Beste eiwitshake 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Jasper

Het lichaam heeft allerlei verschillende vitamines en mineralen nodig om te kunnen functioneren. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat er in Nederland in 2019 ruim 143 miljoen euro wordt besteed aan producten met vitamines en mineralen. Dit kan door middel van vitamines, voedingssupplementen of producten als creatine, whey proteïne of zink.

Om je een handje te helpen, hebben we in deze review de beste eiwitshakes van 2022 voor je op een rij gezet. Deze hebben we vergeleken op basis van type whey, het aantal servings en het aantal calorieën per serving, de smaak en de prijs. Daar is de Gold Standard Whey Protein van Optimum Nutrition als beste uit de test gekomen. Benieuwd naar andere goede én lekkere eiwitshakes? Wij hebben ze voor je getest!

Optimum Nutrition Gold Bekijk prijzen
Type whey: Whey hydrolisaat
Aantal servings + kcal per serving: 71 servings van 115 kcal per serving
Smaken: 13 smaken
Hierom zijn we fan:
Whey hydrolisaat
Aantal servings
Prijs per serving
Suikerarm
Let hierop:
Pot
Mixen

Geschikt voor: Sporters die op zoek zijn naar hoge kwaliteit voor een lage prijs per serving!

Laten we beginnen met de beste whey protein van 2022, de Optimum Nutrition Gold Standard. Dit komt doordat deze meer Hydrowhey bevat, ook wel bekend als whey hydrolisaat. Hierdoor worden de eiwitten nóg sneller opgenomen door het lichaam, wat het herstel bevordert!

Whey hydrolisaat

Deze whey hydrolisaat is bij ons een van de favorieten vanwege de:

 • Het aantal servings
 • De prijs per serving
 • Suikerarm en laag in vetgehalte

Bij deze pot van Optimum Nutrition krijg je maar liefst 71 servings. De prijs van één serving komt daarbij neer op minder dan een euro per serving. Vergelijken we dit met de andere whey eiwitpoeders, dan is dat enorm goedkoop. Dit komt natuurlijk omdat de pot maar liefst 2270 gram is.

Ook is deze suikerarm én vetarm. Vooral dit eerst stuk is voor ons erg positief, aangezien we hierdoor gedurende de dag minder last hebben gehad van een suikerdip. Zeker bij het sporten in de ochtend is de middagdip me deze shake vrijwel verdwenen!

De verbeterpunten

Helaas zijn er een tweetal verbeterpunten die we willen benoemen. Allereerst is dat het feit dat het product in een pot zit. Ik zet zelf mijn whey altijd in de keuken neer, maar een pot neemt veel meer ruimte in beslag dan een zak. Op dat gebied is bijvoorbeeld de Whey Perfection zak van Body & Fit beter.

Daarnaast hebben we bij het mixen van de whey ook ervaren dat het wat lastiger is om deze te mixen met bijvoorbeeld kwark, yoghurt of druivensappen. In dat geval heb je kans op klontjes, waardoor het niet lekker eet of drinkt. Daarom zouden we aanraden om de whey te mixen met gewoon water, waarbij 200 milliliter voldoende is.

De beste whey eiwitshake van 2022 vanwege de prijs per serving en het feit dat het om whey hydrolisaat gaat!

FTW Nutrition Bekijk prijzen
Type whey: Whey Isolaat
Aantal servings + kcal per serving: 30 servings van 118 kcal per serving
Smaken: Banaan
Hierom zijn we fan:
Kleine pot
Vullend
Lekkere smaak
Let hierop:
Alleen banaan
Prijs per shake

Geschikt voor: Sporters die graag een vullende shake willen in de smaak banaan!

Na allerlei tests door ons testpanel, is de FTW Nutrition Whey Proteïne als beste getest. Het grote voordeel ten opzichte van de hierboven genoemde pot van Optimum Nutrition is dat deze een stuk kleiner is. Hierdoor kun je deze ook een stuk gemakkelijker opbergen.

De smaak

Naast dat we bij deze whey eiwitshake hebben gekeken naar het aantal gram proteïne (24 gram per serving) hebben we natuurlijk ook gekeken naar de smaak en de substantie van de shake. Daarbij kunnen we gerust stellen dat het een heerlijke shake is.

De shake van FTW Nutrition wordt gemaakt met banaansmaak. Doordat deze smaak vrij eenvoudig na te bootsen is, is het ook een zeer populaire smaak. In tegenstelling tot andere sportpoeders, zien we echter wel dat er verder geen andere smaken worden uitgebracht. Zo kun je bijvoorbeeld niet kiezen uit:

 • Vanille smaak
 • Aardbei smaak
 • Chocola
 • Smaakloos

Zeker bij het droogtrainen komt deze shake goed van pas. Dit komt omdat het een erg vullende shake is die wegdrinkt als een milkshake. Doordat deze niet waterig is, krijg je hier ook echt een vol gevoel van. Hierdoor heb je minder snel trek in andere dingen en is de kans op een calorie overschot ook niet zo groot! Natuurlijk draagt de shake ook bij een spiergroei en spierherstel.

De prijs

In vergelijking met de andere eiwitshakes in deze review zien we echter wel dat de prijs per shake wat hoger ligt. Aangezien er per serving meer dan een euro betaald wordt, is dit aan de dure kant. Dit heeft te maken met twee verschillende factoren:

 • FTW is kleiner, waardoor zij niet profiteren van schaalvoordelen;
 • De pot is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de pot van Optimum Nutrition.

De best getest

Verkrijgbaar bij:
Body & Fit Whey Perfection Bekijk prijzen
Type whey: Whey Isolaat
Aantal servings + kcal per serving: 81 servings van 103 kcal per serving
Smaken: 36 smaken
Hierom zijn we fan:
Zak Whey Perfection
Prijs
26 smaken
Verschillende whey types
Let hierop:
De 'onnatuurlijke' smaken
Sluiting

Geschikt voor: Mensen die graag willen afvallen en voldoende eiwitten binnen willen krijgen

Een van de meest bekende aanbieders van verschillende soorten eiwitshakes is Body&Fit, waaronder bijvoorbeeld Pure Whey Isolate, Impact Whey Protein of Whey Isolate. Ook met deze Whey Perfection hebben zij een meer dan uitstekende whey proteïne op de markt gebracht.

Doordat deze in een zak geleverd wordt, kun je deze veel compacter opbergen, helemaal als de bodem van de zak in zicht komt. Bij deze zak moet je er echter wel op letten dat je deze goed afsluit, om te voorkomen dat er vocht bij de whey komt.

De verschillende smaken

We hebben gezien dat de Whey Perfection in maar liefst 36 verschillende smaken verkrijgbaar is. Hierdoor is er voor elke sporter wel een goede eiwitshake beschikbaar. Let er wel op dat je je houdt aan het advies over de dagelijkse hoeveelheid eiwitten die je binnen mag krijgen.

Wat ons bij de verschillende smaken wel is opgevallen is dat de natuurlijke smaken het beste zijn. Denk daarbij aan:

 • Banaan
 • Vanille
 • Aardbei
 • Chocola

Kies je voor de Whey Perfection special series met bijvoorbeeld Cookies & Cream, Caramel zeezout of cheesecake, dan kan het zijn dat de smaken erg tegenvallen. We raden daarom aan om bij de natuurlijke smaken te blijven.

Whey isolaat eiwitshake

De Whey Perfection eiwitshake bestaat voor ongeveer 50% uit whey isolaat, maar bevat daarnaast ook whey concentraat en whey hydrolisaat. Hierdoor heeft deze whey het beste van de verschillende types whey en behoort deze tot de beste proteïne shakes van dit moment.

Ook als we kijken naar de prijs is het een goede eiwitshake. Met maar liefst 81 shakes heeft deze een lagere prijs per serving dan bijvoorbeeld de Optimum Nutrition of FTW eiwitshake. Daarbij vult de eiwitshake ook erg goed, waardoor je langer een vol gevoel hebt.

De beste eiwitshake voor afvallen vanwege het vullende vermogen, de prijs per serving en de verschillende smaken!

Verkrijgbaar bij:
Orangefit Proteïne Poeder Bekijk prijzen
Type whey: Whey Isolaat
Aantal servings + kcal per serving: 30 servings van 100 kcal per serving
Smaken: 6 smaken
Hierom zijn we fan:
Plantaardige eiwitten
Zak
Geen toegevoegde suikers
Voor shakes en smoothies
Let hierop:
Prijs per serving
Minder eiwitten

Geschikt voor: Sporters die de voorkeur geven aan plantaardige eiwitshakes!

Wil jij graag een Vegan proteïne shake, dan is deze Orangefit Proteïne poeder een echte aanrader. Deze eiwitshake is 100% plantaardig, waardoor deze erg geschikt is voor met lactose intolerantie. Ook bevat deze geen:

 • Soja
 • Sucralose
 • Toegevoegde suikers

Whey concentraat

Deze eiwitshake zorgt ervoor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt, wat het herstel van spieren gaat bevorderen. Een groot voordeel van deze eiwitshake is dat het poeder erg snel en goed oplost, waardoor je deze ook kunt gebruiken voor shakes en smoothies. Hier kun je je blender voor gebruiken!

Doordat deze volledig plantaardig is, zitten er per serving wel minder eiwitten in de eiwitshake. Met maar 20 gram eiwit per serving zit er zo'n 4 tot 5 gram minder eiwit per serving in deze shake. Hierdoor zul je meer eiwitten uit eiwitrijke voedingsmiddelen moeten halen.

De prijs per serving

Evenals bij de eiwitshake van Body&Fit, wordt deze geleverd in een zak. Hierdoor kun je deze gemakkelijker opbergen. Daarbij zien we helaas wel dat de prijs per serving wat hoger is dan gemiddeld, aangezien je boven de een euro per serving komt.

Dit komt vooral doordat het verwerkingsproces van deze eiwitshake wat langer duurt ten opzichte van andere merken. Daarnaast is de verpakking recyclebaar, worden er geen kunstmatige zoet- en smaakstoffen gebruikt en wordt er geen lactose gebruikt. Hierdoor zit er dus ook 0 gram suiker in deze eiwitshake!

De beste eiwitshake van 2022 voor mensen met lactose intolerantie of mensen die op zoek zijn naar een vegan eiwitshake.

Verkrijgbaar bij:
Whey Delicious-Vanilla Bekijk prijzen
Type whey: Whey Isolaat
Aantal servings + kcal per serving: 25 servings van 160 kcal per serving
Smaken: Aardbei & Vanille
Hierom zijn we fan:
Calorieën per serving
Suikers
Werkt met melk
Let hierop:
Pot
Twee smaken

Geschikt voor: Sporters die de focus willen leggen op spieropbouw in de gym!

Sta je dagelijks in de sportschool met gewichten te knallen en ligt jouw focus compleet op het opbouwen van spieren? Dan is deze Whey Delicious Vanille de perfecte shake voor jou! Deze werkt namelijk zeer goed samen met melk of kwark, waardoor je snel nog meer calorieën tot je neemt.

Dosering van 40 gram

De aanbevolen hoeveelheid per serving bedraagt bij XXL Nutrition 40 gram. Hierdoor ligt het aantal calorieën per serving met 160 kcal ook een stuk hoger dan bij de andere eiwitshakes in deze review. De shake bevat in dat geval:

 • 32 gram eiwit
 • 3,0 gram koolhydraten
 • 2,0 gram vet

Hierdoor krijg je direct een flinke dosis eiwitten binnen in vergelijking met bijvoorbeeld normale Whey Perfection van Body&Fit. Naast dat er veel goede voedingsstoffen inzitten, levert het ook glutamine en BCAA's, waardoor je hier ook tijdens de volgende training weer van profiteert.

De minpunten

Helaas hebben we ook bij deze whey protein een tweetal nadelen die we willen vermelden. Allereerst wordt de whey geleverd in een pot van 1 kilogram. Ondanks dat deze minder plek inneemt dan bijvoorbeeld de Standard 100 Whey Protein van Optimum Nutrition, kan dit toch problemen geven met opbergen.

Daarnaast is de shake momenteel maar in twee verschillende smaken beschikbaar, waardoor de keuze beperkt is ten opzichte van verschillende andere eiwitshakes in deze review. Je kunt de shake alleen kopen in de smaken aardbei en vanille. Deze smaken dan wel weer erg lekker!

De beste eiwitshake van 2022 voor sporters die spiermassa op willen bouwen vanwege het hoge aantal calorieën per serving!

Verkrijgbaar bij:
Product Type whey Aantal servings + kcal per serving Smaken
Optimum Nutrition Gold Optimum Nutrition Gold
Beste koop eiwitshake
Whey hydrolisaat 71 servings van 115 kcal per serving 13 smaken Bekijk prijzen
FTW Nutrition FTW Nutrition
Best geteste eiwitshake
Whey Isolaat 30 servings van 118 kcal per serving Banaan Bekijk prijzen
Body & Fit Whey Perfection Body & Fit Whey Perfection
Beste eiwitshake voor afvallen
Whey Isolaat 81 servings van 103 kcal per serving 36 smaken Bekijk prijzen
Orangefit Proteïne Poeder Orangefit Proteïne Poeder
Beste lactosevrije eiwitshake
Whey Isolaat 30 servings van 100 kcal per serving 6 smaken Bekijk prijzen
Whey Delicious-Vanilla Whey Delicious-Vanilla
Beste eiwitshake voor bodybuilding
Whey Isolaat 25 servings van 160 kcal per serving Aardbei & Vanille Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 4 februari 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit