Beste laptop 2022

Laatste ge-update in door Joel

Kunnen we vandaag de dag nog wel zonder laptop? In het huidige tijdperk gebeurt vrijwel alles digitaal, waarbij laptops voor steeds meer doeleinden gebruikt moeten worden. Zo zijn er gaming laptops, zakelijke laptops, laptops die je kunt gebruiken als tablet en laptops met dezelfde capaciteiten als een desktop pc.

In deze review gaan we daarom kijken naar de beste laptops van 2022. Deze zijn vergeleken op basis van het schermdiagonaal, de opslagcapaciteit en het type opslag, het gewicht en natuurlijk de prijs. Op basis van deze én meer criteria hebben we de HP Pavilion 15 als beste laptop van 2022 gekroond. Benieuwd naar andere goede laptops die aan jouw wensen kunnen voldoen? Hier lees je er alles over!

HP Pavilion 15-eh1908nd Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 15,6 inch
Opslagcapaciteit: 512 GB
Gewicht: 1,75 kg

Laten we beginnen met de beste laptop van 2022, de HP Pavilion 15. Bij het gebruik van de laptop vallen direct de ruime mogelijkheden op. Door de AMD Ryzen 5 processor die gebruikt is, kun je onder meer:

 • Internetten, e-mail en tekstverwerken
 • Foto's bewerken
 • Games spelen

Daarbij is ook direct het minpunt van de laptop opgevallen. Je hebt namelijk niet de mogelijkheid om video's te bewerken, aangezien je hiervoor de krachtigere AMD Ryzen 7 nodig hebt. Ook het draaien van de echte zware games is niet mogelijk, aangezien hiervoor de videokaart ontbreekt.

Beste laptops

Maar waarom is het dan toch een van de beste laptops? Dat komt onder meer door het verlichte toetsenbord dat gebruikt is. Hierdoor heb je 's avonds gewoon de mogelijkheid om door te gaan, zonder dat alle lichten in huis nog aan staan. Hierdoor maak je ook minder snel fouten tijdens het typen.

Daarnaast is het anti reflecterende beeldscherm een groot pluspunt. Hierdoor heb je geen last van reflectie, lichtinval of vette vingers op het scherm. Zelfs vanaf de zijkant kun je gewoon goed op het scherm kijken, ideaal als je met je partner een filmpje of serie aan het kijken bent.

Krachtige laptop

Hierboven benoemde we al de veelzijdigheid van de laptop, maar ook zien we dat het een zeer krachtige laptop is. Waar andere laptops in deze review, op de Lenovo Thinkbook na, gebruik maken van 8 GB werkgeheugen, heeft HP er met deze Pavilion voor gekozen om 16 GB werkgeheugen te gebruiken. Hierdoor draai je moeiteloos verschillende programma's tegelijk!

De beste laptop van 2022 vanwege de krachtige processor, het grote werkgeheugen en het anti reflecterende scherm!

Plus- en minpunten
AMD Ryzen processor - Werkgeheugen - Verlicht toetsenbord - Anti reflecterend beeldscherm
Video's bewerken - Gaming
Verkrijgbaar bij:
Acer Spin 311 CP311-2H-C3DE Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 11,6 inch
Opslagcapaciteit: 64 GB
Gewicht: 1,19 kg

Op zoek naar een lichtgewicht laptop die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken? Dan hebben we hier de Acer Chromebook Spin voor je! Doordat je het scherm 360 graden kunt draaien, kun je eenvoudig iets aan je collega laten zien die tegenover je zit!

Daarnaast kun je deze laptop ook als tablet gebruiken. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een Touch screen, waardoor je gemakkelijk een filmpje kunt kijken met je laptop op schoot! De werking is namelijk precies hetzelfde als bij een tablet!

De programma's

Helaas zien we dat er gebruik gemaakt wordt van Google Chrome OS. Dat wil zeggen dat je, evenals bij een Android telefoon, alleen programma's kunt gebruiken die afkomstig zijn uit de Chrome Web Store of de Google Play Store. Programma's downloaden van internet is dus niet mogelijk.

Doordat het alleen mogelijk is om de standaard programma's te downloaden, is de accuduur van de laptop wel een stuk langer. Je kunt de laptop namelijk een hele dag gebruiken, zonder dat je deze aan de lader hoeft te leggen. Daarnaast start deze door de SDD opslag ook nog eens snel op.

Fysieke aspecten

Qua fysieke aspecten hebben we een voor- en een nadeel achterhaald. Allereerst het voordeel, want met een gewicht van maar 1,19 kilogram is dit een zeer lichte laptop die je moeiteloos overal mee naar toe neemt. Zelfs als je ver moet fietsen of lopen naar school is dit geen enkel probleem.

Wat we nog wel als nadeel gezien hebben is de resolutie van het scherm. Dit is namelijk HD+, wat wil zeggen dat je ongeveer de helft minder scherp beeld hebt dan bij een Full HD display. Bij het kijken van films en series zie je duidelijk verschil met de andere laptops in deze review, zoals de:

 • Retina display van de Apple Macbook Air
 • Full HD resolutie van de HP Pavilion 15
 • Full HD van de HP Probook 450 G8

De best geteste laptop van 2022 vanwege het lichte gewicht, het kantelbare scherm en het Touch screen!

Plus- en minpunten
360 graden scherm - Touch screen - Gewicht - Accuduur
Programma's - Resolutie
Apple MacBook Air MGN93N/A Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 13,3 inch
Opslagcapaciteit: 256 GB
Gewicht: 1,29 kg

Apple fanaten opgelet, we hebben de beste Apple Macbook voor je geselecteerd! Dat is namelijk de Apple Macbook Air, het lichtgewicht broertje van de Apple Macbook Pro. Aspecten die we zo waarderen? Dat zijn de:

 • Compatibiliteit met je iPad, iPhone en andere Apple apparaten
 • Retina scherm
 • Krachtige processor

Toch zijn er ook belangrijke aspecten waarin de laptop verschilt van de Apple Macbook Pro. Daar hebben we hieronder wat beter naar gekeken!

Macbook Pro

Het belangrijkste verschil met de Macbook Pro is de opslagcapaciteit. Waar de Macbook Air heeft gekozen voor maar 256 GB opslagruimte, heeft de nieuwe Macbook Pro veel met 512 GB standaard meer opslagruimte. Ook is het werkgeheugen uit te breiden tot wel 64 GB, waardoor je enorm veel mogelijkheden hebt. Natuurlijk zie je dit ook aan de prijs.

Daarnaast werkt een Macbook Pro ook beter voor het bewerken van 4K video's, het tekenen in 3D of het bewerken van normale video's. Het is wel mogelijk om dit met de Apple Macbook Air te doen, maar het kan wel zijn dat dit wat trager verloopt. Voor de echte zware taken is het aan te raden om de Macbook Pro te kopen.

USB C poorten

Een klein nadeel van deze laptop is wel het aantal USB c poorten. Er zijn namelijk maar 2 Thunderbolt 3 poorten gebruikt, waardoor je de laptop minder goed met andere apparaten kunt verbinden. Voor een hdmi poort heb je bijvoorbeeld al een kabel converter of docking station nodig. Dit vinden we wel een belangrijk nadeel.

De beste Apple Macbook Air vanwege de M1 Chip, het lichte gewicht en de compatibiliteit met je Apple apparaten!

Plus- en minpunten
Apple M1 Chip - Licht - True Tone Retina - Compatibiliteit
USB poorten - Opslagcapaciteit
Lenovo ThinkBook 15p Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 15,6 inch
Opslagcapaciteit: 512 GB
Gewicht: 1,9 kg

Op zoek naar de krachtigste gaming laptop van dit moment? De Lenovo Thinkbook 15p voldoet aan vrijwel al je verwachtingen als gamer! Het grote 15.6 " Full HD display zorgt er namelijk voor dat je alles haarscherp ziet! Toch is dit lang niet het enige voordeel voor gamers!

Intel Core i5

Allereerst zien we dat er gebruik is gemaakt van een intel core i5 processor, waarmee je moeiteloos de lichtere games kunt spelen. Hier draagt ook het werkgeheugen van 16 GB aan bij. Waar je bij andere laptops met 8 GB nog het gevoel kunt hebben dat de laptop na verloop van tijd opstijgt, is dat bij deze niet het geval.

Daarnaast zien we ook dat de opslagcapaciteit met 512 GB groot genoeg is om de grotere games op te slaan en er een krachtige videokaart is ingebouwd. Daarbij moet je denken aan games als:

 • Red Dead Redemption
 • Call of Duty
 • Cyberpunk 2077

Om er zeker van te zijn dat je de game op je laptop kunt spelen, adviseren we altijd om de systeemvereisten na te gaan. Om je hierbij een handje te helpen, hebben we hier de systeemvereisten van de verschillende games voor je.

We willen je nog wel waarschuwen dat een gaming laptop vaak niet dezelfde prestaties voor elkaar kan krijgen als een desktop pc of een gaming pc. Hier zien we vaak betere videokaarten, meer werkgeheugen en een beter beeldscherm.

Wat missen we?

Er zijn een aantal dingen die we missen om het tot de beste gaming laptop van 2022 te maken. Dat is namelijk dat je geen video's kunt bewerken met deze laptop. Hiervoor heb je een intel core i7 processor nodig. Hierdoor kun je dus ook niet je gemaakte video's bewerken en deze op YouTube plaatsen.

Daarnaast wordt er ook geen gebruik gemaakt van programmeerbare toetsen. Bij veel games, waaronder bijvoorbeeld League of Legends, spelen programmeerbare toetsen op het toetsenbord een belangrijke rol. Deze kunnen een specifieke toetsencombinatie met één klik op de knop als het ware afspelen. Helaas zien we deze niet terug.

De beste gaming laptop van 2022 vanwege het werkgeheugen, de Intel Core i5 en een opslagruime van 512 GB.

Plus- en minpunten
Intel Core i5 - Opslagcapaciteit - Werkgeheugen - Groot scherm
Video's bewerken - Programmeerbare toetsen
HP Probook 450 G8 4B2Z4EA Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 15,6 inch
Opslagcapaciteit: 256 GB
Gewicht: 1,74 kg

Veiligheid en werkgemak staan bij deze HP Probook 450 G8 centraal. Dat zien we onder meer terug in de vingerafdrukscanner, een aspect dat bij de meeste laptops ontbreekt. Hierdoor heb jij alleen toegang tot de documenten die je op de laptop hebt gezet, zowel thuis als op het werk.

Werken vanuit huis en op de zaak

Je kunt met deze laptop zowel vanuit huis als op de zaak aan het werk. Vanuit huis kun je namelijk inloggen met Remote Desktop. Hierdoor kun je met de laptop zelf inloggen op het bedrijfsnetwerk, zonder dat je hiervoor je IT-collega's in hoeft te schakelen.

Ben je op het werk en moet je een presentatie geven, dan helpt het dat de laptop beschikt over een HDMI aansluiting. Hierdoor kun je de presentatie op het grote scherm delen. Werk je liever met een externe monitor, dan kun je ook deze met de HDMI poort aansluiten.

In tegenstelling tot de gaming laptops, krijg je met deze laptop geweldige prestaties als het aankomt op kantoorwerk. Denk daarbij aan:

 • Microsoft Office
 • Informatie opzoeken op het internet
 • Presentaties maken
 • Tekstverwerken

De minpunten

Toch hebben we ook een tweetal minpunten in vergelijken met de andere windows laptops in deze review. Dat is namelijk dat je geen zwaardere taken kunt uitvoeren, zoals je bij de HP Pavilion 15 wel kunt. Moet je rapporten opstellen in PowerBI bijvoorbeeld, dan is dat niet mogelijk.

Daarnaast heb je ook geen verlichte toetsen. Mocht je een dag wat langer doorwerken of in de wintermaanden thuis werken, dan is het wel fijn dat je ook in het donker nog goed kunt zien welke toetsen je aanslaat. In dat geval heeft de HP Pavilion 15 een streepje voor.

Een laptop die uitstekend voor werkgerelateerde zaken gebruikt kan worden met de beste prijs kwaliteitverhouding!

Plus- en minpunten
Vingerafdrukscanner - Lichte programma's - Remote desktop pc - HDMI poort
Zwaardere taken - Verlichte toetsen
# Product Schermdiagonaal Opslagcapaciteit Gewicht
1 HP Pavilion 15-eh1908nd
Beste koop
15,6 inch 512 GB 1,75 kg Bekijk prijzen
2 Acer Spin 311 CP311-2H-C3DE
Best geteste
11,6 inch 64 GB 1,19 kg Bekijk prijzen
3 Apple MacBook Air MGN93N/A
Beste Apple Macbook
13,3 inch 256 GB 1,29 kg Bekijk prijzen
4 Lenovo ThinkBook 15p
Beste gaming laptop
15,6 inch 512 GB 1,9 kg Bekijk prijzen
5 HP Probook 450 G8 4B2Z4EA
Beste zakelijke laptop
15,6 inch 256 GB 1,74 kg Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 7 oktober 2022

Welke laptops hebben we vergeleken?

In totaal hebben we 10 laptops onderzocht, getest en vergeleken van 5 merken.

De volgende laptops hebben we onder de loep gehouden om erachter te komen wat de beste van 2022 is.

Door: Joel

Joel is verantwoordelijk voor de reviews uit de categorieën Elektronica en Hobby & Sport. Dagelijks testen en vergelijken zij producten om het voor jou makkelijker te maken. Joel is zelf een fanatieke hardloper.