Beste mobiele airco 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Stijn

Nu de zomer weer in aantocht is, is het heerlijk als je binnen de koelte op kunt zoeken. Met de stijgende temperaturen in de zomer is een mobiele airco geen overbodige luxe, met het grote voordeel dat je deze naar elke gewenste ruimte kunt rijden!

In deze review hebben we daarom de beste mobiele airco's van 2022 op een rij gezet. Daarbij hebben we onder meer gekeken naar het maximale koelvermogen, de efficiëntie, het aantal decibellen dat wordt geproduceerd en natuurlijk de prijs. Daar is de Fuave ACB09K01 als beste uit naar voren gekomen. Benieuwd naar de rest? Hier lees je er alles over!

Product Maximaal koelvermogen Efficiëntie Aantal decibel
Fuave ACB09K01 Fuave ACB09K01
Beste koop mobiele airco
9000 BTU 2,6 EER 65 dB Bekijk prijzen
AEG AXP35U538CW AEG AXP35U538CW
Best geteste mobiele airco
12000 BTU 3,1 EER 65 dB Bekijk prijzen
Fuave ACB12K02 Fuave ACB12K02
Beste goedkope mobiele airco
12000 BTU 2,6 EER 65 dB Bekijk prijzen
Fuave ACS18K01 Fuave ACS18K01
Beste mobiele airco met verwarming
18000 BTU 2,6 EER 65 dB Bekijk prijzen
Duux North 14K BTU/h Duux North 14K BTU/h
Beste mobiele airco slaapkamer
14000 BTU 2,6 EER 58 dB Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 30 maart 2023
Fuave ACB09K01 Bekijk prijzen
Maximaal koelvermogen: 9000 BTU
Efficiëntie: 2,6 EER
Aantal decibel: 65 dB
Hierom zijn we fan:
Meegeleverde afstandsbediening - Thermostaat - Ontvochtigingsfunctie - Prijs
Let hierop:
Geluidsniveau - Raamafdichtingsset

Laten we beginnen met de volgens ons beste mobiele airco van 2022, de Fuave ACB09K01. Bij het uitpakken viel deze al direct uit de doos, de meegeleverde afstandsbediening. Dit zorgt ervoor dat je lekker in de bank kunt blijven liggen en toch de volledige functionaliteiten van de airco kunt benutten.

De airco is te gebruiken voor ruimten met de volgende maximale afmetingen:

 • Hoge warmtelasten: 17 m2
 • Lage warmtelasten: 26 m2
 • Maximale ruimte: 80 m3

Mobiele airco koelt

Je kunt natuurlijk beter een mobiele airco kopen dan een aircooler als je een ruimte voldoende wilt koelen. Toch stelt deze mobiele airco je ook in staat om een ruimte te ontvochtigen. Dit voorkomt niet alleen muffe luchtjes en schimmel, maar zorgt er ook voor dat het drukkende gevoel van warmte verdwijnt.

Een van de grote voordelen is daarnaast ook dat er gebruik is gemaakt van een thermostaat. Hierdoor kun je de ruimtetemperatuur instellen die je wilt aanhouden. Zodra de mobiele airco deze temperatuur heeft bereikt, zal er minder hard gekoeld gaan worden.

Als laatste voordeel willen we nog de prijs van het product benoemen. Het is namelijk een van de goedkoopste mobiele airco's die je kunt vinden en daarnaast de goedkoopste mobiele airco in onze review. Hierdoor haal je niet alleen een goede airco in huis, maar ook nog eens voor een scherpe prijs.

De verbeterpunten

We hebben een tweetal nadelen die we bij deze mobiele airco willen vermelden. Met een geluidsniveau van 65 dB is dit een van de luidste airco's uit deze review. Hierdoor kan het, zeker als je aan het werk bent, want onaangenaam zijn als deze continu aan staat.

Daarnaast hebben we nog een puntje van kritiek op de raamafdichtingsset. Hoewel deze wel geschikt is voor draairamen, kun je deze bijvoorbeeld niet gebruiken voor een dakraam of kiepraam. Dit maakt de airco niet voor iedereen geschikt.

De beste mobiele airco van 2022 met ontvochtigingsfunctie voor een zeer scherpe prijs.

AEG AXP35U538CW Bekijk prijzen
Maximaal koelvermogen: 12000 BTU
Efficiëntie: 3,1 EER
Aantal decibel: 65 dB
Hierom zijn we fan:
Meegeleverde afstandsbediening - Ventilatiefunctie - Energiezuinig apparaat - Ruimte koelen
Let hierop:
Raamafdichtingsset - Geluidsniveau

Wil je lekker in je luie stoel blijven liggen terwijl je de airco bedient? Dat kan met de meegeleverde afstandsbediening van de AEG EXP35U538CW. Met deze afstandsbediening regel je onder meer de:

 • Temperatuur
 • Blaassnelheid
 • Stand
 • Richting

Bij het instellen van de juiste blaassnelheid en temperatuur is het wel belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau. Met 64 dB is deze aan de luide kant. Krijg je bezoek, dan adviseren we om vooraf de airco wat harder te laten werken om minder last te hebben van geluidsoverlast als je bezoek er is.

Functionaliteiten

Een van de unieke functionaliteiten van deze mobiele airco is dat deze onder meer een ventilatiefunctie heeft. In dat geval wordt er alleen lucht door de ruimte heen geblazen, heerlijk als je behoefte hebt aan een lekker koel briesje. Hierdoor heb je geen ventilator meer nodig.

Natuurlijk is deze ook gewoon in staat om een ruimte te koelen tot maximaal 35 m2. Uit de mobiele airco test is gebleken dat het apparaat dit zeer efficiënt doet. Dit wordt weergegeven aan de hand van EER, de efficiëntieratio. En dit is om meerdere redenen belangrijk.

De efficiëntieratio zegt namelijk ook iets over de hoeveelheid energie die de mobiele airco nodig heeft om een ruimte te koelen. Met energielabel A+ is deze mobiele airco zuiniger dan haar concurrenten, waardoor je dit ook direct in je portemonnee voelt!

Raamafdichtingsset

Hoewel er standaard wel een afvoerslang is meegeleverd, is er geen raamafdachtingsset meegeleverd. Hierdoor moet je dus zelf gaan knutselen om de mobiele airco op de juiste manier aan te sluiten. Dit zien we wel als een nadeel, zeker omdat andere mobiele airco's dit wel hebben.

De best geteste mobiele airco van 2022 vanwege de ventilatiefunctie en de energiezuinigheid!

Fuave ACB12K02 Bekijk prijzen
Maximaal koelvermogen: 12000 BTU
Efficiëntie: 2,6 EER
Aantal decibel: 65 dB
Hierom zijn we fan:
Prijs - Afstandsbediening - Thermostaat - Ontvochtigingsfunctie
Let hierop:
Geluidsniveau - Nachtmodus

Ook deze mobiele airco bedien je met een meegeleverde afstandsbediening. Deze meegeleverde afstandsbediening bedien je eenvoudig met één hand, mede door het compacte design en het feit dat deze maar een aantal knoppen bevat. Dit maakt het enorm gemakkelijk om de mobiele airco te bedienen.

Geluidsniveau

Bij het geluidsniveau hebben we een tweetal opmerkingen die we willen plaatsen. Allereerst hebben we de mobiele airco in de hoogste stand gezet. Na verschillende metingen komt hier een maximaal geluidsniveau van 65 dB uit. Dit is vooral storend als je televisie zit te kijken of met andere mensen aan het praten bent.

Wat ontbreekt ten opzichte van veel concurrenten is dat er geen nachtmodus op de mobiele airco aanwezig is. Dit wil zeggen dat je deze beter niet 's nachts langs je bed kunt zetten. Dit kan namelijk voor een sterk verstoorde nachtrust zorgen. In dat geval zouden we een stillere mobiele airco of aircooler adviseren.

Thermostaat functie

De Fuave ACB12K02 maakt ook gebruik van een thermostaat die je op de mobiele airco in kunt stellen. De mobiele airco werkt daarmee naar deze temperatuur toe en doet er vervolgens alles aan om deze temperatuur te behouden. De stabiliteit van de temperatuur in huis hebben we als groot voordeel ervaren.

Ook de ontvochtigingsfunctie is een functie waar we de voordelen van ervaren hebben. Hierdoor wordt er namelijk minder vochtige lucht de ruimte in geblazen, zodat deze niet te 'zwaar' wordt. Daarnaast voorkom je hiermee ook schimmel en nare geurtjes.

Het feit dat we hier te maken hebben met een goedkope mobiele airco, wil niet zeggen dat je ook inlevert op kwaliteit. In vergelijking met andere mobiele airco's, zien we dat ze veel kwaliteit bieden. Dit hebben we bijvoorbeeld vergeleken met:

 • Een inventum mobiele airco
 • Een Aspen xtra mobiele airco
 • De duurdere airco's uit deze review
 • Verschillende aircoolers.

De beste goedkope airco van 2022 met een thermostaat en ontvochtigingsfunctie!

Fuave ACS18K01 Bekijk prijzen
Maximaal koelvermogen: 18000 BTU
Efficiëntie: 2,6 EER
Aantal decibel: 65 dB
Hierom zijn we fan:
Afstandsbediening meegeleverd - Timer - Verwarmingsfunctie - Verrijdbaar
Let hierop:
Gewicht - Raamafdichtingsset

Naast het blazen van koele lucht, is het met deze Fuave ACS18K01 ook mogelijk om warme lucht de ruimte in te blazen. Deze mobiele airco kun je dus zowel in de winter als tijdens warme zomerdagen gebruiken. Dit geeft het als split airco een van de grote voordelen ten opzichte van de concurrenten in deze review.

Verrijdbare airco

De airco is daarnaast ook verrijdbaar, zodat je deze eenvoudig in verschillende ruimtes kunt gebruiken. Wil je dit echter doen, dan moet je met een tweetal dingen rekening houden:

 • De raamafdichtingsset
 • Het gewicht
 • Het geluid

We hebben namelijk gezien dat je de raamafdichtingsset alleen kunt gebruiken voor draai- en kiepramen en niet voor dakramen. Slaap je dus op zolder, dan zul je er rekening mee moet houden dat je deze niet gemakkelijk kunt aansluiten en zelf aan de slag zult moeten.

Een tweede punt waar je dan rekening mee moet houden, is dat het gewicht met 34 kilogram aan de zware kant is. Dit zorgt ervoor dat je de verplaatsbare airco wel op dezelfde verdieping van ruimte verplaatst, maar niet zo snel van verdieping wisselt. In dat geval kun je beter een aircooler gebruiken.

Qua geluid is deze met 65 dB wel aan de luide kant, maar door de nachtmodus kun je deze wel op je slaapkamer gebruiken.

Afstandsbediening meegeleverd

Ook deze mobiele airco beschikt over een afstandsbediening. Hierdoor kun je vanuit je luie stoel de airco besturen. Het fijne aan deze afstandsbediening is dat deze maar een aantal knoppen heeft. Dit maakt de mobiele airco geschikt voor ook de oudere mensen onder ons met minder technische ervaring.

En tot slot hebben we bij deze airco veelvuldig gebruik gemaakt van de timer. Na de ingestelde tijd gaat de airco dan automatisch uit, erg handig als je bijvoorbeeld niet wilt dat de airco 's nachts aan blijft staan of aan staat als er bezoek komt.

Een van de meest krachtige mobiele airco's die tevens beschikt over een verwarmingsfunctie!

Duux North 14K BTU/h Bekijk prijzen
Maximaal koelvermogen: 14000 BTU
Efficiëntie: 2,6 EER
Aantal decibel: 58 dB
Hierom zijn we fan:
Duux App - Ontvochtigingsfunctie - Ventilatiefunctie - Nachtmodus
Let hierop:
Prijs - Waterreservoir

Als een van de weinige mobiele airco's in deze review, hebben we hier de beste airco met mobiele applicatie. De Duux applicatie kun je namelijk gebruiken om de temperatuur, timer, stand en snelheid in te stellen. Je kunt daardoor de mobiele airco op drie verschillende manieren besturen:

 • Mobiele applicatie
 • Handmatig
 • Afstandsbediening
 • Google en Amazon spraak assistent

Extra functionaliteiten

Er zijn een aantal belangrijke extra functionaliteiten die door Duux zijn gebruikt en geperfectioneerd. Allereerst is dit de ontvochtigingsfunctie, die je kunt gebruiken om minder drukkende warmte in huis te krijgen. Dit water wordt automatisch verzamelt in het waterreservoir aan de achterkant van het apparaat.

Daarnaast is de ventilatiefunctie nog een functionaliteit die we willen benoemen. Dit maakt namelijk een ventilator overbodig. Dit zorgt voor een verkoelend briesje en kan vooral tijdens de eerste zomerdagen heerlijk zijn! En wil je de temperatuur gelijkmatig houden gedurende een bepaalde periode, dan kun je de temperatuur ook instellen!

Ook de nachtmodus is daarbij een functie die niet mag ontbreken, waarbij de mobiele airco extra stil is. Daarnaast is de Duux North Smart 14K BTU/h de beste stille mobiele airco vanwege het beperkte aantal van 58 decibellen dat geproduceerd wordt. Hiermee kun je de mobiele airco makkelijk op je slaapkamer gebruiken. Voor meer airco voor op de slaapkamer kijk hier.

De nadelen

Er zijn een tweetal nadelen die we hebben opgesomd. Allereerst is het waterreservoir niet los te halen van de airco. Hierdoor moet je dus met de airco gaan slepen om het waterreservoir te legen. Dit kan ook door middel van het slangetje, maar helemaal ideaal is het niet.

Ook willen we de prijs van deze mobiele airco nog benadrukken. Hoewel het een uitgebreide mobiele airco is, is deze wel een stuk duurder dan haar concurrenten. De mobiele airco zorgt met koude lucht voor een aangename temperatuur in huis, maar je betaald er dus wel de prijs voor.

De beste stille mobiele airco is met 58 dB en extra functionaliteiten een van de beste mobiele airco's van 2022!

Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.