Beste hardloopschoenen 2022 - Top 5

Geplaatst op door Joel de Bruin

In een maatschappij waar we steeds minder bewegen, is het net heel belangrijk om fysieke inspanningen te blijven doen. Nochtans blijkt dat dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen willen sporten, maar ze denken dat de ingangsdrempel te hoog ligt. We laten ons afschrikken door de gedachte dat onze goede intenties afhankelijk zijn van een dure uitrusting, een sportploeg, een speelterrein of oefenruimte, een coach, tijd, … En toch is niets minder waar: we moeten enkel beseffen dat lichaamsbeweging ook eenvoudig kan zijn. Zo eenvoudig als het aantrekken van een paar schoenen!

Neem hardlopen bijvoorbeeld: je hoeft enkel comfortabele sportkledij aan te doen, je hardloopschoenen aan te trekken en je naar te buitendeur te begeven.  Het enige wat je voor deze sport nodig hebt is je motivatie en een paar goede hardloopschoenen! Niet elke schoen is echter ideaal geschikt voor je loopgewoontes, en daarom willen wij het onderwerp van de hardloopschoen graag in dit artikel voor jou toelichten.

Wat zijn goede hardloopschoenen?

Het is erg belangrijk dat je goede hardloopschoenen koopt die bij je voeten passen. Klinkt vanzelfsprekend? Probeer een paar weken lang rond te lopen met sportschoenen van een lage kwaliteit, en je zal snel het verschil voelen in je voeten en knieën. Neem dus je tijd om goede hardloopschoenen te kiezen die lekker zitten. Elk merk heeft wat te bieden.

Kies de schoen die bij jou past!

Tijdens het kopen van goede hardloopschoenen moet je vooral letten op de demping, de zool, en het materiaal waaruit de schoen is vervaardigd. De prijs en het uitzicht van de schoenen spelen uiteraard ook een rol, maar zijn minder cruciaal voor jouw comfort: een kleur maakt het lopen van tientallen kilometers niet gemakkelijker! Daarom hebben wij een top 5 met de beste hardloopschoenen heren en goede hardloopschoenen dames samengesteld voor jou. Via deze productenvergelijking, willen wij het comfort van verschillende hardloopschoenen met elkaar vergelijken en jou helpen met het vinden van de beste hardloopschoen.

 • Nike Downshifter 10
 • Asics Gel Nimbus 22
 • Nike Air Zoom Pegasus 37
 • Nike Air Zoom Vomero 15
 • ASICS GEL Kayano 27
# Product Gewicht Type Offset
1 Nike Downshifter 10 283 gram Neutraal 10 mm Bekijk prijzen
2 Asics Gel Nimbus 22 310 gram Neutraal 13 mm Bekijk prijzen
3 Nike Air Zoom Pegasus 37 285 gram Neutraal 10 mm Bekijk prijzen
4 Nike Air Zoom Vomero 15 319 gram Neutraal 10 mm Bekijk prijzen
5 ASICS GEL Kayano 27 315 gram Antipronatie 10 mm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 26 mei 2022
Nike Downshifter 10 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Top voor casual hardlopers – Prijs/kwaliteitsverhouding - Goede grip op de weg bij nat weer
 • Niet geschikt voor brede voeten – Geen premium materialen – Niet echt waterafstotend
Productreview:

Is het mogelijk om voor deze prijs de beste Nike hardloopschoenen te kopen, of laat je ze beter in de rekken staan? Wij hebben deze schoen uitgeprobeerd en we waren aangenaam verrast. De Nike Downshifter 10 biedt veel voordelen:

 • Adembaar: goede luchtventilatie dankzij het laag profiel van de schoen, waardoor je voeten koeltjes blijven gedurende lange loopafstanden.
 • Gestoffeerde kussentjes: flexibel voor de voet, waardoor de hiel niet op en neer beweegt en blaren voorkomen worden.
 • Duurzaam rubber op de zool: Goede grip op de weg. De schoen glijdt niet uit bij nat weer.

De Nike Downshifter 10 zijn zeker goede hardloopschoenen! Ze ontbreken wat ondersteuning aan de voorkant en zijn omwille van de vorm minder geschikt voor brede voeten. Wij vinden ze daarom minder geschikt voor beginnende hardlopers die techniek missen.

Een uitstekende allround-budgetschoen voor casual hardlopers

Voor amper 50€, vinden wij deze schoen een echt leuke vondst. De schoen biedt veel voordelen aan, ondanks het feit dat het niet uit de beste premium materialen gemaakt is: na het lopen kwam de rubber aan de voorkant van de schoen bijvoorbeeld wat los te staan. Alhoewel de schoen goed presteert op een natte weg, is deze niet even waterafstotend als andere schoenen. Maar we begrijpen dat je met goedkopere materialen keuzes moet maken en niet van alles het beste kan krijgen.

Deze beste hardloopschoenen zal heren en dames kunnen bekoren die een nieuwe paar schoenen aan hun collectie willen toevoegen. Gebruik ze best niet voor lange afstanden of dagelijks gebruik. Al bij al zijn het goede hardloopschoenen voor deze prijs. 

Verkrijgbaar bij:
Asics Gel Nimbus 22 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Goed voor alle type hardlopers – schokdempende gel – Goede grip op de weg bij nat weer
 • Voorkant van de schoen is wat nauw
Productreview:

De Asics Gel Nimbus is al jaren het vlaggenschip van Asics, en één van de populairste neutrale hardloopschoenen bij renners. Dit model is meer gestroomlijnd dan de vorige modellen. De schoen is beschikbaar in veel verschillende kleuren en is zeer polyvalent.

Net zoals alle andere ASICS hardloopschoenen, maakt de Nimbus 22 gebruik van schokdempende gel in de hak en onder de voorvoet. Aan de hand van deze gel en extra FLYTE-foam worden schokken goed geabsorbeerd tijdens de impactfase van de voet. De veerkracht zorgt tijdens het lopen voor een lekker responsief gevoel op de weg.

De steunkussentjes die langs de schoenopening aangebracht zijn, zorgen ervoor dat de hiel goed stabiel blijft. Bovendien is de zool gemaakt uit stevig rubber en is het voorzien van bolletjes die de grip op de weg verbeteren. Deze goede hardloopschoenen zijn duidelijk duurzaam gemaakt, waardoor je er veel kilometers mee kan rennen.

Een geweldige polyvalente schoen aan een toegankelijke prijs

Er valt weinig slechts te vertellen over de ASICS GEL Nimbus: deze leuke hardloopschoen slaagt in alle categorieën. Stabiliteit, duurzaamheid en loopcomfort kom je niet tekort! Je kan de schoen gebruiken voor meerdere looproutines en dat maakt deze schoen zo fantastisch. Je krijgt waar je voor betaalt en je hebt meteen een schoen die jouw hardloopervaring een plezier maakt!

Verkrijgbaar bij:
Nike Air Zoom Pegasus 37 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Schokdempende kussentjes – Brede voorkant – veerkrachtig en responsief
 • Materiaal gaat minder lang mee
Productreview:

De Nike Air Zoom Pegasus 37 voor heren heeft een neutrale afwikkeling en werd ontworpen voor hardlopers die zich vooral op harde paden en wegen willen begeven. Nike heeft naar de feedback van haar klanten geluisterd en in vergelijking met het vorige model ( de Pegasus 36) werd de Air Zoom unit onder de voorvoet twee keer groter gemaakt. Dit is niet enkel geweldig voor lopers met brede voeten, maar zorgt ook voor meer responsiviteit uit de veerkrachtige foam.

Geschikt voor lange afstanden

Doordat de hardloopschoen licht van gewicht is, is dit een fijn model voor dagelijkse trainingen en lange afstanden. De schokdempende kussentjes en de foam onder de middenzool en de voorvoet zorgen voor extra kracht en minder belasting ter hoogte van de knieën tijdens lange, uitputtende ritten.

Wel jammer is het feit dat het materiaal minder duurzaam is dan op andere schoenen: na 500 kilometer merk je toch dat er slijt komt aan de zolen, terwijl een lange-afstandsschoen toch langer mee moeten kunnen meegaan.

Verkrijgbaar bij:
Nike Air Zoom Vomero 15 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Beste loopcomfort – Gaat lang mee – Brede voorkant – Geschikt voor alle looproutines
 • Zware schoen – Slipperig op natte weg
Productreview:

De Nike Air Zoom Vomero hardloopschoenen zijn geliefd onder alle hardlopers omdat ze geschikt zijn voor alle looproutines. Het maakt niet uit of je zelden of vaak loopt, lange afstanden of korte spurts loopt: deze schoen is gemaakt voor optimaal loopcomfort en veerkracht. Dit maakt van de Vomero 15 een geweldige allround-schoen.

De vorige modellen hadden te weinig veerkracht en de smalle voorzijde maakte de schoen zeer ongeschikt voor lopers met brede voeten. Met de Vomero 15 keert het model terug naar het basisprincipe van deze schoenreeks: maximaal investeren in schokdempende kussentjes voor een maximaal voetcomfort. Ook de voorkant van de schoen werd breder gemaakt (zoals bij de Pegasus).

Een duurzame schoen die gemaakt is voor lange afstanden

De Nike Air Zoom Vomero zou volgens ons minstens 1000 km moeten aankunnen. De volledige zool is gemaakt van harde, kwalitatieve rubber die niet snel afslijt en een goede grip heeft op droge wegen. In natte weersomstandigheden presteert deze goede hardloopschoen minder goed. Ondanks dit minpuntje, zijn wij er zeker van dat deze Vomero’s deel uitmaken van de beste Nike hardloopschoenen.

Verkrijgbaar bij:
ASICS GEL Kayano 27 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
 • Schokdempende gel – Extreem flexibele voorkant – Zeer stabiele hielondersteuning
 • Zware schoen (antipronatieschoen)
Productreview:

Net zoals alle andere goede hardloopschoenen van ASICS GEL, is de Kayano 27 voorzien van een speciale schokdempende gel. Deze gel maakt gebruikt van de Propel-technologie en verzacht de schokken tijdens de impactfase. Dit is dan ook de trademark van Asics. Deze hardloopschoen is het zwaarste model uit onze selectie en is een speciale antipronatieschoen: er worden zwaardere materialen gebruikt voor het stabiliseren van de voet tijdens het lopen.

De ASICS GEL Kayano is bovendien aangepast aan de meeste looproutines en presteert goed in verschillende omstandigheden:

 • Goede prestatie in nat weer dankzij het gripvermogen van kwaliteitsrubber
 • Weinig last van zweet omwille van de ventilatietechnologie in de schoen
 • Kwaliteitsvol textiel en rubber dat lang meegaat, geschikt voor lange afstanden

Heel stabiele Antipronatie hardloopschoen

De achterkant van de schoen beweegt bijna niet en is omgeven door een hoop stabilisatiekussentjes, waardoor de hiel tijdens het hardlopen amper kan bewegen en zeer comfortabel in de schoen zit. De voorkant is wel zeer flexibel, voor een goede voetafwikkeling.  Hiervoor maakt de Kayano gebruik van het Guidance Trusstic Systeem. Deze technologie is met de Guidance Line technologie geïntegreerd en is genderspecifiek. Hierdoor is de ASICS GEL Kayano 27 beste hardloopschoenen heren wat stugger dan de hardloopschoenen dames variante.

Verkrijgbaar bij:
Door: Joel de Bruin

Joel is verantwoordelijk voor de reviews uit de categorieën Elektronica en Hobby & Sport. Dagelijks testen en vergelijken zij producten om het voor jou makkelijker te maken. Joel is zelf een fanatieke hardloper.

Socials Joel:

LinkedIn - Instagram - Youtube - E-mail