Beste koffiezetapparaat 2021 - Top 5

Geplaatst op door Vera

Veel mensen beginnen hun werkdag met een heerlijke ochtendkoffie. Na het drinken van deze eerste energizer, drinken we vaak verder op kantoor. Dit help niet enkel met het in stand houden van ons energiepeil, maar heeft ook een belangrijke sociale functie. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld de tijden waar we af en toe met collega’s een gezellige babbel sloegen rond de koffiemachine. Door de pandemie van 2020 werden veel mensen echter gedwongen om van thuis uit te werken. Weg zijn de tijden van toegankelijke kantoorkoffie: wij spenderen steeds meer tijd in huis en moeten weer vaker voor onszelf zorgen. Voor elke koffieliefhebber kan het dus goed zijn om te investeren in een goed koffiezetapparaat. Maar welke kies je dan? Er bestaan tientallen verschillende soorten koffiezetapparaten zoals pistonmachines, volautomaten of filterkoffie.

Wij helpen je graag met het bepalen van het beste koop koffiezetapparaat. In deze koopgids worden de beste koffiezetapparaten overzichtelijk met elkaar vergeleken. Wij geven je ook de belangrijkste informatie en tips voor het kiezen van een goed koffiezetapparaat. Zo vind jij het beste koffiezetapparaat dat in jouw keuken past!

Is koffie goed voor je gezondheid?

Dit is een terechte vraag in tijden waar mensen vaak een ongezonde levensstijl aannemen en steeds minder bewegen. In Nederland wordt er veel koffie gedronken: gemiddeld zo’n 4 kopjes per dag. De Consumentenbond schrijft dat de Gezondheidsraad bewezen heeft dat het drinken van koffie gunstige effecten op je gezondheid heeft. Zo heb je bij 2 tot 4 kopjes koffie per dag 10% minder kans op coronaire hartziekten en beroertes. Bij 5 koppen koffie per dag heb je zelfs 30% minder kans op diabetes type 2.

Let op: bij meer dan 5 koppen koffie per dag zou schadelijk zijn voor de gezondheid. Bovendien is koffie af te raden voor minderjarigen en zwangere of vrouwen die borstvoeding geven. Wees verantwoordelijk en drink daarom koffie met mate; je zou er dan zelfs langer door kunnen leven.

Ben jij net als ons echt overtuigd van de voordelen die koffie biedt? Investeer dan in een goed koffiezetapparaat. Met de beste filter koffiezetapparaat in huis en een hoop lekkere koffiezetapparaat bonen, zit je goed om jezelf te verwennen met de allerbeste koffie op de markt.

Het koffiezetapparaat: best getest en beste koop

Omdat de keuze uit verschillende koffiezetapparaten zo ruim is, vind je in deze koopgids voor elk type koffiezetapparaat de beste koop en het koffiezetapparaat dat het best getest is. Weet je niet zeker wat de verschillen tussen de koffiezetapparaten zijn? Lees dan eerst even de uitleg over de verschillende koffiezetapparaten goed door. Het kopen van een goed koffiezetapparaat wordt een stuk makkelijker als je weet wat voor soort koffiedrinker jij bent. In ons koffiezetapparaat Koopgids kom je te weten wat voor soort koffiedrinker jij bent.

Wat is het verschil tussen best getest en beste koop?

De best geteste koffiezetapparaten zijn koffiezetapparaten van de beste kwaliteit, ongeacht het prijskaartje dat hieraan hangt. De beste koop koffiezetapparaten maken lekkere koffie met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Top 5 beste koffiezetapparaten
# Product
1 Melitta Barista T Smart F830-102
Best getest volautomaat
Bekijk prijzen
2 Solis 115 Grind & Infuse Pro
Best getest pistonmachine
Bekijk prijzen
3 Siemens AromaSensePlus TC86505
Best getest filter koffiezetapparaat
Bekijk prijzen
4 Krups Nespresso Expert & Milk XN6018
Best getest Nespresso
Bekijk prijzen
5 Philips Senseo Latte Duo HD6570/60
Best getest Senseo
Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 4 augustus 2021
Beste geteste volautomaat Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
  • 18 soorten koffie, op Italiaanse wijze gezet - Maakt weinig geluid - Plek voor 2 soorten koffiebonen - 4 instelbare profielen - Melitta Connect App – bediening met je smartphone
  • De bonenreservoirs zijn relatief klein - De lekbak is snel vol
Productreview:

De Melitta Barista T Smart is een volautomatische espressomachine en komt als best uit de test. Met de Barista van Melitta kun je eenvoudig 18 koffiespecialiteiten zetten. Denk bijvoorbeeld aan cappuccino, caffè latte, caffè lungo en natuurlijk een traditionele espresso.

Vier koffiespecialiteiten kunnen worden gezet met de quick buttons op het apparaat. De overige 14 koffiespecialiteiten kun je vinden in het menu.

Er kunnen tot 4 gebruikersprofielen worden aangemaakt op het koffiezetapparaat. Zo kun je in jouw eigen profiel jouw koffiespecialiteiten precies opslaan zoals jij hem lekker vindt. Met behulp van de Melitta Connect App en bluetooth kan je de 4 profielen op je telefoon of tablet beheren. Het is bovendien eenvoudiger om de gewenste instellingen in de app te beheren (terwijl je lekker op de bank zit) dan op het koffiezetapparaat.

Dit koffiezetapparaat wordt geleverd met een extern melkreservoir, die middels een slangetje aan de machine kan worden aangesloten. In plaats van het melkreservoir zou je het slangetje ook direct in een melkpak kunnen stoppen. Het voordeel van een melkslangetje is dat je de melk tussendoor eenvoudig in de koelkast kan bewaren.

Het bonenreservoir is opgedeeld in twee kamers. Hierdoor kunnen er twee soorten koffiebonen (135 gram per kamer) in het koffiezetapparaat bewaard worden. Ook is de Barista T Smart voorzien van een kleine vulkoker. Deze is bedoeld een kopje koffie van gemalen koffie. Bijvoorbeeld voor bezoek dat decafé drinkt.

Aan de zijkant zit het waterreservoir. Deze kun je er uithalen. Hij is vulbaar tot 1,8 liter. Met een geluidsniveau van slechts 65 dB, is het een stil koffiezetapparaat.

De afmetingen van de Melitta Barista Smart T F830-102 zijn 26 x 37 x 46 cm. Het heeft een snoerlengte van 1 meter en weegt 12,7 kg.

De twee bonenkamers kunnen niet omgezet worden naar 1 grote bonenkamer. Als je maar 1 s wilt gebruiken, kun je ervoor kiezen om slechts één kamer te vullen of allebei de kamers en vervolgens regelmatig van kamer wisselen.

Beste geteste pistonmachine Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
  • Maak professionele espresso van verse bonen - Geïntegreerde bonenmaler - Geïntegreerde tamper met magnetische aansluiting - De ingebouwde manometer geeft de druk aan
  • Veel uitproberen voordat je de juiste espresso hebt - De waterlekbak is snel vol
Productreview:

De Solis 115 Grind & Infuse pro is een pistonmachine of halfautomaat voor de echte koffieliefhebber. Als een echte barista maak je een perfecte espresso geheel naar eigen smaak.

Anders dan bij de meeste pistonmachines heeft dit koffiezetapparaat in een ingebouwde bonenreservoir en koffiemolen. Er zijn 18 maalinstellingen voor de ingebouwde koffiemolen. Zo kun je naar wens de fijnheid van de gemalen koffie instellen.

De manometer in het midden ziet er niet alleen professioneel uit, het helpt je ook om de optimale druk te vinden. Dit is erg belangrijk voor een goede espresso.

Met deze pistonmachine kun je een of twee espressoshots zetten. Aan de zijkant van het koffiezetapparaat zit een stoompijpje. Met de warmwaterfunctie kun je deze gebruiken om  espresso aan te lengen naar een lungo of om kopjes voor te verwarmen. Met de stoomfunctie maak je in de meegeleverde opschuimkan melk naar smaak voor een cappuccino of een latte macchiato.

Het uitneembare waterreservoir is aan de achterkant bevestigd, hier kan 2 liter water in. Achterin de lekbak zit een klein opbergvak waar losse onderdelen in bewaard kunnen worden. De tamper is met behulp van een magneet in het koffiezetapparaat geïntegreerd. 

De Solis 115 Grind & Infuse Pro is gemaakt van een zware RVS-behuizing en voorzien van antislipvoetjes. De afmetingen van dit koffiezetapparaat zijn 25 x 34 x 32 cm. Het heeft een snoerlengte van 1 meter en weegt 10,2 kg.

Je zult veel moeten experimenteren om de juiste instellingen te vinden.

Beste getest filter koffiezetapparaat Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
  • Afneembaar waterreservoir - Timer - Druppelstop - Ontkalkingsindicator - Thermoskan
  • Thermoskan lastig schoon te maken - De deksel is lastig in gebruik - Morsen bij uitschenken
Productreview:

De Siemens TC86505 is alweer door de Consumentenbond als beste getest. Dit filter koffiezetapparaat heeft een afneembaar waterreservoir, een timer, een RVS-thermoskan en een ontkalkingsindicator. Hiermee haal je een compleet filter koffiezetapparaat in huis.

De Aroma Sense Plus zorgt ervoor dat de koffie optimaal tot zijn recht komt. De gemalen koffie is minimaal 5 minuten in contact met heet water. Na 5 minuten zijn de koffie-aroma’s optimaal voor een lekker kopje koffie. De ingebouwde sensor past automatisch de contacttijd aan, aan de hoeveelheid koffie en water.

Dankzij de ingebouwde timer kun je het koffiezetapparaat ’s avonds klaarzetten en ’s ochtends bij het opstaan meteen genieten van een vers gezet bakje koffie. Omdat de goede thermoskan lang warm blijft, schakelt het koffiezetapparaat zich automatisch uit nadat het klaar is met koffiezetten.

De Siemens TC86505 is voorzien van een druppelstop, zodat de warmhoudplaat schoon blijft. Bovendien heeft het een kalkindicator, zo weet je precies wanneer het tijd is om het apparaat te ontkalken.

Het waterreservoir is afneembaar en eenvoudig onder de kraan te vullen. Met een inhoud van ruim een liter, zet je tot 8 grote koppen of 12 kleinere kopjes koffie.

De afmetingen van de Siemenst TC86505 zijn 26 x 35,5 x 25 cm. Het heeft een snoerlengte van 1 meter en weegt 3,6 kg.

De thermoskan morst bij inschenken, ook is de deksel wat lastig in gebruik.

Beste geteste Nespresso Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
  • Eenvoudig koffie afgesteld naar jouw smaak - Timer, de koffie staat klaar wanneer jij dit wilt - Wordt geleverd incl. melkopschuimer
  • Je kunt alleen aluminium cupjes gebruiken - Opvangbakje is relatief klein
Productreview:

Met de Krups Nespresso Expert & Milk XN6018 kun je vier verschillende koffiesoorten zetten: ristretto, espresso, lungo en americano.

In de melkopschuimer maak je luchtig en stevig melkschuim, zodat je de espresso om kunt toveren in een cappuccino.

Wat deze Nespresso machine uniek maakt en waardoor je jezelf als een barista waant, is dat je de mogelijkheid hebt om de koffie naar smaak in te stellen. Zo bepaal jezelf de temperatuur en hoeveel water er in je kopje komt. Bij de meeste cupmachines heb je helemaal geen invloed op het koffieresultaat, dit maakt de Expert dus erg bijzonder.

Een leuke gadget is dat je de Nespresso Expert met een app kunt bedienen. Zo kun je vanuit je bed een kopje koffie zetten en staat deze klaar als je in de keuken komt.

De afmetingen van de Nespresso Expert & Milk van Krubs zijn 39 x 29 x 22 cm, hij weegt 5 kg. Deze koffiecupmachine wordt geleverd inclusief Aeroccino3 melkopschuimer, capsule opvangbakje, handleiding en een welkomspakket met 14 Nespresso capsules.

Let op: deze cupmachine is alleen geschikt voor cupjes gemaakt van aluminium. Plastic cupjes lopen erin vast en zijn vervolgens lastig te verwijderen.

Beste geteste Senseo Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
  • 6 warme dranken voor 2 personen - Inclusief melkreservoir - Melk hygiënisch en eenvoudig op bergen in koelkast - Vaatwasbestendig
  • Melkslang reinigen na elk gebruik (binnen 30 min.) - Melkunit dagelijks reinigen - Klein waterreservoir, regelmatig bijvullen
Productreview:

Met de Philips Senseo Latte Duo Zwart zet je 2 cappuccino's tegelijk. Dit Senseo apparaat werkt eenvoudig en snel.

De knoppen zijn gemaakt op een touchscreen. Je kunt kiezen uit 6 warme dranken voor 1 of 2 personen. Zo zet je eenvoudig warme melk (die je kunt omtoveren in warme chocolademelk), caffè latte, latte macchiato, cappuccino, een kleine sterke koffie en een normale kop Senseo koffie.

Het melkreservoir staat naast het Senseo Latte Duo apparaat en is middels een slangetje bevestigen. Hierdoor kun je de melk tussendoor eenvoudig en hygiënisch in de koelkast bewaren. De melk blijft hierdoor ook nog eens langer vers.

De losse onderdelen zijn eenvoudig te (de)monteren en mogen in de vaatwasser. Al gaat de voorkeur voor behoud wel uit naar afwassen met de hand.

Dit Senseo apparaat heeft een waterreservoir van 1 liter. Dit is is voor een aantal kopjes koffie, je zult hem dus wel regelmatig moeten vullen. Maar dan ben je ook steeds verzekerd van koffie met vers water.

De afmetingen van de Philips Senseo Latte Duo zijn 22 x 28 x 29 cm, hij weegt 2,6 kg. Deze koffiepadmachine wordt geleverd inclusief melkreservoir en een handleiding.

Het melkslangetje moet je uiterlijk 30 minuten na gebruik doorspoelen. Daarnaast moet je aan het einde van de dag de hele melkunit schoonmaken. Veel schoonmaakwerk dus voor een koffiezetapparaat dat voor jouw gemak snel en moeiteloos een cappuccino zet.

Vera den Grondel
Door: Vera
Vera werkt samen met haar team aan de reviews uit de categorieën Baby & Kind, Dieren, Keuken & Koken en Huishouden & Wonen. Dagelijks testen, vergelijken en reviewen ze producten om het voor jou makkelijker te maken.

Contact met Vera:
E-mail