Beste TV 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Stijn

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander in 2020 maar liefst 154 minuten per dag televisie keek. Ondanks dat dit 6 minuten minder was dan in 2019, zijn het nog steeds opvallende cijfers. Aangezien we zo veel voor de televisie zitten, is het belangrijk om een goede televisie aan te schaffen die bij jouw wensen past. Tegenwoordig heb je als consument de keuze uit een led tv, lcd tv, oled tv, qled tv en noem er nog maar een paar op.

Om je te helpen met het kiezen van de beste tv van 2022, hebben we hieronder een vergelijking voor je gemaakt op basis van het schermdiagonaal, de verversingssnelheid, of het een smart tv is, of je deze kunt aansluiten op andere apparatuur en natuurlijk de prijs. Daaruit is de LG OLED65C16LA als beste tv van 2022 uit de test gekomen. Benieuwd naar andere goede modellen? Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet!

LG OLED65C16LA Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 65 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Smart TV: Ja
Aansluitingen: Apart
Hierom zijn we fan:
OLED scherm
Smart tv
WebOS 6.0
4K televisie
Let hierop:
Ingebouwde speakers
Ingebouwde Chromecast

Geschikt voor: Mensen met een grotere huiskamer en een bank die op 3 tot 5 meter staat.

We trappen deze review af met de LG OLED65C16LA, volgens ons testpanel de beste televisie van 2022. Dit komt allereerst door het uitstekende scherm dat gebruikt is. Deze bezit de volgende kenmerken:

 • Verversingssnelheid van 100 Hz
 • Scherp beeld met 4K
 • Schermtype OLED
 • Uitstekende kleurdiepte

Doordat er een verversingssnelheid van 100 Hz en Dolby Vision gebruikt is, kun je zowel films en series als sportwedstrijden of actiefilms op hoge snelheid kijken. Dit maakt de televisie voor vrijwel elke doelgroep geschikt.

Smart TV's

Evenals verschillende andere televisies in deze review, is dit een smart tv. Hiervoor wordt WebOS 6.0 als besturingssysteem gebruikt, waardoor je live televisie, applicaties en internet in één overzichtelijk menu krijgt. Dit wordt nog eens versterkt door de gebruikte processor.

De a9 Gen4 processor zorgt namelijk voor een goede beeldkwaliteit dat erg kleurrijk is, terwijl je door de krachtige processor ook nog eens vloeiend door het menu kunt scrollen. Hierdoor wissel je makkelijk tussen verschillende apps, internet en live televisie.

De verbeterpunten

Er zijn een tweetal verbeterpunten die beide betrekking hebben op de ingebouwde features. Allereerst is dit het ontbreken van een ingebouwde soundbar, waardoor het geluid van minder hoge kwaliteit is en ook minder hard kan dan bij de Samsung QD OLED 55S95B, waar je deze optie wel hebt.

Daarnaast is het ook niet mogelijk om beelden naar je televisie te casten door middel van een Chromecast. Deze is namelijk niet ingebouwd en zul je dus zelf moeten aanschaffen. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld vakantiefoto's wilt gaan bekijken!

De beste tv van 2022 vanwege de krachtige processor, het WebOS besturingssysteem en de 4K beeldkwaliteit.

Samsung QLED QE55Q80A Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Smart TV: Ja
Aansluitingen: Apart
Hierom zijn we fan:
QLED scherm
Full Array local dimming
Adaptive Picture & Sound
Let hierop:
Zwartwaarden
Draaibare voet

Geschikt voor: Mensen die een prima beeldkwaliteit willen en een kleinere huiskamer hebben.

Heb je een nieuwe tv nodig, maar is de huiskamer minder groot? Kies dan voor Samsung QLED 55Q80A. Deze Samsung televisie is zeer geschikt voor een aanbevolen kijkafstand van 2 tot 4 meter.

Kleurweergaven

Het QLED scherm dat gebruikt is, zorgt voor een uitstekende kleurweergave die erg puur aanvoelt. De helderheid is daarnaast ook meer dan uitstekend, mede door de led lampjes die gebruikt zijn. Zelfs als de zon op het scherm schijnt, heb je nog prima beeld.

Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van Full Array Local Dimming. Dit heeft een aantal verschillende voordelen:

 • Krachtig contrast
 • Groot verschil tussen licht en donker
 • Lokale verschillen die goed zichtbaar zijn

Ondanks dat het verschil tussen licht en donker enorm groot is, zijn er nog wel modellen op de markt die nóg betere zwartwaarden hebben. Hoewel het scherm al erg donker aanvoelt, kan het dus allemaal nog een tandje donkerder.

Een ander klein nadeel dat we hebben opgemerkt is dat er geen sprake is van een draaibare voet. Helaas is dit een feature die we vandaag de dag bijna niet meer terugzien, of je nu kiest voor led tv's, de beste smart tv's, oled televisies of andere modellen. Dit zien we wel als een nadeel.

Adaptive Picture & Sound

Twee laatste features die we nog willen uitlichten, zijn Adaptive Picture en Adaptive Sound. Hiermee het beeld tijdens het tv kijken aangepast op de situatie, bijvoorbeeld bij het kijken van tv programma's, donkere films of sportwedstrijden.

Dit is ook het geval bij Adaptive Sound. Hiermee volgt het geluid uit de speakers die richting van de objecten in beeld. Komt er een auto van links naar rechts, dan hoor je dit ook zo uit de televisie komen. Ideaal voor actiefilms bijvoorbeeld!

De beste middelgrote televisie waarbij het beeld en geluid zich aanpassen aan de programma's die je kijkt!

Samsung QLED QE55Q95TD Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Smart TV: Ja
Aansluitingen: One connect Box
Hierom zijn we fan:
QLED tv
Full array local dimming
One Connect Box
Dolby Atmos ondersteuning
Let hierop:
Ziggo Go
Ingebouwde soundbar

Geschikt voor: Mensen die een 4K televisie willen voor in een kleinere huiskamer

4K televisies staan bekend om de zeer goede beeldkwaliteit. Dat is ook bij deze Samsung QLED 55Q95TD het geval. Deze QLED televisie heeft een goede beeldkwaliteit met een aan te raden kijkafstand van 2 tot maximaal 4 meter.

De beste tv met 4K

De uitstekende scherpte van de televisie wordt aangevuld door een aantal aspecten:

 • Full array local dimming
 • 100 Hz verversingssnelheid
 • HDR ondersteuning

Evenals de hierboven genoemde LG televisie, beschikt ook deze Samsung QLED tv over full array local dimming, waardoor de zwartwaarden ook echt zwart zijn. Daarbij maakt het niet uit je met een hdmi kabel vanaf je laptop streamt of direct tv programma's, series of films aan het kijken bent.

Het is daarnaast de beste smart tv als je op zoek bent naar connectiviteit. Dit komt door de meegeleverde One Connect Box. Hierdoor hoef je maar één kabel van de box naar je televisie te leggen om alle apparaten aan te sluiten.

We zouden daarbij adviseren om een soundbar of bluetooth speaker aan te schaffen en deze op de One Connect Box aan te sluiten. Deze ontbreekt namelijk in de televisie, waardoor het geluid van mindere kwaliteit kan zijn dan dat je wellicht gewend bent. Ondanks de Dolby Atmos ondersteuning, is er qua geluidskwaliteit nog wel een verbetering mogelijk.

Een van de beste smart tv's

Ondanks dat het een van de beste smart tv's van 2022 is, is het niet mogelijk om de Ziggo Go applicatie te gebruiken op je televisie. Wel vind je op de televisie natuurlijk de mogelijkheid om Netflix, Videoland, Disney+ en andere applicaties te gebruiken.

De beste 4k televisie van 2022 vanwege het Dolby Atmos geluid, de beeldkwaliteit en de One Connect Box.

Samsung The Frame 55LS03A Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Smart TV: Ja
Aansluitingen: One Connect Box
Hierom zijn we fan:
Vloeiende beelden
One Connect Box
Art Store
Smart TV
Let hierop:
Verwisselbare lijst aanvragen
Edge Lit dimming

Geschikt voor: Kunstenaars en mensen die de televisie ook als fotolijst of schilderij willen gebruiken!

Wil je je vakantiefoto's in huis laten zien, maar hiervoor geen aparte fotolijstjes aanschaffen? Dan biedt de Samsung The Frame een oplossing. Deze kun je namelijk gebruiken om televisie te kijken, maar ook om kunst of vakantiefoto's te laten zien.

De One Connect Box

Aangezien we schilderijen altijd strak tegen de muur willen hebben hangen, mag een One Connect Box niet ontbreken. Deze verbind je eenvoudig met het stopcontact en als je randapparatuur, waaronder:

 • Soundbar
 • Game console
 • Internetaansluiting
 • DVD speler
 • Speakers

Hierdoor lopen er geen kabels naar je televisie toe. Doordat het ook nog een Smart TV is, kun je ook gewoon applicaties als Netflix, Videoland of Disney+ gebruiken. Let er wel op dat Ziggo Go als applicatie niet ondersteund wordt.

Naast dat je de televisie kunt gebruiken als Smart TV, kun je deze ook verbinden met de Art Store. Hierdoor is het mogelijk om schilderijen op het scherm weer te geven. Je hebt keuze uit meer dan 100 schilderijen!

Nadelen van The Frame

Er zijn een tweetal nadelen die we nog even willen benoemen. Aangezien niet iedereen de televisie ook daadwerkelijk als schilderij gebruikt, moet je na aanschaf het frame nog zelf aanvragen. Hierdoor kan het wat langer duren voordat je de televisie daadwerkelijk aan de muur hebt hangen.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van edge lit local dimming. Ben je donkere films aan het kijken, dan kan het voorkomen dat de zwarte delen van het scherm niet altijd helemaal zwart zijn. Ze lijken dan wat dof, wat de ervaring kan beïnvloeden. Dit moet je wel in het achterhoofd houden.

De beste QLED televisie van 2022 die je ook kunt gebruiken om kunstwerken te laten zien als je geen televisie kijkt!

Samsung QD OLED 55S95B Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 55 inch
Verversingssnelheid: 100 Hz
Smart TV: Ja
Aansluitingen: Apart
Hierom zijn we fan:
Object tracking
Speakers
Realistische kleuren
Aansluitingen
Let hierop:
Prijs
One Connect Box

Geschikt voor: Mensen die een televisie zonder achtergrondverlichting willen in een normale huiskamer!

En tot slot hebben we nog de Samsung QD OLED 55S95B, de beste OLED tv van 2022. Een van de belangrijkste punten die ons tijdens het televisie kijken zijn opgevallen, is het feit dat er gebruik is gemaakt van Object Tracking Sound Pro. Hierdoor volgt het geluid de objecten op het scherm.

LED TV

De Samsung QD OLED tv combineert de voordelen van een OLED tv met die van een QLED televisie. Dit is ook de reden dat het een van de beste oled tv's van dit moment is. Je profiteert van heldere kleuren, terwijl je ook een goede kijkhoek hebt. Zelfs als je vanuit een schuine hoek naar de televisie kijkt heb je een helder beeld.

De realistische kleuren worden tot stand gebracht door de Quantum Dot technologie. Hierdoor kijk je beelden in een hogere helderheid, terwijl ook de zwartwaarden zorgen voor een erg realistische kleurweergave.

Hoewel het geen goedkope tv is, is het volgens ons wel de moeite waard om de televisie aan te schaffen. Op 2 tot 4 meter is het bekijken van de beelden geweldig, ongeacht of je kijkt naar sportprogramma's, actiefilms of romantische comedy's!

De aansluitingen

Ook als het aankomt op de aansluitingen hebben we een voor- en nadeel. Het voordeel is dat er meer dan voldoende aansluitingen op de televisie zitten, waaronder:

 • 4 HDMI poorten
 • Usb poort, bijvoorbeeld voor vr brillen
 • Netwerkaansluiting

Helaas missen we wel een One Connect Box, iets wat je bij de Samsung QLED 55Q95TD wel hebt. Hierdoor moet je de apparaten apart op je televisie aansluiten. Als smart platform wordt er Tizen gebruikt. Hoewel je dit op elke telefoon kunt gebruiken, is het dus geen Android TV of Google TV.

Een van de beste televisies van 2022 door de combinatie van OLED en QLED!

Product Schermdiagonaal Verversingssnelheid Smart TV Aansluitingen
LG OLED65C16LA LG OLED65C16LA
Beste koop televisie
65 inch 100 Hz Apart Bekijk prijzen
Samsung QLED QE55Q80A Samsung QLED QE55Q80A
Best geteste televisie
55 inch 100 Hz Apart Bekijk prijzen
Samsung QLED QE55Q95TD Samsung QLED QE55Q95TD
Beste oled televisie
55 inch 100 Hz One connect Box Bekijk prijzen
Samsung The Frame 55LS03A Samsung The Frame 55LS03A
Beste smart televisie
55 inch 100 Hz One Connect Box Bekijk prijzen
Samsung QD OLED 55S95B Samsung QD OLED 55S95B
Beste 4k televisie
55 inch 100 Hz Apart Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zondag 26 maart 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.