Beste BBQ 2022 (Goede houtskool en elektrische barbecues)

Laatste ge-update in door Jasper

De winter is in aantocht, maar dat wil niet zeggen dat je de barbecue al in de schuur moet zetten. We zien namelijk steeds vaker dat er een winterbarbecue wordt gegeven, terwijl ook een Amerikaanse barbecue steeds populairder wordt. Om ervoor te zorgen dat je ook bij jou in de tuin het perfecte feestje kunt geven, hebben we in deze review de beste barbecues van 2022 op een rij gezet.

Daarbij hebben we onder meer gekeken naar het type barbecue, voor hoeveel personen deze geschikt is, of er sprake is van een thermometer en natuurlijk de prijs. Uiteindelijk is daar de Weber Original Kettle als beste bbq naar voren gekomen. Toch hebben we in deze review ook nog de beste elektrische barbecue, een houtskool barbecue en een pellet barbecue! Lees dus snel verder!

Weber Original Kettle Bekijk prijzen
Type: Houtskool barbecue
Aantal personen: 8 personen
Thermometer: Ja
Hierom zijn we fan:
Direct grillen
Asopvangschaal
8 personen
Verrijdbaar
Let hierop:
Open asopvangbak
Kleinere barbecue

Geschikt voor: Gezelschappen tot maximaal 8 personen met minder ruimte in de tuin.

Laten we beginnen met de beste barbecue van deze review, de Weber Original Kettle. Deze barbecue geeft je namelijk de mogelijkheid om zowel direct als indirect te grillen, waardoor je jouw steak altijd op de perfecte manier kunt bereiden.

Houtskool bbq

Deze Weber barbecue is een houtskool bbq, waardoor je een rokerige smaak krijgt als je het eten op de grill legt. Doordat je geen rekening hoeft te houden met een gasfles of stopcontact, kun je deze ook nog eens makkelijk verplaatsen. Doordat er ook wielen onder de Weber barbecue zitten, is dit nog een stuk gemakkelijker.

Ondanks dat de barbecue geschikt is voor 8 personen, is deze wel aan de kleinere kant, zeker als we dit bijvoorbeeld vergelijken met de Weber SmokeFire, die geschikt is voor maar liefst 20 personen. Het geeft je wel weer het voordeel dat je de barbecue makkelijk opbergt.

De asopvangbak

De barbecue beschikt ook over een asopvangbak. Met een beweging kun je de asopvangbak legen, waardoor de barbecue schoonmaken een fluitje van een cent is. Je moet er wel rekening mee houden dat de asopvangbak open is, waardoor de as weg kan waaien als het harder waait.

Naast dat je de barbecue geleverd krijgt, worden er nog verschillende accessoires meegeleverd:

 • Grillrooster
 • Brikettenmaatbeker
 • Houtskoolrail
 • Onderstel

De beste barbecue van 2022 vanwege het verrijdbare model, het direct en indirect grillen en de geschiktheid voor 8 personen.

Verkrijgbaar bij:
Weber Q 1400 Bekijk prijzen
Type: Elektrische barbecue
Aantal personen: 1 – 7 personen
Thermometer: Nee
Hierom zijn we fan:
Grote elektrische barbecue
Vetafvoer
Tafelbarbecue
Draaghandvatten
Let hierop:
Thermometer
Werkblad

Geschikt voor: Mensen die snel willen barbecueën en een stroomaansluiting in de tuin hebben.

Op zoek naar een goede barbecue die je ook op tafel kunt zetten, dan hebben we hier de Weber Q1400 voor je. Deze zet je vrij moeiteloos op tafel, mede door:

 • Het gewicht van 11 kilogram
 • De draaghandvatten
 • De elektrische aansluiting

Elektrische barbecue

Het grote voordeel van een elektrische barbecue is natuurlijk dat je deze vrijwel overal neer kunt zetten én dat het apparaat binnen een handomdraai gebruikt kan worden. In tegenstelling tot houtskool barbecues duurt het een stuk minder lang voordat je het vlees op de grill kunt leggen.

Daarnaast is deze elektrische barbecue geschikt voor maar liefst 7 personen, waardoor je ook met grotere gezelschappen kunt dineren. Door de vetafvoer die gebruikt wordt, komt er geen vet op het verwarmingselement en wordt het niet zo'n rotzooi.

Je moet er wel rekening mee houden dat de barbecue geen werkblad heeft. Hierdoor moet je het eten vooraf al bereiden en heb je geen ruimte om een schaal op het werkblad te plaatsen. Dit is bijvoorbeeld bij een gas bbq vaak wel mogelijk.

Het barbecueën zelf

Bij het barbecueën zorgt het vierkant kookoppervlak ervoor dat je genoeg ruimte hebt om zowel vlees, vis als groenten op de barbecue klaar te maken. Let er wel op dat er geen thermometer op de barbecue zit, waardoor je dus ook minder precies in de gaten kunt houden wat de temperatuur in de barbecue is. Hiervoor kun je eventueel nog een vleesthermometer gebruiken.

De best geteste bbq van 2022 vanwege het formaat, de vetafvoer en het feit dat je deze ook op tafel kunt zetten!

Arpe Kamado 13'' Bekijk prijzen
Type: Houtskool barbecue
Aantal personen: 3 personen
Thermometer: Ja
Hierom zijn we fan:
Compacte barbecue
Onderstel
Thermometer
Regelbare luchttoevoer
Let hierop:
Verwijderbare asopvanger
Schoonmaken

Geschikt voor: Kleine gezelschappen tot 3 personen die willen genieten van een heerlijke grillsmaak.

Wil je een barbecue die vergelijkbaar is met een Green Egg, maar niet de prijs van een Green Egg betalen? Kies dan voor deze Arpe Kamado bbq, de beste houtskool bbq van dit moment. Doordat deze geschikt is voor maar drie personen, is de Arpe Kamado 13 " barbecue enorm compact. De afmetingen zijn als volgt:

 • Hoogte: 57 centimeter
 • Diameter: 33 centimeter
 • Gewicht: 24 kilogram

Kamado bbq

Deze barbecue is door het onderstel erg stabiel. Naast dat je deze gewoon in de tuin kunt zetten, is het ook mogelijk om deze op tafel te zetten. Door de materialen die gebruikt zijn, kun je de barbecue in de winter gebruiken en gewoon buiten laten staan.

De thermometer zorgt er daarnaast voor dat je precies in de gaten kunt houden wat de status van het eten is. Met de regelbare luchttoevoer zorg je er daarnaast voor dat je de temperatuur van de Kamado barbecue verhoogt of juist verlaagt. Vervolgens kijk je op de thermometer om te zien wat het effect is.

De minpunten van de houtskool barbecue

Ondanks dat het de beste kamado bbq is, hebben we toch wel een aantal verbeterpunten. Zo beschikt deze bijvoorbeeld niet over een asopvanger en vetafvoer. Dit brengt ons direct bij het volgende punt, namelijk dat het een stuk langer duurt om de barbecue schoon te maken.

Je moet namelijk:

 • Geen zeep en schoonmaakmiddel gebruiken
 • Alle as en houtskool verwijderen
 • Vet, vuil en etensresten afdoen met een sopje van heet water en afwasmiddel

Hierdoor heb je bij deze goede bbq dus al veel meer werk dan wanneer we dit vergelijken met de beste bbq, de Weber Original Kettle.

De beste kamado barbecue van 2022 vanwege het formaat, de thermometer en de regelbare luchttoevoer.

Weber Pulse 2000 Bekijk prijzen
Type: Elektrische barbecue
Aantal personen: 1 – 9 personen
Thermometer: Ja
Hierom zijn we fan:
Werkt met app
Tafelbarbecue
Grote barbecue
Twee grilloppervlaktes
Let hierop:
Onderstel
Gewicht

Geschikt voor: Grote gezelschappen die direct aan de slag willen

Laten we beginnen met te vermelden dat dit een van de beste barbecues van dit moment is, mede doordat je kunt genieten van een heerlijk gegaard stuk vlees met maar liefst 9 personen. Het is namelijk een erg grote barbecue, waardoor je een leuk avondje met vrienden tegemoet gaat.

Een van de beste elektrische barbecues

Dat het om een van de beste elektrische barbecues gaat, komt vooral door:

 • De mobiele applicatie
 • Twee grilloppervlaktes
 • Het snel aan de gang kunnen

Doordat er twee grilloppervlaktes zijn, kun je ook de temperatuur van het apparaat aanpassen aan het type vlees. Vervolgens gebruik je de twee sensoren die in de grill zijn gebouwd. Deze sensoren zijn in staat om een notificatie naar de app op zowel Android smartphones als een iPhone te sturen zodra het vlees een bepaalde temperatuur heeft bereikt.

Het digitale scherm zorgt ervoor dat je ook zonder mobiele applicatie kunt bekijken wat de temperatuur in de grill is. Je kunt er daarbij voor kiezen om de barbecue op een verhoging te plaatsen of deze op tafel te zetten.

De fysieke aspecten

Er zijn toch een tweetal fysieke aspecten die we als nadeel willen benoemen. Allereerst zorgt het gewicht van meer dan 18 kilogram ervoor dat je deze moeilijk kunt verplaatsen. Bij verschillende soorten bbq's ligt deze een stuk lager, zoals bij de Weber Q1400 tafelbarbecue met maar 11 kilogram.

Daarnaast missen we ook een onderstel. Kies je ervoor om deze op een verhoging te plaatsen, dan kan het alsnog zijn dat je in een onnatuurlijke houding staat te bakken. Dit kan slecht zijn voor je rug en nek, waardoor we dit toch als nadeel moeten bestempelen.

De beste elektrische barbecue door de mobiele applicatie, de twee grillzones en het grote bakoppervlak.

Weber SmokeFire EX4 Bekijk prijzen
Type: Pellet barbecue
Aantal personen: 20 personen
Thermometer: Nee
Hierom zijn we fan:
Rooksmaak
Applicatie
Uit te breiden
Twee grilloppervlakken
Let hierop:
Stopcontact
Prijs

Geschikt voor: Grote gezelschappen of feesten tot maximaal 20 personen

En tot slot hebben we nog de Weber SmokeFire EX4 barbecue, de beste pellet barbecue van dit moment. Zelfs de beste gas barbecue kan niet op tegen het geweld van deze enorm goede barbecue. Deze volledig elektrische barbecue past bij elk groot tuinfeest to maximaal 20 personen.

Uit te breiden

Standaard beschikt de barbecue over twee grilloppervlakken, waarvan je de temperatuur apart kunt regelen. Daarnaast is er ook nog de ingebouwde thermometer, waarmee je de ideale barbecue assistent in huis haalt. Je kunt de thermometer namelijk via wifi verbinden en je krijgt live feedback gedurende het hele grillproces.

Heb je hier nog niet genoeg aan, dan kun je door het GBS grillrooster de barbecue ook nog uitbreiden met andere accessoires, zoals:

 • Pizzasteen
 • Wokpan
 • Keramische barbecue

Ondanks het gewicht van maar liefst 84,4 kilogram, heeft Weber wieltjes onder de barbecue gemaakt. Hierdoor kun je bbq'en waar en wanneer je maar wilt, zonder dat je jezelf een ongeluk tilt. Door gebruik te maken van pellets creëer je een authentieke rooksmaak.

De minpunten

Toch heeft ook deze barbecue een tweetal verbeterpunten. Allereerst is dat de stroomaansluiting, aangezien je dit altijd nodig hebt om de barbecue te kunnen gebruiken. Een oplossing kan nog zijn om een verlengsnoer te leggen, aangezien het snoer aan de korte kant kan zijn.

Daarnaast is ook de prijs een hekel punt. Het is namelijk zeker geen goedkope barbecue, aangezien je verschillende andere bbq's in deze review kunt vinden die voor een tiende van de prijs beschikbaar zijn. Hier moet je dus goed rekening mee houden.

De beste pellet barbecue door het grote oppervlak, de twee zones en de ondersteuning tijdens het bakproces.

Product Type Aantal personen Thermometer
Weber Original Kettle Weber Original Kettle
Beste koop bbq
Houtskool barbecue 8 personen Bekijk prijzen
Weber Q 1400 Weber Q 1400
Best geteste bbq
Elektrische barbecue 1 – 7 personen Bekijk prijzen
Arpe Kamado 13'' Arpe Kamado 13''
Beste houtskool bbq
Houtskool barbecue 3 personen Bekijk prijzen
Weber Pulse 2000 Weber Pulse 2000
Beste elektrische bbq
Elektrische barbecue 1 – 9 personen Bekijk prijzen
Weber SmokeFire EX4 Weber SmokeFire EX4
Beste pellet bbq
Pellet barbecue 20 personen Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: dinsdag 21 maart 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit