Beste mobiele airco 2023 – Top 5

Door: Stijn
Laatste update: 24 mei 2022

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Nu de zomer weer in aantocht is, is het heerlijk als je binnen de koelte op kunt zoeken. Met de stijgende temperaturen in de zomer is een mobiele airco geen overbodige luxe, met het grote voordeel dat je deze naar elke gewenste ruimte kunt rijden!

In deze review hebben we daarom de beste mobiele airco’s van 2022 op een rij gezet. Daarbij hebben we onder meer gekeken naar het maximale koelvermogen, de efficiëntie, het aantal decibellen dat wordt geproduceerd en natuurlijk de prijs. Daar is de Coolblue als beste uit naar voren gekomen. Benieuwd naar de rest? Hier lees je er alles over!

Beste mobiele airco 2022

 1. Beste koop mobiele airco: Fuave ACB09K01
 2. Best geteste mobiele airco: AEG AXP35U538CW
 3. Beste goedkope mobiele airco: Fuave ACB12K02
 4. Beste mobiele airco met verwarming: Fuave ACS18K01
 5. Beste mobiele airco slaapkamer: Duux North 14K BTU/h

Mobiele airco’s vergelijken

Product Maximaal koelvermogen Efficiëntie Aantal decibel
Fuave ACB09K01 Beste koop mobiele airco
9000 BTU 2,6 EER 65 dB Bekijk prijzen
AEG AXP35U538CW Best geteste mobiele airco
12000 BTU 3,1 EER 65 dB Bekijk prijzen
Fuave ACB12K02 Beste goedkope mobiele airco
12000 BTU 2,6 EER 65 dB Bekijk prijzen
Fuave ACS18K01 Beste mobiele airco met verwarming
18000 BTU 2,6 EER 65 dB Bekijk prijzen
Duux North 14K BTU/h Beste mobiele airco slaapkamer
14000 BTU 2,6 EER 58 dB Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop mobiele airco Fuave ACB09K01

Hierom zijn we fan:
 • Meegeleverde afstandsbediening
 • Thermostaat
 • Ontvochtigingsfunctie
 • Prijs
Let hierop:
 • Geluidsniveau
 • Raamafdichtingsset
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 329,00
Maximaal koelvermogen: 9000 BTU
Efficiëntie: 2,6 EER
Aantal decibel: 65 dB
Merk: Fuave

Laten we beginnen met de volgens ons beste mobiele airco van 2022, de Coolblue. Bij het uitpakken viel deze al direct uit de doos, de meegeleverde afstandsbediening. Dit zorgt ervoor dat je lekker in de bank kunt blijven liggen en toch de volledige functionaliteiten van de airco kunt benutten.

De airco is te gebruiken voor ruimten met de volgende maximale afmetingen:

 • Hoge warmtelasten: 17 m2
 • Lage warmtelasten: 26 m2
 • Maximale ruimte: 80 m3

Mobiele airco koelt

Je kunt natuurlijk beter een mobiele airco kopen dan een aircooler als je een ruimte voldoende wilt koelen. Toch stelt deze mobiele airco je ook in staat om een ruimte te ontvochtigen. Dit voorkomt niet alleen muffe luchtjes en schimmel, maar zorgt er ook voor dat het drukkende gevoel van warmte verdwijnt.

Een van de grote voordelen is daarnaast ook dat er gebruik is gemaakt van een thermostaat. Hierdoor kun je de ruimtetemperatuur instellen die je wilt aanhouden. Zodra de mobiele airco deze temperatuur heeft bereikt, zal er minder hard gekoeld gaan worden.

Als laatste voordeel willen we nog de prijs van het product benoemen. Het is namelijk een van de goedkoopste mobiele airco’s die je kunt vinden en daarnaast de goedkoopste mobiele airco in onze review. Hierdoor haal je niet alleen een goede airco in huis, maar ook nog eens voor een scherpe prijs.

De verbeterpunten

We hebben een tweetal nadelen die we bij deze mobiele airco willen vermelden. Met een geluidsniveau van 65 dB is dit een van de luidste airco’s uit deze review. Hierdoor kan het, zeker als je aan het werk bent, want onaangenaam zijn als deze continu aan staat.

Daarnaast hebben we nog een puntje van kritiek op de raamafdichtingsset. Hoewel deze wel geschikt is voor draairamen, kun je deze bijvoorbeeld niet gebruiken voor een dakraam of kiepraam. Dit maakt de airco niet voor iedereen geschikt.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste mobiele airco AEG AXP35U538CW

Hierom zijn we fan:
 • Meegeleverde afstandsbediening
 • Ventilatiefunctie
 • Energiezuinig apparaat
 • Ruimte koelen
Let hierop:
 • Raamafdichtingsset
 • Geluidsniveau
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 699,00
Maximaal koelvermogen: 12000 BTU
Efficiëntie: 3,1 EER
Aantal decibel: 65 dB
Merk: AEG

Wil je lekker in je luie stoel blijven liggen terwijl je de airco bedient? Dat kan met de meegeleverde afstandsbediening van de AEG EXP35U538CW. Met deze afstandsbediening regel je onder meer de:

 • Temperatuur
 • Blaassnelheid
 • Stand
 • Richting

Bij het instellen van de juiste blaassnelheid en temperatuur is het wel belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau. Met 64 dB is deze aan de luide kant. Krijg je bezoek, dan adviseren we om vooraf de airco wat harder te laten werken om minder last te hebben van geluidsoverlast als je bezoek er is.

Functionaliteiten

Een van de unieke functionaliteiten van deze mobiele airco is dat deze onder meer een ventilatiefunctie heeft. In dat geval wordt er alleen lucht door de ruimte heen geblazen, heerlijk als je behoefte hebt aan een lekker koel briesje. Hierdoor heb je geen ventilator meer nodig.

Natuurlijk is deze ook gewoon in staat om een ruimte te koelen tot maximaal 35 m2. Uit de mobiele airco test is gebleken dat het apparaat dit zeer efficiënt doet. Dit wordt weergegeven aan de hand van EER, de efficiëntieratio. En dit is om meerdere redenen belangrijk.

De efficiëntieratio zegt namelijk ook iets over de hoeveelheid energie die de mobiele airco nodig heeft om een ruimte te koelen. Met energielabel A+ is deze mobiele airco zuiniger dan haar concurrenten, waardoor je dit ook direct in je portemonnee voelt!

Raamafdichtingsset

Hoewel er standaard wel een afvoerslang is meegeleverd, is er geen raamafdachtingsset meegeleverd. Hierdoor moet je dus zelf gaan knutselen om de mobiele airco op de juiste manier aan te sluiten. Dit zien we wel als een nadeel, zeker omdat andere mobiele airco’s dit wel hebben.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste goedkope mobiele airco Fuave ACB12K02

Hierom zijn we fan:
 • Prijs
 • Afstandsbediening
 • Thermostaat
 • Ontvochtigingsfunctie
Let hierop:
 • Geluidsniveau
 • Nachtmodus
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 429,00
Maximaal koelvermogen: 12000 BTU
Efficiëntie: 2,6 EER
Aantal decibel: 65 dB
Merk: Fuave

Ook deze mobiele airco bedien je met een meegeleverde afstandsbediening. Deze meegeleverde afstandsbediening bedien je eenvoudig met één hand, mede door het compacte design en het feit dat deze maar een aantal knoppen bevat. Dit maakt het enorm gemakkelijk om de mobiele airco te bedienen.

Geluidsniveau

Bij het geluidsniveau hebben we een tweetal opmerkingen die we willen plaatsen. Allereerst hebben we de mobiele airco in de hoogste stand gezet. Na verschillende metingen komt hier een maximaal geluidsniveau van 65 dB uit. Dit is vooral storend als je televisie zit te kijken of met andere mensen aan het praten bent.

Wat ontbreekt ten opzichte van veel concurrenten is dat er geen nachtmodus op de mobiele airco aanwezig is. Dit wil zeggen dat je deze beter niet ’s nachts langs je bed kunt zetten. Dit kan namelijk voor een sterk verstoorde nachtrust zorgen. In dat geval zouden we een stillere mobiele airco of aircooler adviseren.

Thermostaat functie

De Fuave ACB12K02 maakt ook gebruik van een thermostaat die je op de mobiele airco in kunt stellen. De mobiele airco werkt daarmee naar deze temperatuur toe en doet er vervolgens alles aan om deze temperatuur te behouden. De stabiliteit van de temperatuur in huis hebben we als groot voordeel ervaren.

Ook de ontvochtigingsfunctie is een functie waar we de voordelen van ervaren hebben. Hierdoor wordt er namelijk minder vochtige lucht de ruimte in geblazen, zodat deze niet te ‘zwaar’ wordt. Daarnaast voorkom je hiermee ook schimmel en nare geurtjes.

Het feit dat we hier te maken hebben met een goedkope mobiele airco, wil niet zeggen dat je ook inlevert op kwaliteit. In vergelijking met andere mobiele airco’s, zien we dat ze veel kwaliteit bieden. Dit hebben we bijvoorbeeld vergeleken met:

 • Een inventum mobiele airco
 • Een Aspen xtra mobiele airco
 • De duurdere airco’s uit deze review
 • Verschillende aircoolers.
Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste mobiele airco met verwarming Fuave ACS18K01

Hierom zijn we fan:
 • Afstandsbediening meegeleverd
 • Timer
 • Verwarmingsfunctie
 • Verrijdbaar
Let hierop:
 • Gewicht
 • Raamafdichtingsset
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 899,00
Maximaal koelvermogen: 18000 BTU
Efficiëntie: 2,6 EER
Aantal decibel: 65 dB
Merk: Fuave

Naast het blazen van koele lucht, is het met deze Fuave ACS18K01 ook mogelijk om warme lucht de ruimte in te blazen. Deze mobiele airco kun je dus zowel in de winter als tijdens warme zomerdagen gebruiken. Dit geeft het als split airco een van de grote voordelen ten opzichte van de concurrenten in deze review.

Verrijdbare airco

De airco is daarnaast ook verrijdbaar, zodat je deze eenvoudig in verschillende ruimtes kunt gebruiken. Wil je dit echter doen, dan moet je met een tweetal dingen rekening houden:

 • De raamafdichtingsset
 • Het gewicht
 • Het geluid

We hebben namelijk gezien dat je de raamafdichtingsset alleen kunt gebruiken voor draai- en kiepramen en niet voor dakramen. Slaap je dus op zolder, dan zul je er rekening mee moet houden dat je deze niet gemakkelijk kunt aansluiten en zelf aan de slag zult moeten.

Een tweede punt waar je dan rekening mee moet houden, is dat het gewicht met 34 kilogram aan de zware kant is. Dit zorgt ervoor dat je de verplaatsbare airco wel op dezelfde verdieping van ruimte verplaatst, maar niet zo snel van verdieping wisselt. In dat geval kun je beter een aircooler gebruiken.

Qua geluid is deze met 65 dB wel aan de luide kant, maar door de nachtmodus kun je deze wel op je slaapkamer gebruiken.

Afstandsbediening meegeleverd

Ook deze mobiele airco beschikt over een afstandsbediening. Hierdoor kun je vanuit je luie stoel de airco besturen. Het fijne aan deze afstandsbediening is dat deze maar een aantal knoppen heeft. Dit maakt de mobiele airco geschikt voor ook de oudere mensen onder ons met minder technische ervaring.

En tot slot hebben we bij deze airco veelvuldig gebruik gemaakt van de timer. Na de ingestelde tijd gaat de airco dan automatisch uit, erg handig als je bijvoorbeeld niet wilt dat de airco ’s nachts aan blijft staan of aan staat als er bezoek komt.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Beste mobiele airco slaapkamer Duux North 14K BTU/h

Hierom zijn we fan:
 • Duux App
 • Ontvochtigingsfunctie
 • Ventilatiefunctie
 • Nachtmodus
Let hierop:
 • Prijs
 • Waterreservoir
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 950,00
Maximaal koelvermogen: 14000 BTU
Efficiëntie: 2,6 EER
Aantal decibel: 58 dB
Merk: Duux

Als een van de weinige mobiele airco’s in deze review, hebben we hier de beste airco met mobiele applicatie. De Duux applicatie kun je namelijk gebruiken om de temperatuur, timer, stand en snelheid in te stellen. Je kunt daardoor de mobiele airco op drie verschillende manieren besturen:

 • Mobiele applicatie
 • Handmatig
 • Afstandsbediening
 • Google en Amazon spraak assistent

Extra functionaliteiten

Er zijn een aantal belangrijke extra functionaliteiten die door Duux zijn gebruikt en geperfectioneerd. Allereerst is dit de ontvochtigingsfunctie, die je kunt gebruiken om minder drukkende warmte in huis te krijgen. Dit water wordt automatisch verzamelt in het waterreservoir aan de achterkant van het apparaat.

Daarnaast is de ventilatiefunctie nog een functionaliteit die we willen benoemen. Dit maakt namelijk een ventilator overbodig. Dit zorgt voor een verkoelend briesje en kan vooral tijdens de eerste zomerdagen heerlijk zijn! En wil je de temperatuur gelijkmatig houden gedurende een bepaalde periode, dan kun je de temperatuur ook instellen!

Ook de nachtmodus is daarbij een functie die niet mag ontbreken, waarbij de mobiele airco extra stil is. Daarnaast is de Duux North Smart 14K BTU/h de beste stille mobiele airco vanwege het beperkte aantal van 58 decibellen dat geproduceerd wordt. Hiermee kun je de mobiele airco makkelijk op je slaapkamer gebruiken. Voor meer airco voor op de slaapkamer kijk hier.

De nadelen

Er zijn een tweetal nadelen die we hebben opgesomd. Allereerst is het waterreservoir niet los te halen van de airco. Hierdoor moet je dus met de airco gaan slepen om het waterreservoir te legen. Dit kan ook door middel van het slangetje, maar helemaal ideaal is het niet.

Ook willen we de prijs van deze mobiele airco nog benadrukken. Hoewel het een uitgebreide mobiele airco is, is deze wel een stuk duurder dan haar concurrenten. De mobiele airco zorgt met koude lucht voor een aangename temperatuur in huis, maar je betaald er dus wel de prijs voor.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd

Hoe wij mobiele airco’s vergelijken

Voordat we allerlei verschillende mobiele airco’s zijn gaan vergelijken, hebben we eerst een lijst met criteria opgesteld. De mobiele airco’s moesten aan deze criteria voldoen om in onze review te kunnen worden opgenomen. Laten we hier eens kijken welke criteria we hebben genomen:

 • Maximale ruimte: Als eerste hebben we gekeken naar de maximale ruimte. Daarbij hebben we 80 m3 als minimum genomen. Dit is een ruimte die vergelijkbaar is met een ruimte van 5 bij 5 meter als er sprake is van lage warmtelasten. Dit kun je vergelijken met een prima huiskamer.
 • Ontvochtigingsfunctie: Daarnaast moest de mobiele airconditioning ook over een ontvochtigingsfunctie beschikken. Dit zorgt er namelijk voor dat er vochtige lucht uit de ruimte onttrokken wordt. Een te vochtige ruimte zorgt namelijk voor schimmel of nare geurtjes. Een nadeel kan dan wel zijn dat er te droge lucht in de ruimte komt. Dit kun je oplossen door een luchtbevochtiger aan te schaffen.
 • Energieklasse A: Aangezien energie tegenwoordig al duur genoeg is, hebben we alleen mobiele airco’s geselecteerd met een energieklasse A of hoger. Dit maakt het een energiezuinige mobiele airco. Let er op dat uit onderzoek van Pricewise blijkt dat het aanzetten van een mobiele airco voor 6,5 uur per dag voor een maand lang ongeveer €45 kost.
 • Geluidsniveau: En tot slot hebben we nog naar het geluidsniveau van de mobiele airco gekeken. Daarbij hebben we een maximaal geluidsniveau van 65 dB in de hoogste stand als uitgangspunt gepakt. Gebruik je de nachtmodus, dan is de mobiele airco een stuk stiller.

Waar moet je opletten bij het kopen van een mobiele airco? 2022 Koopgids

Voor veel mensen is het kopen van een nieuwe mobiele airco niet iets wat zij elk jaar doen. Het kan daarom erg lastig zijn om precies te weten waar je op moet letten bij deze aankoop. Daarom hebben we hier een aantal punten op een rij gezet waar je rekening mee moet houden. Let er wel op dat deze per persoon kunnen verschillen:

 • Bediening: Laten we beginnen met de bediening. Dit kan namelijk variëren van een mobiele airco die je handmatig moet verstellen of waarbij er sprake is van een meegeleverde afstandsbediening. Er zijn daarnaast ook mobiele airco’s die je met een applicatie op je mobiele telefoon kunt bedienen.
 • Maximale oppervlakte: Daarnaast is de maximale oppervlakte belangrijk. Heb je namelijk een grote ruimte die je moet koelen, dan is een krachtige mobiele airco aan te raden. Voor kleinere ruimtes kun je minder krachtige modellen gebruiken of wellicht overschakelen op een aircooler.
 • Geluidsniveau: Daarnaast is het geluidsniveau belangrijk. Wil je een mobiele airco die je ’s nachts kunt gebruiken, dan is een stille mobiele airco aan te raden. Zet je deze alleen in de woonkamer of op je kantoor neer, dan maakt het niet uit als deze wat luidruchtiger is.
 • Extra functionaliteiten: Je kunt daarnaast ook kijken naar de extra functionaliteiten van de mobiele airco. Sommigen willen een mobiele airco gebruiken om ook direct de ruimte te bevochtigen of de lucht te reinigen. Wil je deze ook voor een verkoelend briesje en als ventilator gebruiken, dan is dat bij sommige mobiele airco’s ook mogelijk.

Veelgestelde vragen

Waar laat je de slang?

Om ervoor te zorgen dat de mobiele airco koelt, moet de warme lucht uit de ruimte worden gehaald. Dit kun je het beste doen door de slang uit het raam te hangen. Hier is vaak een speciaal opzetstuk voor meegeleverd.

Waarom koelt mijn mobiele airco niet?

Om mobiele airco kan een ruimte verkoelen als er genoeg koelvloeistof in de mobiele airco zit. Deze moet je daarom ook regelmatig bijvullen. Wil je dit niet, dan kun je ook een aircooler gebruiken. Deze koelt de ruimte wel een stuk minder.

Hoe gebruik je een mobiele airco?

Een mobiele airco kun je gebruiken door deze vlak bij een raam te plaatsen. Het doel van een mobiele airco is om de lucht te koelen en warme lucht uit een ruimte te verwijderen. Je kunt de mobiele airco het beste al aanzetten voordat het warm wordt in een ruimte.

Over de auteur

Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Verder kun je bij Stijn niet a... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *