Beste hardloopschoenen 2023. (o.a. overpronatie hardloopschoenen)

Laatste ge-update in door Jasper

Wist je dat hardloopschoenen na zo’n 800 kilometer vervangen moeten worden? Dat gebeurt sneller dan je denkt. Loop je wekelijks veel kilometers, dan heb je dus regelmatig nieuwe hardloopschoenen nodig.

Met goede hardloopschoenen loop je comfortabel en zonder blessures je trainingsrondjes. Zorg wel dat je de juiste hardloopschoenen kiest voor de stand van je voeten en de manier waarop je loopt. Lastig kiezen? Nee hoor, met onze top 5 van de beste hardloopschoenen wordt je keuze veel makkelijker.

De hoogst scorende hardloopschoenen uit deze review zijn de Asics Gel-Kayano schoenen. Deze zijn licht van gewicht en hebben de bekende GEL™ demping die je voeten ondersteunt. We hebben ook nog vier andere hardloopschoenen getest dus lees zeker even verder!

ASICS GEL-Kayano Bekijk bij Runningdirect
Demping: Maximaal
Afwikkeling: Overpronatie
Dempingspunt: Voorvoet, achtervoet
Hierom zijn we fan:
Lichtgewicht – GEL ondersteuning – Stabiele hiel en middenstuk
Let hierop:
Niet waterdicht – De zachte demping kan even wennen zijn

We beginnen deze review met de ASICS GEL-Kayano. Deze schoenen zijn speciaal geschikt als je overproneert tijdens het hardlopen. Door de speciale Full Length Guidance Line technologie wordt je voet van afzet tot landing ondersteund.

We hebben deze schoenen uitgetest op de loopband, hoewel dat iets anders loopt dan op asfalt. Toen we de schoenen oppakten voelden we goed hoe licht ze waren. Bij het aantrekken van de schoenen merkten we dat ze een goede pasvorm hebben. De gel in de zool was ook goed te voelen.

De beste hardloopschoenen overpronatie

Tijdens het lopen hadden wij het idee dat we op wolken liepen, zo goed dempt deze schoen. Aan de buitenkant worden je voeten extra ondersteund tegen naar binnen draaien. De schoen is in het midden en bij de hiel stevig, zodat je veel stabiliteit ervaart tijdens het lopen.

Wij hadden zeker het gevoel dat deze schoenen helpen bij overpronatie. Voor de GEL-Kayano 28 heeft ASICS voor het eerst FF BLAST ™ -demping aan de tussenzool toegevoegd. Dit ondersteunt je voet en zorgt voor een soepel gevoel bij elke stap. Wij vonden dit zeer prettig lopen.

Gemaakt voor overpronatie

Door het grote loopcomfort, de goede ondersteuning en de uitstekende demping vinden wij dit de beste koop. De schoen corrigeert overpronatie, is stabiel maar niet stug. Als je niet gewend bent aan veel demping, dan moet je waarschijnlijk wel even wennen aan deze schoenen.

De pluspunten nog even op een rijtje:

 • Speciaal geschikt bij overpronatie
 • Stabiel middengedeelte en hiel
 • Lichtgewicht

Omdat de bovenkant van deze schoenen is gemaakt van mesh materiaal, ventileren ze goed maar zijn ze niet waterdicht. Ze zijn dus minder geschikt voor hardlopen in de regen. De overige eigenschappen zijn voldoende voor de titel Beste Koop hardloopschoen 2023.

Deze schoenen wegen weinig, waardoor je er heel comfortabel mee hardloopt

Nike Air Zoom Pegasus Bekijk bij Runningdirect
Demping: Medium
Afwikkeling: Neutraal
Dempingspunt: Voorvoet, hak
Hierom zijn we fan:
Lichtgewicht – Geschikt voor lange afstanden – Ventileert goed
Let hierop:
Niet waterdicht – Niet geschikt bij over- of onderpronatie

De Nike Air Zoom Pegasus is het tweede paar die we hier reviewen. In tegenstelling tot de ASICS GEL-Kayano heeft hebben deze schoenen een neutrale afwikkeling. De schoen is dus niet speciaal geschikt als je overproneert, zoals de GEL-Kayano.

Bij het openmaken van de doos en het uitpakken van de schoenen merkten we dat ze lekker licht aanvoelden. Aan de buitenkant zit mesh materiaal, net als bij de Kayano, wat zorgt voor ventilatie. Het is echter niet waterdicht dus bij hardlopen in de regen krijg je natte voeten.

Goede hardloopschoenen met demping

Bij het aantrekken hadden we het idee dat deze Nikes een beetje klein uitvielen. Waarschijnlijk kun je het beste 1 maat groter bestellen dan je normale maat. Wij hebben dit model aangetrokken en ons hardloophorloge meegenomen voor een rondje over het asfalt.

De zool van dit paar is over de hele lengte voorzien van het Air systeem. De schoen werkt dus niet met GEL, zoals bij de Asics Kayano het geval is. Tijdens het lopen merkten we het effect van de inkepingen aan de zijkant van de zool. Dit hielp bij het makkelijk afwikkelen van onze voeten.

Best geteste hardloopschoen voor lange afstanden op de weg

De Nike Air Zoom staat bekend om de stabiliteit in de voorvoet, middenvoet en de hiel. We merkten dat zelf ook tijdens het lopen. Deze schoenen kun je dan ook prima dragen als je langere afstanden over de weg loopt. De demping is wel minder dan van de Kayano.

Bovendien heeft de Kayano een GEL-demping terwijl dit paar een demping van Air en foam hebben. De Nike Pegasus voelt daardoor wel anders aan. Toch is dit een fijne neutrale hardloopschoen, met de volgende pluspunten:

 • Veel loopcomfort
 • Neutrale afwikkeling
 • Geschikt voor lopen over asfalt

Deze Nike Air Zoom Pegasus hardloopschoenen zijn wat ons betreft de best geteste hardloopschoenen voor als je lange afstanden over de weg wilt hardlopen en geen last hebt van over- of onderpronatie.

Deze schoen heeft een neutrale afwikkeling en is niet geschikt als je tijdens het lopen over- of onderproneert

On Cloudflyer Bekijk bij Runningdirect
Demping: Maximaal
Afwikkeling: Neutraal/Overpronatie
Dempingspunt: Hele schoen
Hierom zijn we fan:
Zeer lichte schoen – Goede ondersteuning – Brede voorvoet
Let hierop:
Niet waterdicht – Alleen geschikt voor de weg

De derde hardloopschoen is de On Cloudflyer. Dit populaire merk verdient zeker een plaatsje in onze test. Het zijn, op dit moment, de lichtste neutrale hardloopschoenen ter wereld. De On Cloudflyer die we hier testen is een allround hardloopschoen, geschikt voor neutrale lopers.

Toen we dit model uit de doos haalden, merkten we meteen hoe licht ze zijn. Ze voelden nog lichter aan dan de Asics Kayano schoenen en de Nike hardloopschoenen. Ook dit model heeft een mesh bovenkant en zijn dus niet waterdicht.

Deze hardloopschoenen bieden goede demping en ondersteuning

De ondersteuning en zachte demping in deze neutrale hardloopschoenen komt van het Helion ™ superfoam. Toen we het paar aantrokken, voelden we meteen de ondersteuning in de schoen. Bij het hardlopen op asfalt konden we de demping goed voelen. Toch gaven de schoenen ook veel steun en stabiliteit. You walk on clouds, zoals ze zelf misschien zouden zeggen. 

Tijdens het lopen rollen je voeten goed af in deze schoenen. De voorvoet is wat breder zodat je voet daar goed kan dempen en je tenen voldoende ruimte hebben. Je enkels worden goed gesteund en daardoor voelen de On Cloudflyers heel stabiel aan tijdens het lopen.

Beste paar hardloopschoenen met goede ondersteuning

Net als de Nike Air Zoom is deze neutrale hardloopschoen voor iedereen geschikt. Je kunt ze ook dragen als je overproneert, want daar corrigeert dit type voor. In combinatie met compressiekousen loop je zo lekker stabiel je rondje.

On Cloudflyer heeft de volgende positieve eigenschappen:

 • Geschikt voor intervallen, temporuns en herstelruns, waardoor je de schoen multifunctioneel kunt inzetten
 • Ruime voorvoet, zodat je meer ruime hebt bij je tenen
 • Goede ondersteuning van je enkels, zodat je minder snel blessures hebt

Als je graag de beste neutrale hardloopschoen wilt met een uitstekende demping, dan is deze On Cloudflyer de beste keuze.

Dit zijn op dit moment de lichtste hardloopschoenen ter wereld en dat voel je tijdens het lopen

ASICS GEL-NIMBUS 24 WOMEN Bekijk bij Runningdirect
Demping: Maximaal
Afwikkeling: Neutraal
Dempingspunt: Hele schoen
Hierom zijn we fan:
Goede demping – Lichtgewicht schoen – Speciaal voor dames
Let hierop:
Niet waterdicht – Minder stabiel dan de Asics Kayano

Het volgende paar dat we hier reviewen is wederom van Asics. Deze keer gaat het om de Asics GEL Nimbus 24, een neutrale schoen speciaal voor dames. De Kayano en de Nimbus hebben allebei een zachte demping, maar verschillen in hoe ze omgaan met jouw manier van lopen.

Bij het openmaken van de doos zagen we dat deze Asics aan de bovenkant van mesh zijn gemaakt, net als de andere schoenen uit deze review. Ze zijn dus eveneens niet waterdicht en minder geschikt om in het voor- en najaar mee te lopen.

Geschikt voor de beginnende hardloper en de gevorderde loper

De Nimbus is geschikt voor een dagelijkse training en voor langere afstanden. Wij hebben een kort rondje mee gelopen op de Asics, om een indruk te krijgen. Qua stabiliteit vonden we deze Asics minder goed scoren dan de Kayano, maar qua demping juist iets beter.

In vergelijking met de Nike Air Zoom heeft deze schoen dezelfde neutrale demping. De Nimbus valt ook iets kleiner, net als de Air Zoom. Het kan dus handig zijn om ze een halve of hele maat groter te bestellen.

The best Asics: helemaal voor dames

Als je na het voorjaar je wandelschoenen verruilt voor hardloopschoenen, dan is deze Asics Nimbus 24 een prima keuze. Door de volgende eigenschappen voelt deze schoen heel comfortabel aan voor dames:

 • Lichte FF BLAST+™-demping
 • Extra GEL demping onder voor- en achtervoet
 • Comfortabele OrthoLite™ X-55-inlegzool

Dankzij deze eigenschappen vinden wij dit deze Asics de beste hardloopschoenen dames.  

De FF BLAST+™-demping zorgt voor een goede demping terwijl de schoen toch licht blijft

Saucony ride 14 men Bekijk bij Runningdirect
Demping: Gemiddeld
Afwikkeling: Neutraal
Dempingspunt: Hele schoen
Hierom zijn we fan:
Goede stabiliteit – Fijne demping – Geschikt voor lange afstanden
Let hierop:
Valt vrij smal – Niet waterdicht

De allerlaatste hardloopschoen uit deze review is de Saucony Ride 14 voor heren. Deze hardloopschoen heeft een neutrale afwikkeling en is het meest geschikt als je lange afstanden loopt, net als de On Cloudflyer, de Asics Kayano en de Nike Air Zoom uit deze review.

Toen we de doos opendeden, kwam er een stoere model tevoorschijn. Ook deze type heeft een bovenmateriaal van mesh en is dus niet waterdicht. De schoen ventileert wel goed dankzij de mesh, zodat je er prima mee kunt lopen op warme dagen.

Goede demping voor de langere afstanden

Bij het aantrekken van de Saucony Ride 14 viel het ons op dat deze lichte hardloopschoen mooi om de voet aansluit. Wij hadden wel de indruk dat het model wat smal valt, in tegenstelling tot de Asics Kayano. Deze hardloopschoen zit prettiger als je brede voeten hebt.

De Saucony Ride 14 loopt lekker. Volgens onze activity tracker hadden we zelfs wat sneller gelopen dan normaal. De demping is niet zo intens als bij de Kayano, maar het is zeker voldoende. Bovendien voelt de voet daardoor stabiel aan, waardoor je ook op langere afstanden comfortabel blijft lopen.

Beste hardloopschoen heren voor de lange afstand

Qua prijs is deze Saucony hardloopschoen wat duurder dan de Nike Air Zoom, maar goedkoper dan de Asics Kayano. De pluspunten van deze schoenen zijn:

 • Speciaal ontworpen voor lange afstanden
 • Goede stabiliteit
 • Mooi design

Wij vinden dit een zeer geschikte hardloopschoen voor heren vanwege de goede combinatie van prijs en kwaliteit.

Dankzij de neutrale afwikkeling is deze Saucony hardloopschoen geschikt voor veel verschillende hardlopers

Product Demping Afwikkeling Dempingspunt
ASICS GEL-Kayano ASICS GEL-Kayano
Beste koop hardloopschoen
Maximaal Overpronatie Voorvoet, achtervoet
Nike Air Zoom Pegasus Nike Air Zoom Pegasus
Best geteste hardloopschoen
Medium Neutraal Voorvoet, hak
On Cloudflyer On Cloudflyer
Beste neutrale hardloopschoen
Maximaal Neutraal/Overpronatie Hele schoen
ASICS GEL-NIMBUS 24 WOMEN ASICS GEL-NIMBUS 24 WOMEN
Beste hardloopschoen dames
Maximaal Neutraal Hele schoen
Saucony ride 14 men Saucony ride 14 men
Beste hardloopschoen heren
Gemiddeld Neutraal Hele schoen
Laatste prijs-update: woensdag 1 februari 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit