Beste hardloopschoenen 2022 - Top 5

Geplaatst op door Joel

Wist je dat hardloopschoenen na zo’n 800 kilometer vervangen moeten worden? Dat gebeurt sneller dan je denkt. Loop je wekelijks veel kilometers, dan heb je dus regelmatig nieuwe hardloopschoenen nodig.

Met goede hardloopschoenen loop je comfortabel en zonder blessures je trainingsrondjes. Zorg wel dat je de juiste hardloopschoenen kiest voor de stand van je voeten en de manier waarop je loopt. Lastig kiezen? Nee hoor, met onze top 5 van hardloopschoenen wordt je keuze veel makkelijker.

De hoogst scorende hardloopschoenen uit deze review zijn de Asics Gel-Kayano schoenen. Deze zijn licht van gewicht en hebben de bekende GEL™ demping die je voeten ondersteunt. We hebben ook nog vier andere hardloopschoenen getest dus lees zeker even verder!

# Product Demping Afwikkeling Dempingspunt
1 ASICS GEL-Kayano
Beste koop hardloopschoen
Maximaal Overpronatie Voorvoet, achtervoet Bekijk prijzen
2 Nike Air Zoom Pegasus
Best geteste hardloopschoen
Medium Neutraal Voorvoet, hak Bekijk prijzen
3 On Cloudflyer
Beste neutrale hardloopschoen
Maximaal Neutraal/Overpronatie Hele schoen Bekijk prijzen
4 ASICS GEL-NIMBUS 24 WOMEN
Beste hardloopschoen dames
Maximaal Neutraal Hele schoen Bekijk prijzen
5 Saucony ride 14 men
Beste hardloopschoen heren
Gemiddeld Neutraal Hele schoen Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 7 oktober 2022
ASICS GEL-Kayano Bekijk prijzen
Demping: Maximaal
Afwikkeling: Overpronatie
Dempingspunt: Voorvoet, achtervoet

We beginnen deze hardloopschoenen review met de ASICS GEL-Kayano hardloopschoenen. Deze schoenen zijn speciaal geschikt als je overproneert tijdens het hardlopen. Door de speciale Full Length Guidance Line technologie wordt je voet van afzet tot landing ondersteund.

We hebben deze schoenen uitgetest op de loopband, hoewel dat iets anders loopt dan op asfalt. Toen we de schoenen oppakten voelden we goed hoe licht ze waren. Bij het aantrekken van de schoenen merkten we dat ze een goede pasvorm hebben. De gel in de zool was ook goed te voelen.

De beste hardloopschoenen overpronatie

Tijdens het lopen hadden wij het idee dat we op wolken liepen, zo goed dempt deze schoen. Aan de buitenkant worden je voeten extra ondersteund tegen naar binnen draaien. De schoen is in het midden en bij de hiel stevig, zodat je veel stabiliteit ervaart tijdens het lopen.

Wij hadden zeker het gevoel dat deze schoenen helpen bij overpronatie. Voor de GEL-Kayano 28 heeft ASICS voor het eerst FF BLAST ™ -demping aan de tussenzool toegevoegd. Dit ondersteunt je voet en zorgt voor een soepel gevoel bij elke stap. Wij vonden dit zeer prettig lopen.

Beste koop hardloopschoen 2022 met GEL

Door het grote loopcomfort, de goede ondersteuning en de uitstekende demping vinden wij dit de beste koop hardloopschoen. De schoen corrigeert overpronatie, is stabiel maar niet stug. Als je niet gewend bent aan veel demping, dan moet je waarschijnlijk wel even wennen aan deze schoenen.

De pluspunten nog even op een rijtje:

 • Speciaal geschikt bij overpronatie
 • Stabiel middengedeelte en hiel
 • Lichtgewicht

Omdat de bovenkant van deze schoenen is gemaakt van mesh materiaal, ventileren ze goed maar zijn ze niet waterdicht. Ze zijn dus minder geschikt voor hardlopen in de regen. De overige eigenschappen zijn voldoende voor de titel Beste Koop hardloopschoen 2022.

Deze schoenen wegen weinig, waardoor je er heel comfortabel mee hardloopt

Plus- en minpunten
Lichtgewicht – GEL ondersteuning – Stabiele hiel en middenstuk
Niet waterdicht – De zachte demping kan even wennen zijn
Verkrijgbaar bij:
Nike Air Zoom Pegasus Bekijk prijzen
Demping: Medium
Afwikkeling: Neutraal
Dempingspunt: Voorvoet, hak

De Nike Air Zoom Pegasus is de tweede hardloopschoen die we hier reviewen. In tegenstelling tot de ASICS GEL-Kayano heeft deze Nike Air hardloopschoen een neutrale afwikkeling. De schoen is dus niet speciaal geschikt als je overproneert, zoals de GEL-Kayano.

Bij het openmaken van de doos en het uitpakken van de schoenen merkten we dat ze lekker licht aanvoelden. Aan de buitenkant zit mesh materiaal, net als bij de Kayano, wat zorgt voor ventilatie. Het is echter niet waterdicht dus bij hardlopen in de regen krijg je natte voeten.

Een goede hardloopschoen met goede demping

Bij het aantrekken hadden we het idee dat de schoenen een beetje klein uitvielen. Waarschijnlijk kun je het beste 1 maat groter bestellen dan je normale maat. Wij hebben deze schoenen aangetrokken en ons hardloophorloge meegenomen voor een rondje over het asfalt.

De zool van deze schoenen is over de hele lengte voorzien van het Air systeem. De schoen werkt dus niet met GEL, zoals bij de Asics Kayano het geval is. Tijdens het lopen merkten we het effect van de inkepingen aan de zijkant van de zool. Dit hielp bij het makkelijk afwikkelen van onze voeten.

Best geteste hardloopschoen voor lange afstanden op de weg

De Nike Air Zoom neutrale hardloopschoen staat bekend om de stabiliteit in de voorvoet, middenvoet en de hiel. We merkten dat zelf ook tijdens het lopen. Deze schoenen kun je dan ook prima dragen als je langere afstanden over de weg loopt. De demping is wel minder dan van de Kayano.

Bovendien heeft de Kayano een GEL-demping terwijl deze Nike schoenen een demping van Air en foam hebben. De Nike Pegasus voelt daardoor wel anders aan. Toch is dit een fijne neutrale hardloopschoen, met de volgende pluspunten:

 • Veel loopcomfort
 • Neutrale afwikkeling
 • Geschikt voor lopen over asfalt

Deze Nike Air Zoom Pegasus hardloopschoenen zijn wat ons betreft de best geteste hardloopschoenen voor als je lange afstanden over de weg wilt hardlopen en geen last hebt van over- of onderpronatie.

Deze schoen heeft een neutrale afwikkeling en is niet geschikt als je tijdens het lopen over- of onderproneert

Plus- en minpunten
Lichtgewicht – Geschikt voor lange afstanden – Ventileert goed
Niet waterdicht – Niet geschikt bij over- of onderpronatie
Verkrijgbaar bij:
On Cloudflyer Bekijk prijzen
Demping: Maximaal
Afwikkeling: Neutraal/Overpronatie
Dempingspunt: Hele schoen

De derde hardloopschoen is de On Cloudflyer. Deze populaire hardloopschoenen verdienen zeker een plaatsje in onze test. Het zijn namelijk, op dit moment, de lichtste neutrale hardloopschoenen ter wereld. De On Cloudflyer die we hier testen is een allround hardloopschoen, geschikt voor neutrale lopers.

Toen we deze schoenen uit de doos haalden, merkten we meteen hoe licht ze zijn. Ze voelden nog lichter aan dan de Asics Kayano schoenen en de Nike hardloopschoenen. Ook deze schoenen hebben een mesh bovenkant en zijn dus niet waterdicht.

Deze hardloopschoenen bieden goede demping en ondersteuning

De ondersteuning en zachte demping in deze neutrale hardloopschoenen komt van het Helion ™ superfoam. Toen we de schoenen aantrokken, voelden we meteen de ondersteuning in de schoen. Bij het hardlopen op asfalt konden we de demping goed voelen. Toch gaven de schoenen ook veel steun en stabiliteit.

Tijdens het lopen rollen je voeten goed af in deze schoenen. De voorvoet is wat breder zodat de schoenen daar goed dempen en je tenen voldoende ruimte hebben. Je enkels worden goed gesteund en daardoor voelen de schoenen heel stabiel aan tijdens het lopen.

Beste neutrale hardloopschoenen met goede ondersteuning

Net als de Nike Air Zoom is deze neutrale hardloopschoen voor iedereen geschikt. Je kunt ze ook dragen als je overproneert, want daar corrigeert deze schoen voor. In combinatie met compressiekousen loop je zo lekker stabiel je rondje.

Deze schoenen hebben de volgende positieve eigenschappen:

 • Geschikt voor intervallen, temporuns en herstelruns
 • Ruime voorvoet
 • Goede ondersteuning van je enkels

Als je graag de beste neutrale hardloopschoen wilt met een uitstekende demping, dan is deze On Cloudflyer de beste keuze.

Dit zijn op dit moment de lichtste hardloopschoenen ter wereld en dat voel je tijdens het lopen

Plus- en minpunten
Zeer lichte schoen – Goede ondersteuning – Brede voorvoet
Niet waterdicht – Alleen geschikt voor de weg
Verkrijgbaar bij:
ASICS GEL-NIMBUS 24 WOMEN Bekijk prijzen
Demping: Maximaal
Afwikkeling: Neutraal
Dempingspunt: Hele schoen

Het volgende paar hardloopschoenen dat we hier reviewen is wederom van Asics. Deze keer gaat het om de Asics GEL Nimbus 24, een neutrale schoen speciaal voor dames. De Kayano en de Nimbus hebben allebei een zachte demping, maar verschillen in hoe ze omgaan met jouw manier van lopen.

Bij het openmaken van de doos zagen we dat deze schoenen aan de bovenkant van mesh zijn gemaakt, net als de andere schoenen uit deze review. Ze zijn dus eveneens niet waterdicht en minder geschikt om in het voor- en najaar mee te lopen.

Geschikt voor de beginnende hardloper en de gevorderde loper

De Nimbus is geschikt voor een dagelijkse training en voor langere afstanden. Wij hebben er een kort rondje mee gelopen op asfalt om een indruk te krijgen. Qua stabiliteit vonden we deze schoen minder goed scoren dan de Kayano, maar qua demping juist iets beter.

In vergelijking met de Nike Air Zoom heeft deze schoen dezelfde neutrale demping. De Nimbus valt ook iets kleiner, net als de Air Zoom. Het kan dus handig zijn om ze een halve of hele maat groter te bestellen.

Beste hardloopschoen dames met flexibele demping

Als je na het voorjaar je wandelschoenen verruilt voor hardloopschoenen, dan is deze Asics Nimbus 24 een prima keuze. Door de volgende eigenschappen voelt deze schoen heel comfortabel aan:

 • Lichte FF BLAST+™-demping
 • Extra GEL demping onder voor- en achtervoet
 • Comfortabele OrthoLite™ X-55-inlegzool

Dankzij deze eigenschappen vinden wij dit de beste neutrale hardloopschoenen voor dames die wij hier hebben getest.

De FF BLAST+™-demping zorgt voor een goede demping terwijl de schoen toch licht blijft

Plus- en minpunten
Goede demping – Lichtgewicht schoen – Speciaal voor dames
Niet waterdicht – Minder stabiel dan de Asics Kayano
Verkrijgbaar bij:
Saucony ride 14 men Bekijk prijzen
Demping: Gemiddeld
Afwikkeling: Neutraal
Dempingspunt: Hele schoen

De allerlaatste hardloopschoen uit deze review is de Saucony Ride 14 voor heren. Deze hardloopschoen heeft een neutrale afwikkeling en is het meest geschikt als je lange afstanden loopt, net als de On Cloudflyer, de Asics Kayano en de Nike Air Zoom uit deze review.

Toen we de doos opendeden, kwam er een stoere schoen tevoorschijn. Ook deze schoen heeft een bovenmateriaal van mesh en is dus niet waterdicht. De schoen ventileert wel goed dankzij de mesh, zodat je er prima mee kunt lopen op warme dagen.

Goede demping voor de langere afstanden

Bij het aantrekken van de Saucony Ride 14 viel het ons op dat deze lichte hardloopschoen mooi om de voet aansluit. Wij hadden wel de indruk dat de schoen wat smal valt, in tegenstelling tot de Asics Kayano. Deze hardloopschoen zit prettiger als je brede voeten hebt.

De schoen loopt lekker. Volgens onze activity tracker hadden we zelfs wat sneller gelopen dan normaal. De demping is niet zo intens als bij de Kayano, maar het is zeker voldoende. Bovendien voelt de schoen daardoor stabiel aan, waardoor je ook op langere afstanden comfortabel blijft lopen.

Beste hardloopschoen heren voor de lange afstand

Qua prijs is deze Saucony hardloopschoen wat duurder dan de Nike Air Zoom, maar goedkoper dan de Asics Kayano. De pluspunten van deze schoen zijn:

 • Speciaal ontworpen voor lange afstanden
 • Goede stabiliteit
 • Mooi design

Wij vinden dit een zeer geschikte hardloopschoen voor heren vanwege de goede combinatie van prijs en kwaliteit.

Dankzij de neutrale afwikkeling is deze Saucony hardloopschoen geschikt voor veel verschillende hardlopers

Plus- en minpunten
Goede stabiliteit – Fijne demping – Geschikt voor lange afstanden
Valt vrij smal – Niet waterdicht
Verkrijgbaar bij:
Door: Joel

Joel is verantwoordelijk voor de reviews uit de categorieën Elektronica en Hobby & Sport. Dagelijks testen en vergelijken zij producten om het voor jou makkelijker te maken. Joel is zelf een fanatieke hardloper.