt, dan trilt de ouderunit, of de lampjes gaan branden. Er is geen app voor meldingen via je smartphone.

Best geteste babyfoon met terugspreekfunctie

Als je baby wakker omdat hij of zij een schone luier nodig heeft, dan kun je met de terugspreekfunctie je kindje geruststellen. Zo kun je je baby kalmeren terwijl je naar de kamer loopt.  Het geluid is heel helder en komt goed door.

Deze babyfoon heeft helaas een paar nadelen:

 • de babyfoon maakt een hard geluid als de accu bijna leeg is
 • bij het aan- en uitzetten is ook een hard geluid te horen
 • Je kunt de camera niet op afstand instellen zoals bij de Motorola VM85 Connect

Door de goede beeld- en geluidkwaliteit vinden wij dit de best geteste babyfoon.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste babyfoon met camera Luvion Essential Limited Black Edition

Hierom zijn we fan:
 • Thermometer
 • Nachtzicht
 • VOX functie
Let hierop:
 • Geen app
 • Camera kun je niet op afstand instellen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 149,00
Uitbreidbaar: Ja
Terugspreekfunctie: Ja
Nachtmodus: Ja
Merk: Luvion

De derde babyfoon die we hier reviewen is de stijlvolle zwarte Luvion Essential Limited Black Edition babyfoon. Bij het uitpakken zagen we dat de set bestaat uit een baby unit, een ouderunit en twee adapters. Nat als bij de vorige 2 babyfoons kun je het apparaat draadloos of met stekker gebruiken.

Net als de Philips Avent heeft deze babyfoon geen app, waardoor je de camera niet op afstand kunt instellen. Iets wat je met de app van de Motorola VM85 wel kunt. Dat vonden wij wel een nadeel, zeker in het begin als je de camera nog een beetje moet afstellen.

Een pluspunt is de thermometer op de ouderunit, waarmee je snel kunt zien hoe warm het is op de babykamer. Wij vonden de infrarood camera ook handig, hoewel de rode LED lampjes ’s nachts wel zichtbaar zijn op de camera. Het nachtbeeld is zwart-wit, maar wel duidelijk genoeg.

Deze Luvion Essential Limited Black Edition babyfoon heeft de volgende positieve eigenschappen:

 • Slaapliedjes
 • Geluidsniveaulampjes
 • Zoomfunctie op de camera

Beste babyfoon met camera en VOX functie

Deze babyfoon heeft een handige VOX functie waarbij de babyfoon alleen aanspringt als je kindje geluid maakt. Zo gaat de batterij langer mee en lig je ’s nachts niet wakker van het licht van het scherm van de ouderunit.

Deze babyfoon is net zo nuttig als een kinderwagen, dus wat ons betreft is dit de beste babyfoon met camera.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste babyfoon zonder camera Alecto DBX-88 ECO DECT

Hierom zijn we fan:
 • Goed bereik
 • Terugspreekfunctie werkt goed
 • Voordelige babyfoon
Let hierop:
 • Geen camera
 • Batterij snel leeg
 • Geen batterijen voor babyunit meegeleverd
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 69,00
Uitbreidbaar: Nee
Terugspreekfunctie: Ja
Nachtmodus: Nee
Merk: Alecto

De eerste drie babyfoons die we hier hebben getest waren voorzien van een camera. Deze Alecto DBX-88 ECO DECT is een babyfoon zonder camera die je volledig draadloos kunt gebruiken. In de verpakking zitten een babyunit, ouderunit, 2 adapters en  2 oplaadbare batterijen.

We merkten dat er geen batterijen voor de babyunit bij zitten, dus die moet je er apart bij kopen. We hebben deze babyfoon getest met de adapters, zodat alles werkte zoals het bedoeld was.  De babyunit is redelijk groot in vergelijking met de units van de babyfoons met camera.

Toen we de terugspreekfunctie testten, viel het ons op hoe goed de geluidskwaliteit is. Je kunt gewoon praten en het geluid komt goed door. Het apparaat stoort sowieso niet. De slaapliedjes zijn van goede kwaliteit en je kunt ze vanaf de ouderunit aan- en uitzetten.

Deze babyfoon zonder camera heeft ook nog de volgende pluspunten:

 • Gevoeligheid van de microfoon is instelbaar
 • LED lampjes lichten op bij geluid
 • Deze babyfoon is voordelig

De bijgeleverde batterijen gaan helaas niet zo lang mee en we moesten die na een dag alweer opladen. Het opladen duurt ook nog eens vrij lang en dat vinden we toch wel een minpunt.

Beste babyfoon zonder camera met goed bereik

Met deze babyfoon kun je je baby niet zien, maar wel goed horen. Helaas zit er geen app bij waarmee je via je iPhone of andere smartphone kunt zien wat er in de babykamer gebeurt.

Omdat het bereik van deze babyfoon bij ons erg goed was en het geluid heel helder doorkwam, is dit wat ons betreft de beste babyfoon zonder camera.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste babyfoon met 2 camera’s Alecto DVM-200

Hierom zijn we fan:
 • Goed bereik
 • 2 camera’s
 • Uitbreidbaar
Let hierop:
 • Geen trilfunctie
 • Batterij snel leeg als je de camera vaak gebruikt
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 174,95
Uitbreidbaar: Ja
Terugspreekfunctie: Ja
Nachtmodus: Ja
Merk: Alecto

De laatste babyfoon uit deze review is de Alecto DVM-200 met maar liefst twee camera’s. Bij de Motorola, Philips Avent en Luvion babyfoons zat maar één camera. De Philips Avent babyfoon kon je niet uitbreiden, de babyfoon van Motorola en Luvion wel.

Deze Alecto babyfoon wordt meteen met twee camera’s geleverd, en dat is erg handig als je nog een tweede kindje verwacht. Bovendien is de set uitbreidbaar, zodat je er nog meer camera’s aan kunt koppelen.

Wij vonden de ouderunit heel makkelijk te gebruiken. Na installatie van de babyunit konden we via de ouderunit de camera goed instellen zonder steeds naar boven te lopen. Inzoomen en draaien kan ook op afstand en dat is ook een handige eigenschap van deze babyfoon.

Deze Alecto babyfoon heeft helaas geen app waarmee je het apparaat kunt koppelen aan je smartphone of tablet. Wil je wel een babyfoon met een app? Kies dan voor de Motorola VM85 Connect babyfoon uit deze test.

 • Infrarood camera met nachtzicht
 • Camera’s hebben muurbevestiging

De camera heeft helaas geen trilfunctie voor een stille melding wanneer je kindje een geluid maakt.

Beste babyfoon met 2 camera’s en temperatuurindicatie

Op de ouderunit kun je de temperatuur in de babykamer aflezen. Dat is wel handig omdat je dan kunt zien of je baby het misschien te koud of te warm heeft. Als je de camera veel gebruikt, dan is de batterij wel na 3-4 uur leeg. Gebruik je de camera niet zo vaak, dan gaat de batterij langer mee.

Wij vinden dit de beste babyfoon met 2 camera’s omdat er meerdere camera’s bij de units zitten en omdat deze ook nog uit te breiden is.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij babyfoons vergelijken

Bij het zoeken naar de beste babyfoon van dit jaar, hebben we eerst bekeken naar de minimale vereisten voor een goede babyfoon. Zodra een babyfoon aan deze criteria kon voldoen, hebben we deze in de test opgenomen. Daarbij hebben we de volgende criteria gehanteerd.

Type babyfoon

Allereerst hebben we gekeken naar het type babyfoon. Grofweg kunnen er drie verschillende babyfoons onderscheiden worden, namelijk:

 • Beste babyfoon met geluid: Bij een babyfoon met geluid kun je niet zien hoe het met je kindje gaat. Het voordeel van deze babyfoon is wel dat deze vaak een stuk goedkoper is. Dit is bijvoorbeeld bij de Alecto DBX-88.
 • Beste babyfoon met camera en scherm: Een babyfoon met camera en een scherm zorgt ervoor dat je precies ziet wat je baby aan het uitspoken is. Deze zijn vaak ook een stuk duurder, aangezien deze zowel bij het verzendende apparaat als het ontvangende apparaat een scherm heeft. Dit is bijvoorbeeld bij de Alecto DVM-200 het geval.
 • Beste babyfoon met camera en app: Een laatste type babyfoon is de babyfoon met camera en app. In dat geval kun je een applicatie gebruiken om je kindje te zien en te horen. Het voordeel is dat je je telefoon waarschijnlijk altijd bij hebt en dus geen aparte babyfoon mee hoeft te nemen. Het nadeel is wel dat je telefoon hierdoor snel leeg kan gaan.

Het bereik

Een tweede punt van aandacht is het bereik van de babyfoon. Hoe groter het bereik van de babyfoon is, hoe groter de bewegingsvrijheid in én rondom het huis. Even op bezoek bij de buren, lekker in de tuin zitten of een blokje wandelen moet dan geen probleem zijn. We hebben daarom alleen babyfoons in de review opgenomen met een bereik van tussen de 250 en 300 meter. Een belangrijk punt van aandacht is het storingsvrije geluid, zodat we overal goed kunnen luisteren of de baby geluid maakt.

Terugspreekfunctie

En tot slot hebben we nog bekeken of je ook met de baby kunt praten als deze onverhoopt begint te huilen of te draaien. Al de babyfoons die we hebben getest beschikken daarom over een terugspreekfunctie. In een aantal gevallen kun je via de ouderunit zelfs een slaapliedje afspelen, zodat je kind heerlijk wegdommelt, zonder dat je naar de slaapkamer hoeft te lopen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een babyfoon? – 2023 Koopgids

Bij het kopen van een nieuwe babyfoon, zien we dat de wensen van ouders sterk uiteen kunnen lopen. Daarom hebben we hier bekeken waar je als ouders op moet letten bij het kopen van een nieuwe babyfoon.

Met of zonder camera

De eerste vraag die je je als ouders moet stellen is of je de baby alleen wilt horen of ook wilt kunnen zien. Vind je het genoeg om je kind te kunnen horen, dan is de keuze vrij simpel. Wil je je baby ook kunnen zien, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van:

 • Mobiele applicatie: Kies je voor een mobiele applicatie, dan heb je het voordeel dat je altijd en overal je kind kunt zien. Het nadeel is echter wel dat de batterij van je telefoon hierdoor een stuk sneller leeg is. In deze review hebben we geen beste wifi babyfoon, aangezien een goede router of wifi versterker vereist zijn om deze goed te laten werken.
 • Ouderunit met scherm: Een ouderunit met scherm bied je het voordeel dat je gewoon je smartphone kunt gebruiken. Hierdoor kun je ook meerdere babyunits aan dezelfde ouderunit koppelen. Nadeel is wel dat het bereik van het apparaat vaak maar maximaal enkele honderden meters is.

Unit uitbreiden

Een tweede vraag is of je de babyfoon gemakkelijk uit wilt breiden met een tweede of derde babyunit. Dit is erg handig als je meerdere kinderen hebt of als je meerdere ruimtes in de gaten wilt houden, zonder de babyfoon te hoeven verplaatsen. Denk daarbij aan het plaatsen van een babyunit of camera in de babykamer en de speelkamer.

Extra functies

En tot slot is het nog belangrijk om te kijken naar de extra functionaliteiten van de babyfoon. Hieronder hebben we daarom enkele extra functies op een rij gezet:

 • Terugspreekfunctie: De mogelijkheid om met je kind te praten, bijvoorbeeld als deze niet kan slapen óf als je bij wat oudere kinderen iets ziet wat niet mag.
 • Buiten bereik indicator: Indicator wanneer de ouderunit te ver van de babyunit geplaatst wordt. In dat geval is het contact verloren of erg slecht.
 • Slaapliedjes: Een mogelijkheid die we bij steeds meer babyfoons zien, zoals de Luvion Essential Limited Black Edition. In dat geval kun je vanaf de ouderunit automatisch slaapliedjes afspelen, waardoor je niet meer naar de slaapkamer hoeft.
 • Temperatuursensor: Een temperatuursensor meet de temperatuur in de ruimte, waardoor je kunt zien of het wellicht te warm of te koud in de kamer is. Een slimme thermostaat geeft je vervolgens de mogelijkheid om de temperatuur in huis aan te passen.

Veelgestelde vragen

Beste babyfoon app? Welke is dat?

De bekendste babyfoon app voor ouders is de Babyfoon 3G – Baby Monitor. Deze app kun je gratis downloaden en testen. Wil je de app daarna blijven gebruiken, dan moet je een maandbedrag betalen.

Tot welke leeftijd gebruik je een babyfoon?

Gemiddeld worden babyfoons gebruikt tot kindjes een leeftijd van 2 tot 3 jaar hebben. Als je zoon of dochter zelfstandig het bed uit komt als er iets is, dan hoef je geen babyfoon meer te gebruiken. Maar dat is geen harde regel. Je gebruikt je babyfoon dus net zo lang als dat prettig is voor jou als je dochter of zoon.

Wat is VOX bij een babyfoon?

Bij een babyfoon met VOX functie gaat de babyfoon pas zenden als de baby geluid maakt. Zonder deze VOX functie staat de verbinding voortdurend open en hoor je ook alle geluiden die niet zo belangrijk zijn.

Welke babyfoon is aan te raden?

De beste babyfoon van 2023 is de Motorola VM85 Connect. Dit komt doordat je de babyfoon gemakkelijk uit kunt breiden met een extra unit, terwijl deze ook over een terugspreekfunctie beschikt. Daarbij kun je vanaf de ouderunit kiezen uit maar liefst 6 verschillende slaapliedjes voor als je baby niet lekker in slaap komt.

Welke babyfoon volgens de Consumentenbond?

De best babyfoon volgens de Consumentenbond is de Philips SCD560/00. Helaas is deze niet meer leverbaar, waardoor je met de Philips Avent SCD843/01 een erg goede vervanger in huis haalt! Deze beschikt over een accu van maar liefst 10 uur, terwijl je met de ouderunit op afstand in kunt zoomen.

Wat is een DECT babyfoon?

DECT is de communicatietechniek die gebruikt wordt bij babyfoons. Een DECT babyfoon maakt gebruik van een digitale verbinding, waardoor je een bereik hebt tot 350 meter. Let er wel op dat deze verbinding veel gebruikt wordt bij babyfoons zonder beeld.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *