Beste TV 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Stijn Lammers

Als Nederlanders kijken we gemiddeld zo'n 2.5 uur per dag naar de televisie. Of je dit doet op een televisie met goede beeldkwaliteit of minder goede kwaliteit, dat heb je natuurlijk zelf in de hand. Om je een handje te helpen, hebben we hier de beste televisies van 2022 voor je op een rij gezet!

Daarbij hebben we onder meer gekeken naar het schermdiagonaal, de aanbevolen kijkafstand, de verversingssnelheid en natuurlijk de prijs. Uiteindelijk is de Philips 55OLED706 als beste televisie van 2022 voor de dag gekomen. Toch hebben we ook nog een aantal andere goede televisies. Hier lees je er alles over!

 • Beste koop televisie - Philips 55OLED706/12
 • Best geteste televisie - Sony XR-55A90J - 55 inch - 4K OLED - 2021
 • Beste oled televisie - LG C1 OLED48C16LA
 • Beste smart televisie - Samsung QE55Q80A
 • Beste 4k televisie - Samsung QLED 55Q95TD
# Product Schermdiagonaal Kijkafstand Geluidskwaliteit
1 Philips 55OLED706/12
Beste koop televisie
55 inch 2-4 meter Goed Bekijk prijzen
2 Sony XR-55A90J - 55 inch - 4K OLED - 2021
Best geteste televisie
55 inch 2-4 meter 100 Hz Bekijk prijzen
3 LG C1 OLED48C16LA
Beste oled televisie
48 inch 2-3 meter 100 Hz Bekijk prijzen
4 Samsung QE55Q80A
Beste smart televisie
55 inch 2-4 meter 100 Hz Bekijk prijzen
5 Samsung QLED 55Q95TD
Beste 4k televisie
55 inch 2-4 meter 100 Hz Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 29 juni 2022
Philips 55OLED706/12 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
OLED tv - Gen5 beeldprocessor - Ambilight - HDMI-poorten
Ambilight - Draaibare voet

We beginnen deze review met de Philips 55OLED706, een televisie die gebruik maakt van een OLED scherm. Evenals andere OLED televisies zorgt dit voor natuurgetrouwe kleuren en zie je echt diepe zwarte kleuren. Dit is vooral mooi als je actiefilms kijkt waar veel donkere kleuren in terugkomen.

Beeldprocessor

De Gen5 beeldprocessor zorgt er samen met de verversingssnelheid van 100 hertz voor dat je zeer vloeiende beelden krijgt. We zijn zelf erg fan van sport, wat het voor ons een zeer geschikt televisie maakt. Ook als je liever actiefilms kijkt, is deze verversingssnelheid zeer geschikt.

Qua fysieke elementen van de televisie hebben we zowel een voor- als nadeel dat we willen benoemen. Laten we beginnen met het grote voordeel, namelijk het aantal HDMI-poorten. Met maar liefst 4 HDMI-poorten kun je onder meer de volgende apparaten aansluiten:

 • Mediabox
 • Game-consoles als Playstation, Wii of Xbox
 • Blu-ray speler
 • Google Chromecast voor je iPhone

Het nadeel van deze OLED TV is wel dat er geen gebruik is gemaakt van een draaibare voet. Dit wil zeggen dat je de complete televisie moet verplaatsen om het beeld te kunnen draaien. Vooral als je een smal tv-meubel hebt, kan dat problemen veroorzaken. Gelukkig is het wel mogelijk om de televisie op te hangen.

Ambilight

De Philips smart tv maakt gebruik van Ambilight. Een groot voordeel van Ambilight is dat het een sfeervolle kijkervaring biedt. Dit komt omdat de kleuren van hetgeen je kijkt, op de muur worden afgebeeld. Dit geeft een betere beleving, maar is wel een feature die bij niet iedereen in de smaakt valt.

Een nadeel ten opzichte van de andere televisies is wel dat het Ambilight maar 3-zijdig is. Dat wil zeggen dat je aan de onderzijde van de televisie geen licht krijgt. Heb je de televisie op een tv-meubel staan, dan is dat geen probleem. Heb je deze echter aan de muur hangen, dan is dat zeker een verbeterpunt.

De beste televisie van 2022 vanwege de Gen5 beeldprocessor en de mogelijkheid om verschillende HDMI-kabels aan te sluiten!

Sony XR-55A90J - 55 inch - 4K OLED - 2021 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
OLED- tv - Cognitive Processor - Acoustic Surface - Verschillende maten
Prijs - Draaibare voet

Een van de grote voordelen van de Sony Bravia OLED XR-55A90J is dat het een OLED televisie is. Hierdoor geniet je van een hoge helderheid en krachtig contrast, mede door Dolby Vision. We hebben zelf ervaren dat je hierdoor prachtige natuurgetrouwe beelden krijgt.

Aanpassingsvermogen

Daarnaast willen we ook het aanpassingsvermogen van de televisie benadrukken, wat naar voren komt door de Cognitive processor. Deze analyseert namelijk wat je kijkt en past hierop de beeld- en geluidsweergave aan. Op die manier is zowel je beeld én geluid altijd optimaal ingesteld.

Bij het geluid wordt er gebruik gemaakt van een Acoustic Surface, dat ervoor zorgt dat het geluid realistisch overkomt. Deze weerkaatst enorm goed door de ruimte heen, waardoor je geen vlak geluid krijgt maar ook echt kunt genieten van de spanning tijdens de beste actiefilms.

Verschillende maten

De televisie is gelukkig in verschillende maten te verkrijgen. Je hebt daarnaast ook nog de optie om een additionele soundbar bij te bestellen. De maten waarin de tv verkrijgbaar is, zijn:

 • 55 inch
 • 65 inch
 • 83 inch

Een van de nadelen is wel dat de televisie tot de duurdere modellen in deze review behoort. De verschillende andere televisies zijn namelijk voor een fractie van de prijs te verkrijgen. Hoewel het je veel voordelen oplevert, kunnen we ons ook voorstellen dat je kiest voor een goedkope tv.

Ook bij deze televisie is er sprake van 2 statische voetjes. Dit wil zeggen dat je de televisie zelf niet kunt draaien zonder het hele apparaat te bewegen. Dit maakt het lastiger met een smal TV-meubel. De twee voetjes zijn dan wel weer in hoogte en breedte te verstellen, waardoor je televisie altijd stabiel staat.

Een van de beste oled tv's van dit moment is de Sony Bravia OLED XR-55A90J, mede door het Dolby Vision en het aanpassingsvermogen.

LG C1 OLED48C16LA Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
OLED-scherm - Processor - WebOS - Prijs
Soundbar - Kijkafstand

LG onderscheidt zich met de LG OLED48C16LA van de concurrentie door een a9 Gen4 processor te gebruiken. Hierdoor heb je gedetailleerder beeld en kun je vloeiend door het smart menu heen bewegen. Dit is ook wel nodig, mede door de ondersteuning van het WebOS besturingssysteem.

Dit besturingssysteem zorgt er namelijk voor dat je niet alleen live televisie kunt kijken, maar dat je ook verschillende applicaties kunt gebruiken en kunt internetten via de televisie. Dit maakt bijvoorbeeld een dvd speler, blu-ray speler of andere apparatuur overbodig.

Led tv

Evenals bij de hierboven genoemde televisies, gaat het ook in dit geval om een OLED televisie, wat het verschillende voordelen biedt ten opzichte van led tv's. Bij een OLED geven de pixels namelijk zelf licht, wat een aantal voordelen met zich meebrengt:

 • Beeld is extra scherp
 • Zwart is 'dieper' zwart
 • Schermen zijn een stuk zuiniger

Helaas missen we bij deze televisie wel een ingebouwde soundbar. Hoewel er sprake is van ingebouwde speakers, kunnen we de geluidskwaliteit kwalificeren als goed. Toch zijn er televisies op de markt verkrijgbaar met beter geluid, vooral geschikt als je veel films en series kijkt.

Kijkafstand

Een van de nadelen van deze televisie is wel dat de kijkafstand met 2-3 meter wel aan de kleine kant is. Vergelijken we dit namelijk met de andere televisies in deze review, dan is deze met 48 inch ook kleiner dan de rest. Hierdoor is de kijkafstand automatisch een stuk kleiner.

Dat de televisie wat kleiner is, zien we ook direct terug in de prijs van de televisie. Met een prijs van onder de €1000 betaal je ook direct een stuk minder dan de hierboven genoemde televisie van Sony. Dit zien we dan ook als een van de belangrijkste voordelen.

De beste OLED televisie die zeer geschikt is voor bewegende beelden!

Samsung QE55Q80A Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
QLED tv - Full Array dimming - Adaptive Picture - Adaptive Sound
Zwartwaarden - Android tv

De Samsung QLED 55Q80A is een van de beste smart tv's die je momenteel op de markt kunt kopen. In tegenstelling tot de andere televisies die we tot nu toe bekeken hebben, is er hier sprake van een QLED tv. Dit biedt een aantal grote voordelen:

 • Het volledige aantal pixels maakt gebruik van achtergrondverlichting
 • Heldere kleuren in ruimtes met veel zonlicht
 • Kleuren zijn realistischer

Ondanks dat er gebruik wordt gemaakt van het zogenaamde Full Array Local Dimming, kan het wel zijn dat de zwartwaarden minder zwart zijn dan bij bijvoorbeeld een OLED tv. Hier moet je dus wel rekening mee houden.

Adaptive Sound & Picture

De televisie maakt daarnaast gebruik van zowel Adaptive Sound als Adaptive Picture. Het grote voordeel van Adaptive Sound is dat het geluid wordt aangepast aan de ruimte waarin je je bevindt. Hierdoor maakt het dus niet uit waar je de televisie neerzet om je favoriete tv programma's te kijken.

Daarnaast zijn we ook enorm fan van Adaptive Picture. Zoals de naam al zegt, past het beeld zich automatisch aan. Dit doet het bijvoorbeeld aan de hand van de verlichting in de ruimte. Hoe lichter het is, hoe feller de televisie wordt. Dit zorgt voor optimaal tv kijken.

Android tv

Met deze Android lcd tv haal je een smart TV in huis die je eenvoudig kunt besturen met je mobiele Android apparaat. Dit werkt vergelijkbaar als een Apple tv besturen met een iPhone. Door deze integratie kijk je moeiteloos televisie en heb je geen last van verschillende afstandsbedieningen voor je apparaten.

Je kunt bij deze televisie daarnaast gebruik maken van een audio return channel kabel. Dit wil zeggen dat je de kabel kunt gebruiken om geen extra audiokabel naar bijvoorbeeld je gameconsole te trekken. De audio verloopt dan ook via de HDMI kabel.

Voor de beste tv van Samsung van 2022 met QLED moet je bij deze Samsung QLED55Q80A zijn!

Samsung QLED 55Q95TD Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
LED tv - Full Array Local Dimming - One Connect Box
Koptelefoon aansluiting - Soundbar

Laten we beginnen met benoemen dat we met deze Samsung QLED 55Q95TD de beste 4K televisie van dit moment hebben weten te vinden. Dit komt vooral door het gebruik van QLED, wat zorgt voor enorm mooie kleuren en een hoge helderheid. Hierdoor kijk je allerlei verschillende programma's met de mooiste beeldkwaliteit.

LCD TV

Met QLED valt deze televisie onder de lcd tv's. Er wordt daarbij gebruikt gemaakt van allerlei led lampjes, die zorgen voor de achtergrondverlichting. Hierdoor krijg je uiteindelijk het mooie beeld. De Full Aray Local Dimming zorgt daarmee voor een hoog contrast, wat weer zorgt voor diepe zwartwaarden.

Een van de dingen die je in de doos gaat vinden, is de One Connect Box. Deze stelt je in staat om verschillende apparaten met één enkele kabel op je televisie aan te sluiten. Naast de One Connect Box vind je ook nog in de doos:

 • One Remote Control
 • Batterij
 • Invisible Cable
 • Voet
 • Stroomkabel

Fysieke kenmerken

Helaas hebben we een tweetal kenmerken weten te vinden die we tegen vinden vallen. Dit begint met het ontbreken van een aansluiting voor je koptelefoon. Online gamers die graag via de televisie naar het geluid luisteren, kunnen dit als storend ervaren. Voor reguliere gebruikers zal dit minder opvallen.

Daarnaast hebbben we het geluid als gemiddeld ervaren. We zouden zelf adviseren om hier een soundbar met dolby atmos aan toe te voegen, zodat je optimaal kunt genieten van het beste geluid. Met een dergelijke televisie neem je natuurlijk geen genoegen met minder!

Met een prachtig lcd scherm zorgt de Samsung QLED 55Q95TD voor prachtige beeldkwaliteit tegen een scherpe prijs!

Door: Stijn Lammers

Hi! Wat leuk dat je dit leest. Mijn naam is Stijn Lamers en ik ben al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Ik houd van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Bij dit soort producten denk ik altijd, ‘kwaliteit boven kwantiteit’ en daarom wil ik jullie als lezer ook informeren over de beste producten die er momenteel op de markt zijn. Ben je benieuwd? Lees dan vooral de verschillende reviews op de website en zeg maar dag tegen een miskoop!

Socials Stijn:

LinkedIn - E-mail