Beste Soundbar 2022

Laatste ge-update in door Jasper van Campen

Nu televisies steeds groter worden, we steeds meer muziek luisteren en streamingsdiensten wekelijks nieuwe films en series op de markt brengen, mag geweldig geluid in de huiskamer niet ontbreken. De soundbars van vandaag de dag kun je niet alleen met je televisie bedienen, maar voor ook gebruiken om muziek te streamen. Soundbars heb je in alle soorten, maten, prijscategorieën, met of zonder subwoofer en met allerlei connectiviteitsopties.

Hier hebben we de beste soundbars van 2022 voor je op een rij gezet, waarbij we ze getest hebben op basis van het type aansluiting, de connectiviteit, het aantal audio kanalen, de hoogte en de prijs. Daar is de Samsung HW-Q950A als beste soundbar van 2022 naar voren gekomen. Toch willen we je de andere goede soundbars niet onthouden. Hier lees je er alles over!

Samsung HW-Q950A Bekijk prijzen
HDMI aansluiting: HDMI HDMI ARC
Bluetooth/Wifi: Bluetooth Wifi
Audio kanalen: 11 audio kanalen 1 subwoofer kanaal
Hoogte: 6,9 cm

We beginnen deze review met de Samsung HW-Q905A, de beste soundbar van 2022. Dit komt onder meer door het hoge aantal speakers waar gebruik van gemaakt wordt. Deze heeft maar liefst 11 speakers die je kunt gebruiken, een stuk meer dan de andere soundbars in deze review.

Dolby Atmos surround sound

Daarnaast is ons de uitstekende geluidskwaliteit opgevallen. Er zijn namelijk verschillende aspecten die dit mogelijk maken:

 • Achterspeakers
 • Dolby Atmos ondersteuning
 • SpaceFit

De achterspeaker zorgt ervoor dat het geluid van alle kanten komt, waardoor je de films en series veel beter ervaart. Ook de Dolby Atmos technologie draagt hier aan bij. Deze technologie stuurt het geluid namelijk via het plafond. Vliegt er in de film een vliegtuig over, dan zorgt het geluid ervoor dat het ook echt lijkt alsof deze over je heen vliegt.

Een laatste aspect is de SpaceFit technologie, waardoor je het geluid uit de luidsprekers kunt afstemmen op de ruimte. Waar je de speaker ook neerzet, het geluid vult altijd de gehele ruimte. Er wordt ook nog een draadloze subwoofer meegeleverd voor een mooie bas.

De verbeterpunten

Een punt dat we bij deze soundbar wel missen is multiroom audio. Dit zorgt er namelijk voor dat je de soundbar ook zou kunnen aansluiten op andere speakers in huis. Hierdoor kun je muziek streamen naar alle speaker tegelijk of juist naar een speaker in één specifieke ruimte. Deze functionaliteit ontbreekt helaas.

Je moet er ook rekening mee houden dat de soundbar met 123 centimeter wel erg breed is. In dat geval mag een grote 4K-televisie niet ontbreken. Kies je namelijk voor een kleine televisie, dan is dit uit verhouding en wat ons betreft ook een stuk minder mooi.

De beste soundbar van 2022 vanwege het geweldige geluid via de achterspeakers, Dolby Atmos en SpaceFit!

Plus- en minpunten
Google Assistant - HDMI-ARC - Touch bediening - Design
Afstandsbediening - Bluetooth
Verkrijgbaar bij:
Sonos Beam Wit Bekijk prijzen
HDMI aansluiting: HDMI
Bluetooth/Wifi: Wifi
Audio kanalen: 3 audio kanalen
Hoogte: 6,85 cm

Na verschillende tests te hebben gedaan, is de Sonos Beam als beste uit de test gekomen. Deze beschikt niet alleen over Google Assistant, maar heeft ook een HDMI ARC (audio return channel) aansluiting en Touch bediening. Daarnaast is Sonos ook een van de weinige producenten die gekozen hebben voor een witte stijlvolle soundbar.

Touch bediening

Sonos heeft ervoor gekozen om Touch bediening te gebruiken voor de Sonos Beam. Op de bovenkant van het apparaat zitten verschillende knoppen, waaronder:

 • Microfoon gebruiken
 • Pauze/Play
 • Volgende nummer/Vorige nummer

Helaas valt het daarbij wel op dat er geen afstandsbediening is meegeleverd. Hierdoor kun je deze moeilijker van een afstand bedienen. Je moet hiervoor de gratis applicatie op je telefoon zetten. Hoewel dit ook prettig werkt, moet je wel altijd je telefoon bij de hand hebben om dit te doen.

Connectiviteit

Qua connectiviteit hebben we zowel een voor- als een nadeel opgemerkt. Het grote voordeel is natuurlijk dat je de speaker met Google Assistant kunt bedienen. Heb je meerdere apparaten met je Smart Home verbonden, dan kun je deze dus allemaal tegelijk besturen met je stem.

Helaas is het niet mogelijk om direct via bluetooth met de speaker te verbinden. Wil je je mobiele telefoon verbinden, dan moet je dit via Wifi doen. Hoewel dit over het algemeen zorgt voor beter geluid en een groter bereik, zou het wel fijn zijn als je ook alleen met wifi zou kunnen verbinden.

Een voordeel ten opzichte van de hierboven genoemde Samsung soundbar is wel dat deze Sonos Beam beschikt over multiroom audio. Hierdoor kun je ook met meerdere Sonos apparaten verbinden en dezelfde muziek streamen in elke ruimte.

De best geteste soundbar vanwege de uitstekende connectiviteit, het design en de stembesturing via Google Assistant!

Plus- en minpunten
Prijs - Virtueel surround geluid - Aparte subwoofer - Bluetooth
Dolby Atmos - Hi-res audio
Verkrijgbaar bij:
Sony HT-S400 Bekijk prijzen
HDMI aansluiting: HDMI HDMI ARC
Bluetooth/Wifi: Bluetooth
Audio kanalen: 2 audio kanalen 1 subwoofer kanaal
Hoogte: 6,4 cm

Ben je op zoek naar een goede soundbar met uitstekende geluidskwaliteit via een extra subwoofer voor een scherpe prijs? Dan hebben wij hier de Sony HT-S400 voor je. Dit is namelijk de goedkoopste soundbar uit deze review, waarbij het verschil in prijs ten opzichte van de concurrentie verschilt tussen de 10 tot wel 300%.

Surround geluid

Deze Sony soundbar maakt gebruik van het zogenaamde Virtual Surround Sound. Dat wil zeggen dat het geluid van de televisie via de muren naar je oren wordt weerkaatst. Het lijkt er daardoor op dat het geluid vanuit verschillende richtingen komt, waardoor je films en series beter beleeft.

Helaas ontbreekt daarbij wel Dolby Atmos, waardoor het geluid niet via het plafond gestuurd wordt. Dit is ten opzichte van bijvoorbeeld de Samsung HW-Q600A/XN en de Samsung HW-Q950A/XN wel een nadeel. Deze beschikken wel over dit geweldige geluid.

Wel zien we dat er een losse subwoofer wordt meegeleverd. Hierdoor luister je ook naar de diepste tonen, naast het geweldige geluid van de soundbar zelf. Hoewel het mogelijk is om beide componenten aan de muur te bevestigen, kun je er ook voor kiezen om deze op het tv meubel neer te zetten.

Een laatste puntje van kritiek is wat ons betreft nog het ontbreken van hi-res audio. Dit type audio wordt namelijk niet ondersteund, terwijl het geluid met dit type audio wel een stuk rijker klinkt. Stream je muziek via Spotify, dan heb je dit niet nodig. Heb je een account bij Tidal, dan zouden we een soundbar met hi-res audio ondersteuning adviseren.

Bluetooth

Via bluetooth heb je de mogelijkheid om draadloos muziek naar je apparaat te streamen. Hierdoor kun je direct met je telefoon verbinding maken en is het niet nodig om:

 • De soundbar met je netwerk te verbinden
 • Een applicatie te downloaden
 • Apparaten aan elkaar te koppelen

Natuurlijk geeft dit je ook de mogelijkheid om met meerdere apparaten te verbinden met de soundbar. Zo hoeven je vrienden bijvoorbeeld geen applicatie te downloaden en in te loggen als zij een nieuw nummer aan je willen laten horen!

De beste soundbar met aparte draadloze subwoofer, virtueel surround geluid en een zeer scherpe prijs!

Plus- en minpunten
Prijs - Virtueel surround geluid - Aparte subwoofer - Bluetooth
Dolby Atmos - Hi-res audio
Bose TV Speaker - Soundbar - Zwart Bekijk prijzen
HDMI aansluiting: HDMI HDMI ARC
Bluetooth/Wifi: Bluetooth
Audio kanalen: 3 audio kanalen
Hoogte: 5,61 cm

Een compacte soundbar met nog steeds uitstekend geluid? De Bose TV Speaker is de soundbar die je moet hebben! Evenals de koptelefoons van het merk komt er meer dan uitstekend geluid uit het apparaat, waardoor je films en series in volle glorie ervaart!

Compacte soundbar

Doordat de soundbar lekker compact is, kun je deze op elk tv meubel plaatsen, aan de muur hangen of onder de televisie wegwerken. Het apparaat heeft de volgende afmetingen:

 • Hoogte: 5,61 centimeter
 • Breedte: 59,37 centimeter
 • Diepte: 10,21 centimeter
 • Gewicht: 1,97 kilogram

Daarnaast beschikt de soundbar over hi-res audio, waardoor je de beste audio uit de soundbar krijgt. Deze kun je gebruiken om films en series te kijken, maar ook om muziek te luisteren. Je kunt je telefoon namelijk gewoon verbinden met het apparaat via Bluetooth.

Helaas wordt er geen subwoofer meegeleverd en is er ook geen sprake van een ingebouwde subwoofer. Hierdoor is het geluid een stuk minder krachtig ten opzichte van de soundbars die dit wel hebben, waaronder de Samsung soundbars uit deze review.

HDMI kabel

Qua meegeleverde accessoires hebben we een voordeel en een nadeel. Zo moet je zelf een HDMI ARC kabel aanschaffen om te zorgen voor het beste geluid. Zowel een HDMI kabel als een HDMI arc kabel wordt niet standaard meegeleverd, alleen een optische kabel voor een optische aansluiting zit standaard in de doos.

Een voordeel ten opzichte van de concurrentie is wel de meegeleverde afstandsbediening. Hierdoor kun je de soundbar bedienen vanuit je luie stoel, hoef je geen applicatie te downloaden of op te staan om de Touch bediening te gebruiken. Kortom, een handig accessoire!

De beste soundbar voor je televisie vanwege de meegeleverde afstandsbediening, de Hi-res audio ondersteuning en de verbinding via bluetooth!

Plus- en minpunten
Kleine soundbar - Bluetooth - Hi-res audio - Afstandsbediening
HDMI kabel - Subwoofer
Samsung HW-Q600A/XN Bekijk prijzen
HDMI aansluiting: HDMI HDMI ARC
Bluetooth/Wifi: Bluetooth
Audio kanalen: 3 audio kanalen 1 subwoofer kanaal
Hoogte: 5,8 cm

En tot slot hebben we dan nog de Samsung HW-Q600A/XN. Kijken we naar deze soundbar, dan valt vooral de prijs op. Hoewel het niet de goedkoopste is uit deze review, is de prijs kwaliteitverhouding van de soundbar enorm goed. Je krijgt namelijk ook een subwoofer meegeleverd die een full range geluidsweergave hebben.

Draadloze koppeling

Een groot voordeel van deze Samsung soundbar is dat je deze draadloos aan je televisie kunt koppelen. Kies je liever voor een verbinding met kabel, dan is er een hdmi kabel meegeleverd. Andere accessoires die zijn meegeleverd zijn:

 • Muurbeugel voor bevestiging een de muur
 • Afstandsbediening
 • Stroomkabel

Kies je voor een draadloze verbinding met de televisie, dan kan dat helaas niet via wifi. Ook je telefoon kun je alleen verbinden via bluetooth. Aangezien wifi over het algemeen voor betere geluidskwaliteit zorgt én een groter bereik heeft, moeten we dit toch wel als een klein nadeel vermelden.

Geluidsweergave

De Samsung soundbar heeft ook nog Dolby Atmos ondersteuning, waardoor je een ruimtelijker geluid krijgt dan bij alleen surround geluid. Het geluid wordt dan via het plafond weerkaatst, waardoor het geluid echt van alle kanten komt. Let er wel op dat de soundbar geen hi-res audio ondersteund, mocht je een Tidal abonnement hebben.

Een laatste minpuntje dat we je niet willen onthouden, is dat het niet mogelijk is om je favoriete muziek te streamen via Apple AirPlay 2, Chromecast of Spotify Connect. Wil je muziek luisteren, dan moet je je telefoon via Bluetooth verbinden en op die manier muziek afspelen.

De beste scherpe geprijsde soundbar van 2022 met Dolby Atmos, draadloze koppeling en meegeleverde afstandsbediening!

Plus- en minpunten
Prijs - Dolby Atmos - Full range woofers - Draadloze koppeling
Muziek streamen - wifi connectiviteit
# Product HDMI aansluiting Bluetooth/Wifi Audio kanalen Hoogte
1 Samsung HW-Q950A
Beste koop
HDMI HDMI ARC Bluetooth Wifi 11 audio kanalen 1 subwoofer kanaal 6,9 cm Bekijk prijzen
2 Sonos Beam Wit
Best geteste
HDMI Wifi 3 audio kanalen 6,85 cm Bekijk prijzen
3 Sony HT-S400
Beste soundbar met subwoofer
HDMI HDMI ARC Bluetooth 2 audio kanalen 1 subwoofer kanaal 6,4 cm Bekijk prijzen
4 Bose TV Speaker - Soundbar - Zwart
Beste soundbar voor tv
HDMI HDMI ARC Bluetooth 3 audio kanalen 5,61 cm Bekijk prijzen
5 Samsung HW-Q600A/XN
Beste goedkope soundbar
HDMI HDMI ARC Bluetooth 3 audio kanalen 1 subwoofer kanaal 5,8 cm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 7 oktober 2022
Door: Jasper van Campen
 • Jasper is het brein achter DeBeste.com, met een online marketing achtergrond. Hij is woonachtig in het mooie Zeewolde.
 • Hij is o.a. bekend van SEO Benelux meet-up juni 2022.
 • Jasper heeft zijn HBO communicatie opleiding afgerond aan de Hogeschool Zuyd in Maastricht.

Lees meer over Jasper