Beste televisie 2023. 5x de beste televisies

Door: Jasper
Laatste update: 5 april 2023

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

Tv kijken: we doen het maar graag. Maar, wat is de beste televisie? Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander in 2020 maar liefst 154 minuten per dag televisie keek. Ondanks dat dit 6 minuten minder was dan in 2019, zijn het nog steeds opvallende cijfers. Aangezien we zo veel voor de televisie zitten, is het belangrijk om een goede televisie aan te schaffen die bij jouw wensen past. Tegenwoordig heb je als consument de keuze uit een led tv, lcd tv, oled tv, qled tv en noem er nog maar een paar op.

Om je te helpen met het kiezen van de beste tv van 2023, hebben we hieronder een vergelijking voor je gemaakt op basis van het schermdiagonaal, de verversingssnelheid, of het een smart tv is, of je deze kunt aansluiten op andere apparatuur en natuurlijk de prijs. Daaruit is de LG OLED65C16LA als beste tv van 2023 uit de test gekomen. Benieuwd naar andere goede modellen? Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet!

Beste televisie

 1. Beste koop televisie: LG OLED65C16LA
 2. Best geteste televisie: Samsung QLED QE55Q80A
 3. Beste oled televisie: Samsung QLED QE55Q95TD
 4. Beste smart televisie: Samsung The Frame 55LS03A
 5. Beste 4k televisie: Samsung QD OLED 55S95B

Televisies vergelijken

Product Schermdiagonaal Verversingssnelheid Smart TV Aansluitingen
LG OLED65C16LA Beste koop televisie
65 inch 100 Hz Ja Apart Bekijk prijzen
Samsung QLED QE55Q80A Best geteste televisie
55 inch 100 Hz Ja Apart Bekijk prijzen
Samsung QLED QE55Q95TD Beste oled televisie
55 inch 100 Hz Ja One connect Box Bekijk prijzen
Samsung The Frame 55LS03A Beste smart televisie
55 inch 100 Hz Ja One Connect Box Bekijk prijzen
Samsung QD OLED 55S95B Beste 4k televisie
55 inch 100 Hz Ja Apart Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop televisie LG OLED65C16LA

Hierom zijn we fan:
 • OLED scherm
 • Smart tv
 • WebOS 6.0
 • 4K televisie
Let hierop:
 • Ingebouwde speakers
 • Ingebouwde Chromecast
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1,449,00
Schermdiagonaal: 65 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Smart TV: Ja
Aansluitingen: Apart

Geschikt voor: Mensen met een grotere huiskamer en een bank die op 3 tot 5 meter staat.

We trappen deze review af met de LG OLED65C16LA, volgens ons testpanel de beste televisie van 2022. Dit komt allereerst door het uitstekende scherm dat gebruikt is. Deze bezit de volgende kenmerken:

 • Verversingssnelheid van 100 Hz
 • Scherp beeld met 4K
 • Schermtype OLED
 • Uitstekende kleurdiepte

Doordat er een verversingssnelheid van 100 Hz en Dolby Vision gebruikt is, kun je zowel films en series als sportwedstrijden of actiefilms op hoge snelheid kijken. Dit maakt de televisie voor vrijwel elke doelgroep geschikt.

Smart TV’s

Evenals verschillende andere televisies in deze review, is dit een smart tv. Hiervoor wordt WebOS 6.0 als besturingssysteem gebruikt, waardoor je live televisie, applicaties en internet in één overzichtelijk menu krijgt. Dit wordt nog eens versterkt door de gebruikte processor.

De a9 Gen4 processor zorgt namelijk voor een goede beeldkwaliteit dat erg kleurrijk is, terwijl je door de krachtige processor ook nog eens vloeiend door het menu kunt scrollen. Hierdoor wissel je makkelijk tussen verschillende apps, internet en live televisie.

De verbeterpunten

Er zijn een tweetal verbeterpunten die beide betrekking hebben op de ingebouwde features. Allereerst is dit het ontbreken van een ingebouwde soundbar, waardoor het geluid van minder hoge kwaliteit is en ook minder hard kan dan bij de Samsung QD OLED 55S95B, waar je deze optie wel hebt.

Daarnaast is het ook niet mogelijk om beelden naar je televisie te casten door middel van een Chromecast. Deze is namelijk niet ingebouwd en zul je dus zelf moeten aanschaffen. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld vakantiefoto’s wilt gaan bekijken!

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste televisie Samsung QLED QE55Q80A

Hierom zijn we fan:
 • QLED scherm
 • Full Array local dimming
 • Adaptive Picture & Sound
Let hierop:
 • Zwartwaarden
 • Draaibare voet
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 949,00
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Smart TV: Ja
Aansluitingen: Apart
Merk: Samsung

Geschikt voor: Mensen die een prima beeldkwaliteit willen en een kleinere huiskamer hebben.

Heb je een nieuwe tv nodig, maar is de huiskamer minder groot? Kies dan voor Samsung QLED 55Q80A. Deze Samsung televisie is zeer geschikt voor een aanbevolen kijkafstand van 2 tot 4 meter.

Kleurweergaven

Het QLED scherm dat gebruikt is, zorgt voor een uitstekende kleurweergave die erg puur aanvoelt. De helderheid is daarnaast ook meer dan uitstekend, mede door de led lampjes die gebruikt zijn. Zelfs als de zon op het scherm schijnt, heb je nog prima beeld.

Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van Full Array Local Dimming. Dit heeft een aantal verschillende voordelen:

 • Krachtig contrast
 • Groot verschil tussen licht en donker
 • Lokale verschillen die goed zichtbaar zijn

Ondanks dat het verschil tussen licht en donker enorm groot is, zijn er nog wel modellen op de markt die nóg betere zwartwaarden hebben. Hoewel het scherm al erg donker aanvoelt, kan het dus allemaal nog een tandje donkerder.

Een ander klein nadeel dat we hebben opgemerkt is dat er geen sprake is van een draaibare voet. Helaas is dit een feature die we vandaag de dag bijna niet meer terugzien, of je nu kiest voor led tv’s, de beste smart tv’s, oled televisies of andere modellen. Dit zien we wel als een nadeel.

Adaptive Picture & Sound

Twee laatste features die we nog willen uitlichten, zijn Adaptive Picture en Adaptive Sound. Hiermee het beeld tijdens het tv kijken aangepast op de situatie, bijvoorbeeld bij het kijken van tv programma’s, donkere films of sportwedstrijden.

Dit is ook het geval bij Adaptive Sound. Hiermee volgt het geluid uit de speakers die richting van de objecten in beeld. Komt er een auto van links naar rechts, dan hoor je dit ook zo uit de televisie komen. Ideaal voor actiefilms bijvoorbeeld!

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste oled televisie Samsung QLED QE55Q95TD

Hierom zijn we fan:
 • QLED tv
 • Full array local dimming
 • One Connect Box
 • Dolby Atmos ondersteuning
Let hierop:
 • Ziggo Go
 • Ingebouwde soundbar
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1,999,00
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Smart TV: Ja
Aansluitingen: One connect Box
Merk: Samsung

Geschikt voor: Mensen die een 4K televisie willen voor in een kleinere huiskamer

4K televisies staan bekend om de zeer goede beeldkwaliteit. Dat is ook bij deze Samsung QLED 55Q95TD het geval. Deze QLED televisie heeft een goede beeldkwaliteit met een aan te raden kijkafstand van 2 tot maximaal 4 meter.

De beste tv met 4K

De uitstekende scherpte van de televisie wordt aangevuld door een aantal aspecten:

 • Full array local dimming
 • 100 Hz verversingssnelheid
 • HDR ondersteuning

Evenals de hierboven genoemde LG televisie, beschikt ook deze Samsung QLED tv over full array local dimming, waardoor de zwartwaarden ook echt zwart zijn. Daarbij maakt het niet uit je met een hdmi kabel vanaf je laptop streamt of direct tv programma’s, series of films aan het kijken bent.

Het is daarnaast de beste smart tv als je op zoek bent naar connectiviteit. Dit komt door de meegeleverde One Connect Box. Hierdoor hoef je maar één kabel van de box naar je televisie te leggen om alle apparaten aan te sluiten.

We zouden daarbij adviseren om een soundbar of bluetooth speaker aan te schaffen en deze op de One Connect Box aan te sluiten. Deze ontbreekt namelijk in de televisie, waardoor het geluid van mindere kwaliteit kan zijn dan dat je wellicht gewend bent. Ondanks de Dolby Atmos ondersteuning, is er qua geluidskwaliteit nog wel een verbetering mogelijk.

Een van de beste smart tv’s

Ondanks dat het een van de beste smart tv’s van 2022 is, is het niet mogelijk om de Ziggo Go applicatie te gebruiken op je televisie. Wel vind je op de televisie natuurlijk de mogelijkheid om Netflix, Videoland, Disney+ en andere applicaties te gebruiken.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste smart televisie Samsung The Frame 55LS03A

Hierom zijn we fan:
 • Vloeiende beelden
 • One Connect Box
 • Art Store
 • Smart TV
Let hierop:
 • Verwisselbare lijst aanvragen
 • Edge Lit dimming
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 991,00
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Smart TV: Ja
Aansluitingen: One Connect Box
Merk: Samsung

Geschikt voor: Kunstenaars en mensen die de televisie ook als fotolijst of schilderij willen gebruiken!

Wil je je vakantiefoto’s in huis laten zien, maar hiervoor geen aparte fotolijstjes aanschaffen? Dan biedt de Samsung The Frame een oplossing. Deze kun je namelijk gebruiken om televisie te kijken, maar ook om kunst of vakantiefoto’s te laten zien.

De One Connect Box

Aangezien we schilderijen altijd strak tegen de muur willen hebben hangen, mag een One Connect Box niet ontbreken. Deze verbind je eenvoudig met het stopcontact en als je randapparatuur, waaronder:

 • Soundbar
 • Game console
 • Internetaansluiting
 • DVD speler
 • Speakers

Hierdoor lopen er geen kabels naar je televisie toe. Doordat het ook nog een Smart TV is, kun je ook gewoon applicaties als Netflix, Videoland of Disney+ gebruiken. Let er wel op dat Ziggo Go als applicatie niet ondersteund wordt.

Naast dat je de televisie kunt gebruiken als Smart TV, kun je deze ook verbinden met de Art Store. Hierdoor is het mogelijk om schilderijen op het scherm weer te geven. Je hebt keuze uit meer dan 100 schilderijen!

Nadelen van The Frame

Er zijn een tweetal nadelen die we nog even willen benoemen. Aangezien niet iedereen de televisie ook daadwerkelijk als schilderij gebruikt, moet je na aanschaf het frame nog zelf aanvragen. Hierdoor kan het wat langer duren voordat je de televisie daadwerkelijk aan de muur hebt hangen.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van edge lit local dimming. Ben je donkere films aan het kijken, dan kan het voorkomen dat de zwarte delen van het scherm niet altijd helemaal zwart zijn. Ze lijken dan wat dof, wat de ervaring kan beïnvloeden. Dit moet je wel in het achterhoofd houden.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste 4k televisie Samsung QD OLED 55S95B

Hierom zijn we fan:
 • Object tracking
 • Speakers
 • Realistische kleuren
 • Aansluitingen
Let hierop:
 • Prijs
 • One Connect Box
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 1,449,00
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Smart TV: Ja
Aansluitingen: Apart
Merk: Samsung

Geschikt voor: Mensen die een televisie zonder achtergrondverlichting willen in een normale huiskamer!

En tot slot hebben we nog de Samsung QD OLED 55S95B, de beste OLED tv van 2022. Een van de belangrijkste punten die ons tijdens het televisie kijken zijn opgevallen, is het feit dat er gebruik is gemaakt van Object Tracking Sound Pro. Hierdoor volgt het geluid de objecten op het scherm.

LED TV

De Samsung QD OLED tv combineert de voordelen van een OLED tv met die van een QLED televisie. Dit is ook de reden dat het een van de beste oled tv’s van dit moment is. Je profiteert van heldere kleuren, terwijl je ook een goede kijkhoek hebt. Zelfs als je vanuit een schuine hoek naar de televisie kijkt heb je een helder beeld.

De realistische kleuren worden tot stand gebracht door de Quantum Dot technologie. Hierdoor kijk je beelden in een hogere helderheid, terwijl ook de zwartwaarden zorgen voor een erg realistische kleurweergave.

Hoewel het geen goedkope tv is, is het volgens ons wel de moeite waard om de televisie aan te schaffen. Op 2 tot 4 meter is het bekijken van de beelden geweldig, ongeacht of je kijkt naar sportprogramma’s, actiefilms of romantische comedy’s!

De aansluitingen

Ook als het aankomt op de aansluitingen hebben we een voor- en nadeel. Het voordeel is dat er meer dan voldoende aansluitingen op de televisie zitten, waaronder:

 • 4 HDMI poorten
 • Usb poort, bijvoorbeeld voor vr brillen
 • Netwerkaansluiting

Helaas missen we wel een One Connect Box, iets wat je bij de Samsung QLED 55Q95TD wel hebt. Hierdoor moet je de apparaten apart op je televisie aansluiten. Als smart platform wordt er Tizen gebruikt. Hoewel je dit op elke telefoon kunt gebruiken, is het dus geen Android TV of Google TV.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-
Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd
Gratis bezorging vanaf 20,- + Persoonlijk advies in 57 winkels

Hoe we televisies hebben vergeleken

Bij het vergelijken van de verschillende televisies hebben we allereerst gekeken naar een aantal belangrijke kenmerken. Zodra de televisie aan deze kenmerken kon voldoen, hebben we deze in de review opgenomen. Op die manier hebben we alleen de beste televisies van 2023 met elkaar vergeleken. De volgende factoren hebben we gebruikt:

Schermdiagonaal van 48 inch

Allereerst hebben we televisies met een schermdiagonaal van minimaal 48 inch genomen. Op die manier is de televisie groot genoeg om in vrijwel elke huiskamer opgehangen te worden, maar is het niet direct een immens grote televisie.

Verversingssnelheid 100 Hz

Een tweede criterium is dat de televisie een verversingssnelheid van minimaal 100 Hz moet hebben. Op die manier kan je zowel actiefilms als sportwedstrijden kijken, maar kun je de televisie daarnaast ook nog gebruiken om te gamen. Er zijn daarbij grofweg twee verversingssnelheden te onderscheiden:

 • 50 Hertz: Geschikt voor mensen die alleen televisie willen kijken, maar niet geïnteresseerd zijn in sport of gaming. Vooral bij snel bewegende beelden kan dit als schokkerig worden ervaren. Kijk je bijvoorbeeld graag romantische films of comedy, dan is een 50 Hertz televisie voldoende.
 • 100 Hertz: Verwacht je wat meer van de televisie en kijk je graag naar sport of actiefilms, dan is een 100 Hertz televisie aan te raden. In dat geval blijven de beelden lekker vloeiend. Ook als je de televisie gebruikt voor gaming mag 100 Hertz eigenlijk niet ontbreken.

Smart tv

Tegenwoordig zien we bijna alleen maar smart tv’s op de markt. Ook in onze vergelijking hebben we alleen smart tv’s bekeken die je ook door middel van een applicatie kunt besturen. Op die manier ben je nooit de afstandsbediening kwijt en kun je voor verschillende apparaten je mobiele telefoon gebruiken

Aansluiten randapparatuur

En als laatste kenmerk hebben we ook bekeken of het mogelijk is om randapparaat aan te sluiten op je televisie. Daarbij moet je onder meer denken aan een soundbar, game console of bijvoorbeeld een beamer. Op die manier kun je de televisie voor verschillende doeleinden gebruiken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een televisie? 2023 Koopgids

Bij het kopen van een nieuwe tv is het belangrijk om op verschillende factoren te letten die voor jou persoonlijk van belang kunnen zijn. Hoewel niet elke consument dezelfde waarde hecht aan deze factoren, hebben we hieronder wel een aantal punten opgesomd waar je op moet letten als je een nieuwe televisie gaat kopen.

Schermdiagonaal

Allereerst natuurlijk het schermdiagonaal. Het schermdiagonaal is allereerst afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Toch is het ook aan te raden om te kijken naar de afstand van de televisie naar de bank. Als deze afstand klein is, is het ook niet handig om een grote tv te kopen.

Kijkafstand

Ook moet je letten op de aanbevolen kijkafstand. Hoewel het hebben van een mooie grote televisie ideaal is voor het kijken van films en series, is een te grote televisie niet prettig om naar te kijken. Daarom raden we aan om te letten op de kijkafstand.

Aanbevolen gebruik

Let daarbij ook op het aanbevolen gebruik, waarbij vooral de verversingssnelheid, het aantal pixels en de grootte van belang zijn. Zo kan het zijn dat de ene televisie meer geschikt is voor het gebruiken van een game console, terwijl er andere televisies meer geschikt zijn voor het kijken van films en series!

Verversingssnelheid

Daarnaast is de verversingssnelheid van belang, die je kunt relateren aan het type entertainment dat je kijkt. Ongeacht of je nu kijkt op een 4K televisie, een OLED tv of een QLED tv. Kijk je namelijk veel sport of actiefilms, kies dan voor een televisie met hoge verversingssnelheid. Kijk je veel films en series waar maar weinig actie in voortkomt, dan is een verversingssnelheid van 50 Hertz voldoende. Gebruik je de televisie ook om op te gamen, dan zouden we 100 Hertz aanraden.

Randapparatuur

Kijk daarnaast ook naar de randapparatuur die je al hebt staan. Heb je bijvoorbeeld al een soundbar van Sony of een iPhone, dan kan dit de keuze voor een televisie beïnvloeden. Koop je namelijk een apparaat van hetzelfde merk, dan zien we vaak dat de apparatuur beter op elkaar aansluit.

Audio

En kijk tot slot naar de audio van de televisie zelf. In veel gevallen is er sprake van een prima audio-installatie. Luister je echter veel muziek of wil je genieten van het beste geluid tijdens het kijken van films en series, dan is het mogelijk om hiervoor speciale apparatuur aan te schaffen.

Veelgestelde vragen

Welk tv merk is het best?

Het beste tv merk is vrij afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Denk daarbij aan achtergrondverlichting, andere apparaten die je in huis hebt staan (zoals een tablet of smartphone) en natuurlijk wat je van oudsher gewend bent. Eigenlijk alle merken leveren goede televisies, het is alleen de vraag of ze bij jouw wensen passen.

Wat is het beste, QLED of OLED?

Het verschil tussen OLED tv’s en QLED tv’s heeft vooral betrekking op de pixels die gebruikt zijn. In beide gevallen geven de pixels apart licht. Het verschil zit echter in de achtergrondverlichting van het tv scherm. Bij een OLED tv is er geen sprake van achtergrondverlichting, terwijl dit bij QLED wel het geval is.

Is QLED beter dan 4K?

QLED en 4K zijn geen verschillende manieren van televisie kijken. Je kunt namelijk ook een QLED televisie kopen met 4K, zoals Samsung gebruikt bij de Samsung The Frame televisie. Met 4K ultra HD (UHD) heb je enorm veel pixels, waardoor de kleuren op het scherm nog preciezer weergegeven kunnen worden.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *