Beste laptop 2023. 5x de beste laptops

Laatste ge-update in door Eva

Of je dagen achter elkaar proefwerken zit te tikken, je jouw video van vakantiereis naar Frankrijk aan het editten bent, alleen leest of je dochter je nog heeft gemaild of gewoon dol bent op online winkelen: een laptop kunnen we, anno 2023, vaak niet wegdenken uit ons leven. Zo is een laptop niet alleen handig om mee te mailen, maar ook om voor grotere programma's. 

Maar als je zoekt naar de beste laptops, dan kan het nog wel eens flink lastig te zijn om daar de beste uit te kiezen. Hoeveel RAM-geheugen heb je nodig? Moet een goede laptop duur zijn? Hoeveel inch wil jij je scherm hebben? En hoe lang gaat de batterij eigenlijk mee?

We hebben alle laptops op een rijtje gezet. Bekijk snel welke de beste is!

Acer Chromebook 315 CB315-3HT-C4Y8 - 15 inch Bekijk prijzen
Grootte: 15,6 inch
Accucapaciteit: 12,5 uur
Processor en werkgeheugen: 8 GB werkgeheugen, processor: Intel Celeron
Opslag ruimte: 64 GB
Hierom zijn we fan:
Hele goede prijs-kwaliteit verhouding
Ideaal voor iedereen die een laptop wilt die het zonder gemak kan meenemen op reis
Let hierop:
Te traag voor multitasken
Ondersteunt alleen programma’s van Google Play Store en Chrome Web Sotee
Geen HMDI-poort, dus je kan er geen scherm aan koppelen

De Acer Chromebook is een laptop voor élk budget. Dit design  is ruim onder de 400 euro wordt geleverd met een werkgeheugen van 8GB. Dat houdt in dat je relatief snelle laptop hebt. Helemaal in combinatie met de lichte Chrome Apps die worden bijgeleverd. 

Het meest interessante vind ik toch echt de batterij. Want: niet alleen qua budget is het een goede laptop. Wil je dit design gebruiken tijdens reizen of ben je je oplader vergeten? Dan is dat geen probleem bij dit model. Bij een volle accu kan de batterij maar liefst 12,5 uur meegaan. 

Goede laptop met mooi scherm

En dan het scherm: met maar liefst 15,6 inch kun je met gemak naar series en films kijken vanaf je laptop. Dat is ruim anderhalf inch groter dan het vorige model van de Acer Chromebook: de 314 was slechts 14 inch. Hij weegt iets meer dan 2,5 kilo en is daarmee wel zwaar in de rugzak. 

Mocht je alleen apps gebruiken die je vanaf de Google Play Store kunt downloaden? Dan is dit echt een geschikt model. Mocht je ook andere programma’s willen downloaden, dan raad ik aan om even verder te kijken. Ook als je de laptop veel gebruikt voor editten, zware programma’s of gamen, is dit een iets te licht model. Software als Word kun je helaas ook niet downloaden. Je kunt deze programma's wel gebruiken op deze laptop, maar alleen als online webversie. 

Koop je deze laptop alleen voor je studie? Dan is het ook wel goed om te weten dat deze laptop niet elk netwerk aankan. Een situatie die je wilt voorkomen. Dat kun je doen door even na te gaan of welk netwerk jouw opleiding gebruikt en even te checken of die overeen komt met het netwerk wat deze laptop aankan. 

Wil je juist films kijken, documenten tikken en Candy Crush spelen? Dan is deze laptop ideaal: door het grote scherm in HD-kwaliteit en het goede audio systeem krijg je een volledige beleving. 

Al met al: een goede laptop voor alledaags gebruik en kleine taken!

Handig voor: 

 • Alledaagse laptop gebruikers die kleine taken uitvoeren met de laptop, zoals Googelen of schrijven

Misschien niet zo handig voor: 

 • Gamers of mensen die graag werken met programma’s van Adobe, omdat deze laptop dat niet ondersteunt. Die kunnen beter kijken naar gaming laptops
Verkrijgbaar bij:
Acer Swift 3 SF314-511-52UG Bekijk prijzen
Grootte: 14 inch
Accucapaciteit: 18 uur
Processor en werkgeheugen: 16 GB werkgeheugen, processor: Intel Core i5 processor
Opslag ruimte: 512 GB SSD
Hierom zijn we fan:
Licht gewicht en compact formaat
Ideaal voor studenten: goed werkgeheugen en verlicht toetsenbord
Lange batterijduur, waardoor je niet afhankelijk bent van oplaadpunten
Let hierop:
Te laag werkgeheugen voor gamen
Geen aparte ingang voor een internetkabel

Een laptop die licht is en je gemakkelijk in je rugzak stopt? Dan zit je bij deze Acer Swift helemaal goed. Ik vind het zelf vervelend als je een aparte laptoptas moet meenemen voor je laptop, maar door het scherm van 14 inch en het lichte gewicht van slechts 1,2 Kg, past ‘ie gewoon in je rugzak.

Net zoals bij de Acer Chromebook, bevat ook deze laptop een RAM-geheugen van 16GB. Dat geheugen zorgt er voor dat je relatief soepel multitaskt en hij snelle presetaties oplevert. Het is wel te laag als gaming laptop of als je met grotere programma’s bezig bent, zoals Adobe. Daarmee is het RAM-geheugen wel 4x zo groot als het vorige model: de Acer Swift 1. 

Door consumenten uitgeroepen tot ‘beste uit de test’

Als laptop voor alledaagse gebruik is, ook deze laptop, echt heel erg geschikt. De batterij gaat maar liefst 18 uur (!) mee en met de Intel Core i5 kun je gemakkelijk op je laptop multitasken. Tijdens het testen haalde ik veel plezier uit toetsenbord: die wordt namelijk verlicht. Dat maakt het ook makkelijker om in het donker, of in mijn geval de ochtend, te werken. 

Verder bezit de laptop ook een HMDI-poort, waardoor je ‘m kan verbinden met een tweede scherm en wordt het geleverd met USB-A poort. Zo kun je ook je telefoon aan de laptop opladen. De laptop mist wel een speciale ingang voor kabelinternet. Mocht je dat bij jouw taken echt nodig hebben, dan is het wel goed om daar even op te letten. 

En dan nog even het design. Met de vingerscan log je ook gemakkelijk ín je laptop. Daardoor hoef je geen wachtwoord te onthouden als jij je laptop gebruikt. Ook heb je speciale anti-reflecie op je scherm. Deze laptop maakt het mogelijk om gewoon, met lekker weer, op het terras te kunnen surfen. Een heel dik pluspunt en iets wat ik bij de andere laptops wel mistte. De behuizing van de laptop is van metaal. Dat geeft 'm een luxe en subtiele feel

Handig voor

 • Studenten of mensen die bovengemiddeld vaker de laptop gebruiken. 
 • Laptopgebruikers die vaak de laptop meenemen; door het compacte formaat en lichte gewicht gaat dat gemakkelijk

Niet zo handig voor

 • Als je gamer bent of editter die vaak werkt met zware programma’s
Verkrijgbaar bij:
Acer Aspire 5 A515-56-70N0 Bekijk prijzen
Grootte: 15,6 inch
Accucapaciteit: 9 uur
Processor en werkgeheugen: 16 GB werkgeheugen, processor: Intel Core i7 processor
Opslag ruimte: 512 GB SSD
Hierom zijn we fan:
Presteert op alle vlakken goed
Veelzijdige laptop die betrouwbaar is en ook zwaardere programma’s aan kan
Let hierop:
Erg groot in formaat en zwaarder in gewicht

De Acer Aspire 5: mijn laptop tijdens m'n studie. Door het hoge RAM-geheugen van 16 GB en een opslag van maar liefst 512 GB, kun je deze laptop heel goed gebruiken voor multitasken of zwaardere programma’s. Ik gebruikte ‘m voor mijn studie Journalistiek, waar ik met gemak editprogramma’s gebruikte en video’s rendeerden. 

De laptop is wel vrij groot: je hebt het allergrootse inch scherm en met een gewicht van 1.9Kg neem je wel wat extra bagage mee in je tas. Het past gewoon in je rugzak (niet de allerkleinste rugzak). Opzich is dat niet heel zwaar, als dat het enige is wat je meeneemt. In combinatie met (school)boeken, kan dit nog wel eens veel gewicht geven. 

Acer Aspire 5: een goede laptop

Verder is het een hele betrouwbare laptop: dit design heeft bijna geen fabrieksfouten. Ook presteert het eigenlijk goed op alle vlakken: hij start snel op, werkt snel, kan grote programma’s aan en heeft ook een groot scherm. Daarmee kun je er mee editten, maar ook internetten of schrijven met bestanden als Word. Over internet gesproken: deze laptop heeft de Wifi 6. Dat houdt in dat je met deze laptop hogere snelheden haalt op het internet en dat het minder vertraagt als het druk is op een het internet.

Als we kijken naar het design, dan voelt de laptop wel 'luxe' aan. Hij is vrij massief en bestaat uit een combinatie van ijzer en kunsstof. De laptop heeft ook geen achtergrondverlichting op het toetsenbord. Ik vind dat persoonlijk een gemis, omdat je daardoor afhankelijk bent van goed licht om vrij te kunnen werken. 

Mocht je deze laptop alleen gebruiken voor mailen en Netlflix: dan zit je met dit design helemaal goed. De audio is mooi helder en het beeldscherm lekker groot. De laptop ligt qua prijs iets hoger dan andere laptops in deze lijst. Maar: je krijgt er een goed werkende en betrouwbare laptop door. Daarmee is de prijs/kwaliteit heel erg goed. 

Handig voor

 • Studenten die met hun laptops willen editten of moeten werken met zwaardere programma’s
 • Laptopgebruiks die een snelle en betrouwbare laptop willen

Misschien minder voor:

 • Gebruikers die, naast de laptop, ook veel andere dingen mee moeten nemen, door het grote formaat en zware gewicht
Verkrijgbaar bij:
Dell Vostro 5620 - 16” Bekijk prijzen
Grootte: 16 inch
Accucapaciteit: 8 uur
Processor en werkgeheugen: 16 GB werkgeheugen, processor: Intel Core i7 processor
Opslag ruimte: 512 GB SSD
Hierom zijn we fan:
De laptop is snel en gebruiksvriendelijk
Deze laptop sluit perfect aan als je een echte thuiswerker bent
Door speciale chip, beschermt je laptop je tegen virussen
Hoge resolutie beeldscherm
Let hierop:
De laptop is vrij groot en zwaar
De videokaart is niet geschikt voor high-end gamen

De Dell Vostro: de beste Dell laptop. In tijden van vaker thuiswerken, is een goede laptop vaak geen groot gemis in je thuiskantoor. Daar komt deze Dell even bij om de hoek kijken, want als je denkt aan een goede laptop waar je op kunt werken, dan denk je aan dit design.

Laten we eerst even kijken naar de inhoud: zo bevat deze Dell een werkgeheugen van 16 GB. Dat is een hoog getal die we meer hebben gezien in deze lijst. Ook met een SSD geheugen van 512 GB, kun je ook veel op de laptop opslaan. Dat is trouwens ook een SSD geheugen die wel 2x groter is dan de Dell Vostro 5620.  

Perfect voor thuiswerken

Voor mij is deze laptop met vlag en wimpel geslaagd als thuiswerklaptop. Zo zie je met een groot inch scherm van 16 inch duidelijk wat je aan het doen bent. Ook voor online meetings is dat handig, omdat de hele vergaderruimte gemakkelijk op je scherm past. Deze Dell wordt geleverd met heel erg goed audio en duidelijke microfoons. Zo ben je tijdens online-geprekken goed te horen en volg jij zelf met gemak ook gesprekken. Door middel van de Temporal Noise Reduction filtert onnodig audio van buitenaf en met de nieuwe FHD-webcam ben je óók nog eens goed te zien. 

Ook heeft deze Dell een zogenoemde Dubble Heat-pipes: die zorgen er voor dat de laptop niet opstijgt als je meerdere dingen aan het doen bent en dat je laptop lekker koel blijft. Mocht je ook belangrijke documenten hebben, dan worden die beveiligt door bedrijfschip Trusted Platform Module 2.0. Deze maakt wachtwoorden die je ook beveiligt kunt opslaan. En de vingerbeveiliging, die mogen we ook niet vergeten bij deze laptop. Met één vinger kun je je gemakkelijk aanmelden bij deze Dell. Dat is handig als je geniet van makkelijke inlogmogelijkheden, zoals ik. Maar ook als je je laptop goed beveiligd wil hebben. Ook zit er een mechanische sluiter op de laptop. Daarmee voorkom je dat je camera aan blijft staan na een meeting. 

Niet kunnen slapen door het blauwe licht, is ook verleden tijd met deze laptop. Zo bezit dit model de TÜV Rheinland-gecertificeerde ComfortView: gemaakt om de emissie van schadelijk blauw licht te verminderen, waardoor je ogen niet zwaar en opgebrand voelen na een dag werken. 


Handig voor

 • Thuiswerkers die veel online meetings en calls op hun laptop hebben

Niet helemaal voor

 • High-end gamers of gebruikers die de laptop alleen willen voor kleine programma’s en taken.
Verkrijgbaar bij:
ASUS X515JA-EJ2148W Bekijk prijzen
Grootte: 15,6 inch
Accucapaciteit: 9 uur
Processor en werkgeheugen: 16 GB werkgeheugen, processor: Intel Core i7 processor
Opslag ruimte: 512 GB SSD
Hierom zijn we fan:
Laptop is snel en heeft veel geheugenopslag
Bezig de Intel Core i7, waardoor je gemakkelijk meerdere dingen tegelijk kunt doen
Goede prijs/kwaliteitverhouding
Let hierop:
Niet een hele lange batterijduur
De laptop is groot en zwaar, waardoor het niet heel fijn is om ‘m mee te nemen

Last but not least: de ASUS X515JA-EJ2148W. Misschien niet de meest ideale laptop om uit te spreken, maar wel een handige laptop om mee te werken. Zo heeft ook deze laptop een werkgeheugen van 16 GB en een opslag van 512 GB. Dat is twee keer zo veel dan zijn zusje: de ASUS X515FA-EJ105W, die slechts de helft aan gb's heeft. Andere laptops in deze review hebben ongeveer hetzelfde geheugen. 

Wat deze laptop uniek maakt, is de nieuwe Intel Core i7: de nieuwere variant van de Intel Core i5. En deze Core i7 hebben we niet niet eerder gezien in deze lijst. Het houdt in dat je gemakkelijker grote games of zwaardere programma’s runt. Ook werkt hij sneller als je veel verschillende taken tegelijk uitvoert.

Laptop met kleine batterij

Helaas levert die snelheid ook wat in: de accuduur. Zo gaat de batterij slechts 7 uur mee. Wel komt deze laptop met een speciale Intel Iris Plus Grapics: een onboard videokaart voor licht graphische taken. Een feature waar ik fan van ben, omdat je zo gemakkelijk programma’s gebruikt als Photoshop, zonder dat de laptop kuren krijgt. Ook is de laptop niet helemaal opgeladen als je 'm binnen krijgt. 

Het scherm is maar liefst 15,6 inch en met HD-kwaliteit, kijk je gemakkelijk ook films en series weg op dit model. Ook heeft deze laptop een goed audio-systeem en komt er helder en mooi geluid uit de laptop. Mocht je trouwens films kijken met DVD, dan heb je met deze laptop (eigenlijk met alle laptops uit reze review), wel een beetje pech: er zit geen dvd-speler in dit design. 

Handig voor

 • Computeraars die een goede laptop willen, ‘m gebruiken voor zwaardere programma’s, maar wel aan budget zitten

Niet helemaal voor

 • Gebruikers die laptops veel van huis meenemen: het design is nogal zwaar en groot
Verkrijgbaar bij:
Product Grootte Accucapaciteit Processor en werkgeheugen Opslag ruimte
Acer Chromebook 315 CB315-3HT-C4Y8 - 15 inch Acer Chromebook 315 CB315-3HT-C4Y8 - 15 inch
Beste goedkope laptop
15,6 inch 12,5 uur 8 GB werkgeheugen, processor: Intel Celeron 64 GB Bekijk prijzen
Acer Swift 3 SF314-511-52UG Acer Swift 3 SF314-511-52UG
Beste 14-inch laptop
14 inch 18 uur 16 GB werkgeheugen, processor: Intel Core i5 processor 512 GB SSD Bekijk prijzen
Acer Aspire 5 A515-56-70N0 Acer Aspire 5 A515-56-70N0
Beste laptop tot 800 euro
15,6 inch 9 uur 16 GB werkgeheugen, processor: Intel Core i7 processor 512 GB SSD Bekijk prijzen
Dell Vostro 5620 - 16” Dell Vostro 5620 - 16”
Beste Dell laptop / beste voor thuiswerken
16 inch 8 uur 16 GB werkgeheugen, processor: Intel Core i7 processor 512 GB SSD Bekijk prijzen
ASUS X515JA-EJ2148W ASUS X515JA-EJ2148W
Beste laptop prijs/kwaliteit
15,6 inch 9 uur 16 GB werkgeheugen, processor: Intel Core i7 processor 512 GB SSD Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 24 maart 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.