Beste barbecue 2022 - Top 10

Laatste ge-update in door Joel

Maar liefst negen van de tien Nederlanders maken jaarlijks minimaal één barbecue mee. De kans is dus best aannemelijk dat jij ook weet dat de beste bbq veel invloed heeft op de smaak van het eten. Het is het verschil tussen vlees dat een aangebrande houtskool smaak heeft, of vlees dat lekker sappig en vol smaak is. Jij wil natuurlijk alleen de allerbeste bbq in huis hebben. Zo vaak wordt er namelijk niet gebarbecued, dus dan is het wel zo fijn als het gelijk goed gedaan wordt!

Wij hebben hier begrip voor, want ook wij kunnen een verrukkelijke barbecue wel waarderen. We hebben dan ook schaamteloos zitten genieten van het testen van diverse barbecues. We weten het, het is een vervelende taak - al dat eten - maar iemand moet het doen! We hebben geen enkele soort barbecue overgeslagen. Houtskool, gas en elektrisch komen allemaal aan bod. Hierbij hebben we natuurlijk niet alleen rekening gehouden met hoe het eten smaakt, maar ook met de specificaties en hoe gemakkelijk het is om de barbecue te gebruiken. Er komen elk jaar weer honderden nieuwe barbecues bij, dus laat je vooral verrassen door deze lijst!

# Product Type Aantal personen Gewicht
1 Patton Kamado Grill Houtskoolbarbecue
Beste houtskool BBQ
Houtskool 8 personen 90 kg Bekijk prijzen
2 Party Grill 600
Beste gas barbecue
Gas 10 personen 11 kg Bekijk prijzen
3 Tristar Barbecue BQ-2816
Beste elektrische barbecue
Elektrisch 8 personen 9,2 kg Bekijk prijzen
4 Patton Kamado Grill Classic - 13" Houtskool 4 personen 21 kg Bekijk prijzen
5 Weber Master Touch GBS E-5750 Houtskool 12 personen 17 kg Bekijk prijzen
6 nomadiQ BBQ Gas 12 personen 5,6 kg Bekijk prijzen
7 LotusGrill Classic Hybrid Tafelbarbecue Houtskool 8 personen 3,7 kg Bekijk prijzen
8 Barbecook Basic Black Houtskool 4 personen 7,4 Bekijk prijzen
9 3 series Classic LS plus black Gas 15 personen 53 kg Bekijk prijzen
10 Big Green Egg Large Houtskool 8 personen 80 kg Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 28 september 2022
Patton Kamado Grill Houtskoolbarbecue Bekijk prijzen
Type: Houtskool
Aantal personen: 8 personen
Gewicht: 90 kg

Kamado is Japans voor kachel. Een van de eerste kamado’s is zo’n 4000 jaar oud en nu de dag nog steeds in gebruik. Weliswaar zijn ze tegenwoordig een stuk beter verwerkt en heb je meer mogelijkheden, maar het principe van een keramische schaal is hetzelfde. De keramische schaal is bestand tot maar liefst 1.000 graden. Smaken en aroma’s blijven goed behouden en zijn intens lekker, vooral bij vlees goed merkbaar. Met de Patton Kamado heb je veel controle over onder andere temperatuur en luchtstroom. Met de Kamado kun je niet alleen grillen, maar ook roken, bakken en langzaam garen! Een leuke gadget is dat je de thermometer kunt verbinden met je telefoon. Zo kun je op afstand de temperatuur volgen en hoef je niet regelmatig de deksel te openen. Hiermee voorkom je dat er onnodige warmte en sappen verloren gaan. De grillplaat heeft een diameter van 47 cm, wat genoeg is voor barbecueën tot 8 personen. Hij staat op vier wielen, waardoor deze zware barbecue (90 kg!) toch goed te verplaatsen is. De plankjes aan de zijkant, zijn inklapbaar. Erg handig om te hebben.

De handleiding voor het monteren is erg beknopt. Je moet dus goed opletten bij het in elkaar zetten.

Plus- en minpunten
Traditioneel bbq’en met houtskool en keramiek - Intense smaak - Veel controle - Veelzijdig in gebruik
In elkaar zetten is een uitdaging - Zware barbecue
Verkrijgbaar bij:
Party Grill 600 Bekijk prijzen
Type: Gas
Aantal personen: 10 personen
Gewicht: 11 kg

De Campingaz Party Grill 600 is een gasbarbecue die veelzijdig in gebruik is. Naast barbecueen (grillen) kun je er ook op bakken, koken en roosteren. Ook zit er een plancha schaal bij; dit is een populaire manier van eten bereiden, uit Spanje komen overwaaien. Eten krijgt een intensere smaak en sappen blijven behouden op de plancha schaal. Je zou deze kunnen gebruiken voor het maken van een lekkere, ingekookte saus. De poten van de barbecue kun je losschroeven, waardoor je de barbecue compact kunt opbergen of als een klein pakketje meekunt nemen op vakantie. Deze barbecue heeft een diameter van 52 cm, wat groot genoeg is voor 10 personen. Hij weegt slechts 11 kg. De barbecue wordt geleverd inclusief handige draagtas.

De gasfles, gasslang en gasdrukregelaar worden niet meegeleverd.

Plus- en minpunten
Veelzijdig in gebruik - Compact op te bergen - Licht van gewicht
Gasfles, -slang en drukregelaar apart aanschaffen
Tristar Barbecue BQ-2816 Bekijk prijzen
Type: Elektrisch
Aantal personen: 8 personen
Gewicht: 9,2 kg

De Tristar BQ-2818 kun je gebruiken als tafelmodel en als ook staand. Het statief is in hoogte verstelbaar tot 92 cm. De grillplaat is gemaakt van een gegoten aluminium en is voorzien van een anti-aanbaklaag. Deze elektrische barbecue heeft vijf warmte standen. Met een lange stroomkabel (3 meter maar liefst) kun je hem eigenlijk altijd wel goed ergens plaatsen. De grillplaat is snel warm, waardoor je eigenlijk direct kunt beginnen met barbecueën. De grillplaat heeft een oppervlakte van 35 x 46 cm, dit is geschikt voor maximaal 8 personen. Handig is ook dat deze barbecue een vetafdruipsysteem heeft, hierdoor blijven vet en sappen niet op de plaat liggen, maar beland dit in een opvangbakje.

Deze barbecue is niet veelzijdig in gebruik.

Plus- en minpunten
Zowel stand- als ook tafelmodel - Licht van gewicht - Snel opgewarmd
Niet veelzijdig in gebruik
Verkrijgbaar bij:
Weber Master Touch GBS E-5750 Bekijk prijzen
Type: Houtskool
Aantal personen: 12 personen
Gewicht: 17 kg

De barbecues van Weber zijn waarschijnlijk de meest bekende barbecues op de markt. Dit komt omdat ze lang meegaan en gewoon goed doen wat ze moeten doen: barbecueën. Met de Weber Master Touch kun je grillen en roken. Het middenstuk kun je uit het rooster halen en vervangen voor bijvoorbeeld een pizzasteen, wok of searing grate. Helaas zijn deze niet meegeleverd en zou je dit er los bij moeten bestellen. Ook is het meegeleverde rooster van staal in plaats van RVS. Dit betekent dat dit rooster minder lang mee zal gaan en moeilijker schoon te maken is. Het rooster kun je aan de zijkant omhoog klappen, zodat je eenvoudig en veilig kolen kunt bijvullen. Onder de barbecue zit een opvangbak voor de asresten. Je kunt deze losdraaien en zonder knoeien legen in de prullenbak. In de deksel zit een thermometer en een ventilatierooster, zo houd jij de controle over de barbecue.

Het in elkaar zetten is een tijdsrovende klus.

Plus- en minpunten
Stevige, goede barbecue - Met accessoires veelzijdig in gebruik - Veilig kolen bijvullen
Rooster is van staal i.p.v. RVS - Bijhorende accessoires zijn prijzig
Patton Kamado Grill Classic - 13 Bekijk prijzen
Type: Houtskool
Aantal personen: 4 personen
Gewicht: 21 kg

Deze kleine Kamado van Patton is een fijne barbecue waarin smaken en aroma’s blijven goed behouden. Met de Kamado heb je veel controle over onder andere temperatuur en luchtstroom. Met de Kamado kun je niet alleen grillen, maar ook roken, bakken en langzaam garen! De grillplaat heeft een diameter van 28 cm, wat genoeg is voor barbecueën tot 4 personen. Hij staat op drie poten en weegt 21 kg.

Dankzij het gewicht neem je hem niet snel mee op vakantie of naar het park.

Plus- en minpunten
Traditioneel bbq’en met houtskool en keramiek - Intense smaak - Veelzijdig in gebruik
20 kg is best wat voor zo’n klein formaat
nomadiQ BBQ Bekijk prijzen
Type: Gas
Aantal personen: 12 personen
Gewicht: 5,6 kg

De nomadiQ is de barbecue die je steeds vaker tegenkomt in het park, kleine balkonnetjes, op het strand, op de boot en op vakantie. Want dit lichtgewicht klap je gewoon samen en kun je makkelijk meenemen, vergelijk het maar met je laptop. Uitgeklapt heeft de nomadiQ twee keer een oppervlakte van 70 cm². Groot genoeg voor maar liefst 12 personen. De nomadiQ is binnen een minuut opgewarmd. Bovendien zijn de twee zijdes apart in temperatuur instelbaar. Zo zou je een plaat kunnen gebruiken om te grillen en de andere voor het warmhouden van eten. Vet en sappen worden opgevangen in een bakje, zodat je de barbecue snel kunt legen, in kunt klappen om het thuis goed schoon te maken.

Je kunt hem alleen op kleine gasflesjes aansluiten

Plus- en minpunten
Makkelijk in gebruik - Eenvoudig meenemen - Geschikt tot 12 personen
Alleen aan te sluiten op kleine gasflessen - Niet veelzijdig in gebruik
Verkrijgbaar bij:
LotusGrill Classic Hybrid Tafelbarbecue Bekijk prijzen
Type: Houtskool
Aantal personen: 8 personen
Gewicht: 3,7 kg

De LotusGrill is een rookvrije en draagbare barbecue op houtskool. De barbecue wordt inclusief een tas geleverd, zodat je hem eenvoudig overal mee naar toe kunt nemen. Binnen 4 minuten is de barbecue klaar voor gebruik. Misschien een beetje wennen, maar deze barbecue heeft batterijen nodig. De batterijen zorgen ervoor dat de ingebouwde ventilator de barbecue op de gewenste temperatuur krijgt. De koude lucht stroomt via de sleuven naar buiten. De buitenkant zal dan ook niet heet worden. Het grillrooster en de binnenschaal mogen in de vaatwasser.

Omdat de houtskool afgedekt is, krijg je niet de traditionele houtskoolsmaak aan je eten.

Plus- en minpunten
Rookvrij - Buitenkant wordt niet warm - Licht van gewicht - Inclusief draagtas
Geen typische houtskoolsmaak - Geen deksel
Verkrijgbaar bij:
Barbecook Basic Black Bekijk prijzen
Type: Houtskool
Aantal personen: 4 personen
Gewicht: 7,4

De Basic Black barbecue van Barbecook doet wat je van een eenvoudige barbecue verwacht; eten grillen. De barbecue heeft een QuickStart-systeem. Met slechts drie velletjes krantenpapier steek je deze barbecue aan. Na ongeveer 15 minuten kun je beginnen met barbecueen. Het grillrooster is verstelbaar in drie hoogtes, zo heb je zelf de controle over de snelheid van het garen. Het heeft een diameter van 40 cm, dit is geschikt voor ongeveer 4 volwassenen.

Deze barbecue is niet veelzijdig in gebruik.

Plus- en minpunten
Grillplaat in 3 hoogtes verstelbaar - Eenvoudige barbecue die het gewoon goed doet
Geen deksel - Niet veelzijdig in gebruik
Verkrijgbaar bij:
3 series Classic LS plus black Bekijk prijzen
Type: Gas
Aantal personen: 15 personen
Gewicht: 53 kg

De Campingaz 3 Series Classic LS Plus Black is een buitenkeuken met veel opties. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling kun je eten goed garen op het gietijzeren rooster. Hij is voorzien van drie RVS-hoofdbranders. Aan de zijkant vind je nog een brander, deze kun je goed gebruiken voor het opwarmen van sauzen. Met de accessoires, die los verkrijgbaar zijn, kun je de Campingaz 3 Series ook gebruiken voor het maken van pizza, wokken tot aan een kipje aan het spit. Deze buitenkeuken weegt maar liefst 53 kg en is 60 x 144 x 147 cm groot.

Wordt geleverd exclusief gasdrukregelaar en gasslang.

Plus- en minpunten
Veelzijdig in gebruik - Snel opgewarmd
Neemt veel ruimte in beslag - In elkaar zetten is een klusje
Big Green Egg Large Bekijk prijzen
Type: Houtskool
Aantal personen: 8 personen
Gewicht: 80 kg

De green Egg is toch wel de barbecue van alle barbecues. Met deze keramische barbecue kun je grillen, roken, koken, stomen, bakken en langzaam garen. De sappen en aroma’s blijven goed behouden en dat proef je terug! De Big Green Egg Large is geschikt voor 8 personen. De binnen temperatuur kan oplopen tot maar liefst 350 graden. Dankzij de thermometer en ventilatie heb je goed controle over de temperatuur en snelheid van het garen. De Green Egg is vorstbestendig en kan het hele jaar door buiten staan.

Een steengoede barbecue, maar het prijskaartje…

Plus- en minpunten
Aroma’s en smaak blijven behouden - Intense smaakbeleving - Veelzijdig in gebruik - Traditioneel bbq’en met houtskool en keramiek
Zwaar van gewicht - Aanschafsprijs
Verkrijgbaar bij:
Door: Joel

Joel is verantwoordelijk voor de reviews uit de categorieën Elektronica en Hobby & Sport. Dagelijks testen en vergelijken zij producten om het voor jou makkelijker te maken. Joel is zelf een fanatieke hardloper.